Холестеролът - голямата измама

Все същите
Аватар
Fairy of the Flowers
Обратна връзка:

Мнение от Fairy of the Flowers »

latrevw написа:
itcome написа:Иха... потече ли бирата? И каква беше? Фурната на колко бе?

Инак тази теория съм си я мислил по друг начин... например децата, нали не обичат това или онова.... мислила ли си че организма може да го прави инстинктивно? т.е. искам месо - не искам месо, не искам краставици не искам домати, защото организма ми има нужда от тези и тези белтъчини и аминокиселини и так дале?...
не, не потече бирата, аз оставих около 150 мл бира в бутилката и няколко капки олио. Само поливах пилето периодично. Фурната на около 160-180. Нещо ми се скапаха реотаните и не мога да кажа реално. Но въпреки това стана едно ужасно вкусно пиле. :)

Това за децата съм го мислила и съм склонна да го приема, да ти кажа, особено докато са още малки децата, преди да тръгнат на училище и да е въпрос на чест да отидеш в лавката и да си купиш най-голямата гадост. Моите деца например никога не са обичали месо, само кайма и точно два вида салам - шпек и шунка. Преди ги карах да си изяждат месото, сега вече ги оставям да ядат каквото искат. Но с условието, че ще се приема и някаква "нормална" храна, а не предимно сладки неща. Ако можехме да се осланяме на инстинктите си, без да се влияем от средата :)
При нас условието е, че от време на време може да се ядат и вредни неща - не сладки по принцип, а купени - с хидрогенирани мазнини и синтетични подсладители. Но моите деца са на 11 и на 15 и сами усещат колко им е добре като се хранят с истинска храна и как не им е добре като прекалят с разни боклуци. Никой не е толкова глупав, че насила да се разболява. И все си говорим...говорим, говорим... А и от малки така съм ги хранила и сега дори и да искам да им купя зърнена закуска например, никой не ми я яде. Никога не съм ги насилвала да си изяждат каквото и да било, просто съм гледала да има разнообразие от естествена храна и по-малко боклуци, че вкусът лесно се развращава. Не мисля, че някоя естествена храна е вредна в умерени количества. И не месото е вредно, а разните хормони и болуци, с които е пълно. Освен това вече е на мода да си носиш здравословна закуска от вкъщи в училище, дори си носят салати в кутии момичетата. :-)
Аватар
ELBI

Мнение от ELBI »

месото е една от храните, които са полезни за хората. Може би не всеки ден, но това е била храна, наравно със зеленчуци и плодове, която е била в менюто на прадедите ни стотици хиляди, милиони години наред. Яйцата - също. Млякото - не е било. То е от около 10 хил години насам и почва да обърква химията на организма. Разбира се, млякото си е полезно (щото и то си е природен, естествен продукт), но просто не е в еволюционната верига като всекидневно меню. А в днешни дни от обърканите манджи с химия е трудно да се прецени какво, защо, как. Съгласен съм и за индивидуалностите - на различни места хората са били посвикнали да ядат различно, а последващото объркване на народи е объркало и гени и химия. Сега се работи предимно на опити и грешки, за яйцата е противоречиво - на някои им действат, на други не, но мисля, че там имаше и полезен холестерол, който неутрализира вредния, докато такъв няма в маслото и мазните храни. Което не пречи те да са полезни и да не вредят на някои хора. Медицината се лашка от едно към друго мнение, но ми се струва, че като цяло се доближава към действителността. Последните години има все повече, по-мащабни и по-прецизни изследвания и би трябвало това да се отрази на нивото на медицината. Там (и в енергетиката) има тепърва да се откриват нови и важни хоризонти!
latrevw написа: Смятам месото за една от храните, които не трябва да се ядат всеки ден. И мога да ги разделя, разбира се. Аз не съм убедена, че болестта задължително ще бъде предизвикана от висок холестерол. А само че може да бъде подмогната. Също така вярвам, че висок холестерол за един може да е критичен, а на друг да не му пречи въобще.
Само с това, че хора, които не ядат месо имат висок холестерол, не мога да се съглася. Малък ще да е процентът им, но това не пречи да имат други заболявания
Life is not measured by the number of breaths we take, but by the moments that take our breath away.
Аватар
ELBI

Мнение от ELBI »

а, да - другото, дето го е нямало, а сега е в излишък и изобилие - захарта - до преди 100 години сме яли я има я няма по 2-3 кг захар годишно, а сега е май над 70-80 (цитирам по памет казаното от един украински академик), което вреди на много процеси, а и води до стареене. Но и това явно е индивидуално и не трябва да се абсолютизира.
Life is not measured by the number of breaths we take, but by the moments that take our breath away.
Аватар
Piqndurnik

Мнение от Piqndurnik »

latrevw написа:"Ние сме това, което ядем" - само това ще ти кажа...
Грух - грух :grin:
Наздраве :cool:
Аватар
Piqndurnik

Мнение от Piqndurnik »

latrevw написа:Има и една теория, която наскоро чух и много ми хареса :)
Според нея природата ни подсказва кое е добро за нас. Това е т.нар. теория за цвета на храната...
На подобно мнение съм, но не до цвят, а до вкус: което ти се яде в момента, от това има нужда организЪмът.
Естествено не става въпрос за подобрители на вкуса или сладкотии, макар че последните също имат място след тежко физическо усилие.
Аватар
Piqndurnik

Мнение от Piqndurnik »

snowprincess написа: аз познавам, имам приятелка, която непрекъснато яде плодове и зеленчуци, свинско отбягва, или пилешко, или постно си избира, с разкошно тяло е, бивша спортистка, но има висок холестерол, а мъжът и без месо не сяда на масата, неговият е в норма
кажи според теб на какво се дължи, сигурно си мислил по въпроса
На бирата, естествено. Тя го понижава :grin:
Аватар
Green Light

Латрево, още нещо ми дойде наум

Мнение от Green Light »

На мен да речем "заради късмет, метаболизъм и по случайност" досега ми се разминава високият холестерол. Да но аз не съм сам. Лично познавам още десетина, които спазват(много по- твърдо от мен) подобна диета. Те също нямат висок холестерол.
Извода за мен е че храненето не определя високия холестерол.

Впрочем добър и лош няма. Това е стара новина. Има холестерол в кръвта преди да е обработен в черния дроб и такъв, който вече е обработен.

Вижте какво пише в Уикипедията.
http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A5%D0% ... 0%BE%D0%BB
Човешкият организъм може да си синтезира до 80 % от холестерола, който му е необходим. Нормалната синтеза е около 10 mg холестерол дневно за 1 kg телесна маса. Новосинтезираният холестерол, както и приетият с храната, постъпват в черния дроб. Там холестеролът се свързва със специални транспортни белтъци в липопротеидни комплекси с ниска плътност (Low Density Lipoproteins - Cholesterol, LDL-C, наричан от неспециалистите "лош холестерол"). LDL-C разнасят холестерола до всички клетки и тъкани на човешкото тяло - те много се нуждаят от него.

При някои обменни нарушения холестеролът от LDL-C не може да се усвои от клетките или се освобождава от липопротеидния комплекс твърде рано. Тогава холестеролът се отлага по стените на кръвоносните съдове, където образува печално известните атеросклеротични плаки. В началните стадии тези натрупвания са обратими. В кръвта има специална белтъчна защитна система, която свързва натрупания по стените на кръвоносните съдове холестерол в липопротеиди с висока плътност (High Density Lipoproteins - Cholesterol, HDL-C). HDL-C отнася холестерола обратно в черния дроб. Неспециалистите наричат HDL-C "добър холестерол", но това название е твърде условно. HDL-C се образува само при излишно високи нива на свободен холестерол в кръвта или по стените на кръвоносните съдове.

Трайното повишаване на нивото на холестерола в кръвта се нарича хиперхолестеролемия. Това е болестно състояние от групата на дислипидемиите. Важно е да се разбира, че здравият организъм може да изхвърли излишните количества холестерол, приет с храната. Холестеролът, сам по себе си, не може да предизвика заболяване. Хиперхолестеролемията не е болест, а признак на някои болести на обмяната на веществата.

Хора, тва е като печатната грешка за желязото в спанака. Продължаваме да вяраваме в някаква мимолетна измислица, тиражирана от женски списания.
Аватар
ELBI

Мнение от ELBI »

пич, истината е, че учени и лекари нямат представа точно защо кое става. На базата на някакви наблюдения и опити те вадят частични изводи и дават съвети и лекарства. Това е. Все още изследват как организмът се държи при дадени условия (слагаш компютър в по-студена и по-гореща стая или на 8 часа му натискаш рисет или ескейп и нещичко става), при подлагането му на различни лекарства и/или диети и т.н. и .т.н. Но нямат представа кое защо точно става. Ясно е, че различни организми по различно време (аз до към 40 май нямах никакви холестеролни проблеми, после имах за малко, после бях ОК, скоро бях малко над нормата, а сега - не гледам) се държат различно, но и това не е още добре обяснено. По-младите организми произвеждат куп неща, които след време спират да произвеждат (напр. количествата колаген,а е ясно, че и куп други неща). Както споменах за захарта - консумираме много храни, които нямаме представа как действат на организма, какви системи объркват и какво разрушават. Аз в последно време почнах да правя едно простичко нещо, което ми се струва, че действа добре - сутрин на гладно 1-2 чаши топла вода. През деня също гледам да пийна 1 литър още вода (не кафе, не чай) и ми се струва, че имам малки подобрения в различни области, но е ясно, че това не е рецепта за всичко. А - и си правим истински хляб в къщи (до колкото са истински брашното, маята и другите съставки - поне знам, че не слагаме консерванти и оцветители). Остава да гледаме щастливи кокошки, но това е в по-далечно бъдеще :)
Аватар
Green Light

Мнение от Green Light »

ELBI написа:пич, истината е, че учени и лекари нямат представа точно защо кое става. На базата на някакви наблюдения и опити те вадят частични изводи и дават съвети и лекарства. Това е. Все още изследват как организмът се държи при дадени условия (слагаш компютър в по-студена и по-гореща стая или на 8 часа му натискаш рисет или ескейп и нещичко става), при подлагането му на различни лекарства и/или диети и т.н. и .т.н. Но нямат представа кое защо точно става. Ясно е, че различни организми по различно време (аз до към 40 май нямах никакви холестеролни проблеми, после имах за малко, после бях ОК, скоро бях малко над нормата, а сега - не гледам) се държат различно, но и това не е още добре обяснено. По-младите организми произвеждат куп неща, които след време спират да произвеждат (напр. количествата колаген,а е ясно, че и куп други неща). Както споменах за захарта - консумираме много храни, които нямаме представа как действат на организма, какви системи объркват и какво разрушават. Аз в последно време почнах да правя едно простичко нещо, което ми се струва, че действа добре - сутрин на гладно 1-2 чаши топла вода. През деня също гледам да пийна 1 литър още вода (не кафе, не чай) и ми се струва, че имам малки подобрения в различни области, но е ясно, че това не е рецепта за всичко. А - и си правим истински хляб в къщи (до колкото са истински брашното, маята и другите съставки - поне знам, че не слагаме консерванти и оцветители). Остава да гледаме щастливи кокошки, но това е в по-далечно бъдеще :)
Аз се опитвам да развенчая една единствена заблуда тук. Че храната вляе на нивата на холестерол.
Струва ми се ясно, а продължава да царува.
Аватар
ELBI

Мнение от ELBI »

не си съвсем прав тук. Имаше един момент, в който имах по-високи стойности и след като спазвах някакъв вид диета (избягвах по-мазни храни и т.н.) нещата се нормализираха. Явно при теб (и при други) храната не влияе, но не е невъзможно от един момент нататък и това да стане. На майка ми, като махнаха едни холестеролни плаки от артериите, холестерола значително спадна, но преди това го поддържаше с ограничаване на мазни храни и горе-долу това работеше. Може би от момента, в който организмът по някаква причина спре да се справя с холестерола (натрупване и т.н.), от тогава си заслужава да се спазва някаква диета. Младите хора нямат нужда от такава диета - ерго - и там действа механизмът на справяне, но по някаква причина (среда, храна, начин на живот и др.) след време, повечето организми престават да се справят. Същото е и с алкохола. Има организми, които го оправят бързо и години наред, но познавах един образ, който бе пил в живота си само 1 бира и се бе напил (баща му е бил същия) - известно е, че жълтите също не носят на алкохол... какъв е проблема да има такова диференциране и за холестерола?
Green Light написа:
ELBI написа:пич, истината е, че учени и лекари нямат представа точно защо кое става. На базата на някакви наблюдения и опити те вадят частични изводи и дават съвети и лекарства. Това е. Все още изследват как организмът се държи при дадени условия (слагаш компютър в по-студена и по-гореща стая или на 8 часа му натискаш рисет или ескейп и нещичко става), при подлагането му на различни лекарства и/или диети и т.н. и .т.н. Но нямат представа кое защо точно става. Ясно е, че различни организми по различно време (аз до към 40 май нямах никакви холестеролни проблеми, после имах за малко, после бях ОК, скоро бях малко над нормата, а сега - не гледам) се държат различно, но и това не е още добре обяснено. По-младите организми произвеждат куп неща, които след време спират да произвеждат (напр. количествата колаген,а е ясно, че и куп други неща). Както споменах за захарта - консумираме много храни, които нямаме представа как действат на организма, какви системи объркват и какво разрушават. Аз в последно време почнах да правя едно простичко нещо, което ми се струва, че действа добре - сутрин на гладно 1-2 чаши топла вода. През деня също гледам да пийна 1 литър още вода (не кафе, не чай) и ми се струва, че имам малки подобрения в различни области, но е ясно, че това не е рецепта за всичко. А - и си правим истински хляб в къщи (до колкото са истински брашното, маята и другите съставки - поне знам, че не слагаме консерванти и оцветители). Остава да гледаме щастливи кокошки, но това е в по-далечно бъдеще :)
Аз се опитвам да развенчая една единствена заблуда тук. Че храната вляе на нивата на холестерол.
Струва ми се ясно, а продължава да царува.
Аватар
latrevw

Мнение от latrevw »

ELBI написа:не си съвсем прав тук. ... какъв е проблема да има такова диференциране и за холестерола?
и аз така мисля. и затова няма спор. може месото да не е основен фактор за висок холестерол, но може и да го подпомага. ама Грийна иска твърдо не :-)
Knowing others is intelligence; knowing yourself is true wisdom. Mastering others is strength; mastering yourself is true power.
Аватар
Green Light

Мнение от Green Light »

latrevw написа:
ELBI написа:не си съвсем прав тук. ... какъв е проблема да има такова диференциране и за холестерола?
и аз така мисля. и затова няма спор. може месото да не е основен фактор за висок холестерол, но може и да го подпомага. ама Грийна иска твърдо не :-)
Е заради "твърдото не" пиша. Ако е "може би не" не е интересно. Ама варненци само до "ни" го докарвате или най- много "нйе".

Добре, де. Нали уикипедията е неприом към нашия спор? Моля те, прочети там какво пише за холестерола и коментирай! С една две думи само. То не е дълго четиво. Кажи какво мислиш
Аватар
Мнемозина

Re: Латрево, още нещо ми дойде наум

Мнение от Мнемозина »

Green Light написа:

Хора, тва е като печатната грешка за желязото в спанака. Продължаваме да вяраваме в някаква мимолетна измислица, тиражирана от женски списания.
Че не вярвайте, де! :dunno:

Аз пък винаги съм била с впечатлението, че холестеролът е нещо, дето трябва да го внимават мъжете. Изобщо не знам защо. :blink:
Сигурно е защото напоследък ми се губят от хоризонта женските списания. :blum:

Може ли човек да се предпази от всичко?

За спанака - забравихте Попай моряка. :lol:
Panta rhei...
Аватар
WALL-E

Мнение от WALL-E »

аз що имам перфектно балансирана и хармонична фигура? :cool:
щот ям мръФки със зеленчук :blum:
зимъска с туршии :cool:
Изображение
и холестерола е измислен за хипохондриците а се чудят от кво още не са болни :blum::blum::blum:

намалям си кръвното с
Изображение
и си го регулирам с
Изображение

:harhar: :harhar: :harhar: :harhar: :harhar: :harhar: :harhar: :harhar:
Изображение
Трябва от злото да направиш добро. Друг материал за градеж не остана...
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

WALL-E написа:аз що имам перфектно балансирана и хармонична фигура? :cool:
....

:harhar: :harhar: :harhar: :harhar: :harhar: :harhar: :harhar: :harhar:
:lol::lol::lol:
Това не е за фигурата, ами за организЪма. Ей, че си и ти... :blum:
Panta rhei...
Аватар
WALL-E

Мнение от WALL-E »

Green Light написа: Е заради "твърдото не" пиша. Ако е "може би не" не е интересно. Ама варненци само до "ни" го докарвате или най- много "нйе".
пич, айде научному ми обясни как двигател разработен, усъвършенстван милиони години да работи на животински мазнини
мое а му сипеш растително заместително и да очакваш да не се разхлопа?!
ти у дизеларката бензин сипваш ли?! или обратно..
тва докат слушаш варненци се така ще си у чуденка :lol: тия там у тоя регион са отровени
:grin:
къде русенци от хлора, къде силистренци от кайсиевата ракия на кмета си, къде варненци от заустването на 400 м на канализацията на градо
се е зле :lol:
ко не е хлор ще е метан :lol:
и СО
купувай си чиста свинска мас вместо масла и маргарини и с нея си облажвай пръстите
и ще сдобиеш моето нежно и хармонично тело :cool:

п.п. у русенец живеели къде 4-500 марсианеца :rotfl24:
vbox7.com/play:6009e36ef7
Последно промяна от WALL-E на 05.01.12, 21:30, променено общо 1 път.
Аватар
WALL-E

Мнение от WALL-E »

Мнемозина написа: :lol::lol::lol:
Това не е за фигурата, ами за организЪма. Ей, че си и ти... :blum:
мойта фигура е моят организъм :cool:
душата ми е другаде :blum:

за здрав организъм
сутрин, обед, вечер
редовен онанизъм :cool:
:rotfl24:
Публикувай отговор