Правилно ли е?

Все същите
Аватар
Gaspode
Обратна връзка:

Правилно ли е?

Мнение от Gaspode »

Предистория: от тази година в първи клас са въведени часове по ИТ. За целта родителите трябваше да купим някакви учебници. Преди известно време ми стана интересно с какво ги занимават в тези часове и поисках от моя хубостник да ми покаже учебника - първа изненада - госпожата не им разрешавала да ги изнасят от стаята. Поядосах се малко, щото си мисля, че имам право (дори задължение може би) да видя учебника, по който учи синковеца. Да не говорим, че съм го купил аз а не училището или госпожата. След като го говорихме с класната тя пое ангажимента да говори там с въпросната госпожа и прочие и прочие... в резултат на въпросния първокласник му беше разрешено да вземе учебника за един (х)уйкенд...

Разгледах го. Учудващо, но учебника е смислено направен... тва като първо вчепетление...
Гледам ползват някакво Comenius Logo с някаква среда ToolKid за деца от 1 до 4 клас. И аз ентусиазирано се мятам на ПеЦе-то и тръгвам да ровя из нетя... с идеята да го смъкна туй чудо и да го инсталиргам в къщи... да се занимава първокласникът... Втора изненада - има само демо на туй нящо. Смъквам го. Инсталирам. Всака иконка може да се кликне по веднъж... след туй излиза съобщение, че веднъж, разби`йш ли, ти е достатъчно като за демо.
Отивам на сайта на фирмата... няма цени...
Звъня. "Можете да си го купите от офиса"... за 37 лева. Не е много... но не е и малко... Хубаво де, като съм се хванал на хорото... ще плащам...

Обаче ме загризаха някои въпроси... и намерих това:

МОН подписа договор с единствения представител за Comenius Logo – Виртех, за осигуряването на лицензи за въпросната програмната система със софтуерна среда за начален курс ToolKid на училищата в България. До тази година програмните пакети са поръчвани индивидуално от училищата, сега ще ги има във всяко школо. Сумата на контракта е 100 хил. лв. без ДДС, сочат данните от е-регистъра на обществените поръчки. Comenius Logo е специализирана среда под Windows, базирана на езика за програмиране Лого. Одобрена е като учебно помагало от 1998 г. от МОН. Включена е и в учебната програма в рамките на СИП и за ЗИП.

Та част от въпросите:
Защо не са взели нещо фри или опън сорс? Нима няма?
Защо средата не върви с учебника? Къф е смисъла да купя учебник и да нямам достъп до средата?
МОН, като е дало сто хиляди лева, защо не е закупило правото да разпространява безплатно българската версия на туй чудо? Нима са били малко тези СТО ХИЛЯДИ лева?
Сега, ако го купя, имам ли моралното право да го раздам на другите деца от класа? А да го сложа в нетя?
И други подобни...

Споделям си само...
Никой от нас не е толкова глупав колкото всички нас взети заедно.

А аз не съм това, което съм :)
Аватар
Quid

Мнение от Quid »

на славейков няма ли го тва :cool: за 15 лева а :lol:
Аватар
4avdar4e

Мнение от 4avdar4e »

А защо ли на мен ми се струва, че задаваш риторични въпроси??? Да не кажа, че задаваш отговори :winkw:
Аватар
Quid

Мнение от Quid »

4avdar4e написа:А защо ли на мен ми се струва, че задаваш риторични въпроси??? Да не кажа, че задаваш отговори :winkw:
щото съм тъп :cool:
Аватар
Gaspode
Обратна връзка:

Мнение от Gaspode »

caliostro написа:на славейков няма ли го тва :cool: за 15 лева а :lol:
Ми не съм го търсил. Аз, понеже съм редови бунак, си мислех, че щом съм си купил учебник, при това за първи клас, значи някъде в нетя ще намеря и средата, която ми е необходима... Нали образованиеето било неква си там важност за държавата.
Абе мани :twisted:

Аватар
frisky lioness
Обратна връзка:

Re: Правилно ли е?

Мнение от frisky lioness »

Gaspode написа:
Споделям си само...
Много нерви фъргаш:grin:

Аз по отношение на учебния процес гледам да го карам по-спокойно...Все пак човек на възраст съм. По-специално за неща, които по никакъв начин не зависят от мен...Нали знаеш "Където всички, там и гол Асан"....Та, квото за всички, такова и за мойто...

Нишите учат вече текстообработващи програми, такива за обработка на картинки, ел. таблици и вупще....Виндоус:grin:

И сега какво? Да не тръгна да си го купувам с цел инстол в къщи.....

Хлъзни ги даскалите и ...толкуз:-)

...и аз само споделям:winkw:
Изображение

All things are full of signs, and it is a wise man who can learn about one thing from another.
Аватар
4avdar4e

Мнение от 4avdar4e »

caliostro написа:
4avdar4e написа:А защо ли на мен ми се струва, че задаваш риторични въпроси??? Да не кажа, че задаваш отговори :winkw:
щото съм тъп :cool:
Не ти, за Гаспода беше туй :grin:
Аватар
Gaspode
Обратна връзка:

Мнение от Gaspode »

Кой? Аз ли? (Айде още няколко риторични.. :blum: :blum: )

Аватар
Remmivs
BOFH
Обратна връзка:

Човече

Мнение от Remmivs »

Тези МОН и прочее с мед да ги намажеш за тези жалки стотина хилки. Ами ДА като си купи лицензи за ползване на M$ на цени дето са от магазина? При това за десетки хиляди бройки (никой няма да ги продаде на улична цена при такива количества). И то не завинаги ами за 3 години. Милиони влязоха в нечии джобове. Пък ти за някакви си 100 хиляди. Ми бъди рахат. Много по здраво ни любят.
Аватар
Gaspode
Обратна връзка:

Re: Човече

Мнение от Gaspode »

Remmivs написа:Тези МОН и прочее с мед да ги намажеш за тези жалки стотина хилки. Ами ДА като си купи лицензи за ползване на M$ на цени дето са от магазина? При това за десетки хиляди бройки (никой няма да ги продаде на улична цена при такива количества). И то не завинаги ами за 3 години. Милиони влязоха в нечии джобове. Пък ти за някакви си 100 хиляди. Ми бъди рахат. Много по здраво ни любят.
Не си прав, шъ знайш
Че ни тъковат и много по-яко не споря
Обаче трябва ли да загърбваме малките кефове? Според мен и малкото таковане си е таковане, баси :)
Дразня се, защото нас родителите ни разглеждат като дойни крави... всичко, що е за деца е скъпо и прескъпо...
А иначе се борим с демографската криза
Баси

ПП. Никой не каза дали като го купя имам моралното право да го раздам... щото според мен няма да ощетя фирмата кой знае колко...

Аватар
frisky lioness
Обратна връзка:

Remmivs написа: Много по здраво ни любят.
Тва ме разби:rotfl24::rotfl24::rotfl24:
Изображение

All things are full of signs, and it is a wise man who can learn about one thing from another.
Аватар
Remmivs
BOFH
Обратна връзка:

Мнение от Remmivs »

Gaspode написа:Не си прав, шъ знайш
Че ни тъковат и много по-яко не споря
Обаче трябва ли да загърбваме малките кефове? Според мен и малкото таковане си е таковане, баси :)
Дразня се, защото нас родителите ни разглеждат като дойни крави... всичко, що е за деца е скъпо и прескъпо...
Баси

ПП. Никой не каза дали като го купя имам моралното право да го раздам... щото според мен няма да ощетя фирмата кой знае колко...
Ми прав си. Какво друго да кажа. Не е важно кой кого, важно е да има любов между хората. Това е максимата в идеалния вариант. В нашето общество е важно кой кого. Те - нас. Това е положението.

Аз писах тука за Учи Свободен. Даже в дира май беше. И знам, че нищо не направих особено, дори когато записах няколко диска и ги пратих по щерката в училище. Но поне съвестта ми е чиста. И наливам малкото с тези идеи. Какво ще стане... Не знам....

http://cd.svoboden.net/bg/why_free.html
http://www.gnu.org/philosophy/schools.bg.html
Аватар
Remmivs
BOFH
Обратна връзка:

Мнение от Remmivs »

frisky lioness написа:Тва ме разби:rotfl24::rotfl24::rotfl24:
Падаш си по здрав секс явно... :blum::cool:
Аватар
frisky lioness
Обратна връзка:

Remmivs написа:
Падаш си по здрав секс явно... :blum::cool:

:lol::lol::lol:

............че иде пост:grin::winkw:
Изображение

Звенения

Мнение от Звенения »

Gaspode написа: Дразня се, защото нас родителите ни разглеждат като дойни крави... всичко, що е за деца е скъпо и прескъпо...
Баси

Гасподе, си прав - не си прав! Дека съ буташ, дето само МОН може!??
Сега ще купиш таз приложница, после друга, а кат запишеш по-малкия малък Гасподчо на шуле, да не те опнат да копаш и площадка за изстрелване тип "Байконур"?? Или отбора по плуване ще го поканиш вкъщи да тренира? :grin:

ПП Това е май, щото си по ПК-тата захласнат! И точно този учебник да не го дават за дома... По-лежерно гУ давай, кат за пръв път! Догодина ще се яви нова комисия, която ще прецени, че това от миналата година е било загуба на време... И така година след година, след година - ~
Аватар
Remmivs
BOFH
Обратна връзка:

Ето това също е интересен сайт

Мнение от Remmivs »

http://www.edubuntu.org/

Въобще ОК е нещо велико.

Знаеш ли например, че баща ми и майка ми ме помолиха да им инсталирам ако е възможност четец на български език, както и пощенска програма. И като им боднах лисицата и буревестникът направо огряха. Не съм вярвал, че толкова бързо могат да се научат да работят с нета (Баба влезе в Интернет и не може да излезе :blum:). Ние сме отраснали с англоезичен интерфейс. Такова беше времето. Но нашите родители и нашите деца могат да ползват свободата на собствения си език.

Нека ме поправи някой специалист, но превода на бозата е доста жалък според мен.
Аватар
Quid

Мнение от Quid »

вистата още не съм я гледал :cool:
Звенения

Re: Ето това също е интересен сайт

Мнение от Звенения »

Remmivs написа:... превода на бозата е доста жалък според мен.
Едва ли някой уважаващ себе си, макар и ползвател на Вин~, би се подложил на такова изтезание като преведен на Български ~доуз... Ама знае ли човек?
Аватар
frisky lioness
Обратна връзка:

Remmivs написа:http://www.edubuntu.org/

Въобще ОК е нещо велико.

Знаеш ли например, че баща ми и майка ми ме помолиха да им инсталирам ако е възможност четец на български език, както и пощенска програма. И като им боднах лисицата и буревестникът направо огряха. Не съм вярвал, че толкова бързо могат да се научат да работят с нета (Баба влезе в Интернет и не може да излезе :blum:). Ние сме отраснали с англоезичен интерфейс. Такова беше времето. Но нашите родители и нашите деца могат да ползват свободата на собствения си език.

Нека ме поправи някой специалист, но превода на бозата е доста жалък според мен.
Както нееднократно съм споменавала аз съм само ...юзър, демек НЕспециалист, но при ограничените ми познания по английски предпочитам да ползвам такива (инглиш) версии. Тези българизираните са ми много....криви. Не разрешавам и на малкия да ползва бг. Баща му беше инсталирал в къщи и аз го накарах да я смени...

Още не сме се пробвали с убунтовци и подобни опън сорсъджийски джаджи:grin:
Последно промяна от frisky lioness на 13.02.07, 16:27, променено общо 1 път.
Изображение

Аватар
vyara

Мнение от vyara »

Ииии, Гасподе, чак мене ма фана яд.
И се чудя, че всички те съветват да го даваш лежерно и прочие и да се отдадеш на любоФтъ, дет вика Рема. Пфууууу!
Изображение
Аватар
4avdar4e

Мнение от 4avdar4e »

vyara написа:Ииии, Гасподе, чак мене ма фана яд.
И се чудя, че всички те съветват да го даваш лежерно и прочие и да се отдадеш на любоФтъ, дет вика Рема. Пфууууу!
А според теб какво може да направи? Да цъфне в министерството при Вълчев и да му дигне скендъл?? Или.. Какво?
Аватар
Gaspode
Обратна връзка:

Мнение от Gaspode »

Че що бе, Верче, тя лИбофта ще спаси света :grin::grin:

Нервя се, ама ще ми мине... може би... :twisted:

Аватар
Remmivs
BOFH
Обратна връзка:

Мнение от Remmivs »

frisky lioness написа:Както неедносктно съм споменавала аз съм само ...юзър, демек НЕспециалист, но при ограничените ми познания по английски предпочитам да ползвам такива (инглиш) версии. Тези българизираните са ми много....криви. Не разрешавам и на малкия да ползва бг. Баща му беше инсталирал в къщи и аз го накарах да я смени...

Още не сме се пробвали с убунтовци и подобни опън сорсъджийски джаджи:grin:
Това не ти е от потребителството, а от историческото ни наследство, както казах по-горе. Хубаво е човек да може да работи на родния си език. На мен ми доставя огромно удоволствие. Както и факта, че ако видиш грешка (никой не е безгрешен) можеш да я поправиш ако искаш или пък да пишеш и я оправят със скоростта на гресирана светкавица общо взето. Същото важи и за бъговете в софтуера. ОК е велико нещо.
Аватар
frisky lioness
Обратна връзка:

Remmivs написа:
Това не ти е от потребителството, а от историческото ни наследство, както казах по-горе. Хубаво е човек да може да работи на родния си език. На мен ми доставя огромно удоволствие. Както и факта, че ако видиш грешка (никой не е безгрешен) можеш да я поправиш ако искаш или пък да пишеш и я оправят със скоростта на гресирана светкавица общо взето. Същото важи и за бъговете в софтуера. ОК е велико нещо.
Щом казваш. Ти си спеца:-):winkw:
Изображение

Аватар
vyara

Мнение от vyara »

4avdar4e написа:
А според теб какво може да направи? Да цъфне в министерството при Вълчев и да му дигне скендъл?? Или.. Какво?
Примерно! Или да раздуе скандал в медиите, заедно с инициативни родители. Бе трябва да се бучи за такива работи. За всичко трябва да има противодействие. Как иначе да научиш някого да се държи с теб по различен начин?
Изображение
Аватар
Gaspode
Обратна връзка:

Мнение от Gaspode »

vyara написа:
4avdar4e написа:
Примерно! Или да раздуе скандал в медиите, заедно с инициативни родители. Бе трябва да се бучи за такива работи. За всичко трябва да има противодействие. Как иначе да научиш някого да се държи с теб по различен начин?
Лошото е, че реално няма за какво да се заям... Имат хората права, продават ги, нищо нередно.
Ако искам да си го купя - няма проблем.
Е, че цената на мен ми се вижда височка... ми никой не ме кара на сила...
А че МОН са могли, ама не са направили нещо си - ми така са преценили куп учени глави...
Та за какво да се заям?
Само си буча тук... което също не е малко, мисля...

Аватар
Remmivs
BOFH
Обратна връзка:

Мнение от Remmivs »

frisky lioness написа:Щом казваш. Ти си спеца:-):winkw:
Не ме разбирай грешно. Аз обичам инглиша всъщност. Обаче кажи ми ти на какъв език караш форума? Едва ли е на Английски. А има и такъв в опциите, все пак форумът ни е ОК (както и ОС-а на сървъра, на който върви 3о4о). :cool:

За стереотипи говоря, прочее. :grin:
Аватар
frisky lioness
Обратна връзка:

Gaspode написа: Само си буча тук... което също не е малко, мисля...
Нали за'тва сме тук, да олабваме жилите:-):winkw:
Изображение

Звенения

Мнение от Звенения »

Не бучиш, а споделяш, ще има и други първолаци! А що есе отнася до реакция по отношение на образователната ни система, единственото, което би могъл да сториш, е да се преоборудваш и да станеш издател на одобрени от МОН издания, помагала, справочници, за което и чичо владика май не стига вече! :winkw:
Аватар
Gaspode
Обратна връзка:

Мнение от Gaspode »

frisky lioness написа:
Бе докато не пробвате да ме натягате :shy::grin:... проблеми няма

Аватар
vyara

Мнение от vyara »

Gaspode написа:
vyara написа:
4avdar4e написа:
Лошото е, че реално няма за какво да се заям... Имат хората права, продават ги, нищо нередно.
А че МОН са могли, ама не са направили нещо си - ми така са преценили куп учени глави...
Та за какво да се заям?
Ами за кво са стоте хиляди, че не разбрах. Плащаш си учебника, плащаш си продукта. Ония сто хиляди от нашия джоб за кво са?
Изображение
Аватар
4avdar4e

Мнение от 4avdar4e »

vyara написа: Примерно! Или да раздуе скандал в медиите, заедно с инициативни родители. Бе трябва да се бучи за такива работи. За всичко трябва да има противодействие. Как иначе да научиш някого да се държи с теб по различен начин?
Де факто тук скандал няма. И мен ме боли сърцето като купувам на младежа учебника по немски примерно. Златен излиза. Но това е положението - него са приели, по него учат.

Абе, ще ти дойде и на теб до главата, да те видим тогава :blum:
Звенения

Мнение от Звенения »

Gaspode написа:
frisky lioness написа:
Бе докато не пробвате да ме натягате :shy::grin:... проблеми няма
Ти натискаш ли се? Малко си едричък за натягане! Пък и си с бойни умения! На кило блага бира ще ли се престориШ на омаломощен? :grin:
Аватар
Gaspode
Обратна връзка:

Мнение от Gaspode »

vyara написа:
Gaspode написа:
vyara написа:
4avdar4e написа:
Та за какво да се заям?
Ами за кво са стоте хиляди, че не разбрах. Плащаш си учебника, плащаш си продукта. Ония сто хиляди от нашия джоб за кво са?
Те са за училищата
Аз продукта не го плащам, само учебника
Обаче понеже защото аз искам да го инсталирам и у дома, за да може да си играе малкия в къщи... за това трябва да си го купя... ако искам...

Звенения

Мнение от Звенения »

Gaspode написа:... за да може да си играе малкия в къщи...
:lol: :lol: :lol: Купи му за 37 лева лего - повече модели ше направи!
Аватар
frisky lioness
Обратна връзка:

Remmivs написа:
frisky lioness написа:Щом казваш. Ти си спеца:-):winkw:
Не ме разбирай грешно. Аз обичам инглиша всъщност. Обаче кажи ми ти на какъв език караш форума? Едва ли е на Английски. А има и такъв в опциите, все пак форумът ни е ОК (както и ОС-а на сървъра, на който върви 3о4о). :cool:

За стереотипи говоря, прочее. :grin:
Не те разбирам грешно. По-скоро не те разбирам:shy:

За мен има разлика между това да посещавам клубове/форуми и да работя в иундоус среда. Виждала съм уиндоус на бг и вервай ми съм го гледала кат теле...(не че иначе гледам по-мъдро, ама....все пак поне се опитвам:lol::lol::winkw:)

Може би съм консервативна и като свикна с нещо после ми е много трудно при смяна, което е показателно за по-възрасТни люде:(:crying::crying:
Изображение

Аватар
Remmivs
BOFH
Обратна връзка:

Мнение от Remmivs »

frisky lioness написа:Не те разбирам грешно. По-скоро не те разбирам:shy:

За мен има разлика между това да посещавам клубове/форуми и да работя в иундоус среда. Виждала съм уиндоус на бг и вервай ми съм го гледала кат теле...(не че иначе гледам по-мъдро, ама....все пак поне се опитвам:lol::lol::winkw:)

Може би съм консервативна и като свикна с нещо после ми е много трудно при смяна, което е показателно за по-възрасТни люде:(:crying::crying:
Да! Точно това казвах и аз. Свикнали сме с английския интерфейс и ни е мъчно, неуютно и чуждо (а бозата е и криво преведена) с български. И не ни се минава пак стръмната крива на ученето. Обаче за възрастните хора (пенсионери със свободно време да четат вестниците в нета) и на децата, които тепърва започват няма нищо по-естествено от това да работят с компютрите на родния си език.

Затова говоря. А като почнеш нещо ново - да речем убууту - можеш да минеш на български съвсем плавно и лесно. Просто е ново нещо. Все едно е как ще го учиш. Пардон, не е все едно. Много по-лесно е на български. :cool:
Аватар
4avdar4e

Мнение от 4avdar4e »

frisky lioness написа: За мен има разлика между това да посещавам клубове/форуми и да работя в иундоус среда. Виждала съм уиндоус на бг и вервай ми съм го гледала кат теле...(не че иначе гледам по-мъдро, ама....все пак поне се опитвам:lol::lol::winkw:)

Аз съм работила дълго време на чешки Вин, че беше лицензиран, голям смех падаше. А веднъж ми се наложи да поработя на арабски. Приключението започна, когато затворих очи и брох от дясно наляво менютата, за да попадна на принта :rotfl24:

Та исках да кажа, че човек с всичко свиква :blum:
Аватар
4avdar4e

Мнение от 4avdar4e »

Remmivs написа:Обаче за възрастните хора (пенсионери със свободно време да четат вестниците в нета)
Направо ме обиди и кръвно ме засегна :guns: Альоу, и аз чета сутрин с кайвето вестници в нета :evil:
Звенения

:)))

Мнение от Звенения »

Публикувай отговор