Работници сме всички.

Все същите
Аватар
Kent
Обратна връзка:

Работници сме всички.

Мнение от Kent »

Работим всички. Не е лош късмет, човек да не ходи на работа с отвращение и с едничката мисъл концентрирана в хитрия балкански поглед под бодливите вежди -...ква ми е кирията... Но това е съдба и адаптивност.
Отдавна ми са загадъчни част от разклоненията на източна Стара планина. Хем съм ходил по Ком-Емине наоколо, но четвъртината век който е минал оттогава, доста е поизтрил паметта ми относно тези незаслужено подминавани дебри. Ми ниско е, няма Хиндокуш тука, морени, езера и синята стрела дори няма.:lol: Но няма и множество щъкащи хора, , табелите са двусмислении разпробити от проектили, а картинката на места е зверски пасторална. Мирише на разгоненени напръщяли крави и на пролет.

Изображение

Изображение

След бързите въпроси които задаваме на местните господа из по селата Руец и Овчарово и мъглявите насрещни отговори най-сетне стигаме до х. Младост. Там се запознаваме с хижаря и след кратък релакс забързваме надолу към прохода и крепоста Мисионис. Пътеката е много приятна, а напъните ми за физически ъпгрейт дават резултати вече...

Изображение

Изображение

На маркировачите не им липсват освежаващи идеи.

Изображение

Пролетта е напъпила. Идва ми да загриза, ухапя и осмуча тревата...

Изображение

Едно заслонче в низкото.

Изображение

Пушека и аромата от пържолите и кифтаците отпътуват право към полумесеца от тук. Към Луната де.
Която се движи в околоземна обрита още.

Изображение

Доста години ме е човъркала загадката какво има над Дервентския боаз... аха ограда.
Стилно се проектира цвета и върху околните сипеи също.

Изображение

Наистина сме пропуснали , че не сме идвали преди тук.

Изображение

Великденска Сурвакница за любители. Дървото върху клоните на което вързвах мартениците на село изсъхна и оставям тука тая следа. Под Мисионис.

Изображение

За крепоста и града има доста източници за който се интересува и не смятам лаишки да ги допълвам.

Просто няколко снимки.

Изображение

Изображение

Изображение

Тоз двуглав великан явно е свидетел.

Изображение

Информация от гората.

Изображение

Е крепостта е това вече.

Изображение

Масивна, голяма. Мога да си представя какво е значела през пре и пост античноста...

Изображение

Църквата вътре, олтара е в дъното на изток.

Изображение

Още.

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Стената се проточва някъде из дерето и то дълго се проточва като змей. Накрая се губи в някакви плахи драки. Дебела и скучна е като берлинската и май е суха сглобка.

Изображение

Изображение

Доста обикаляме из старините, но накрая продължаваме нагоре пак обратно за хижата, но по друг път, че клони към вечер.

Изображение

Сега нагоре се върви, но е приятно.

Изображение

Хъката-мъката пристигаме на хижата вече привечер и верно че умора няма, но хижаря вежливо се учудва, че как сме били толкова бързи с краката досега. Нищим после дълго въпроса с повишената физическа активност на офисния планктон първо по време на ранната вечеря....

Това не пише нахуй на консервата на Ирена, както първо го разчетох в топлата, ароматна, романтична и доволна надтърговишка вечер на фона на Астрата. Подобно на мариновани фъстъчки имаше там се установи после:lol:

Изображение

Аз после въобще ям гума според славянския надпис на един мой сандвич:grin:

Изображение

Следва...
Последно промяна от Kent на 07.04.12, 12:20, променено общо 3 пъти.
Аватар
windcolours

Мнение от windcolours »

голям антагонизъм лъха в туй "зверски пасторално" :huhthink: ....но "разгонените напращяли крави" е за Пулицър:lol:
мерси Кентски, вдъхновяващо както винаги!:-)
"Животът ще покаже на всеки какъв е той" Гьоте
Аватар
maggot
BOFH

Мнение от maggot »

Хееееехехех, готино! :kiss:

Но това с напращялите крави :blink: и на мен ми скри шапката! :lol:
Има хора, в които живее Бог. Има хора, в които живее дяволът. А има и хора, в които живеят само глисти.
--------------------------------------------------------
Ъ-ъ-ъ-ъ-ъ... таковата...
Аватар
Kent
Обратна връзка:

Мнение от Kent »

На другата сутрин, след нелоши кафета от хижарската машина, си правим разходка по горския път до село Пролаз.

Там долу е боаза...

Изображение

Първото впечатление е, че селото има две гробища:blink: С малко приближение се оказва, че едното са група пчелни кошери.

Изображение

Поуспокоявам се относно демографията на района и продължаваме по камениста пътечка над крайните къщи под погледа на четери озадачене офци, щипешти микроскопични тревички някъде горе между измежду камъните.

Изображение

Изображение

Следва стръмна пътека през гората до местната пещера /заключена с нов катинар и дебел синджир/, почесване и релакс в околностите и бързо слизане до каменните кариери покрай селото.

Изображение

Покрай черния път се вие река Килседере ?,...

Изображение

... а самия той скоро ни отвежда до Кривата круша.

Изображение

Оттук по разни пътечки и пътчета яваш - яваш стигаме обратно до хижата.

Изображение

Миникаскади.

Изображение

Изображение

Табелка. От тук до горе постоянно дебнем за хора с оръжие, но уви такива не се появяват.

Изображение

Изображение

Хижа Младост всъщност.

Изображение

Цялата разходка е отнела не повече от три часа. Време има много до довечера и решаваме да се отбиеме до едни села покрай Шумен на път за Варна където по думи на очевидци и любители-ботаници вирее тайнственото растение с божествен вкус - тукашната левурда. Това явно е някаква разновидност на чесъна, но с доста по-есенциирани вкусови качества.

Из селата Черенча, Средня и Новосел щъкат толкова хора, горе-долу като през чумната пандемия в познатия тогава свят през 14 век...дори кучета, котки и птички не се виждат:shocked:

Три села - една фигура. И не се разбира в бързината /с разрешена скорост естествено/:lol:, дали не е паметник на Неизвестната метачка от временна заетост.

Изображение

Ние бързаме към ароматния зеленчук. До една от многобройните крайпътни чешми провеждам два-три телефонни разговора и докато Ирена изблизва дъното на поредната кутия екзотична консерва, се разбираме с наш приятел от Шумен да ни покаже лично местообитанието на тайнствените луковици.
Срещата е осъществена. Намерихме го, намерихме го...

Изображение

Пълним две торби, а аз тайно отгризвам парченце от листото и колата после се изпълва с чудесни благовония. После до Варна мирише явно чак през ауспуха, щото всички околни автомобили или изостават или светкавично ме изпреварват.

Над Шумен раскулачваме една изгнила бреза, която се държи само на кората си вземаме си довиждане с Галин и хващаме обратния път.

Изображение

Два дни са минали като миг из кривите пътища и чистия въздух на Преславския балкан и околности.
Аватар
сър Айвънхоу

Мнение от сър Айвънхоу »

Kent написа: едни села покрай Шумен на път за Варна където по думи на очевидци и любители-ботаници вирее тайнственото растение с божествен вкус - тукашната левурда. Това явно е някаква разновидност на чесъна, но с доста по-есенциирани вкусови качества.
такааа... да обясня:
левурдата вирее навсякъде по Балкана... главно в букови и церови гори над 400-500 метра надморска височина... дори и повече...
на вкус е като пресен чесън, но основното й качество е високото съдържание на йод... 150-200 грама от левурдата осигуряват необходимото количество йод за цяла година за един човек.
консумира се не повече от ден-два след бране.
много добре си пасва в зелената салата...
но също така е прекрасна в омлет...
е, някои я слагат и в плънката на пълнено агне... става и там...

най-лошото е, че расте само през ранна пролет... най-късно началото на май месец, вече я няма...
друг недостатък е, че е изключително трудно да се завъди в градината при другите зеленчуци... има нещо общо с почвата, която създават буковите дървета, явно... много рядко съм срещал някой да успее да завъди левурда в градината си. хваща се главно в ронливи почви, които са на сянка... до някой зид например...

ах, как ти завидях Кентееее,... и за разходката, и за левурдата...
Ситият на гладния не вярва...
Bella Ciao
Публикувай отговор