математически софизъм ;)
математически софизъм ;)
Их было десять чудаков,
Тех спутников усталых,
Что в дверь решили постучать
Таверны «Славный малый».
— Пусти, хозяин, ночевать,
Не будешь ты в убытке,
Нам только ночку переспать,
Промокли мы до нитки.
Хозяин тем гостям был рад,
Да вот беда некстати:
Лишь девять комнат у него
И девять лишь кроватей.
— Восьми гостям я предложу
Постели честь по чести,
А двум придется ночь проспать
В одной кровати вместе.
Лишь он сказал, и сразу крик,
От гнева красны лица:
Никто из всех десятерых
Не хочет потесниться.
Как охладить страстей тех пыл,
Умерить те волненья?
Но старый плут хозяин был
И разрешил сомненья.
Двух первых путников пока,
Чтоб не судили строго,
Просил пройти он в номер «А»
И подождать немного.
Спал третий в «Б», четвертый в «В»,
В «Г» спал всю ночь наш пятый,
В «Д», «Е», «Ж», «3» нашли ночлег
С шестого по девятый.
Потом, вернувшись снова в «А»,
Где ждали его двое,
Он ключ от «И» вручить был рад
Десятому герою.
Хоть много лет с тех пор прошло,
Неясно никому,
Как смог хозяин разместить
Гостей по одному.
Иль арифметика стара,
Иль чудо перед нами,
Понять, что, как и почему,
Вы постарайтесь сами.
Тех спутников усталых,
Таверны «Славный малый».
Не будешь ты в убытке,
Промокли мы до нитки.
Да вот беда некстати:
И девять лишь кроватей.
Постели честь по чести,
В одной кровати вместе.
От гнева красны лица:
Никто из всех десятерых
Не хочет потесниться.
Умерить те волненья?
И разрешил сомненья.
Чтоб не судили строго,
И подождать немного.
С шестого по девятый.
Где ждали его двое,
Десятому герою.
Неясно никому,
Гостей по одному.
Иль арифметика стара,
Иль чудо перед нами,
Вы постарайтесь сами.
Re: математически софизъм ;)
В първата стая "А"е сложил двама, в следващите седем :"Б", "В", "Г","Д", "Е", "Ж", "З" е настанил останалите седем гости, тоест общо гостите са девет. В деветата стая е настанил един от първите двама. Или иначе казано- деветият. Гостите са били девет.vyara написа:Их было десять чудаков,
Тех спутников усталых,
Таверны «Славный малый».
Не будешь ты в убытке,
Промокли мы до нитки.
Да вот беда некстати:
И девять лишь кроватей.
Постели честь по чести,
В одной кровати вместе.
От гнева красны лица:
Никто из всех десятерых
Не хочет потесниться.
Умерить те волненья?
И разрешил сомненья.
Чтоб не судили строго,
И подождать немного.
С шестого по девятый.
Где ждали его двое,
Десятому герою.
Неясно никому,
Гостей по одному.
Иль арифметика стара,
Иль чудо перед нами,
Вы постарайтесь сами.
Просто един от тях се брои два пъти, затова излизат десет.
Никой не е по-сляп от този, който не иска да вижда!

Хименно[unknown] написа: В първата стая "А"е сложил двама, в следващите седем :"Б", "В", "Г","Д", "Е", "Ж", "З" е настанил останалите седем гости, тоест общо гостите са девет. В деветата стая е настанил един от първите двама. Или иначе казано- деветият. Гостите са били девет.
Десетия се губи в цялата тази арифметика :)
Мойта първа такава задачка е била онази с юрдечките и клечките... поне така твърди майка ми, щот съм бил малък и не си спомням :)
Ма съм събрал очите на компанията... докат те се мъчели и аз - прас - отговора... Умничък от малък, но за съжаление "не надолго"
Игра на думи в текста,Gaspode написа:Хименно[unknown] написа: В първата стая "А"е сложил двама, в следващите седем :"Б", "В", "Г","Д", "Е", "Ж", "З" е настанил останалите седем гости, тоест общо гостите са девет. В деветата стая е настанил един от първите двама. Или иначе казано- деветият. Гостите са били девет.
Мойта първа такава задачка е била онази с юрдечките и клечките... поне така твърди майка ми, щот съм бил малък и не си спомням :)
Ма съм събрал очите на компанията... докат те се мъчели и аз - прас - отговора... Умничък от малък, но за съжаление "не надолго"
Мен руския не ми е чак толкоз силен, но тук все пак пише:МЪЖжжж написа:Игра на думи в текста,Gaspode написа:Хименно[unknown] написа: В първата стая "А"е сложил двама, в следващите седем :"Б", "В", "Г","Д", "Е", "Ж", "З" е настанил останалите седем гости, тоест общо гостите са девет. В деветата стая е настанил един от първите двама. Или иначе казано- деветият. Гостите са били девет.
Ма съм събрал очите на компанията... докат те се мъчели и аз - прас - отговора... Умничък от малък, но за съжаление "не надолго"но чудаците са били 10, не пътниците.
/или гостоприемния чудак го вадиме от сметката
/.
Их было десять чудаков,
Тех спутников усталых,
Таверны «Славный малый».
В мой си превод - бяха десет чудаци тези спътници уморени, които решили да почукат на вратата....
Демек пътниците са 10
Но играта е, че ги забравя при броенето... и после едно наум и две наопаки и айде сметката излиза :)
Всъщност, чудаците наистина са били десет и наистина десет души са влезнали в таверната. Просто един от тези десетима е бил хазяина. Заедно /гостите с хазяина си/ са влезнали вътре и тогава домакина е разпределял останалите деветима по стаите.Gaspode написа:Мен руския не ми е чак толкоз силен, но тук все пак пише:МЪЖжжж написа:Игра на думи в текста,Gaspode написа:Хименно[unknown] написа: В първата стая "А"е сложил двама, в следващите седем :"Б", "В", "Г","Д", "Е", "Ж", "З" е настанил останалите седем гости, тоест общо гостите са девет. В деветата стая е настанил един от първите двама. Или иначе казано- деветият. Гостите са били девет.
Ма съм събрал очите на компанията... докат те се мъчели и аз - прас - отговора... Умничък от малък, но за съжаление "не надолго"но чудаците са били 10, не пътниците.
/или гостоприемния чудак го вадиме от сметката
/.
Их было десять чудаков,
Тех спутников усталых,
Таверны «Славный малый».
В мой си превод - бяха десет чудаци тези спътници уморени, които решили да почукат на вратата....
Демек пътниците са 10
Но играта е, че ги забравя при броенето... и после едно наум и две наопаки и айде сметката излиза :)
.
Това е като: Един мъж отивал в града и срещнал няколко жени с деца. Три от жените били майки на шест от децата и същевремено баби на други две. Две от жените не били с децата си, а едно дете било само с баба си. Пита се- колко души са вървяли към града?

Един[unknown] написа: Това е като: Един мъж отивал в града и срещнал няколко жени с деца. Три от жените били майки на шест от децата и същевремено баби на други две. Две от жените не били с децата си, а едно дете било само с баба си. Пита се- колко души са вървяли към града?
Аууу, как смяташ рано сутрин!4avdar4e написа:Един[unknown] написа: Това е като: Един мъж отивал в града и срещнал няколко жени с деца. Три от жените били майки на шест от децата и същевремено баби на други две. Две от жените не били с децата си, а едно дете било само с баба си. Пита се- колко души са вървяли към града?
Panta rhei...
Естествено. Но аз съм я опростил доста загадката и съм я свел до две изречения. Я си я представи в едно дълго стихотворение като горното. Във всичките подобни има по някаква уловка и никаква математика. Просто трябва да си внимателен.4avdar4e написа:Един[unknown] написа: Това е като: Един мъж отивал в града и срещнал няколко жени с деца. Три от жените били майки на шест от децата и същевремено баби на други две. Две от жените не били с децата си, а едно дете било само с баба си. Пита се- колко души са вървяли към града?

Аз от години набивам в дървената чутурка на голямото дете, че най-важното, за да се реши една задача (математическа или не), е да се чете условието.[unknown] написа: Естествено. Но аз съм я опростил доста загадката и съм я свел до две изречения. Я си я представи в едно дълго стихотворение като горното. Във всичките подобни има по някаква уловка и никаква математика. Просто трябва да си внимателен.
За котколюбителите
В една стая има четири ъгъла и във всеки ъгъл седи по една котка. Срещу всяка котка има по три други котки и на опашката на всяка котка има по една котка. Колко са котките в стаята?
И любимото ми: риба и половина струва лев и половина, колко струват 11 риби?
Нямате представа колко хора се замислят сериозно над това.

Re: За котколюбителите
Това малко като оня въпрос. Бащата на Мари има пет дъщери - Нана, Ноно, Нуну и Нини. Как се казва петата.Remmivs написа:В една стая има четири ъгъла и във всеки ъгъл седи по една котка. Срещу всяка котка има по три други котки и на опашката на всяка котка има по една котка. Колко са котките в стаята?
Абсолютно!vyara написа:Това малко като оня въпрос. Бащата на Мари има пет дъщери - Нана, Ноно, Нуну и Нини. Как се казва петата.
PS
Завиждам му! Аз искам само три...
Тва с рибите е лесно... я кажи - кокошка и половина за ден и половина снаяст яйце и половина. Три кокошки за три дни колко ще снесат?Remmivs написа:В една стая има четири ъгъла и във всеки ъгъл седи по една котка. Срещу всяка котка има по три други котки и на опашката на всяка котка има по една котка. Колко са котките в стаята?
Именно де - елементарно е, а сума ти народ почва да смята наум. Даже чувам как се въртят ръждясалите колела на аритметиката в мозъчните им кутии.Gaspode написа:Тва с рибите е лесно... я кажи - кокошка и половина за ден и половина снаяст яйце и половина. Три кокошки за три дни колко ще снесат?
Ще мълча щот го знам.
Аз тва с яйцето и половина се опитах да си го представя нагледноGaspode написа: Тва с рибите е лесно... я кажи - кокошка и половина за ден и половина снаяст яйце и половина. Три кокошки за три дни колко ще снесат?
Ами три кокошки и половина за три дни и половина?Gaspode написа:Тва с рибите е лесно... я кажи - кокошка и половина за ден и половина снаяст яйце и половина. Три кокошки за три дни колко ще снесат?Remmivs написа:В една стая има четири ъгъла и във всеки ъгъл седи по една котка. Срещу всяка котка има по три други котки и на опашката на всяка котка има по една котка. Колко са котките в стаята?
А това знаете ли го: След като Крум е изкоренил лозята и разлял всичкото виното, с какво са правили комката в църквата?

Да бе.[unknown] написа:Ами три кокошки и половина за три дни и половина?Gaspode написа:Тва с рибите е лесно... я кажи - кокошка и половина за ден и половина снаяст яйце и половина. Три кокошки за три дни колко ще снесат?Remmivs написа:В една стая има четири ъгъла и във всеки ъгъл седи по една котка. Срещу всяка котка има по три други котки и на опашката на всяка котка има по една котка. Колко са котките в стаята?
![]()
А това знаете ли го: След като Крум е изкоренил лозята и разлял всичкото виното, с какво са правили комката в църквата?
Също дали Бах е обичал да слуша Шопен.
Panta rhei...
Както сте тръгнали, накрая ще стигнете до "Летели си две гарги, особено втората"Мнемозина написа: Също дали Бах е обичал да слуша Шопен.
В никакъв случай!4avdar4e написа:Както сте тръгнали, накрая ще стигнете до "Летели си две гарги, особено втората"Мнемозина написа: Също дали Бах е обичал да слуша Шопен.
Само...
Два балона:
- Внимавай, кактусссссссссс....
- Лъжешшшшшшш....
Не, не, спирам.
Panta rhei...