Храна за ума
Хубава статия, и аз отдавна съм на това мнение,
обаче има един практически проблем, с който не знам как да се справя - как да ги учим, като ние не знаем?:shy:
Дори не знаем и къде в сф се учи, нито дали въобще ще можем да запишем децата там.
Отделно стои и въпроса, че не знам как да ги мотивирам...и въобще...
обаче има един практически проблем, с който не знам как да се справя - как да ги учим, като ние не знаем?:shy:
Дори не знаем и къде в сф се учи, нито дали въобще ще можем да запишем децата там.
Отделно стои и въпроса, че не знам как да ги мотивирам...и въобще...
Две неща си помислих.
Първото беше това как се изменя общата култура.
Второто беше, че когато една професионална област е на върха, започва да въвежда себе си именно като обща култура - с нескритата идея да привлича талантливите хора отрано.
Не, три са.
Третото беше за баланса - че човек все пак трябва да следва себе си и да внимава, защото превръщането на средството в цел може да го отклони.
Първото беше това как се изменя общата култура.
Второто беше, че когато една професионална област е на върха, започва да въвежда себе си именно като обща култура - с нескритата идея да привлича талантливите хора отрано.
Не, три са.
Третото беше за баланса - че човек все пак трябва да следва себе си и да внимава, защото превръщането на средството в цел може да го отклони.
Panta rhei...
- Green Light
Нямам право да се съглася с това. Защото всички инженерни науки биха попаднали под това обвинение. А не е верно, защото те далеч не се изчерпват със съществителното "средство".Мнемозина написа:...
...
Я да прочета
- Green Light
До NEXT GENERATION стигнах. После ще продължа.
Тази статия стига до мен след като вчера получих следния мейл:
Колеги,
Препращам ви информация за нашия безплатен кръжок по програмиране за деца на възраст от 3-ти до 6-ти клас? Надявам се да е полезно на всички родители, които искат да запалят интереса на децата си към компютрите и програмирането. Извинявам се за спама на всички, които все още не са родители.

Тази статия стига до мен след като вчера получих следния мейл:
Колеги,
Препращам ви информация за нашия безплатен кръжок по програмиране за деца на възраст от 3-ти до 6-ти клас? Надявам се да е полезно на всички родители, които искат да запалят интереса на децата си към компютрите и програмирането. Извинявам се за спама на всички, които все още не са родители.
Да, прочети я.Green Light написа:Нямам право да се съглася с това. Защото всички инженерни науки биха попаднали под това обвинение. А не е верно, защото те далеч не се изчерпват със съществителното "средство".Мнемозина написа:...
...
Я да прочетастатията, след като вече отговорих
Аз лично през цялото време имах чувството, че такова нещо вече съм чела. Само ключовите думи са били други - да речем, свързани с изкуствата и ползата от ранното обучение в тях за цялостния поглед към живота и за справянето с различни ситуации в него.
И разбира се, че не всички трябва да станат Робърт де Ниро или Густав Климт, както и не всички деца, които играят футбол... но... всъщност никак няма да е зле.
Panta rhei...
Да, само че аз си мисля, че конкретно това - програмирането (или както там му казват), развива и дисциплинира мисленето по един определен начин,
който няма как да се постигне чрез друго занимание.
По същата причина моите ги карам да се занимават и с матматика - математическото мислене също е друго.
Изкуства, алабала - това не е мислене, не трябва да се смесват нещата. А и цялостния поглед и усет към живота не може да се придобие чрез преживявания "втора ръка" - трябва всеки сам да си извърви пътя...Което не пречи някой да е писал подобно и за изкуството, де, то сега секи пише какво ли не.
Иначе, курсове бол, дори и в нета има достатъчно много безплатни видео-уроци,
въпроса е, че когато не човек не разбира (като мен), няма критерий как да избере.
По същата причина моите ги карам да се занимават и с матматика - математическото мислене също е друго.
Изкуства, алабала - това не е мислене, не трябва да се смесват нещата. А и цялостния поглед и усет към живота не може да се придобие чрез преживявания "втора ръка" - трябва всеки сам да си извърви пътя...Което не пречи някой да е писал подобно и за изкуството, де, то сега секи пише какво ли не.
въпроса е, че когато не човек не разбира (като мен), няма критерий как да избере.
Абсолютно всяко обучение развива и дисциплинира мисленето по някакъв определен начин - май това е единственото тотално обобщение, в което съм сигурна.Амаранта написа:Да, само че аз си мисля, че конкретно това - програмирането (или както там му казват), развива и дисциплинира мисленето по един определен начин,
Виж, че изкуството не е свързано с мислене ми е някак нова идея. Тоест, не ми е нова, но ми е любопитно, че я има у теб.
Как се учи изкуство? Без мислене?
Panta rhei...
не съм Амаранта, но понеже мисля като нея, а се обадя и азМнемозина написа: Абсолютно всяко обучение развива и дисциплинира мисленето по някакъв определен начин - май това е единственото тотално обобщение, в което съм сигурна.
Виж, че изкуството не е свързано с мислене ми е някак нова идея. Тоест, не ми е нова, но ми е любопитно, че я има у теб.
Всяко обучение развива и дисциплинира, 100%!
Но мисля, че като цяло много по-лесно е да учиш математика, отколкото изкуство. Или не че толкова по-лесно, но малко сякаш по-достъпно за повече хора. И много полезно. Почваш го едно дете от 1-ви клас с допълнителни занимания по математика и ако сте достатъчно упорити и се упражнява, още в 4-ти клас има резултат. Това е съвсем такъв простичък пример.
Иначе за всичко трябва мислене, но изкуството е нещо, което трябва да носиш поне малко в себе си, трябва да ти идва отвътре. Изкуството е най-великото нещо. Един умен, способен математик, може да бъде изключителна творческа личност. Но трябва да има онова зрънце у себе си.
Knowing others is intelligence; knowing yourself is true wisdom. Mastering others is strength; mastering yourself is true power.
Виц точно по темата ми попадна:
Юрист и филолог
Юристът: Вие нямате юридическо образование и не знаете законите правилниците и наредбите.
Филологът: Вие нямате филологическо образование и не разбирате смисъла на това, което знаете. И си сложете там една запетайка в изречението, ако знаете къде.

Лат, по-късно ще ти отговоря, ето нещо за добро утро:
http://www.youtube.com/watch?v=mFerfIv2 ... ture=share
Юрист и филолог
Юристът: Вие нямате юридическо образование и не знаете законите правилниците и наредбите.
Филологът: Вие нямате филологическо образование и не разбирате смисъла на това, което знаете. И си сложете там една запетайка в изречението, ако знаете къде.
Panta rhei...
е, той, вицът, казва всичко е. така е.Мнемозина написа:Виц точно по темата ми попадна:
Юрист и филолог
благодаря за "добро утрото" - хаха, страхотно просто. и много добре илюстрира. няма нищо хубаво на този свят, което не съдържа творчество в себе си :)
Knowing others is intelligence; knowing yourself is true wisdom. Mastering others is strength; mastering yourself is true power.
Как се учи изкуство? - най-вече чрез подражание, съпреживяване, вяра, доверие... нещата са толкова дълбоки и всеобхватни, че ако един начинаещ творец трябва да започне с мислене и осмисляне, ще се наложи да поизчака да навърши към 70-80години па тогава...и дори не съм сигурна, че и тогава ще може...Мнемозина написа:
Абсолютно всяко обучение развива и дисциплинира мисленето по някакъв определен начин - май това е единственото тотално обобщение, в което съм сигурна.
Творческия процес е свързан по-скоро с интуиция, прозрение, емоции, сетивност, чувственост, дори страст. Разбира се, има хора на изкуството, които притежават аналитично и рационално мислене, и това им е плюс, но то никога не стои в основата на изкуството им, по скоро в началото и в края на процеса, ако ме разбираш.
Всъщност, има много хора, които са прекрасни специалисти в своята област, но им липсва това досадно методично, рационално, причинно-следствено мислене, и им личи. И им пречи. Знам, че много не се разбира точно какво казвам, но съм права.
Така е, обаче хайде сега стъпка по стъпка и да поподредим. Макар че много ме мързи да пиша пространно напоследък.Амаранта написа:
Как се учи изкуство? - най-вече чрез подражание, съпреживяване, вяра, доверие... нещата са толкова дълбоки и всеобхватни, че ако един начинаещ творец трябва да започне с мислене и осмисляне, ще се наложи да поизчака да навърши към 70-80години па тогава...и дори не съм сигурна, че и тогава ще може...
Творческия процес е свързан по-скоро с интуиция, прозрение, емоции, сетивност, чувственост, дори страст. Разбира се, има хора на изкуството, които притежават аналитично и рационално мислене, и това им е плюс, но то никога не стои в основата на изкуството им, по скоро в началото и в края на процеса, ако ме разбираш.
Всъщност, има много хора, които са прекрасни специалисти в своята област, но им липсва това досадно методично, рационално, причинно-следствено мислене, и им личи. И им пречи. Знам, че много не се разбира точно какво казвам, но съм права.А, както казва Лат, дори и малки деца могат да усвоят това мислене, чрез методични занимания. То, общо взето, е просто, но фундаментално. И е хубаво да се усвои, независимо от идеите за бъдеща реализация.
Творчеството, както отбеляза Лат, може да го има навсякъде. Програмистите са всъщност творци.
Но това, което децата трябва според този младеж да учат, е нещото преди програмирането - доколкото разбрах.
И - за да учат деца, то всякак ще започне също с подражание, съпреживяване, емоция. Децата мислят, чувствайки и обратно. Иначе ще им се види ужасно скучно нещо мисленето, това е сигурно.
Всяко едно обучение, за да е добро, представлява разбиване на знанието на малки стъпки - и систематизирането му. И за всяко обучение си има методика, която означава точно това: как да подредим нещата при преподаването.
И първо се учи български език, а после - филология (за по-надарените в тази област), а за да станеш писател, т.е. творец, се предполага, че си сред творците в областта.
В другите изкуства е същото, доколкото имам представа. Не се учиш, хващайки четката, да бъдеш гениален художник; учиш се на някакви общи правила, стъпки по пътя, техники. Това е, което може да ти бъде преподадено - знанието, изведено в някаква система. И тя те формира.
Така че на практика всяко обучени може да подреди И мисленето ти, и всяко обучение тръгва от нещо, което едва ли би могло да бъде наречено мислене, но всъщност е точно това.
Виж, за практическото приложение - ето тук точно е духът на времето.
Но за систематичното мислене си мисля
Panta rhei...
мисля, че задълбахме в друга посока,Мнемозина написа: ....
Но за систематичното мислене си мисля, че също е природна даденост, защото познавам хора, които действително го нямат. Просто го нямат.
накратко: ти твърдиш, че с каквото и да се занимава човек, стига да е достатъчно постоянен и задълбочен, постига едно хармонично развитие на ума си.
аз твърдя, че за да се развие ума хармонично, трябва да се занимава с различни неща,
и че е добре, специално децата, да се стимулират допълнително да се занимават с математика и програмиране (или писане на код, макар че ми е трудно да си представя писане на код само за себе си, все някакъв прост алгоритъм трябва да се опише), защото тези занимания изграждат разни там невронни връзки, каквито другите нАуки не изграждат.
И сега си давам сметка, че от предишните ми постинги не е станало ясно, че не смятам, че това може да замени обучението по другите предмети, но те така или иначе са традиционни и добре застъпени в учебните програми, докато програмирането не е, и нищо че е сравнително нова дисциплина, то не е "мода", която някога ще се надживее, даже напротив, компютрите ще навлизат още по-масово на всички нива. За математиката също трябва да се стимулират допълнително, и то не за друго, ами щото битуват разни предразсъдъци от типа, че "или ти се удава, или не ти се удава", а то е нещо, което се учи както всичко друго...а ролята на принудата в образователния и въобще в цивилизационния процес е друга тема, която заслужава да бъде обсъждана отделно.
Не, не твърдя това всъщност.Амаранта написа:
мисля, че задълбахме в друга посока,
накратко: ти твърдиш, че с каквото и да се занимава човек, стига да е достатъчно постоянен и задълбочен, постига едно хармонично развитие на ума си.
аз твърдя, че за да се развие ума хармонично, трябва да се занимава с различни неща,
и че е добре, специално децата, да се стимулират допълнително да се занимават с математика и програмиране (или писане на код, макар че ми е трудно да си представя писане на код само за себе си, все някакъв прост алгоритъм трябва да се опише), защото тези занимания изграждат разни там невронни връзки, каквито другите нАуки не изграждат.
И сега си давам сметка, че от предишните ми постинги не е станало ясно, че не смятам, че това може да замени обучението по другите предмети, но те така или иначе са традиционни и добре застъпени в учебните програми, докато програмирането не е, и нищо че е сравнително нова дисциплина, то не е "мода", която някога ще се надживее, даже напротив, компютрите ще навлизат още по-масово на всички нива. За математиката също трябва да се стимулират допълнително, и то не за друго, ами щото битуват разни предразсъдъци от типа, че "или ти се удава, или не ти се удава", а то е нещо, което се учи както всичко друго...а ролята на принудата в образователния и въобще в цивилизационния процес е друга тема, която заслужава да бъде обсъждана отделно.
Да се учи човек на много неща, това означава да му се дадат повече възможности да избере "своето" мислене. Хармонично развит ум не знам какво значи, сигурно го нямам. Сегашното време не е времето на енциклопедистите.
Да се учи човек на много неща, това означава и да няма усещането за затворени врати в тези неща, които е учил - и може би все пак да има някакъв интерес и уважение към чуждото "мислене".
Да, това не е мода, разбира се. Но във всички случаи е нещо ново и ми е интересна пътеката на движение - тя пък не е нова. И във всички случаи всичкото това ще наложи доминирането на ново мислене.
(Вчера гледах една много стара статия, в която, между другото, много ясно се вижда как в духовно кризисни за обществото периоди то търси опора именно в математическото, в точното мислене и ми се струва, че това ни се случва и в момента. Това - малко без връзка).
Само за едно не си права - изкуствата са доста навряни в ъгъла при общото образование сега; много повече в ъгъла от всичко останало.
Panta rhei...
ух, като ми остане време ще прочета трактатите по изкуство
мерси
иначе как се учи програмиране като не разбираш нищо
по-точно децата ти
баща ми, майка ми и никой покрай мен не е разбирал и не разбира
всичко сам съм научил (скромно)
учи се като всичко друго
трябва да имаш две неща - желание и възможност
та, ако искате давам ви линк с разни интересни книжки за четене за децата
линк за някой език подходящ
вие им давате компютър
и ги оставяте
това е

мерси
иначе как се учи програмиране като не разбираш нищо
по-точно децата ти
баща ми, майка ми и никой покрай мен не е разбирал и не разбира
всичко сам съм научил (скромно)
учи се като всичко друго
вие им давате компютър
и ги оставяте
това е
гледам по малко тв напоследък..снощи даваха за едно шимпанзе тренирано от един японец...на един екран показват за милисекунди поредица от числа и после ги обръщат...като онази игра с картите...и после шимпанзето ги докосва по ред на нарастване на числата
1,3,5,10, 11...примерно
Дали има човек който изобщо може да го повтори това?
...
тази вечер пък разказваха за един фалшификатор на извсестни скулптури и произведения на изкуството...творил ги е в една барака в градината си, а сина му ги е продавал...
успял д апродаде една египтска скулпутра на Бритиш мюзиъм...
и няма никакво формално образование по кое да е изкуство...
1,3,5,10, 11...примерно
Дали има човек който изобщо може да го повтори това?
...
тази вечер пък разказваха за един фалшификатор на извсестни скулптури и произведения на изкуството...творил ги е в една барака в градината си, а сина му ги е продавал...
успял д апродаде една египтска скулпутра на Бритиш мюзиъм...
и няма никакво формално образование по кое да е изкуство...
Блажени са бедните духом
- snowprincess
после няма да можеш да ги накажеш с лишаване от нетАмаранта написа:ми давай де! аз тва с опитвах някакси да поискам, ама на, не се е разбрало...Remmivs написа:...
вие им давате компютър
и ги оставяте
това е
:lol:
аз сложих пароли на комповете, голямата се закани, че ще ги хакне и след месец и нещо го направи
казаха ми да съм благодарна, че диването не ми е спряло на мен достъпа
сега разкачам кабели

а като ги наказвате, не казвате ли просто: "изгаси си компа и няма да го включваш до петък (примерно)"snowprincess написа: после няма да можеш да ги накажеш с лишаване от нет
аз сложих пароли на комповете, голямата се закани, че ще ги хакне и след месец и нещо го направи
сега разкачам кабели
защо са пароли, кабели и т.н.
- snowprincess
в дадения момент се изключва, после пак се включва и се стои цяла нощ, ако не е през комп, през телефон се влиза в нетаlatrevw написа:а като ги наказвате, не казвате ли просто: "изгаси си компа и няма да го включваш до петък (примерно)"snowprincess написа: после няма да можеш да ги накажеш с лишаване от нет
сега разкачам кабели
защо са пароли, кабели и т.н.
малката все още слуша, голямата - не

Това не ме притеснява, защото аз моите не ги наказвам. Но не ги оставям да правят каквото си искат, разбира се.snowprincess написа:после няма да можеш да ги накажеш с лишаване от нетАмаранта написа:ми давай де! аз тва с опитвах някакси да поискам, ама на, не се е разбрало...Remmivs написа:...
вие им давате компютър
и ги оставяте
това е
:lol:
сега разкачам кабели
А твоята щерка не е ли вече голяма за подобни наказания, ако не ме лъже паметта - на 15-16г., вече трябва сама да си носи отговорност, както и да е, ти си знаеш...
нищо де, така поне си разбрала, че се справя с подобни задачи, и че е склонна да защитава своите интереси, но не и да отмъщава.
- snowprincess
не е толкова зле, но няма оправия с тийнове, август ще стане на 16, няма наказания, които да ги спрат ако решат да правят глупости, като луди са в този момент, не признават авторитетът на родителитеАмаранта написа:Това не ме притеснява, защото аз моите не ги наказвам. Но не ги оставям да правят каквото си искат, разбира се.snowprincess написа:после няма да можеш да ги накажеш с лишаване от нетАмаранта написа: ми давай де! аз тва с опитвах някакси да поискам, ама на, не се е разбрало...:lol:
сега разкачам кабели
А твоята щерка не е ли вече голяма за подобни наказания, ако не ме лъже паметта - на 15-16г., вече трябва сама да си носи отговорност, както и да е, ти си знаеш...
нищо де, така поне си разбрала, че се справя с подобни задачи, и че е склонна да защитава своите интереси, но не и да отмъщава.
едно време като се запознах с Елби, неговите деца бяха на годините на моите сега и ме предупреждаваше, че няма да са все кротки и послушни, а аз не му вярвах, сега ме успокоява, че е временно и им идва ума в главата, ще мине, всичко минава
жалко, че на всички вас са ви по-малки от моите и не мога да черпя опит от вас, вероятно, все още си мислите, че е въпрос на възпитание и точно вас ще ви пропусне този период

уф, за съжаление, знам, че си ужасно права. моят е на 14 и е кошмар, а по-ужасното тепърва предстои.snowprincess написа: не е толкова зле, но няма оправия с тийнове, август ще стане на 16, няма наказания, които да ги спрат ако решат да правят глупости, като луди са в този момент, не признават авторитетът на родителите
едно време като се запознах с Елби, неговите деца бяха на годините на моите сега и ме предупреждаваше, че няма да са все кротки и послушни, а аз не му вярвах, сега ме успокоява, че е временно и им идва ума в главата, ще мине, всичко минава
жалко, че на всички вас са ви по-малки от моите и не мога да черпя опит от вас, вероятно, все още си мислите, че е въпрос на възпитание и точно вас ще ви пропусне този период
http://pine.fm/LearnToProgram/Амаранта написа:ми давай де! аз тва с опитвах някакси да поискам, ама на, не се е разбрало...:lol:
http://www.ruby-lang.org/en/
Мисля, че това е най-добро за децата и въобще за начинаещи и любознателни. Горещо препоръчвам както книгата така и езика за първоначално запознаване. Оубаче съм имплайнал нещо, което може би не трябваше да имплайвам - познаване на английския. Ма то в днешния свят децата го ядат за закуска, така че едва ли е голям проблем.
благодаря!:-)Remmivs написа:http://pine.fm/LearnToProgram/Амаранта написа:ми давай де! аз тва с опитвах някакси да поискам, ама на, не се е разбрало...:lol:
http://www.ruby-lang.org/en/
Мисля, че това е най-добро за децата и въобще за начинаещи и любознателни. Горещо препоръчвам както книгата така и езика за първоначално запознаване. Оубаче съм имплайнал нещо, което може би не трябваше да имплайвам - познаване на английския. Ма то в днешния свят децата го ядат за закуска, така че едва ли е голям проблем.
уж знаят англ., нямам представа колко, но гледат филми на английски,
се нещичко трябва да разбират, иначе що ще висят по 2 часа пред някакъв екран. Ще видим.
О, нищо не мисля,snowprincess написа: не е толкова зле, но няма оправия с тийнове, август ще стане на 16, няма наказания, които да ги спрат ако решат да правят глупости, като луди са в този момент, не признават авторитетът на родителите
просто си спомням до какво доведоха наказанията, които ми налагаха нашите - научих се да лъжа и да се прикривам,
и да споделям повече с чужди хора, ако въобще. И не промених нищо от това, което "трябваше". Но пък бях и по-малка, де, наказвали са ме до към 12-13г., после вдигнаха ръце.
Според мен, личният пример е най-важен, и доверието...за другото - само си въобразяваме, че можем да повлияем.
Ткс, това е интересно, опитите продължават.Remmivs написа:http://www.alice.org/
Re: Храна за ума
Хубу, но надали ще стане. А би било добреRemmivs написа:Coding for success
Life is not measured by the number of breaths we take, but by the moments that take our breath away.