Нагледни мат'ряли за ученичоря...

Все същите
Аватар
сър Айвънхоу

Нагледни мат'ряли за ученичоря...

Мнение от сър Айвънхоу »

Даваш ли... взимаш ли...
Ситият на гладния не вярва...
Bella Ciao
Аватар
fuego

Мнение от fuego »

вчера, петима мои колеги, двама българици, двамина историци и един "руснак" се сражаваха в голямото междучасие, на тема:"Какво знаят днешните ученици"?
стигна се до там, че НИЩО не знаят!
не знаят кой е Левски...
не знаят да пишат грамотно, използват турски думи като: мараба, ашкунсул бе брато, а пешкира "опра" даскала по руски...?!?!
всеки се защитава, дава всичко от себе си и прехвърля вината на другия...
седях, слушах, гледах и им се чудех...вина имаме всички: учители, родители, общество...

от лични наблюдения, мога да кажа, че днешните деца нямат интерес към нищо!
на пръсти се броят тези, които проявяват такъв...
Аватар
сър Айвънхоу

Мнение от сър Айвънхоу »

fuego написа:
щото се готвят да са ВИП

offnews.bg/index.php/104324/evgenij-dajnov-zlatkite
Bella Ciao
Аватар
fuego

Мнение от fuego »

сър Айвънхоу написа:
fuego написа:
щото се готвят да са ВИП

Не са ни виновни Златките, нито черните, нито русите. Виновни са всички управляващи от последните десетилетия, всички министри на културата, на образованието, на младежта. Виновни са телевизиите, всички останали електронни медии, печатните издания....които от десетилетия умишлено насаждат чалга културата, пошлостта, евтинията, идиотизма, наглостта, безпросветността и ги превръщат в държавна политика. Затова, когато сега се присмиваме над простотията на някоя Златка, ние се присмиваме над себе си....защото всички ние позволихме това да се случи.
Аватар
сър Айвънхоу

Мнение от сър Айвънхоу »

fuego написа: Не са ни виновни Златките, нито черните, нито русите. Виновни са всички управляващи от последните десетилетия, всички министри на културата, на образованието, на младежта. Виновни са телевизиите, всички останали електронни медии, печатните издания....които от десетилетия умишлено насаждат чалга културата, пошлостта, евтинията, идиотизма, наглостта, безпросветността и ги превръщат в държавна политика. Затова, когато сега се присмиваме над простотията на някоя Златка, ние се присмиваме над себе си....защото всички ние позволихме това да се случи.
това някакъв своеобразен преразказ на статията ли е?
Bella Ciao
Аватар
fuego

Мнение от fuego »

сър Айвънхоу написа:
fuego написа: Не са ни виновни Златките, нито черните, нито русите. Виновни са всички управляващи от последните десетилетия, всички министри на културата, на образованието, на младежта. Виновни са телевизиите, всички останали електронни медии, печатните издания....които от десетилетия умишлено насаждат чалга културата, пошлостта, евтинията, идиотизма, наглостта, безпросветността и ги превръщат в държавна политика. Затова, когато сега се присмиваме над простотията на някоя Златка, ние се присмиваме над себе си....защото всички ние позволихме това да се случи.
това някакъв своеобразен преразказ на статията ли е?

не, мисля същото като автора...
Аватар
fuego

Мнение от fuego »

сър Айвънхоу написа:
fuego написа:
щото се готвят да са ВИП

Капризен Индивид с Фрапиращи Лицеви Аномалии
Аватар
Green Light

Мнение от Green Light »

fuego написа:
Не са ни виновни Златките, нито черните, нито русите. Виновни са всички управляващи от последните десетилетия, всички министри на културата, на образованието, на младежта. Виновни са телевизиите, всички останали електронни медии, печатните издания....които от десетилетия умишлено насаждат чалга културата, пошлостта, евтинията, идиотизма, наглостта, безпросветността и ги превръщат в държавна политика. Затова, когато сега се присмиваме над простотията на някоя Златка, ние се присмиваме над себе си....защото всички ние позволихме това да се случи.
И аз мисля така.
Ние сме виновни.

Не. Невинни сме, просто толкова си можем.

Децата, е така изобщо всички деца са малки, несръчни и глупави, нищо не знаят, нищо не могат, и са гола вода отвсякъде с едно единствено изключение. Разпознават и усещат безпогрешно лъжата и фалша. Нещо свързано с еволюцията трябва да е, нямат грешка, супер са в това. А ние с вас, връстничета мои, сме изключителни лъжци и фалшификатори. Учим ги на морал какъвто нямаме. Претендираме да сме християни без да знаем какво е това, да имаме семейства без дори един единствен общ ритуал, говорим за вреди на храни, алкохол и цигари, а за награда даваме чипс и така нататък, и така нататък.
Едничкото честно нещо, което децата виждат е простащината в чалгата. Чалга културата заявява на висок глас, ние сме прости, ние сме необразовани, е такива сме каквито ни виждате, обаче сме искрени.
И децата дават купата на чалгата.
Тва свършихме.
Аватар
сър Айвънхоу

Мнение от сър Айвънхоу »

Green Light написа:
И аз мисля така.
Ние сме виновни.

Децата, е така изобщо всички деца са малки, несръчни и глупави, нищо не знаят, нищо не могат, и са гола вода отвсякъде с едно единствено изключение. Разпознават и усещат безпогрешно лъжата и фалша. Нещо свързано с еволюцията трябва да е, нямат грешка, супер са в това. А ние с вас, връстничета мои, сме изключителни лъжци и фалшификатори. Учим ги на морал какъвто нямаме. Претендираме да сме християни без да знаем какво е това, да имаме семейства без дори един единствен общ ритуал, говорим за вреди на храни, алкохол и цигари, а за награда даваме чипс и така нататък, и така нататък.
Едничкото честно нещо, което децата виждат е простащината в чалгата. Чалга културата заявява на висок глас, ние сме прости, ние сме необразовани, е такива сме каквито ни виждате, обаче сме искрени.
Тва свършихме.
абсолютно точно...
Bella Ciao
Аватар
Амаранта

Мнение от Амаранта »

Green Light написа:

И аз мисля така.
Ние сме виновни.

Тва свършихме.
Честно казано, не разбирам какво се опитваш да кажеш с тва:

" А ние с вас, връстничета мои, сме изключителни лъжци и фалшификатори. Учим ги на морал какъвто нямаме."

лично аз, не съм лъжкиня, нито фалшификатор, и като визпитавам, гледам да не дрънкам много, ми да давам пример. Макар че напоследък с децата често говорим, и обсъждаме точно разни морални казуси - явно възрастта им е такава, това ги вълнува - и винаги много точно и бързо се ориентират, дори започнах да мисля, че моралът си е нещо вродено в хората, както разни инстинкти прочее, не виждам какво сте се затръшкали. моралът е нещо много по-човешко и всеобхватно, отколкото сме свикнали да мислим.

а иначе - голямо парадиране пада с тез т. нар. златки, простотия, чалга... много са удобни за подчертаване на собствената интелектуална и духовна въсвисеност...и лидерска немощ.;)
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

От една страна, вярно е, че нашето поколение оплеска нещата, винаги съм го казвала. На всичко се присмяхме, не остана нищо неохулено, камък върху камък не оставихме.

От друга страна - що пък толкова лесно повярвахме, че Златките са лицето ни? И всъщност проблемът изобщо не е в тях, нека си ги има.
Лошото е че от тях и от другия ерзац, дето уж е "високата" ни култура днес, всеки се спасява поединично. Който се спасява, де.
Panta rhei...
Аватар
сър Айвънхоу

Мнение от сър Айвънхоу »

Амаранта написа:
моралът е нещо много по-човешко и всеобхватно, отколкото сме свикнали да мислим.

като чуя/прочета думата "морал" и се сещам за една поема, която започва с:
"За морала да си поговорим, братя!..."
Bella Ciao
Аватар
сър Айвънхоу

Мнение от сър Айвънхоу »

Мнемозина написа:От една страна, вярно е, че нашето поколение оплеска нещата, винаги съм го казвала. На всичко се присмяхме, не остана нищо неохулено, камък върху камък не оставихме.
защото живяхме в спокойствие и сравнително охолно, но... все си мислехме, че това не ни е достатъчно... може би, защото "западният" начин на живот ни привличаше с лъскавината си... и сега... искаме нашите деца да са достатъчно задоволени с "лъскавина"...
Bella Ciao
Аватар
Gaspode
Обратна връзка:

Мнение от Gaspode »

сър Айвънхоу написа:
Green Light написа:
И аз мисля така.
Ние сме виновни.

Тва свършихме.
абсолютно точно...
Ай стига глупости. Кое му е точното, че и пцулютно?
Учим децата си на това, в което вярваме. По един или друг начин. Без фалш и без преструвки.
Предаваме им нашия морал. Щото абсолютен морал няма, та не е възможно да ги научим на Морала с голямото М. Затова, така на дребно, ги учим на нашия си морал.
И за храните е така - учим ги с постъпките си, с това кои храни предпочитаме и кои отбягваме. Дребните изкушения не се броят, а дори и тогава честно си признаваме, че се поддаваме на изкушението. А семействата не се правят от ритуалите...
А чалгата па точно е пълен фалш. Продукт, оформен по очакванията на целевата си аудитория.
Децата не са чак толкова глупави.
Всъщност, има всякакви. Деца. И хора. Различни. Има умни и глупави, образовани и неуки, ниски и високи... абе секви. Малко от тях, обаче, са лъжци на пълен работен ден. Според мен де.

Сори, ама ме прекъсват вече за ен-ти път. Няма да го допиша туй. Дори не си спомням кво се канех да пиша първоначално. Та сори - тва е. Спирам.
Никой от нас не е толкова глупав колкото всички нас взети заедно.

А аз не съм това, което съм :)
Аватар
Gaspode
Обратна връзка:

Мнение от Gaspode »

сър Айвънхоу написа:
Мнемозина написа:От една страна, вярно е, че нашето поколение оплеска нещата, винаги съм го казвала. На всичко се присмяхме, не остана нищо неохулено, камък върху камък не оставихме.
защото живяхме в спокойствие и сравнително охолно, но... все си мислехме, че това не ни е достатъчно... може би, защото "западният" начин на живот ни привличаше с лъскавината си... и сега... искаме нашите деца да са достатъчно задоволени с "лъскавина"...
Живеем, не живяхме. Поне аз де :bigsmile: И си мислим, не мислехме, че не е достатъчно. Поне аз де. Но не виждам връзката с лъскавината и охолството. Нита па сме тръгнали, поне аз де, да презадоволявам децата си с лъскавина.

И какво точно оплеска наш`то поколение? Опрахме пешкира за сумати неща. И още ни чака...

Аватар
Амаранта

Мнение от Амаранта »

Да, и аз мисля, че нашето поколение не оплеска,
а опра пешкира, по-точно опитва, де, сега още перем :)
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

Gaspode написа:

И какво точно оплеска наш`то поколение? Опрахме пешкира за сумати неща. И още ни чака...
Не е заради охолството.
Оплескахме това, че нищо ценно не остана като ценно и нищо истинско не остана неосмяно. И нямахме, нямаме зрелостта да възприемаме нещата като сложни (виж съседната тема за Людмила Живкова например).
Panta rhei...
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

Амаранта написа:Да, и аз мисля, че нашето поколение не оплеска,
Кой пешкир перем? Икономическия?

А аз говоря за... даже ме е срам да го напиша - нещо като духовност, да речем. И си представям смеха, който настъпва.
Но - ей на, съществува и нещо такова по света.
Panta rhei...
Аватар
Green Light

Мнение от Green Light »

Gaspode написа:
сър Айвънхоу написа:
Живеем, не живяхме. Поне аз де :bigsmile: И си мислим, не мислехме, че не е достатъчно. Поне аз де. Но не виждам връзката с лъскавината и охолството. Нита па сме тръгнали, поне аз де, да презадоволявам децата си с лъскавина.

И кой е виновен за неграмотните българчета? И некултурните? Не ние ли? Някой мафията, комунистите милиционерите и евреите ли ги направиха такива? капитализма? Или те са си грамотни? И културни?
Аватар
Green Light

Мнение от Green Light »

Мнемозина написа:

А аз говоря за... даже ме е срам да го напиша - нещо като духовност, да речем. И си представям смеха, който настъпва.
Съзерцанието вика Камен Донев. Забравихме да съзерцаваме. Сори не е по темата. Забравихме вика да отидем на планина да погледнем една дърво и да му се зарадваме. И запя "Яворе, яворчо". Много готин пич
Последно промяна от Green Light на 05.10.12, 16:43, променено общо 2 пъти.
Аватар
Gaspode
Обратна връзка:

Мнение от Gaspode »

Мнемозина написа: Не е заради охолството.
Оплескахме това, че нищо ценно не остана като ценно и нищо истинско не остана неосмяно. И нямахме, нямаме зрелостта да възприемаме нещата като сложни (виж съседната тема за Людмила Живкова например).
Кое е ценно? Кое е истинско?

Аватар
Gaspode
Обратна връзка:

Мнение от Gaspode »

Green Light написа: И кой е виновен за неграмотните българчета? И некултурните? Не ние ли? Някой мафията, комунистите милиционерите и евреите ли ги направиха такива? капитализма? Или те са си грамотни? И културни?
За всички неграмотни българчета или за някое конкретно питаш? Неграмотните немчета включваш ли ги в класацията? За тях кой е виновен, пак ли ние? Преди години беше, по някоя от образователните лелевизии разправяха, че над 50% от немците не могат да четат. Тогава ми се виждаше невероятно. Сега го разбирам.
Как дефинираш образованието? Образован е този, който може да решава интеграли наум ли? Или да може да си сметне стотинките ресто.
Превърнахме образованието в цел вместо в средство. А то винаги е било средство според мен. Образование заради самото образование е нонсенс, да видиш ти, че и аз знам нЕкои думички :bigsmile:

Аватар
Амаранта

Мнение от Амаранта »

Мнемозина написа:

Ех, колко сме срамежливи...:lol:

мен пък ме се срам да напиша, че според мен, духовният напредък в последните години е огромен - може би, като гледаш повърхността - медийни герои, корпоративна "култура" и прочее, не личи, но сега, като цяло, хората са много по-морални, по-склонни да отговарят пред собствената си съвест, много по-смирени, по-възприемчиви, по-чисти. това е духовност, поне така я разбирам аз ;) Вярно, че нашето поколение изостава малко в това отношение, но предните са още по изостанали - генезис, какво да се прави. ;)
Аватар
Амаранта

Мнение от Амаранта »

Green Light написа:
Мнемозина написа:

Съзерцанието вика Камен Донев. Забравихме да съзерцаваме. Сори не е по темата. Забравихме вика да отидем на планина да погледнем една дърво и да му се зарадваме. И запя "Яворе, яворчо". Много готин пич
Ма защо забравяте да ги правите тез работи, бре? даже няма защо да ходите на планина - ей тука под прозореца имам един кестен, и всеки ден му говоря, или само с явор става - духовното, таквоз?:shy:
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

Амаранта написа: Ех, колко сме срамежливи...:lol:

мен пък ме се срам да напиша, че според мен, духовният напредък в последните години е огромен - може би, като гледаш повърхността - медийни герои, корпоративна "култура" и прочее, не личи, но сега, като цяло, хората са много по-морални, по-склонни да отговарят пред собствената си съвест, много по-смирени, по-възприемчиви, по-чисти. това е духовност, поне така я разбирам аз ;) Вярно, че нашето поколение изостава малко в това отношение, но предните са още по изостанали - генезис, какво да се прави. ;)
Това прозвуча малко плакатно.
Пък и нали за нашето поколение говорим, не за хората изобщо.

Понякога ми се иска да питам кога за последно са ви омеквали краката пред картина? Примерно, или от нещо друго от този род. Стихотворение, музика... :bigsmile:
Panta rhei...
Аватар
сър Айвънхоу

Мнение от сър Айвънхоу »

Амаранта написа: но сега, като цяло, хората са много по-морални, по-склонни да отговарят пред собствената си съвест, много по-смирени, по-възприемчиви, по-чисти. това е духовност, поне така я разбирам аз ;)
искрено се надявам, че това е ирония...
инак ще трябва да задам въпроса: ТИ В КОЙ СВЯТ ТОЧНО ЖИВЕЕШ?
Bella Ciao
Аватар
сър Айвънхоу

Мнение от сър Айвънхоу »

Мнемозина написа: кога за последно са ви омеквали краката пред картина?
на мен пред тази например...

:harhar:
Bella Ciao
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

сър Айвънхоу написа:
Амаранта написа: но сега, като цяло, хората са много по-морални, по-склонни да отговарят пред собствената си съвест, много по-смирени, по-възприемчиви, по-чисти. това е духовност, поне така я разбирам аз ;)
Е, не си прав, може да е успяла да си изгради островче и около нея светът да е такъв.
Аз също не мога да се оплаквам (много :grin:) от средата си.
Въпросът е кое е истинското - това, което виждаме около себе си или другото от медиите.
Panta rhei...
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

сър Айвънхоу написа:
Мнемозина написа: кога за последно са ви омеквали краката пред картина?
на мен пред тази например...

:harhar:
Ами ето! ЕТО! :mad: :hammer:

:lol::lol::lol:
Panta rhei...
Аватар
сър Айвънхоу

Мнение от сър Айвънхоу »

Мнемозина написа: Ами ето! ЕТО! :mad: :hammer:

:lol::lol::lol:
:wbee: побойница...
Bella Ciao
Аватар
bead_
Обратна връзка:

Мнение от bead_ »

Green Light написа:
И кой е виновен за неграмотните българчета? И некултурните? Не ние ли? Някой мафията, комунистите милиционерите и евреите ли ги направиха такива? капитализма? Или те са си грамотни? И културни?
ше се залепя за тебе. искаш-неискаш. неграмотни са, щот родителите им са бедни. колко струва една книга? колко струва билет за театър? колко струва майката да не ходи на работа и да отглежда децата до 10та им година? колко струва да ги заведеш до лувъра? колко струва да се образовани, с широк мироглед, космополити?

п.п. един учебник на дъщеря ми е около 50-60 лева, малкият мина с 60 лв. общо, защото учебниците са безплатни, само помагалата плащаме...

п.п.п. не съм сигурна дали хора средна ръка, със заплати от по 700-1000 лв. и две деца ще могат да им купят най-необходимото тази есен! не знам от какво ще се ограничат, вероятно от храна. и ми е много гадно.
just perfect
Аватар
fuego

Мнение от fuego »

bead_ написа:
Green Light написа:
И кой е виновен за неграмотните българчета?
неграмотни са, щот родителите им са бедни. колко струва една книга?
Учебниците на децата

Ето от къде идва цялата тази неграмотност.
учителите сме длъжни да работим по тези бисери....нЕма не искам...:shocked::mad::crying:
Аватар
Амаранта

Мнение от Амаранта »

сър Айвънхоу написа:
не, съвсем сериозно го написах -
това са хората в моето обкръжение - близки, приятели и пр.,
в работата - колеги, работници, клиенти;
но също така и хората, които срещам по разни обществени мероприятия - културни, и не само - хепънинги и прочее,
по родителски срещи,
съседи от блока (събрахме се, и с доброволен труд изградихме едни благоустройствени благинки, които се ползват от целия квартал, тази събота ги подготвят за зимата, но аз съм на работа и не мога да се включа);
също и случайните хора по улицата;
в градския транспорт (всеки ден, мин. 2 пъти на ден)

отделно децата - моите учат в обикновено общинско училище, но всички са много мотивирани сега да успеят сега на матурите , нахъсват се едно-друго, обменят си по скайпа задачи и пр.; обсъждат книгите, които са прочели, филми и т.н., няколко лапета от класа са си наумили са да направят компютърна игра, и сега сами разучават разни сложни програми за анимация, учат се да пишат код; пишат сценария направо на английски и т.н. Разбира се, не са еднакво умни, талантливи и трудолюбиви, но стремежът е ясно очертан.(и това са деца все на хора от нашето поколение.)

като чета тук, и на други места (новини не гледам, чета много рядко, ако някой по форумите е пуснал нещо за обсъждане),
направо и аз се чудя, за същата държава, за същият живот ли става въпрос. и лично аз, предпочитам да вярвам на това, което мога да видя, да докосна, и да почувствам, а не на това, което разни непознати се опитват да ми внушат.
Аватар
Амаранта

Мнение от Амаранта »

Gaspode написа:
Green Light написа: И кой е виновен за неграмотните българчета? И некултурните? Не ние ли? Някой мафията, комунистите милиционерите и евреите ли ги направиха такива? капитализма? Или те са си грамотни? И културни?
За всички неграмотни българчета или за някое конкретно питаш? Неграмотните немчета включваш ли ги в класацията? За тях кой е виновен, пак ли ние? Преди години беше, по някоя от образователните лелевизии разправяха, че над 50% от немците не могат да четат. Тогава ми се виждаше невероятно. Сега го разбирам.
Как дефинираш образованието? Образован е този, който може да решава интеграли наум ли? Или да може да си сметне стотинките ресто.
Превърнахме образованието в цел вместо в средство. А то винаги е било средство според мен. Образование заради самото образование е нонсенс, да видиш ти, че и аз знам нЕкои думички :bigsmile:
:goodpost:
Аватар
сър Айвънхоу

Мнение от сър Айвънхоу »

Амаранта написа: не, съвсем сериозно го написах -
но също така и хората, които срещам по разни обществени мероприятия - културни, и не само - хепънинги и прочее,
по родителски срещи,
съседи от блока (събрахме се, и с доброволен труд изградихме едни благоустройствени благинки, които се ползват от целия квартал, тази събота ги подготвят за зимата, но аз съм на работа и не мога да се включа);

отделно децата - моите учат в обикновено общинско училище, но всички са много мотивирани сега да успеят сега на матурите , нахъсват се едно-друго, обменят си по скайпа задачи и пр.; обсъждат книгите, които са прочели, филми и т.н., няколко лапета от класа са си наумили са да направят компютърна игра, и сега сами разучават разни сложни програми за анимация, учат се да пишат код; пишат сценария направо на английски и т.н. Разбира се, не са еднакво умни, талантливи и трудолюбиви, но стремежът е ясно очертан.(и това са деца все на хора от нашето поколение.)

като чета тук, и на други места (новини не гледам, чета много рядко, ако някой по форумите е пуснал нещо за обсъждане),
направо и аз се чудя, за същата държава, за същият живот ли става въпрос. и лично аз, предпочитам да вярвам на това, което мога да видя, да докосна, и да почувствам, а не на това, което разни непознати се опитват да ми внушат.
честно казано ти завидях...
аз, явно живея в друг свят... (само тука сте все готини хора :blum:)
Bella Ciao
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

bead_ написа: ше се залепя за тебе. искаш-неискаш. неграмотни са, щот родителите им са бедни. колко струва една книга? колко струва билет за театър? колко струва майката да не ходи на работа и да отглежда децата до 10та им година? колко струва да ги заведеш до лувъра? колко струва да се образовани, с широк мироглед, космополити?

п.п. един учебник на дъщеря ми е около 50-60 лева, малкият мина с 60 лв. общо, защото учебниците са безплатни, само помагалата плащаме...

п.п.п. не съм сигурна дали хора средна ръка, със заплати от по 700-1000 лв. и две деца ще могат да им купят най-необходимото тази есен! не знам от какво ще се ограничат, вероятно от храна. и ми е много гадно.
В такива случаи се кара на обща култура. :lol:
Panta rhei...
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

Gaspode написа:
Мнемозина написа: Не е заради охолството.
Кое е ценно? Кое е истинско?
Точно това е проблемът.
За теб нищо ценно и истинско ли няма?
Panta rhei...
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

Амаранта написа: не, съвсем сериозно го написах -
по родителски срещи,

Добре де, откъде, да му се не види, се взимат нещата и правописните грешки в новините?
Panta rhei...
Публикувай отговор