Angel написа:Този каракулак-
наистина не беше лежал в земята и нямаше дълбоки язви по острието. Това беше най- важното за мен.
Чирените бяха много стари, но според мен- не оригиналните. Сменяни са може би преди 50-60 години- бяха занитени с медни нитове, което не е характерно за каракулаците...
Първо поизправих клина с един чук, после леко, но според мен- доста ефектно, му промених фейса. Премахнах повърхностните язвички, полирах и ецнах- много ясно тогава си проличаха двата компонента на стоманата- високо и ниско въглеродния. Личи си и туграта на майстора. Махнах чирените и направих нови от биволски рог.
Крайния резултат с параметри- 330мм дължина, само на клина- 210мм. Клина е 28мм широк и 7мм дебел. Получи се един чудесен нож, готов за нови 100години служба
Реставрация на каракулак (другото ми хоби)
Реставрация на каракулак (другото ми хоби)
Никой не е по-сляп от този, който не иска да вижда!

Re: Реставрация на каракулак (другото ми хоби)

- Green Light
Ън, тоя нож ме впечатли страхотно. По едно време доста зяпах из нета.
Бях на РД на приятел наскоро. На полянка, огън, ... знаеш.. кефче. Всеки от нас нещо помага, пречи, прави там впечтление, пък един образ вади някакви ножове и на различен фон ги снима. Накара жена му да му изпраска една снимка, и тя милата го снима на фона на огъня. Кво праиш, бе?! -вика тоя- защо ме снимаш мене?! Ножа и ръката ми ще снимаш тука на фона на огъня. Жената за малко да се разреве.
Викам, Пич кво праиш, бе? Не че ти се заяждам нещо докато ги държиш тия ножове, ама тука тва всички се изтрепахме да се снимаме с рожденника, па с огъня, па на фона на цъфналата трънка. А ти влачиш 10 килограма фотоапарат и освен ножчетата нищо друго не щракна. Барем жената и детето снимай. Или ЧРД надписа...
Пък той ме гледа едно мъченически. Пиша- вика и пъшка.- в един форум. Та искам да публикувам снимки и така...
Потупах го по рамото само. Не върви да го прегръщам съчувствено. За първи път го виждах, са.
Бях на РД на приятел наскоро. На полянка, огън, ... знаеш.. кефче. Всеки от нас нещо помага, пречи, прави там впечтление, пък един образ вади някакви ножове и на различен фон ги снима. Накара жена му да му изпраска една снимка, и тя милата го снима на фона на огъня. Кво праиш, бе?! -вика тоя- защо ме снимаш мене?! Ножа и ръката ми ще снимаш тука на фона на огъня. Жената за малко да се разреве.
Викам, Пич кво праиш, бе? Не че ти се заяждам нещо докато ги държиш тия ножове, ама тука тва всички се изтрепахме да се снимаме с рожденника, па с огъня, па на фона на цъфналата трънка. А ти влачиш 10 килограма фотоапарат и освен ножчетата нищо друго не щракна. Барем жената и детето снимай. Или ЧРД надписа...
Пък той ме гледа едно мъченически. Пиша- вика и пъшка.- в един форум. Та искам да публикувам снимки и така...
Потупах го по рамото само. Не върви да го прегръщам съчувствено. За първи път го виждах, са.
Тоя трябва да го знам по ник поне. Може и снимките му да съм гледалGreen Light написа:Ън, тоя нож ме впечатли страхотно. По едно време доста зяпах из нета.

itcome написа:Ън, имам един ятаган у дома... баща ми го ползва да бели тикви, чи бил тежък.... взема и аз да се пробвам... ку имам въпроси ще ди драсна за помощ :)
Разкошна работа!
Снимай бързо бе, човек!!! Снимай и показвай!!!:-)
П.П. Продава ли го?!

- Глас в пустиня
Сега ще помоля да го снимат, за продаване... не вярвам, мисля че са го искали и пред това и не го дават.itcome написа:Ън, имам един ятаган у дома... баща ми го ползва да бели тикви, чи бил тежък.... взема и аз да се пробвам... ку имам въпроси ще ди драсна за помощ :)
Разкошна работа!
Кърти, чисти, извозва...
- windcolours
пазят го за сплашване на кокошките, които отказват да папкат боба дето ти си го готвил:lol:itcome написа:Сега ще помоля да го снимат, за продаване... не вярвам, мисля че са го искали и пред това и не го дават.itcome написа:Ън, имам един ятаган у дома... баща ми го ползва да бели тикви, чи бил тежък.... взема и аз да се пробвам... ку имам въпроси ще ди драсна за помощ :)
Разкошна работа!
"Животът ще покаже на всеки какъв е той" Гьоте