Thanks!:-)Мнемозина написа:Mila написа:
Това ми хареса, и съвсем не ми звучи мрачно - популярни екзистенциални въпроси. Кой ли не си ги е задавал?
Давай нататък, или кажи къде бих могла да намеря нещо повече. Плийз!:winkw:
Все ми се струва, че има значение в коя половина на живота се намираш, когато изпадаш в някое от тези състояния. И най-вече дали изпадаш отвреме навреме или си непрекъснато в тях.
Не ми се преписва повече. Беше ми интересно най-вече как отчаяно търси своята религиозност и все не я намира. Но няма да правя сега такава подборка, макар че в началото това ми беше по-скоро идеята.
Иначе - намери си книгата: виж я.
Бях обещала
Re: Бях обещала
Болестта със сигурност освобождава доста време.vyara написа:
И аз съм си го мислила това, но не ми се иска да е така.
Мисля си, че зависи и от човека. Има хора, които изпитват удоволствие да си страдат, да си мислят, че са специални, различни, единствени в страданието или в начина, по който страдат.
Според мен Чоран е имал твърде много свободно време...
Разбира се, че зависи и от човека. Има си разни мрачняри, но пък и не всичко в живота е веселба, нали.
Panta rhei...
Но пък и не всичко е черно, нали?Мнемозина написа:Болестта със сигурност освобождава доста време.vyara написа:
Мисля си, че зависи и от човека. Има хора, които изпитват удоволствие да си страдат, да си мислят, че са специални, различни, единствени в страданието или в начина, по който страдат.
Според мен Чоран е имал твърде много свободно време...![]()
Разбира се, че зависи и от човека. Има си разни мрачняри, но пък и не всичко в живота е веселба, нали.
Нали говорихме наскоро за рефлексите, които психиката си изработва от натрупани емоции. Е, има и място за избор, значи.
Някои хора виждат света в цветни краски, други само в черни, а това е все същият свят (това го бях чела някъде...)
Да, всичко е в очите на гледащия.vyara написа:
Но пък и не всичко е черно, нали?
Нали говорихме наскоро за рефлексите, които психиката си изработва от натрупани емоции. Е, има и място за избор, значи.
Някои хора виждат света в цветни краски, други само в черни, а това е все същият свят (това го бях чела някъде...)
Обаче ми е интересно да гледам през чужди очи. Ако и да е в черно. То като е в черно, по-добре да са чужди всъщност.
Panta rhei...
Не можеш да видиш през неговите очи, ако сам не си изпитвал подобни чувства. Аз съм. Затова смея да се надсмивам, както се надсмивам над себе си. И не че твърдя, че всичко е веселба, пък да ми липсва драматизъмМнемозина написа:Да, всичко е в очите на гледащия.vyara написа:
Обаче ми е интересно да гледам през чужди очи. Ако и да е в черно. То като е в черно, по-добре да са чужди всъщност.
Можеш, можеш. Ако не успееш да изпиташ непознати чувства от книга, филм, музика, за какво са всичките изкуства тогава?vyara написа:Не можеш да видиш през неговите очи, ако сам не си изпитвал подобни чувства. Аз съм. Затова смея да се надсмивам, както се надсмивам над себе си. И не че твърдя, че всичко е веселба, пък да ми липсва драматизъмМнемозина написа:Да, всичко е в очите на гледащия.vyara написа:
Обаче ми е интересно да гледам през чужди очи. Ако и да е в черно. То като е в черно, по-добре да са чужди всъщност.Уф, да знаеш колко драматична мога да бъда...
Иначе оставаш в един ограничен кръг от преживявания и емоции.
Туй не е драматизъм бе, туй е трагизъм...
Panta rhei...
Трагизъм, де, трагизъм, разбра ме. И все пак продължавам да твърдя, че не можеш да откриеш в изкуството или у другите нещо, което ти е чуждо и до което още сам не си стигнал. Апропо, кой твърдеше тук, че човек узрявал отвътреМнемозина написа:Можеш, можеш. Ако не успееш да изпиташ непознати чувства от книга, филм, музика, за какво са всичките изкуства тогава?vyara написа:Не можеш да видиш през неговите очи, ако сам не си изпитвал подобни чувства. Аз съм. Затова смея да се надсмивам, както се надсмивам над себе си. И не че твърдя, че всичко е веселба, пък да ми липсва драматизъмМнемозина написа:Да, всичко е в очите на гледащия.vyara написа:
Обаче ми е интересно да гледам през чужди очи. Ако и да е в черно. То като е в черно, по-добре да са чужди всъщност.Уф, да знаеш колко драматична мога да бъда...
Иначе оставаш в един ограничен кръг от преживявания и емоции.
Туй не е драматизъм бе, туй е трагизъм...
Колкото до ограничеността, просто няма измъкване от нея. Кой с по-широки, кой с по-тесни граници, но не е изкуството това, което ни измъква от там и разширява границите ни. Животът е. Изкуството е претворен живот, претворени фрагменти живот, пречупени през различни гледни точки. Като гледаш филм, какво виждаш ти, и какво дъщеричката ти. Тя защо не вижда същото. Ех, да беше толкова просто, както казваш...
Имам приятелка, която направи два опита за самоубийство. Не искам да омаловажавам проблемите и, страдала е, била е нещастна. Сега и не помисля за подобни неща.Мнемозина написа:Болестта със сигурност освобождава доста време.vyara написа:
Според мен Чоран е имал твърде много свободно време...![]()
Като дребосък се нагледах на хора, които драпаха с нокти и зъби за да съхранят живота си.
Трудно е.
Аз бе. Ами то е същото - да се вгледаш през чужди очи значи да узрееш още малко.vyara написа:
Трагизъм, де, трагизъм, разбра ме. И все пак продължавам да твърдя, че не можеш да откриеш в изкуството или у другите нещо, което ти е чуждо и до което още сам не си стигнал. Апропо, кой твърдеше тук, че човек узрявал отвътреТо ако беше така, както казваш, знаеш ли колко лесно щяха да ни хипнотизират и да ни водят за носа.
Колкото до ограничеността, просто няма измъкване от нея. Кой с по-широки, кой с по-тесни граници, но не е изкуството това, което ни измъква от там и разширява границите ни. Животът е. Изкуството е претворен живот, претворени фрагменти живот, пречупени през различни гледни точки. Като гледаш филм, какво виждаш ти, и какво дъщеричката ти. Тя защо не вижда същото. Ех, да беше толкова просто, както казваш...
Обаче пак ни водят лесно за носа.
За изкуството и животът си права - всеки има своите пътища. Изкуството е живот или парчета от него, видени през нечии очи.
Дъщеричката ми вижда делфини (помниш ли оная картинка).
Panta rhei...
Лелеее, каква теория на отражението съм спретнала снощи на сънен мозък!Мнемозина написа:
Аз бе. Ами то е същото - да се вгледаш през чужди очи значи да узрееш още малко.
За изкуството и животът си права - всеки има своите пътища. Изкуството е живот или парчета от него, видени през нечии очи.
Просто се чудя как Тодор Павлов не се е вдигнал просълзен от гроба да ме погали по умната главица!
Ей това е - гълъбицата Мнемо.
Panta rhei...
Мнемозина написа:Лелеее, каква теория на отражението съм спретнала снощи на сънен мозък!Мнемозина написа:
Аз бе. Ами то е същото - да се вгледаш през чужди очи значи да узрееш още малко.
Просто се чудя как Тодор Павлов не се е вдигнал просълзен от гроба да ме погали по умната главица!![]()
Много обичам да си говоря с теб, да знаеш.
vyara написа:Мнемозина написа:Лелеее, каква теория на отражението съм спретнала снощи на сънен мозък!Мнемозина написа:
Просто се чудя как Тодор Павлов не се е вдигнал просълзен от гроба да ме погали по умната главица!![]()
Добро утро!
Panta rhei...
Добро да е!Мнемозина написа:vyara написа:Мнемозина написа:Лелеее, каква теория на отражението съм спретнала снощи на сънен мозък!Мнемозина написа:
Добро утро!
Кой е Тодор Павлов?Мнемозина написа: Просто се чудя как Тодор Павлов не се е вдигнал просълзен от гроба да ме погали по умната главица!![]()
Вярно, че си умничка, но бих поспорила относно определението ти за изкуство.Мнемозина написа:Лелеее, каква теория на отражението съм спретнала снощи на сънен мозък!Мнемозина написа:
Мисля, че то не е просто пречупване на действителността - истинкото изкуство е по-скоро прозрение.
Пряк път към същността (каквото и да означава това:winkw:).
Не случайно за някои творби се казва, че са "безсмъртни" - прозрението, което съдържат все още не е масово осъзнато.
Е как!4avdar4e написа:Кой е Тодор Павлов?Мнемозина написа: Просто се чудя как Тодор Павлов не се е вдигнал просълзен от гроба да ме погали по умната главица!![]()
Най-хай-соц естетикът на България!
Автор на прословутата теория, според която изкуството е отражение на действителността.
Е, аз поне имам оправданието, че животът може и да не бъде реален.
Panta rhei...
Боже, боже, какви сериозни пропуски в образованието си имамМнемозина написа: Е как!
Автор на прословутата теория, според която изкуството е отражение на действителността.
А имаш ли идея кой е автора на прочутия лозУнг - "Да доближим изкуството до народа!":rotfl24:Мнемозина написа:Е как!4avdar4e написа:Кой е Тодор Павлов?Мнемозина написа: Просто се чудя как Тодор Павлов не се е вдигнал просълзен от гроба да ме погали по умната главица!![]()
Псолютно си права.Mila написа:
Вярно, че си умничка, но бих поспорила относно определението ти за изкуство.
Мисля, че то не е просто пречупване на действителността - истинкото изкуство е по-скоро прозрение.
Пряк път към същността (каквото и да означава това:winkw:).
Не случайно за някои творби се казва, че са "безсмъртни" - прозрението, което съдържат все още не е масово осъзнато.
А творбите са безсмъртни, но ще изчезнат заедно с човечеството.
Panta rhei...
От моя гледна точка пропуск в образованието е ДА ЗНАЕШ какво има в теорията на Тодор Павлов.4avdar4e написа:Боже, боже, какви сериозни пропуски в образованието си имамМнемозина написа: Е как!
Не съм я чела, ако това може да е оправдание.
Panta rhei...
Така ли? Че това си беше моя мисъл, мамка му. Автор на теорияМнемозина написа:Е как!4avdar4e написа:Кой е Тодор Павлов?Мнемозина написа: Просто се чудя как Тодор Павлов не се е вдигнал просълзен от гроба да ме погали по умната главица!![]()
Знаеш ли, вчера си мислех, че може би "изкуство" е свързано с нещо изкуствено, неживо (както art сигурно идва от artificial). Не ми се рови за етимологии, но интересно защо името на нещо уж хубаво се корени в изкуствеността...
Не. Но тези неща общо взето сме ги прихващали от Съветската страна.Mila написа:
А имаш ли идея кой е автора на прочутия лозУнг - "Да доближим изкуството до народа!":rotfl24:
Panta rhei...
Всичко, създадено от човек, Е изкуствено, Лейди Вяра. Затова. Не е рожба на Природата. А на творение на Бог/Природа. И един вид е първа производна на естественото. Т.е. изкуствено.vyara написа:Така ли? Че това си беше моя мисъл, мамка му. Автор на теория
Знаеш ли, вчера си мислех, че може би "изкуство" е свързано с нещо изкуствено, неживо (както art сигурно идва от artificial). Не ми се рови за етимологии, но интересно защо името на нещо уж хубаво се корени в изкуствеността...
ars, artis/lat/ 1. сръчност, похватност, опитност 2. Занаят, изкуство.vyara написа:Така ли? Че това си беше моя мисъл, мамка му. Автор на теорияМнемозина написа:Е как!4avdar4e написа:Кой е Тодор Павлов?Мнемозина написа: Просто се чудя как Тодор Павлов не се е вдигнал просълзен от гроба да ме погали по умната главица!![]()
artifex, ficis/lat/ 1. художник, майстор, създател, творец, автор. 2. майсторски, изкусен, похватен.
artificiosus/lat/ 1. изкусен, изящен 2.изкуствен
Никой не е по-сляп от този, който не иска да вижда!

Аз затова благоговея на първо място пред природата, сър, пред създанията на Великия творец и чак после се отплесвам по човешките творения, доколкото може да се каже, че те се разграничават от първоизточника си, разбира сеRemmivs написа:Всичко, създадено от човек, Е изкуствено, Лейди Вяра. Затова. Не е рожба на Природата. А на творение на Бог/Природа. И един вид е първа производна на естественото. Т.е. изкуствено.vyara написа:Така ли? Че това си беше моя мисъл, мамка му. Автор на теория
Рем, за мен създаването на истинско изкуство (щото има и много ерзаци, разбира се) е дар от Бога. А тъй като мисля, че Бог е Природа, ерго ....Remmivs написа: Всичко, създадено от човек, Е изкуствено, Лейди Вяра. Затова. Не е рожба на Природата. А на творение на Бог/Природа. И един вид е първа производна на естественото. Т.е. изкуствено.
И всъщност повече харесвам реда творци, творба, творение, творчество ...
Странно е, но Ви разбирам, Лейди Вяра. Странно е, защото ако махнем човешкото - т.е. това, което се отнася до нас като възприятие най-общо казано, като възможност за осмисляне и среда за съществуване, всичко губи смисъл (за нас - хората). Или, иначе казано, ако няма хора, всичко човешко е безсмислено. Но от друга страна мирозданието ме оставя и мен безмълвен нерядко.vyara написа:Аз затова благоговея на първо място пред природата, сър, пред създанията на Великия творец и чак после се отплесвам по човешките творения, доколкото може да се каже, че те се разграничават от първоизточника си, разбира се
Никак не е странно, нали сме едно.Remmivs написа:Странно е, но Ви разбирам, Лейди Вяра. Странно е, защото ако махнем човешкото - т.е. това, което се отнася до нас като възприятие най-общо казано, като възможност за осмисляне и среда за съществуване, всичко губи смисъл (за нас - хората). Или, иначе казано, ако няма хора, всичко човешко е безсмислено. Но от друга страна мирозданието ме оставя и мен безмълвен нерядко.vyara написа:Аз затова благоговея на първо място пред природата, сър, пред създанията на Великия творец и чак после се отплесвам по човешките творения, доколкото може да се каже, че те се разграничават от първоизточника си, разбира се
Честно казано и аз така мисля. Че творецът (забележи) е проводник на Творецът. Обаче това не изменя, де факто и за целите на квалификацията, същността на творението прим.4avdar4e написа:Рем, за мен създаването на истинско изкуство (щото има и много ерзаци, разбира се) е дар от Бога. А тъй като мисля, че Бог е Природа, ерго ....
И всъщност повече харесвам реда творци, творба, творение, творчество ...