да го пусна и тук

Все същите
Аватар
WALL-E

да го пусна и тук

Мнение от WALL-E »

човек не знае от кой храст какъв заек ще изскочи
но повече глави- доста повече объркване :grin:
всъщност опит за "брейнсторм"

Отдавна спрях да се гъбичкам с разработката на средства за придвижване с покрив. ))
Правех го в името на хобито /преди 10-ина години/, да ида до магазина за бира или до близкия язовир на риболов. Е..най-често се радваха децата всъщност джиткайки из квартала.
http://img297.imageshack.us/img297/1131/imadedvn1.jpg
Но последните 3 години проектите за сградна и промишлена автоматизация драстично намаляха, а все повече се говори /за сега само се говори/ за алтернативен и екологичен транспорт. Та се чудя...дали да си възстановя едното от хобитата и да го обърна в бизнес.
Ми.. требе и да се яде.
Концепцията е доста по-различна от обичайната за транспорт. Но няма да влизам в детайли. Още си пазя и бизнеспроекта, направен някъде по онова време. )
Всъщност са няколко продукта: за спорт и свободно време, малък уличен бизнес и куриерски услуги, и за хора в неравностойно положение.
http://img242.imageshack.us/img242/3796/dvelojj8.jpg
Сега има и нови мотори и нови батерии...доста по-лесно е от гледна точка на техниката и технологията. А вече имам и опит от 6 години и като предприемач /сиреч самостоятелна единица, не на заплата като служител в корпорация/.
Въпроса е, че сам човек става само за WC-то или за банята. Даже за банята понякога требе и друг да му изтърка гърба. А от съдружия през тези 6 години се напатих.

Какво требе да е палеативното решение в тоя случай според Вас? Щото явно винаги ще е въпрос на компромис, а и наличие на "правилните хора".
Вече, като че ли не ставам за "служител", а и възпитанието не ми позволи да натрупам капитали през годините на "служителстване". Та явно ще трябва коопериране с хора и намиране на капитали.

Ще разкажа притчата за "идеалният тиим".
Те го отбора
-генератор на идеи
генерира и като почне да се изпълнява, акъла му е вече на друга идея...
а предишната вече му е омръзнала та чак не му се и работи по нея
-изпълнител на идеи
получава задача, изкопва тунела под "ла манша", не го чуваш 3 месеца
накрая идва и ти вика "началник, ебаси и тунела! Бе изкопахме го, ама имахме трудности тук, тук и тук."
него обаче за въображение го не питай- спазва само инструкциите
-търговец
е те тоя продава продукта или идеята даже без да разбира ко точно продава. Всъщност продава именно идеята, не реализацията.
-менажер
некой дет да събере тия тия горните описани катили и да ги организира в строен ред, та накрая на тръбата да има ефект.
-жена
девойка /жлателно с миловиден вид/, която с невинният въпрос "а кво е тва копче" да натиска бутон ресет преди да са и отговорили.
Когато всички са зациклили.
Защото всеки си е влязъл в руслото и не излиза от рамките на собствените възприятия. Ресет-а отрезвява и те връща в началото.
Колкото и брутално да е последствието от невинното действие.

Та..това ми е едната от възможностите да си остана тук и да не се подвеждам на примамливи предложения от немско говорящи оференти за дислокация на 2 граници от тук. Само дето за тия 6 години достатъчно препатих от съдружия..

Идеи?

поне преди 20-ина години съм бил прав
после почнах да задобрявам и да правя грешки
осланяйки се на измамната рутина от опита

п.п. мен мъ разпознахте де съ намирам у отбора :grin:
Трябва от злото да направиш добро. Друг материал за градеж не остана...
Аватар
Green Light

Мнение от Green Light »

Сега не е време за предприемачество в България.
Аватар
latrevw

Мнение от latrevw »

Green Light написа:Сега не е време за предприемачество в България.
ууу, а това не е никак правилно мислене :blum:

за креативния ум винаги е време за предприемачество.

въпросът е според мен не е в тийма, дето ще сбереш, а в потенциалния пазар. такива нещица не се ли продават на кило в Азия? Ако твоята разработка струва 100 лв, а аз мога да си внеса един конейнер такива за 50 лв, май няма смисъл.
Дай данни от бизнес плана, размер на инвестиция и очаквана реализация :) За колко време колко такива превози средства можеш да произведеш?
Аз си ги представям на Дружба и Златните например, за куриерски услуги също ми звучи супер, особено за големите градове, въпреки че може да е проблем как ще стои едно такова превозно средство на улицата, не е точно колело все пак.
Трябва да оправиш дизайна и да тръгнеш да го предлагаш :)
Но най-вече трябва да видиш дали не са налични за продажба вече
Knowing others is intelligence; knowing yourself is true wisdom. Mastering others is strength; mastering yourself is true power.
Аватар
сър Айвънхоу

Мнение от сър Айвънхоу »

Green Light написа:Сега не е време за предприемачество в България.
то, никога не е време за предприемачество в България...
Ситият на гладния не вярва...
Bella Ciao
Аватар
shshtt

Мнение от shshtt »

съгласна съм с грийн и айвън на 100 %

но от любопитство
колко ще е ориентировъчно продажната цена на туй чудо на дребно?
Аватар
сър Айвънхоу

Мнение от сър Айвънхоу »

shshtt написа: колко ще е ориентировъчно продажната цена на туй чудо на дребно?
хехе... това е най-трудният въпрос... щото цената зависи от страшно много хипотези, които е изключително трудно да се съчетаят в една обща концепция за производство...

по-лесно е да се каже за колко може да се направи една бройка ако си я поръчаш...

всичко друго зависи от масовостта на производството, от обема на инвестициите в машини и оборудване и от още куп други нещица...
Ситият на гладния не вярва...
Bella Ciao
Аватар
shshtt

Мнение от shshtt »

прав си, ма все пак ориентири от 5 до 50-500 и 5000 има, нали
за да си е правил бизнес план:grin:
Аватар
WALL-E

Мнение от WALL-E »

latrevw написа: -въпросът е според мен не е в тийма, дето ще сбереш, а в потенциалния пазар.
-такива нещица не се ли продават на кило в Азия?
-Дай данни от бизнес плана
-За колко време колко такива превози средства можеш да произведеш?quote]
-не е точно колело все пак.
-Трябва да оправиш дизайна и да тръгнеш да го предлагаш :)
-Но най-вече трябва да видиш дали не са налични за продажба вече
1. пазара е огромен и си седи такъв от 20 години
тогава спечелихМЕ /щот бяхме група младежи с тишърки/ 50 хилки USD от чикагския фонд, които така и не взехме заради ловечки тъпак /описвал съм случката/ а имахме 72 проектодоговора за намерение с хотели по черноморието- "син флаг" ако си спомняш този термин от онова време :winkw:
а за съжаление именно "тиима" е много важен. иначе просто трябва да стана началник...поне този модел работи, но тук опираме пък до кинтите за инвестиция и "удовлетвореността" на хората дето трее а бачкат по всеки аспект. ако са някакъв вид съсобственици ще си бачкат с идеята за себе си и общото благо на отбора. само дето не случвам на хора с мойто мислене...напоследък :grin:
2. паднаха драстично цените. преди време бяха по около 12000 евра, сега се въртят около 5-6 хилки
опитай да внесеш такива от азия...да видиш колко излиза "обемното тегло" :grin:
3. бизнесплана трябва да го осъвременя. и цените и условията отдавна са се променили, да не говорим за техническите решения, които по онова време въпиющо ми липсваха. сега точно по това ръчкам...преглеждам си продукти, доставчици и т.н.
4. преди- по около 1000 годишно с 12 души персонал. сега..поне за първите стъпки едвали повече от 50 годишно докато се види какво става.
не мисля да рискувам сериозни инвестиции /щото и ги нямам/. а за матриците и уредите-колкото е по-голяма бройката на произведеното, толкова пада и цената..а колкото си по-дребен, толкова по-бързо ще те смачкат :crying:
5. да, не е колело. има покрив и седиш. :winkw: има огромна разлика. особено в пек на 40 градуса или в дъжд. а шофьорите те и виждат повече
6. дизайна не е този от снимките. просто това успях да направя набързо през отпуската тогава. 5-и или 6-ти модел беше...вече не помня- тествах всякакви решения на практика.
иначе е яйцевиден обтекаем с отваряем капак и ролбан за лесно сядане и безопасност. тоя квадратния е направен просто да е безопасен /щот повече децата го ползваха :lol:/ но принципа е същия, само външния вид различен. единствено цветовите гами са ярки по задължителност. даже за спортния вариянт бях предвидил смяна на капаците по цветове според модата у сезона.. :lol: щот нъл сяка година на жените се втълпява кой е водещия цвят :rotfl24:
не мое да не отива и на банския или на анцунга за джогинк :winkw:
7. тук няма. в европа са рядкост /преди си комуникирах с швейцарци и там правеха/ но съвсем в друга пазарна ниша/
моята идея е на друга база а тази пазарна ниша е празна

п.п. па забравих :lol:
нъл имаш линкедин регистрация
те ти темата за фотоволтаика
с бизнесмодела и развитието
докат се прецака начинанието :lol:
Последно промяна от WALL-E на 17.02.12, 00:49, променено общо 3 пъти.
Аватар
WALL-E

Мнение от WALL-E »

shshtt написа:прав си, ма все пак ориентири от 5 до 50-500 и 5000 има, нали
за да си е правил бизнес план:grin:
по онова време и при онези условия на производство
цени на труд и материали
базовият модел на педали излизаше около 700 лева при 1000 шасита годишно
и стигаше до към 2000 с останалите допълнителни оборудвания /например за бизнес модела- куриери и вестникопродавачи/
говоря за светлини, електрмотор и батерия, подвижна количка в багажното отделение дет си я прибираш с асансьора вкъщи
секви такива...беше премислено до основи за условията на онези времена
сега..цените ще са поне двойни
затова си сглобявам целият производствен цикъл в главата, за да стигна до точните цифри
и лошото е че хем мащаба на производство вече принудително ще е малък, хем нямам оня ресурс от 50 хиляди долара чист грант
които тогава си бяха наистина много пари
но пък всичко друго от страна на технологиите е вече на порядъци напред :cool: / и цените де :rotfl24:/
т.е. за да отговоря на въпроса- очаквам най-скъпото да излезе около 5000 лева
и не разчитам то да е водещата линия
при тези суми изчислявам и печалбите и нормата на изплащане на вложенията
и точно тук ме стяга шапката с дребносерийното производство :?
просто...ще се разчита на сервиз и постпродажбени печалби
от разни тунинги и резервни части

но както и айвън каза...цената е сбор от твърде много вероятности и условия
важна е стратегията
китайците продават принтери за 100 лева и после ти продават консуматива за 50
т.е. има варианти за широкоспектърна ценова политика
просто трябва да намеря и изчисля къде е баланса
Аватар
latrevw

Мнение от latrevw »

WALL-E написа:
на мен идеята ти ми звучи добре, даже много ми харесва; единственото ми опасение идва от това да не би някой да ги докара отвън и да те прецака с цената.
По една случайност снощи на курса (ходя на курс по немски) и виж на какво попаднахме -
тук
Knowing others is intelligence; knowing yourself is true wisdom. Mastering others is strength; mastering yourself is true power.
Аватар
WALL-E

Мнение от WALL-E »

latrevw написа: на мен идеята ти ми звучи добре, даже много ми харесва; единственото ми опасение идва от това да не би някой да ги докара отвън и да те прецака с цената.
невъзможно е поне на тоя етап. цените се въртят около 4-5 хилки у евра условия CIP

на първо четене /по интернет преглед на цени и условия/
се очертава сравнително малък нужен капитал за начало на производството
около 100 хил. лева вързан кредит /изчислен при 10 годишен период и 70% лихва за периода- да ги еба у лапачите гадни/
и 50 хил. за кредитен протфейл за бързооборотни продажби на консумативи
това е цената на средностатистически двустаен апартамент :lol:
е, с условие за аутосорсване на част от дейностите към специализирани фирми
и пак казвам...въпиющо малко серийно производство- 50-60 бр. на година
това е изчислителният минимум
никой западен потребител или търговец няма да ме погледне насериозно дори и гръцки такъв :?

колко ще е максимума...зависи от сумати условности
аз разглеждам възможно най-тегавият вариянт щот съм зодия стрелец
и при мен риска требе да е изчислен на 98% :lol:
като си оставям по 1 % за мързел и 1% за природни бедствия :grin:
цената на базовото излиза около 1500 лева
/половин цена на "пипнат" велосипед/
максималното окомплектовано се върти около 3 хилки
минималното /без електричество/ варира около 1000

сега предстои да обиколя набелязаните за аутосорсване производители
лично или по мейл щот има и извън граница
и да договорим условията и цените

най-голямото перо в цената се оказва цената на заема и цената на халето/склада/производствената база
щот за толко брйки мога да наема само мен и баща ми за работа дет съ вика :lol:
за хюмън фактор при производството
ко включа и сина и неговата банда тунинговаща "алфи" за състезания..
разходите ще скочат драстично :rotfl24:
реално заема отнема половината от цената на изделието! :shocked:
аз що искам банкер да стана ма ми не дават :twisted:

бързооборотните разходи за консумативи почти не ги броя
обикновено се чистят месец за месец или през 3

еееххх...що ли немам една цола драгойчева сега у фамилните познати :lol:
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

WALL-E написа: еееххх...що ли немам една цола драгойчева сега у фамилните познати :lol:
Е що пък баш Цола Драгойчева?

Тя не беше ли покойница? :lol::lol::lol:
Panta rhei...
Аватар
WALL-E

Мнение от WALL-E »

Мнемозина написа: Е що пък баш Цола Драгойчева?
ми..сори дет и дигам кокалите
навремето е отговаряла за тнтм-то :shy:
но кат гледам кои управляват и след думокрацията..
със сигурност щеше да ми е полезна
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

WALL-E написа:
Мнемозина написа: Е що пък баш Цола Драгойчева?
ми..сори дет и дигам кокалите
навремето е отговаряла за тнтм-то :shy:
но кат гледам кои управляват и след думокрацията..
със сигурност щеше да ми е полезна
Виж ти, това пък не го знаех. Людмила Живкова знаех, че покровителства младежтттта във всичките й проявления. :lol:
Може пък към Жени да се насочиш... понеже с друго по темата не мога да ти бъда полезна, пък ми се бъбри. :blum:
Panta rhei...
Аватар
WALL-E

Мнение от WALL-E »

Мнемозина написа: Може пък към Жени да се насочиш... понеже с друго по темата не мога да ти бъда полезна, пък ми се бъбри. :blum:
май не прочете... нямам семейни приятелства там :lol:
а то иначе отдавна не става без такива
за цола съм чувал от бивши колеги референции
впечатлявала се е от всякакви новативизми
стига да представиш идеята добре обоснована и по възможност на практика да демонстрираш
после нямаш проблеми който и да си ти или роднините и без значение на политическта ти платформа

единствената ми възможност сега е да настъпвам собствените си педали
нямаме си цола
имаме само монополи и бивши групировки препрали властта и кинтите

п.п. не "педали" :rotfl24:
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

WALL-E написа: май не прочете... нямам семейни приятелства там :lol:
а то иначе отдавна не става без такива
за цола съм чувал от бивши колеги референции
впечатлявала се е от всякакви новативизми
стига да представиш идеята добре обоснована и по възможност на практика да демонстрираш
после нямаш проблеми който и да си ти или роднините и без значение на политическта ти платформа

единствената ми възможност сега е да настъпвам собствените си педали
нямаме си цола
имаме само монополи и бивши групировки препрали властта и кинтите

п.п. не "педали" :rotfl24:

Е, хората роднинства постигат, ти за едно познанство се притесняваш. :lol::lol::lol:

Все ще има някакви Цоли наоколо в монополите... така де, малко надежда да ти дам, акъл като не мога. :lol:
Panta rhei...
Аватар
Амаранта

Мнение от Амаранта »

Хубава тема, хубава идея.

За сега само ще те поздравя с едно филмче, от тук.:-)

тия дни, като имам време, ще пиша още, и аз имам нЕкои хрумки по темата.:winkw:
Аватар
WALL-E

Мнение от WALL-E »

Амаранта написа: тия дни, като имам време, ще пиша още, и аз имам нЕкои хрумки по темата.:winkw:
благодаря!
пуснах тема с въпрос в "линкедин" как се сглобява отбор дето от индивиди
/щот у БГ сме все индивидуалности/
които искат хем да работят за себе си, хем за идеята
хем и да им е кеф.. а вместо отговор на въпроса,
се събраха 10-ина човека искащи наистина да го направят
3-4ти март ще се съберем за по бира за първа среща
да се видим и разменкаме идеите си и вижданията
както и аз да разкажа каква е базата върху която евентуално ще градим
ако моите идеи са разумни и приложими
щото ръчкам въпроса с доставичци, производствена база, молдване на пластмаси,...т.е. техническта и технологичната част
но не съм специалист по всичко останало което съпътства едно производство, а то е много повече :shy:
от финансирането, през кредитирането, до счетоводството, пласмента и логистиката и рекламата
затова всяка хрумка ми е ценна :-)
както и "отбора" е отворен
ще чакам с интерес всяко мнение :-)
иначе това е приблизително най-близо до идеята
Аватар
Амаранта

Мнение от Амаранта »

Ами хубаво, аз не знам с какво бих могла да съм полезна (освен да изхвърлям пепелниците, де),
но темата ми е приятна, и ми припомни как преди години, с един колега рисувахме (от скука) разни триколки с "авангарден" дизайн:lol:, и си говорехме, че това е бъдещето, и ...нищо повече.:shy:

Филмчето, което пуснах, е илюстрация, как една доста непрактична и скъпа идея, може да вдъхнови хората, и дори да се реализира в някаква степен,
апропо, от "черупката" на онази триколка, от твоето филмче, също няма особена полза, освен че кара юзъра да се чувства "по-така"...:lol: не знам каква е твоята идея, но дори и онази самоделка, която си снимал, изглежда много по-практична, въпреки че дизайна там е по-трагичен и от турски сериал.:-)

както и да е,
мисля, че идеи в тази посока имат бъдеще,
и с удоволствие бих присъствала на някоя ваша сбирка, за съжаление на тази няма да можа, ще съм по-свободна след 15- март, нищо, на някоя следваща, много ме радват такива инициативи, и ако не друго, поне мога да ви окуражавам. (е, не само - мога да критикувам конструктивно, мога и да си мълча, и да гледам умно :roll:).

Мога и да споделя скромния си опит в създаване на промишлено изделие, макар и с по-проста изработка...

понеже гледам, че финансирането те притеснява, а и говориш за много малък обем,

ето какво направихме ние: произведохме 2 бройки, които излагахме на различни места, да се съберат фенове, после им поискахме по 50% аванс (който покрива неотложните разходи), определихме срокове и прочее...сключихме договори, взехме пари, и...

....естествено, по стар български обичай, основния производител, на който разчитахме, включително и за дофинансиране, се отметна, та търсихме панически по спешност друг, няколко нощи не спах от притеснение, щот бяхме увиснали кат прани гащи, изглеждаше невъзможно, но намерихме, винаги се намира, когато имаш клиента, дори банките могат да ти отпуснат кредит, може и овърдрафт (и това научихме, както и други полезни нещица)

въобще - щом имаш конкретен продукт и клиент за него, другите неща се нареждат. естествено, колкото повече участници има, толкова по-малка е печалбата, но веднъж да се завърти колелото, после можеш да оптимизираш..:winkw: Нашият проблем беше, че в един момент загубихме интерес, пък и то изглеждаше, че си върви само, и всичко беше прекрасно, докато не ни го отмъкнаха, де... Но беше ценен опит, и бих опитала отново, макар че в момента се чувствам поизчерпана откъм идеи...

И друго - бих те посъветвала от самото начало да тръгнеш с идеята да продаваш в чужбина, нищо че няма да можеш да правиш обем, то и там има бутикови серии, тия дни гледах по Дискавъри филмче как правят една луксозна триколка с педали, имитираше ретро-автомобил без покрив даже, правеха към 5-6 на месец, доколкото разбрах, който иска - чЕка колкото трябва и тва е... а в Бг в момента потреблението е страшно свито, но в замяна на това могат да се намерят скучаещи гении на макс. 20% от стойността.:winkw: Така че - много си е добре даже за бизнес - и то за интелигентен, иновативен бизнес. Не за държавно-мутренски афери, или пък дребни тарикатлъци, както е сега.

Мисълта ми е, че за всяко нещо, ако таргета е добре дефиниран, може да се намери реализация...и да, екипа е най-важен. Ама да е наистина екип....апропо - каква е тази длъжност "жена"(в най-първия ти пост), май може и мъж да я върши тази работа, като гледам длъжностната характеристика.:blum:
Аватар
WALL-E

Мнение от WALL-E »

Амаранта написа:Нашият проблем беше, че в един момент загубихме интерес, пък и то изглеждаше, че си върви само, и всичко беше прекрасно, докато не ни го отмъкнаха, де...
точно това ми е моят опит последните 6 години
и моето най-голямо притеснение
сещаш се защо
ако върви само... ще те налазят рекетьори с пари или с власт
щото не требе с акъл да се движи...а само "пауър"- или сила да го рекна на бугарски
и докато в моята история рекетьори не са ме налазвали-от тия "борците" /с помоща на холандското и британското посолства/
но, ме налазваха какви ли не "държавни служители" във вид на данъчни, митничари и прочее сволоч
от ниско ниво и добре, че имаха читави началници
или просто началниците им знаеха отнякъде, къде да си стопират подчинените
да не искат неща извън нормативните уредби или извън провомощията
то и началниците им ги изволниха после
щото фирмите работещи в БГ от зад 2 граници оттук по това време бяха прозрачни и няма какво да им искаш извън закона
даже не можеха и да си помислят да го престъпят горките - не им беше в манталитета поне на тези, които ме наеха тогава
/то затова отплуваха в небитието щото спазваха буквите, както и аз :crying:/
щото цялата нормативна уредба им е разяснена от консултанти в юридическа, административна и правна уредба
/артур-андерсен, делойт&туш.. все имена дето няма да си пюят на авторитета за шепа левове.../

може би по онова време мафиите си нямаха държава
и след 1996-98-та се почна...
даже и консултантите май се изродиха по български образец
но с тия големите вече нямам допир, щото съм безкрайно малка фирма
"еуглена"- ако на някой образован това му говори нещо

та...това ни е действителността
и после се чудим що ни заобикалят инвеститорите като прокиснал бидон зеле или чумав район :huhthink: :dunno:

не, работливите "държавни служители" не ги обвинявам
реверанс към зВерчето да не помисли, че нея някак обвинявам
просто "системата" и "устройството" така я направиха управляващите
та пак да си кажа: няма значение как работиш, важно е как те управляват!

между другото, май тея са първите дето поне четат общественото мнение и някак си го вместват
в управленческите си решения
проблема е... че е хаотично и за на момента
и в полза на който надделее с доводите си
или с виковете или с кинтите
а ние имаме доводи само като се събере "тълпа" и няма друга арена
освен пред НС на жълтите плочки
ама там напоследък събират тълпи само олигарсите, то затова и ги не бият "протестиращите" като в миналото
освен спорадично..

далече сме от всякаква европа по манталитет
затова и нищо добро не ни носи
Аватар
WALL-E

Мнение от WALL-E »

напраЙхме си първата уж неформална среща.. :shocked:
направо не мога да повярвам колко събира хората една идея или неформален смях..
или и двете, щото в шеги и закачки...зачекнахме сериозното
:cool:
:beer: :metal:
Аватар
shshtt

Мнение от shshtt »

WALL-E написа:напраЙхме си първата уж неформална среща.. :shocked:
направо не мога да повярвам колко събира хората една идея или неформален смях..
или и двете, щото в шеги и закачки...зачекнахме сериозното
:cool:
:beer: :metal:
стискам ти палци от цялото си сърце да успееш!
Публикувай отговор