Настане вечер

Все същите
Аватар
Мнемозина

Настане вечер

Мнение от Мнемозина »

Настане вечер - месец изгрее,
звезди обсипят сводът небесен;
гора зашуми, вятър повее, -
Балканът пее хайдушка песен!

От многото знаене на този стих не успяваме да видим, че е изумителен.

Втори юни. :-)
Panta rhei...
Аватар
ELBI

Re: Настане вечер

Мнение от ELBI »

Мнемозина написа:Настане вечер - месец изгрее,

не съм съгласен. Както и пише за точно този стих Пенчо Славейков, това е един от най-изразителните в нашата поезия. Друг е въпросът, че някои считат (на базата на анализ на езика), че това стихотворение е на Ст Стамболов. Първото издание на стихосбирката е от името на двамата, като не се отбелязва кой кое стихотворение е написал (така са ми разказвали). Но това не пречи (който и да е авторът) стихотворението да е наистина великолепно и шедьовър в нашата литература.
Life is not measured by the number of breaths we take, but by the moments that take our breath away.
Аватар
Semiramis

Мнение от Semiramis »

Боев, ела си!
Липсваш ми!
Ще си мълча повече, ти пиши!
:bigsmile:
http://s3.postimage.org/1PQgi.jpg : )))

Най-големите мъдреци остават неизвестни, защото не пилеят краткия си живот за да рекламират мъдростта си, а за да я ползват.
Аватар
Nejimaki-dori

Мнение от Nejimaki-dori »

Мнемозина написа:Настане вечер - месец изгрее,

Мразя го. Преди месец има-няма малкия трябваше да учи стихотворението. По-голям кошмар не съм изживявала. Чак му протече кръв от носа в резултат на нежеланието му да го научи. В един момент ми попита - каква ми била ползата че го знам, след като съм го казвала 2 пъти в живота си - веднъж като са ме изпитали и втори път, сега на него. Еми никаква, казах и дотам спря ученето.

Този празник винаги ми е бил много противоречив, още повече при съмненията, че Ботев е бил убит по грешка от своите.
"As soon as you concern yourself with the 'good' and 'bad' of your fellows, you create an opening in your heart for maliciousness to enter. Testing, competing with, and criticizing others weaken and defeat you." Morihei Ueshiba
Аватар
ELBI

Мнение от ELBI »

Виж сега, като четеш спомените за похода на Ботев (примерно описаното от З Стоянов), не само противоречия, ами и много горчилка ще усетиш от това, каква е била действителността и какво се е случило там. Което в никакъв случай не може да помрачи идеализма, желанието за свобода и жертвоготовността на героя. Които всъщност честваме и пред които се прекланяме. Историята от учебниците е доста по-различна от онази, която може да намериш в описанията на очевидците и участниците в събитията (т.е. истината).
Nejimaki-dori написа: Мразя го. Преди месец има-няма малкия трябваше да учи стихотворението. По-голям кошмар не съм изживявала. Чак му протече кръв от носа в резултат на нежеланието му да го научи. В един момент ми попита - каква ми била ползата че го знам, след като съм го казвала 2 пъти в живота си - веднъж като са ме изпитали и втори път, сега на него. Еми никаква, казах и дотам спря ученето.

Този празник винаги ми е бил много противоречив, още повече при съмненията, че Ботев е бил убит по грешка от своите.
Life is not measured by the number of breaths we take, but by the moments that take our breath away.
Аватар
WALL-E

Мнение от WALL-E »

честит празник!

макар пак да съм си на тезата, че май само тук честваме смъртта на героите си а не раждането им :shy:
Трябва от злото да направиш добро. Друг материал за градеж не остана...
Аватар
Fairy of the Flowers
Обратна връзка:

Мнение от Fairy of the Flowers »

WALL-E написа:честит празник!

макар пак да съм си на тезата, че май само тук честваме смъртта на героите си а не раждането им :shy:
Не честваме смъртта, а отдаваме почит. Би трябвало поне.
Аватар
Fairy of the Flowers
Обратна връзка:

Мнение от Fairy of the Flowers »

Nejimaki-dori написа:
От разните неща, които съм чела ( но никъде не съм го срещала в прав текст), да ме прости господ, съм остана с друго впечатление, но и аз не мога да го напиша, че е потресаващо... и освен това уронва образа на героя, паднал за свобода.
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

Nejimaki-dori написа:
Ами то това не е точно празник.

А пък Ботев е пич и не би бил по-малко велик дори и ако е така. :lol:
Panta rhei...
Публикувай отговор