БоЕВ написа:
В интересна плоскост тикаш дискусията! И явно ме вземаш за много плосък, което леко ме обижда. Какво разбираш под "доброволно"? Решение взето след информиран и свободен избор, или такова пред вдигната заплашително плесница?
Ти си последният човек, когото приемам за плосък в този форум, ей Богу!!!:-)
Под доброволно разбирам информираното и в резултат на личната воля на човека взето решение.
И понеже ти не можеш да допуснеш, че има жени, които биха носили бурка доброволно /аз не съм сред тях, де/, ще ти дам следния пример: жените-жирафи от племето падонг, за които всички са чували.
в моите очи изглежда ужасно, вероятно и в твоите. За тях обаче е символ на красота и изящество. Обаче е опасно -доста повече от един ниджаб - могат да поемат вода само чрез сламка, умират от задушаване, ако обръчите биват премахнати, движенията са затруднени и т.н.
Моя приятелка живя няколко години в Анкара. По него време бяха забранени забрадките, примерно в университетите. При това говоря за нормалните забрадки, не за бурка или ниджаб. Та тя лично ми разказа за нейни познати туркини, които били бесни от това, че ги лишават от правото им да ги носят. По онова време мислех, че по-религиозните мъже заставят жените си да ги носят, но тя твърдеше, че специално в случая с нейните познати това не е така - нямало страничен натиск.
С това искам да кажа, че колкото и да не ни се вярва, има и такива, които доброволно и информирано вземат решения, които за нас са непонятни.