Що е то
- Глас в пустиня
е, защо да няма място?
за мен това е нещо, което много ми наподобява таланта. носиш го вътре в себе си и ако попаднеш на мястото и при необходимите условия ставаш дъ бест. супер е да имаш призвание
сещам се веднага за двама души покрай мен - единият е лекар по призвание и с това се занимава; другият също е лекар по призвание според мен, но за съжаление се е разминал с лекарската професия.
призванието не зависи от място и време, по-интересното е дали успяваш да го реализираш
за мен това е нещо, което много ми наподобява таланта. носиш го вътре в себе си и ако попаднеш на мястото и при необходимите условия ставаш дъ бест. супер е да имаш призвание
сещам се веднага за двама души покрай мен - единият е лекар по призвание и с това се занимава; другият също е лекар по призвание според мен, но за съжаление се е разминал с лекарската професия.
призванието не зависи от място и време, по-интересното е дали успяваш да го реализираш
Knowing others is intelligence; knowing yourself is true wisdom. Mastering others is strength; mastering yourself is true power.
- Green Light
Re: Що е то
Не. Изобщо. Никакво място няма. Така сме се разбързали, че изобщо не му обръщаме внимание.Мнемозина написа:призванието
и има ли място в днешно време?
има едно мааааалко, свряно местенце, незабележимо и в кюшето под парадната стълба. и затова е още по-готино, когато някой го намери.Мнемозина написа:призванието
п.п. освен когато не говорим за родителство
just perfect
ми...Мнемозина написа:призванието
"мнозина са звани,
малцина - призвани"....
както се пееше в песента, или нещу такова...
глупости - библията цитирам - няма тън - пън.
апропо - какво му е на днешното време - се същото - 1 час = 60 минути.
Призванието не зависи, но реализацията му - да.latrevw написа:е, защо да няма място?
Затова и се чудя.
Виждаме само реализираното призвание обикновено.
Panta rhei...
Освен ако бързаме заради него.Green Light написа:
Не. Изобщо. Никакво място няма. Така сме се разбързали, че изобщо не му обръщаме внимание.
Panta rhei...
Не, не говорим за родителство.bead_ написа:има едно мааааалко, свряно местенце, незабележимо и в кюшето под парадната стълба. и затова е още по-готино, когато някой го намери.Мнемозина написа:призванието
п.п. освен когато не говорим за родителство
Би било хубаво, ако поне там го има, но понякога и в това се съмнявам. Затова и питам.
Както и какво изобщо е "призвание".
И дали днес не му казват консерватизъм, липса на адаптивност и други такива подобни.
Panta rhei...
Ами например това, че в днешното време 1 час не е равен на минути изобщо.Амаранта написа: апропо - какво му е на днешното време - се същото - 1 час = 60 минути.
Panta rhei...
Няма да пускам нова тема, макар че тук става дума за нещо съвсем различно.
Едно интервю на Иван Кръстев, което е правено преди онова другото, което ви пусках наскоро. За някои неща казва същото, но тук акцентът е в поколенията. В картината на новото поколение.
http://www.capital.bg/light/lica/2011/0 ... lenieto_e/
И се замислих: като дете, пък и някъде докъм 25-тата си година аз самата не съм имала почти никакъв интерес към историите и разказите на възрастните. И към историята, към миналото. Също и към старите неща - стари филми, стари... е, стари книги четяхме, да.
Сложните изречения не ги обичат и голяма част от моите връстници.
В отношението към политиката и държавата също наблюдавам у доста хора от нашето БДС-поколение точно същото, което Кръстев пише за сегашното поколение.
Понеже се смяхме вкъщи, че това, което се прави в един МОЛ трябва да се казва МОЛЕНЕ и че да МОЛиш в МОЛ-а ти е възможно повече часове в денонощието, отколкото да се помолиш в една църква - та това си е и на нашето поколение религия.
И за усещането за граници и преместване също не забелязвам разлика между тях и нас.
Странна работа.
Едно интервю на Иван Кръстев, което е правено преди онова другото, което ви пусках наскоро. За някои неща казва същото, но тук акцентът е в поколенията. В картината на новото поколение.
http://www.capital.bg/light/lica/2011/0 ... lenieto_e/
И се замислих: като дете, пък и някъде докъм 25-тата си година аз самата не съм имала почти никакъв интерес към историите и разказите на възрастните. И към историята, към миналото. Също и към старите неща - стари филми, стари... е, стари книги четяхме, да.
Сложните изречения не ги обичат и голяма част от моите връстници.
В отношението към политиката и държавата също наблюдавам у доста хора от нашето БДС-поколение точно същото, което Кръстев пише за сегашното поколение.
Понеже се смяхме вкъщи, че това, което се прави в един МОЛ трябва да се казва МОЛЕНЕ и че да МОЛиш в МОЛ-а ти е възможно повече часове в денонощието, отколкото да се помолиш в една църква - та това си е и на нашето поколение религия.
И за усещането за граници и преместване също не забелязвам разлика между тях и нас.
Странна работа.
Panta rhei...
и като всяка религия прави богатите по-богати, бедните по-бедни, а заблудените по-заблудени...Мнемозина написа:
.
just perfect
- Green Light
Много рядко, направо са единици случаите, когато си пиша нещо на самия мене си в тефтерче. Скоро четох едно такова. Бележките съм ги водил по повод на Степния вълк на Хесе(Е, и какъв е соса на чироза, който много ми е харесал, и късното откритие че чироз с масло е страшно мезе за УИСКИ!, но това са ъ битовизми презрени на фона на Хесе.)Мнемозина написа:
Сложните изречения...
...
1во- съм записал - 1во езика който използва. Не съкращава, не спестява нищо и не прави никакъ компромис с мисълта, която трябва изясни до последната поанта. По този начин всичката му идея, включително и чувствата които я предизвикват става кристално ясна и не е никак трудно да си зададеш същите въпроси и да пучувстваш същото, което Хесе чувства. Отговорите са си твоя работа
2ро - отново езика. "Гълбини - гълбинни бури" или "Лъх - оня лъх от есенна песен на Ницше"
Има и трето, и така нататък. Но зависимостта между сложното изречение и лесното разбиране е това, което ми стана интересно. Колкото по- кратко се изразяваме, толкова по- неясни ставаме.
Извинявам се за извънтемието
Това с религиите и заблудите е много особено.bead_ написа:
и като всяка религия прави богатите по-богати, бедните по-бедни, а заблудените по-заблудени...
Напоследък няколко пъти ми се случва да присъствам на дискусии на хора, които са като вманиачени в разни богословски теми. Не знам колко са заблудени, но са много убедени. Сигурни - за разлика от нас, вечно скептичните.
В това число попаднах и на изказване на един много странен човек - към 60-годишен, с посребрени коси и едни блестящи и вдъхновени сини очи, точно като някакъв Ралф де Брикасар. Дори и облеклото му беше като на католически свещеник, а говореше по православному. Не попитах кой е и какъв е, но такова екстатично и вдъхновено присъствие е рядкост в наши дни.
За съжаление човекът говореше, с извинение, глупости.
Panta rhei...
Да, но и общо взето немците са пословични в това отношение, на тях дългите изречения са им в костния мозък. И то сигурно не е случайно.Green Light написа: Много рядко, направо са единици случаите, когато си пиша нещо на самия мене си в тефтерче. Скоро четох едно такова. Бележките съм ги водил по повод на Степния вълк на Хесе(Е, и какъв е соса на чироза, който много ми е харесал, и късното откритие че чироз с масло е страшно мезе за УИСКИ!, но това са ъ битовизми презрени на фона на Хесе.)
1во- съм записал - 1во езика който използва. Не съкращава, не спестява нищо и не прави никакъ компромис с мисълта, която трябва изясни до последната поанта. По този начин всичката му идея, включително и чувствата които я предизвикват става кристално ясна и не е никак трудно да си зададеш същите въпроси и да пучувстваш същото, което Хесе чувства. Отговорите са си твоя работа
2ро - отново езика. "Гълбини - гълбинни бури" или "Лъх - оня лъх от есенна песен на Ницше"
Има и трето, и така нататък. Но зависимостта между сложното изречение и лесното разбиране е това, което ми стана интересно. Колкото по- кратко се изразяваме, толкова по- неясни ставаме.
Извинявам се за извънтемието
Обаче пък при нас има случаи, когато дългото изречение хич и даже никак не е плод на дълбока мисъл. А всъщност точно в нейното възприемане е проблемът.
Panta rhei...
Хората обичат да заемат поза в живота. Роля или все едно как ще го наречем. Обаче имат нужда, за да се чувстват смислени и значими. И се занимават с други позьори. Играят си на нещо, и аз не знам какво точно. Но позата и атрибутите, аксесоарите, са много важни.Мнемозина написа: В това число попаднах и на изказване на един много странен човек - към 60-годишен, с посребрени коси и едни блестящи и вдъхновени сини очи, точно като някакъв Ралф де Брикасар. Дори и облеклото му беше като на католически свещеник, а говореше по православному. Не попитах кой е и какъв е, но такова екстатично и вдъхновено присъствие е рядкост в наши дни.
Абе всички сме кухи и безсмислени, но пък да се напълни човек с някаква глупава роля и да се обкичи за целта... де да знам.
Извън темата си размишлявам, извинявай.
Ами ако наистина вярва? Ако е убеден?vyara написа:Хората обичат да заемат поза в живота. Роля или все едно как ще го наречем. Обаче имат нужда, за да се чувстват смислени и значими. И се занимават с други позьори. Играят си на нещо, и аз не знам какво точно. Но позата и атрибутите, аксесоарите, са много важни.Мнемозина написа: В това число попаднах и на изказване на един много странен човек - към 60-годишен, с посребрени коси и едни блестящи и вдъхновени сини очи, точно като някакъв Ралф де Брикасар. Дори и облеклото му беше като на католически свещеник, а говореше по православному. Не попитах кой е и какъв е, но такова екстатично и вдъхновено присъствие е рядкост в наши дни.
Абе всички сме кухи и безсмислени, но пък да се напълни човек с някаква глупава роля и да се обкичи за целта... де да знам.
Харизмата е убеденост, собствената и направената видима убеденост. Плюс способностите да я показваш.
Panta rhei...
Той задължително си вярва. Ако се виждаше отстрани с чужди очи, веднага би се отказал.Мнемозина написа:Ами ако наистина вярва? Ако е убеден?vyara написа:Хората обичат да заемат поза в живота. Роля или все едно как ще го наречем. Обаче имат нужда, за да се чувстват смислени и значими. И се занимават с други позьори. Играят си на нещо, и аз не знам какво точно. Но позата и атрибутите, аксесоарите, са много важни.Мнемозина написа: В това число попаднах и на изказване на един много странен човек - към 60-годишен, с посребрени коси и едни блестящи и вдъхновени сини очи, точно като някакъв Ралф де Брикасар. Дори и облеклото му беше като на католически свещеник, а говореше по православному. Не попитах кой е и какъв е, но такова екстатично и вдъхновено присъствие е рядкост в наши дни.
Харизмата е убеденост, собствената и направената видима убеденост. Плюс способностите да я показваш.
И Хитлер е бил харизматичен и си е вярвал. Според мен си е вярвал.
Хората не си казват един ден - абе ще заема тази поза аз, отива ми. Те полека-лека го правят. Несъзнателно. Но пък убедено. А де!
Мнемозина написа:призванието
аре сега - нас ни питаш - виж във вики, гугългвай го и дай резултатите :)
Life is not measured by the number of breaths we take, but by the moments that take our breath away.
еми...то и аз така го усещам и разбирам живота, но определено не съм за витрина,Мнемозина написа:Като направим музей на сегашната епоха, ще те сложим във витрина.WALL-E написа:ми има
всеки път, когато работя извън призванието си, се чувствам ограбен
всеки път, когато работя по призванието си, се чувствам раздал се
защото искам и да ми плащат
се комерсиализирах и аз.
майтапа настрана, ама наистина не мога да си представя,
някой да има призвание, и да не го следва -
всички хора следват призванието си във възможно най-голяма степен, друг е въпроса за какво точно са призвани, де...
е, понякога не е възможно по обективни причини - напр., някой, роден за ядрен физик по време на родовообщинния строй, ще срещне някакви трудности, нали...
Така е. Само дето не съм убедена аз пък, че постоянното виждане с чужди очи е докрай полезно. Като коректив - да, но не и като абсолютен критерий.vyara написа:Той задължително си вярва. Ако се виждаше отстрани с чужди очи, веднага би се отказал.Мнемозина написа: Ами ако наистина вярва? Ако е убеден?
И Хитлер е бил харизматичен и си е вярвал. Според мен си е вярвал.
Хората не си казват един ден - абе ще заема тази поза аз, отива ми. Те полека-лека го правят. Несъзнателно. Но пък убедено. А де!
Защото иначе можеш да станеш разноглед направо и всякак ще се чувстваш кух. И дори и смислени каузи няма да можеш да отстояваш.
Panta rhei...
Четох едни неща за гугъл, че ти давал да четеш само неща, които искаш да прочетеш. Та затова.ELBI написа:Мнемозина написа:призванието
аре сега - нас ни питаш - виж във вики, гугългвай го и дай резултатите :)
Panta rhei...
Както се разбрахме току-що с Вяра, няма значение ти какво мислиш. Щом и ти си така - влизаш във витрината и край.Амаранта написа:
еми...то и аз така го усещам и разбирам живота, но определено не съм за витрина,
защото искам и да ми плащат...навремето не исках, ама откак видях, че по магазините и за най-дребното нещо искат пари,
се комерсиализирах и аз.
майтапа настрана, ама наистина не мога да си представя,
някой да има призвание, и да не го следва -
всички хора следват призванието си във възможно най-голяма степен, друг е въпроса за какво точно са призвани, де...
е, понякога не е възможно по обективни причини - напр., някой, роден за ядрен физик по време на родовообщинния строй, ще срещне някакви трудности, нали...
На ядрените физици им е лесно - изчакват да им дойде времето и действат, какво толкова.
Обратната посока е по-интересна, защото тя е свързана с повече въпроси.
Между другото вчера научих, че ако за повечето култури бъдещето било "напред", а миналото - "назад", за китайците било обратното: всъщност миналото било пред нас, защото можем да го видим.
Panta rhei...