Шистов газ

Все същите
Аватар
Green Light

Шистов газ

Мнение от Green Light »

Линк само ще дам и аз тоя път.

Всичко ли е чисто около шистовия газ?
Аватар
bead_
Обратна връзка:

Re: Шистов газ

Мнение от bead_ »

Green Light написа:Линк само ще дам и аз тоя път.

нямам против да се сблъскат два икономически интереса, ако от това добруджанската земя ще се запази по-чиста
just perfect
Аватар
ELBI

Мнение от ELBI »

много хубава и интересна статия!

Тези дни, покрай протестите за по-високи заплати/бонуси в Марица изток се сетих за лунната гледка, която съм виждал, когато съм бил в този регион. И се сетих защо никой не протестира за това. Унищожени огромни количества земя, природа. Ст. Загора често се обгазява, самите въглища са ниско калорични и не особено ефективни - малка енергийна полза, огромни еко вреди. Но ... мълчание на 1, 2... 12, 13, ... 20 ... града на България. На еколози и други. Защо?
Life is not measured by the number of breaths we take, but by the moments that take our breath away.
Аватар
Green Light

Мнение от Green Light »

ELBI написа:много хубава и интересна статия!

Тези дни, покрай протестите за по-високи заплати/бонуси в Марица изток се сетих за лунната гледка, която съм виждал, когато съм бил в този регион. И се сетих защо никой не протестира за това. Унищожени огромни количества земя, природа. Ст. Загора често се обгазява, самите въглища са ниско калорични и не особено ефективни - малка енергийна полза, огромни еко вреди. Но ... мълчание на 1, 2... 12, 13, ... 20 ... града на България. На еколози и други. Защо?
Да, нали?

П.П. По радио Хр. Ботев чух-недочух нещо което ми направи вчепетление за въглищата. Трябва да се разтърся. Говореха за забравени гениални учени и изобретения. От сорта на Тесла, такива работи. Та някой от тия бил казал, че въглищата са такова чудо на чудесата, че хората някой ден горчиво ще съжаляват че са ги горели.
!
Щуротии всякакви
Аватар
ELBI

Мнение от ELBI »

Не си ходил около Димитровград/местата за добив на въглища? Гледка като от космически филм. Но отвращава, защото виждаш съсипана земя. Която всички възприемат като нормално.

Единственото положително за въглищата е, че те били най-големите ни енергийни запаси - нефтът щял да свърши след 50 г., газта - след 40 (примерно), докато въглища имало за още 200-300 (или повече) години. Цитирам по памет, та числата може да са различни, но... Апропо, най-голямото замърсяване на планетата (парниковия ефект) е точно от въглищата и се счита за световен проблем.
Green Light написа:
Да, нали?

П.П. По радио Хр. Ботев чух-недочух нещо което ми направи вчепетление за въглищата. Трябва да се разтърся. Говореха за забравени гениални учени и изобретения. От сорта на Тесла, такива работи. Та някой от тия бил казал, че въглищата са такова чудо на чудесата, че хората някой ден горчиво ще съжаляват че са ги горели.
!
Щуротии всякакви
Life is not measured by the number of breaths we take, but by the moments that take our breath away.
Аватар
itcome

Мнение от itcome »

Като нереализиран еколог недолюбвам природозащитниците. Има нещо сбъркано, неестествено в тях.

Повечето от тях са объркани хора, неможещи да погледнат по далче от дървото за което са се вързали...

Екологията е най-комплексната и обширна наука в момента, точно каквато е била физиката в началото. Принизяването и до протести за/против изсичането на 100 дървета, кастрацията на кучетата или изхърлянето на фекалийй в черно море ме ужасява.

За въгледобива - всяка мина има финансов фонд за рекултивация. Хумусния слой преди експлатация се отделя в банка, от която се възстановява повърхносния слой след приключването на експлатацията на мината. Процеса по рекултивация е доста сложен, но има изградени техники и практики. Друг е въпроса (като с пенсиония фонд) колко ги има тези пари. Но това е регламентирано.

Шистите. Решнието на парламента много ми хареса. Ни така ни иначе. Има забрана за използване на "хидравличен удар", но не и конвенционалните техники за сондаж и добив. И защитниците цели и Шаврон сит.

Инак данните, които четох за находището много мерадват:
- Прогнозно от 300 милиарда до 1 трилион кубика.
- Потреблението на България за 2010 - 3 милиарда кубика... сиреч ако се разработи, може да остане и за унуците...

Големия ми яд е че почти всичко е регламентирано... и пак се заобикаля... някак, от някой, заради нещо...
Кърти, чисти, извозва...
Аватар
WALL-E

Мнение от WALL-E »

проблемът е, че се опитаха да прокарат всичко тихомълком
без нужните информационни алибали преди това
от група английски учени :lol:
и другите с другите интереси използваха неведението на навалицата
и им го върнаха тъпкано

всичко е патаклама за кинти, но не и за подобяване статуквото на навалицата
колко бил обичал уорлик наща перла с чиста природа :rotfl24:
Трябва от злото да направиш добро. Друг материал за градеж не остана...
Аватар
WALL-E

Мнение от WALL-E »

Green Light написа:Та някой от тия бил казал, че въглищата са такова чудо на чудесата, че хората някой ден горчиво ще съжаляват че са ги горели.
като се почне от нанографитите, графена...
само тяхното приложение в ит-сектора, медицината, композитните материали...няма да ми стигне да изброя
да не говорим за ел.клетки с графен...който се сдобива с много по ниски разходи от която и да е
веи-чикия и е практически достъпен и безкраен на фона на нуждите ни
само дето си ги държат по касите съвсем съзнателно всички тия неща
представяш ли си от какво ще се хранят изрУдите
ако всеки на земята разполага свободно с безплатна енергия?!

п.п. забравих
още като бях на 20-ина години си направих с графит и кухненски материали
суперкондензатор-батерия /т.н. "йонниы накопитель"/
зарежда се за секунда, разрежда се месец
като LiFe батерия..
Аватар
maggot
BOFH

Мнение от maggot »

Има хора, в които живее Бог. Има хора, в които живее дяволът. А има и хора, в които живеят само глисти.
--------------------------------------------------------
Ъ-ъ-ъ-ъ-ъ... таковата...
Аватар
Глас в пустиня

Мнение от Глас в пустиня »

Светотатство! Как е възможно да дадеш линк с подобни скверни думи във форум претъпкан със съветолюбци?:grin:
Какво ли не правят газовите долари на га(д)зпром!
Ма то не е и нужно много на наследниците на милион комунисти и още толкова сътрудници на ДС. :grin:
Бедна ми бедна Българио!
Аватар
WALL-E

Мнение от WALL-E »

Глас в пустиня написа:!
шу краднеш ника на ловето ми бе?!
баси нахала
тва фейсбука требе а го забранат! :lol:
Аватар
Глас в пустиня

WALL-E написа:
баси нахала
тва фейсбука требе а го забранат! :lol:
Може би сме на една вълна.
Или пък може би дупка?!
Ку притежава авторските права, отмах отстъпям.
Аватар
WALL-E

Мнение от WALL-E »

Глас в пустиня написа: Може би сме на една вълна.
Или пък може би дупка?!
Ку притежава авторските права, отмах отстъпям.
Изображение
Аватар
maggot
BOFH

Мнение от maggot »

Глас в пустиня написа: Светотатство! Как е възможно да дадеш линк с подобни скверни думи във форум претъпкан със съветолюбци?:grin:
Какво ли не правят газовите долари на га(д)зпром!
Ма то не е и нужно много на наследниците на милион комунисти и още толкова сътрудници на ДС. :grin:
Бедна ми бедна Българио!
Начи.
Дай да се разберем.
Аз не съм съветолюбка. Дори напротив. От 'сичкото нагоре съм администратор. Така че, ку има някой дето да ми рекне нещо нАпреки, веднигиж ще бъде зачистен!
Хау!

:lol:
Има хора, в които живее Бог. Има хора, в които живее дяволът. А има и хора, в които живеят само глисти.
Ъ-ъ-ъ-ъ-ъ... таковата...
Аватар
vyara

Мнение от vyara »

WALL-E написа:
А на мен ми краде концепцията за аватара. :winkw:

Ама нека страда, нека се мъчи, нека търси себе си. :lol:
Изображение
Аватар
WALL-E

Мнение от WALL-E »

Автор: проф. д-р гн инж. К. Д. Щерев
площадка на 1 сондаж
http://slowdownfracking.files.wordpress ... =550&h=443
вижда се добре и открития "басейн" в който се влива за изпаряване включително и чрез разпенване
остатъка от отработената вода с химикали /между 50 и 70%/
останалото остава в земята по технология...
с 1 дума се трови не само това отдолу, но и почвеният слой отгоре и въздухът

всеки един сондаж "Изисква 4 хиляди тона течност- това са 200 цистерни по 20 тона,
те трябва да се придвижват в земеделската земя в пространството."
и по републиканските пътища естествено.. :grin:
отново видимият резултат "отгоре"
не виждам кой да е доволен да види марсиански пейзаж на нивата си
само от преминаването на тежките машини ежедневно
дори да оставим настрана пораженията от между 600 и 750 вида химикали и производни

сондажите по принцип се правят нагъсто с малка стъпка
т.е. "отгоре" се получава една добра гледка като при откритите рудници...
споко, републканските и общинските пътища ги ремонтират с данъците ни :grin:
а газта...ми тя е на концесия бре :lol:

на кого следва да се вярва при изслушването на дебатите между експертите
-на енергийни експерти
-на хидролози

п.п. :rotfl24: бе все забравям...егаси и егенето
либийското подземно езеро с прясна вода :winkw:
слушайте баба ви Ванга де е ценният природен ресурс на бъдещето
:blum:
Аватар
Мнемозина

Re: Шистов газ

Мнение от Мнемозина »

Green Light написа:Линк само ще дам и аз тоя път.

Това е другото, което не успя да ме заинтригува. Всичко, свързано с разните такива добиви ми изглежда мърляво и мърлящо.
Обаче като не отивам да живея в някое село без ток, да си светя със свещи и да паля печки и не смея да се възмущавам много-много.
Panta rhei...
Аватар
maggot
BOFH

Мнение от maggot »

Има много въпросителни.

Не съм ЗА. Но не съм и ПРОТИВ. Докато не мога да взема информирано решение не съм за нищо. А за да го взема обаче, едно от нещата е да няма толкова отчаяни и шумни противодействия на нещо, което всъщност може и да ни помогне без да навреди. Не повече от добива на въглища, например.

И понеже забраната е по-скоро политическо отколкото обосновано решение, то тогава нещо ми намирисва на бреебвация на цялата нация.
Ъ-ъ-ъ-ъ-ъ... таковата...
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

maggot написа:Има много въпросителни.

Не съм ЗА. Но не съм и ПРОТИВ. Докато не мога да взема информирано решение не съм за нищо. А за да го взема обаче, едно от нещата е да няма толкова отчаяни и шумни противодействия на нещо, което всъщност може и да ни помогне без да навреди. Не повече от добива на въглища, например.

И понеже забраната е по-скоро политическо отколкото обосновано решение, то тогава нещо ми намирисва на бреебвация на цялата нация.
А, от тая гледна точка едно е сигурно - нашата нация винаги е такава. :lol: С изключение на част от нея.

Тоест, ако е само въпрос на сблъсъци на икономически надигравания, нормалният човек никога не печели в чудната ни държава.

И погледнато така - в протестите имаше и нещо хубаво. Дори и само това, че имаше протести.
Panta rhei...
Аватар
Sweety

Мнение от Sweety »

това дори не знам какво е...
но ми стана интересно а не можах да разбера коя партия кои икономически интереси обслужва...
който манипулира..печели, който не манипулира..
Блажени са бедните духом
Аватар
Green Light

Мнение от Green Light »

Sweety написа:това дори не знам какво е...
но ми стана интересно а не можах да разбера коя партия кои икономически интереси обслужва...
който манипулира..печели, който не манипулира..
Аз по принцип за интересите не мога да светна. Ту светвам, ту угасвам. Моите интереси какви са?
Аватар
bead_
Обратна връзка:

Мнение от bead_ »

WALL-E написа:с 1 дума се трови не само това отдолу, но и почвеният слой отгоре и въздухът

:blum:
и всичко това ще се случи само, за да провери трайков има ли шистов газ

ами ако няма? хващат си шеврон парцалките и си бият камшика...
just perfect
Аватар
Green Light

Мнение от Green Light »

Е, ами ако има?
Аватар
maggot
BOFH

Мнение от maggot »

Е сега трябва всички дето лелееха за "чиста Добруджа, житницата на България" и вдигаха гири тука, да ходят да ги вдигат и в Румъния!
Ако не го направят, това за мен ще е доказателството, че руски интереси клатят феса и нищо чисто и непорочно зелено няма в исканията за забрана.
http://www.livebiz.bg/kompanii/s/4934869
Ъ-ъ-ъ-ъ-ъ... таковата...
Аватар
WALL-E

Мнение от WALL-E »

Green Light написа:Е, ами ако има?
има...иначе нямаше да се напъват толкова да сдобият концесиите
и да ровят отдавна необезпокоявани :lol:
Последно промяна от WALL-E на 23.01.12, 17:13, променено общо 1 път.
Аватар
WALL-E

Мнение от WALL-E »

maggot написа:да ходят да ги вдигат и в Румъния!
то от там се почна..
Шуменски арендатори са бесни, румънци с вибромашини газят нивите им
Публикувано на 06 ноември 2011

битките са за кой точно ще длаба...не дали/или :lol:
а те че си длабат, длабат си...
Аватар
Green Light

Мнение от Green Light »

Един ден самоковчани събрали там големците си и изпратили делегация до Фернинад. Голям проблем било че бика умрял. Нямали бик, а това си било бедствие навремето- няма мляко, няма телета, ужас. Знаете я приказката, нали? Фердинад взел общински земи някакви и им бил длъжен. Той приел делегацията и им обяснил, че е планирал в замяна на земите да им построи железница. Вместо - казал- бик, ще ви построя железопътна връзка. По влака ще пристигат стоки, търговци, вие ще пращате стоки, има файда. Е да - отвърнали - ама на нас сега не ни трябва железница. На нас ни трябва бик. Самоков и до днеска няма железница.
От какво ще спечели повече Добруджа? От жито? Или от 150 годишен залеж на газ?
Аватар
WALL-E

Мнение от WALL-E »

Green Light написа: От какво ще спечели повече Добруджа? От жито? Или от 150 годишен залеж на газ?
определено от жито
от газта ще спечелят други
и сега е битката кои да са
дали предишните :lol: или новите... :winkw:
Аватар
maggot
BOFH

Мнение от maggot »

WALL-E написа:
то от там се почна..

Бъркаш двата щата, суънце. В твоята статия пише за дупчене в Български земи - нещото за което негодуват хората.
В моята - дупчене в Румънски земи, много близо до нашите, точно заради които имаше митинги да не се дупчи.
Ако нещата са честни, което длибоко ме съмнява, то тези "зелени и волни" душИ, дето вдигаха стачки оня ден, трябва да идат сега в Румънско и да рипат с кокилите и там. Пак нашата Добруджа ще е омърсена, нали? Нищо, че е лекинко в страни от Българската граница. Почвата е същата.
Така че, с шествия или без тях, земята ни ще бъде пак замърсена, само дето някой друг ще спечели на наш гръб. За пореден път. И пак сме лапнишараните ние, и пак ще купуваме най-скъпия природен газ в света, и пак ще сме зависими от един единствен източник, и пак данъците от добива и продажбата ще отиват в друга държава, и пак няма да имаме пари да си оправим собствената къщичка... и в същото време пак няма да имаме чиста вода и природа.
Е за тва ме е яд.
И още повече ме е яд, че няма ни един политик дето да не мисли с джоба си или с оная си работа.
Последно промяна от maggot на 23.01.12, 18:22, променено общо 1 път.
Ъ-ъ-ъ-ъ-ъ... таковата...
Аватар
WALL-E

Мнение от WALL-E »

maggot написа: Бъркаш двата щата, суънце. В твоята статия пише за дупчене в Български земи - нещото за което негодуват хората.
Нищо, че е лекинко в страни от Българската граница. Почвата е същата.
нищо не бъркам
само фактирам, че едни и същи ни бъркат по дупките и тъдява и отатека границата :lol:
само дето отсам, едните имат доста по-силно и старо лоби :lol:
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

Green Light написа: От какво ще спечели повече Добруджа? От жито? Или от 150 годишен залеж на газ?
Въпросът е дали и доколко изборът е или-или.
Panta rhei...
Аватар
WALL-E

Мнение от WALL-E »

Мнемозина написа: Въпросът е дали и доколко изборът е или-или.
май...никакъв
разказвал съм за ученическите ми години лятос в
шкорпиловци
и проучванията за нефт и газ дето оставиха района 25 години без алтернатива

а бяха само проучвания
сега пак дупчат там
ма не английските дупчватели а тоя път същата румънска дет споменавам по-горе
англичаните вече отдавна направиха белите
щом те...кво ли да очаквам от румънци, наети от българорускоолигархическа структура
а па последствията...четете в линка
здравословни :grin:
ама от сондата от 53-та
а после, 80-те направиха плажа на мазутна алея

а така се действа

"Корупция с шистовия газ в Полша
Полската Агенция за вътрешна сигурност задържа седем души, включително държавни служители, заподозрени в корупция около издаването на лицензи за проучвания за шистов газ, предаде Ройтерс.
Разработването на находища с шистов газ в Полша събуди голям интерес, след като американско изследване показа, че на полска територия може да се намират най-големите залежи в Европа, равняващи се на около 5,3 трилиона куб. метра газ.
Сред седемте арестувани има трима служители на министерството на околната среда, един от Полския геоложки институт и трима бизнесмени, представляващи компании, на които е издаден лиценз за проучвания за шистов газ, посочи в изявление Агенцията за вътрешна сигурност, без да назове фирмите.
Полша е издала над 100 разрешителни за извършване на проучвания с надежда през 2014 г. да започне да добива шистов газ и така да вкара свежи средства в бюджета, ограничавайки освен това зависимостта си от вноса на руски газ.
Наред с местните компании перспективите за разработване на пазара на шистов газ в Полша привлякоха световни гиганти като "Шеврон" (Chevron), "Ексън мобил" (Exxon Mobil) и "Маратон ойл" (Marathon Oil).

Монитор, 12.01.2012, стр.31 "
Аватар
Глас в пустиня

maggot написа:
WALL-E написа:
то от там се почна..

Бъркаш двата щата, суънце. В твоята статия пише за дупчене в Български земи - нещото за което негодуват хората.
В моята - дупчене в Румънски земи, много близо до нашите, точно заради които имаше митинги да не се дупчи.
Ако нещата са честни, което длибоко ме съмнява, то тези "зелени и волни" душИ, дето вдигаха стачки оня ден, трябва да идат сега в Румънско и да рипат с кокилите и там. Пак нашата Добруджа ще е омърсена, нали? Нищо, че е лекинко в страни от Българската граница. Почвата е същата.
Така че, с шествия или без тях, земята ни ще бъде пак замърсена, само дето някой друг ще спечели на наш гръб. За пореден път. И пак сме лапнишараните ние, и пак ще купуваме най-скъпия природен газ в света, и пак ще сме зависими от един единствен източник, и пак данъците от добива и продажбата ще отиват в друга държава, и пак няма да имаме пари да си оправим собствената къщичка... и в същото време пак няма да имаме чиста вода и природа.
Е за тва ме е яд.
И още повече ме е яд, че няма ни един политик дето да не мисли с джоба си или с оная си работа.
В тая тема, май, ще си ми говорител.
Едно уинкче само: dnes.dir.bg/news/traicho-traikov-shistov-gaz-spor-10370166?nt=10
..."Газпром" ни продава газ за 420 долара за хиляда куб. метра, а на страните, които имат шистов газ цената е 100 долара.

В момента актуалната цена, на която България получава газ от руската компания, е над 500 долара....
Аватар
WALL-E

Мнение от WALL-E »

Глас в пустиня написа: ..."Газпром" ни продава газ за 420 долара за хиляда куб. метра, а на страните, които имат шистов газ цената е 100 долара.
В момента актуалната цена, на която България получава газ от руската компания, е над 500 долара....
ми...ние имаме :cool:що не ни дават и на нас по 100 :lol:
Аватар
maggot
BOFH

Мнение от maggot »

WALL-E написа:
Глас в пустиня написа: ..."Газпром" ни продава газ за 420 долара за хиляда куб. метра, а на страните, които имат шистов газ цената е 100 долара.
ми...ние имаме :cool:що не ни дават и на нас по 100 :lol:
Щот' го забранихме. И щот' им дадохме у ръчичките ей тъй наготово лапачката, без дори да се опитаме да изчакаме преговорите по цената да свършат. В наша полза. Щото можехме поне да ги заплашим, че имаме.
Тъпанари. Всите сме тъпанари. Ходим и скачаме по една свирка, другите не щем и да ги чуем. И скачаме толкоз високо, колкото ни свирнат.
Ъ-ъ-ъ-ъ-ъ... таковата...
Аватар
WALL-E

Мнение от WALL-E »

maggot написа: Щот' го забранихме.
ние с теб ли!? :-)
не..разиграха цирк едните със скачащи зеленоглави маймуни
за сметка на другте
/не, че който и да ни яхне ще се променят нещата/
и "умните" глАви това измислиха...

ако има твърде много съвпадения, значи са добре планирани :winkw:
:beer:
а че всичката днешна енергетика е "цапаща" в това няма съмнение
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

Сетих се как да утеша разочарованите.

Значи.
Ако не можем сега да си го цедим шистовия газ, той ще продължава да си стои там и да чака. И когато на другите им свършат запасите, ще го ударим на живот.

Всичко е въпрос на гледна точка.
Panta rhei...
Аватар
maggot
BOFH

Мнение от maggot »

Мнемозина написа:Сетих се как да утеша разочарованите.

Значи.
Ако не можем сега да си го цедим шистовия газ, той ще продължава да си стои там и да чака. И когато на другите им свършат запасите, ще го ударим на живот.

Всичко е въпрос на гледна точка.
Хахах!
Точно така, Мнемо! Човек трябва да гледа на нещата от положителната им страна!
Ъ-ъ-ъ-ъ-ъ... таковата...
Аватар
WALL-E

Мнение от WALL-E »

Мнемозина написа:той ще продължава да си стои там и да чака. И когато на другите им свършат запасите, ще го ударим на живот.
е да...ма зтова са измислили оня термин за "скакалците"
наричат го "мидълл мениджмънт кризис"
появява се у некоя фирма некво недоносено "мби"-айче
току що завършило колешшшш
/примерно при айвън ма у щатите :grin: /
обикновено син или щерка на некой "фактор"
и от "мби"-ски колешшш естествено :cool:
че как по-надоле :grin:

и почва да върти едни екселски таблици налево и надесно
за да изкара резултата + и тренда такъв +
догодина е вече у конкуренцията на по-висока позиция
с по-висока заплата и бонуси фирмени
наричат го обикновено "велю аддет пърсън"

това дето е оставил...кокошките го яли
кой ти гледа миналото :lol:

на новото мЕсто прави естествено същото
като влезеш в кабинето му цари ред
чисто, лаптоп, I-/фон, пад, кар, шит/ и неколко цветни лифлета по секцията
той по шорти и джапанки- мода :cool: /мина модата на костюмираните юпита/

и снова и снова

а след тях и потоп

а инженерите на подчинение винаги си мърморят под мустак
"шорт търм резолтс" винаги развалят "лонг търм резолтс"
а скакалците са на нова нива дето ще опоскат
а инжовете требе да разчисят лайната и да върнат компанията поне в изходна позиция
ако не е твърде късно

та същото по аналогия и с държавата...
Аватар
WALL-E

Мнение от WALL-E »

maggot написа:Е сега трябва всички дето лелееха за "чиста Добруджа, житницата на България" и вдигаха гири тука, да ходят да ги вдигат и в Румъния!
те
Започват кампания и срещу румънския шистов газ
Публикувай отговор