Green Light написа:Е нито печен, нито суров е също кашкавала, шоколада, салама, кремвирша и в тоя ред на мисли разни други неща можеха да се предположат, но възпитано ще замълча
Боя? Боя е готин отговор, но на мене шоколада повече ми харесва
По принцип си прав, така е.
Обаче точно там е сладурското на тая гатанка и то показва, че е измислена от дете.
Според разни изследвания в определен етап от човешкото развитие (и на човеците изобщо, и на всеки човек поотделно) светът е дуален, той има светла и тъмна половина, съответно мъжка и женска, висока и ниска, дясна и лява. И така различни за нас (според сегашното ни мислене) неща се оказват групирани в една от тия две половини.
И в случая става дума за прословутата опозиция на Леви-Строс "сурово-варено", в която от едната страна е природният продукт такъв, какъвто си е - а от другата е този, който е топлинно или по някакъв друг начин обработен, тоест храната вече е "окултурена" (защото природа-култура е също от тези опозиции и тя разграничава природния свят от този, който е докоснат и донякъде създаден от човека).
Та от тази гледна точка няма разлика между печена и варена или пушена или по какъвто и да било начин обработвана храна. Просто "печен" им е паснало на стихчето.
Чудна гатанка е.
А като добавиш тук и - винаги се смея на това - че в жаргона на днешните деца "храня" някого означава "карам му се, набивам му канчето и т.н. в тази посока" - всичко си идва на мястото.
Веднъж след някаква гневна моя тирада към сина ми той ме изгледа неразбиращо и ме пита - "Ама що ми викаш сега".
Защото съм ти майка, рекох, и съм длъжна да те храня.
Доста го умислих.