Самият Брубек разправя, че бил с приятели на лятна ексКУРзия в Ориента, а ХИМЕНно в Истанбул. Всяка следваща седмица слизали на все по-ниско ниво хотели, най-накрая се озовали в стая под наем над някаква квартална търговска улица. Една сутрин (разбирай "към обед") го събудила тази мелодия. Слязъл с неизмити зъби и разпитал уличните музиканти, щото му харесала мелодията, нали. И така се родило парчето.
До ден днешен се водят спорове, че това не са били турски улични музиканти, а български. Силна страна по спора са и хората, които казват, че това си е исконно македонска музика, завещана на местното население от полковите оркестри на Александър Македонски, но това вече е съвсем друга опера.
Blue Rondo A La Turk
Ето ви пак същото, но в аранжимента, направен от Милчо Левиев за великия Ал Жиро:
ТУК
Самият Брубек разправя, че
Самият Брубек разправя, че
Трудните неща ги правя с лекота, невъзможните малко ме забавят.
Много хора продължават да спорят. Като излезе филма "Андърграунд", обвиниха композитора, че е откраднал и окепазил 8-9 български песни.Мнемозина написа:Хехе, ами ако са били цигански?:lol::lol:
Все пък ще спорим кое чие е, а то си има и просто балкански неща...
Сега вече умните хора говорят за балкански фолклорен модел и дори за балканско фолклорно единство.
Това е вярно, но по много особен начин е вярно - и не бива да се абсолютизира.АВе написа:Много хора продължават да спорят. Като излезе филма "Андърграунд", обвиниха композитора, че е откраднал и окепазил 8-9 български песни.Мнемозина написа:Хехе, ами ако са били цигански?:lol::lol:
Все пък ще спорим кое чие е, а то си има и просто балкански неща...
Сега вече умните хора говорят за балкански фолклорен модел и дори за балканско фолклорно единство.
И като цяло тези, които говорят за балканско фолклорно единство в наши дни, го мислят като ориенталско. Което доста измества нещата.
Panta rhei...
- Green Light
Така де, приличат си. Ама техните все имат един такт в повече.Green Light написа:Готиното, мили ми специалисти, си е готино. Тва е. Прилича на български фолклор, ама прилича и на рапсодия в синьо, мене ако питате.
Балканско фолклорно единство. Не знам. От Гърция се връщам. На гръцката вечер се играха хора. Приличат си на нашите. Ама де да знам.
Тва важен въпрос ли е?
Аз не говоря за чалга унификацията на балканските страни, както и за унификацията на чалгата в същите. Говорех за фолклор.Мнемозина написа:Това е вярно, но по много особен начин е вярно - и не бива да се абсолютизира.
И като цяло тези, които говорят за балканско фолклорно единство в наши дни, го мислят като ориенталско. Което доста измества нещата.
Няма начин да няма сходства и дори частични еднаквости във фолклора на малки съседни страни, които през вековете непрекъснато са си сменяли властта върху обширни територии.
Иначе, по академичному се нарича културна интерференция.
Ми то и те не говорят за чалга унификацията. Ако, разбира се, знаят за какво говорят.АВе написа:Аз не говоря за чалга унификацията на балканските страни, както и за унификацията на чалгата в същите. Говорех за фолклор.Мнемозина написа:Това е вярно, но по много особен начин е вярно - и не бива да се абсолютизира.
Няма начин да няма сходства и дори частични еднаквости във фолклора на малки съседни страни, които през вековете непрекъснато са си сменяли властта върху обширни територии.
Иначе, по академичному се нарича културна интерференция.
Има известна разлика дали ще го броиш за интерференции между различни култури - или за диференциации в една обща културна основа. В първия случай е обща чалгата, във втория - фолклорът.
Panta rhei...