Аз съм идиот и расист...

Все същите
Аватар
Ън
Обратна връзка:

Аз съм идиот и расист...

Мнение от Ън »

Никой не е по-сляп от този, който не иска да вижда!

Изображение
Аватар
Света вода ненапита

Re: Аз съм идиот и расист...

Мнение от Света вода ненапита »

и аз...
Виж подводницата!
Аватар
Nejimaki-dori

Мнение от Nejimaki-dori »

Аз също!
"As soon as you concern yourself with the 'good' and 'bad' of your fellows, you create an opening in your heart for maliciousness to enter. Testing, competing with, and criticizing others weaken and defeat you." Morihei Ueshiba
Аватар
Green Light

Мнение от Green Light »

Аз съм ви контра, за равновесие.
Аватар
Remmivs
BOFH
Обратна връзка:

Мнение от Remmivs »

ако наричате нещата с истинските им имена, както ни съветва тази леличка, то нито сте идиоти, нито расисти
макар някои от нейните идеи да са крайни
хубаво е да не бъдеш дискриминиран на расова основа в собствената си страна, където дори по конституция това е забранено
Аватар
Амаранта

Мнение от Амаранта »

Много жалко.

Защо се поддавате на евтини провокацийки, е по-същественият въпрос, обаче.:( Даже не точно вие тук, де, ами това, че съществува тази линия на емоции и страсти, и се употребява с удоволствие от политици и др. заинтересовани е голямото зло...

Защото никой не може да ме убеди, че една държава, пък била тя смотана и бедна като нашата, не може да принуди собствените си граждани да спазват законите. Както навремето имаше "силови групировки", дето вилняха на воля, докато политиците крадяха пак на воля...и после какво стана? - изчезнаха за има-няма 2 дни...както бяха силови и неуправляеми.:winkw: Ма много силови и много неуправляеми бяха.

...та така - лично моето мнение е, че просто циганите са много удобни за насаждане на омраза, разединение, и за отвличане на вниманието, естествено.... - много удобни, и много уязвими, защото падението няма край, и дъно, до което се стига, та човек да се отблъсне и тръгне нагоре, също няма. На места те са се маргинализирали до такава степен, че реално няма как да получат наказание, защото затворът предлага много по-добри условия (покрив над главата и редовно хранене), от тъй нареченият свободен живот. Единственият начин, по който въобще може да се повлияе е, те самите да започнат да искат нещо повече за себе си. Но за да започнат да го искат, първо трябва да повярват, че имат шанс...а за да повярват, трябва този шанс да им се даде. Щото, ако аз съм една циганка, дето се е научила да чете на български въпреки изискванията на родата и на културата си, и прочета някаква повръщня от сорта на тази статия, ще съжаля че съм се напъвала, честно казано...А и е глупаво да се очаква, че не точно тези, които са на дъното във всяко отношение, изведнъж ще започнат да мислят стратегически, и да решат проблемите, които създават на някакви други хора, които са в много по-изгодна и по-силна позиция...

Както и да е, отклоних се от основната идея, с която започнах да пиша.
Според мен, за да се реши този проблем, както и повечето проблеми, които ни газят, първо всички ние трябва да решим дали искаме:
1. Всеки български гражданин без изключение да спазва законите на страната.
2. Всеки български гражданин да има право на образование, труд, зачитане на човешкото достойнство и т.н., при спазване на т.1.
И ако решим, че искаме да е така, да чупим тъпите и нагли тикви на политиците, докато създадат условия да е така...ама моля без изказвания от типа "такива сме си ги избрали", или пък "мисли като гласуваш", щото като гледам, в последните години, когото и да изберем, все КГБ и ДС са на власт, така че е все едно, и единствената причина, все пак да се подобряват нещата е, че хората започнаха да имат по-ясна представа какво искат. И да вярват, че исканията им са реалистични. Това е.

Пък вие, щом ви е кеф, си мразете циганите колкото искате, не ви се мешам...който както иска. Но етническата омраза е много лоша основа за изграждане на каквото и да е. Ся ... знам че ще ме псувате много, но какво да се прави, научила съм се да си нося кръста - на тази възраст вече...:-).
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

И на мен вече ми се иска да се въздържам по тия теми.

Вярно е, че циганите са проблем. И с нежеланието им да се интегрират, и с усещането им за безнаказаност, и с тия игрички със социалните помощи.

Обаче колкото по-гръмко започва да се сочи някъкъв виновник за Всичко, Което (Не) Ни Се Случва, толкова по-съмнително започва да ми изглежда дали пък е само той виновен.
Panta rhei...
Аватар
holi_day

Мнение от holi_day »

Мнемозина написа:И с нежеланието им да се интегрират, и с усещането им за безнаказаност, и с тия игрички със социалните помощи.
по-точно с невъзможност за интегриране
защо?
първо
няма държава, в която да няма цигани. мислех, че в Б-я са ок.30%, но според етнолозите били 48%, което като чух ме накара да онемея за дълго и да слушам една лекция с голям интерес... защото моето, а вероятно и вашето мислене робува на изградени предразсъдъци и стереотипи, че циганите са непременно черни, мръсни, крадливи и мързеливи

второ
циганите са групи
- синти /в азия и забележи имат азиатски черти, не можеш да ги различиш, защото нямат примерно различни черти на лицето
- мануш /във френскоговорящите държави + либия, йордания
- роми - най-голямата група/ - в България, гърция, кипър, черна гора, словакия... до унгария/
- кало /испаноговорящите

трето
"нашите" цигани са дошли от пенджап /или както там се пише/, северозападна индия, ІІІв.
това учените са го установили след изследване на езика, френологични и антропологични белези
имат останки в езика от санскрит, където пък липсва думата личност
т.е. те имат групова психология, затова не могат да се социализират, защото няма базова личност
не могат и да се интегрират, защото интеграцията е взаимно проникване, което може да стане в два плана - формален и съдържателен/
формален план - смесени бракове или ограничаване на раждаемостта
в съдържателен - приемане на ценностната ориентация
е в двата плана - няма как да се случи, нито може с нормативен документ да се задължи някой да сключи смесен брак, нито да се ограничи раждаемостта, което е ограничаване на права

четвърто
ако събереш в една стая цигани от различни части на българия, ще си общувате на българскии, щото най-вероятно те просто няма да се разбират едни други
а ако събереш от други държави - положението ще е аналогично, тогава изборът ще е английски или др. език
разнородни са като етническа група с многобройни подгрупи....

та от
в 1994г. се /от конференцията в саламанка/ се говори за включване и приобщаване

термините интегриране и социализация се смятат за доста остарели и неактуални
декларацията от саламанка
виж: включващо образование; включващи училища; масовите училища с такава включваща ориентация; включващо общество ...
/прочетете я, ако не сте тази декларация нищо, че ще ви се стори, както е и заглавието й, че касае (или би трябвало) само сферата на образованието.../
от 2006г. в международните документи се говори за приобщаване
и оттам РОМСКОТО ВКЛЮЧВАНЕ, което няма кой да не е чувал и т.нар.10-годишно ромско включване, от което нищо не излезе (май)
«Страдаме без страдание, желаем без желание, мислим без мисли.»
Ф.Песоа

това май е другото лице на скуката
Аватар
holi_day

Мнение от holi_day »

а как се отнасяте към циганските жанрове:
- фламенко
- чардаш
- романс

и фадо

а към Чарли Чаплин
http://bg.therapidnews.com/novina/charl ... nska-jilka
Ф.Песоа

Аватар
Kent
Обратна връзка:

Мнение от Kent »

мен не са ми проблем циганите, ма то щот не мисля глобално сигурно, интересно що автора на статията не публикува данни за циганскагата смъртност, вкл. и децката
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

holi_day написа:а как се отнасяте към циганските жанрове:
- фламенко
- чардаш
- романс

и фадо

а към Чарли Чаплин
http://bg.therapidnews.com/novina/charl ... nska-jilka
Е да, друго са си (примерно) унгарските цигани. Ама то на - и циганите ни български, както беше казал някой интегриран български циганин. :lol:

Да, обаче от друга страна - те не са дошли като група преди 20 години с уникалната си психология, в която няма идея за личност.
И между другото, и българите сме имали такава психология преди 200 години.
И не е като да кажеш, че са били съвсем зарязани на произвола на съдбата. През соца може и да имаше много кусури, но поне към тях ги имаше и изискванията да работят, и жилища общо взето им се осигуряваха - и който се интегрира, се интегрира. Другите обаче...

Никак не е просто.
Panta rhei...
Аватар
Stranniche
Обратна връзка:

Мнение от Stranniche »

...
Последно промяна от Stranniche на 21.05.12, 23:28, променено общо 1 път.
Аватар
Глас в пустиня

Мнение от Глас в пустиня »

Ън написа:...[/url]
Сега вече чувстваш ли се идиотски? :lol:
В стремежа си да чупят мъШки пози и да демонстрират намкво си некой люде де факто одобряват практиката 12-13 годишни момичета да бъдат продавани, отвличани и насилвани да раждат деца. Толерират доброволния отказ от образование. Одобряват мързела и не ходенето на работа и живот от социални помощи. Симпатизират на педофилите, крадците, убийците и рецидивистите.... И чакат всеки удобен момент, когато някой се възмути на това положение да му се нахвърлят да му обясняват как бил жертва на някакъв световен заговор, как това не било верно, па онова едва ли, и в крайна сметка или е идиот или фашист.:lol:
А само преди дни(на 08.04.2011г.) излезе доклад на амнести интернешънъл порицаващ "терора" над 10 милиона цигани в Европа :winkw: Факт е обаче че в тоя доклад България не се споменава(!!!), а се споменават баналности от рода, че в Чехия циганчетата учат в специални училища за бавноразвиващи се, защото в отказа си да се образоват пречат на останалите. В Германия пък изобщо не ги допускали до у-ще защото не знаели на задоволително ниво езика - та по тая причина имаше един сърцераздирателен разказ как горкото цигле се чувствало германец пък те видиш ли не го пущали на у-ще, щото не знаело езика, та за това тръгнало да събира джилезо...Ама тва са некви европски проблеми дето при нас хич биля ги нямаме, а си ги създаваме изкуствено за да мразим горките мангусти, та да можем да крадем на техен гръб.:-)

Та - сега вече чувстваш ли се идиотски?
Аватар
Stranniche
Обратна връзка:

Мнение от Stranniche »

...
Последно промяна от Stranniche на 21.05.12, 23:29, променено общо 1 път.
Аватар
Света вода ненапита

Stranniche написа:
Можеш ли да ми кажеш - ако управниците наистина са против всичко това, защо НИЩО не правят по въпроса? :twisted:
защото, явно, НЕ СА против... все пак това им е основния им електорат...
Виж подводницата!
annonymus

Мнение от annonymus »

Не мога да повярвам, че хора интелигентни и образовани - хич не се шегувам и не иронизирам, което е най-лошото - толкова лесно могат да бъдат подхлъзнати от очевидно популистки глупости.

Много е лесно да твърдиш, че циганите видиш ли - не искат да се интегрират.
Драги форумци, тези хора изобщо не могат да си представят, че биха могли да имат друга съдба.
Соца ги е натикал по панелните гета, без да им даде възможност да се адаптират от чисто номадските си навици към друг живот.

Сега вие си мислите че е адски лесно - тикаш ги зад една ограда, изолираш ги и всичко ти е ОК.
Да, ама не е.
И когато ви се каже, че най добре за всички - не за тях, а за всички нас - е да се работи за промяната им - вие почвате да мятате камъни.
Е, да не се изненадате, когато някой ги вдигне и ви ги метне обратно.

А мен ме е яд, че аз подобни глупости не мога да ги отмина все едно не съм ги прочела. Щото си е загуба на време.
annonymus

Мнение от annonymus »

Мнемозина написа:
Е да, друго са си (примерно) унгарските цигани. Ама то на - и циганите ни български, както беше казал някой интегриран български циганин. :lol:
О да, като Чирков например... :winkw:
Аватар
Света вода ненапита

pocti_bezobidna написа:Не мога да повярвам, че хора интелигентни и образовани - хич не се шегувам и не иронизирам, което е най-лошото - толкова лесно могат да бъдат подхлъзнати от очевидно популистки глупости.

Драги форумци, тези хора изобщо не могат да си представят, че биха могли да имат друга съдба.
Соца ги е натикал по панелните гета, без да им даде възможност да се адаптират от чисто номадските си навици към друг живот.

Сега вие си мислите че е адски лесно - тикаш ги зад една ограда, изолираш ги и всичко ти е ОК.
Да, ама не е.
И когато ви се каже, че най добре за всички - не за тях, а за всички нас - е да се работи за промяната им - вие почвате да мятате камъни.

А мен ме е яд, че аз подобни глупости не мога да ги отмина все едно не съм ги прочела. Щото си е загуба на време.
един само въпрос ще те питам:
ТИ, някога, имала ли си вземане-даване с цигани?
Виж подводницата!
annonymus

Мнение от annonymus »

Додю Додев написа:
pocti_bezobidna написа:Не мога да повярвам, че хора интелигентни и образовани - хич не се шегувам и не иронизирам, което е най-лошото - толкова лесно могат да бъдат подхлъзнати от очевидно популистки глупости.

Да, ама не е.

един само въпрос ще те питам:
ТИ, някога, имала ли си вземане-даване с цигани?
Драги ми, този път ще ти отговоря - да, имала съм си.
И с интегрирани, и с не интегрирани такива.
Имах и съсед циганин - говореше и цигански и български, имаше 2 (две) деца, със сериозна разлика помежду им. Продаваше цветя на пазара. Познаваме се покрай кучетата - засичахме се на разходка. Продаде си къщата и се изнесе нанякъде. Абсолютно нормален човек - ХА! - съвсем като арийската ни бУгарска раса :mad:

Пич, аз пък ще ти кажа едно - ти гледаш на тях така, както средностатистическия европе йски бюргер на българите - тъмен балкански субект, който може само да пренася дрога и да шитка жена си по магистралите, не говори никакъв език освен развален руски и когато изсипваш милиарди евро от собствените си данъци, за да го направиш човек, той ги краде, за да ги изпие в миризлива балканска кръчма с провесен златен ланец на шията.
Общо взето масовата представа е такава и те също твърдят, че ние просто не искаме да станем бели хора.
Аватар
Света вода ненапита

pocti_bezobidna написа: Пич, аз пък ще ти кажа едно - ти гледаш на тях така, както средностатистическия европе йски бюргер на българите - тъмен балкански субект, който може само да пренася дрога и да шитка жена си по магистралите, не говори никакъв език освен развален руски и когато изсипваш милиарди евро от собствените си данъци, за да го направиш човек, той ги краде, за да ги изпие в миризлива балканска кръчма с провесен златен ланец на шията.
Общо взето масовата представа е такава и те също твърдят, че ние просто не искаме да станем бели хора.
абсолютно си права! защото виждат предимно цигани, които в България се представят за "роми" а в Европа - за български граждани! :bigsmile:
Виж подводницата!
annonymus

Мнение от annonymus »

Додю Додев написа:
pocti_bezobidna написа: Пич, аз пък ще ти кажа едно - ти гледаш на тях така, както средностатистическия европе йски бюргер на българите - тъмен балкански субект, който може само да пренася дрога и да шитка жена си по магистралите, не говори никакъв език освен развален руски и когато изсипваш милиарди евро от собствените си данъци, за да го направиш човек, той ги краде, за да ги изпие в миризлива балканска кръчма с провесен златен ланец на шията.
абсолютно си права! защото виждат предимно цигани, които в България се представят за "роми" а в Европа - за български граждани! :bigsmile:
Грешка беше да ти отговарям.
Ти - както и други тук - не желаеш да видиш истината, защото е неприятна. И е по-лесно да мразиш.

Изкривяваш думите ми - което е елементарно, плоско, и изтъркано.
Губя си времето тук. За което сама съм си виновна.
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

pocti_bezobidna написа:
Мнемозина написа:
О да, като Чирков например... :winkw:
Чирков като пример за циганин, който не е можел да се интегрира ли го даваш?

Всъщност имаше някакви интервюта, в които той твърдеше, че няма нищо ромско в произхода му.

В класа на дъщеря ми има няколко циганчета, много готини. Едното е доста буйно. Трябва да ти кажа, че ние, другите родители, сме много по-спокойни спрямо възпитанието на децата си.
Таткото на това момче го държи абсолютно изкъсо и много внимава да не допусне поведение, което да е в разрез с нормите. Нашите норми.
Веднъж седяхме на една маса с тоя татко и той разказва как се старае да възпита детето си добре - и същевременно така, че то да не забравя, че е циганин и да не се срамува от това.
Хем му се радвах, хем ми беше тъжно.
Но този баща и това дете няма да имат проблеми. Нито с включването, нито с културните си специфики.
Panta rhei...
Аватар
Амаранта

Мнение от Амаранта »

pocti_bezobidna написа:
Додю Додев написа:
Грешка беше да ти отговарям.
Ти - както и други тук - не желаеш да видиш истината, защото е неприятна. И е по-лесно да мразиш.

Изобщо не си губиш времето като пишеш тези неща. Поне аз се радвам да те прочета в тази тема.

Аз също мислех да не пиша, но после си промених решението - никога не е излишно да се разсъждава и да се говори, защото най-важните неща се случват първо в ума, после стават реалност, това, че някой не е в състояние да те разбере, не променя начина, по който "работи" светът.
Аватар
Света вода ненапита

pocti_bezobidna написа: Грешка беше да ти отговарям.

1. Човешко е да се греши. Магарешко да повториш грешката.
2. Това КОЙ вижда истината и кой лъжата е обект на спора в момента. Тъй че, моля те, не се измъквай.
3. Не съм изкривявал нещата. Просто ти обобщих мнението на много българи, които са в чужбина и се борят именно с този "ореол", дето ни го лепнаха циганите и бандитите, които първи нахлуха в Европа.
4. Щом имаш време за губене, що да не го губиш тук. Може, пък, и да научиш нещо полезно...
5. Щом толкова ги защитаваш, защо не вземеш едно циганско, извинявай ромско, семейство и не се опиташ да го "интегрираш"? Вземи се разтърчи, намери на мангала, дето е баща на цялото семейство, работа. Вземи им покажи как трябва да живеят цивилизовани хора... Ама не семейството на оня, дето ми го цитира... Човекът си е просто бяла лястовица...

Тъй че, когато понатрупаш преки впечатления от исктинските мангаля, тогава се обаждай в теми, в които си толкова добре информирана (както във всички, дето взимаш мъдро думата)...

п.п. Приятно губене на времето! :bigsmile:
Виж подводницата!
Аватар
Света вода ненапита

Амаранта написа: Изобщо не си губиш времето като пишеш тези неща. Поне аз се радвам да те прочета в тази тема.

Аз също мислех да не пиша, но после си промених решението - никога не е излишно да се разсъждава и да се говори, защото най-важните неща се случват първо в ума, после стават реалност, това, че някой не е в състояние да те разбере, не променя начина, по който "работи" светът.
ооо, великата интригантка се появи!
здрасти бре, моме! :bigsmile:
Виж подводницата!
Аватар
Света вода ненапита

Мнемозина написа: Чирков като пример за циганин, който не е можел да се интегрира ли го даваш?

Всъщност имаше някакви интервюта, в които той твърдеше, че няма нищо ромско в произхода му.

В класа на дъщеря ми има няколко циганчета, много готини. Едното е доста буйно. Трябва да ти кажа, че ние, другите родители, сме много по-спокойни спрямо възпитанието на децата си.
Таткото на това момче го държи абсолютно изкъсо и много внимава да не допусне поведение, което да е в разрез с нормите. Нашите норми.
Веднъж седяхме на една маса с тоя татко и той разказва как се старае да възпита детето си добре - и същевременно така, че то да не забравя, че е циганин и да не се срамува от това.
Хем му се радвах, хем ми беше тъжно.
Но този баща и това дете няма да имат проблеми. Нито с включването, нито с културните си специфики.
всъщност Чирков не е най-подходящият пример за интеграция, защото и той бе обвиняван в присвоявания и подобни.

ДА! има и културни цигани. има ги! не отричам.
просто съм против това някой да реве, че горките мангали някой им пречи да живеят нормално.
предният режим почти ги беше интегрирал. всичките учеха, работеха... е, доста бой изядоха, докато разберат, че има правила и трябва да ги спазват... ама това било недемократично...

има и още неща, зма НЕ искам повече да се занимавам с кауза пердута!

айде, чао ви! :bigsmile:
Виж подводницата!
annonymus

Мнение от annonymus »

[/quote] Но този баща и това дете няма да имат проблеми. Нито с включването, нито с културните си специфики.[/quote]

Мислиш ли че няма? Ами ако Боев му мине път на детето? Или такъв като него, каквито вече ги има с хиляди?
Я стига. Го смлатят някъде тумба партиоти ще видиш няма ли проблеми...

ПП. Чирков ти го давам като пример за циганин, който просто е имал различна социална съдба.
Битието определя съзнанието, сещаш ли се?
Не можеш да си роден и отрасъл в стая с още 15 души, да ядеш каквото намериш по кофите и да мечтаеш за висше образование. НЕ СТАВА. Ми трябва да бъдат извадени от там бе, душа. Не става за 5 години.
И като ги натикаш в гетото не става.

После пак друг ще ви е виновен... :winkw:
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

pocti_bezobidna написа:
ПП. Чирков ти го давам като пример за циганин, който просто е имал различна социална съдба.
Битието определя съзнанието, сещаш ли се?
Не можеш да си роден и отрасъл в стая с още 15 души, да ядеш каквото намериш по кофите и да мечтаеш за висше образование. НЕ СТАВА. Ми трябва да бъдат извадени от там бе, душа. Не става за 5 години.
И като ги натикаш в гетото не става.

После пак друг ще ви е виновен... :winkw:
И как да ги извадиш от там, ако не искат?
То е ясно, че е омагьосан кръг тоя разговор.

И е ясно, че ние, българите, имаме проблем първо със собственото си цивилизоване.
Но да се казва, че циганите няма как, не могат, не им се позволява да се социализират сред българите - това просто не е вярно.
Panta rhei...
annonymus

Мнение от annonymus »

Додю Додев написа: просто съм против това някой да реве, че горките мангали някой им пречи да живеят нормално.
Никой не реве.
Просто се опитвам да обясня, че интеграцията им е единственият възможен изход - не само за тях, но и за всички нас.

Аз пък много се дразня, когато хора, с приличен социален статус, работа, с добра база за старт в живота - семейство, образование, възможности и т.н. хленчат, че малцинствата са им виновни, понеже държавата се грижела повече за тях. Ми то това и е работата донякъде на държавата - да подпомага не тези, които имат възможности, а тези, които нямат. Все едно дали са малцинство, безработни, майки с деца или онкоболни.
annonymus

Мнение от annonymus »

Мнемозина написа:
И как да ги извадиш от там, ако не искат?
То е ясно, че е омагьосан кръг тоя разговор.

И е ясно, че ние, българите, имаме проблем първо със собственото си цивилизоване.
Но да се казва, че циганите няма как, не могат, не им се позволява да се социализират сред българите - това просто не е вярно.

какво значи не искат, бе човек!
По тази логика ние също не искаме работеща съдебна система, нормално функционираща държава, адекватна администрация, която да улеснява бизнеса и добър бизнес климат за малкия и среден бизнес.

що пари се изсипаха - то предприсъединителни програми, то Оперативни, то ФАР, то обучения, Фридрих Еберт ли беше, кой ли CEE Trust и т. н - не става и не става.
Ма ти му обясняваш, че за да е конкурентен трябва да си оправи образоването, да реформира училищата, науката, приоритетите - йок!
Ми балкански диваци -не искат, това е.
Аватар
Амаранта

Мнение от Амаранта »

Додю Додев написа:
всъщност Чирков не е най-подходящият пример за интеграция, защото и той бе обвиняван в присвоявания и подобни.

ДА! има и културни цигани. има ги! не отричам.
просто съм против това някой да реве, че горките мангали някой им пречи да живеят нормално.
предният режим почти ги беше интегрирал. всичките учеха, работеха... е, доста бой изядоха, докато разберат, че има правила и трябва да ги спазват... ама това било недемократично...

има и още неща, зма НЕ искам повече да се занимавам с кауза пердута!

айде, чао ви! :bigsmile:
Ама чЕкай бе, момко?! Първо това, че в соца са били интегрирани напълно всички "мангали", въобще не е вярно...знаеш ли колко имаше, по сметища и по паланки, без акт за раждане?! - не знаеш...то и никой не ги е броил, защото нямаше как.

После - лично аз, въобще не рева, и честно казано ме е страх от това, което представляват някои от тях...просто се опитвам да формулирам проблем, за да видим от кой край като се подхване, би могъл да се реши. Нали, да наричаме нещата с истинските им имена - не знам дали циганите имат проблем с нас, но ние определено имаме проблем с част от тях, и трябва да го решим. НИЕ - не те. Защото ние имаме какво да губим, и пак ние имаме ресурс да намерим решение, но както и безобидната каза, необходими са постоянни и продължителни усилия, и по-малко озлобяване и паникьосване, добавям аз.:-)И най-вече, да адресираме правилно недоволството си. Пък ако на теб в това ти се привиждат някакви интриги...:blink: нямам думи...
Аватар
holi_day

Мнение от holi_day »

Мнемозина написа: да, друго са си (примерно) унгарските цигани. Ама то на - и циганите ни български, както беше казал някой интегриран български циганин. :lol:

Да, обаче от друга страна - те не са дошли като група преди 20 години с уникалната си психология, в която няма идея за личност.
И не е като да кажеш, че са били съвсем зарязани на произвола на съдбата. През соца може и да имаше много кусури, но поне към тях ги имаше и изискванията да работят, и жилища общо взето им се осигуряваха - и който се интегрира, се интегрира. Другите обаче...

Никак не е просто.
а готови ли сме за вълна от бежанци и имигранти от азия? щом като столетия не сме съумяли да заживеем нормално...
говорим и за различни неща
в моя постинг горе исках да обърна внимание, че етническите цигани са много повече от тези които се самоопределят като такива
в турция напр. живеят само забележи 3% етнически турци, останалите по етнос са черкези, татари и кюрди. но как се самоопределят? - като турци и така пише и в личните им карти , в т.ч. и че изповядват религията ислям, дори и да са атеисти.
/истинскити турци са се заселили на два пъти първо в селчук, до памук кале - дошли от езерото арара и втори път заселването при кемал ататюрк, когато изселва гърци/
(рядко говоря за история, защото бъркам дати и цели събития, та не ме четете мн.подробно)
давам го това - за турция, като пример не за интеграция, а за опит за асимилация. и то успешна, но правилно ли е и това?
да земе пак да се върнем през тодорживково време и да сменяме имена и да пишем на всички в паспортите `българин` ли...

кога сме имали такава психология преди 200г.? кога не сме имали самооценка и саморегулация на поведениято? даже прекалено винаги се озъртаме отстрани как изглеждаме и какво се очаква от нас. не случайно е написана "криворазбраната цивилизация" от добри войников - е, вярно преди по-малко от 200г., но от позицията на съвременния българин е достатъчно далеч

етнопсихологията на българина
- индивидуалност, т.е. нямаме групова психика
- завист
- разминаване м/у вербално изразеното и реалната ситуация; думи/дела
- толерантност в план търпение и търпимост

кой може да влезе в нашите обувки, като и те не са особено удобни
нито пъ сме толкова идеални, та да създаваме клонингоподобни на нас :winkw:
Ф.Песоа

Аватар
Глас в пустиня

Stranniche написа:
БоЕВ написа: Сега вече чувстваш ли се идиотски? :lol:

некой люде де факто одобряват практиката 12-13 годишни момичета да бъдат продавани, отвличани и насилвани да раждат деца. Толерират доброволния отказ от образование. Одобряват мързела и не ходенето на работа и живот от социални помощи. Симпатизират на педофилите, крадците, убийците и рецидивистите....
Можеш ли да ми кажеш - ако управниците наистина са против всичко това, защо НИЩО не правят по въпроса? :twisted:
А какво трябва да правят според теб?
Законите ги има - основата я има и тя е еднаква за всички граждани на РБ. Проблемът е, че маса правозащитни орг., за да си "заработят" хляба са превърнали циганите в свещена крава. Например: обучението до 8-ми клас е абсолютно задължително - училища има, безплатен ученически транспорт тоже. Кой трябва да води циганчетата на у-ще - управниците ли? Имаше идея на тия дето не контролират децата си и не ги пращат на у-ще да им бъдат спирани детските и помощите, но естествено правозащитниците скочиха и зареваха в пълен глас, че това не било законно. В същото време се запорират пенсии(доход който по закон е несеквестируем) на българи за неплатени сметки към топлофикация, децата на българи губят право да бъдат приети в ДГ, ако имат задължения към бюджета, обсъжда се също вариант когато минаваш на преглед МПС да носиш бележка уверение,от НАП, че нямаш задължения към бюджета - това е дразнещото - за едните може, а за другите не. Незнанието или пък неграмотността не е оправдание(пак по презумпция и по закон), познавам доста майки българки които трябва да връщат доста солени суми към НОИ защото не се информирани навреме, че когато дадеш детето си на ДГ трябва да подадеш и декларация в НОИ да ти бъде спряно майчинството. Да си чула циганин да е върнал нещо? А уж сме граждани на една държава с едни и същи права! Аз или някой друг от 3о4о ако само направим намек на някоя 13 годишна пикла ще ни съдят и обществено порицаят като педофили, защото е такъв закона, а когато циганите се женят и раждат на тая възраст всички вдигат рамене пак заради разни орг. които твърдят, че това е тяхна традиция и тяхно право. Е? Относно жилищните им проблеми - случ. от миналата седмица в Шумен - общината иска да им даде апартаменти, но циганите не искат - искат тухли, защото една орг. преди месец излезе с твърдението, че на циганите ще им се раздават строителни материали сами да си построят дом, та да имали чувството на стопани и така да ги пазели. И наще готови - няма да си играят да къртят и развалят, а направо ще ги продадат и изпият, както правят с безплатните ваучери за дърва и въглища през зимата, продават ги на хартийка, изпиват, а на другия ден нарамват трионите и тръгват към гората щото нямали с какво да се топлят. С годините се видя, че тая форма на интегриране с непрекъснато и безвъзмездно даване на пари не работи. А готованството е супер демотивиращо, едва ли при така създалото се положение някой доброволно ще се подложи на труд и лишения щом държавата плаща пък те потребяват. Много може да се пише и все няма да е достатъчно, а изводите винаги ще са различни.

Та, мисълта ми беше, че това което се иска от "управниците" и от държавата го има и не съм съгласен да ми се вменява някаква персонална или колективна вина за това, че нещата не се получават. Искам законите да се спазват еднакво от всички.
Аватар
Глас в пустиня

holi_day написа:
Мнемозина написа: да, друго са си (примерно) унгарските цигани. Ама то на - и циганите ни български, както беше казал някой интегриран български циганин. :lol:

Никак не е просто.
а готови ли сме за вълна от бежанци и имигранти от азия? щом като столетия не сме съумяли да заживеем нормално...
говорим и за различни неща
в моя постинг горе исках да обърна внимание, че етническите цигани са много повече от тези които се самоопределят като такива
в турция напр. живеят само забележи 3% етнически турци, останалите по етнос са черкези, татари и кюрди. но как се самоопределят? - като турци и така пише и в личните им карти , в т.ч. и че изповядват религията ислям, дори и да са атеисти.
/истинскити турци са се заселили на два пъти първо в селчук, до памук кале - дошли от езерото арара и втори път заселването при кемал ататюрк, когато изселва гърци/
(рядко говоря за история, защото бъркам дати и цели събития, та не ме четете мн.подробно)
давам го това - за турция, като пример не за интеграция, а за опит за асимилация. и то успешна, но правилно ли е и това?
да земе пак да се върнем през тодорживково време и да сменяме имена и да пишем на всички в паспортите `българин` ли...

кога сме имали такава психология преди 200г.? кога не сме имали самооценка и саморегулация на поведениято? даже прекалено винаги се озъртаме отстрани как изглеждаме и какво се очаква от нас. не случайно е написана "криворазбраната цивилизация" от добри войников - е, вярно преди по-малко от 200г., но от позицията на съвременния българин е достатъчно далеч

етнопсихологията на българина
- индивидуалност, т.е. нямаме групова психика
- завист
- разминаване м/у вербално изразеното и реалната ситуация; думи/дела
- толерантност в план търпение и търпимост

кой може да влезе в нашите обувки, като и те не са особено удобни
нито пъ сме толкова идеални, та да създаваме клонингоподобни на нас :winkw:
Къдя отлете па ти като една самодива съща от обкръжението на Караджата! :lol:

В Турция има ли цигани, а интегрирани/асимилирани ли са? Мойте впечатления са, че турците(тия дето се представят за такива) в Б-я мразят много повече, дори неистово циганите. Но да оставим тая лакърдия. Кажи защо горяха ромски гета в Италия, кажи нещо за циганите в Чехия, Словакия, Унгария....изобщо кажи нещо по въпроса с доклада на амнести интернешънъл?
Изглежда проблемът не е в България и българите, както мнозина от тук списващите се опитват ме убедят! А?
annonymus

Мнение от annonymus »

БоЕВ написа:
Та, мисълта ми беше....
Пропагандата ти е на много ниско ниво. Честно.
Аватар
Света вода ненапита

pocti_bezobidna написа:
БоЕВ написа:
Та, мисълта ми беше....
:rotfl24:
Виж подводницата!
Аватар
holi_day

Мнение от holi_day »

БоЕВ написа:Къдя отлете па ти като една самодива съща от обкръжението на Караджата! :lol:
това е показно, как се фърля прах в очите на противника хахаха самодива съща - и само някой да `земе да твърди, че си груб, с мен шъ се разправя
викай ми ти "самодива" и шъ забравя за кво ставаше въпрос не само в темата, ми и в това, дет аз писах и шъ гледам ей така :roll: хахаха

БоЕВ написа:В Турция има ли цигани, а интегрирани/асимилирани ли са? Мойте впечатления са, че турците(тия дето се представят за такива) в Б-я мразят много повече, дори неистово циганите. Но да оставим тая лакърдия. Кажи защо горяха ромски гета в Италия, кажи нещо за циганите в Чехия, Словакия, Унгария....изобщо кажи нещо по въпроса с доклада на амнести интернешънъл?
Изглежда проблемът не е в България и българите, както мнозина от тук списващите се опитват ме убедят! А?
остави линк към тоя доклад да зема верно да го прочета, че не съм
ама няма да е баш сега, извини мъ, ноо шъ пътувам след малко и не мога да го зема с мен (да не е в твой превод :blum:)
през това време ти напиши твоята версия - защо се случват такива неща и по белия свят
пъ може и няколко стотици реда (няма да ти е проблем) да напишеш още за това кой в какво се опитва да те убеди
и без това така си го сглобил в главата си, че чак си и вярваш
твоето виждане остава да е - проблемът са ромите, проблемът е в самите тях.
давай сега твоето решение - да го прочета, да не си помисля, че е някакво, дето не е :winkw:
Ф.Песоа

annonymus

Мнение от annonymus »

Додю Додев написа:
pocti_bezobidna написа:
БоЕВ написа:
Та, мисълта ми беше....
:rotfl24:
Що се смееш, нали си му приятел :winkw:
Аватар
Света вода ненапита

pocti_bezobidna написа:
Що се смееш, нали си му приятел :winkw:
да уточним (без намигания) на тебе се смея! :blum:
Виж подводницата!
annonymus