В защита на безделничеството
- Green Light
В защита на безделничеството
Винаги ме е възмущавала прочутата басня за щуреца и мравката. Егоизмът и безчовечността на мравката са очевидни.
Не знам кой е казал, че най-големите прояви на храброст са рожби на страха. По същия начин може да се каже, че най-плодовитите усилия на човешкия дух са рожби на мързела, на безделничеството. Човек се труди, за да избегне труда, труди се, за да не се труди. Какви невероятно големи усилия полага човек, за да не се труди! А освен това кой може да каже какво точно е трудът?
Цивилизацията произлиза повече от начините да се потребителства и от промените в тези начини, отколкото от начините да се произвежда и от промените в тях.
Какво е бил Сократ, ако не безделник? Не се знае да е оставил нито една скулптурна творба, след като е бил скулптор. И ако нищо не е написал, то е според мен от мързел, не си е давал труда да пипне перо. Времето, което е могъл да използва, за да пише, е употребявал да скита по улиците, търсейки да намери някой, с когото да говори за какво ли не. Ако живееше в наше време, бихте могли да го видите да кисне вечно в някое кафене, увлечен в разговори с други безделници като него. А колко Сократовци умират, без да знаем нищо за огромната им дейност поради липсата на един Платон или Ксенофонт, който да е писал за нея!
Навсякъде, но особено там, където бушува треската за сделки, човек трябва да се научи да уважава безделниците. Те съществуват, за да могат другите да вкусват от насладите на труда.
1908
Мигел де Унамуно
http://myivoblog.blogspot.com/2009/02/blog-post.html
Не знам кой е казал, че най-големите прояви на храброст са рожби на страха. По същия начин може да се каже, че най-плодовитите усилия на човешкия дух са рожби на мързела, на безделничеството. Човек се труди, за да избегне труда, труди се, за да не се труди. Какви невероятно големи усилия полага човек, за да не се труди! А освен това кой може да каже какво точно е трудът?
Цивилизацията произлиза повече от начините да се потребителства и от промените в тези начини, отколкото от начините да се произвежда и от промените в тях.
Какво е бил Сократ, ако не безделник? Не се знае да е оставил нито една скулптурна творба, след като е бил скулптор. И ако нищо не е написал, то е според мен от мързел, не си е давал труда да пипне перо. Времето, което е могъл да използва, за да пише, е употребявал да скита по улиците, търсейки да намери някой, с когото да говори за какво ли не. Ако живееше в наше време, бихте могли да го видите да кисне вечно в някое кафене, увлечен в разговори с други безделници като него. А колко Сократовци умират, без да знаем нищо за огромната им дейност поради липсата на един Платон или Ксенофонт, който да е писал за нея!
Навсякъде, но особено там, където бушува треската за сделки, човек трябва да се научи да уважава безделниците. Те съществуват, за да могат другите да вкусват от насладите на труда.
1908
Мигел де Унамуно
а нямаш ли проблеми вкъщи че висиш на компаWALL-E написа:те ся съм тотален безделник
от време на време само ставам от компа и си прочисвам и подреждам останалата половина от стаята-работилница
аз имам
безделник сам била, нищо нямало налице и полза от висенето ми тук
обидно ми е, но нямам желание нито да споделям, нито да опровергавам
щото от една страна това си е чистата истина, но не е моята истина
изключвам се от ситуацията и толкоз
- Green Light
Кажи им, че си търсиш Платона или Ксенофонта.shshtt написа:а нямаш ли проблеми вкъщи че висиш на компаWALL-E написа:те ся съм тотален безделник
от време на време само ставам от компа и си прочисвам и подреждам останалата половина от стаята-работилница
аз имам
безделник сам била, нищо нямало налице и полза от висенето ми тук
обидно ми е, но нямам желание нито да споделям, нито да опровергавам
щото от една страна това си е чистата истина, но не е моята истина
изключвам се от ситуацията и толкоз
Re: В защита на безделничеството
Хехе, много е хубава играта "сделки - безделки".Green Light написа: Навсякъде, но особено там, където бушува треската за сделки, човек трябва да се научи да уважава безделниците. Те съществуват, за да могат другите да вкусват от насладите на труда.
1908
Мигел де Унамуно
Обаче това дали ще си безделник зависи от това какво разбираш под "работа".
Понякога се чувствам абсолютна безделница, докато (примерно) готвя.
Но - сега е време да наблегнем на съспразниците.
Не, спразници трябва да е.
Panta rhei...
- Green Light
Нещо не ми се получава. Разхвърляно ми е много. Нито съм спразник, нито сделник, и даже не мога да се присединя към безделниците. Всичко сочи натам, че съм безпразник.Мнемозина написа:Хехе, много е хубава играта "сделки - безделки".Green Light написа: Навсякъде, но особено там, където бушува треската за сделки, човек трябва да се научи да уважава безделниците. Те съществуват, за да могат другите да вкусват от насладите на труда.
1908
Мигел де Унамуно
Обаче това дали ще си безделник зависи от това какво разбираш под "работа".
Понякога се чувствам абсолютна безделница, докато (примерно) готвя.
Но - сега е време да наблегнем на съспразниците.
Не, спразници трябва да е.
- snowprincess
Мишокът ФеликсGreen Light написа:Винаги ме е възмущавала прочутата басня за щуреца и мравката.
Лео Леони (преразказана от CKИTниk в дир-а преди няколко години)
Живели в гората голямо семейство мишлета. Когато дошла пролетта, всеки се захванал с някаква работа, само мишокът Феликс се излежавал на една полянка. Попитали го: "Защо не се захванеш с нещо, ами само лежиш по цял ден?". А той отвърнал бавно: "Събирам слънце!". Дошло лятото. Мишлетата продължавали да се занимават ту със събиране на храна за зимата, ту с някои други полезни неща, само мишокът Феликс продължавал да се излежава на полянката. Отново го попитали защо не се включи в намирането на храна или в игрите, а той отвърнал: "Събирам цветове!". Дошла и есента. И пак същото - всеки върши нещо, само Феликс лежи на полянката. Попитали го отново какво прави там по цял ден, а той отговорил: "Събирам думи!". Настъпила и зимата - било тъмно и студено в хралупката на мишлетата. Тогава те се обърнали към Феликс: "Е, хайде, де е сега твоето слънце, дето го събираше през годината?". А Феликс бавно започнал да разказва - за жълтите и топли лъчи на пролетното слънце, за цветята през лятото и красивия цвят на листата по дърветата през есента. Разказвал така увлекателно и образно, че на всички станало топло и весело в душата...

а на феликс интелектуалеца дали са му дали кльопачка като е свършил с приказката...snowprincess написа:Мишокът ФеликсGreen Light написа:Винаги ме е възмущавала прочутата басня за щуреца и мравката.
Лео Леони (преразказана от CKИTниk в дир-а преди няколко години)
Живели в гората голямо семейство мишлета. Когато дошла пролетта, всеки се захванал с някаква работа, само мишокът Феликс се излежавал на една полянка. Попитали го: "Защо не се захванеш с нещо, ами само лежиш по цял ден?". А той отвърнал бавно: "Събирам слънце!". Дошло лятото. Мишлетата продължавали да се занимават ту със събиране на храна за зимата, ту с някои други полезни неща, само мишокът Феликс продължавал да се излежава на полянката. Отново го попитали защо не се включи в намирането на храна или в игрите, а той отвърнал: "Събирам цветове!". Дошла и есента. И пак същото - всеки върши нещо, само Феликс лежи на полянката. Попитали го отново какво прави там по цял ден, а той отговорил: "Събирам думи!". Настъпила и зимата - било тъмно и студено в хралупката на мишлетата. Тогава те се обърнали към Феликс: "Е, хайде, де е сега твоето слънце, дето го събираше през годината?". А Феликс бавно започнал да разказва - за жълтите и топли лъчи на пролетното слънце, за цветята през лятото и красивия цвят на листата по дърветата през есента. Разказвал така увлекателно и образно, че на всички станало топло и весело в душата...
just perfect
- Green Light
Ами ръкоюляскали са му.bead_ написа:
а на феликс интелектуалеца дали са му дали кльопачка като е свършил с приказката...
ама лекичко така, тарикатската, с пухкавите си ръчички над пълните си миши шкембенцаGreen Light написа:Ами ръкоюляскали са му.bead_ написа:
а на феликс интелектуалеца дали са му дали кльопачка като е свършил с приказката...
just perfect
Я виж това:Green Light написа: Нещо не ми се получава. Разхвърляно ми е много. Нито съм спразник, нито сделник, и даже не мога да се присединя към безделниците. Всичко сочи натам, че съм безпразник.
http://www.youtube.com/watch?v=QEJ2fF-3 ... ture=share
Не че ще ти свърши работа, но може и да ти помогне.
И това също:
http://www.youtube.com/watch?v=QEJ2fF-3 ... ture=share
Panta rhei...
дойде време и на тия дет са орали полето да не даватbead_ написа: а на феликс интелектуалеца дали са му дали кльопачка като е свършил с приказката...
щот има олигархия рулираща на кой кво
а тия дет са натрупали, обикновено фърят салфетки у "бият"
щот нямат представа колко точно струват салфетките нито как се произвеждат
и ги фърлят само на тез по пилоните
ни на феликс
ни на тия из полето..
а от предопределеността трудно се излиза до "фърлящ салфетки"
и по стар грузински обичай
"да пием за тея дет никога не са виждали и няма да видят пилон!"
Трябва от злото да направиш добро. Друг материал за градеж не остана...