Пияндурник, интересуваш ли се от политика?

Все същите
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

Да ви покажа и аз какво ми хареса напоследък. Тоест не ми харесва, де, ама така като анализ ми хареса.

Това.

В последния брой има и нещо като отговор, който ме убеди колко не харесвам Андрей Райчев и Кънчо Стойчев.
Марксизъм и цинизъм в едно.

Кога спокойното приемане на случващото се се превръща в цинизъм?
Panta rhei...
Аватар
shshtt

Мнение от shshtt »

Прочетох я и на мен ми хареса, макар да рисува малко апокалиптична картина на бъдещето. Особено това с Гугъл и персоналното търсене ме втрещи.
Другата статия после ще я чета, че и тя дълга и не мога да ес съсредоточа.
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

shshtt написа:Прочетох я и на мен ми хареса, макар да рисува малко апокалиптична картина на бъдещето. Особено това с Гугъл и персоналното търсене ме втрещи.
Другата статия после ще я чета, че и тя дълга и не мога да ес съсредоточа.
На мен пък ми беше интересно как вписва отношението към лекари, учители и полицаи в цялостната картинка, а и много други неща.
И за това как всъщност идеята за персоналната глобалност не сработва - което сме си го говорили тук, мисля.
Това май леко изнервя после Кънчев и Стойчев. И въпросът за класите, който нещо взе да става актуален напоследък, забелязвам.
Panta rhei...
Аватар
Green Light

Мнение от Green Light »

Мнемозина написа:...

Обратен е процеса. Възпитаваха ни дълго и упорито в цинизъм. Как ще наречеш да ти говорят за комунистически идеали а да крадат, лъжат и убиват за пари пред очите ти. Възпитанието е процес в който втъкават в същността ти разбиране за света. И сега- много ясно приемаме с насмешка и хилеж факти като убийства, кражби и елементарна политическа подлост.
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

Green Light написа:
Мнемозина написа:...

Обратен е процеса. Възпитаваха ни дълго и упорито в цинизъм. Как ще наречеш да ти говорят за комунистически идеали а да крадат, лъжат и убиват за пари пред очите ти. Възпитанието е процес в който втъкават в същността ти разбиране за света. И сега- много ясно приемаме с насмешка и хилеж факти като убийства, кражби и елементарна политическа подлост.
Мисля си, че от другата страна на всеки идеал може да има и всъщност винаги се появява нещо гнило.

Пък и какво е идеал? Несъмнената справедливост и съответственост, релевантност, реалност на пазара спрямо природата на съвременното общество не е ли също идеал?

Хилежът ни сега над убийства, кражби и политическа подлост идва не от онова ни възпитание, а от последвалите го години. И не в хилежа е цинизмът (хилежът е и претръпване), а в едно особено удоволствие от тях.
Цинизмът е също да кажеш "това е гадно, но е смешно и недораслено да се съпротивляваш, зрялото и умно поведение е да го използваш, защото така или иначе не можеш да се справиш с него.
Не да се примириш - да го използваш.
Panta rhei...
Аватар
Green Light

Мнение от Green Light »

Бе аз съм по- стар, по- знам!
Аватар
Sweety

Мнение от Sweety »

Мнемозина написа: ...Несъмнената справедливост и съответственост, релевантност, реалност на пазара спрямо природата на съвременното общество не е ли също идеал?
не знам за идеал, обаче се усещам напоследък, че като чуя пазар и растеж и ми иде да псувам като футболен запалянко значи...
Кажете бе хора, им викам на тия от ТВ сета, като го знаете що за чудо е този пазар и как работи, оправете го, бе...сменете там някоя борма, потенциометър, пратете го на сервиз, що ли...Всички вие, умни, с хубави костюми, добри, с мениджърски образования, и щастливи семейства...
...природата на съвремнното общество...какво е това?-нещо извън нас
...пазарът...нещо извън нас
...идеала...нечий друг идеал...
и са обективни тия работи, но това което се случва с тях не е!:blink:

защо се сринаха пазарите?
защо има икономическа криза?
живеем в трудни времена щото пазара се срина
или пазара се срина защото живяхме на екс?! (твове не в БГ)
..а пък обществото и държвата...ми това са едни работи дето ги донесоха Трансформърите като кацнаха на Луната в последния епизод... :winkw:
Блажени са бедните духом
Публикувай отговор