Sweety написа:...ми ти направо ме втрещи!...
Amaranta написа:... и аз онемях, като го прочетох тва...
Сега, аз че рязко се изразих, е вярно. Но чак пък да не сте ме разбрали ...
Аз от самото начало на темата (ако сте ме прочели внимателно, разбира се, което не е само въпрос на добро възпитание, но и на същата тази "съвест", за която апелирате) застъпвам тезата, че не е правилният начин да се опитваме да апелираме към ефимерната, евентуална съвест на евентуалните нарушители, която да ги възпре от това "да дават". По две причини (който ме е чел до тук, може да пропусне тези редове, знам че се повтарям):
1. Социалният модел, вкойто живеем, се основава на специфичните ни отношения, с онова сборище от идиоти, което някои наричат държавен апарат, други система, трети бюрокрация и т.н. Отношенията са обусловени от основните принципи на социалния строй, в който живеем, а именно капитализъм (всъщност посткапиталистически постмодерн, но това е дълго за обясняване). И те са - плащаш - получаваш. Плащането става чрез данъците ни - моите, вашите, на децата и родителите ни. По такъв начин аз, ти, ние, си плащаме за услугата, предлагана от системното недоразумение наречено държава, носеща търговска марка "опазване на реда и правилата за движение по пътищата" - вземам това за пример, положението е същото във всички останали сфери. Значи аз, ти, ние, си плащаме тази услуга да се предлага качествено и по определените правила. Плащаме си съвестно и в пълен обем. Но ... ! Не получаваме очакваното качество на услугата, защото някои от ченгетата "взимат". Как реагирате вие на ситуацията? Абсурдно. Търсите някаква "съвест" у тези, които са изнудвани да "дават". Е, как? Ами нали е капитализъм? Всичко се продава, всичко си има цена. Моралът в това число. Каква "съвест"?!?! Напротив, именно при капитализма, където "пазарът регулира" всичко, именно там трябва да отговаря за некачествената си стока, този, на когото съвестно е платено за нея. По вашему се получава, че ние не само трябва да си платим за телевизора (например) в магазина, ами и като ни го дадат счупен, да си го отремонтираме? Струва ми се ... меко казано нещо, с което не бихте се съгласили.
Да, имаше време когато повечето хора вярваха, че могат да станат добри, могат да имат съвест, могат да променят човешката природа. Но бяха станали прекалено добри и ги излъгаха, че ако развалят не много лъскавия си, но уютен дом, ще могат да си вземат "от назапад" само лъскавината. Да, ама не! Всичко има своята цена (закон за запазване на енергията). И в условията на парично стокови отношения, да си вярваш в някаква "съвест" е наивност, а да
разчиташ на нея - много опасна глупост!
Да, всички, дето сме се събрали тука имаме своите морални принципи... спазваме ги, до колкото можем. Не сте ли се замисляли обаче, колко неконкурентноспособни ви прави това, в сравнение с едно цигане, например? За него няма никаква дилема да открадне ли, ако може. При други равни условия, направо не знам на кого бих заложил, на себе си или на един циганин, ако става въпрос за оцеляване в екстремни условия...
2. Чисто математически, много по-лесно е да заставиш 2000(катаджии) човека да спазват някакви правила, отколкото 2000000(шофьори)
Само че, това никому не е изгодно... Представяте ли си, ако спре корупцията в КАТ, ... представяте ли си ужасът, ако гражданьете поискат тя да се спре и в ... недай си Боже! ... в здравеопазването, например... ужас! То така и до народното събрание може да стигне работата!
Разбрахте ли ме сега, защо твърдя, че самата система е сбъркана?
Не мир дойдох да донеса, а меч. (Мат. 10:34-35)