Green Light написа:Не ми е ясно защо трябва да е виновно момчето, което е дало колата си на приятелчето си. Знам, разбрах за закона и че нямаш право да даваш кола на пиян човек, но пак не разбирам. Незаконно е, очевидно, но вината къде е?
Веднъж един приятел си тръгна от нас с кола, след като беше пил и Бейби направо ме изяде. Какво трябваше да направя, не ми е ясно. Казах му какво мисля, какво повече трябва да направя? Не мога да го спра да върви по перваза на прозореца, да се катери по скали, да играе руска ролетка или да кара пиян.
Да се бия ли с него? Не разбирам защо аз да съм нарушил закона, ако той бе взел моята кола? Ами ако ключовете бездруго са у него? Или ако са в братовчед ми да речем и той ги даде?
Мисля че трябва да спрем с тази регулация. Не трябва, вредно е всичко да се регулира с правилници и закони. Ние сме човешки същества, имаме навици и предпочитания, знаем и търсим смисъл в действията си. Нека разума ни и смисъла да бъде важното и определящото. За пушенето, за децата които влизат с родителите си в ресторанти, за домашните любимци, за шамара - домашно насилие...
А наказание е и реакцията на съседите и на приятелите, не е единствено затвора. Изобщо, да ви кажа, действително тва с морала е умряла и погребана работа. Кво да му разчиташ на морала, има си закони, четеш и разбираш- което не е забранено е разрешено.
Мисля че закона иззе фунцията на здравия разум и заради това здравия разум излезе в отпуска.
нямаше да си дадеш колата, до колкото те познавам.
иначе - с пиян много малко неща можеш да направиш.
виждала съм как молят пиян да не кара, как вземат ключовете... и как хвърлят ключове на пиян - да кара и да се трепе, щото са вдигнали ръце всеки път да им разиграва тоя маймунски цирк тип вие отговаряте.
за последния съм се молила да не убие някой докато се прибере. и ми се е отразило много.
скоро чух, че е в затвора за каране пиян ..многократно. и нищо не е направил, според него. да не е убил човек. просто си е карал пиян без да прави нарушения, а го спирали за проверка и ...така.
той си е отговорен, ако го питаш. подсъзнателно внимава и си познава колата и реакциите. страшни са другите шофьори.
та поне можеш да не си даваш колата.