Вместо да изпишем веждите...

Все същите
Аватар
Gaspode
Обратна връзка:

Вместо да изпишем веждите...

Мнение от Gaspode »

за пореден път избодохме очите. Май.
Вчера отново ми се случи да не мога да влезна в заведение, щото бях с децата. Вътре се пушело и нямали право да допускат лица под 18г. Предложиха ни да седнем отвън. Само дето беше прохладно, с изгледи да стане студено. Та така. Намерихме друго място да вечеряме след две такива греди...
Не ми е ясно защо в Бг толкова трудно се отказваме от пушенето на обществени места. Може би понеже съм непушач...
Нито пък ми е ясно целта на тази мярка - значи родител пушач може съвсем спокойно да пуши в колата си докато детето му е вътре, но не може да влезе в заведение с него.
Все едно де. Споделям само...
Никой от нас не е толкова глупав колкото всички нас взети заедно.

А аз не съм това, което съм :)
Аватар
shshtt

Мнение от shshtt »

да, от полувинчатите неща май в повечето случаи излиза глупост
много ме впечатли тук в турция забраната за пушене
ама наистина е забранено навсякъде в затворени помещения - кръчми, молове, обществени сгради и пр.
а пушачите са много, тълпи пред входа на ресторанта - изпушват си цигарката и пак влизат
пушат в движение, по спирките, абе навсякъде е бъкано с пушачи и пак се спазва забраната
мисля си, че в дългосрочен план тези мерки ще имат ефект и пушачите драстично ще намалеят
по-малко деца ще пропушат
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

Целта, драги ми Гасподе, е винаги да има по какъв признак да се делим и да се възмущаваме едни от други.

В едно кафене така бях седнала при пушачите и дъщеря ми дойде със закъснение - и не я пуснаха при мен. Та седна на масичката от другата страна на стъклото между двете отделения и си говорихме с жестове, основно при нейното поръчване, сервитьорката умря от смях. :grin:
Мислех си, че могат да сложат и телефони - като в кабините за свиждане в затвора. :lol:
Panta rhei...
Аватар
Амаранта

Мнение от Амаранта »

Ама ти сега от какво се оплакваш, че сме приели някакъв закон и го спазваме ли? :lol:
Честно казано, аз се зарадвах да прочета това - не знаех, че наистина не пускат деца, защото и ние сме непушачи, и влизаме само в заведения със съответната табелка отпред...айде, дано полека-лека започнем всички закони да спазваме.:winkw:
Аватар
Света вода ненапита

Мнение от Света вода ненапита »

Амаранта написа:Ама ти сега от какво се оплакваш, че сме приели някакъв закон и го спазваме ли? :lol:
Честно казано, аз се зарадвах да прочета това - не знаех, че наистина не пускат деца, защото и ние сме непушачи, и влизаме само в заведения със съответната табелка отпред...айде, дано полека-лека започнем всички закони да спазваме.:winkw:
:good:
Виж подводницата!
Аватар
Gaspode
Обратна връзка:

Мнение от Gaspode »

Амаранта написа:Ама ти сега от какво се оплакваш, че сме приели някакъв закон и го спазваме ли? :lol:
Не, възмущавам се от това, че законът е недомислен и половинчат. На мен като на непушач ми се ще да забранят тотално пушенето (като в Турция - и на мен ми направи вчепетление това там, виш поста на Шшшшт) и този закон да се спазва. Вместо това - неистов рев за това как щял да умре бизнесът на ресторантчетата. И недоклатени мерки. Които се спазват. Като например простотията с отделни места за пушачи и непушачи на две съседни маси. Недомислици и недоразумения...

Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

Друга гледна точка.

Знам, че ще скочите сега и предупреждавам, че едва ли ще споря. Само казвам, че според мен положението наистина е такова. :lol:

http://www.kultura.bg/bg/article/view/18186

С крайностите трябва да се внимава.
Panta rhei...
Аватар
Gaspode
Обратна връзка:

Мнение от Gaspode »

Мнемозина написа:Друга гледна точка.

Знам, че ще скочите сега и предупреждавам, че едва ли ще споря. Само казвам, че според мен положението наистина е такова. :lol:

Ся, без да скачам, и без да съм чел цялото повествование :blum: - за каква свобода и какъв избор става въпрос? Ако някой може да избере да запали цигара, аз мога ли свободно да избера да не дишам дима от цигарата му? И ако направя този свободен избор какво мога да направя - да си гръгна?

Свободата свършва там, където започва свободата на другите. Нямам нищо против да се пуши навсякъде, ако се гарантира, че само пушачът ще си диша дима от цигарата. Докато всеки с цигара може да ме принуди да дишам дим въпреки моя свободен избор, какъв всъщност избор имам?

Аватар
vyara

Мнение от vyara »

Ами авторът да внимава с крайностите.
И да не се халосва, че бил за свободата. Много лицемерно, щом не е и пушач на всичкото отгоре!
Изображение
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

Gaspode написа:

Ся, без да скачам, и без да съм чел цялото повествование :blum: - за каква свобода и какъв избор става въпрос? Ако някой може да избере да запали цигара, аз мога ли свободно да избера да не дишам дима от цигарата му? И ако направя този свободен избор какво мога да направя - да си гръгна?

Свободата свършва там, където започва свободата на другите. Нямам нищо против да се пуши навсякъде, ако се гарантира, че само пушачът ще си диша дима от цигарата. Докато всеки с цигара може да ме принуди да дишам дим въпреки моя свободен избор, какъв всъщност избор имам?
Ами съжалявам, но няма да стане, без да прочетеш цялото писание. На тема кой какво и с какво излъчва в атмосферата кой какво вдишва можем да си спорим до безкрай.

Изобщо не става дума за това. :bigsmile:
Panta rhei...
Аватар
Света вода ненапита

Мнение от Света вода ненапита »

мдааам... много добре обосновано!
Виж подводницата!
Аватар
Амаранта

Мнение от Амаранта »

Мнемозина написа:
Gaspode написа:

Ами съжалявам, но няма да стане, без да прочетеш цялото писание. На тема кой какво и с какво излъчва в атмосферата кой какво вдишва можем да си спорим до безкрай.

Изобщо не става дума за това. :bigsmile:
Да но аз, като прост непушач, съм на мнението на Гаспода, и за мен въпросът е сведен само до пушенето и нищо повече,
ако някой ще ме убеждава, че аз трябва да дишам нещо, което не искам, и че това е добро, моля, да си вземе листите с дългото писание, и да си ги........няма да казвам къде. Изобщо няма да го чета това - щом и ти не можеш да предадеш основната концепция с нчколко изречения, значи такава, най-вероятно няма.:lol:
Аватар
Gaspode
Обратна връзка:

Мнение от Gaspode »

Додю Додев написа:

мдааам... много добре обосновано!
Прочетох го. Не разбрах от къде влиза водата само. Та ако може да ми обясните - за пълна и безгранична свобода ли си говорим или просто си чешем езиците? Щото се чудя в момента защо търпим да ни забраняват да пресичаме на червено, "поставяйки ме в позицията на дебил, който не е в състояние да поеме отговорност за себе си"? И за други забрани се чудя... Та казвайте кога да фащаме гората...

jazz

Мнение от jazz »

днес бурки
утре пушачи
следващите ...
Аватар
Gaspode
Обратна връзка:

Мнение от Gaspode »

jazz написа:днес бурки
утре пушачи
следващите ...
Алтернатива?
Всеки прави каквото си иска, стига да може да го наложи над другите? И докогато може?

jazz

Мнение от jazz »

Gaspode написа:Алтернатива?
Всеки прави каквото си иска, стига да може да го наложи над другите? И докогато може?
това е супер
стига да не си от преебаната страна
Аватар
Глас в пустиня

Re: Вместо да изпишем веждите...

Мнение от Глас в пустиня »

Gaspode написа:за пореден път избодохме очите. Май.
Вчера отново ми се случи да не мога да влезна в заведение, щото бях с децата. Вътре се пушело и нямали право да допускат лица под 18г. Предложиха ни да седнем отвън. Само дето беше прохладно, с изгледи да стане студено. Та така. Намерихме друго място да вечеряме след две такива греди...
Не ми е ясно защо в Бг толкова трудно се отказваме от пушенето на обществени места. Може би понеже съм непушач...
Нито пък ми е ясно целта на тази мярка - значи родител пушач може съвсем спокойно да пуши в колата си докато детето му е вътре, но не може да влезе в заведение с него.
Пушенето криминално деяние ли е? Та да се забранява! Пушенето първо трябва да се криминализира, а чак след това да се забранява. Защото огромното желание на непушача да влезе в заведение за пушачи и да ги накара да си угасят цигарите е наглост и лицемерие. Ми да си посещават заведения за непушачи, бе! Колкото ти имаш правото да не пушиш, толкова и аз имам правото да пуша, на тоя етап де. И като те еня толкова много за здравето ти, защо не роптаеш срещу старите коли, градския транспорт, кремиковци, марицаизток и други които те тровят много повече и много по-качествено от пушачите? То е все едно да искаш в гей бар да има зала за не гейове. Баси!
Аватар
Gaspode
Обратна връзка:

Мнение от Gaspode »

jazz написа:
Gaspode написа:Алтернатива?
това е супер
стига да не си от преебаната страна
Определено. :bigsmile:

Аватар
Semiramis

Мнение от Semiramis »

Gaspode написа:за пореден път избодохме очите. Май.
Да му се не види!
:grin: знаеш ли как закона за пушенето ми пречи и как търся места, на които се пуши.
Като реша да изпия едно кафе около нас набързо трябва да ходя в едно супер малко кафенце, което е пълно ... или в Еврофубола ..пък там хората гледат мач, както разказа Аве.:lol:
http://s3.postimage.org/1PQgi.jpg : )))

Най-големите мъдреци остават неизвестни, защото не пилеят краткия си живот за да рекламират мъдростта си, а за да я ползват.
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

Амаранта написа:

Да но аз, като прост непушач, съм на мнението на Гаспода, и за мен въпросът е сведен само до пушенето и нищо повече,
ако някой ще ме убеждава, че аз трябва да дишам нещо, което не искам, и че това е добро, моля, да си вземе листите с дългото писание, и да си ги........няма да казвам къде. Изобщо няма да го чета това - щом и ти не можеш да предадеш основната концепция с нчколко изречения, значи такава, най-вероятно няма.:lol:
Защо мислиш, че не мога?

Основно се говори за срещите с извънземни. И за цветовите предпочитания на Нелина за следващия сезон. Картинки обаче няма. :lol:
Panta rhei...
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

Gaspode написа: Прочетох го. Не разбрах от къде влиза водата само. Та ако може да ми обясните - за пълна и безгранична свобода ли си говорим или просто си чешем езиците? Щото се чудя в момента защо търпим да ни забраняват да пресичаме на червено, "поставяйки ме в позицията на дебил, който не е в състояние да поеме отговорност за себе си"? И за други забрани се чудя... Та казвайте кога да фащаме гората...
За разумна свобода и смислени и постижими правила.

И за промиването на мозъци, начините за постигането му и резултатите от него. :lol:
Panta rhei...
Аватар
Gaspode
Обратна връзка:

Мнение от Gaspode »

БоЕВ написа: Пушенето криминално деяние ли е? Та да се забранява! Пушенето първо трябва да се криминализира, а чак след това да се забранява. Защото огромното желание на непушача да влезе в заведение за пушачи и да ги накара да си угасят цигарите е наглост и лицемерие. Ми да си посещават заведения за непушачи, бе! Колкото ти имаш правото да не пушиш, толкова и аз имам правото да пуша, на тоя етап де. И като те еня толкова много за здравето ти, защо не роптаеш срещу старите коли, градския транспорт, кремиковци, марицаизток и други които те тровят много повече и много по-качествено от пушачите? То е все едно да искаш в гей бар да има зала за не гейове. Баси!
Забраната, ако не си забелязал, е срещу мен, не срещу пушачите. Те си пушат на воля, а на мен ми е забранено да влезна с децата си дори и да съм преценил, че това няма да им навреди. Та риташ срещу грешна маша в момента :bigsmile:

Другото - аз определено искам да влизам в заведения за непушачи. Или в такива, които имат отделна зала за непушачи. За съжаление такива са малко, защото това е допълнителна инвестиция за собствениците. И те няма да я направят докато някой не ги накара. До тогава имам избора да влизам в заведения за пушачи или да не влизам въупште. Сега вече този първия избор го нямам, всъщност.

А третото, за това, че бием негрите - не мога едновременно и непрекъснато да роптая срещу всичко, което по някакъв начин ми пречи. Сори, не съм всемогъщ :bigsmile: Затуй в определен момен роптая за определено нещо. Това не значи, че не ми пречат колите, марица изток, гейовете и липсата на забрана жените да ходят с дрехи.

И, понеже си споменал гейовете, да ги ползвам за нагледно пособие :blum: - представи си всички барове да са само за гейове. Влезеш ли вътре - е*ат те. Това е с пушачите в момента. :grin: Няма ли да искаш зала за негейове, м? :grin:

Аватар
Gaspode
Обратна връзка:

Мнение от Gaspode »

Мнемозина написа: За разумна свобода и смислени и постижими правила.

И за промиването на мозъци, начините за постигането му и резултатите от него. :lol:
Разумна според кого? Смислени според кого? Да продължавам ли?

Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

Gaspode написа:
Мнемозина написа: За разумна свобода и смислени и постижими правила.

Разумна според кого? Смислени според кого? Да продължавам ли?
Това би трябвало да означава "приемлива и възможна за изпълнение от всички".

Дотук единственото рационално решение, което мога да ти предложа, е да си смените местожителствата със Семирамис. :lol: Във връзка с тоя закон, де. За други закони имам други предложения. А също и за липсата на някои закони.
Panta rhei...
Аватар
Gaspode
Обратна връзка:

Мнение от Gaspode »

Мнемозина написа: Това би трябвало да означава "приемлива и възможна за изпълнение от всички".

Дотук единственото рационално решение, което мога да ти предложа, е да си смените местожителствата със Семирамис. :lol: Във връзка с тоя закон, де. За други закони имам други предложения. А също и за липсата на някои закони.
Това "всички" прави цялото нещо мишън импосибъл. Не вярвам да има нещо, което да е приемливо и възможно за изпълнение от всички. Може би просто съм песимист, знам ли :bigsmile:

Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

Gaspode написа:
Мнемозина написа: Това би трябвало да означава "приемлива и възможна за изпълнение от всички".

Това "всички" прави цялото нещо мишън импосибъл. Не вярвам да има нещо, което да е приемливо и възможно за изпълнение от всички. Може би просто съм песимист, знам ли :bigsmile:
Ами замени го с каквото ти е удобно тогава, аз съм либерален човек, макар че и либерали не харесвам.

Факт е, че този закон е краен, излишно краен и е резултат на маниакалност.
Има разлика между закон, който реагира срещу маниакалност (този за бурките) - и такъв, който я легализира.
Panta rhei...
Аватар
Амаранта

Мнение от Амаранта »

Мнемозина написа:
Амаранта написа:

Защо мислиш, че не мога?

Основно се говори за срещите с извънземни. И за цветовите предпочитания на Нелина за следващия сезон. Картинки обаче няма. :lol:
Значи все пак не можеш, или мислиш, че не си струва.:lol:
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

Амаранта написа:
Мнемозина написа:
Амаранта написа:

Защо мислиш, че не мога?

Значи все пак не можеш, или мислиш, че не си струва.:lol:
Мисля, че след като така или иначе не те интересува какво всъщност пише там, не си струва, да. :lol:
Panta rhei...
Аватар
Глас в пустиня

Мнение от Глас в пустиня »

Gaspode написа:
Забраната, ако не си забелязал, е срещу мен, не срещу пушачите. Те си пушат на воля, а на мен ми е забранено да влезна....
Ей, това непушачите човек не може да ви разбере и да ви угоди значи, и това си е!:grin:
Отпървом ривахте да има разделени, са па що има и що не ви пущат. Ми няма да ви пущат!
За при теб не знам, но при нас всички заведения са с две зали в съотношение 60 на 40 в полза на непушачите. Нещо повече, залите трябва да са пригодени така, че непушач когато отива до бара или WC не трябва да има допир с цигарен дим, а и залите за непушачи трябва да бъдат така преградени и разположени, че да не създават усещане за изолираност. Да, ама не, на обикновените хора им писна да се ебават с тях, ако не са цигани, то ще са гейове, ако не са гейове, то ще са религиозни фанатици, ако не са фанатици, ще са непушачи и тн...Много от така наречените зали за непушачи са набързо приобщени и обособени места за летен теферич - с тънки стени и плексигласови покриви, без отопление, ама с вентилация :winkw: - квото повикало, такова се обадило. На обикновените хора леко почва да им писва от претенции.:bigsmile:
Аватар
Gaspode
Обратна връзка:

Мнение от Gaspode »

БоЕВ написа: Ей, това непушачите човек не може да ви разбере и да ви угоди значи, и това си е!:grin:
Отпървом ривахте да има разделени, са па що има и що не ви пущат. Ми няма да ви пущат!
За при теб не знам, но при нас всички заведения са с две зали в съотношение 60 на 40 в полза на непушачите. Нещо повече, залите трябва да са пригодени така, че непушач когато отива до бара или WC не трябва да има допир с цигарен дим, а и залите за непушачи трябва да бъдат така преградени и разположени, че да не създават усещане за изолираност. Да, ама не, на обикновените хора им писна да се ебават с тях, ако не са цигани, то ще са гейове, ако не са гейове, то ще са религиозни фанатици, ако не са фанатици, ще са непушачи и тн...Много от така наречените зали за непушачи са набързо приобщени и обособени места за летен теферич - с тънки стени и плексигласови покриви, без отопление, ама с вентилация :winkw: - квото повикало, такова се обадило. На обикновените хора леко почва да им писва от претенции.:bigsmile:
Ясно де. Разбрах те от първия път.
Аман от претенции. Прав си.

Аватар
Амаранта

Мнение от Амаранта »

Мнемозина написа:
Мисля, че след като така или иначе не те интересува какво всъщност пише там, не си струва, да. :lol:
В интерес на истината, хвърлих един поглед, но след като в първите изречения не видях ясно концепцията се отказах. Не харесвам този начин на писане, и понеже от опит знам, че обикновено формата съответства на съдържанието, предположих, че и съдържанието е такова - "от девет кладенеца вода..". Но ако все пак има нещо рационално, освен коментара ти "С крайностите трябва да се внимава.", съм готова да го прочета в 3-4 изречения, може и сложни.:lol:
annonymus

Мнение от annonymus »

Gaspode написа: Забраната, ако не си забелязал, е срещу мен, не срещу пушачите. Те си пушат на воля, а на мен ми е забранено да влезна с децата си дори и да съм преценил, че това няма да им навреди.
Е, ама и ти изкривяваш нещата!
На теб не ти е забранено - ако оставиш детето на бавачка - влизай си. :-)

Мисля си, че ако родителите пушачи не пушат пред детето си - вкъщи, в колата и т.н., не да крият, че са пушачи, а примерено излизат на балкона за цигара - шанса детето да не пропуши е доста по-голям.
Аватар
Gaspode
Обратна връзка:

Мнение от Gaspode »

pocti_bezobidna написа:
Пцулютно си права. Днес ти и Боев говорите истина след истина. Просто няма как да ви противоречи човек :bigsmile:
Свободен избор. Права. Такива ми ти работи. Демокрация в действие.
Още малко и ще ме убедите да гласувам пак...

annonymus

Мнение от annonymus »

Gaspode написа:
pocti_bezobidna написа:
Свободен избор. Права. Такива ми ти работи. Демокрация в действие.
Още малко и ще ме убедите да гласувам пак...
О не, аз само смятам, че щом не гласуваш, нямаш моралното право да се оплакваш от политиката на управляващите.
Иначе правото ти на НЕ гласуваш си е абсолютно. И съм много против задължителното гласуване.
Аватар
latrevw

Мнение от latrevw »

Гасподе, прав си, душата

пушенето трябва да се забрани навсякъде и вероятно и това ще стане, но лека-полека
че иначе гласоподавателите много мрънкат и ония ги е страх
това е начин да се ограничи пушенето и аз макар да съм пушач, нямам нищо против да излизам навън, за да пуша.

@безобидна, не считаш ли, че е малко тъпо да трябва да си оставиш децата на бавачка, за да отидеш на ресторант? аи да не са децата, който е непушач що пък трябва да търпи нещо, което е доказано вредно.
Knowing others is intelligence; knowing yourself is true wisdom. Mastering others is strength; mastering yourself is true power.
Аватар
Gaspode
Обратна връзка:

Мнение от Gaspode »

pocti_bezobidna написа: О не, аз само смятам, че щом не гласуваш, нямаш моралното право да се оплакваш от политиката на управляващите.
Иначе правото ти на НЕ гласуваш си е абсолютно. И съм много против задължителното гласуване.
На тази логика, щом не гласуваш за управлявашите нямаш моралното право да се оплакваш. От къде на къде? Нали не си гласувала за тях? А тези, които са гласували за тах също нямат право да се оплакват - нали това са си избрали. Т.е. никой няма право да се оплаква. Ураааааа

ПП. Ся ме размисли, начи. Представи си партиите като бири в магазина. Имам правото да си купя бира. Имам и правото да не си купя. И сега ти ми казваш, че за да имам правото да се оплаквам за това, че в магазина не продават бира, която на мен ми харесва, трябва първо да си купя някоя от другите? Някак нелогично ми звучи... :bigsmile:

Не това беше темата, обаче. Сори за офтопика

Аватар
Semiramis

Мнение от Semiramis »

latrevw написа: @безобидна, не считаш ли, че е малко тъпо да трябва да си оставиш децата на бавачка, за да отидеш на ресторант? аи да не са децата, който е непушач що пък трябва да търпи нещо, което е доказано вредно.
оо...подсещаш ме и как собствениците на малки хотелчета се притесняват, защото или трябва да правят ресторант(че) с две зали, което им е много, или да изберат искат ли клиентелата на непушачите с деца или на пушачите без деца.
сигурно избират да сложат пепелник пред входа.
:roll:
http://s3.postimage.org/1PQgi.jpg : )))

Най-големите мъдреци остават неизвестни, защото не пилеят краткия си живот за да рекламират мъдростта си, а за да я ползват.
annonymus

Мнение от annonymus »

latrevw написа:
@безобидна, не считаш ли, че е малко тъпо да трябва да си оставиш децата на бавачка, за да отидеш на ресторант? аи да не са децата, който е непушач що пък трябва да търпи нещо, което е доказано вредно.
Изобщо не смятам така - Гаспода ползва софистки техники: пуши се и е забранено да пускат малолетни - аз съм с малолетен - следователно за мен е забранено :-)
на базата на две верни твърдения прави неверен извод, при това той самият си го знае :-)
затова му казах за бавачката
Аватар
latrevw

Мнение от latrevw »

Semiramis написа:
latrevw написа: @безобидна, не считаш ли, че е малко тъпо да трябва да си оставиш децата на бавачка, за да отидеш на ресторант? аи да не са децата, който е непушач що пък трябва да търпи нещо, което е доказано вредно.
оо...подсещаш ме и как собствениците на малки хотелчета се притесняват, защото или трябва да правят ресторант(че) с две зали, което им е много, или да изберат искат ли клиентелата на непушачите с деца или на пушачите без деца.
сигурно избират да сложат пепелник пред входа.
:roll:
ами няма лошо, в крайна сметка на ресторант се предполага, че отиваш заради храната. не е такъв проблем, че ще пушиш по-малко и ще излизаш навън.
ресторантите трябва да наблегнат на кухнята си, да сервират качествена храна, а не да се чудят как с поркане и цигари да привличат клиентела.
Knowing others is intelligence; knowing yourself is true wisdom. Mastering others is strength; mastering yourself is true power.
Аватар
latrevw

Мнение от latrevw »

pocti_bezobidna написа:
latrevw написа:
Изобщо не смятам така - Гаспода ползва софистки техники: пуши се и е забранено да пускат малолетни - аз съм с малолетен - следователно за мен е забранено :-)
на базата на две верни твърдения прави неверен извод, при това той самият си го знае :-)
затова му казах за бавачката

а, добре, не проследих целия разговор наистина
а тези му техники са ми добре познати и много ме вбесяват :-)
Публикувай отговор