До там ни докараха...
аз българин ли съм?Kent написа:те са българи колкото вернер фон браун е индианец:-)
тука що не откриват, това имах предвид
а асен йорданов българин ли е?
или и него не го знаеш
"Ако на всяко 8-годишно дете в света се преподава медитация, ние ще премахнем насилието от света в рамките на едно поколение" - Далай Лама
Трябва от злото да направиш добро. Друг материал за градеж не остана...
С това не съм съвсем съгласна, но дори и да си прав, би трябвало точно затова да се мисли с прицел напред, а не само до следващата бюджетна година (защото в бюджета на държавата е заложена политиката на управлението й, нали, философията му един вид).Kent написа:ма 500 години е назад е българския народ, а не му се губят първите седем. петстин години оцеляване, а не развитие...
Тръгнахме към неолиберализма, когато светът вече се чуди как да се измъкне от него, защото не работи.
Не ни пречат ония петстотин години, с тях не сме назад.
Пак сме встрани, но не знам с последните колко, аз дотолкова не мога да броя.
Panta rhei...
щото чак сега започват обикновени хора да могат да си правят фирми, да участват в управлението или поне да изразяват позиция.. без да са "роднина, милиционер"Kent написа: що не тука с почести.
това се промени след настъпването на дУмокрацията
другото са неизживените прескочени моменти, които всички сериозни историци или там..политолози, теолози и прочее
отричат, че може да се прескочат
бавно, но устойчиво
на много ниско ниво, но е някакво начало
и върховете се изкачват с малки стъпки
а когато се преодолее критичната маса от хора разбиращи "приличието"
тогава чак ще настъпят и качествените промени
и пак ще има "просвещение" и пак ще има "златният век"
е..сигурно няма да доживея, но поне децата си съм научил да са готови
и не смятам да се капсуловам зад моите стени на уютния хабитат
we are - сина ми те ся го е пуснал
все едно ме е чел кво говорим тук
Трябва от злото да направиш добро. Друг материал за градеж не остана...
саше, на сто съм съгласен, колкото и а да звучи странно, това имах ВНАПРЕДВИД още от първия пост мой, без да имам претненции, че съм се изразявал адекватно и ако някой съм оскърбил сори. жувота е мой се пак, децата, жената и скромия опит също... чак сега нали, ама няма да стане сега, може и после да не стане, но по после може и да стане. всичко ше е наред.
Е, да, ама ти ме разбра и без кръчмата, налиWALL-E написа:май.. четете какво казва много кривоfuego написа:Амаранта, удоволствие ли ти доставя да се заяждаш?
е затова тия разговори в кръчма се водят
и чак после се дописват позициите тук у форума
нищо де, ще направим някоя кръчма някой път, почти съм се престрашила.
да, и аз така, нещо такова се опитвах да кажа, пък какво излезе!:lol:Kent написа:саше, на сто съм съгласен, колкото и а да звучи странно, това имах ВНАПРЕДВИД още от първия пост мой, без да имам претненции, че съм се изразявал адекватно и ако някой съм оскърбил сори. жувота е мой се пак, децата, жената и скромия опит също... чак сега нали, ама няма да стане сега, може и после да не стане, но по после може и да стане. всичко ше е наред.
Благодаря, Сноу, за хубавите думи, и за разбирането,snowprincess написа:това, което виждаш не е арогантностДон Румата Есторски написа:Арогантността ти пък въобще говори, че твоите „аргументи” нямат нищо общо с какъвто и да е било опит.Амаранта написа:ясно, не разбираш какво говоря - се тая. звучало ти така, звучало онака дрън-дрън никакъв аргумент не е това.
Аз ти написах, но ти удобно премълча: по календара е почивен ден, ти защо си на работа?
Неуважението към опонента е неуважение към себе си...
тя винаги казва това, което мисли и винаги е максимално искрена, ти също
това е нейната гледна точка, защото нейните аргументи са свързани с нейния опит
и какво ако не съвпадат с нашите - това прави ли я арогантна или е смела да каже нещо различно
нейната истина е истина за нея, не е необходимо да е истина и за нас
ако я убедим в нашата истина, това би увеличило тревожността й, би я направило нещастна
искаме ли това?
като изключим последните 2 реда, на които без малко да се просълзя - горкото идиотче аз, не правете резки движения край него, да не се разстрои...
апропо, защо се опитвате да ме убедите в неща, които ще ме направят нещастна,
ако аз успея да ви убедя в "моите", нещастни ли ще сте?
Дон Румата Есторски написа:Арогантността ти пък въобще говори, че твоите „аргументи” нямат нищо общо с какъвто и да е било опит.Амаранта написа:ясно, не разбираш какво говоря - се тая. звучало ти така, звучало онака дрън-дрън никакъв аргумент не е това.
Аз ти написах, но ти удобно премълча: по календара е почивен ден, ти защо си на работа?
Неуважението към опонента е неуважение към себе си...
Дон Румата, моля те, не приемай това, че не ти отговарям като арогантност или високомерие, прочетох те, но просто нямам какво да ти кажа.
не, как може да ти хрумне подобна мисъл?!Амаранта написа:
апропо, защо се опитвате да ме убедите в неща, които ще ме направят нещастна,
ако аз успея да ви убедя в "моите", нещастни ли ще сте?
лично аз ще съм много щастлива, защото това са целите и задачите на работата ми
искам всички ученици да са като твоите деца - знаещи, търсещи, можещи, мотивирани и най-вече подкрепяни от родители като теб
четем, много добре четем, но някой хора са си втълпили, че целият свят е като тях - интелигентен, ерудиран, възпитан, борещ се...Амаранта написа:Е, да, ама ти ме разбра и без кръчмата, налиWALL-E написа:май.. четете какво казва много кривоfuego написа:Амаранта, удоволствие ли ти доставя да се заяждаш?
е затова тия разговори в кръчма се водят
и чак после се дописват позициите тук у форума
нищо де, ще направим някоя кръчма някой път, почти съм се престрашила.
Амаранта, разбираме те много добре, сблъсквам се всеки месец с родителското тяло и знам позициите, няма смисъл да се дъвчем, големи хора сме все пак
стига да иска човек, изход винаги има.Kent написа:фуего а ква ти е рецептата личната, какъв е изхода според тебе:-)
рецептата не е толкова кратка, както рецептите които изписваш на пациентите си
Кенте, още в 7-ми клас, аз знаех, че ще стана учител по биология, тогава се "запали" желанието в мен да изучавам този предмет, не знам, обяснение нямам от къде ми дойде точно биологията. Не съм ходила на кръжок, който да ме впечатли, нито на уроци/курсове. Майка ми много искаше медицина или фармация, беше много против кандидатстването ми за даскал.
Била е много права, тук пак ще ме разберат погрешно, но...
Искам да кажа, че на 14 години знаех какво искам и съм доволна, че съм успяла без чужда помощ, т.е частни учители, курсове и прочие...
Какво наблюдавам в днешните деца...
Скоро /миналата седмица/ поговорихме с 10-те класове какво ще учат след като завършат гимназия...отговорът бе:" и ние не знам, като дойде време ще решим?"............" Категорично заявяваме, че в тази скапана държава няма да учим и работим!"
Зададе ми се въпрос:
"Защо работим и търпим, след като вземаме със 100 лв повече от един чистач, който не е учил?"
имали баби, майки и роднини учители и знаели колко са били заплатите ни"
Болно е, когато виждаш един подрастващ млад и с потенциал човек, да говори само за пари, да сравнява професии и кой колко взема...няма да се пускам в подробности, защото примерите които мога да дам са хиляди, но всички са свързани с материалното. Ние на тяхната възраст се радвахме на дребните неща, които днес те не забелязват.
Ето една такава тема, която никой от вас не се е замислил, че децата ни в къщи слушат разговорите не за духовното, а за материалното. Никой от нас, включително и аз, не си даваме сметка, че нашите деца, чуват колко ни е сметката за тока, колко е парното, бензина, храната...
Дори на тези години, почти 40 които имам, аз все още се радвам на песента на птичките сутрин, на изгрева, залеза, на някое хубаво облаче, което оприличавам на нещо красиво, на хубава книга....
Дори латрево или амаранта, не си спомням коя от двете, сама каза, че децата й нямат желание за кръжоците по математика, а тя ги "натиска" да ходят. Ако зависело от тях, изобщо няма да посещават подобни "мероприятия"
Тя е тази която иска от тях да четат, знаят и вървят напред, но те самите не са мотивирани. Днешните деца наистина са объркани. Ние сме хората които трябва да направим нещо и да върнем онзи детски смях и желание към книгите.
Темата е дълга и не искам да се впускам в подробности, но нека всеки от нас се замисли и да не приема толкова емоционално казаното от мен. То е на база наблюдение и опит...
- snowprincess
Амаранта написа: ако аз успея да ви убедя в "моите", нещастни ли ще сте?
ама ние сме били "там" и сме вярвали в "твоите", и сме се разочаровали, защото не са отговорили на очакванията ни
как да кажа на дъщера ми, че всички деца са добри, умни и т.н., след като на една екскурзия й откраднаха портмонето и я оставиха три дни без стинка, като в 6 клас я наричаха зубрачка, курва, мръсница..., а тази година получи куп заплахи по телефон и нет и ме помоли за помощ... ще ми повярва ли

Тук вече наистина обаче драматизираш.fuego написа:стига да иска човек, изход винаги има.Kent написа:фуего а ква ти е рецептата личната, какъв е изхода според тебе:-)
рецептата не е толкова кратка, както рецептите които изписваш на пациентите си
Кенте, още в 7-ми клас, аз знаех, че ще стана учител по биология, тогава се "запали" желанието в мен да изучавам този предмет, не знам, обяснение нямам от къде ми дойде точно биологията. Не съм ходила на кръжок, който да ме впечатли, нито на уроци/курсове. Майка ми много искаше медицина или фармация, беше много против кандидатстването ми за даскал.
Била е много права, тук пак ще ме разберат погрешно, но...
Искам да кажа, че на 14 години знаех какво искам и съм доволна, че съм успяла без чужда помощ, т.е частни учители, курсове и прочие...
...
Хората са различни и от моя гледна точка ранното професионално определяне не е подходящо за всички. Ей така, като чисто човешко развитие не е полезно. И нали по-широкото, по-общото образование би трябвало да дава по-голям избор?
Добре, сигурно доста деца изглеждат крайно материални и практични, но не забравяй, че може и да е поза и да те провокират. Те са и по особен начин стеснителни на тази възраст и цинизмът им прикрива много неща.
Точно в това отношение те не са по-различни от всички предишни поколения. В начина на събиране на информация - да, но в това - не мисля.
Проблемът е, че със съсипването на образованието и с вързването на ръцете на учителите нашето мило общество изгуби начините си да им помага.
Но пък, от друга страна, понякога крайните ситуации водят до неочаквани резултати.
На каква възраст са Анонимните?
Panta rhei...
- сър Айвънхоу
къде видя пораженчество при мен бре? аз крещя за възстание!Kent написа:аз се натопорчих щото пораженчеството най го мразя
Ситият на гладния не вярва...
Bella Ciao
Bella Ciao
наблюденията ти са повърхностни и неосмислени, това казвам аз. Направо ме убивате с тази мотивация, която искате от децата. Дъщеря ми е на 9 - трябва да очаквам от нея да е мотивирана, да знае, че е полезно да ходи на курсове. Докато не се докосне до нещо, няма как да го разбере. Единици са децата, които ходят по собствено желание и в това няма нищо лошо. Така беше и когато аз бях ученичка. Синът ми е на 15, той беше първия натискан да ходи по курсове и знаеш ли сега ми е благодарен. Сам е казал на баба си: Абе мен ме мързи, но знам, че мама няма да ме остави да се проваля. Т.е. може и да мърмори, но вече е убеден, че има полза. Може и да го мързи (то и мен ме мързи), но разчита да го побутвам и показвам това-онова.fuego написа:Дори на тези години, почти 40 които имам, аз все още се радвам на песента на птичките сутрин, на изгрева, залеза, на някое хубаво облаче, което оприличавам на нещо красиво, на хубава книга....
Дори латрево или амаранта, не си спомням коя от двете, сама каза, че децата й нямат желание за кръжоците по математика, а тя ги "натиска" да ходят. Ако зависело от тях, изобщо няма да посещават подобни "мероприятия"
Тя е тази която иска от тях да четат, знаят и вървят напред, но те самите не са мотивирани. Днешните деца наистина са объркани. Ние сме хората които трябва да направим нещо и да върнем онзи детски смях и желание към книгите.
Темата е дълга и не искам да се впускам в подробности, но нека всеки от нас се замисли и да не приема толкова емоционално казаното от мен. То е на база наблюдение и опит...
Съгласна съм, че децата са объркани, съгласна съм, че прекалено ги товарим с нашите финансови проблеми, но знаеш ли - пътуваме с колата, виждаме красив залез и те ме молят да спра да снимат с телефоните и после да качат във фейса и да споделят с приятели; ходи сина ми на поредния "ужасен" курс-обучение в Англия и беше въодушевен от сградите, мостовете, Биг Бен. Т.е. те виждат всичката красота, която и ти. И не ми казвай, че като си била на 10-15 години си се наслаждала на песните на птичките и на красотата на всяко цвете.
п.п. пише се някоИ хора.
Knowing others is intelligence; knowing yourself is true wisdom. Mastering others is strength; mastering yourself is true power.
- сър Айвънхоу
Bella Ciao
Bella Ciao
ще ти повярва, ако ти самата вярваш в това. аз на моята дъщеря казвам, че хора всякакви има, но у всички е заложеното доброто. и на дъщеря ми й откраднаха парите в уччилище, намери се извършителя - момиченце от техния клас. не съм ходила да се разправям, класната е уведомила майката, детето се извини, сега дори често играят заедно, а моята въобще е забравила за случката, всеки прави грешки. за мен важното е лошото да се забравя и да се даде втори шанс, ако пак не става, просто си продължаваш по своя път.snowprincess написа: ама ние сме били "там" и сме вярвали в "твоите", и сме се разочаровали, защото не са отговорили на очакванията ни
как да кажа на дъщера ми, че всички деца са добри, умни и т.н., след като на една екскурзия й откраднаха портмонето и я оставиха три дни без стинка, като в 6 клас я наричаха зубрачка, курва, мръсница..., а тази година получи куп заплахи по телефон и нет и ме помоли за помощ... ще ми повярва ли
п.п. междудругото, моят син ме помоли да те питам в коя паралелка е дъщеря ти и как се казва, той все с големите се мъкне и му стана любопитно, когато по повод тази тема говорихме колко в МГ пушат и пият и т.н.
Knowing others is intelligence; knowing yourself is true wisdom. Mastering others is strength; mastering yourself is true power.
- snowprincess
как ще й казваш да забравя, втори шанс може да се дава, но да има едно на умlatrevw написа:ще ти повярва, ако ти самата вярваш в това. аз на моята дъщеря казвам, че хора всякакви има, но у всички е заложеното доброто. и на дъщеря ми й откраднаха парите в уччилище, намери се извършителя - момиченце от техния клас. не съм ходила да се разправям, класната е уведомила майката, детето се извини, сега дори често играят заедно, а моята въобще е забравила за случката, всеки прави грешки. за мен важното е лошото да се забравя и да се даде втори шанс, ако пак не става, просто си продължаваш по своя път.snowprincess написа: ама ние сме били "там" и сме вярвали в "твоите", и сме се разочаровали, защото не са отговорили на очакванията ни
п.п. междудругото, моят син ме помоли да те питам в коя паралелка е дъщеря ти и как се казва, той все с големите се мъкне и му стана любопитно, когато по повод тази тема говорихме колко в МГ пушат и пият и т.н.
"Вярвай в Бог (и в доброто), но заключвай колата си."

обаче нямаш представа за моята отправна точка, нали?:bigsmile:snowprincess написа:Амаранта написа: ако аз успея да ви убедя в "моите", нещастни ли ще сте?![]()
ама ние сме били "там" и сме вярвали в "твоите", и сме се разочаровали, защото не са отговорили на очакванията ни
Верка хубаво го е казала в съседната тема - страховете понякога ни пазят, друг път ни разрушават.
понеже в момента още си въртя това парче на Muse,
ей сега точно ми крещят това в ухото:
....
If we live a life in fear
I'll wait a thousand years
Just to see you smile again
и да се допълня - и аз мисля като Лат за втория шанс и т.н. особено когато става въпрос за деца. а и в голяма степен очакванията предопределят поведението на хората :)
така да бъде, няма да споряlatrevw написа:
наблюденията ти са повърхностни и неосмислени
п.п. пише се някоИ хора.
от извода ти излиза, че всички учители или болшинството, сме с такива наблюдения...
п.п безгрешни няма, всеки допуска грешки...и...пардон, че един учител е написал грешно думата, сигурно не е достатъчно квалифициран и компетентен...
- сър Айвънхоу
ц... не са толкова малки и неосъзнати... определено са над 25 години... да не говорим, че е много по-вероятно да са в границата на логото ни...fuego написа:Гимназия...Мнемозина написа:
от 8-ми до 12-ти клас
Bella Ciao
Bella Ciao
Ти пък все да придърпаш чергата към нашия край.сър Айвънхоу написа:ц... не са толкова малки и неосъзнати... определено са над 25 години... да не говорим, че е много по-вероятно да са в границата на логото ни...fuego написа:Гимназия...Мнемозина написа:
от 8-ми до 12-ти клас
Но онези с паметника са си малки. Поне на възраст.
Panta rhei...
Anonymous се борят срещу общество, което слага етикети. Anonymous представляват всеки един индивид, без значение от националност, пол, раса, етнос, сексуална ориентация или вяра. Борба за истина, прозрачност, свобода на словото и информацията.сър Айвънхоу написа:ц... не са толкова малки и неосъзнати... определено са над 25 години... да не говорим, че е много по-вероятно да са в границата на логото ни...fuego написа:Гимназия...Мнемозина написа:
от 8-ми до 12-ти клас
Но това не е интересно. По-приятно е да се правим на маймуни и да скандираме, че искаме Волен на власт, докато люпим семки и хвърляме бутилките от бира, купени с джобните за училище.
Има хора, в които живее Бог. Има хора, в които живее дяволът. А има и хора, в които живеят само глисти.
--------------------------------------------------------
Ъ-ъ-ъ-ъ-ъ... таковата...
--------------------------------------------------------
Ъ-ъ-ъ-ъ-ъ... таковата...
- сър Айвънхоу
ъъъ... ма то ставало на въпрос за нашите ли... пфу...maggot написа:Anonymous се борят срещу общество, което слага етикети. Anonymous представляват всеки един индивид, без значение от националност, пол, раса, етнос, сексуална ориентация или вяра. Борба за истина, прозрачност, свобода на словото и информацията.сър Айвънхоу написа:ц... не са толкова малки и неосъзнати... определено са над 25 години... да не говорим, че е много по-вероятно да са в границата на логото ни...fuego написа: Гимназия...
от 8-ми до 12-ти клас
Но това не е интересно. По-приятно е да се правим на маймуни и да скандираме, че искаме Волен на власт, докато люпим семки и хвърляме бутилките от бира, купени с джобните за училище.
извинявам се... объркал съм се...
Bella Ciao
Bella Ciao
нещо интересно на тема образование и за това как работят някои учители
ако ви се чете
http://www.capital.bg/politika_i_ikonom ... ematikata/
ако ви се чете
Това е чудесно, ноlatrevw написа:нещо интересно на тема образование и за това как работят някои учители
ако ви се чете
учителите в държавните училища НЕ МОГАТ да избират как и по какви програми да преподават, за това си има предписания от МОМН и експерти от същото министерство, които ги инспектират (наскоро се запознах с една такава и при цялата ми диалогичност и добронамереност след първия половин час изпитвах желание да я унищожа словесно, без нито да завися от нея, нито да се налага да имам нещо общо с нея - дано не са всички такива, май не са, де).
Учителите НЕ МОГАТ да кажат "написаното по този урок в учебника е пълна идиотия", а доста често е така.
НЕ МОГАТ да изискват по-малки класове, с които със сигурност се работи по-ефективно.
И така нататък.
Към тях има купища изисквания, но те права реално нямат.
Panta rhei...
напротивМнемозина написа:учителите в държавните училища НЕ МОГАТ да избират как и по какви програми да преподават, за това си има предписания от МОМН и експерти от същото министерство, които ги инспектират (наскоро се запознах с една такава и при цялата ми диалогичност и добронамереност след първия половин час изпитвах желание да я унищожа словесно, без нито да завися от нея, нито да се налага да имам нещо общо с нея - дано не са всички такива, май не са, де).
Учителите НЕ МОГАТ да кажат "написаното по този урок в учебника е пълна идиотия", а доста често е така.
НЕ МОГАТ да изискват по-малки класове, с които със сигурност се работи по-ефективно.
И така нататък.
Към тях има купища изисквания, но те права реално нямат.
след като преподаващият учител избира учебника, по който да работи...
ако е избрал такъв, който е "идиотия", защо не го е разлистил предварително
ако става въпрос само за 1 урок, този урок ли проваля преподаването му през цялата година
учителят има много права, но за много от тях мързелешката нехае
учебникът и учебното помагало ПОДПОМАГАТ обучението
(чл.4, ал.2 и чл.6, ал.2http://www.minedu.government.bg/opencms ... magala.pdf)
по един и същ учебник, по една и съща програма, различни учители постигат различни резултати дори с едни и същи деца
и какво като Учителите НЕ МОГАТ да кажат "написаното по този урок в учебника е пълна идиотия"
самото преподаване трябва да е творчески процес, а да виждаш светлина и вдъхновение в учителските очи
може, но само тук-там
«Страдаме без страдание, желаем без желание, мислим без мисли.»
Ф.Песоа
това май е другото лице на скуката
Ф.Песоа
това май е другото лице на скуката
така де, имат си свобода...да не би да ги проверъаваат всяка дума коъато казват в час...лапетата колкот и да записват с телефоните все 6те им омръзне...така, 4е ни6то не им пречи да ги нау4ат и не6то пове4е освен у4ебника и на не6то по-разли4но и така...стига да иска човека...
от друга страна не моге да няма инспецтори, щото всички остнали идиоти в училищата все нъакой тръбва да ги контрлолира и да им дава насоки така да се каге...
изоб6то не му е лесно на обществото и на дъргавата ...то ако всички бъаха свестни дето се вика е лесно, всеки моге...и ББ ще6е да се оправи и да не се оплкава какъв му бил матеряла...
оба4е това е трудното: как да направи6б едно не6то да работи хем с качествен матерял, хем с нека4ествен...
как да гори огъня когато дъевата са мокрииии
от друга страна не моге да няма инспецтори, щото всички остнали идиоти в училищата все нъакой тръбва да ги контрлолира и да им дава насоки така да се каге...
изоб6то не му е лесно на обществото и на дъргавата ...то ако всички бъаха свестни дето се вика е лесно, всеки моге...и ББ ще6е да се оправи и да не се оплкава какъв му бил матеряла...
оба4е това е трудното: как да направи6б едно не6то да работи хем с качествен матерял, хем с нека4ествен...
как да гори огъня когато дъевата са мокрииии
Блажени са бедните духом
Първо, избирайки учебник, не избираш програма. Програмата си е една с много учебници по нея. Ако по програма трябва да преподаваш първо българска, а после световна история, не можеш да промениш това. Ако по програма трябва да набиваш в главите на шестокласници правителства и министри от началото на ХХ век на килограм, не можеш да преместиш това два класа по-нататък, нито пък да им го спестиш, защото така или иначе няма как на тази възраст да схванат основното. Това е програмата.holi_day написа: напротив
след като преподаващият учител избира учебника, по който да работи...
ако е избрал такъв, който е "идиотия", защо не го е разлистил предварително
ако става въпрос само за 1 урок, този урок ли проваля преподаването му през цялата година
учителят има много права, но за много от тях мързелешката нехае
И второ, избирането на учебник е нещо мноооого интересно. Мога да ти кажа например защо учителите по музика в един период избираха най-много онзи учебник, в който пишеше за Кондьо и други от този калибър - бъди сигурна, че не беше защото най-много го харесват.
Мда. И като ти въведат тестово оценяване по пеене (каквото се очаква със сигурност заради европейските директиви) - ще настъпи едно творческо вдъхновение, ум да ти зайде.holi_day написа:учебникът и учебното помагало ПОДПОМАГАТ обучението
(чл.4, ал.2 и чл.6, ал.2http://www.minedu.government.bg/opencms ... magala.pdf)
по един и същ учебник, по една и съща програма, различни учители постигат различни резултати дори с едни и същи деца
и какво като Учителите НЕ МОГАТ да кажат "написаното по този урок в учебника е пълна идиотия"
самото преподаване трябва да е творчески процес, а да виждаш светлина и вдъхновение в учителските очи
може, но само тук-там
Абе добре, че има сърцати хора и успяват да се справят.
Но въпросът ми е - защо това трябва да е "въпреки" и не може ли всичко да е някак по-нормално.
Последно промяна от Мнемозина на 12.11.12, 12:46, променено общо 1 път.
Panta rhei...