Откри себе си!

Все същите
Аватар
Глас в пустиня

Откри себе си!

Мнение от Глас в пустиня »

Винаги са ми били интересни критерийте по които става класовото деление. Приказките за аристократизъм, елитарност и презрението към нисшите класи. В една читанка по маркетинг попаднах на определение, разработено от специалисти по различни начини и наблюдения. Класификацията важи за развитите общества.

Социално-класова йерархия!

- Висша класа - 1,5% - свят от наследено богатство и аристократични имена.

- Висша средна класа - 12,5% - индивиди с изключителни способности, бизнесмени, активни в обществения живот. Силен стремеж за преминаване във висшата класа.

- Нисша средна класа - 32% - служащи, учители, дребни предприемачи, съблюдаващи културните норми.

- Висша нисша класа - 38% - квалифицирани и полуквалифицирани работници, средно платени чиновници, загрижени за укрепване на своето положение в обществото.

- Нисша нисша класа - 16% - неквалифицирани работници и индивиди, жизненият им стандарт е под минимума, поведението им се оценява като грубо.

Моя милост се намира някъде в ония 38% :grin:
Аватар
Quid

Мнение от Quid »

:lol:

делението на касти по индииски е по интересно
:cool:
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

БоЕВ,
понеже тебе силно те вълнуват разни обществени въпроси, а пък аз още съм на вълна "Крал Лир"
та не знам дали е съвсем точно по темата ти, но ми се иска да пусна пророчеството на шута:

Щом почне да посбърква попа
къркачът да реве и тропа
дворянинът конте да става,
кръчмарят бъчви да кръщава,
женкарят - вместо еретика -
от лошо парене да вика,
в съда да бъдат всички прави,
подлецът да е с честни нрави,
да кара рицарят без заем,
клеветник що е да не знаем,
лихварят лихва да зачерква
и курвата да зида черква,
тогаз във таз държава наша
такава ще настъпи каша,
че ходенето по земята
ще се извършва със краката!

Преводът, разбира се, е на Валери Петров.

П.П. Ужасно много работа имам днес... :(
Panta rhei...
Аватар
Remmivs
BOFH
Обратна връзка:

Мнение от Remmivs »

Хехехе! Велико! Мерси пак, Мнемо.
Аватар
4avdar4e

Мнение от 4avdar4e »

Мнемозина написа:БоЕВ,
понеже тебе силно те вълнуват разни обществени въпроси, а пък аз още съм на вълна "Крал Лир"
та не знам дали е съвсем точно по темата ти, но ми се иска да пусна пророчеството на шута:

къркачът да реве и тропа
от лошо парене да вика,
такава ще настъпи каша,
че ходенето по земята

Боже, Мнемо, цялата ни държава се съдържа в тоз цитат :shocked: Шокирана съм просто...
Мдааа, класиката трябва да се припомня:winkw:
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

4avdar4e написа:
Мнемозина написа:БоЕВ,

къркачът да реве и тропа
от лошо парене да вика,
такава ще настъпи каша,
че ходенето по земята

Боже, Мнемо, цялата ни държава се съдържа в тоз цитат :shocked: Шокирана съм просто...
Мдааа, класиката трябва да се припомня:winkw:
ШекспирТ... :dunno:
Panta rhei...
Аватар
Dark Angel

Re: Откри себе си!

Мнение от Dark Angel »

БоЕВ написа:Винаги са ми били интересни критерийте по които става класовото деление. Приказките за аристократизъм, елитарност и презрението към нисшите класи. В една читанка по маркетинг попаднах на определение, разработено от специалисти по различни начини и наблюдения. Класификацията важи за развитите общества.

Социално-класова йерархия!

- Висша класа - 1,5% - свят от наследено богатство и аристократични имена.

- Висша средна класа - 12,5% - индивиди с изключителни способности, бизнесмени, активни в обществения живот. Силен стремеж за преминаване във висшата класа.

- Нисша средна класа - 32% - служащи, учители, дребни предприемачи, съблюдаващи културните норми.

- Висша нисша класа - 38% - квалифицирани и полуквалифицирани работници, средно платени чиновници, загрижени за укрепване на своето положение в обществото.

- Нисша нисша класа - 16% - неквалифицирани работници и индивиди, жизненият им стандарт е под минимума, поведението им се оценява като грубо.

Моя милост се намира някъде в ония 38% :grin:
има ли особено значение за теб?
искаш ли да знаеш кой къде седи от твоите виртуални събеседници?
Аватар
maggot
BOFH

Мнение от maggot »

Кат гледам, тук при нас е по следния начин:
- Висша класа - 0% - ако имаме аристократични имена, то те не се с наследствено богатство - отдавна им е издухано от комунистите. Останалите не са с аристократични имена - колкото и да се пънат се там ще си останат :blum:
- Низша висша класа - 5,5% - ония без наследените богатства и без аристократични имена. Демек нашия "хай-лайф".
- Висша средна класа - 10% - тия се пънат не за висшата, а за низшата висша по-скоро. До висшата много път има да извървят...
- Средна средна класа - тя де е, бре? Тук по-скоро са чиновниците на ръководни постове, работещи за по-голените чужди фирми у нас. Около 5 %.
- Нисша средна класа - 12% - служащи, учители, дребни предприемачи, съблюдаващи културните норми.

- Висша нисша класа - 18,5%

- Нисша нисша класа - 49%

П.П. Играйкам си с понятията....
Има хора, в които живее Бог. Има хора, в които живее дяволът. А има и хора, в които живеят само глисти.
--------------------------------------------------------
Ъ-ъ-ъ-ъ-ъ... таковата...
Аватар
Глас в пустиня

Мнение от Глас в пустиня »

maggot написа:Кат гледам, тук при нас е по следния начин:
- Висша класа - 0% - ако имаме аристократични имена, то те не се с наследствено богатство - отдавна им е издухано от комунистите. Останалите не са с аристократични имена - колкото и да се пънат се там ще си останат :blum:
- Низша висша класа - 5,5% - ония без наследените богатства и без аристократични имена. Демек нашия "хай-лайф".
- Висша средна класа - 10% - тия се пънат не за висшата, а за низшата висша по-скоро. До висшата много път има да извървят...
- Средна средна класа - тя де е, бре? Тук по-скоро са чиновниците на ръководни постове, работещи за по-голените чужди фирми у нас. Около 5 %.
- Нисша средна класа - 12% - служащи, учители, дребни предприемачи, съблюдаващи културните норми.

- Висша нисша класа - 18,5%

- Нисша нисша класа - 49%

П.П. Играйкам си с понятията....
Нещо такова си представих и аз, първа позиция слиза едно ниво надолу, а трета преминава в четвърта и всичко е ОК.:lol:
Публикувай отговор