ПРАЗНОТА

Все същите
Аватар
Gaspode
Обратна връзка:

Мнение от Gaspode »

Амаранта написа: всъщност, не ми се спори, както вече казах, нямам за цел да защитавам капитализма и американската мечта, просто се опитвам да видя предимства в дадената ситуация и това е всичко. Така или иначе, в всичко соца само се влошаваше през цялото време (тва пък е от съзнателните спомени на моите родители, от 50-те години насам - те са родени през 30-те), и накрая съвсем се скапа...това са фактите.
Ти твърдеше, че се е подобрило качеството на живот в късната възраст. Интересно по какво съдиш? И за каква извадка от населението.
Може би ще е вярно това за нашето поколение. И дори не за нашето, а за тези след нас, ако успеят да му фанат цаката на капитализЪма и да си осигурят старините. За поколението на моите родители качеството на живот...
Никой от нас не е толкова глупав колкото всички нас взети заедно.

А аз не съм това, което съм :)
Аватар
Gaspode
Обратна връзка:

Мнение от Gaspode »

Това за празнотата от вчера ме човърка нещо. Сетих се какво - Хиперион. Празнотата, която обвързва...
Никой от нас не е толкова глупав колкото всички нас взети заедно.

А аз не съм това, което съм :)
Аватар
WALL-E

Мнение от WALL-E »

принципно бих бил на позицията на ама ранта
щото ко не е права, сите тук дет обсъждаме нещата разни от живота
щееме да сме по следствените арести или затвора :lol:
тва щот "другаря майор добре че разбира от майтап" :rotfl24: /пак от виц/
а тия днешните и от това не разбират :lol:
а народа си е зле и то поне 80%
днес чета че около 263 хил. са тези отчаяните дето дори не вярват че ще си намерят работа
и ги вписват в нетрудоспособното население в неактивна фаза и ги вадят от стъкмистикта за безработица
поне да оставят кравичката или другия добитък по селата, та да има хората кво и да едат сами изкарвйки си манджата
да, ама не
требе а си маркират и морковите с табелка на листята щот доде ерата на антихриста и началната цифра на баркода :lol:
да ги еба у вмпирите ненаялисе
Трябва от злото да направиш добро. Друг материал за градеж не остана...
Аватар
Green Light

Мнение от Green Light »

Gaspode написа:Това за празнотата от вчера ме човърка нещо. Сетих се какво - Хиперион. Празнотата, която обвързва...
Велика сага.
Така и не я прочетох цялата.
Ще си я подредя наум, ще си я купя, и ще си я почна наново...
Аватар
Green Light

Мнение от Green Light »

WALL-E написа:принципно бих бил на позицията на ама ранта
....
Принципно всички сме така. Всички сме от село, другарю лейтенант. Всички сме еднакви, като става въпрос - принципно. Безпринципно е по- интересно.
Мусаши е бил тотално безпринципен от гледна точка на самураите живели по негово време(това е встрани от темата за американската мечта, казвам го само защото така почна) но с много ясни и твърди принципи за всички или поне повечето самураи, живели след. Та принципите се променят и лъжат, ако ме прощаваш за оксимороското изказване, и не са интересни въобще.
Аватар
Sweety

Мнение от Sweety »

Амаранта написа:
Sweety написа: мммм...да поясня, че разбирам какво искаш да кажеш...и така е, в цял свят хора са с евъзползвали от технологичните бумове и най-вече тези в медицината и това е хубаво, но с доуточнението че това е било и ще бъде достъпно за все по малко хора...и дотук свършва американската мечта-в дефиницията която дадох аз.

не знам как разделяш нещата на преки и непреки следствия и защо го правиш. В БГ се купуват всеки ден американски и китайски стоки и всякакви други и с това пряко се подържа и стимулира и производство, и технологично развитие.
Наистина идеята, че най-добрия продукт се получава като резултата от пазарна конкуренция е работила прекрасно досега, на вече сам споменавала, че идея си нямам какво се случва в Посткапиталистическите обшества...защото САЩ е вече такова

Нали не мислиш че всичкото това нещо с подобрването и на нашия живот са го направили от алтруизъм...онези...които и да са...просто е било стъпка към печалбата!
един колега англичанин казваше 'Ние не сме ги построили тия железници в Индия щото сме били nice към тях'... просто са им трябвали за да изнасят каквото намерят
и през ум не ми е минало, че някой прави нещо за нас от лИбоФ.:lol: Кярим, щот сме в играта, и губим пак по същита причина. Грубо казано.

И не мисля, че в момента има някакво пост-капиталистическо общество, само защото външно нещата се променят, ма не знам де, не съм спец, не разбирам, времето ще покаже.

...колкото до тва, че богатите ставали все по-богати, а бедните - все по-бедни, също не е вярно - просто бедните стават по-богати много по-бавно, и съответно достъпът им до разни блага (вкл. мед. помощ) също се осъществява по-бавно, но както и да е. Странно се чувствам в тоя разговор, все едно аз тука се явявам някакъв апологет на капитализма, пък то не е така, просто се опитвам да покажа, че чашата е наполовна пълна.:shy:
е то и аз не съм идеен враг на капитализма, ама просто чашата я виждам наполовина празна и това изобщо не ме прави черногледа,
напротив разсъждавам като истинска капиталистка...искам още по да е пълна :winkw:
сериозно да ти кажа, страх ме е...
когато тръгвах за насам (UK), тепърва се заговори за кризата... и тя изобщо не ми беше в плановете... :lol:
сега се моля да не полази и да ни залее някоя хипер инфлация, щото съм направо загубена тогава...ма сериозно...така ще се изтърколя от каруцата, че....
една-годишна инфлация от 5-10 процента може да устискам...may be

гледай каква е причнино следствената връзка: американската мечта-последната криза-моя страх
Блажени са бедните духом
Аватар
Амаранта

Мнение от Амаранта »

Айде и от мен нещо по същество:

Тридесет спици обхващат главината;
в нейната вътрешна празнота
е полезността на колелото.
От глината правят прибори;
в тяхната вътрешна празнота
е пригодността на съда.
На дома пробиват врати и прозорци,
в неговата вътрешна празнота
е полезността на стаята.

Ето защо
битието е полезно,
небитието — пригодно.

Лао Дзъ
Аватар
Амаранта

Мнение от Амаранта »

Sweety написа:

е то и аз не съм идеен враг на капитализма, ама просто чашата я виждам наполовина празна и това изобщо не ме прави черногледа,
напротив разсъждавам като истинска капиталистка...искам още по да е пълна :winkw:
сериозно да ти кажа, страх ме е...
когато тръгвах за насам (UK), тепърва се заговори за кризата... и тя изобщо не ми беше в плановете... :lol:
сега се моля да не полази и да ни залее някоя хипер инфлация, щото съм направо загубена тогава...ма сериозно...така ще се изтърколя от каруцата, че....
една-годишна инфлация от 5-10 процента може да устискам...may be

гледай каква е причнино следствената връзка: американската мечта-последната криза-моя страх
Е, ако е за страх...и мен ме е страх...

обаче, без яка инфлация няма да се размине, май...

което не е чак толкова лошо, защото инфлацията "изяжда" спестяванията и задълженията, демек - миналия и бъдещия труд,
и дава стойност на труда в момента.
Наскоро чух един лаф - "капиталистическата икономика обича инфлацията", и как иначе,
щото другите варианти са 2, един от друг по-невероятни:
- банките да започнат да опрощават дългове (и кво става с депозитите?),
- банките да станат основен собственик на имоти, производства, острови, и цели държави дори (и къде ще си ги заврат после, и най вече, на кого ще ги продадат?).

тъй че...инфлация/зануляване/празнота - тва е връзката ;)
Аватар
Green Light

Мнение от Green Light »

Амаранта написа:Айде и от мен нещо по същество:

Тридесет спици обхващат главината;
в нейната вътрешна празнота
е полезността на колелото.
От глината правят прибори;
в тяхната вътрешна празнота
е пригодността на съда.
На дома пробиват врати и прозорци,
в неговата вътрешна празнота
е полезността на стаята.

Ето защо
битието е полезно,
небитието — пригодно.

Лао Дзъ
Брей! Много хубаво това!
Аватар
WALL-E

Мнение от WALL-E »

Green Light написа:Всички сме от село, другарю лейтенант.

Та принципите се променят и лъжат, ако ме прощаваш за оксимороското изказване, и не са интересни въобще.
не ме понижавай у звание...:lol:

принципите преди или след? :grin:
Аватар
Kent
Обратна връзка:

Мнение от Kent »

1.техническия прогрес изпреварва менталания от 19 век насам пък и най-последния кир иска и това до края и душата в рая:-)
п.п. що най тъпите грездеи и лошави хора си праят тука най-грандиозните погребения и пожертвования? ъ?
за тефлон на казана ли?:lol:
щото....гледай 1.:-)
77. Морските кончета винаги пътуват заедно - хванати опашка за опашка.
Аватар
Sweety

Мнение от Sweety »

да този пич добре се е изказал
обаче коментарите както винаги..как беше?... къртят мивки
защо не го харесват?
и има и един коментар за ББ...лол...положителен разбира се!
Блажени са бедните духом
Аватар
Sweety

Мнение от Sweety »

Kent написа:1.техническия прогрес изпреварва менталания от 19 век насам пък и най-последния кир иска и това до края и душата в рая:-)
п.п. що най тъпите грездеи и лошави хора си праят тука най-грандиозните погребения и пожертвования? ъ?
какво иска последния кир?
Блажени са бедните духом
Аватар
Kent
Обратна връзка:

Мнение от Kent »

Sweety написа:
Kent написа:1.техническия прогрес изпреварва менталания от 19 век насам пък и най-последния кир иска и това до края и душата в рая:-)
какво иска последния кир?
духовна и сексуална реинкарнация:mad:
77. Морските кончета винаги пътуват заедно - хванати опашка за опашка.
Аватар
shshtt

Мнение от shshtt »

Kent написа:
е не:rotfl24:
Аватар
WALL-E

Мнение от WALL-E »

shshtt написа:
Kent написа:
е не:rotfl24:
казАх ли го у другата тема?! :lol: :grin:
Аватар
Green Light

Мнение от Green Light »

Sweety написа:
Green Light написа:...Има двама съдружници. Дразнеха му се много, защото той е по- бавен, по- закостенял, придржа се към неща които са отживелица(това също е интересно- най- модерните днес методи за управление(отпуски, болнични, почивки, охрана на труда...) са тези които са били през 56та. Така че дядото беше много по- в час от мен или от младите си съдружници. Както и да е.) Та в края на краищата съдружниците успяха да го склонят да напусне. Продал си дяловете, затворил вратата на кабинета и си отишъл. Чувам го чат пат. Ходих му на гости. Е така по средата на деня се вдигнах и отидох. Доста горчилка е преглътнал, но гък не каза за съдружниците си. Много вика е трудно цял живот да си сред хора и изведнъж да се озовеш сам със себе си - само това. Четеше тълковния речник. Забравих каква разлика търсеше в употреба и значение на дума. Поел си живота и гледа напред.
Той е тоя тип за който говориш. Вдигнал си лакета изтрил каквото е било написано и дращи наново.
Обаче е трудно. Дано по- рядко ни се случва.
това ли е пича с морковите?
:winkw:
На него прилича, ама само да се сетя какви моркови...
Аватар
Мнемозина

Re: ПРАЗНОТА

Мнение от Мнемозина »

Green Light написа:ПРАЗНОТА

Пътят на моята школа по Стратегия Ни Тен Ичи е разкрит в свитъка "Празнота". "Празнота" означава това, което не съществува, това, което не може да бъде разбрано. Това е моето определение. Разбира се, празнотата е не-битието (не-съществуващото). Знаейки това, което съществува, започваш да разбираш и това, което не съществува - това е с други думи празнотата.
По света хората гледат на нещата погрешно и смятат, че това, което трябва да разберат, е празнотата. Но това не е в действителност празнота, а заблуждение.
В Пътя на Стратегията тези, които изучават Пътя на воина, мислят, че това, което не успяват да разберат, е празнотата. Това не е истинската празнота.
За да разбереш наистина като воин Пътя на Стратегията, трябва да усвоиш и други военни изкуства и да не се отклоняваш ни най-малко от Пътя на воина. Усъвършенствай двуединството "ум - сърце", изостряй двата погледа -възприемане и зрение, когато духът ти бъде чист и облаците на невежеството се разсеят, тогава ще узнаеш истинската празнота.
Докато не познаваш истинския Път - било в будизма или във всекидневния живот ще си мислиш, че имаш правилни възгледи за нещата. Но ако погледнеш непредубедено на нещата от гледна точка на действащите по света принципи, ще видиш, че поради пристрастията на отделните хора има различни възгледи, които се отклоняват от правилния Път.
Знай добре: Правилната вътрешна нагласа е същността, а истинският дух е Пътят.
Реализирай Стратегията широко, правилно и открито. Тогава ще съдиш за нещата в по-широк смисъл, ще направиш празнотата свой Път и ще възприемаш Пътя като празнота.
В празнотата на духа няма нито добро, нито зло. Мъдростта съществува. Пътят съществува. От самото начало духът е празнота.

Това е написано от Миамото Мусаши- японския воин аутсайдер, който живеел напук и в подигравка със самурайските традиции, но бил непобедим. (както фатално разбрал на собствен гръб най- големият майстор и страшилището на Япония по онова време Сасаки Коджиро). Той пише една книга Петте пръстена- японски му работи поучения и източни изнервящи кретении. Не ги обичам особено, но пък обичам да намирам съвпадения. И понякога нещо попада в резонанс с мене и ме хваща. Като горното.

Това според мен е пътя на хора като Стив Джобс и това би одобрил стария Наим Талеб(макар че той вероятно първо би писал на Гаспода за мнение).
Добре де, ами ако не си Воин, а най-обикновен човек?

За мен всичко е по-простичко и Празнотата е това, от което се оформят нещата. Тя е също така и Хаосът, без който е невъзможно всяко Сътворение.
Само че зависи откъде го гледаш.

А пък идеята за пустотата си я има по друг начин във философията от Ницше (май) насам и тая пустота обикновено е болезнена и пустинна - май оттогава човекът е престанал да се усеща като част от вселената.
Обаче как и къде точно беше... не знам, напоследък празнотата в главата ми е сериозна. :lol:
Panta rhei...
Публикувай отговор