Пак за родителството като такова

Все същите
Аватар
Мнемозина

Пак за родителството като такова

Мнение от Мнемозина »

или нещо за четене. :lol:

Женско мнение:

Аз съм професионален родител.

По-точно – професионална майка. Държавата ме назначи на тази длъжност преди осем години.

Първоначалното проучване за длъжността се проточи почти девет месеца, през които редовно следяха моето здравословно състояние. С грижата към себе си трябваше да удостоверя, че съм способна да извършвам същите дейности и по отношение на други индивиди. Очевидно със същата цел моят работодател – държавата, одобри сключването на брак с колегата – баща.

Истина е, че аз доброволно се подложих на процедурата по кандидатстването за длъжността, и дори вложих значителен ентусиазъм с наивността на незнаещия. Истина е също и че точно преди официално да встъпя в длъжност, бях готова да преразгледам бъдещите си планове. Всъщност, последния час прекарах във викане с пълен глас – Не искаааам! Не искам вечеее! – но никой не ми обърна внимание.

Не знам друга работа с толкова неблагоприятни условия. Работното време е нормирано – двадесет и четири часа в денонощието, седем дни в седмицата. За сметка на това няма платен и неплатен годишен отпуск.

Месечното възнаграждение, което ме прави професионалист, е повече от скромно – петнадесет лева месечно. Не се плащат и никакви осигуровки.

Предимство е, че предварителният опит не е задължителен. Аз лично бях съвсем неопитна в началото. Другата особеност е, че човек си остава неопитен до последно, тъй като се работи в динамична среда и има нови предизвикателства всеки ден, за които задължително си неподготвен.

Дори ако някой увеличи задълженията си и поеме двойно и тройно повече работа, всеки път става ясно, че спомените са бегли и почти не помагат, всичко трябва да се открива пак и отново.

Синдикат на родителите няма.

Най-лошото е, че след осемнадесет години трудов стаж задължително те уволняват, без право на пенсия и без да те освободят от отговорностите, които навремето си поел.
Независимо от всичко, всеки ден хиляди хора кандидатстват и встъпват в длъжност.
Щастлива съм с работата си. Единственото обяснение на този феномен е, че и аз, като всички колежки и колеги, чувствам призвание и вътрешна необходимост да работя като родител. Обичам да съм родител.

И от този пост няма абдикиране.

И мъжки отговор:

Аз съм родител – аматьор. Ще рече – любител.

С което не искам да подчертавам, че прекомерно любя професията си. Просто не съм професионалист.

Предложиха ми тази работа преди години, между другото. И за да смекчат неизгодните клаузи,
побързаха да ми кажат, че съм на постоянна бройка, не съм заместващ титуляра по член еди-кой-си. Да заместваш по член е кофти работа общо взето.

Съгласих се. Без възражения и с някакво парещо любопитство – с което навремето ходех на Луна парк, да дразня комшийското куче и прочие. Сетне работата ме увлече. Бързо разбрах,
че любителският статут ми носи ползи и улеснения. Например, грешките по служба редовно съпровождах с невинен и трогателно мил поглед, мърморейки „не знаех … съжалявам… ами, не ги разбирам тези работи”. И всеки път номерът се получаваше!

Кръшках от работа често. Трудовата дисциплина никога не е била силната ми страна, Но за един любител всичко е позволено. И дори чар някакъв има, защото оценяваха редките ми удачи, които на фона на множеството нескопосности сияеха като ценни диаманти. В това отношение професионалистите са силно ограничени. Те трябва всеки ден да бъдат изрядни.

А аз, любителят, възторженият аматьор, се къпех в овации при спорадичните си успехи, а серията неудачи, съвсем естествено, подминавах с аристократично пренебрежение към делничната рутина. Забелязах, че имам изразена дарба да увеличавам аристократизма си по този начин. А човек трябва да развива дарованията си, нали така?

Не щеш ли, въведоха по едно време следдипломна квалификация и в тази дейност. Любител или не – направиха ме специализант и трябваше ежемесечно да плащам обучението си. И понеже в трупането на познания и опит не ми спореше, наложи се още два пъти да карам пълен курс по родителство – па макар и на любителско ниво. Също като любител – шофьорите!

Имам почти тридесет години трудов стаж без прекъсване и мечтая за пенсия. Ама възрастта за пенсия все я увеличават, та взех да губя надежда. То, къде ли не увеличават възрастта за пенсия, та за един любител – родител ще се церемонят ли!

Нещо повече – уж не съм бил най-добрият, уж любителски съм подхождал и какво ли не още, пък взеха да ме спрягат и за по-висша форма на изява – щото внучета имало, щото животът бил такъв, че… Засега се дърпам, ама знам ли…

Това е по въпроса за аматьорството.

Източник.
Panta rhei...
Аватар
bead_
Обратна връзка:

Re: Пак за родителството като такова

Мнение от bead_ »

Мнемозина написа:или нещо за четене. :lol:

]
свежо :grin:
just perfect
Аватар
snowprincess

Мнение от snowprincess »

сега ще чета, но две еднакви теми ли си пуснала или само заглавията се дублират, Мнемо :lol:
Изображение
Аватар
shshtt

Мнение от shshtt »

:bigsmile: готино казано
Аватар
сър Айвънхоу

Мнение от сър Айвънхоу »

не съм го чел, ама ще кажа, че това си е чиста полова дискриминация :harhar:
Ситият на гладния не вярва...
Bella Ciao
Аватар
Green Light

Мнение от Green Light »

Не възразявам.
Не знам какво става, не мога да преценя какво трябва да направя, моите действия са противоречиви и хаотични, и резултатите не спират да ме изненадват.
Пълен аматьор съм
Аватар
Nejimaki-dori

Мнение от Nejimaki-dori »

Вярно, че мъжете са аматьори, но винаги намират свой си начин да се справят. И което е по-важно - правят го много добре. :kiss:
"As soon as you concern yourself with the 'good' and 'bad' of your fellows, you create an opening in your heart for maliciousness to enter. Testing, competing with, and criticizing others weaken and defeat you." Morihei Ueshiba
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

snowprincess написа:сега ще чета, но две еднакви теми ли си пуснала или само заглавията се дублират, Мнемо :lol:
Явно и три пъти съм го пуснала, защото една втора тема изтрих, преди да изляза. :grin:
Нещо ми хълцаше нетът или клубът...
Сега ще я махна и втората втора, дано е само една.
Panta rhei...
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

сър Айвънхоу написа:не съм го чел, ама ще кажа, че това си е чиста полова дискриминация :harhar:
Не е вярно! :grin:

Не е полова. :blum:
Panta rhei...
Аватар
shshtt

Мнение от shshtt »

зачетох се в стихотворенията с кеф мнемич, мерси
такова свежо и ведро писане, да ти се отвори деня направо
Аватар
Semiramis

Мнение от Semiramis »

защо все писанията на мъжете са по-интересни...
е колко му е забавно на аматьора..
:blink::lol:
http://s3.postimage.org/1PQgi.jpg : )))

Най-големите мъдреци остават неизвестни, защото не пилеят краткия си живот за да рекламират мъдростта си, а за да я ползват.
Аватар
shshtt

Мнение от shshtt »

Semiramis написа:защо все писанията на мъжете са по-интересни...
ох, зависи кой къде се разпознава - в нашта двойка май аз съм аматьора:shy:
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

shshtt написа:
Абе не е заради аматьорството, те всъщност и двамата си го признават. Обаче единият има повече възможности да се скатае от време на време.
Panta rhei...
Аватар
Green Light

Мнение от Green Light »

Мнемозина написа:
shshtt написа:
Абе не е заради аматьорството, те всъщност и двамата си го признават. Обаче единият има повече възможности да се скатае от време на време.
Знам, че е така, даже знам, че по принцип тоя номер го прави моя, нали, отбор. И ми се скатава, не е да не ми се скатава. Обаче никой не ще да ми каже как.
Не се светнАх аз в тоя жувот.
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

Green Light написа: Знам, че е така, даже знам, че по принцип тоя номер го прави моя, нали, отбор. И ми се скатава, не е да не ми се скатава. Обаче никой не ще да ми каже как.
Не се светнАх аз в тоя жувот.
Е, не, не - недей така, защото тук ще трябва да дефинираме "скатавка". :lol:
Panta rhei...
Аватар
shshtt

Мнение от shshtt »

Мнемозина написа:
shshtt написа:
да, и аз имах точно това предвид като се идентифицирах с аматьора
нали и мария казва, че ролята на професионалиста се поема доброволно
не е задължително да е от жената /след като роди естествено/
който се има за по-отговорен той е профито:lol:
Публикувай отговор