Гимназии
- Green Light
Гимназии
Хора, кажете за гимназиите след седми клас. За София ме интересува. Дайте акъл, всичко каквото знаете или сте чули.
Класическата как е? НПМГ? Езиковите- 1ва, 2ра немска, 1ва, 2ра английска, СМГ(макар, че той не иска смг, идея си нямам защо.), други които се смятат за добри, банковата, коя друга... даже незнам кои са номерата на училищата. Нищо не знам, изобщо не съм се интересувал, а имам седмокласник. Трябва да започна от някъде. Естествено, че той ще си избере, но и аз, и той сме в пълна мъгла понастоящем.
Учителите добри ли са? Децата доволни ли са, родителите доволни ли са?
Аз мисля, че няма много голямо значение къде ще влезе, за бъдещето му или за реализацията, но може да има или едни приятни, или пък едни пу, пу, гадни пет години.
Та не е зле да се ориентираме.
Класическата как е? НПМГ? Езиковите- 1ва, 2ра немска, 1ва, 2ра английска, СМГ(макар, че той не иска смг, идея си нямам защо.), други които се смятат за добри, банковата, коя друга... даже незнам кои са номерата на училищата. Нищо не знам, изобщо не съм се интересувал, а имам седмокласник. Трябва да започна от някъде. Естествено, че той ще си избере, но и аз, и той сме в пълна мъгла понастоящем.
Аз мисля, че няма много голямо значение къде ще влезе, за бъдещето му или за реализацията, но може да има или едни приятни, или пък едни пу, пу, гадни пет години.
- windcolours
уффф болна тема,
големият синковец е 7ми клас, "и какво от това" би казал той
аз отдавна искам да видя сметката на този, който е решил,че децата на 12 години трябва да знаят какво искат да учат и в каква област желаят да се развиват.... специално моят хубостник иска да се развива единствено в нищоправенето, уви.... Не успях да му създам интерес към книгите въпреки всичките си напъни, оттам произтече болезнено отсъствие на интереси... Единствената изгода в случая е, че покрай него решавам като изоглавена задачи по математика и даже взех да ги разбирам-нещо, което беше свръх възможностите ми,когато му беше времето:lol:
Добре, че баща му е компютърен програмист с главозамайващ доход и стандарт на живот, та на малкия му е щукнало да кандидатства в училището, което е завършил отеца му - ТУЕС http://www.elsys-bg.org/ Разбира се, както във всички бг училища, нивото във въпросното даскало вече не е онова отпреди 20 години, но все още се води елитно, а всичките съученици на таткото се реализираха твърде успешно в IT компании из целия свят.
аз отдавна искам да видя сметката на този, който е решил,че децата на 12 години трябва да знаят какво искат да учат и в каква област желаят да се развиват.... специално моят хубостник иска да се развива единствено в нищоправенето, уви.... Не успях да му създам интерес към книгите въпреки всичките си напъни, оттам произтече болезнено отсъствие на интереси... Единствената изгода в случая е, че покрай него решавам като изоглавена задачи по математика и даже взех да ги разбирам-нещо, което беше свръх възможностите ми,когато му беше времето:lol:
Добре, че баща му е компютърен програмист с главозамайващ доход и стандарт на живот, та на малкия му е щукнало да кандидатства в училището, което е завършил отеца му - ТУЕС http://www.elsys-bg.org/ Разбира се, както във всички бг училища, нивото във въпросното даскало вече не е онова отпреди 20 години, но все още се води елитно, а всичките съученици на таткото се реализираха твърде успешно в IT компании из целия свят.
"Животът ще покаже на всеки какъв е той" Гьоте
Точно заради ей такива глупости, дето Уиндито е споменала, с щерката сме се насочили към добра езикова гимназия, нищо че вече има някакви насоки към професия, но както сама казва - нищо чудно да й щукне нещо друго на главата.
Езиковите хем са общообразователни, хем и език се научава добре.
И тъй като немския хич не ни е на сърце, та за това за сега предпочитанията са - I-ва Английска, II Английска и Испанската.
Като идеята е, че при всички положения ще се учи и английски и испански, че да може да няма проблеми в почти целия свят.
То това май и аз леко й го набутах в главата - да не ходи в профилирана гимназия. Не знам обаче дали съм дала добър съвет. Щото и аз така завърших общообразователна, но влязох в университета с математическа специалност.
Знам ли... но и детето още не е много наясно със себе си, така че изборът е повече от предопределен за сега - добро общообразователно училище, пък после каквото сабя покаже.
И тъй като немския хич не ни е на сърце, та за това за сега предпочитанията са - I-ва Английска, II Английска и Испанската.
Като идеята е, че при всички положения ще се учи и английски и испански, че да може да няма проблеми в почти целия свят.
То това май и аз леко й го набутах в главата - да не ходи в профилирана гимназия. Не знам обаче дали съм дала добър съвет. Щото и аз така завърших общообразователна, но влязох в университета с математическа специалност.
Знам ли... но и детето още не е много наясно със себе си, така че изборът е повече от предопределен за сега - добро общообразователно училище, пък после каквото сабя покаже.
Има хора, в които живее Бог. Има хора, в които живее дяволът. А има и хора, в които живеят само глисти.
--------------------------------------------------------
Ъ-ъ-ъ-ъ-ъ... таковата...
Ъ-ъ-ъ-ъ-ъ... таковата...
- сър Айвънхоу
хм... дали пък не е добре китайски да учи... че знае ли се след някоя и друга година какво ще се говори в света... предимно...maggot написа: Като идеята е, че при всички положения ще се учи и английски и испански, че да може да няма проблеми в почти целия свят.
п.п. сериозен съм като природно бедствие!
Ситият на гладния не вярва...
Bella Ciao
Bella Ciao
А, споко. Обсъждаме го и китайския.сър Айвънхоу написа:хм... дали пък не е добре китайски да учи... че знае ли се след някоя и друга година какво ще се говори в света... предимно...maggot написа: Като идеята е, че при всички положения ще се учи и английски и испански, че да може да няма проблеми в почти целия свят.
Само че за него има още малко време. Пък и няма китайски гимназии все още.
Има хора, в които живее Бог. Има хора, в които живее дяволът. А има и хора, в които живеят само глисти.
Ъ-ъ-ъ-ъ-ъ... таковата...
Ъ-ъ-ъ-ъ-ъ... таковата...
- сър Айвънхоу
честно казано, това училище има две основни предимства (ако могат да се нарекат така)...windcolours написа:уффф болна тема,
1. дава добър старт към добре платена работа (е, стига детето наистна да иска да учи тези неща)
2. доколкото съм запознат, там изучаването на английски е много високо ниво (почти както в езикова гимназиа). или поне искрено се надявам, че не са развалили традицията.
3. влизат без изпит в МЕИ-то, в която си искат специалност... (то това, напоследък не е голям плюс, но... всичко е според зависи)...
абе... това е едно от добрите професионални училища...
всъщност... честно казано, препоръчвам професионална гимназия пред езикова... език се учи, но занаят - трудно... (извинявам се на всички тук, които си изкарват хляба с преводи, не искам да подценя труда им, напротив: именно, защото напоследък куцо, кьораво и сакат, дето знае някоя и друга фраза на английски, се бара за преводач)
хм... сещам се за това как дядо ми, а той си беше умен и начетен човек, казваше: евреите, затова са голяма разобта, защото учат децата си на три неща: чужд език, музикален инструмент и занаят... където и да оите, каквото и да прави, винаги с поне едно от трите неща ще си изкарва хляба...
Bella Ciao
Bella Ciao
- Green Light
Има! Честна дума. Има една гимназия с паралелки СЪОТВЕТНО за японски и КИТАЙСКИ!!!maggot написа:А, споко. Обсъждаме го и китайския.сър Айвънхоу написа:хм... дали пък не е добре китайски да учи... че знае ли се след някоя и друга година какво ще се говори в света... предимно...maggot написа: Като идеята е, че при всички положения ще се учи и английски и испански, че да може да няма проблеми в почти целия свят.
- windcolours
18тоGreen Light написа:Има! Честна дума. Има една гимназия с паралелки СЪОТВЕТНО за японски и КИТАЙСКИ!!!maggot написа:А, споко. Обсъждаме го и китайския.сър Айвънхоу написа: хм... дали пък не е добре китайски да учи... че знае ли се след някоя и друга година какво ще се говори в света... предимно...
"Животът ще покаже на всеки какъв е той" Гьоте
- Green Light
И аз ги приказвам такива.maggot написа:Точно заради ей такива глупости, дето Уиндито е споменала, с щерката сме се насочили към добра езикова гимназия, нищо че вече има някакви насоки към професия, но както сама казва - нищо чудно да й щукне нещо друго на главата.
Аз съм завършил Киров. Не съжалявам, харесваше ми, после ми харесваше и в МЕИ. Но дали не е било късмет.
Дали не е рано за профилиране на 12 години? Затваряш си прозореца и решаваш ще професията ти ще е тая и тая. Може да уцелиш, ама па може и такова некадърие да се роди в ужасни мъки, че не ти е работа.
И аз давам съвети за езикова. Немска. Ама...
- Green Light
Хъм. Мерси! Ще го предложа на обсъждане пред голямото жури. Още се ориентираме де, но добре е да знаейм за тва училище. Отвън прилича на ПИС-а. Тва ли е?windcolours написа:уффф болна тема,
- Green Light
- сър Айвънхоу
нищо лошо към МЕИ-то, бе... просто така станаха нещата, че няма разбота за инженерите... е, то качествения, винаги ще намери работа, но...Green Light написа:Ей, чш!сър Айвънхоу написа: то това, напоследък не е голям плюс, но...
п.п. абе, не че се заяждам, просто наблюдения: страшно много се търсят в момента разни строителни инженери... ама в по-особени специалности... както и много еколози... те тия последните са си направо мафия и точат здраво, каквото докопат...
уф... нищо общо с темата, ама, като стана на въпрос какво се търси...
Bella Ciao
Bella Ciao
- Green Light
Майтап, бе, майтап, ти нали си от Икономиката, кво да ти кажа.сър Айвънхоу написа:нищо лошо към МЕИ-то, бе... просто така станаха нещата, че няма разбота за инженерите... е, то качествения, винаги ще намери работа, но...Green Light написа:Ей, чш!сър Айвънхоу написа: то това, напоследък не е голям плюс, но...
п.п. абе, не че се заяждам, просто наблюдения: страшно много се търсят в момента разни строителни инженери... ама в по-особени специалности... както и много еколози... те тия последните са си направо мафия и точат здраво, каквото докопат...
уф... нищо общо с темата, ама, като стана на въпрос какво се търси...
Кофти работа с висшето в България. Не само с него, де. И не само в България, сигурно. Ама за висше, май чужбината ни е пътя.
Има време, де.
Да избутат средното. Да видим кви маймуни ще са на 18. И после.
- сър Айвънхоу
аз имам и една година в МЕИ...Green Light написа:
Майтап, бе, майтап, ти нали си от Икономиката, кво да ти кажа.
Кофти работа с висшето в България. Не само с него, де. И не само в България, сигурно. Ама за висше, май чужбината ни е пътя.
Има време, де.
Да избутат средното. Да видим кви маймуни ще са на 18. И после.
ама да си дойда на думата...
напоследък поддържам връзки с мои бивши студенти, които, дали за един семестър по Еразъм, или магистърска степен карат в западни университети... та... отзивите са, че при нас се подготвят чудесно студенти (поне за УНСС говоря) и нивото не е под това на останалите (поне тези, които учат)... единственото, което е различно (и по-добре там) е базата и някои начини и методи на преподаване...
тъй че... проблемът не е в това дали да учи в висше в България, а какво ще прави след това, когато завърши...
ако някой иска да научи, не познавам колега, който ще си крие знанията и няма да обясни на студента и да му помогне... просто тези студенти, които искат да научат нещо, са прекалено малко... (по мое наблюдения - около 2-5%)...
Bella Ciao
Bella Ciao
Ми лично аз съм повече от убедена за езикова. Точно по простата причина, че на 12 всичко друго е в главата, но не и бъдещата професия. Че то на 12 се почва най-якото горене на пъпки, бре? К'ви професии, к'во чудо? Луда работа е това с профилирането.Green Light написа:...
Дали не е рано за профилиране на 12 години? Затваряш си прозореца и решаваш ще професията ти ще е тая и тая. Може да уцелиш, ама па може и такова некадърие да се роди в ужасни мъки, че не ти е работа.
И аз давам съвети за езикова. Немска. Ама...
Ъ-ъ-ъ-ъ-ъ... таковата...
Ъ-ъ-ъ-ъ-ъ... таковата...
-
coffeemate
На мен ми е много далече момента да се замислям за профилирани гимназии, но принципно съм ЗА езикови или природо-математически гимназии. Тъпото на езиковите гимназии по мое време беше, че някак се пренебрегваха основните предмети. Но сега може да не е така. Мисля, че най-важното е проучването относно наркотиците в училището. Но как да се направи такова проучване...
като казахте китайски... днес четох http://news.nationalgeographic.com/news ... gn=Content
а, иначе, извън темата - като за момче е 1ва английска. в немската много се учи. испанската е пълна със сноби. френската е прекалено либерална и подхранва егоцентризъм. напр. мойто девойче тия дни се беше наместила на мястото на цецка цачева и даже й хареса. http://tv7.bg/news/bulgaria/9552952.html - гледайте предимно на 1:34 :)
а, иначе, извън темата - като за момче е 1ва английска. в немската много се учи. испанската е пълна със сноби. френската е прекалено либерална и подхранва егоцентризъм. напр. мойто девойче тия дни се беше наместила на мястото на цецка цачева и даже й хареса. http://tv7.bg/news/bulgaria/9552952.html - гледайте предимно на 1:34 :)
just perfect
- Глас в пустиня
Това е школото - http://www.genstoichev.com/?bg&index. Всичко останало е компромис. Общообразователната подготовка е на такова ниво, че вече двайсетина години икономическият и финансов елит на страната е все от бивши негови възпитаници: тва застрахователи; тва финасисти; тва брокери; сарафи...па и мене като гледаш каква съм гад неотразима направо нема кво да се чудиш. СУ отвара двери всякакви! - в буквален и преносен смисъл.
- сър Айвънхоу
глас в пустиня написа:Това е школото - http://www.genstoichev.com/?bg&index. Всичко останало е компромис. Общообразователната подготовка е на такова ниво, че вече двайсетина години икономическият и финансов елит на страната е все от бивши негови възпитаници: тва застрахователи; тва финасисти; тва брокери; сарафи...па и мене като гледаш каква съм гад неотразима направо нема кво да се чудиш. СУ отвара двери всякакви! - в буквален и преносен смисъл.
наздраве, брат!
Bella Ciao
Bella Ciao
Re: Гимназии
Е ми всичките елитни са хубави, не се тревожи, в която и да влезе все ще е добре, защото средата е най-важна.Green Light написа:Хора, кажете за гимназиите след седми клас. За София ме интересува. Дайте акъл, всичко каквото знаете или сте чули.
Моят син завърши НПМГ, доволна съм, справя се сега в Единбург, първенец е на випуска за миналата година.
Не мога да кажа обаче с ръка на сърцето че училището е дъ бест и незнам какво си, защото в специалност физика примерно ги оставиха 2 години да не учат физика и я караха на самоподготовка, който има желание естествено. Те са лицей на СУ и преподаватели от там трябва да им преподават по специалността. Някакъв корифей Мавръков ли беше, какъв беше не помня, пияница известен все го нямаше и така и не му намериха заместник, за да не му строшат хатъра.
Други училища се скъсват да парадират като имат спечелени олимпиади, тия само дремат и сайт като хората поне там да кажат две думи да се радват децата няма.
Пари от родителите не просят за щяло и не щяло, но.....много има да се желае по отношение на мениджмънта.
Хубавото на училището е, че ги нахъсва да се трудят и не толерира никакви парадирания с модни дрехи, аксесоари и пр. скъпи вещи.
Имат прекрасен учител по литература и по повечето предмети. Всички от класа влязоха където си искаха.
Доколкото знам, най-най-вървежните специалности в него са химия и биология.
Класическата гимназия завърши на една приятелка дъщря и, доволна беше, но детето наистина трябва да има влечение към писането и словото, защото ги скъсдват от домашни и от писане. За да влезе трябва да го готви някой от гимназията по история, защото имат специфични изисквания. Как учат музика,какъв хор имат и какво отношение няма да казвам, щото те са извънземни. Доколкото знам лесно влизат във всички хуманитарни специалности, но общо взето си учат за безработни тези които нямат яки пари и връзки. Сега учи философия нашето момиче.
Испанската я завърши на един приятел дъщеря му, доволни уж бяха, но все ги изнудваха за някакви уроци. Детето е счетоводство в УНСС.
Френската я завършва сега племенникът и много сме доволни, насъчил се е към Франция, ще видим как ще се справи, но.....умно и добро дете.
За СМГ съм чувала че е най-доброто за математиците, но ги скъсват от учене и има опастност децата с по-слаба психика да клекнат без самочувствие рано-рано.
Ако не е наистина много силен по математика не го мъчи, щото и дъщерята имаше 6 по този предмет в 7-ми клас, но това съвсем за нищо не е гаранция.
Мойте деца като кандидатстваха им скъсахме гьоновете от изпити, защото бяха различни и по различно време излизаха резултатите, та сина се яви на 11 изпита, а дъщерята също на доста. Стратегията ни беше кандидатстване в специализирани училища и като краен резервен вариант езиково училище.