От два дена ми е влязла в ума въпросната дама. За съжаление от инфото в нета не установявам на нашия книжен пазар да има преводи на нейни произведения.Дори в уикипедията няма данни за нея на български или руски... http://en.wikipedia.org/wiki/Isabelle_Eberhardt
Това, което ме заинтригува, е че родената през 1877г от смесен брак жена приема исляма съвсем млада и обикаля Северна Африка, предрешена като мъж. Пише разкази и дневници за пътешествията й из Сахара. Загива в пустинята при внезапно наводнение /що за малшанс!/ едва на 27 години! Умът ми не го побира що за дух е имала тази жена, за да отхвърли нормите онова време и да се впусне в подобна авантюра...
Единственото, преведено на български нейно писание, което съм намерила до този момент, е следното http://mysmalllibrary.wordpress.com/200 ... %B5%D0%B1/
Въздейства ми много....дано и на вас...
Изабел Еберхарт
- windcolours
Изабел Еберхарт
"Животът ще покаже на всеки какъв е той" Гьоте
- Green Light
Ами, да, май и на мене. Или ако не "въздейства" то поне замисли.
…Да си здрав телом, освободен от всякаква нечистота след обилно поливане с хладка вода, да си безхитростен и да вярваш, да не изпадаш никога в съмнения, да не воюваш никога срещу себе си, да очакваш без страх и без нетърпение неизбежния час на вечността- Това е мирът, щастието на мюсюлманина… и не само на мюсюлманиана ами изобщо май на всеки, бих добавил.
Но онова, което говори в мен, сее тревога и утре пак ще ме подкара по пътищата на живота, не е най-мъдрият глас на душата ми, това е духът на неспокойствие, на когото земята му е тясна и не е съумял да открие в себе си своя всемир Хич не си самичка, момиченце.
Всички хора са ненормални. Представи си: Върховното ни щастие е да се чувстваме безхитростни, спокойни и с вяра. В себе си най- вече. Това не означава нищо друго, освен че се чувстваме разколебани и объркани през по- голямата част от живота си. Ненормални.

…Да си здрав телом, освободен от всякаква нечистота след обилно поливане с хладка вода, да си безхитростен и да вярваш, да не изпадаш никога в съмнения, да не воюваш никога срещу себе си, да очакваш без страх и без нетърпение неизбежния час на вечността- Това е мирът, щастието на мюсюлманина… и не само на мюсюлманиана ами изобщо май на всеки, бих добавил.
Но онова, което говори в мен, сее тревога и утре пак ще ме подкара по пътищата на живота, не е най-мъдрият глас на душата ми, това е духът на неспокойствие, на когото земята му е тясна и не е съумял да открие в себе си своя всемир Хич не си самичка, момиченце.
Всички хора са ненормални. Представи си: Върховното ни щастие е да се чувстваме безхитростни, спокойни и с вяра. В себе си най- вече. Това не означава нищо друго, освен че се чувстваме разколебани и объркани през по- голямата част от живота си. Ненормални.