Лоуел Фулсън е роден в индиански резерват

Все същите
АВе
Обратна връзка:

Лоуел Фулсън е роден в индиански резерват

Мнение от АВе »

Лоуел Фулсън, понякога изписван като Фулсъм, е роден в индиански резерват в щата Оклахома. Следвайки ранните си блус идоли, той скоро се утвърждава в богатите традиции на тексаския блус. Мекият му ненатрапчив глас и подобният китарен маниер, повлиян от Лони Джонсън, бързо го правят популярен в клубовете на Сан Франциско. Заедно с Ти Боун Уокър той е създателят на съвременния калифорнийски блус.

Reconsider Baby

Акомпаниран само от своята китара и тази на брат му Мартин, той оставя едни от най-добрите образци на следвоенния блус около 1946 г.

Double Trouble Blues

По-късно започва да работи с големия пианист Лойд Глен и подписва договор с "Чес Брадърс" (1954-1964). Десет години продължава техния успех, едновременно комерсиален и артистичен. Групата на Фулсън предлага характерния за Западното крайбрежие суингиращ блус. По това време Фулсън достига върха си, а всички песни, създадени от него, влизат в златния фонд на блуса.

Every Day I Have The Blues

През 70-те години интереса към Лоуел Фулсън от страна на черните американци отслабва и той се опитва да привлече вниманието на бялата публика, харесваща неговия джаз-ориентиран стил. Това са трудни времена за Фулсън, но в края на краищата кризата е преодоляна с албума "Lovemaker" от 1978 г. и участието му на блус фестивала в Сан Франциско.

I Am Not Worried

Следващото десетилетие Фулсън записа един от най-добрите албуми на 80-те години "It's A Good Day", с който доказа, че все още е сред първите в съвременния блус, но дори да беше останал само със създаденото преди половин век, мястото му в историята щеше да бъде гарантирано.

По Дечо Чипилов "Блус общество", с. 179-180
Както ви бях обещал - ще четем заедно книгата, а аз ще я илюстрирам с музика. През 1996 г., когато излезе това заглавие, You Tube не съществуваше, май.

Лек ден и лека работа! :cool:
Трудните неща ги правя с лекота, невъзможните малко ме забавят.
Аватар
bead_
Обратна връзка:

Re: Лоуел Фулсън е роден в индиански резерват

Мнение от bead_ »

АВе написа: съвременния калифорнийски блус

:cool:
тия дни живееш в друго време и на друг континет :-)
just perfect
АВе
Обратна връзка:

Re: Лоуел Фулсън е роден в индиански резерват

Мнение от АВе »

bead_ написа:тия дни живееш в друго време и на друг континет :-)
Мда, май само телом съм тук. :shy:
Аватар
windcolours

Мнение от windcolours »

Аве, благодаря! Тези парчета са точно за такива жежки дни с дъх на разтопен асфалт
:kiss:
"Животът ще покаже на всеки какъв е той" Гьоте
АВе
Обратна връзка:

Мнение от АВе »

windcolours написа:Аве, благодаря! Тези парчета са точно за такива жежки дни с дъх на разтопен асфалт
:kiss:
Моля, Уинди! За мен е чест! :cool:
АВе
Обратна връзка:

Мнение от АВе »

Друг велик блусар, Стиви Рей Вон, взима името на групата си от заглавието на песен на Лоуел Фулсън - "Дабъл Трабъл" (двойна неприятност, двойна мъка)
Аватар
bead_
Обратна връзка:

Мнение от bead_ »

АВе написа:Друг велик блусар, Стиви Рей Вон, взима името на групата си от заглавието на песен на Лоуел Фулсън - "Дабъл Трабъл" (двойна неприятност, двойна мъка)
double ... sometimes even triple
just perfect
АВе
Обратна връзка:

Мнение от АВе »

bead_ написа:
АВе написа:Друг велик блусар, Стиви Рей Вон, взима името на групата си от заглавието на песен на Лоуел Фулсън - "Дабъл Трабъл" (двойна неприятност, двойна мъка)
double ... sometimes even triple
:grin:
Публикувай отговор