До там ни докараха...

Все същите
Публикувай отговор
Аватар
Kent
Обратна връзка:

Мнение от Kent »

Kent написа:
Ура, другари! :rotfl24:
А сериозно: намекваш, че на народа ни му липсват първите седем ли?
Мила, тресе те стокхолмски синдром.
И тези лозунги, дето ни ги пишеш, защо не пробваш да отидеш да ги поразказваш малко из родопските села,
например в Девин...
Или в северозападна България, там из селата.
Гледам почивен ден днеска ...
дон румата, а ти?
...и в странджа и в сакар
кога, къде, какво установи?
не е хубаво да се гледа жувота през розови очила,
ма през черни пъ хептен нищо не виждаш:lol:
най харно си е през оптически......
очила естествено:-)
Аватар
latrevw

Мнение от latrevw »

fuego написа:
Не съм скачала и няма да скачам, нито изкривявам думи.
Това, че споделих, как 60-80% от днешните подрастващи вървят по лош път и никой не обръща внимание на това, не означава, че останалите деца са тръгнали към деградация.
Въпреки, че дон Румата написа, как никой от нас не е застрахован от факта, че нашите деца могат да попаднат в такива среди.
Пак казвам, училището в което работя е елитно и всички педагози и психолози сме притеснени от положението.
Не съм споменала медии да са виновни.

Радвам се за вас, щом виждате обратното.
Само още нещо да кажа, ние прекарваме повече време с децата ви и имаме право да изкажем мнение.
Преди две седмици извикахме родител за да предупредим за съмнения в употреба на наркотици ( съмнението е от психоложката и класната ), родителите се нахвърлиха и обвиниха нас с остър тон и заплахи, тяхното дете никога няма да посегне към наркотици...
в кое училище работиш?

съгласна съм, че никой не е застрахован; не съм съгласна, че прекарваш повече време с децата от родителите - половин ден са на училище, половин ден са в къщи + събота и неделя; съгласна съм, че много от родителите винаги смятат, че тяхното дете е най-свястното и то лоши работи не прави. за мен това е ужасно голям проблем и аз го виждам непрекъснато сред майките и се чудя как може така да се заблуждават. не съм съгласна обаче, че начинът е да правим констатации колко деградили са днешните деца. има и такива, има и онакива. обикновено децата са неграмотни, когато и родителите им са неграмотни. я ми кажете колко от приятелите ви във фейса, хора на възраст пишат граматически правилно. после децата били прости. децата се били напивали. защо се напиват? ами те гледат родителите си. вечер като се приберат и казват: "ох, днес беше ужасен ден, ще си налея едно, ще запаля една цигара". но не е и само това.

сноу, в класа на сина ми, който учи в същото училище като дъщеря ти, има само 1 дете, което пуши марихуана, само няколко са пили алкохол, 5-ма са палили цигара. за сравнение в моя клас, също в добро училище, пушехме поне 15. бягахме от час в едно барче в съседство и пиехме водка с кола. само като си помисля колко алкохол съм изпила тогава, лошо ми става и се чудя как съм жива. всичко се повтаря, само дето ние остаряваме и виждаме нещата различно. децата ни не са на по 40, за да разсъждават като нас. и въпреки това мисля, че са много по-отговорни, много повече спортуват отколкото ние навремето.
и в тази връзка, например класната на сина ми, не вика родителите, а е намерила подхода към децата. ти чувала ли си деца да се радват, че ще имат час на класния и да го чакат с нетърпение? за мен това е показател, като се има предвид, че това е час, в който обикновено им се чете конско и се обсъжда поведение.

фуего, по-горе беше писала, че отиваш сутрин и си тръгваш в 16-17 часа от училище, после още два часа подготовка? ти сигурно си единствения учител в България с такова работно време. честно казано, не ти вярвам.

толкова ми е писнало да слушам и аз самата да се възмущавам от тийнейджъри. в същото време, децата на познатите ми, приятелите на децата ми - винаги ме изненадват с нещо хубаво, ама толкова хубаво, че се гордея с тях. много хора в клуба познават например дъщерята на Рем, сина на Гаспод, терминаторите на Грийна - никой от тях на пасва на картинката, която ми описвате. Аз не се движа в елитна среда, а в най-обикновена.
Knowing others is intelligence; knowing yourself is true wisdom. Mastering others is strength; mastering yourself is true power.
Аватар
Амаранта

Мнение от Амаранта »

Мнемозина написа:Още един горчив извод - пропастта между световете става твърде голяма и разговорът май става безсмислен.

Амаранта, мислех, че говорим за управление на държавата, а не за управлението на фирмите - предполагам, частни, щом така добре се развиват - в които, пак да кажа, учителите трябваше да отидат, за да видят какъв е животът и да спрат да се оплакват.

И просто се чудя как така добре вървят нещата и все на по-хубаво отиват с тоя прост народ, дето му липсват първите 200-300 години. Но - всичко е наред, точно така, както трябва да бъде, пореди което трябва само да сме доволни.

Ей заради тия противоречия изглеждаш странно в тази тема. Примерно.

За новото поколение мисля, че е много по-добро, отколкото би трябвало да бъде, бивайки отгледано от нашето.
Отдавна повтарям, че проблемът е не в новото поколение, а в нашето. :bigsmile:
ми - аз останах с впечатление, че тази нишка на разговора ни тръгна от този мой пост:
- нямаме добро управление, нямаме лидери, нямаме подготвени хора, нямаме достатъчно работни места, които да генерират добър реален доход, всичко в момента се изгражда, всичко предстои - с обиди и недоволство може само да се руши, а на нас градеж ни трябва, и материалът е такъв, какъвто е :)
и в него имах предвид, че изграждаме отношения и икономика...държавното управление, не че не е важно, но то не създава работни места, генериращи печалба, то само преразпределя създаденото, и дава някаква обща рамка. икономиката я изграждат предприемачите, независимо дали са с куфарчета или без, за да има доходоносни работни места, трябва да има разработен и реализиран интелектуален продукт, конкурентен при това. за да има подобен продукт, трябва да сме много напред в екипната работа, за да сме напред там, трябва да имаме добро управление, добре урегулирани отношения, всеки да си знае мястото и т.н и т.н.

иначе да, народът, хората поотделно не са прости, но като отношения и способност за съвместна работа и съвместно живеене сме много назад - това е факт - нито добър, нито лош, просто нещо, с което трябва да имаме предвид, докато планираме действията си. не е нещо което не може да се овладее, стига да го знаеш, но може да те препъне лесно, ако не го :) и изобщо - откак станах реалист, ме обзе оптимизъм :lol:

иначе, за младите съм на същото мнение и аз.
Аватар
latrevw

Мнение от latrevw »

Мнемозина написа: Ей заради тия противоречия изглеждаш странно в тази тема. Примерно.

За новото поколение мисля, че е много по-добро, отколкото би трябвало да бъде, бивайки отгледано от нашето.
Хич не ми стои на мен странно, на румата и на не теб стои така :)

Много се радвам за другите две изречения по-горе. Точно това е - да се чудиш как станаха такива деца, бивайки отгледани от нас. Затова се ядосвам на фуего, проблемът не е в децата, а в нас - и в родителите, и в учителите.
Knowing others is intelligence; knowing yourself is true wisdom. Mastering others is strength; mastering yourself is true power.
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

latrevw написа:
Мнемозина написа: Ей заради тия противоречия изглеждаш странно в тази тема. Примерно.

Хич не ми стои на мен странно, на румата и на не теб стои така :)

Много се радвам за другите две изречения по-горе. Точно това е - да се чудиш как станаха такива деца, бивайки отгледани от нас. Затова се ядосвам на фуего, проблемът не е в децата, а в нас - и в родителите, и в учителите.
Ами и аз като Кента да кажа, тоест наобратното на него - черните очила не са добри, ама пък и розовите са доста съмнителни в случая.

А като казвам "нашето поколение", нямам предвид учителите.
Сегашните ученици може да са диви колкото нас, но учителите работят при тройно по-лоши условия. Не заради заплащането, а заради отношението ни към тях - на родителите, на обществото, това пълно и първосигнално презрение... Не може децата да ги уважават, когато всички наоколо не ги. Заплащането им е само функция на това неуважение.
И не ми обяснявай за курсовете и как там учителите омайват децата: лесно е да направиш това на място, където децата ходят по собствено желание.
Училището, задължителното училище по условие не е такова място, дори и само защото е задължително.

Поне оставете учителите на мира, ако не сте склонни да им помогнете в цялата тая каша.
Panta rhei...
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

Амаранта написа:

ми - аз останах с впечатление, че тази нишка на разговора ни тръгна от този мой пост:
- нямаме добро управление, нямаме лидери, нямаме подготвени хора, нямаме достатъчно работни места, които да генерират добър реален доход, всичко в момента се изгражда, всичко предстои - с обиди и недоволство може само да се руши, а на нас градеж ни трябва, и материалът е такъв, какъвто е :)
и в него имах предвид, че изграждаме отношения и икономика...държавното управление, не че не е важно, но то не създава работни места, генериращи печалба, то само преразпределя създаденото, и дава някаква обща рамка. икономиката я изграждат предприемачите, независимо дали са с куфарчета или без, за да има доходоносни работни места, трябва да има разработен и реализиран интелектуален продукт, конкурентен при това. за да има подобен продукт, трябва да сме много напред в екипната работа, за да сме напред там, трябва да имаме добро управление, добре урегулирани отношения, всеки да си знае мястото и т.н и т.н.

иначе да, народът, хората поотделно не са прости, но като отношения и способност за съвместна работа и съвместно живеене сме много назад - това е факт - нито добър, нито лош, просто нещо, с което трябва да имаме предвид, докато планираме действията си. не е нещо което не може да се овладее, стига да го знаеш, но може да те препъне лесно, ако не го :) и изобщо - откак станах реалист, ме обзе оптимизъм :lol:

Мда, само дето държавното управление, както разбрахме в последните немалко години, може и да пречи, и да руши, и изобщо си е баш управление. :grin:

Иначе това, което си написала, ми стои малко като извадено от наръчник за попълване на проект по европейска програма или нещо подобно. От тия неща също ме втриса от много време.
Един от фактите, които трябва да приемем, е, че например "екипна работа" не е нещо по-различно от "колектив"и да се попитаме къде точно сме се объркали по пътя между едната лексика и другата. :lol:
Panta rhei...
Аватар
Амаранта

Мнение от Амаранта »

Мнемозина написа:
Амаранта написа:

Мда, само дето държавното управление, както разбрахме в последните немалко години, може и да пречи, и да руши, и изобщо си е баш управление. :grin:

Иначе това, което си написала, ми стои малко като извадено от наръчник за попълване на проект по европейска програма или нещо подобно. От тия неща също ме втриса от много време.
Един от фактите, които трябва да приемем, е, че например "екипна работа" не е нещо по-различно от "колектив"и да се попитаме къде точно сме се объркали по пътя между едната лексика и другата. :lol:
ми, аз говоря от собствен опит, явно различни неща сме разбрали в последните години,
нито съм участвала в проекти по европейски програми, нито дори съм чела,
ясно, не разбираш какво говоря - се тая. звучало ти така, звучало онака дрън-дрън никакъв аргумент не е това.
Аватар
fuego

Мнение от fuego »

Амаранта, удоволствие ли ти доставя да се заяждаш?

Мнемо много ясно се е изразила, а ти все не я разбираш...колко странно и в същото време до болка познато познато.
Аватар
fuego

Мнение от fuego »

latrevw написа:Затова се ядосвам на фуего, проблемът не е в децата, а в нас - и в родителите, и в учителите.
Не се ядосвай, кой те кара да се ядосваш?
Ето самата ти казваш, че има проблем в нас - учителите и във вас - родителите...
Това искахме да кажем, но все не бяхме разбрани, дано най-накрая се разберем, че темата стана по-зле от един учебен час :lol:
Аватар
Дон Румата Есторски

Мнение от Дон Румата Есторски »

Амаранта написа:ясно, не разбираш какво говоря - се тая. звучало ти така, звучало онака дрън-дрън никакъв аргумент не е това.
Арогантността ти пък въобще говори, че твоите „аргументи” нямат нищо общо с какъвто и да е било опит.
Аз ти написах, но ти удобно премълча: по календара е почивен ден, ти защо си на работа?
Неуважението към опонента е неуважение към себе си...
Не мир дойдох да донеса, а меч. (Мат. 10:34-35)
Аватар
fuego

Мнение от fuego »

Мнемозина написа:
Поне оставете учителите на мира, ако не сте склонни да им помогнете в цялата тая каша.
Благодаря, Мнемич!

Зная, че има не малко хора като теб и дон Румата :bigsmile:
Аватар
latrevw

Мнение от latrevw »

Мнемозина написа: Ами и аз като Кента да кажа, тоест наобратното на него - черните очила не са добри, ама пък и розовите са доста съмнителни в случая.

А като казвам "нашето поколение", нямам предвид учителите.
Сегашните ученици може да са диви колкото нас, но учителите работят при тройно по-лоши условия. Не заради заплащането, а заради отношението ни към тях - на родителите, на обществото, това пълно и първосигнално презрение... Не може децата да ги уважават, когато всички наоколо не ги. Заплащането им е само функция на това неуважение.
И не ми обяснявай за курсовете и как там учителите омайват децата: лесно е да направиш това на място, където децата ходят по собствено желание.
Училището, задължителното училище по условие не е такова място, дори и само защото е задължително.

Мнемо, само учителите ли работят при тройно по-лоши условия. Тъй като не давате да се сравнява с други професии, нека сравним с лекарите.
Кой ти каза, че на курсовете децата ходят с желание. Моята дъщеря ходи с огромно нежелание на курс по математика, въпреки това има резултат. Ходи и на английски, с малко повече желание, но ако зависи от нея и там няма да ходи. Така че и курсовете са задължителни. Защо нещата там в много случаи се получават?
Стига сте ми припявали със Сноу за тези розови очила. Всички живеем на едно място и не само ти и Сноу сте толкова прозорливи, че да виждате и мръсотията. Разликата е, че аз се фокусирам върху другото, без да искам, защото то ме изненадва всеки ден, без да искам.
Ще ти дам един пример от вчера. Синът ми отиде на гости на приятел да играят някаква тъпа игра на някаква тъпа конзола. Като се прибра се оказа, че почти не са играли, вместо са свирили на пиано. Другото момче е свирило дълго време, нашия има само бегли познания. Това розови очила ли са? Като ви слушам вас трудно бих повярвала, че деградиралите тийнове ще разучават Аве Мария на пиано вместо да убиват страшни врагове в нета.
Децата инстиктивно търсят хубавите неща в живота, въпреки това, което ние им предлагаме.
Аватар
latrevw

Мнение от latrevw »

Дон Румата Есторски написа:
Амаранта написа:ясно, не разбираш какво говоря - се тая. звучало ти така, звучало онака дрън-дрън никакъв аргумент не е това.
Арогантността ти пък въобще говори, че твоите „аргументи” нямат нищо общо с какъвто и да е било опит.
Аз ти написах, но ти удобно премълча: по календара е почивен ден, ти защо си на работа?
ти пък как определи за кой е работен ден и за кой почивен? и аз работя днес, утре пък мога да си почивам. Какво като е на работа? Съвсем си търсите вече за какво да се дърляте? Да не говорим, че нейната професия е такава, че предполагам, ако няма други ангажименти, с кеф ще си работи всеки ден.
и каква арогантност виждаш, толкова спокойно се опитва вече в две страници да ви обясни нейната позиция.
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

latrevw написа: Мнемо, само учителите ли работят при тройно по-лоши условия. Тъй като не давате да се сравнява с други професии, нека сравним с лекарите.
Кой ти каза, че на курсовете децата ходят с желание. Моята дъщеря ходи с огромно нежелание на курс по математика, въпреки това има резултат. Ходи и на английски, с малко повече желание, но ако зависи от нея и там няма да ходи. Така че и курсовете са задължителни. Защо нещата там в много случаи се получават?
Стига сте ми припявали със Сноу за тези розови очила. Всички живеем на едно място и не само ти и Сноу сте толкова прозорливи, че да виждате и мръсотията. Разликата е, че аз се фокусирам върху другото, без да искам, защото то ме изненадва всеки ден, без да искам.
Ще ти дам един пример от вчера. Синът ми отиде на гости на приятел да играят някаква тъпа игра на някаква тъпа конзола. Като се прибра се оказа, че почти не са играли, вместо са свирили на пиано. Другото момче е свирило дълго време, нашия има само бегли познания. Това розови очила ли са? Като ви слушам вас трудно бих повярвала, че деградиралите тийнове ще разучават Аве Мария на пиано вместо да убиват страшни врагове в нета.
Децата инстиктивно търсят хубавите неща в живота, въпреки това, което ние им предлагаме.
Пак потъваш в конкретика за децата, а там нямам спор с теб.
Кажи ми само колко са големи групите в курсовете и колко са големи класовете в училище?

И оттам - пак за учителите: просто за тях говорим в тази тема. Освен това лекарите са поставени при лоши условия, но от друг порядък лоши. Тях ги удрят поединично, за да ударят съсловието. Като авторитет имам предвид.
При учителите в държавните училища отношението е (общественото отношение) като към излишно зло. Е, добре, може и да не е зло, но като към нещо не задължително необходимо.
Panta rhei...
Аватар
WALL-E

Мнение от WALL-E »

fuego написа:Амаранта, удоволствие ли ти доставя да се заяждаш?
май.. четете какво казва много криво
е затова тия разговори в кръчма се водят
и чак после се дописват позициите тук у форума
:cool:
Трябва от злото да направиш добро. Друг материал за градеж не остана...
Аватар
WALL-E

Мнение от WALL-E »

нека да Ви предложа една теория
за приличието /или неприличието/
пак ще се прочете грешно, знам :-) термина е обтекаем
като всеки термин за обобщение

къде не се учат хората на "приличие"
- в мутренските среди
- в маргиналите дето трябва да се управляват
или
- в среда дето хората /без значение на статус и богатство/ знаят как се изкарва хляба
като в тестовете в училище/психологическа пригодност/ шоферски курсове.. :lol:
предварително зададени отговори :winkw:

единици ще са девиациите в 3-я отговор
ако човек знае как се изкарва хляба, ще има и приличието да не посяга на този на изкаралия го
нито на козата му, нито на нивата му, нито на него
да перефразирам притчата :lol:

държавата е просто преразпределител
и ако се води от мутри или маргинали
всичките и усилия ще са да се наруши приличието

държавните служители изпълняват задачите.. а! познахте! :lol: не на суверена, а на властта
и когато властта ви е научила, че лекарстването, даскалството, попстването, полицеистването..са
некви ООД-та и фискални юридически лица.. не чакайте друго

и..никой няма да научи децата ви, че държавността е създадена преди 17 000 години
от 7-те племена /в това число и ние/
ще ги научи, че хедджфондовете и токсичните пазари ще им донесат богатство /ако са от тия целунали шлифера на Него/
или, че за водата, тока, транспорта и социалните придобивки.. има кой да плаща

тия с приличието

youtu.be/zDU0qoH2vq8
Аватар
Дон Румата Есторски

Kent написа:дон румата, а ти?
...и в странджа и в сакар
кога, къде, какво установи?
не е хубаво да се гледа жувота през розови очила,
ма през черни пъ хептен нищо не виждаш:lol:
най харно си е през оптически......
очила естествено:-)
Кент, каквото съм установил, ти го виждаш всеки ден и знаеш, че е така и пишеш за това.
Всичко, което ти писах, и което не знам дали си прочел въобще, са мисли, които не ми идват за първи път сега, по повод тази тема.
Аз също се занимавам с кръгостроителство, и макар моят кръг да е навярно много по-добре укрепен и устроен (заедно с всичките си
кръгчета вътре), същото важи и за мен, което казах и на теб: спрямо цялото съм по-слаб и обречен.
Само още нещо искам да ти кажа в тази тема: в окопите няма кръгове ... както и атеисти, в търпящия бедствие самолет.
Аватар
snowprincess

Мнение от snowprincess »

това, което виждаш не е арогантност
тя винаги казва това, което мисли и винаги е максимално искрена, ти също
това е нейната гледна точка, защото нейните аргументи са свързани с нейния опит
и какво ако не съвпадат с нашите - това прави ли я арогантна или е смела да каже нещо различно
нейната истина е истина за нея, не е необходимо да е истина и за нас
ако я убедим в нашата истина, това би увеличило тревожността й, би я направило нещастна
искаме ли това?
Изображение
Аватар
shshtt

Мнение от shshtt »

fuego написа:
Мнемозина написа:
Благодаря, Мнемич!

Зная, че има не малко хора като теб и дон Румата :bigsmile:

Не мога по-добре от Мнемо да го кажа, само бих могла някоя по-звучна да тегля на самозабравили се родители.
Затова няма да се обаждам в тази тема и да руша допълнително имиджа на учителското съсловие, чийто бивш представител съм.
Ако има такова нещо като бивш учител.

Само да вметна за частния бизнес. И собствен съм имала и за други съм работила.
Бях и съм успешна.
Частният сектор не е нищо особено като предизивикателство.
По-лесно, по-добре платено и по-престижно е, затова зарязах учителството.
Аватар
сър Айвънхоу

Мнение от сър Айвънхоу »

shshtt написа: Не мога по-добре от Мнемо да го кажа, само бих могла някоя по-звучна да тегля на самозабравили се родители.
Затова няма да се обаждам в тази тема и да руша допълнително имиджа на учителското съсловие, чийто бивш представител съм.
Ако има такова нещо като бивш учител.

Само да вметна за частния бизнес. И собствен съм имала и за други съм работила.
Бях и съм успешна.
Частният сектор не е нищо особено като предизивикателство.
По-лесно, по-добре платено и по-престижно е, затова зарязах учителството.
:kiss:
Ситият на гладния не вярва...
Bella Ciao
Аватар
Kent
Обратна връзка:

Мнение от Kent »

Аз също се занимавам с кръгостроителство, и макар моят кръг да е навярно много по-добре укрепен и устроен (заедно с всичките си
кръгчета вътре), същото важи и за мен, което казах и на теб: спрямо цялото съм по-слаб и обречен.
Само още нещо искам да ти кажа в тази тема: в окопите няма кръгове ... както и атеисти, в търпящия бедствие самолет.
гледай и прави прогнози за себе си приятелю:-), ко ти е грижа моя живот как ще се развие. с кого, как и защо ще се боря в моето бъдеще както го виждаш ти ми звучи несериозно, да не кажа нещо по силно...ма нищо, наболяло ти е изокал си. и аз го правя с исключение на това да се старая да не проигравам съдбите на чужди хора напред във времето:-) на мен зе да ми писва темата, сто и кусур мнения кога го е имало:-)[/quote]
Аватар
Дон Румата Есторски

latrevw написа:ти пък как определи за кой е работен ден и за кой почивен? и аз работя днес, утре пък мога да си почивам. Какво като е на работа? Съвсем си търсите вече за какво да се дърляте? Да не говорим, че нейната професия е такава, че предполагам, ако няма други ангажименти, с кеф ще си работи всеки ден.
и каква арогантност виждаш, толкова спокойно се опитва вече в две страници да ви обясни нейната позиция.
Аз пък го написах - гледам календара.
Аз съм прост човек, но ти ме караш да се обяснявам като някой простак. ( (с) Ал. Дюма)
Бих те помолил да ми цитираш произволно от 150-те ми мнения, където съм написал нещо просто така, за да се заяждам обидя или
просто да се правя на интересен. Не си "търсим за какво да се дърляме", не!
За работенето в почивния ден: Амаранта твърди, че във фирмите всичко е цветя и рози. И кебапчета (извинявай за цветистия език!).
Е добре, но всеки умен управляващ, знае какво означава ефективност и как мислите за това, че не си успял да обърнеш внимание на
децата и половинката си, се отразява на тази същата ефективност. Във фирмата съм забранил извънредния труд. Въобще.
Единственият който работи извънредно съм аз.
За арогантността: Арогантност е да не отговаряш на човека, който си е направил труда да ти пише, неуважение и арогантност е към това,
че той си е направил труда да прочете какво си написал, да разсъждава над това и да ти напише мнението си.
Арогантност е, когато все пак благоволиш да отговориш, да окачествиш това, което ти е написал като "дрън-дрън", пак за същото неуважение
става въпрос. Защо ти не си служиш с такива "похвати"? Защо Мнемозина не си служи? Възпитанието, най вероятно...
Не знам как се е получило, но никой не си е позволявал да застане пред мен и да ми каже на нещо което аз казвам - "дрън - дрън" ...
(Ееееххх, лъжа. Имаше една, ама тя отиде да се рее по разни крайбрежни улици, та ...)
Арогантност е, когато самият ти пишеш, че "една голяма част от българите са глупави, мързеливи и безотговорни, и със селяндурски манталитет",
че на народа ни му липсвали първите 200-300 годинки, след това да се обърнеш и да обвиниш в това опонента си. :-)
И накрая - последен опит да ти обясня:
Нашите деца, твоите, на Кент, на Амаранта, на Грийн, на Мнемозина, на Сноупринцес, моите, са добри и мотивирани и умни. Това е ок.
С това никой не спори.
Това, което се опитваме да обясним, що се отнася до децата е, че всичко е взаимосвързано. Почни от статията дала повод за тази тема.
Там се казва, че по-големият процент, за съжаление ... не са чак толкоз добре мотивирани. И не можеш просто да замижиш докато
звукът на тези думи отшуми. И сега ще ти обясня защо.
На децата ни се налага да вземат уроци - на мен никога не ми се е налагало, даже сам съм помагал на съучениците си (най-вече на съученичките).
Защо? Защото по-голямата част от децата са ... не достатъчно мотивирани. От родителите си. Които пък са не достатъчно мотивирани от
работодателите си, системата, държавата и т.н. Която пък е превзета от външен "по-голям брат"... (тук се отклоних, май)
Понеже по-голямата част са "не достатъчно мотивирани", стандартният обем материал, по програма, не може да се предаде. Понеже учителите имат
нормативи и критерии, за които трябва да отговарят също.
Ето защо на теб, на мен, на Амаранта, на всички, се налага да плащаме за допълнителни занимания на децата си.
Излиза, че не може да се правиш, че "не достатъчно мотивирани деца" не съществуват, защото за това плащаш от джоба си. И поради това,
позицията на щрауса "моите са супер, другите все едно че ги няма!", не е особено изгодна, защото ти открива ... хм ... задните части.
За учителите: "както има тъпи ученици, така има и тъпи учители". С удивителна последователност слагаме каруцата пред коня.
И в темата за рушветите на катаджиите и тук. Ако не се отнасяме с уважение към учителите, само хора които не заслужават уважение
ще се цанят за такива. За пари. А не за да учат децата ни. И посявайки семето на неуважението към явния авторитет, не бива да се чудим,
че после никой вече не може да бъде такъв авторитет.
Аватар
Дон Румата Есторски

Kent написа:гледай и прави прогнози за себе си приятелю:-), ко ти е грижа моя живот как ще се развие. ...
Не се занимавам с личността Кент, а с хипотетичния средностатистически Кент, които обитава милата ми Родина.
А това, което казваш е страшно.
Аватар
Дон Румата Есторски

WALL-E написа:...
Много си прав за "елитните". Това си е сегрегация, мамка му!

Просто любовь.
Аватар
Дон Румата Есторски

snowprincess написа:искаме ли това?
Тук твоята позиция е по-мъдра от моята. Спирам се.
Аватар
maggot
BOFH

Мнение от maggot »

Малеле!
Ква тема се заформила!

Да си дам и аз лептата, къде без мен :grin:

Всичко е толкова оплетено, че няма на къде.
Неебални за децата си родители ходят и заплашват взискателни учители че ще им смачкат физиономиите ако не напишат шестичка на свръх разглезеното им детенце. Учителката съответно няма да каже гък по въпроса и ще напише шестичката, защото същото това детенце държи химикалка в ръката и я е насочило към очите й.
След поредния подобен инцидент, учителката или се примирява и пише лелеяните шестички на абсолютно всичките си питомници изхождайки от принципа, че след като онова лайненце има шест защо на децата, които наистина се опитват нещо да направят трябва да им пише по-ниски оценки.
И от там се тръгна.
В момента децата имат повече права и от учителите и от родителите си и съответно се възползват до макс. Но от друга страна не подлежат на наказания. И така - хем имат права да бъдат такива, каквито са, хем онези, които трябва да ги възпитават нямат абсолютно никаква възможност да го направят, за да не бъдат обвинявани и не дай Боже - съдени.
Родителите започват да обвиняват същите онези учители, които преди години се опитваха да спасят каквото има останало в главите и възпитанието на децата, учителите бягат поголовно от учителстването не толкова защото са им ниски заплатите, а защото никой не ги ебава за нищо и са се превърнали по-скоро в звероукротители. Но те не искат да укротяват зверове. Искат да учат децата ни. И когато ние не им помагаме в това им начинание, те или започват да си "пеят урока" без да ги е еня за нищо, или бягат от училището и си намират друга работа.
И това не е само у нас.
Профанизацията на обществото ни е в пълен ход. И точно това е целта - "Затъпявайте, единственото за което ставате е черноработници, тъй като на нас - свръх-богатите - някой трябва да ни бачка, все пак. Карайте се едни-други за да сте по-податливи на манипулации, мразете се, за да не мразите нас."
А това, което можем да направим ние, както и хората които познаваме е, да обясняваме, да даваме пример със себе си, да обръщаме много внимание на децата си и да се стараем да им бъдем повече приятели, отколкото родители, да им помагаме и насочваме, така че да станат уважаващи себе си и другите около тях хора. А те да предават това на техните приятели.
Това можем да правим сега и на момента. И това ще е малкото камъче, което може да преобърне колата.

Не знам, може би и аз съм с розови очила (не казвам, че не виждам какво се случва около мен), но наистина смятам, че този подход работи.
Има хора, в които живее Бог. Има хора, в които живее дяволът. А има и хора, в които живеят само глисти.
--------------------------------------------------------
Ъ-ъ-ъ-ъ-ъ... таковата...
Аватар
сър Айвънхоу

Мнение от сър Айвънхоу »

maggot написа:Малеле!
Ква тема се заформила!

Да си дам и аз лептата, къде без мен :grin:

Всичко е толкова оплетено, че няма на къде.
Неебални за децата си родители ходят и заплашват взискателни учители че ще им смачкат физиономиите ако не напишат шестичка на свръх разглезеното им детенце. Учителката съответно няма да каже гък по въпроса и ще напише шестичката, защото същото това детенце държи химикалка в ръката и я е насочило към очите й.
След поредния подобен инцидент, учителката или се примирява и пише лелеяните шестички на абсолютно всичките си питомници изхождайки от принципа, че след като онова лайненце има шест защо на децата, които наистина се опитват нещо да направят трябва да им пише по-ниски оценки.
И от там се тръгна.
В момента децата имат повече права и от учителите и от родителите си и съответно се възползват до макс. Но от друга страна не подлежат на наказания. И така - хем имат права да бъдат такива, каквито са, хем онези, които трябва да ги възпитават нямат абсолютно никаква възможност да го направят, за да не бъдат обвинявани и не дай Боже - съдени.
Родителите започват да обвиняват същите онези учители, които преди години се опитваха да спасят каквото има останало в главите и възпитанието на децата, учителите бягат поголовно от учителстването не толкова защото са им ниски заплатите, а защото никой не ги ебава за нищо и са се превърнали по-скоро в звероукротители. Но те не искат да укротяват зверове. Искат да учат децата ни. И когато ние не им помагаме в това им начинание, те или започват да си "пеят урока" без да ги е еня за нищо, или бягат от училището и си намират друга работа.
И това не е само у нас.
Профанизацията на обществото ни е в пълен ход. И точно това е целта - "Затъпявайте, единственото за което ставате е черноработници, тъй като на нас - свръх-богатите - някой трябва да ни бачка, все пак. Карайте се едни-други за да сте по-податливи на манипулации, мразете се, за да не мразите нас."
А това, което можем да направим ние, както и хората които познаваме е, да обясняваме, да даваме пример със себе си, да обръщаме много внимание на децата си и да се стараем да им бъдем повече приятели, отколкото родители, да им помагаме и насочваме, така че да станат уважаващи себе си и другите около тях хора. А те да предават това на техните приятели.
Това можем да правим сега и на момента. И това ще е малкото камъче, което може да преобърне колата.

Не знам, може би и аз съм с розови очила (не казвам, че не виждам какво се случва около мен), но наистина смятам, че този подход работи.
те тука те е се подписвам с двете си ръце!
благодаря, Маготич! :kiss:
Bella Ciao
Аватар
latrevw

Мнение от latrevw »

Дон Румата Есторски написа:.
няма да ти отговарям така детайлно и да правя разбор на всяка дума, няма смисъл
само искам да подчертая, явно не е станало ясно, че аз не съм против да уважаваме учителите. напротив, много е важно това и аз се опитвам да го втълпя на децата си. само че аз уважам учителите, които заслужват това. учителите работят половин ден с децата ни, другата половин - ние. фуего и другите учители всички родители ли уважават? едва ли, и това е нормално. уважението не се дава по право.

относно извънредния труд - стана ми любопитно. с какво се занимава твоята фирма? тук това се води за изключително, страшно личен въпрос, така че ако искаш отговори. моите впечатления са, че почти навсякъде има моменти, когато извънредният труд е наложителен, затова и след това бива компенсиран, дали с двойно заплащане, дали с почивка, зависи.
аз работя в частна фирма - и да, за мен работата е цветя и рози. лично аз не мога да работя в държавна или друга институция, например - банка (това съм пробвала). много често се налага да работя в събота и неделя, когато мога компенсирам след това. мъжът ми има корабна фирма, естеството на работа е такова, че може месец да са абсолютно ненатоварени, после месец да работят извънредно, ела да питаш служителите му, има ли някой недоволен. извънредната работа се заплаща, разбира се. и никой не е принуден да работи извън границите на възможностите, преуморен и т.н. свободни са да вършат лична работа в работно време, да си водят и взимат децата и много други неща. това ли е по-добре или регламентирано работно време от 8 до 17, с разрешения за всяко излизане, с обяснения като в детската градина?
затова и ти казах още в началото, когато човек е организиран, кадърен, все в един момент си намира и работа, където това бива оценено. не всички, но повечето такива хора.
Аватар
сър Айвънхоу

Мнение от сър Айвънхоу »

latrevw написа:когато човек е организиран, кадърен, все в един момент си намира и работа, където това бива оценено. не всички, но повечето такива хора.
всъщност си много права... да, когато е кадърен човекът, няма проблеми... важното е желание да има,... НО...
точно това е темата, това е проблемът - подготвят децата ни (имам предвид всички деца на България) за некадърни и немислещи черноработници. такива ще са лесно манипулируеми, лесно управлявани и подтискани...

точно за това е моят "протест" със статията, която толкова ви разбуни (искрено се надявам да сте я прочели внимателно)...

не са виновни, нито само учителите, нито само родителите... виновни сме всички, които можем да мислим, всички, които имаме образованието и възможностите да "отворим очите" на другите...

никой не подхвана най-важното - от 20 години нито едно правителство не изпълнява Конституцията, в която е записано, че сме социална държава... и това е престъплението!

никой не смее да надигне глас и да каже открито: Баста!

когато някого го прецакат, всички шушукайки му "съпричастват", но всички се радва, че не им се е случило на тях...

всички гледат те да са наред, а останалите да се оправят сами... но ще дойде време, когато няма да има кой да помогне и на тях...

това е страшното... всичко останало е добре "програмирано" - за да не се задават неудобни въпроси "обществото" се насъсква веднъж срещу учители, после срещу лекари, после срещу полицаи... важното е съсловията да се карат и ненавиждат, инак ще почнат да мислят за други, по-важни неща...

но... най-лесно е да се каже - моите деца са умни и аз им осигурявам необходимото, а другите не ме интересуват...

а къде е принципа на демокрацията за равен старт?

до кога ще се търпи издевателството собствениците на фирми (говоря за по-големите фирми и за някои с манталитет на "обожествени") да издевателстват над работниците и служителите си?

нормално ли е един, само защото навремето му е подарен даден бизнес да харчи на ден (показно при това) толкова пари, колкото дава на месец на 2-3 от работниците си?

да не говорим, че все още хората с висше образование взимат по-малко от работниците... един счетоводител обикновено взима по-малко от един склададжия... а го товарят и с несвойствени за него неща...

та това е... в общи линии... мога още да пиша по темата, но... не виждам смисъл... тези, които ме разбраха, разбраха...

тези, които не ме разбраха... ами... ще го усетите в един момент, но... ще бъде късно...
Bella Ciao
Аватар
latrevw

Мнение от latrevw »

Айвъне, не мога да кажа нищо срещу това, което си написал, така е
Само че, това, което мен ме дразни в тази тема е използването на думата "всички", ти казваш всички гледат да направят това и онова, сноу казва "всички деца се напиват". Аз искам само да подчертая, че не са всички и не са само изключения. Как пък се събрахме тук все изключения.
Това, за което ти говориш се отнася до нашето поколение, ние сме такива. Нашите деца са други.
Както е казала магът нашата задача е да насочим тях, за да искат да станат учители, за да искат нещо да променят, да не се въздържат да се борят срещу несправедливост. Когато успеем с тях, лека-полека нещата ще започнат да се оправят. И никак не е малко това. Да не мислиш, че на мен ми е по-леко отколкото на фуего в училище, да не мислиш, че не се побърквам като чуя дебилски изказвания в къщи... Просто аз работя в къщи върху тях, опитвам се да си работя свястно и с кеф работата си и мисля, че колкото повече хора го правят, толкова по-добре. И аз виждам такива хора и ми е кеф, защото знам, че не всички са тъпи мутри, шефове на обожествени фирми.
За равен старт мисля, че е смешно да говорим. Няма такова животно. Равни сме само с първия рев, който надаваме след като се родим, от там нататък всичко е различно.
Аватар
Дон Румата Есторски

latrevw написа:относно извънредния труд - стана ми любопитно. с какво се занимава твоята фирма? тук това се води за изключително, страшно личен въпрос, така че ако искаш отговори. моите впечатления са, че почти навсякъде има моменти, когато извънредният труд е наложителен, затова и след това бива компенсиран, дали с двойно заплащане, дали с почивка, зависи. ...
Аз го написах още преди две години, така че не е тайна. Вградени системи. Нестандартно оборудване. Електроника, повече софтуер. Но с произвдство
не се занимаваме. Давам го на външни фирми, предимно български. Съвсем микроскопични сме, едва правим над милион оборот в година. Няма ни в
списъка на 100-те най-успешни фирми в България. :-) Специално за моите приятели от данъчното уточнявам: всички данъци и такси си плащаме в
Отечеството. И всички. :-) Най-смешно е като се срещаме с познати, дето държат разни огромни фабрики, и се оказва, че ние плащаме повече...
Първоначално и ние така започнахме. Всеки работи когато и където си иска. После самите колеги настояха да направим офис, в който да се ходи
именно от 9 до 17. Чисто по-дисциплиниращо е. И може. Заплатите се декларират напълно. Отпуски и болнични се плащат 100%, все едно че си бил на
работа. Организирам им кредити за апартаменти. Почивки ... който когато и където си поиска. Шегуват се - от мен нищо не зависело - "мъжът/жена
ми казва къде, аз казвам кога, фирмата дава парите". 13-ти заплати. Не се оплакват, но аз ги виждам, на повечето половинките не работят. Ситуирани
сме в малък град, където с работата е тегаво. И макар със заплати над средната за бранша в София, не е това което би ми се искало.
Това ми беше хоби като малък, с това се и занимавам. Мъчно ми е, че не винаги мога да "се помотая в кухнята", защото основно се занимавам с
организацията, а ми липсва. Но ясно си давам сметка, че колегите са всичко, което имам, така че няма мърдане. Пък сме и приятели, те са ми
най-истинските приятели, май. Защото завися от тях.
Това за България. Тука е абсурд да ги оставиш да работят "когато и където си искат". Това означава, че няма да бутнат нищо. От време на време
командировам по някого от България насам, за да мога да поема въздух, особено по изложения разни...
Аватар
maggot
BOFH

Мнение от maggot »

сър Айвънхоу написа:
те тука те е се подписвам с двете си ръце!
благодаря, Маготич! :kiss:
За теб всичко, душо! :kiss: :lol:

Бе то всъщност май повече исках да кажа, че трябва да обичаме децата си вместо да ги считаме за бреме или както в някои среди - извор на помощи и толкоз. Това е в основата.
Има хора, в които живее Бог. Има хора, в които живее дяволът. А има и хора, в които живеят само глисти.
--------------------------------------------------------
Ъ-ъ-ъ-ъ-ъ... таковата...
Аватар
latrevw

Мнение от latrevw »

Аз го написах още преди две години, така че не е тайна. Вградени системи. Нестандартно оборудване. Електроника, повече софтуер. Но с произвдство
не се занимаваме. Давам го на външни фирми, предимно български. Съвсем микроскопични сме, едва правим над милион оборот в година. Няма ни в
списъка на 100-те най-успешни фирми в България. :-) Специално за моите приятели от данъчното уточнявам: всички данъци и такси си плащаме в
Отечеството. И всички. :-) Най-смешно е като се срещаме с познати, дето държат разни огромни фабрики, и се оказва, че ние плащаме повече...
Първоначално и ние така започнахме. Всеки работи когато и където си иска. После самите колеги настояха да направим офис, в който да се ходи
именно от 9 до 17. Чисто по-дисциплиниращо е. И може. Заплатите се декларират напълно. Отпуски и болнични се плащат 100%, все едно че си бил на
работа. Организирам им кредити за апартаменти. Почивки ... който когато и където си поиска. Шегуват се - от мен нищо не зависело - "мъжът/жена
ми казва къде, аз казвам кога, фирмата дава парите". 13-ти заплати. Не се оплакват, но аз ги виждам, на повечето половинките не работят. Ситуирани
сме в малък град, където с работата е тегаво. И макар със заплати над средната за бранша в София, не е това което би ми се искало.
Това ми беше хоби като малък, с това се и занимавам. Мъчно ми е, че не винаги мога да "се помотая в кухнята", защото основно се занимавам с
организацията, а ми липсва. Но ясно си давам сметка, че колегите са всичко, което имам, така че няма мърдане. Пък сме и приятели, те са ми
най-истинските приятели, май. Защото завися от тях.
Това за България. Тука е абсурд да ги оставиш да работят "когато и където си искат". Това означава, че няма да бутнат нищо. От време на време
командировам по някого от България насам, за да мога да поема въздух, особено по изложения разни...
аз не знам с какъв ник си писал преди две години и изобщо кой си. да разбирам, че не си в България ли?
всичко звучи страхотно, пожелавам ти все така да е.
аз не казах, че работят кой и където си иска, има си офис, ходи се там, но никой не те следи колко време си бил в офиса, къде си отишъл, служебно или лично, иска се само работата да е свършена. Така работи мъжа ми, така работя и аз. Всеки си знае задълженията, спазва си сроковте, ако иска спи цял ден и работи през нощта, ако иска работи от 8 до 5 и вечер си е свободен. Така че действа в България.
Аватар
Дон Румата Есторски

latrevw написа:аз не казах, че работят кой и където си иска, ...
В това няма нищо лошо. Стига да работи.
По едно време бяхме пощуряли да купим един малък остров и да отидем да живеем и да работим там, идеята беше да опитаме без монетарната
система ... но ни мина. :-)
Както вече писах, част от системата сме. Всички ние.
Аватар
Green Light

Мнение от Green Light »

latrevw написа:аз не казах, че работят кой и където си иска, ...
В това няма нищо лошо. Стига да работи.
По едно време бяхме пощуряли да купим един малък остров и да отидем да живеем и да работим там, идеята беше да опитаме без монетарната
система ... но ни мина. :-)
Както вече писах, част от системата сме. Всички ние.
Начи ако пак решите... не, грешка, грешка.
Ако го купите тоя остров, аз също ще пробвам без монетарната система.

Мисля, че ще имате голяма полза от мен, понеже така като гледам как се развиват нещата, ще имам известен аванс пред вас. В смисъл да живея без монетарната система става въпрос.
Та ще ви светвам, лекции, упражнения, тва онова.
Аватар
Дон Румата Есторски

Green Light написа:...аз също ще пробвам без монетарната система. ...
:-)
За мен би било чест, Грийн.
Аватар
Kent
Обратна връзка:

Мнение от Kent »

айвън аз ти уважавам загриженоста, но това нали не е рев по "социализЪма" в български вариант, соц. училището, атмосферата, жувота и всички МУ екстри, - филията с мирудия /прословутата вече/ и шпековия салам и портокалите по коледа.... на безкласовото общество витамините.
всъщност и да е рев, пак ще те разбера.
какво значи, искат да ни преебът поколенията, ние какви сме биле тогава през шеесте, седемтесете - гении? бъдещи. щастливци? и само цветя и кебапчета. обясни го моля те.
излизаш на пазаря и си гол и бос, някой да е обещавал че след десети ноември ще завалят долари от капчуците:grin:
Аватар
сър Айвънхоу

Мнение от сър Айвънхоу »

Kent написа:айвън аз ти уважавам загриженоста, но това нали не е рев по "социализЪма" в български вариант, соц. училището, атмосферата, жувота и всички МУ екстри, - филията с мирудия /прословутата вече/ и шпековия салам и портокалите по коледа.... на безкласовото общество витамините.
всъщност и да е рев, пак ще те разбера.
какво значи, искат да ни преебът поколенията, ние какви сме биле тогава през шеесте, седемтесете - гении? бъдещи. щастливци? и само цветя и кебапчета. обясни го моля те.
излизаш на пазаря и си гол и бос, някой да е обещавал че след десети ноември ще завалят долари от капчуците:grin:
хехе, брат... най-малкото аз ще имам носталгия по соца...
да, може и да има носталгия по младостта и детството... всеки я има, НО...

ясно съзнавам, че сред съучениците ми имаше много и лоши и неграмотни... да... да... да... НО...

съвсем друго говоря...

първо, не трябва да смесваме демокрацията със свободията...
в нормалните държави има противообществени елементи... има всичко това, което ние сме против него тук, НО... не в такива размери... едно общество може да преглътне 1-2% вредни елементи в себе си (ти самия ще ме разбереш, защото знаеш, че малко вредни микроби в организма само поддържат имунитета), но когато противообществените прояви, достигащи до грубо престъпване на закона, достигнат размери над 50%, то "пациентът, определено е тежко болен"...

второ, човешкото същество е единственото, което нарушава ентропията и то чрез самоорганизация.
едно нормално общество е организация от човешки индивиди и в него, за да се намали ентропията, трябва да има организация... в нашата скъпа държавица единствената добре работеща организация е тази на организираната престъпност....

трето, от времето на просвещението съществува така наречения Обществен договор, който гарантира, че държавата трябва да обслужва обществото, а не обратното... в милата ни рОдина целия народ се гърби, защото държавата все повече и повече го кара да я обслужва...

четвърто,....

петто,...

шесто,...

та така...
Bella Ciao
Аватар
Kent
Обратна връзка:

Мнение от Kent »

ма 500 години е назад е българския народ, а не му се губят първите седем. петстин години оцеляване, а не развитие - хората литнали във въздуха и измислили автомобила, фотографията, а тука... бе знаеш. ми бавно ще става, ко. нали полагаме основите. аз се натопорчих щото пораженчеството най го мразя. пророците също ги недолюбвам, ма такъв съм. средностатитческия кент хахахахаха.
дон румата, пак апелирам не бързай. резултата ще покаже кой прав и кой крив:-)
Аватар
WALL-E

Мнение от WALL-E »

Kent написа:хората литнали във въздуха и измислили автомобила, фотографията, а тука...
кентъки, и ти май си ходил при кофти даскали..
вземи поне на изложбата у варна дет ти е под ръка да идеш
И ние сме дали нещо на света...
за да не повтаряш глупости натяквани от синия екран
после, попитай колко от изобретенията са защитени тук в БГ и колко навън :-)
и къде са се доказали изобретателите...
ми то народа и преди си го е казал
"не хвърляй диаманти на прасетата.."
Публикувай отговор