Пристрастяване

Все същите
Аватар
Green Light

Пристрастяване

Мнение от Green Light »

Моето е "гледната точка"

Чета сега Талеб, който къде лека полека, къде рязко открива че това че сме информирани не означава че можем да планираме каквото и да било. Дядо ми, вика, беше министър, после даже по едно време стана министър председател, обаче той можеше да предвиди бъдещето точно толкова добре, колкото неговия шофьор. Въпроса е че той се заблуждаваше(себе си и всички) че поради образование, знания и информираност може да прогнозира какво ще се случи. Шофьора знаеше че тва е "Божа работа". Вманиачих се- пише Насим Талеб- всичко е продукт на неочакваното. От милиардите новини които генерираме днес само сто ще са причина за това което щесе случи утре. И няма никакъв смисъл да гадаем кои ще са те. Информираността в най- добрия случай е безполезна, а в най- лошия - пагубно подвеждаща.

Тогава пък аз се замислих за това че аз съм се вманиачил в гледната точка. Гледната точка на Гаспод, например в една морска ваканция винаги е откъм морето навън. Умен човек. Гледната точка на художника е вън от пейзажа, там където ще се вижда цялата красота но вън от нея. Гледната точка на политика също е над, отгоре, извън, за да може да управлява. Гледната точка на електората е отвътре(като Гаспод, обаче не толкова умно) навън.
И правя същия извод за информираността. Гледната точка на един човек е толкова по- близка до реалността колкото по- зле информиран е той. Информираните изпадат в крайности и говорят за доверие или недоверие. Като мен който си въобразява че Лукойл ще бъде затворен от митниците и че Дянков или Борисов нещо си казват значи нещо си мислят и то значи че е са ще стане тва и тва. И после се изненадвам. Сам себе си упорито лъжа, пък айде на другия ден се учудвам - я излъган съм. А тези хора, които не знаят какво се случва днес, много по гъвкаво ще посрещант това което идва утре.
Това важи и за изкуството и за бизнеса, важи за протестите, за ЕС и Гърция, и за всичко.
Аватар
shshtt

Re: Пристрастяване

Мнение от shshtt »

Все ми се струва, че информираността не може да пречи на прогнозирането. Но май може да помага само при простички задачи с ограничен брой зависимости, чрез изчисления. Т.е. "божа работа" е всичко в живота, след като не можем да осмислим всички зависимости. Щом не е обработена, информацията не съществува.
Не разбирам защо ти се струва, че погледът на неинформираните е по-бистър? Еднакво безпомощни са пред бъдещето.
Е да де, едните се уповават и примиряват, а другите се опитват да проумеят и се разочароват. В този смисъл си прав, че неинформираните имат преднина, защото не са обвързани с купища провалени планове и спонтанно реагират на разните ситуации.

п.п. Гледна точка отвътре навън разбирам само като емоции. Не мога да си представя как е да осмисляш по този начин. Струва ми се невъзможно.
Аватар
Green Light

Мнение от Green Light »

shshtt написа:Все ми се струва, че информираността не може да пречи на прогнозирането. Но май може да помага само при простички задачи с ограничен брой зависимости, чрез изчисления. Т.е. "божа работа" е всичко в живота, след като не можем да осмислим всички зависимости. Щом не е обработена, информацията не съществува.
Не разбирам защо ти се струва, че погледът на неинформираните е по-бистър? Еднакво безпомощни са пред бъдещето.
Е да де, едните се уповават и примиряват, а другите се опитват да проумеят и се разочароват. В този смисъл си прав, че неинформираните имат преднина, защото не са обвързани с купища провалени планове и спонтанно реагират на разните ситуации.

п.п. Гледна точка отвътре навън разбирам само като емоции. Не мога да си представя как е да осмисляш по този начин. Струва ми се невъзможно.
Именно, именно. За този смисъл говоря. Чакай да го удебеля. Оп.

Ако питаме(първо трябва да го намери, де, но да приемем че съществува и ние сме го намерили) един странджански овчар, който не се интересува нито от новините, нито от изборите, нито от кризата, нито изобщо примерно знае че България е в ЕС. Та този овчар ако го попитаме как според него седи България на световната сцена и какво е отношението на световния пролетариат към печалбата на капиталистите или за строежа на вселената и евентуалното откритие на това което(божествената частица, как се казваше там) търсят в ЦЕРН. Сигурен съм че тоя човек ще изкаже точно толкова добри и точни(или грешни и неточни) мисли, както теб и мен.
Къде тогава е смисъла да четем новини. Аз признавам че не мога да спра. Ще чета. Но признавам и съм сигурен, че това ограничава, а не разширява мирогледа ми. Новините пречат.
Аватар
WALL-E

Мнение от WALL-E »

Green Light написа:Та този овчар ако го попитаме как според него седи ....
Новините пречат.
ако не чете, няма да знае, че понеже не е ферма клас 1,2,3
скоро ще дойдат властите и поради примерно причина шап
или някаква друга все ще си измислят
ще му избият стадото до крак
щото такива стада у еу не мое а има
даже и самотна крава човк вече не може да си гледа на село /същите ония хора дето и поминък немат/
освен те тая една крава...

ама убаво, че не чете
/убаво за управляващите де..те затова се стеле тая розовомъглива завеса/
щото барабар с горския да се е изсипал на жълтите павета с гегата
Трябва от злото да направиш добро. Друг материал за градеж не остана...
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

Green Light написа:Моето е "гледната точка"

Чета сега Талеб, който къде лека полека, къде рязко открива че това че сме информирани не означава че можем да планираме каквото и да било. Дядо ми, вика, беше министър, после даже по едно време стана министър председател, обаче той можеше да предвиди бъдещето точно толкова добре, колкото неговия шофьор. Въпроса е че той се заблуждаваше(себе си и всички) че поради образование, знания и информираност може да прогнозира какво ще се случи. Шофьора знаеше че тва е "Божа работа". Вманиачих се- пише Насим Талеб- всичко е продукт на неочакваното. От милиардите новини които генерираме днес само сто ще са причина за това което щесе случи утре. И няма никакъв смисъл да гадаем кои ще са те. Информираността в най- добрия случай е безполезна, а в най- лошия - пагубно подвеждаща.

Тогава пък аз се замислих за това че аз съм се вманиачил в гледната точка. Гледната точка на Гаспод, например в една морска ваканция винаги е откъм морето навън. Умен човек. Гледната точка на художника е вън от пейзажа, там където ще се вижда цялата красота но вън от нея. Гледната точка на политика също е над, отгоре, извън, за да може да управлява. Гледната точка на електората е отвътре(като Гаспод, обаче не толкова умно) навън.
И правя същия извод за информираността. Гледната точка на един човек е толкова по- близка до реалността колкото по- зле информиран е той. Информираните изпадат в крайности и говорят за доверие или недоверие. Като мен който си въобразява че Лукойл ще бъде затворен от митниците и че Дянков или Борисов нещо си казват значи нещо си мислят и то значи че е са ще стане тва и тва. И после се изненадвам. Сам себе си упорито лъжа, пък айде на другия ден се учудвам - я излъган съм. А тези хора, които не знаят какво се случва днес, много по гъвкаво ще посрещант това което идва утре.
Това важи и за изкуството и за бизнеса, важи за протестите, за ЕС и Гърция, и за всичко.
Хм, само че "гледната точка" няма общо с количеството информация, а с нейния тип.
Освен това не забравяй, че "информация" не значи "знание".
Овчарят може да има много повече знание, с което да прогнозира необходимите му неща, отколкото този, който чете новините постоянно, без да умее да извлече необходимото от тях.

За гледната точка ще ти разкажа също - има една цяла наука, на която в основата й стои разликата между вътрешната и външната гледна точка - културната антропология. Те изследват общности - етнически, професионални, племенни, абе каквито се сетиш - и смятат, че и вътрешната (на членът на общността), и външната гледна точка си има предимства и недостатъци. И че нито една от двете не е докрай пълна.
Panta rhei...
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

WALL-E написа:
Green Light написа:Та този овчар ако го попитаме как според него седи ....
Новините пречат.
ако не чете, няма да знае, че понеже не е ферма клас 1,2,3
скоро ще дойдат властите и поради примерно причина шап
или някаква друга все ще си измислят
ще му избият стадото до крак
щото такива стада у еу не мое а има
даже и самотна крава човк вече не може да си гледа на село /същите ония хора дето и поминък немат/
освен те тая една крава...

ама убаво, че не чете
/убаво за управляващите де..те затова се стеле тая розовомъглива завеса/
щото барабар с горския да се е изсипал на жълтите павета с гегата
Едно време като са правели ТКЗС-тата пак така е било. Гледай колко интересно...
Panta rhei...
Аватар
Green Light

Мнение от Green Light »

Мнемозина написа:
Хм, само че "гледната точка" няма общо с количеството информация, а с нейния тип.
Освен това не забравяй, че "информация" не значи "знание".
Овчарят може да има много повече знание, с което да прогнозира необходимите му неща, отколкото този, който чете новините постоянно, без да умее да извлече необходимото от тях.

За гледната точка ще ти разкажа също - има една цяла наука, на която в основата й стои разликата между вътрешната и външната гледна точка - културната антропология. Те изследват общности - етнически, професионални, племенни, абе каквито се сетиш - и смятат, че и вътрешната (на членът на общността), и външната гледна точка си има предимства и недостатъци. И че нито една от двете не е докрай пълна.
Във (верината) "Лайла" на (писана от :-) )Пърсинг един от героите яростно спори по смисъла на външната гледна точка в изследването на етносите. Според него е безсмислена и наивна.

Ама го казвам между другото това.
После ще ти отговоря, че сега трябва да се занимавам с някакви маловажни глупости.
Аватар
WALL-E

Мнение от WALL-E »

Мнемозина написа: Едно време като са правели ТКЗС-тата пак така е било. Гледай колко интересно...
дори тоз факт като метод на изтребление беше описан у филма "лъжата обама"
маркирането на добитъка...
бе..убав филм
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

Green Light написа:
Във (верината) "Лайла" на (писана от :-) )Пърсинг един от героите яростно спори по смисъла на външната гледна точка в изследването на етносите. Според него е безсмислена и наивна.

После ще ти отговоря, че сега трябва да се занимавам с някакви маловажни глупости.
Чаках, чаках да ми отговориш, обаче ти май забрави.

На този герой му кажи, че външните гледни точки също могат да бъдат различни.
Но е факт, че понякога се иска много дълго време, за да може една външна гледна точка да се доближи до вътрешните.
Panta rhei...
Аватар
Green Light

Мнение от Green Light »

Мнемозина написа:
Green Light написа:

Чаках, чаках да ми отговориш, обаче ти май забрави.

На този герой му кажи, че външните гледни точки също могат да бъдат различни.
Но е факт, че понякога се иска много дълго време, за да може една външна гледна точка да се доближи до вътрешните.
Да, забравих. Но не се сърди. Забравянето не стана преди да помисля какво си ми написала.
Така стана забравянето:
Ами верно си е че вида на информацията се сменя с промяната на гледната точка. Не количеството. Съгласен съм, че е така, трябва хем да кажа че тва си хубавото да ги търсиш новите гледни точки, вместо да поглъщаш нов и нов поток информация, хем да обясня... Как да обясня какво съм имал предвид?
И забравих после.

Понеже за да не пиша "съгласен съм с тебе" Нали все сме съгласни, та чак досадни.

Овчаря има обширна информация по това което си му е на него специалното. Аз говоря за това дали в едно състезание по познаване този овчар ще бъде по- зле от Бойко Борисов. Темата е какво ще се случи с Политиката на Евросъюза по отношение на инфраструктурните проекти в България. През 2012.

ББ си мисли че знае, какво ще се случи понеже следи настроението на Меркел какво е, на Саркози, на Барозу и т.н. Мисли си че ще го отвее тоя овчар. Овчара знае само че ЕС нещо куца и там тва онова.

Аз казвам че са им равни шансовете.

В обратното състезание. "Ще се увеличи или ще намалее добива на вълна от една овца" пак са им равни шансовете.
Въпроса е че ББ(в първия случай и овчаря във втория) се заблуждават че знаят повече заради някаква статистика която водят в главите си.
Прасето преди Коледа също има статистика какво му се случва.

Но права си. Тук гледната точка е непричом.
Просто. Това е една интересна гледна точка - Случилото се е обяснимо само ако се гледа назад. Напред е невъзможно да познаем.
Аватар
Sweety

Мнение от Sweety »

Green Light написа:...А тези хора, които не знаят какво се случва днес, много по гъвкаво ще посрещант това което идва утре.
И ти как посрещна новините от последната седмица и последните дни за държавния дълг на САщ и за това което става на босрите днес например, а?

Аха, значи Талеб е един от оня дето предвидиха последната финансова криза...

Математиката, и всички други науки, и всичката информация използвани в бизнеса са вредни само тогава, когато са използвани неумело или нарочно използвани неумело от безскъпулни финансисти за да оправдаят сделките си
Още преди времето на първите германски владети които са 'инвестирали' в науките, започвайки от астрономията, нъкой от хората явно са осъзнали, че е възможно и е по-добре за всички да не се плашим от слънчевите затъмнения, които както се оказва са съвсем предвидими и обясними.
Така се заражда съвременната западна цивилизация.
...
От друга страна гледната точка на отделния човек също може да бъде обяснена, предвидена и т.н. както и колективаната гледната точка и реакциите на хора в група...предвидена с определена вероятност обаче...и именно от стойността на тази вероятност започват спекулациите и интересното

Всички неща които не могат да бъдат предвидени и объснени са тези които учените тепърва ще откриват и объсняват...

Та не знам какви теории ти се въртят из главата докато го четеш тоя Талеб, ама подозирам че като го прочетеш докрай ще мислиш по-различно...
Блажени са бедните духом
Аватар
Green Light

Мнение от Green Light »

Sweety написа: .....................
............
А как ли би се развила? Развитието и утре дали би лежало на план? И дали, според теб, развитието изобщо върви така постепенно, еволюционно... Или е плод на неочакваности. Ама не са риторични въпросите. Аз се замислих така между другото. Талеб твърди че развитието на обществото е само заради неочквани събития, които имат грандиозни последици. Само-то ме притесни.

Sweety написа:
............

Та не знам какви теории ти се въртят из главата докато го четеш тоя Талеб, ама подозирам че като го прочетеш докрай ще мислиш по-различно...
В това можеш да си сигурна. През тоя век на радостни открития, дет вика Евтим Евтимов, всяко нещо е предпоследно. Утре някой пръст или даже сърцето ми може да бъде различно, та камо ли мислите. Единствено любов не се замества. Замести ли се, ще умре.
Така вика.
Аватар
Green Light

Мнение от Green Light »

П.П. Новините посрещнах с притеснение. Пак спад на борсите, пак застрашени инвестиции. Сложих в чаша листа мента, натрошен лед, една четвъртинка от лимон и малко пудра захар. Намачках всичко с яд заради американската икономика. После отгоре бяло бакарди, после малко газирана вода. Изплесках една сламка. И се пооправиха нещата малко
Аватар
Sweety

Мнение от Sweety »

Green Light написа:
............
А как ли би се развила? Развитието и утре дали би лежало на план? И дали, според теб, развитието изобщо върви така постепенно, еволюционно... Или е плод на неочакваности. Ама не са риторични въпросите. Аз се замислих така между другото. Талеб твърди че развитието на обществото е само заради неочквани събития, които имат грандиозни последици. Само-то ме притесни.
от философка или от научна гледна точка?
след 5 години или след 5 милиарда години?

ако говорим за ситуацията в момента, за финансовите и фискалните политики на големите, още преди 2-2.5 години дори по телелвизията си казваха, че планът може и да не проработи, само дето не обявиха с каква вероятност :winkw:
от повече от половин година в повечето от западните икономики се говореше за това че е много вероятно да влезем в double рецесия...
растеж, растеж, растеж...да спомена отново, как и до ден днешен не мога да разбера как от продажбата на леки коли и мобилни телефони става тоя растеж...
коя беше оная планета дето произвеждали обувки, и само обувки и се задушили от обувки...е? предвидил ли го е Адамс или е просто съвпадение?
е! пък и какви точно неочаквани събития има предвид. Неочаквани не означава, че са необясними и непредвидими, нали?
щото едно нещо може да е неочаквано, но погледанато от друг ъгъл, от друга гледна точка да си е 100% предвидимо. Това в пълна сила се отнася за събитята в любовта. :grin:
Блажени са бедните духом
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

Green Light написа: Да, забравих. Но не се сърди. Забравянето не стана преди да помисля какво си ми написала.
Така стана забравянето:
Ами верно си е че вида на информацията се сменя с промяната на гледната точка. Не количеството. Съгласен съм, че е така, трябва хем да кажа че тва си хубавото да ги търсиш новите гледни точки, вместо да поглъщаш нов и нов поток информация, хем да обясня... Как да обясня какво съм имал предвид?
И забравих после.

Понеже за да не пиша "съгласен съм с тебе" Нали все сме съгласни, та чак досадни.

Овчаря има обширна информация по това което си му е на него специалното. Аз говоря за това дали в едно състезание по познаване този овчар ще бъде по- зле от Бойко Борисов. Темата е какво ще се случи с Политиката на Евросъюза по отношение на инфраструктурните проекти в България. През 2012.

ББ си мисли че знае, какво ще се случи понеже следи настроението на Меркел какво е, на Саркози, на Барозу и т.н. Мисли си че ще го отвее тоя овчар. Овчара знае само че ЕС нещо куца и там тва онова.

Аз казвам че са им равни шансовете.

В обратното състезание. "Ще се увеличи или ще намалее добива на вълна от една овца" пак са им равни шансовете.
Въпроса е че ББ(в първия случай и овчаря във втория) се заблуждават че знаят повече заради някаква статистика която водят в главите си.
Прасето преди Коледа също има статистика какво му се случва.

Но права си. Тук гледната точка е непричом.
Просто. Това е една интересна гледна точка - Случилото се е обяснимо само ако се гледа назад. Напред е невъзможно да познаем.
Е, чак невъзможно не е. Понякога някои улучват - стига да е достатъчно обтекаема прогнозата. :lol: Въпросът е каква точно прогноза ти трябва. И понеже овчарят ги гледа по-глобално вероятностите с политиката на Евросъюза, даже ще бъде по-близо до това, което ще се случва. Пък и, като си помислиш, след като никакъв проблем няма да му е да каже "абе ще ни отсвирят", а и може да си ги дрънка каквито си иска, определено ще има предимство.
И си прав, че Бойко пък ще има след това повече и по-конкретна информация защо така се е случило.

И все пак, все пак. Не е съвсем така, да му се не види, има смисъл в анализите и прогнозите - стига да умееш правилно да не ги четеш. Или да имаш усет за истинските.
Не знам.
Panta rhei...
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

Оубаче пък дядото ще го научат как да прогнозира по друг начин!

http://www.segabg.com/online/new/articl ... id=0000604

Да видиш ти... Нямам думи направо.
Panta rhei...
Аватар
WALL-E

Мнение от WALL-E »

Мнемозина написа:Оубаче пък дядото ще го научат как да прогнозира по друг начин!
ми то... същия тоа дедо щи каже: комици! всички до един..
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

WALL-E написа:
Мнемозина написа:Оубаче пък дядото ще го научат как да прогнозира по друг начин!
ми то... същия тоа дедо щи каже: комици! всички до един..
Ама не е прилично да ми отговаряш толкова бързо в понеделник посред лято, може да се стресирам. :blum:

Гледах вече и клиповете. Изключително информативни са и обучителни. :grin:
Panta rhei...
Аватар
WALL-E

Мнение от WALL-E »

Аватар
Gaspode
Обратна връзка:

Мнение от Gaspode »

Sweety написа:
Green Light написа:
............

ако говорим за ситуацията в момента, за финансовите и фискалните политики на големите, още преди 2-2.5 години дори по телелвизията си казваха, че планът може и да не проработи, само дето не обявиха с каква вероятност :winkw:
от повече от половин година в повечето от западните икономики се говореше за това че е много вероятно да влезем в double рецесия...
растеж, растеж, растеж...да спомена отново, как и до ден днешен не мога да разбера как от продажбата на леки коли и мобилни телефони става тоя растеж...
коя беше оная планета дето произвеждали обувки, и само обувки и се задушили от обувки...е? предвидил ли го е Адамс или е просто съвпадение?
е! пък и какви точно неочаквани събития има предвид. Неочаквани не означава, че са необясними и непредвидими, нали?
щото едно нещо може да е неочаквано, но погледанато от друг ъгъл, от друга гледна точка да си е 100% предвидимо. Това в пълна сила се отнася за събитята в любовта. :grin:
Животът бил това, което се случва докато си правим планове :)
Кои от изобретенията, променили света, са направени по план? Домашния компОтер? ИнтернетЯ? Мобилките? Динамита дори. Всичко е случайност, тва е :)
Никой от нас не е толкова глупав колкото всички нас взети заедно.

А аз не съм това, което съм :)
Аватар
Green Light

Мнение от Green Light »

Gaspode написа:...Мобилките? Динамита дори. Всичко е случайност, тва е :)
Без връзка се сетих за "8 мътрви технологии, които ще помним с добро" Готина статия може да сте я чели. Носталгична такава...
http://askbg.co.uk/index.php?option=com ... atest-news

HiComm ни напомня за 8 "остарели" технологии от близкото минало, които вече нямат място в съвременния начин на живот.
Те дойдоха – с шумни фанфари и обещания да променят света. Постояха, повъртяха се и... се оказаха никому ненужни. Това, разбира се, не означава, че не заслужават място в спомените ни – било то заради дързостта им да предизвикат поредното технологично статукво, било и само заради горчиво-сладкия сантимент на „Ехх помниш ли...”.

Някои от технологиите, за които ще стане въпрос след малко, чисто и просто изпревариха времето си и по тази причина бяха обречени на забвение и неуспех. Други станаха жертва на модните течения в хайтек сферата или на прогреса в техния си пазарен сегмент. Практични и недотам, интересни, иновативни; олицетворение на един от най-бурно развиващите се браншове, днес те са мъртви, но не и забравени.

Телетекстът
Преди PON мрежите, преди широколентовия интернет, HSDPA телефоните и дори преди 28.8 kbit/s модемите това беше един от първите масово достъпни начини за предоставяне на информация по предварителна заявка.
Благодарение на телетекста човек можеше да научи почти всичко, от което имаше нужда – стига, разбира се, първо да се запаси с търпение, а след това бързо да чете автоматично сменящите се една след друга страници. Логично с настъпването на новия информационен век, повишените изисквания за качество на изображението и скоростта за предаване на данните превърнаха телетекстовите съобщения в никому ненужен анахронизъм.

Sony Minidisc
Дори и днес много са хората, които казват: за симпатичните малки дискове на Sony или добро, или нищо!
Факт е, че преди ерата на MP3, MD плейърите на японския гигант изглеждаха като „следващата голяма стъпка напред” след аудиокасетите и култовия Walkman – надеждни, компактни, удобни и предлагащи изключително за времето си качество на звучене (благодарение на фирмения стандарт ATRAC).
За съжаление масовото разпространение на новите формати за аудиокомпресия и плейърите с твърди дискове погуби отличната разработка на Sony.

Dial Up интернетът
Вероятно една от най-ключовите технологични иновации от изобретяването на телевизията насам. Благодарение на тази технология достъпът до световната мрежа стана масово явление и през ранните 90 години на миналия век беше основният начин за свързване към web.
Време на бавни компютри и още по-бавни връзки, изискващи първо да изберете през телефонна линия отдалеченото РС, към което желаете да се свържете, да изчакате да се осъществи връзка и след това да се логнете в съответната мрежа. Днес изглежда дяволски архаично, но само преди 15 години Dial Up си беше голяма работа.

Betamax
Още един дързък Sony експеримент, предизвикал конкурентния VHS стандарт на JVC.
Днес, когато видеокасетите във всичките им форми и превъплъщения вече са само спомен, този сблъсък на титани изглежда малко смешно и леко романтично, но в ерата преди оптичните дискове си беше значителен трус за цялата филмова индустрия.
Betamax касетите притежаваха редица предимства пред VHS: по-качествена лента, по-висока надеждност, по-рядко и контрастно изображение, а някои плейъри, произведени преди повече от 35 години, все още си работят добре.

Polaroid
Във времето, когато натискането спусъка на затвора и финалната фотография бяха разделяни от дълъг и сложен процес на проявяване на ленти и диапозитиви, технологията за моментални снимки изглеждаше като дошла от бъдещето.
С появата и налагането на цифровите фотоапарати Polaroid-ите бяха принудени да склонят глава пред иновация със същия замисъл – лекота на употреба и достъпност.
През 2008 компанията официално прекрати производството на уникалните си филми за създаване на незабавни фотоси.

Dreamcast
Някои биха казали: голяма работа, просто поредната игрална конзола. Тази версия, разбира се, не отговаря съвсем точно на фактите.
Dreamcast беше уникална система, далеч изпреварила времето си: с вграден 56 kbit/s модем, опция за онлайн гейминг и възможност за разширяване с помощта на специални модули.
Макар днес отдавна вече да e мъртва технология, а SEGA дори не се занимават с конзолен бизнес, много от идеите на Dreamcast продължават да са живи в популярни игрални платформи като PlayStation 3 и Xbox 360.

HD DVD
Първите HD DVD плейъри се появиха на пазара през пролетта на 2006 г. Само две години по-късно HD DVD вече беше мъртва технология – повалена напълно от конкурентния Blu-ray формат.
На теория тези оптични дискове с висока плътност не бяха лоша идея. Зад тях стоеше консорциум от технологични компании начело с Toshiba, а самият стандарт беше опит да се удължи още малко животът на задъхващия се вече DVD диск, като в същото време се запази пълна обратна съвместимост с устройствата, използващи червени лазери.
В крайна сметка обаче по-прогресивният и перспективен Blu-ray спечели надпреварата.

Пейджърът
Изключително популярен сред заетите професионалисти и лекари в края на 70-те години на миналия век, тази мобилна технология за бързо известяване беше отлична алтернатива на все още доста скъпите през този период клетъчни телефони.
След срива в цените на добре познатите ни днес GSM-и беше време пейджърите да отидат в историята. Все пак те изиграха своята роля, постилайки пътя за кратките текстови съобщения – SMS, обмяната на които и досега е сред най-често използваните мобилни услуги.
Аватар
Sweety

Мнение от Sweety »

Gaspode написа:
Sweety написа:
Green Light написа: А как ли би се развила? Развитието и утре дали би лежало на план? И дали, според теб, развитието изобщо върви така постепенно, еволюционно... Или е плод на неочакваности. Ама не са риторични въпросите. Аз се замислих така между другото. Талеб твърди че развитието на обществото е само заради неочквани събития, които имат грандиозни последици. Само-то ме притесни.

Животът бил това, което се случва докато си правим планове :)
Кои от изобретенията, променили света, са направени по план? Домашния компОтер? ИнтернетЯ? Мобилките? Динамита дори. Всичко е случайност, тва е :)
е добре де, домашния компютър е направен случайно
обикновения компютър е по план!
Какъво значи план бе Гасподе?
ми е не важно да е по точно определен план направено, важното е че е по идея.
Употребяваш думата случайно, докато Талеб притесни Green с думата неочаквано (кой знае коя дума всъщност е в оригинал)
Хайде сега на случаен принцип, попитай десет твой колеги/приятели да ти кажат по две важни/велики и не толкова технологични открития/изобретения, направи списък от 20 такива и ми кажи колко от тях са случайни.

случайни ще рече нещо като например: правил някой палачинки, забравил да сложи яйца и се получило суфле накрая (не че знам какво е суфле де)
Блажени са бедните духом
Аватар
Gaspode
Обратна връзка:

Мнение от Gaspode »

Sweety написа: е добре де, домашния компютър е направен случайно
Употребяваш думата случайно, докато Талеб притесни Green с думата неочаквано (кой знае коя дума всъщност е в оригинал)
Хайде сега на случаен принцип, попитай десет твой колеги/приятели да ти кажат по две важни/велики и не толкова технологични открития/изобретения, направи списък от 20 такива и ми кажи колко от тях са случайни.

случайни ще рече нещо като например: правил някой палачинки, забравил да сложи яйца и се получило суфле накрая (не че знам какво е суфле де)
Обикновени компОтери няма бе :) Всички са необикновени. И са случайности, което точно Талеб използва като дума. Не ме притеснява, Грийна, предполагам, също. Важното е да се знае ролята на случайностттта.
Какво значи план, мисля, е ясно. Един примерен от преди 20-тина години може да звучи така - утре измислям компютъра, след тва сядам и изобретявам интернетя с всичките му там вебове, мейли и прочее, след това... Това всичко с дати и т.н.
Важна била, викаш, идеята :lol: Колелото е измислено случайно според мен. Без никаква идея за многобройните му приложения в бъдеще. Или ще ме убеждаваш, че някой далеееечен наш предтеча е седял и си е мисле как, аджеба, да направи тия каляски, влакове и прочее да се движат меко и леко. И седнал па си направил план - първо пробвам триъгълно колело, после квадратно, петоъгълно и прочее колелоподобия. И така.

Телефонът отряза нишката на мислАта ми, сори... ще продължа може би по-сетне...

Аватар
Sweety

Мнение от Sweety »

Gaspode написа:
Sweety написа: е добре де, домашния компютър е направен случайно

Обикновени компОтери няма бе :) Всички са необикновени. И са случайности, което точно Талеб използва като дума. Не ме притеснява, Грийна, предполагам, също. Важното е да се знае ролята на случайностттта.
Какво значи план, мисля, е ясно. Един примерен от преди 20-тина години може да звучи така - утре измислям компютъра, след тва сядам и изобретявам интернетя с всичките му там вебове, мейли и прочее, след това... Това всичко с дати и т.н.
Важна била, викаш, идеята :lol: Колелото е измислено случайно според мен. Без никаква идея за многобройните му приложения в бъдеще. Или ще ме убеждаваш, че някой далеееечен наш предтеча е седял и си е мисле как, аджеба, да направи тия каляски, влакове и прочее да се движат меко и леко. И седнал па си направил план - първо пробвам триъгълно колело, после квадратно, петоъгълно и прочее колелоподобия. И така.

Телефонът отряза нишката на мислАта ми, сори... ще продължа може би по-сетне...
а да сори, не е била думата неочаквани която го е притеснила,
думата само пред неочаквани го е притеснила...така е написал Green...
а за самолета какво казваш?
а за химикалката?
...пък и някак си не върви да се връзвам за някакви случайности точно на човека дето предсказва финансови кризи...
той пари направил предсказвайки, пък посленапсла книха че всичко било слуачайно...и неочаквано
P.С. Не ти ли свърши водата да ги правиш тия фонтанчета с вода
хич не ми харесва големия корем на човека във ваната, да ти кажа
Блажени са бедните духом
Аватар
Gaspode
Обратна връзка:

Мнение от Gaspode »

Sweety написа: а да сори, не е била думата неочаквани която го е притеснила,
а за химикалката?
...пък и някак си не върви да се връзвам за някакви случайности точно на човека дето предсказва финансови кризи...
той пари направил предсказвайки, пък посленапсла книха че всичко било слуачайно...и неочаквано
Така по-ли ти харесва? Кво да правим като си имаме нЕкои от нас вместилища за бира :blum:
Чела ли си го Талебчо? Или коментиргаш на общо основание? Той, бтв, точно за прогнозирането на кризите и прочее финансови показатели има особено високо мнение. За стойността на прогнозите имам предвид.
Самолетът, че и химикалката, са следствие на поредица целенасочени (някои дори планови) действия, започнали най-вероятно с някое напълно случайно събитие. За съжаление общата ми некултура не е достатъчно богата за да посоча кое точно събитие е породило тази нишка...
Още едно от твърденията на Талеб - много неща изглеждат лесни, ясни, неизбежни и т.н. от гледната точка на бъдещето. Т.е. гледайки нананазад. Но от гледна точка на миналото не са нито ясни, нито прости, нито неизбежни. Може би нямаше да имаме самолети ако по чиста случайност първият летящ човек не е бил изяден от тигър преди хиляди години преди да остави потомство :bigsmile:

Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

Gaspode написа:... Може би нямаше да имаме самолети ако по чиста случайност първият летящ човек не е бил изяден от тигър преди хиляди години преди да остави потомство :bigsmile:
Хихи, тогава просто нямаше да имаме нужда от самолети, ами щяхме да си хвъркаме насам-натам. :lol:
Дали щяха да са ни пернАти крилата? :roll:
Panta rhei...
Аватар
Gaspode
Обратна връзка:

Мнение от Gaspode »

Sweety написа:...
Енда питанка към теб като понастоящем живееща на Острова - ти самата или някой от познатите ти (или пък от непознатите) беше ли предвидил събитията в Лондон в момента? А какво предвиждаш/т сега? Искаш ли (може би в отделна тема) да направим предвиждания за това как ще се развият събитията там и след месец/година/повече да видим колко сме грешали? :bigsmile:
И друга питанка - можеш ли да кажеш, че твоят личен живот (нещо, върху което би трябвало да имаш контрол все пак) се е случил по план и каква част от него е резултат на случайности?

Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

Gaspode написа:
Sweety написа:...
Енда питанка към теб като понастоящем живееща на Острова - ти самата или някой от познатите ти (или пък от непознатите) беше ли предвидил събитията в Лондон в момента? А какво предвиждаш/т сега? Искаш ли (може би в отделна тема) да направим предвиждания за това как ще се развият събитията там и след месец/година/повече да видим колко сме грешали? :bigsmile:
И друга питанка - можеш ли да кажеш, че твоят личен живот (нещо, върху което би трябвало да имаш контрол все пак) се е случил по план и каква част от него е резултат на случайности?
Да, но така отиваш в другата крайност.

Случайностите изглеждат случайни само от един ъгъл.
Да, случват се и случайности, но как ще реагира един човек или група от хора на тях не е случайно.
Ябълката на Нютон ситурно случайно го е треснала по главата, но това, което е станало после в главата му, е до голяма степен предопределено.
Ако в началото на 17 век случайно някой каже, че Земята се върти около слънцето, много закономерно Инквизицията ще го смотае.

Не знам защо едно от нещата, които съм запомнила - явно ме е впечатлило - от една "нормална" книга, беше:
ама чакай първо да кажа коя е книгата - за Александър Македонски от Морис Дрюон. И там разказът е от името на неговия прорицател, който казва "ролята на жреца е да подскаже на владетеля да направи това, което той няма как да не направи". Или нещо подобно.

Въпросът със случайностите е въпрос пак на гледна точка - да е доволен и Грийн сега. Не можем да видим това в бъдещето, защото нямаме пълната картина, винаги не ни достига информация. Когато сменим перспективата и започнем да го гледаме към миналото, всичко се подрежда - ясно, стройно и логично.
Анушка и олиото.
Panta rhei...
Аватар
Green Light

Мнение от Green Light »

Gaspode написа:
Sweety написа: а да сори, не е била думата неочаквани която го е притеснила,
а за химикалката?
Така по-ли ти харесва? Кво да правим като си имаме нЕкои от нас вместилища за бира :blum:
Чела ли си го Талебчо? Или коментиргаш на общо основание? Той, бтв, точно за прогнозирането на кризите и прочее финансови показатели има особено високо мнение. За стойността на прогнозите имам предвид.
Самолетът, че и химикалката, са следствие на поредица целенасочени (някои дори планови) действия, започнали най-вероятно с някое напълно случайно събитие. За съжаление общата ми некултура не е достатъчно богата за да посоча кое точно събитие е породило тази нишка...
Още едно от твърденията на Талеб - много неща изглеждат лесни, ясни, неизбежни и т.н. от гледната точка на бъдещето. Т.е. гледайки нананазад. Но от гледна точка на миналото не са нито ясни, нито прости, нито неизбежни. Може би нямаше да имаме самолети ако по чиста случайност първият летящ човек не е бил изяден от тигър преди хиляди години преди да остави потомство :bigsmile:
И аз вече зъб не обелвам за политика, Гасподе. Малко по малко ни наби клинците Суити и вече няма начин. Никви кореми, тва онова. Освен това, ако забелязваш единствено Кента си позволява да ме-ка. Но и той го прави на и.
За химикалката единствено помня Бик. Бик е този, който е намазал най- здраво от цялата поредица. Имало, риш, едно време един английски кожар. Той търсил начин да пише върху кожа за неговите си кожарски нужди. В ателието си използвал писалка за други неща но за кожата не ставала, защото острия писец я разкъсвал. Измислил да сложи топче накрая. По този начин кожата не се късала, обаче след пет минути мастилото засъхвало и писалото не ставало за нищо. Патетнтовал нещата за да не е съвсем валат и забравил за цялата история. Това обаче топче (или сачма) продължила да се върти в главата на един унгарец. Човека имал позната съседка, щастливо женена за печатар и още по- щастливо съседка. Наш човек вързал две и две. Печатарското мастило е направено да изсъхва съвсем бавно. Унгареца го вкарал в тръбичка, сложил на края на тръбичката кожарската сачма и света за пореден път се убедил, че западняците само мислят, докато действието е присъщо на източноевропейците. Следващите стъпки на унгареца са съвсем обясними. Съседката била оставена много дълго без внимание заради всякакви тръбички и топчета, а нашия унгарец далеч не бил самичък мъж в тоя квартал. Така че той продал изобретението си на някакъв французин мосю Бик и престанал да се разсейва. Историята мълчи по въпроса кой е живял в съседство на Бик.

Като прочета "винаги", "никога", "само" и такива разни думи и веднага се хващам за кобура на съмнението. Хич не ги обичам.
Последно промяна от Green Light на 10.08.11, 11:37, променено общо 1 път.
Аватар
Gaspode
Обратна връзка:

Мнение от Gaspode »

Мнемозина написа:
Да, но така отиваш в другата крайност.

Случайностите изглеждат случайни само от един ъгъл.
Да, случват се и случайности, но как ще реагира един човек или група от хора на тях не е случайно.
Ябълката на Нютон ситурно случайно го е треснала по главата, но това, което е станало после в главата му, е до голяма степен предопределено.
Ако в началото на 17 век случайно някой каже, че Земята се върти около слънцето, много закономерно Инквизицията ще го смотае.

Не знам защо едно от нещата, които съм запомнила - явно ме е впечатлило - от една "нормална" книга, беше:
ама чакай първо да кажа коя е книгата - за Александър Македонски от Морис Дрюон. И там разказът е от името на неговия прорицател, който казва "ролята на жреца е да подскаже на владетеля да направи това, което той няма как да не направи". Или нещо подобно.

Въпросът със случайностите е въпрос пак на гледна точка - да е доволен и Грийн сега. Не можем да видим това в бъдещето, защото нямаме пълната картина, винаги не ни достига информация. Когато сменим перспективата и започнем да го гледаме към миналото, всичко се подрежда - ясно, стройно и логично.
Анушка и олиото.
Хич даже не е крайност. Случайностите изглеждат неслучайни само от един ъгъл. От всички останали си изглеждат случайно случайни :)
Реакцията на човек или група също е почти непредвидима. Пак погледни нещата в Лондон в момента, например.
А за Нютон и ябълката - предполагам, че хиляди ябълки са падали на хиляди глави. Вероятно някои от тях са били по-умни от Нютон. Ябълките имам предвид, не главите :). Чиста случайност е, че една ябълка е нацелила точно главата, която е била готова в този миг да роди теорията за привличането в цялост. Ако тази ябълка случайно беше паднала пред него, той вероятно щеше само да я изяде и ние щяхме да си останем без гравитация :bigsmile:
А това с бъдещето е просто самозаблуда. Хората си умрем да намираме причинно-следствени връзки. И обяснения. И те винаги звучат ясно, стройно и логично. Грийна го е писал за Втората Световна - сега има куп обяснения защо и как. Тогава си е била мъгла пълна...

Аватар
Green Light

Мнение от Green Light »

Съгласен съм с Гаспода, но вие не се тревожете. Бездруго ще ходя на лекар, хората ще ме прегледат.
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

Gaspode написа: Хич даже не е крайност. Случайностите изглеждат неслучайни само от един ъгъл. От всички останали си изглеждат случайно случайни :)
Реакцията на човек или група също е почти непредвидима. Пак погледни нещата в Лондон в момента, например.
А за Нютон и ябълката - предполагам, че хиляди ябълки са падали на хиляди глави. Вероятно някои от тях са били по-умни от Нютон. Ябълките имам предвид, не главите :). Чиста случайност е, че една ябълка е нацелила точно главата, която е била готова в този миг да роди теорията за привличането в цялост. Ако тази ябълка случайно беше паднала пред него, той вероятно щеше само да я изяде и ние щяхме да си останем без гравитация :bigsmile:
А това с бъдещето е просто самозаблуда. Хората си умрем да намираме причинно-следствени връзки. И обяснения. И те винаги звучат ясно, стройно и логично. Грийна го е писал за Втората Световна - сега има куп обяснения защо и как. Тогава си е била мъгла пълна...
Слушай сега Фнимателно, защото няма да повтарям повече от три-четири пъти. :blum:

Това, че нямаш власт върху някакво събитие, поредица от събития, реакции на човек/хора и т.н., абе върху всичко, върху което нямаш власт или което не можеш да си обясниш, не значи, че те са случайни.
И нямам предвид само вселенския Промисъл.
Няма начин нещата в Лондон да са безпричинни. Просто още не знаем причината. Ако бяхме едни от беснеещите младежи там, щеше пък съвсем да ни е ясно. Щеше да е набъбвало в нас поне от месеци.

Затова и историята е мааалко по-конкретна от прогностиките. Но само малко, защото обясненията за Втората световна са куп. Което също си е вид мъгла.

Едно и също говорим двамата, обаче не съм съгласна с теб! :blum:
Panta rhei...
Аватар
Green Light

Мнение от Green Light »

Причинноста(ама и дума. Няма мъжки род. Освен ако е причИнен. Значи е причинносТТа. Въобще аз и Граматиката сме в по- сложни отношения отколкото аз и Дъжда. Изобщо много се усложни, бе, тоя живот)

Причинност та е обяснима само оттук къмто миналото, бе Мнемозина. Само това е идеята. Това знаем всички и сме съгласни с него. Но интересно защо не си правим изводите? Това пише Талеб. Знаем че назад е лесно да се пише история, знаем че не можем днес да хванем прична и следстви, а не спираме и не спираме да се пробваме да го правим. Прогнозите са бошлаф. Е тва е.
И по интересен начин обяснява защо ни е толкова трудно да спреме.
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

Green Light написа:Причинноста(ама и дума. Няма мъжки род. Освен ако е причИнен. Значи е причинносТТа. Въобще аз и Граматиката сме в по- сложни отношения отколкото аз и Дъжда. Изобщо много се усложни, бе, тоя живот)

Причинност та е обяснима само оттук къмто миналото, бе Мнемозина. Само това е идеята. Това знаем всички и сме съгласни с него. Но интересно защо не си правим изводите? Това пише Талеб. Знаем че назад е лесно да се пише история, знаем че не можем днес да хванем прична и следстви, а не спираме и не спираме да се пробваме да го правим. Прогнозите са бошлаф. Е тва е.
И по интересен начин обяснява защо ни е толкова трудно да спреме.
Да, така е.
Но.
Ако продължаваш да ми противоречиш, вероятността да се ядосам силно нараства, което все пак дава възможности за някаква прогностика.
Номерът е 1) да знаеш, че ми противоречиш и 2) да имаш представа колко съм избухлива.
Оттук нататък просто има възможни варианти или вариантни възможности.

Ако изобщо нямаш представа, че си говорим, всяка моя реакция би ти дошла ненадейно.
Ако не знаеш, че периодично има слънчеви затъмнения, може да си мислиш, че змей изяжда слънцето. Ей такива разни.

Става дума колкото за бъдеще-минало, толкова и за вътрешна и външна гледна точка.
Спрямо бъдещето вътрешната е май по-близка (при общообществени събития); спрямо миналото - външната дава още перспективи. Може би...
Panta rhei...
Аватар
Green Light

Мнение от Green Light »

Мисля, че макар аз да говоря общо и въобще, Талеб да има предвид само реалния свят, само неочаквани събития и само такива които имат огромен ефект. С други думи нещо което сутринта не сме мислили че ще се случи, но например спора ни сега така ни развълнува, че променя целия ни живот.
Прогнозата че е така само ще се ядосаш не е темата, дребен е ефекта и дали ще се сбъдне или не, не е много важно. И за теб, и за теб. Ядосваш се, минава ти. Ако спечелиш 8 милиарда тва няма да ти мине поне няколко години. Е такава прогноза би ти свършила работа. Двамата с Талеб ти казваме че тва не се подава на познаване. Късмет си е.
АВе
Обратна връзка:

Мнение от АВе »

Green Light написа:Съгласен съм с Гаспода, но вие не се тревожете. Бездруго ще ходя на лекар, хората ще ме прегледат.
:rotfl24:
Трудните неща ги правя с лекота, невъзможните малко ме забавят.
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

Green Light написа:Мисля, че макар аз да говоря общо и въобще, Талеб да има предвид само реалния свят, само неочаквани събития и само такива които имат огромен ефект. С други думи нещо което сутринта не сме мислили че ще се случи, но например спора ни сега така ни развълнува, че променя целия ни живот.
Прогнозата че е така само ще се ядосаш не е темата, дребен е ефекта и дали ще се сбъдне или не, не е много важно. И за теб, и за теб. Ядосваш се, минава ти. Ако спечелиш 8 милиарда тва няма да ти мине поне няколко години. Е такава прогноза би ти свършила работа. Двамата с Талеб ти казваме че тва не се подава на познаване. Късмет си е.
На твое място бих била по-предпазлива.
Кой писа наскоро за ефекта на пеперудата? :blum:

И в тази връзка, казва ли нещо Талеб за теорията на хаоса?

Според мен той просто иска просто да успокои активните и енергични хора.
Ние, по-мързеливите, нямаме проблеми с (не)предвидимостта. Нито с причинността. И всичките тия неща си ги знаем по рождение. :blum:
Panta rhei...
Аватар
Green Light

Мнение от Green Light »

Бе интересен си е, сега, не се подигравай. Еле па като търси човек гледната точка. :-)

Ние сме невероятно арогантни и високомерни същества. Наистина не-вероятно. Като се замисли и загледа човек го избива на смях(докато докара частното от общото. После млъква)
Невероятното идва от това че имаме всичкия капацитет да осъзнаем абсурда, но въпреки това се държим като че от нас зависи какво ще се случи утре. Със застрашените видове, със замърсяването, с акциите на борсата, терора, глада, популацията, да не говорим че дори планетата спасяваме, дето разправяше оня образ, Гарланд ли беше.

Не си погледнем брака на какво дередже, а говорим за прогнози. И спасяване.
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

Green Light написа:Бе интересен си е, сега, не се подигравай. Еле па като търси човек гледната точка. :-)

Ние сме невероятно арогантни и високомерни същества. Наистина не-вероятно. Като се замисли и загледа човек го избива на смях(докато докара частното от общото. После млъква)
Невероятното идва от това че имаме всичкия капацитет да осъзнаем абсурда, но въпреки това се държим като че от нас зависи какво ще се случи утре. Със застрашените видове, със замърсяването, с акциите на борсата, терора, глада, популацията, да не говорим че дори планетата спасяваме, дето разправяше оня образ, Гарланд ли беше.

Не си погледнем брака на какво дередже, а говорим за прогнози. И спасяване.
Да, когато/ако така си мислим - че зависи от нас - наистина сме арогантни. Или пък - по-меко казано - наивни. Не, то пак зависи и от нас, понякога човек не знае като махне с крила, какво ще задвижи...

Но за мен идеята за предвиждането е по-скоро нещо като игра, като храна за мозъка. Всички науки, свързани с математиката, са свързани с търсенето на някакви общи принципи, което си е точно стремеж към пред-виждане. Всички религии, вярвания, митологии са смирен опит за въздействие върху силите на вселената. Така че не винаги е арогантно.

А на Талеб не се подигравам изобщо, ако искаш да знаеш. Но, извинявай, просто имам друга гледна точка. За човек, който изначално, ама никога не си е и помислял, че може да предвиди нещо в областта на икономиката или политиката, е смешно да бъде убеждаван, че то и без това няма смисъл да се опитва (поне с такова впечатление останах от думите ви за него, иначе не съм го чела, ами просто се опитвах да ви провокирам да поразкажете още).
Panta rhei...
Аватар
WALL-E

Мнение от WALL-E »

ти му говориш, оно ти вика ко съ пънеш бе фернандо :D
Публикувай отговор