Коледни пости
ние които сме отказали цигарите (е аз почти де, не съм съвсем...бях спряла но изпуших 12 от петък насам)
какво са за нас 40 дни пости?!
награда е това особено за тези който обичат разнообразието...
В момента ям едни макарони с кайма и си мисля колко по-хубаво би било да я нямаше тая кайма значи...личи и че не прясна, от фризера го извадих сутринта това ядене и сега като го стоплих мирише на мърша направо
Това е моята жертва...не хвърлям храна! като нещо седи 2-3 дни в хладилника и не се яде, го слагам във фризера и после го нося на работата. тука всичко върви! неща до които не бих се докоснала в къщи на работа ми се услаждта много
А пък да не ви казвам тия нации дето ядат крави как само им миришат гадно газовете
ще взема да се пробвам да съм вегетарианка...за малко
какво са за нас 40 дни пости?!
награда е това особено за тези който обичат разнообразието...
В момента ям едни макарони с кайма и си мисля колко по-хубаво би било да я нямаше тая кайма значи...личи и че не прясна, от фризера го извадих сутринта това ядене и сега като го стоплих мирише на мърша направо
Това е моята жертва...не хвърлям храна! като нещо седи 2-3 дни в хладилника и не се яде, го слагам във фризера и после го нося на работата. тука всичко върви! неща до които не бих се докоснала в къщи на работа ми се услаждта много
А пък да не ви казвам тия нации дето ядат крави как само им миришат гадно газовете
Блажени са бедните духом
сър Айвънхоу написа:мдааам... подозирам, че и други "жестове" може да предизвика...windcolours написа:ти ако се разминеш само с освиркването...latrevw написа: да, абсолютно е така. аз затова и тръгнах от това да питам Грийна как децата му възприели идеята, защото ми се струва, че днешните деца са много далеч от това да правят жертви, особено по Коледа, това е времето на големите и скъпи подаръци, за съжаление. сега ми щукна една идея - да предложа на моите деца тази Коледа парите за подаръци да ги използваме, за да ги дарим някъде, да бъде жест от тяхна страна, да не получат подарък, а вместо това да дарят.
предполагам, че ще ме освиркат много жестоко, но ще пробвам и ще ви докладвам утре :)
лат, не можах да намеря дали си докладвала вече за резултата...
хубава идея..ама май няма да стане тая...мисля си в момета че просто няма как да стане
сина ти е по-голям може и да рабере и деята, да я възприеме и рабере, но малкото ти дете е съвсем дете още, нали...за него няма ка да стане...
Пък и толкова филми за Коледни чудеса сме изгледали вече, че няма как да променим коледата-семен празник, празник за децата, празник на надеждата...и май подаръците са задължителни!
Представи си какво би било Коледа без елха...
или рожден ден без торта...
Блажени са бедните духом
хехе, направо в десетката - синът ми беше по-склонен да се съгласи, макар че мълчаливо нещо си нареждаше на ум, но щеше са се навие; но малкатаааа - толкова беше категорична и възмутена, че чак ме заболя. знам, че е дете, но нищо не й липсва и трябваше сякаш нещо да й трепне, ама не би. Баща им се намеси с предложението да е само един подаръка, а не няколко, защото аз обикновено купувам малки, но по няколко неща, че да има повече подаръци под елхата.Sweety написа: лат, не можах да намеря дали си докладвала вече за резултата...
хубава идея..ама май няма да стане тая...мисля си в момета че просто няма как да стане
сина ти е по-голям може и да рабере и деята, да я възприеме и рабере, но малкото ти дете е съвсем дете още, нали...за него няма ка да стане...
Пък и толкова филми за Коледни чудеса сме изгледали вече, че няма как да променим коледата-семен празник, празник за децата, празник на надеждата...и май подаръците са задължителни!
Представи си какво би било Коледа без елха...
или рожден ден без торта...
абе пропадна идеята, както се очакваше, но аз ще продължавам да я вкарвам всяка година, все някога ще са готови :)
п.п. пробвай с вегетарианството. и ние сега се пробваме в къщи, но не строгото, а с риба, яйца, мляко. за сега никак страшно не ми се вижда. ще обменяме опит тук :)
Knowing others is intelligence; knowing yourself is true wisdom. Mastering others is strength; mastering yourself is true power.
- Green Light
Добре, изразил съм се грешно. Не е жертва. Лишение е някакво но жертва не е.Мнемозина написа:Не, не са средновековните откаченяци.Green Light написа:Значи в тия вярвания и разни други неща общо взето за да се започне да се търси смисъл, се търси изначалната цел на тези, които са въвели правилото. Това са средновековните откаченяци. Затова един два цитата, квот намерих сега.
Хранителни ограничения в определени периоди или моменти в годината има във всяка една религия, християнските се наслагват върху заварени такива ограничения.
И в тях има разлики - постите на католиците включват млечни продукти и яйца; нашите - не.
Постите не са свързани със здравето, освен с духовното (от строг пост например се освобождават бременни и кърмачки, както и болни хора).
Те имат характера на смиряване, стаяване, предчувствие; празникът е истински, ако е предшестван от въздържание. Постите са част от цикъл.
Затова не са и жертва, жертвата е съвсем пък различно нещо и отношението между християнството и жертвата ми се вижда ужасно сложно. То би трябвало да я изключва по принцип.
Чакай да се сетя дали съм казал на десата че жертват газираното. Май не. Наблегнах на това какъв кеф ще е на 24 вечерта като си сипят колкото си искат. Бе даже и на тва не съм наблягал. Майтап беше тоя тазговов. Латрево само ме разпъва, значи. Много е зла, бе
- Green Light
Понеже спомена Питкина, та реших че мен ме питаш.bead_ написа: марго, абе чудя се грийна кво мисли на питкин за либидото
Инак и за тва знам - харесва му. Много даже. Понякога се чудя кво правя между тия двамата
Има хора, в които живее Бог. Има хора, в които живее дяволът. А има и хора, в които живеят само глисти.
--------------------------------------------------------
Ъ-ъ-ъ-ъ-ъ... таковата...
Ъ-ъ-ъ-ъ-ъ... таковата...
Ти погледни ония дето обичат пържен лучец в манджите, пък тогава ми приказвай за вегетарианство.Sweety написа:..
Има хора, в които живее Бог. Има хора, в които живее дяволът. А има и хора, в които живеят само глисти.
Ъ-ъ-ъ-ъ-ъ... таковата...
Ъ-ъ-ъ-ъ-ъ... таковата...
- Nejimaki-dori
Да ти кажа - не само пържен лук, ами и зеле, боб и разни други такива газопроизвеждащи.maggot написа: Ти погледни ония дето обичат пържен лучец в манджите, пък тогава ми приказвай за вегетарианство.
Месото не прави такива поразии.
"As soon as you concern yourself with the 'good' and 'bad' of your fellows, you create an opening in your heart for maliciousness to enter. Testing, competing with, and criticizing others weaken and defeat you." Morihei Ueshiba
О, да много е сложно.Талибан написа:
Постите са всичко друго, но е и жертва.
Прочети Библията и ако не са ти се изяснили нещата дискутирай, всъщност, и да са ти се изяснили пак.
Исус е бродил 40 дни в пустинята на пост и молитва, като през това време е устоял на изкушенията на сатаната.
Сиреч - как ще си ревностен(силен) във вярата, ако не можеш да се справиш с телесните/плътските изкушения.
Нещо такова има засегнато и от доста философи - духът(умът) на затъналите в охолство е предразположен към леност.
Сложно е.
А последното, което казваш, не е и вярно.
Първо, дух и ум не са едно и също, особено както ти употребяваш "дух".
Второ, има и обратно виждане - че само материално спокойните могат да се занимават с умствени и духовни неща, защото тези, които се потънали в обезпечаването на насъщния, нямат как. Което също не е изцяло вярно. Умният и/или духовен човек си е умен и духовен и на практика нито ситият стомах, нито гладният могат да го спрат.
И трето: представи си, че живееш в село, в което всички постят. Ще бъде ли тогава блажното същото изкушение, каквото би било в един град, който отвсякъде ухае на кръчми?
И значи ли това, че в единия случай ти би бил по-малко християнин, отколкото във втория?
Panta rhei...
- Глас в пустиня
Прасето е жертва, и не(само)жертва нищо.Мнемозина написа:Ами прасето?Талибан написа:Коледа е Рождество Христово. Родил (ни) се е Спасител. Влъхвите му се покланят и го даряват с дарове. Къде е мястото на жертвата тука?latrevw написа:... да правят жертви, особено по Коледа,...:lol::lol:
Виж, агнето по Гергьовден е друго нещо, ама там става въпрос за светец, а не за бог.
- Глас в пустиня
- Глас в пустиня
Да, за една дискусия е необходимо да се "сверят" понятията - като кое как и какво определя.Мнемозина написа:
О, да много е сложно.
А последното, което казваш, не е и вярно.
Първо, дух и ум не са едно и също, особено както ти употребяваш "дух".
Второ, има и обратно виждане - че само материално спокойните могат да се занимават с умствени и духовни неща, защото тези, които се потънали в обезпечаването на насъщния, нямат как. Което също не е изцяло вярно. Умният и/или духовен човек си е умен и духовен и на практика нито ситият стомах, нито гладният могат да го спрат.
И трето: представи си, че живееш в село, в което всички постят. Ще бъде ли тогава блажното същото изкушение, каквото би било в един град, който отвсякъде ухае на кръчми?
И значи ли това, че в единия случай ти би бил по-малко християнин, отколкото във втория?
Да, вярно е, че мнозина твърдят че, изкуството е за богатите(а не само мисловната дейност), но я ми кажи колко "богаташи" са създали картини, музика..."материално спокойните" винаги са били консуматори на изкуство. Защо, например, "духовните" водачи на изток живеят меко казано доста смирено? Определено не е от липса на възможност. Нима не ти е известно, че дори и най-бедните прослойки на обществото са стремели към красота и естетика. Овчарската резба например, шевици, дантели...всичко това не влизали в графата "духовно"?!
На третото ще отговоря с твите думи - духовно извисениат, варващ човек ще еднакво твърд и в селото което пости и сред изкушението на градските кръчми, докато чревоугодникът винаги и навсякъде ще намери начин да заобиколи запретеното.
- Piqndurnik
И двете идват от по-рано, от езически времена. Християнството просто усвоява някои от старите обичаи, които са прекалено дълбоко залегнали в даден народ.Талибан написа: Прасето е жертва, и не(само)жертва нищо.
Виж, агнето по Гергьовден е друго нещо, ама там става въпрос за светец, а не за бог.
Наздраве 
\Талибан написа:
Да, за една дискусия е необходимо да се "сверят" понятията - като кое как и какво определя.
Да, вярно е, че мнозина твърдят че, изкуството е за богатите(а не само мисловната дейност), но я ми кажи колко "богаташи" са създали картини, музика..."материално спокойните" винаги са били консуматори на изкуство. Защо, например, "духовните" водачи на изток живеят меко казано доста смирено? Определено не е от липса на възможност. Нима не ти е известно, че дори и най-бедните прослойки на обществото са стремели към красота и естетика. Овчарската резба например, шевици, дантели...всичко това не влизали в графата "духовно"?!
На третото ще отговоря с твите думи - духовно извисениат, варващ човек ще еднакво твърд и в селото което пости и сред изкушението на градските кръчми, докато чревоугодникът винаги и навсякъде ще намери начин да заобиколи запретеното.
Да. Точно по същия начин този, който търси битки и врагове, винаги и навсякъде ще намира начин да ги открива. Вярвайки.
Което не знам колко е християнско.
Обаче е много важно какво търсиш - защото то е, в което вярваш или искаш да вярваш.
Panta rhei...
постите поради вяра или религия са същата тая простотия
която я виждах и у бившата
запали свещичка у църквата и се мисли за преродена
пости неколко седмици според канона и се мисли за преродена
и през останалото време глупост през глупост мила моя майно льо...
обсъждали сме го и преди тоя въпрос и с диетите и с постите
"мы хищники, не лебеди.."
човешкото тяло е високотехнологична химическа фабрика и е пригодена да работи на животинско гориво
от стотиците или милиони години пригаждане като хищници към храната си
а използването на растителни такива "горива" трябва да се прави много внимателно и обикновено без обработка
особено термична
но и нищо не носят на организма..
времената са други, а вложните в религията указания са просто ръководство за оживяване
да..но при определени външни условия
а те условията отдавна са се променили
и особено смешно ми е пренасянето на канони от континент на континент или от регион на регион
барабар с изискванията къде храненето и пиенето
или ще ми кажете, че е до ся сте работили на къра...
и понеже вече няма кво да се работи...сядате и плюскате
по цел ден
до коледата 
а църквата си е променила каноните според новите условия...
ми..не ми пречи да си вярвате в каквото искате
дори и че гените предадени ви от прародителите ни и изкачили ни до върха на хранителната пирамида
искат да рупат зеленяш...
освен като подправка към месото
ваша вяра, уважавам ви правото да си я имате
която я виждах и у бившата
запали свещичка у църквата и се мисли за преродена
пости неколко седмици според канона и се мисли за преродена
и през останалото време глупост през глупост мила моя майно льо...
обсъждали сме го и преди тоя въпрос и с диетите и с постите
"мы хищники, не лебеди.."
човешкото тяло е високотехнологична химическа фабрика и е пригодена да работи на животинско гориво
от стотиците или милиони години пригаждане като хищници към храната си
а използването на растителни такива "горива" трябва да се прави много внимателно и обикновено без обработка
особено термична
но и нищо не носят на организма..
времената са други, а вложните в религията указания са просто ръководство за оживяване
да..но при определени външни условия
а те условията отдавна са се променили
и особено смешно ми е пренасянето на канони от континент на континент или от регион на регион
барабар с изискванията къде храненето и пиенето
или ще ми кажете, че е до ся сте работили на къра...
и понеже вече няма кво да се работи...сядате и плюскате
по цел ден
а църквата си е променила каноните според новите условия...
ми..не ми пречи да си вярвате в каквото искате
дори и че гените предадени ви от прародителите ни и изкачили ни до върха на хранителната пирамида
искат да рупат зеленяш...
ваша вяра, уважавам ви правото да си я имате
Трябва от злото да направиш добро. Друг материал за градеж не остана...