Престъпления
- Green Light
Престъпления
Не ми е ясно защо трябва да е виновно момчето, което е дало колата си на приятелчето си. Знам, разбрах за закона и че нямаш право да даваш кола на пиян човек, но пак не разбирам. Незаконно е, очевидно, но вината къде е?
Веднъж един приятел си тръгна от нас с кола, след като беше пил и Бейби направо ме изяде. Какво трябваше да направя, не ми е ясно. Казах му какво мисля, какво повече трябва да направя? Не мога да го спра да върви по перваза на прозореца, да се катери по скали, да играе руска ролетка или да кара пиян.
Да се бия ли с него? Не разбирам защо аз да съм нарушил закона, ако той бе взел моята кола? Ами ако ключовете бездруго са у него? Или ако са в братовчед ми да речем и той ги даде?
Мисля че трябва да спрем с тази регулация. Не трябва, вредно е всичко да се регулира с правилници и закони. Ние сме човешки същества, имаме навици и предпочитания, знаем и търсим смисъл в действията си. Нека разума ни и смисъла да бъде важното и определящото. За пушенето, за децата които влизат с родителите си в ресторанти, за домашните любимци, за шамара - домашно насилие...
А наказание е и реакцията на съседите и на приятелите, не е единствено затвора. Изобщо, да ви кажа, действително тва с морала е умряла и погребана работа. Кво да му разчиташ на морала, има си закони, четеш и разбираш- което не е забранено е разрешено.
Мисля че закона иззе фунцията на здравия разум и заради това здравия разум излезе в отпуска.
Веднъж един приятел си тръгна от нас с кола, след като беше пил и Бейби направо ме изяде. Какво трябваше да направя, не ми е ясно. Казах му какво мисля, какво повече трябва да направя? Не мога да го спра да върви по перваза на прозореца, да се катери по скали, да играе руска ролетка или да кара пиян.
Да се бия ли с него? Не разбирам защо аз да съм нарушил закона, ако той бе взел моята кола? Ами ако ключовете бездруго са у него? Или ако са в братовчед ми да речем и той ги даде?
Мисля че трябва да спрем с тази регулация. Не трябва, вредно е всичко да се регулира с правилници и закони. Ние сме човешки същества, имаме навици и предпочитания, знаем и търсим смисъл в действията си. Нека разума ни и смисъла да бъде важното и определящото. За пушенето, за децата които влизат с родителите си в ресторанти, за домашните любимци, за шамара - домашно насилие...
А наказание е и реакцията на съседите и на приятелите, не е единствено затвора. Изобщо, да ви кажа, действително тва с морала е умряла и погребана работа. Кво да му разчиташ на морала, има си закони, четеш и разбираш- което не е забранено е разрешено.
Мисля че закона иззе фунцията на здравия разум и заради това здравия разум излезе в отпуска.
- windcolours
Re: Престъпления
вероятно щеше да изпитваш вина, ако човекът беше пребил себе си и бе прегазил няколко души по пътя си. Ей така са разсъждавали и полицаите, които са установили,че Стависки е пиян, но са го пуснали да продължи и....Green Light написа:Не ми е ясно защо трябва да е виновно момчето, което е дало колата си на приятелчето си. Знам, разбрах за закона и че нямаш право да даваш кола на пиян човек, но пак не разбирам. Незаконно е, очевидно, но вината къде е?
Когато можеш да направиш нещо-направи го. Ако не е по твоите сили -господ да ги пази.
"Животът ще покаже на всеки какъв е той" Гьоте
- Green Light
Да това е въпроса ми. Откъде накъде щях да изпитам вина ако човекът беше пребил себе си и бе прегазил 6 деца? Къде би била моята вина? Че съм му дал кола? Че съм го поканил? Че съм му дал алкохол? Защо, не разбирам, аз трябва да изпитвам и грам вина? Ирационално ще изпитвам вероятно, дето викаш, но това е ирационално. Аз се чувствам кофти и заради папараците и Даяна...windcolours написа:вероятно щеше да изпитваш вина, ако човекът беше пребил себе си и бе прегазил няколко души по пътя си. Ей така са разсъждавали и полицаите, които са установили,че Стависки е пиян, но са го пуснали да продължи и....Green Light написа:Не ми е ясно защо трябва да е виновно момчето, което е дало колата си на приятелчето си. Знам, разбрах за закона и че нямаш право да даваш кола на пиян човек, но пак не разбирам. Незаконно е, очевидно, но вината къде е?
Когато можеш да направиш нещо-направи го. Ако не е по твоите сили -господ да ги пази.
- windcolours
моеше да му вземеш ключовете, бе, де да знам, да го заключиш в килера, да го натикаш с дрехите под студения душ....Green Light написа:
Да това е въпроса ми. Откъде накъде щях да изпитам вина ако човекът беше пребил себе си и бе прегазил 6 деца? Къде би била моята вина? Че съм му дал кола? Че съм го поканил? Че съм му дал алкохол? Защо, не разбирам, аз трябва да изпитвам и грам вина? Ирационално ще изпитвам вероятно, дето викаш, но това е ирационално. Аз се чувствам кофти и заради папараците и Даяна...
Аз съм била в подобна ситуация и употребих груба сила спрямо шофьора, за да се докопам до ключовете му. Не, че беше трудно, щото едва се държеше на краката си, ама настояваше да вози и други хора по път, пълен със завои.
Ако е пиян и знаеш какви са намеренията му, хич не е ирационално, да изпитваш вина, ако си му дал ключовете.Green Light написа: Да това е въпроса ми. Откъде накъде щях да изпитам вина ако човекът беше пребил себе си и бе прегазил 6 деца? Къде би била моята вина? Че съм му дал кола? Че съм го поканил? Че съм му дал алкохол? Защо, не разбирам, аз трябва да изпитвам и грам вина? Ирационално ще изпитвам вероятно, дето викаш, но това е ирационално. Аз се чувствам кофти и заради папараците и Даяна...
Ако ти ги е взел насила, избягал е с тях или въпреки опита си да го спреш, не си могъл - това е друго.
Шестимата на пътя му са тотален малшанс, обаче вероятно само себе си щеше да пребие.
едно е да не можеш да спреш някой, който е решил да ходи по перваза или да играе руска рулетка.
Друго е някой да ти поиска зареден пищов, за да играе руска рулетка.
Ще му дадеш ли?
навремето...на 4 човека съм им взимал ключовете /говоря за приятели/
с мъжа на голямата брадчетка иначе даже ритахме един шофьор на зил у дружба 1 след като му изхвърлихме ключовете от камьона в канавката
ма беше мноу напорист след като едвам не улучи пешеходците на тротоара през решетките докато криволичеше по пътя
та за тия 4-имата дет са ми близки говоря
3-ма ми се сърдиха същите вечери, на другата сутрин дойдоха да си вземат ключовете засрамени
4-я ми се сърди почти месец, но неговите ги пуснах в канавката- мноубеше упорит да ти кажа
докато веднъж прибирайки жена си и 3-те си деца след 3 бири не беше повлякъл огражденията на виден столичен булевард
само боята беше остъргал и леко поизкривил странично ламарините
на другия ден дойде и ми донесе 12 годишно уиски и каза, че съжалява дето и тази вечер не съм бил до него да му изхвърля ключовете в канавката
откакто се размина с малкия дявол не съм чувал да се е прибирал с кола пил
с мъжа на голямата брадчетка иначе даже ритахме един шофьор на зил у дружба 1 след като му изхвърлихме ключовете от камьона в канавката
ма беше мноу напорист след като едвам не улучи пешеходците на тротоара през решетките докато криволичеше по пътя
та за тия 4-имата дет са ми близки говоря
3-ма ми се сърдиха същите вечери, на другата сутрин дойдоха да си вземат ключовете засрамени
4-я ми се сърди почти месец, но неговите ги пуснах в канавката- мноубеше упорит да ти кажа
докато веднъж прибирайки жена си и 3-те си деца след 3 бири не беше повлякъл огражденията на виден столичен булевард
само боята беше остъргал и леко поизкривил странично ламарините
на другия ден дойде и ми донесе 12 годишно уиски и каза, че съжалява дето и тази вечер не съм бил до него да му изхвърля ключовете в канавката
откакто се размина с малкия дявол не съм чувал да се е прибирал с кола пил
Трябва от злото да направиш добро. Друг материал за градеж не остана...
Бе много ни е страх да не вземем да изпитаме някоя излишна вина.
И Елена Петрова - егати циничката.
Нищо страшно не било станало, като я хванали пияна зад волана.
И най-голямия подарък, който сме можели да си направим бил прошката.
А да видим, ако някой невинно подпийнал тъпанар сгази близначетата й, дали така благородно ще му подари прошката си.
Пфу!
Грийн, ако някога имаш възможност да направиш нещо, за да спреш някой да се качи пиян на колата направи го.
А през това време няма лошо да продължаваш да се чудиш дали трябва да изпитваш вина или не.
А да видим, ако някой невинно подпийнал тъпанар сгази близначетата й, дали така благородно ще му подари прошката си.
Пфу!
Грийн, ако някога имаш възможност да направиш нещо, за да спреш някой да се качи пиян на колата направи го.
А през това време няма лошо да продължаваш да се чудиш дали трябва да изпитваш вина или не.
Това са две теми.Green Light написа:Не ми е ясно защо трябва да е виновно момчето, което е дало колата си на приятелчето си. Знам, разбрах за закона и че нямаш право да даваш кола на пиян човек, но пак не разбирам. Незаконно е, очевидно, но вината къде е?
Първата ме вкарва в дълбок ужас. По принцип от нелепостта на тия... случки да го кажа.
Но по втората... виж, на младостта й е присъщо безразсъдството. Самата аз съм приемала всички предупреждения на родителите си със смях. Чувствала съм се недосегаема - пък и да ми се случи нещо, какво толкова? Едва по-късно, като станах майка ми се преобърна психиката.
То и затова е необходим консерватизмът във възпитанието. И глупавият морал, и реакцията на съседите, и какво ли не. Заради децата.
Как да набиеш в главата на едно дете това, че смъртта - неговата, чуждата, която то може да причини - не е измислица на големите?
Другата истина е, че ако едно време от тая младежка безразсъдност са пострадвали безразсъдният и най-много този, с когото се е сбил, сега понеже сме напреднали цивилизационно възможностите за поражение са много по-големи.
И колкото повече напредваме с техниките, толкова повече ще ни е нужен консерватизъм и ще ни липсва. Гледай какви парадокси.
Във възпитанието е проблемът, но сме толкова безпомощни поотделно - родителите, училището и обществото. Това е трикрак стол, не може нито с един, нито с два крака да се закрепи.
Panta rhei...
-
Megi_Koleva
здравей Ести:-)
- snowprincess
ти си прав, не си виновен за приятеля си, негов е изборът как да постъпи, никой не трябва да се чувства виновен или отговорен за действията и чувствата на другите, това че е пиян не го прави невменяем
момчето е виновно за това, че е дало ключовете на колата, а това е различно, ти не си дал своите, а и си го предупредил
полицаите пуснали пиян също са виновни, защото не са спазили закона
ти не си нито полицай, нито съдия
момчето е виновно за това, че е дало ключовете на колата, а това е различно, ти не си дал своите, а и си го предупредил
полицаите пуснали пиян също са виновни, защото не са спазили закона
ти не си нито полицай, нито съдия

- Глас в пустиня
Нещо такова щеше да е много поesti написа:...
...
www.teenproblem.net/news/s/28457.html
- Глас в пустиня
Роднина на съпругата ми пребивава в момента в чужбина, опитва се да започне на чисто след като тук на излизане от дискотека не може да удържи(като единствен трезвен) останалите да не се качват при пиян шофьор. Компанията го изоставя на пътя и след километър катастрофират - 4бр оставят на място. Момчето не може вече години наред да го преодолее. Загиналите са му приятели от детинство и съседи. Обвинява се, че е трябвало да бъде по-настоятелен.windcolours написа:моеше да му вземеш ключовете, бе, де да знам, да го заключиш в килера, да го натикаш с дрехите под студения душ....Green Light написа:
Да това е въпроса ми. Откъде накъде щях да изпитам вина ако човекът беше пребил себе си и бе прегазил 6 деца? Къде би била моята вина? Че съм му дал кола? Че съм го поканил? Че съм му дал алкохол? Защо, не разбирам, аз трябва да изпитвам и грам вина? Ирационално ще изпитвам вероятно, дето викаш, но това е ирационално. Аз се чувствам кофти и заради папараците и Даяна...
Аз съм била в подобна ситуация и употребих груба сила спрямо шофьора, за да се докопам до ключовете му. Не, че беше трудно, щото едва се държеше на краката си, ама настояваше да вози и други хора по път, пълен със завои.
- Глас в пустиня
Би ли дал пистолета си на пиян авер да излезе и постреля от балкона?Green Light написа:Не ми е ясно защо...
Същото е и с колата. Твойта, не неговата.
Това сигурно си го чел - фокусът отново се измества
www.webcafe.bg/id_1010723750_Uvolni_chinovnik_spasi_choveshki_jivot
- snowprincess
този човек има нужда от терапия, за да се освободи от чувството за винаБоЕВ написа: Роднина на съпругата ми пребивава в момента в чужбина, опитва се да започне на чисто след като тук на излизане от дискотека не може да удържи(като единствен трезвен) останалите да не се качват при пиян шофьор. Компанията го изоставя на пътя и след километър катастрофират - 4бр оставят на място. Момчето не може вече години наред да го преодолее. Загиналите са му приятели от детинство и съседи. Обвинява се, че е трябвало да бъде по-настоятелен.
всичките са си направили избора, а сега той тегли

- windcolours
Жалко. За всички от тази история.БоЕВ написа:
Роднина на съпругата ми пребивава в момента в чужбина, опитва се да започне на чисто след като тук на излизане от дискотека не може да удържи(като единствен трезвен) останалите да не се качват при пиян шофьор. Компанията го изоставя на пътя и след километър катастрофират - 4бр оставят на място. Момчето не може вече години наред да го преодолее. Загиналите са му приятели от детинство и съседи. Обвинява се, че е трябвало да бъде по-настоятелен.
Иска ми се в такива случаи да се намира по някой, който да нокаутира пияните шофери /ако не могат да бъдат вразумени по мирен начин/, ама да е освободен от наказателна отговорност. Примерно, заведението да има паркинг и, за да те пуснат да си изкараш колата-да духаш в дрегера. Ако пробата е положителна - следва разубеждаване с думи, и ако още си на зор да въртиш волана и да натискаш педалите- ПРАС по тиквата!
Мечтая си просто, това време на денонощието е подходящо за мечти.
не, че и аз не правя глупости кат съм си "джопнал" 
е те това клипче
е у 2 нощес и аз съм на 0.5 кила рЕкия
на паркинга на Метро щото е осветен
но до там и обратно ни караше трезвен кат краставичка шифьорин
за разлика от нас пияниците проклети
ма иначе немаше а се качим и да се возим
въпреки, че сме достатъчно в акъля си и да летим и с нормални реакции макар и на тъмно
а ако някой мисли, че да се лети е лесно..
но едно е да караш тон тежко "оръжие" по пътя, друго е 200-300 грамов самолеД, дето и да те чукне
най-много да те стресне...даже и зъб не може да ти избие
затова,
http://vbox7.com/play:1d9806a6

е те това клипче
е у 2 нощес и аз съм на 0.5 кила рЕкия
на паркинга на Метро щото е осветен
но до там и обратно ни караше трезвен кат краставичка шифьорин
за разлика от нас пияниците проклети
ма иначе немаше а се качим и да се возим
въпреки, че сме достатъчно в акъля си и да летим и с нормални реакции макар и на тъмно
а ако някой мисли, че да се лети е лесно..
но едно е да караш тон тежко "оръжие" по пътя, друго е 200-300 грамов самолеД, дето и да те чукне
най-много да те стресне...даже и зъб не може да ти избие
затова,
http://vbox7.com/play:1d9806a6
Трябва от злото да направиш добро. Друг материал за градеж не остана...
- Green Light
- Green Light
Green Light написа: Да това е въпроса ми. Откъде накъде щях да изпитам вина ако човекът беше пребил себе си и бе прегазил 6 деца? Къде би била моята вина? Че съм му дал кола? Че съм го поканил? Че съм му дал алкохол? Защо, не разбирам, аз трябва да изпитвам и грам вина? Ирационално ще изпитвам вероятно, дето викаш, но това е ирационално. Аз се чувствам кофти и заради папараците и Даяна...
Здрасти, бе образ готин!esti написа:Бе много ни е страх да не вземем да изпитаме някоя излишна вина.
Пфу!
Добре, нека да е резонна а не безсмислена. Ако някой вземе пистолета ми също ще се чувствам виновен, сигура е това.
Няма голяма полза да се чудя дали има място за вина или няма. Та не се чудя за това. Глупаво съм питал по- горе. Нещата с вината, са като нещата с вкуса в устата - само си мислиш че ги контролираш.(Тая Сноупринцес така да ме нервира, направо си нямаш идея...)
То, да ти кажа, едва ли има полза да се чудя и за законовите регулации по тоя случай, ама на- чудя се.
Откъде накъде закона ще регулира такива неща? Защо се бърка и прави от глупостта или простащината престъпление? Защо ми отнемат на мене възможността да квалифицирам и да определям норма за правилно и неправилно, за това кое е неморално, мама му стара?
Неморално е да предаваш приятел, да лъжеш жена си, да крадеш от времето на децата си, да злепоставяш или да клеветиш. Както е неморално да даваш колата си на пиян. Аз ги определям тия неща. И няма нужда кварталния полицай да идва и да ми казва как трябва да ги мисля или кому да преча да кара. Аз преча много неща да не стават. Но това го определям аз.
Ако се случи Уоли да изхвърли моите ключовете в канавката, аз себе си много по- жестоко ще накажа отколкото законовото порицание или глобата.... отделно са проблемите от това на колко пиратки ше седне тоя... Месец. Две години има да ми поскача...
- Green Light
Абсолютно. Абсолютно. Супер сме безпомощни поотделно. Може би заради това така се плъзгаме в тая плоскост на забрани и регулации. "Не знаем как, не можем да се оправим самички, регулирайте ни, сложе огдрадки отвсякъде. Не още една тухла, ами още една стена оттука направо сложете и оттам и отгоре, отвсякъде.. И няколко вътре в нас ако може да ни имплантирате стени, ептен па добре ще стане"Мнемозина написа: Това са две теми.
Първата ме вкарва в дълбок ужас. По принцип от нелепостта на тия... случки да го кажа.
Но по втората... виж, на младостта й е присъщо безразсъдството. Самата аз съм приемала всички предупреждения на родителите си със смях. Чувствала съм се недосегаема - пък и да ми се случи нещо, какво толкова? Едва по-късно, като станах майка ми се преобърна психиката.
То и затова е необходим консерватизмът във възпитанието. И глупавият морал, и реакцията на съседите, и какво ли не. Заради децата.
Как да набиеш в главата на едно дете това, че смъртта - неговата, чуждата, която то може да причини - не е измислица на големите?
Другата истина е, че ако едно време от тая младежка безразсъдност са пострадвали безразсъдният и най-много този, с когото се е сбил, сега понеже сме напреднали цивилизационно възможностите за поражение са много по-големи.
И колкото повече напредваме с техниките, толкова повече ще ни е нужен консерватизъм и ще ни липсва. Гледай какви парадокси.
Във възпитанието е проблемът, но сме толкова безпомощни поотделно - родителите, училището и обществото. Това е трикрак стол, не може нито с един, нито с два крака да се закрепи.
Трябва да се срещнат на някакъв неутрален терен семейството, обществото и училището и да говорят по въпроса. Много трябва да се говори. А то се мълчи.
"Абсолютно" и за първата част на постинга ти- относно първата част на моя. Аз взех да не мога да чета такива работи. Само заглавията съм чел. Нещо съвсем съм се разкиснал. И благотворителни рекйлами чак не мога да търпя. Изперквам.
П.П. Е на! Сега се шубелисах за близнаците на Елена Петрова, пу, пу, пу
ами той не просто взема твоята кола, а го прави с твоята благословияGreen Light написа:Да се бия ли с него? Не разбирам защо аз да съм нарушил закона, ако той бе взел моята кола?
ти мяткаш ключовете на масата и казваш: "аз шъ пия. не мъ бройте за шофьор тая вечер."
колата не е на компанията, тя е лична
отговорността - чия е в следния случай - имаш бутилка с отрова, която за някого е лекарство
слагаш я на видно място -> да си отговаря който я ползва. в тоя случай освободен ли си отговорност, като ти не си му налял в гърлото отровата...
П.П. тоя, дето пил отрова, сипал и на други.
та виновен ли е тоя, дето оставил бутилката на достъпно място или само оня, дето пил и дал на другите
ми като са пили и двамата - да ги оправдаем и освободим от всякаква отговорност...
алкохолът е оневиняваща напитка
а как се обръща мисленето само, ако близки са пътували в тая кола...
Последно промяна от holi_day на 29.04.11, 07:59, променено общо 1 път.
«Страдаме без страдание, желаем без желание, мислим без мисли.»
Ф.Песоа
това май е другото лице на скуката
Ф.Песоа
точноБоЕВ написа:Нещо такова щеше да е много поesti написа:...
...
www.teenproblem.net/news/s/28457.html
Ф.Песоа
Ф.Песоа
ми ку гъркът използва случая да вземе децата, виновен ли шъ е, че не е сигурен как тя ги гледа...Green Light написа:П.П. Е на! Сега се шубелисах за близнаците на Елена Петрова, пу, пу, пу
Ф.Песоа
Ф.Песоа
- snowprincess
ще е отговорен само ако нарочно е сипал на някого отровата, ако я изпие дете или луд, но ако някой по собствено желание я изпие, защо той да е винoвенholi_day написа:ами той не просто взема твоята кола, а го прави с твоята благословияGreen Light написа:Да се бия ли с него? Не разбирам защо аз да съм нарушил закона, ако той бе взел моята кола?
ти мяткаш ключовете на масата и казваш: "аз шъ пия. не мъ бройте за шофьор тая вечер."
колата не е на компанията, тя е лична
отговорността - чия е в следния случай - имаш бутилка с отрова, която за някого е лекарство
слагаш я на видно място -> да си отговаря който я ползва. в тоя случай освободен ли си отговорност, като ти не си му налял в гърлото отровата...
П.П. тоя, дето пил отрова, сипал и на други.
та виновен ли е тоя, дето оставил бутилката на достъпно място или само оня, дето пил и дал на другите
ми като са пили и двамата - да ги оправдаем и освободим от всякаква отговорност...
алкохолът е оневиняваща напитка
а как се обръща мисленето само, ако близки са пътували в тая кола...
ти от мъжа си криеш ли кислола, белината, лекарствата или само си ги държала на трудно достъпни места от сина си докато е бил малък

що колата е измислена да се отваря с ключsnowprincess написа:ще е отговорен само ако нарочно е сипал на някого отровата, ако я изпие дете или луд, но ако някой по собствено желание я изпие, защо той да е винoвен
ти от мъжа си криеш ли кислола, белината, лекарствата или само си ги държала на трудно достъпни места от сина си докато е бил малък
да не би да е само заради крадците
защо специално се казва, че лекарствата трябва да се оставят на недостъпни за деца места
защо пистолетите се заключват
човек трябва да е отговорен не само за собствената си сигурност, но и за тази на другите
Ф.Песоа
Ф.Песоа
- snowprincess
ако човек не е психично болен, отговаря единствено за своите действияholi_day написа:що колата е измислена да се отваря с ключsnowprincess написа:ще е отговорен само ако нарочно е сипал на някого отровата, ако я изпие дете или луд, но ако някой по собствено желание я изпие, защо той да е винoвен
защо специално се казва, че лекарствата трябва да се оставят на недостъпни за деца места
човек трябва да е отговорен не само за собствената си сигурност, но и за тази на другите
престанете да се чувствате абсолютно отговорни за абсолютно всичко през цялото време
никой няма право да съди другите
всеки прави най-доброто, което е могъл за момента, постъпвайки така, както смята, че е правилно
единственият критериий за това, кое е правилно е собственото ни усещане за нещата
радвам се, че Грийн не е податлив на чуждо влияние, щото като нищо ще му вмените чувство за вина

Да, но е неестествено, а от моя гледна точка и нередно човек да се отнася към приятелите си като към малки деца. Дори и ако са пили.holi_day написа:що колата е измислена да се отваря с ключsnowprincess написа:ще е отговорен само ако нарочно е сипал на някого отровата, ако я изпие дете или луд, но ако някой по собствено желание я изпие, защо той да е винoвен
Има си някакви граници, в които можеш (и в двата смисъла - и като възможност, и като приемливост) да се намесваш в техните избори. Все пак.
Panta rhei...
не дори, а точно, когато са пили, трябва да е по-внимателен,Мнемозина написа:Да, но е неестествено, а от моя гледна точка и нередно човек да се отнася към приятелите си като към малки деца. Дори и ако са пили.
защото тогава малките деца могат да разсъждават по-трезво от тях - в буквалния смисъл
Ф.Песоа
Ф.Песоа
- windcolours
Грийн нямаше да почувства вина, ако с приятелят му се беше случило нещо? И без да ни чете щеше ....snowprincess написа: радвам се, че Грийн не е податлив на чуждо влияние, щото като нищо ще му вмените чувство за вина
Ти не би ли? Ако видиш, че детето ти се качва в нетрезво състояние в кола няма ли да й спукаш гумите примерно?
- snowprincess
холи, дори опасно ментално болните не ги задържат насила в болнични заведения, а ти говориш за психично здрави, направили своя избор, какъвто и да е тойholi_day написа:не дори, а точно, когато са пили, трябва да е по-внимателен,Мнемозина написа:Да, но е неестествено, а от моя гледна точка и нередно човек да се отнася към приятелите си като към малки деца. Дори и ако са пили.
защото тогава малките деца могат да разсъждават по-трезво от тях - в буквалния смисъл

"По-внимателен" е нещо съвсем различно от "виновен".holi_day написа:не дори, а точно, когато са пили, трябва да е по-внимателен,Мнемозина написа:Да, но е неестествено, а от моя гледна точка и нередно човек да се отнася към приятелите си като към малки деца. Дори и ако са пили.
Разбира се, че човек трябва да направи каквото му е възможно и всеки нормален човек би чувствал вина, ако не успее, пък нещо се случи.
Но все пак не бива да се забравя, че твърде много неща в тоя живот са извън властта ни.
Panta rhei...
- windcolours
ако пияните имаха здрав разум и съответните реакции, защо има закони, забраняващи им да управлят МПС. Не съм съгласна, че пияният е ментално здрав. В такова състояние се извършват неща, които не биха били извършени в трезво.snowprincess написа:
холи, дори опасно ментално болните не ги задържат насила в болнични заведения, а ти говориш за психично здрави, направили своя избор, какъвто и да е той
Ако се не лъжа, пича е на 23, и съвсем не е "дете". Дори не е "тийн". На тия години би трябвало да има малко повече мозък в главатаМнемозина написа:
.. виж, на младостта й е присъщо безразсъдството. Самата аз съм приемала всички предупреждения на родителите си със смях. Чувствала съм се недосегаема - пък и да ми се случи нещо, какво толкова? Едва по-късно, като станах майка ми се преобърна психиката.
Има един лаф - "глупостите се вършат разумно" и той общо взето означава, че не можеш да залагаш живота и сигурността на околните.
Всички сме правили глупости на млади години, но това, че носиш отговорност с действията си би трябвало да се възпита много преди 18.
Не го знам този ако оцелее, как ще продължи да живее. Може пък да си е преде, знам ли...
Ами би трябвало, но ето че реалната възраст не е гаранция за узряване. Приятелите, с които е бил в колата, са били на 18 и на 19. Този виновният, дето му е дал ключовете, че е и седнал с него в колата, е на 19.pocti_bezobidna написа:
Ако се не лъжа, пича е на 23, и съвсем не е "дете". Дори не е "тийн". На тия години би трябвало да има малко повече мозък в главата![]()
Има един лаф - "глупостите се вършат разумно" и той общо взето означава, че не можеш да залагаш живота и сигурността на околните.
Всички сме правили глупости на млади години, но това, че носиш отговорност с действията си би трябвало да се възпита много преди 18.
Не го знам този ако оцелее, как ще продължи да живее. Може пък да си е преде, знам ли...
Ако бяхме еднакви всичките, щеше да е много лесно и всичко щеше да е както трябва.
А за възпитанието - и аз това казвах.
Последно промяна от Мнемозина на 29.04.11, 09:25, променено общо 1 път.
Panta rhei...
Сноу, много ти е странна психологията.snowprincess написа:
ако човек не е психично болен, отговаря единствено за своите действия
престанете да се чувствате абсолютно отговорни за абсолютно всичко през цялото време
никой няма право да съди другите
всеки прави най-доброто, което е могъл за момента, постъпвайки така, както смята, че е правилно
единственият критериий за това, кое е правилно е собственото ни усещане за нещата
радвам се, че Грийн не е податлив на чуждо влияние, щото като нищо ще му вмените чувство за вина
би ли казала нещо повече за нея - школа, имена, такива неща.
Защото очевидно учиш. Имаш ли намерение да предлагаш услуги като терапевт или нещо от сорта?
"всеки прави най-доброто, което е могъл за момента, постъпвайки така, както смята, че е правилно"
Ми то не ни трябват правила, не ни трябват закони - всеки прави каквото си иска, няма отговорности и други предразсъдъци...
- snowprincess
даммм, хайде да обвиним майките и бащите им, учителите им, джипитата, приятелите им, съпрузите им, всички, които са около тях, всички са виновниwindcolours написа:ако пияните имаха здрав разум и съответните реакции, защо има закони, забраняващи им да управлят МПС. Не съм съгласна, че пияният е ментално здрав. В такова състояние се извършват неща, които не биха били извършени в трезво.snowprincess написа:
холи, дори опасно ментално болните не ги задържат насила в болнични заведения, а ти говориш за психично здрави, направили своя избор, какъвто и да е той
всеки, който знае, че ще кара и посяга към чашката, със свободна воля прави своя избор и знае, че нарушава закона
ако държиш камък в ръката си - имаш избор дали да го хвърлиш или не, какво ще направиш, решаваш ти, никой не може да те спре или да те накара да извършиш нещо против волята ти

Имам усещането, че се заражда някаква нова житейска философия, която е леко опасна - всеки прави каквото си иска, не е отговорен за нищо, не е длъжен и не трябва да се съобразява с никого и изобщо за чий са ни правила - правни или морални.Мнемозина написа:Ами би трябвало, но ето че реалната възраст не е гаранция за узряване. Приятелите, с които е бил в колата, са били на 18 и на 19.pocti_bezobidna написа:
Ако се не лъжа, пича е на 23, и съвсем не е "дете". Дори не е "тийн". На тия години би трябвало да има малко повече мозък в главата![]()
Ако бяхме еднакви всичките, щеше да е много лесно и всичко щеше да е както трябва.
А за възпитанието - и аз това казвах.
На 18 си пълнолетен и носиш пълна отговорност за постъпките си. Дали караш пиян, крадеш, биеш, чупиш коли и т.н., има ли други пострадали си носиш отговорността. Толкова.
- snowprincess
неpocti_bezobidna написа:Имаш ли намерение да предлагаш услуги като терапевт или нещо от сорта?

Аз си мисля и за ония мотористи, дето си правят състезания. Те пият ли?snowprincess написа: даммм, хайде да обвиним майките и бащите им, учителите им, джипитата, приятелите им, съпрузите им, всички, които са около тях, всички са виновни
всеки, който знае, че ще кара и посяга към чашката, със свободна воля прави своя избор и знае, че нарушава закона
ако държиш камък в ръката си - имаш избор дали да го хвърлиш или не, какво ще направиш, решаваш ти, никой не може да те спре или да те накара да извършиш нещо против волята ти
Винаги ли всички, които карат като луди, са пияни? Тъй като гледам по улиците - май не.
Panta rhei...
А, не е точно така.snowprincess написа: ако държиш камък в ръката си - имаш избор дали да го хвърлиш или не, какво ще направиш, решаваш ти, никой не може да те спре или да те накара да извършиш нещо против волята ти
Ако не си живял в гората и изолиран от хора, би трябвало още около 5 да си научил, че хвърлянето на камък руши. И камъните обикновено не се хвърлят по хора или предмети.
Ако не са те възпитали оВреме, че камъни не се хвърлят току-тъй, и ти хвърляш камъни по когото и каквото ти падне - това си е форма на социопатия, зависи колко тежка и може ли да се излекува.