Има известна разлика в това да вървиш гол по улиците и религиозната принадлежност.Stranniche написа:Много неща мога да пиша по темата, но съм закъсала с едни крайни срокове.
Бурките са едната крайност, ексхибицонизмът - другата. Ако някой тръгне гол по улиците на Париж, и него ще арестуват. Ако е дивак от някое племе и за него е норма да е гол, никой няма да му признае това, защото не е в своята си джунгла.
Има норми и всяко общество решава какви да бъдат неговите. Французите са решили кое за тяхната страна е правилното и си го отстояват. Както и повечето европейци. И не ги е грижа много за разни псевдозащитници на правата на човека, чиито проповеди стигат до анархия, безредие и извращения.
Направих асоциация с темата на Ън за циганите у нас - само нашите управници-г.золизци не правят нищо по въпросите, оправдавайки се и че някой "цивилизован" можел да ни се скара заради "правата на човека". При това носенето на бурки съвсем не може да се сравнява с продажбата и изнасилването на малолетни, принуждаването на деца да просят, кражбите и какво ли още не от престъпен характер.
И още един въпрос: защо в клуба не е възможно да се дискутират теми без лични нападки?
Нямам преки наблюдения, но не съм много сигурна, че по френските улици се носят тълпи забулени жени с бурки. Вероятно има не малък процент такива със забрадки, но с бурки...
ако интегрираме циганите защото "някой цивилизован ще ни се скара" - резултата ще е плачевен. Трябва да интегрираме циганите, защото са част от обществото ни, живеем с тях, и е по-прагматично - за нас, не за тях - да ги променим и приучим на общите правила и на това, че трябва да се спазват. За жалост, за да има видим резултат са необходими поколение-две, и е необходимо търпение и разбиране от страна на мнозинство.
Това не е благотворителност, не е псевдо защита на човешки права, не е политическа коректност и пъчене пред цивилизования свят. Това - според мен де - е едно прагматично решение, нищо повече.
Саркози си има вътрешни проблеми - сви сърмите на французите, които са едни от най-разглезените работещи в Европа, набърка се в Либия и рейтинга му здраво пада.
Една подобна забрана може да насочи енергиите в друга посока и той да си спечели време и подкрепа за други неща.
Проблема е, че това е бумеранг и хвърлиш ли го, трябва да си готов да поемеш обратния удар. Тъй като Европа вече е едно цяло, заедно с ползите, общо се понасят и негативите. Така че тази забрана ще се отрази и на нас, при това съвсем не в позитивен характер.
Ако използвам аналогията на Гаспода с телевизора - техника е човек, дошъл да свърши нещо, което ти самия не можеш да направиш или не искаш, защото намираш, че е под достойнството ти. Ако посрещнеш такъв човек със забрани, натяквайки му, че е вонящ пушач, най-малко можеш да очакваш да не ти поправи телевизора като хората.
ПП. Не, не мисля, че може да се пише без лични нападки. Вече.