Работата с хора
Работата с хора
Колективът работи с подрастващи - 15- 19г. Оказва се, че при някои колеги работата не върви, някои от младежите имат много невъзпитано поведение и пречат с това. Нормално е те да потърсят вината в себе си, да потърсят разбиране подкрепа и помощ от други колеги. Другите колеги отговарят на този зов с думите: "При нас такива неща не се случват, това са неща късаещи вашата работа..."
Още същия ден същите проблемни младежи се сбиват в междучасието.
И тъй се възпитава народ....
Супер възмутена!:evil:
Юре, бре, ти да не си педагогически съветник?! Не ми отговаряй, пак в школото си щом поставяш този въпрос:lol:
Няма един отговор и това всички го знаят - вярно е че някои учители имат харизма, а други нямат, но по-често лошата дисциплина зависи не от перподавателя а от вървежността на предмета. Като не му трябва оценката дреме му и на него и на родителя какво става.
А това че дори самите учители не си съчувстват и помагат един на друг е както във всяка друга професия и във всеки колектив - колегата до теб като е калпав, ти изглеждаш способен. Но тъжно е, да.
Теб какво точно те притесни в ситуацията?
Няма един отговор и това всички го знаят - вярно е че някои учители имат харизма, а други нямат, но по-често лошата дисциплина зависи не от перподавателя а от вървежността на предмета. Като не му трябва оценката дреме му и на него и на родителя какво става.
А това че дори самите учители не си съчувстват и помагат един на друг е както във всяка друга професия и във всеки колектив - колегата до теб като е калпав, ти изглеждаш способен. Но тъжно е, да.
Направо съм възмутена от липсата на колегиалност... и сега и твоя отговор ме притеснява- това с харизмата ... Ако харизма е излъчване - мисля че всеки учител си го има...а се оказва че учениците разпознават само един вид излъчване - на цербера и там кротуват. И като е така то цербер на какво ще ги научи...shshtt написа:Юре, бре, ти да не си педагогически съветник?! Не ми отговаряй, пак в школото си щом поставяш този въпрос:lol:
преди време написах: Дадох добро отношение и получих такова, но не и от лошите. Те са свикнали да се отнасят лошо с тях
Сега, много щекотлива тема, чак стомаха ме свива да говоря по нея. Първата година като учител само плачех. Върна се вкъщи, уча, рева, уча рева и така постепенно почнах да се сдобивам с прозрения - няма ли добра дисциплина и тишина в час нищо не можеш да свършиш, защото не си чут, нямало те е.юрата написа:Направо съм възмутена от липсата на колегиалност... и сега и твоя отговор ме притеснява- това с харизмата ... Ако харизма е излъчване - мисля че всеки учител си го има...а се оказва че учениците разпознават само един вид излъчване - на цербера и там кротуват. И като е така то цербер на какво ще ги научи...shshtt написа:Юре, бре, ти да не си педагогически съветник?! Не ми отговаряй, пак в школото си щом поставяш този въпрос:lol:
преди време написах: Дадох добро отношение и получих такова, но не и от лошите. Те са свикнали да се отнасят лошо с тях
Т.е. да си осигуриш тишина е най-важното условие за успех. Това може да стане по 3 начина - 1. Да са непрекъснато заети с работа в час и да нямат време да се разсейват; 2. Цербер; 3. Да им напомнях колко жизненоважен и решаващ за бъдещето им твоя предмет /в моя случай това не работи/.
Абе не знам какво да ти кажа, ще им намериш цаката полекичка, а пипнеш ли един випуск то слухът се развнася и после със следващите ще е с пъти по-лесно. Те и затова се перят старите пушки, щото бързо се забравя.
Лекцията като похват е просто закопавка за учителя, дано да има как да я намалиш в твоя предмет, че иначе не знам.
А някои просто имат желязна психика, не го приемат лично, абстрахират се от шума и така успяват да си вършат работата дълго време. Те са най-добрите.
-
coffeemate
На пръв поглед- нищо не може да се направи. Един вид- да се оправят учителите сами. Обаче на втори поглед- хипотетично тези агресивни ученици могат да наранят и ученици, които не са агресивни и са в публиката. Вариации бол. Просто на всеки учител в това училишще ще тежи на съвестта ако стане нещо лошо покрай тези непослушните. Защото възрастните в това училище отговарят пряко за живота и здравето на питомниците в сградата, че и извън нея. И работата е там- че като единият колега не се справя, трябва да му се помогне по някакъв начин. Как точно- с намеса на директори или с специален разговор с тези ученици и техните родители. Т.е. те да не си въобще въобразяват, че като са намерили цаката на един учител и оттук насетне те "карат влака".
Но като ги знам, какво неорганизирано и апатично племе бяха преди 15 години... по смазано съсловие не съм виждала. Не получават уважение нито от държавата, нито от учениците, нито от родителите, нито от обществото. Каквото и да правят или да не направят- все са виновни.
Но като ги знам, какво неорганизирано и апатично племе бяха преди 15 години... по смазано съсловие не съм виждала. Не получават уважение нито от държавата, нито от учениците, нито от родителите, нито от обществото. Каквото и да правят или да не направят- все са виновни.
Re: Работата с хора
Още не са човеци. Някои ще станат :)юрата написа:Колективът работи с подрастващи - 15- 19г....
Даскалите само да не направите синдикат в Зочото :)
Аз вчера не си написах домашното по ноти... надявах се учителката да ме накаже строго, смъщила поглед над очилата, пляскайки с камшик... близо до кожения ботуш на висок ток... ох...
Уви не ме смъмри дори... каза - не си изостанал толкова :)
Кърти, чисти, извозва...
Директорът много може да помогне ако има последователна политика в налагането на правила и нетолерирането на интрижки между колегите.coffeemate написа:На пръв поглед- нищо не може да се направи. Един вид- да се оправят учителите сами. Обаче на втори поглед- хипотетично тези агресивни ученици могат да наранят и ученици, които не са агресивни и са в публиката. Вариации бол. Просто на всеки учител в това училишще ще тежи на съвестта ако стане нещо лошо покрай тези непослушните. Защото възрастните в това училище отговарят пряко за живота и здравето на питомниците в сградата, че и извън нея. И работата е там- че като единият колега не се справя, трябва да му се помогне по някакъв начин. Как точно- с намеса на директори или с специален разговор с тези ученици и техните родители. Т.е. те да не си въобще въобразяват, че като са намерили цаката на един учител и оттук насетне те "карат влака".
Колега да идва да ти въвежда ред хич, ама хич не е препоръчително и те връща много крачки назад, защото изглеждаш слаб пред учениците.
С родителите е много трудно предполагам също.
Но никой не може да помогне в час, а те битките се водят там.
Надявам се Фуего да се включи, аз вече от дистанциятта на времето нямам точен поглед и идеализирам сигурно доста неща.
- Green Light
юрата написа:Колективът работи с подрастващи - 15- 19г. Оказва се, че при някои колеги работата не върви, някои от младежите имат много невъзпитано поведение и пречат с това. Нормално е те да потърсят вината в себе си, да потърсят разбиране подкрепа и помощ от други колеги. Другите колеги отговарят на този зов с думите: "При нас такива неща не се случват, това са неща късаещи вашата работа..."
Колегиалност не значи да те носят на ръце.
За съветите те разбирам, много добре. Аз също имам ужасна нужда от съвет сега. Изпаднал съм в грамаданска каша. Обаче и тука ще ти кажа, да не го чакаш това. Добър съвет от колега аз не съм получил.
Ти всъщност имаш нужда от ментор, от човек който вярва в теб и от когото да взимаш пример. Аз, слава Богу, имам такъв. Даже такива.
Моя добър съвет е да се огледаш, да го намериш своя пример и да опитваш постоянно да го достигнеш.
Не ги обичам общите съвети, за мое оправдание ще кажа, че на мен ми се струва конкретен.
Не можеш ли да покажеш любовта си към предмета? Нямаш ли време да разкажеш за някой забележителен човек или защо ти си се посветила на това? Петминутка за любопитни факти или вицове в началото на часа?
хм, това по наше време може и да е вървяло и сега със сигурност също, но първо трябва да я видят че е влязла в час, докато се бият, крещят, ядат или каквото там правят.Green Light написа:юрата написа:Колективът работи с подрастващи - 15- 19г. Оказва се, че при някои колеги работата не върви, някои от младежите имат много невъзпитано поведение и пречат с това. Нормално е те да потърсят вината в себе си, да потърсят разбиране подкрепа и помощ от други колеги. Другите колеги отговарят на този зов с думите: "При нас такива неща не се случват, това са неща късаещи вашата работа..."
Колегиалност не значи да те носят на ръце.
За съветите те разбирам, много добре. Аз също имам ужасна нужда от съвет сега. Изпаднал съм в грамаданска каша. Обаче и тука ще ти кажа, да не го чакаш това. Добър съвет от колега аз не съм получил.
Ти всъщност имаш нужда от ментор, от човек който вярва в теб и от когото да взимаш пример. Аз, слава Богу, имам такъв. Даже такива.
Моя добър съвет е да се огледаш, да го намериш своя пример и да опитваш постоянно да го достигнеш.
Не ги обичам общите съвети, за мое оправдание ще кажа, че на мен ми се струва конкретен.
Не можеш ли да покажеш любовта си към предмета? Нямаш ли време да разкажеш за някой забележителен човек или защо ти си се посветила на това? Петминутка за любопитни факти или вицове в началото на часа?
така че въпросът е как да ги накара да млъкнат и да схванат че започва часа
аз примерно, стоях права като пън отпред и не започвах докато не станат прави да ме посрещнат ако ще и половината час да мине и останалата час я изкарвахме в изпитване, налагаше се да оставям на поправка по музика докато не положат някакви минимални усилия
идеята е да се научава всичко в клас и на няма домашни ангажименти, по моя предмет беше възможно
но трябва да си осигуриш внимание
не че не са ме привиквали директорите че се правя на важна
но последните години свикнаха децата, хубаво беше, но се уморих и загубих мотивация, а и с нервите не бях добре
абе де да знам, гадна работа е това, война всеки ден
- Green Light
хехе че то тогава няма да останат ученици в училищата или паралелките трябва да са от по 5 човека - в днешното общество тази мярка не вървиGreen Light написа:Ужасна обстановка описваш. Съчувствам ви. Наистина. За такова нещо трябва да има изключени от училище. Неизвинено отсъствие, едно, две, три, изключен.
ще фалира училището най-малкото и ще останат безработни учителите и другия персонал
и тоя който недоволства или не се справя е виновен на другите и всичко е цветя и рози
на родителските срещи един-два лафа за критика колкото да не е без хич и повечко хвалби за отрочетата са доказано по-печеливши като стратегия за изграждане на имидж на "можещ" учител
родителите нямат никаква, ама никаква идея какво е в училищата
- windcolours
Не съм съгласна. Ако се орежат детските и други социални придобивки на родители, чиито деца не ходят на училище, все ще има ефект. Може да се въведат глоби. Искам да видя кой родител ще е съгласен да плаща 200-300лв лв месечно,защото детето му кръшка от училище.shshtt написа:
хехе че то тогава няма да останат ученици в училищата или паралелките трябва да са от по 5 човека - в днешното общество тази мярка не върви
ще фалира училището най-малкото и ще останат безработни учителите и другия персонал
и тоя който недоволства или не се справя е виновен на другите и всичко е цветя и рози
на родителските срещи един-два лафа за критика колкото да не е без хич и повечко хвалби за отрочетата са доказано по-печеливши като стратегия за изграждане на имидж на "можещ" учител
"Животът ще покаже на всеки какъв е той" Гьоте
- Green Light
Мисля че Веселин Методиев още искаше да въведе нещо такова. Тва е костовото врече, да кажа, защото знам, че от седем милиона само аз ги помня тия педераси*. Нямаше ЕС, нямаше нато, нищо не ни пречеше, обаче го обявиха за дискриминация. Не е трудно да се досетим чии деца ще отсъстват.windcolours написа:Не съм съгласна. Ако се орежат детските и други социални придобивки на родители, чиито деца не ходят на училище, все ще има ефект. Може да се въведат глоби. Искам да видя кой родител ще е съгласен да плаща 200-300лв лв месечно,защото детето му кръшка от училище.shshtt написа:
хехе че то тогава няма да останат ученици в училищата или паралелките трябва да са от по 5 човека - в днешното общество тази мярка не върви
*педераси, защото заради дребнава грандомания, преебаха всичко. За втори път. Първия беше Филип Димитров
- windcolours
ще изглежда дискриминация само в очите на някой, който не си е направил труда да разбере причините за въвеждане на тези мерки и защо определена етническа група ще киха най-много пари за тези глоби..Апропо, аз далеч не мисля, че само циганетата кръшкат от училище. От всичките учители,които познавам, нито един не преподава в училище с мнозинство ромчета, но всички до един се оплакват от поведението на "българчетата". Аз, ти, Лат, Холи, Гаспод, Мира и т.н. защо няма да плащаме тези глоби, м? Защото сме свършили работата си като родители в това отношение- децата ни са наясно, че кеф-не кеф, мърдане няма- 12 години ще киснат в зандана на народната просвета, после кой откъде е.....Green Light написа:
Мисля че Веселин Методиев още искаше да въведе нещо такова. Тва е костовото врече, да кажа, защото знам, че от седем милиона само аз ги помня тия педераси*. Нямаше ЕС, нямаше нато, нищо не ни пречеше, обаче го обявиха за дискриминация. Не е трудно да се досетим чии деца ще отсъстват.
*педераси, защото заради дребнава грандомания, преебаха всичко. За втори път. Първия беше Филип Димитров
дискриминация! Ха! как ли не!
- Green Light
windcolours написа:ще изглежда дискриминация само в очите на някой, който не си е направил труда да разбере причините за въвеждане на тези мерки и защо определена етническа група ще киха най-много пари за тези глоби..Апропо, аз далеч не мисля, че само циганетата кръшкат от училище. От всичките учители,които познавам, нито един не преподава в училище с мнозинство ромчета, но всички до един се оплакват от поведението на "българчетата". Аз, ти, Лат, Холи, Гаспод, Мира и т.н. защо няма да плащаме тези глоби, м? Защото сме свършили работата си като родители в това отношение- децата ни са наясно, че кеф-не кеф, мърдане няма- 12 години ще киснат в зандана на народната просвета, после кой откъде е.....Green Light написа:
Мисля че Веселин Методиев още искаше да въведе нещо такова. Тва е костовото врече, да кажа, защото знам, че от седем милиона само аз ги помня тия педераси*. Нямаше ЕС, нямаше нато, нищо не ни пречеше, обаче го обявиха за дискриминация. Не е трудно да се досетим чии деца ще отсъстват.
Аз, понеже ме споменаваше в тази връзка, не съм съгласен с поставянето на въпроса в темата за учителе vs родители и ученици. Смятам, че нивото в цялост е ужасно. И учителите, персонално, също. Не разбирам как не го признават. Аз, че и ти, признавам многобройни мои родителски грешки, тук, публично. Чух и възприех много справедливи, макар и обидни коментари. Защо не чета нещо такова от учители? Мисля, че защото не го осъзнават. Това, според мен, е проблем.
За циганите. Представи си, че искаш да приобщиш даден човек, дивак някакъв, когото харесваш и уважаваш, към цивилизована... не, към ценна компания. Ще му броиш ли грешките? Или ще му ги прощаваш?
Ние, сега, искаме да интегрираме ли циганите, или да ги избием?
Ти дивака ли приобщаваш към компанията или обратното? Щото ако дивака приобщаваш трябва първо да му обясниш какво прави тая компания компания. Правилата демек. Грешките ги прощаваш в началото, докато свикне с правилата. Не можеш вечно да прощаваш грешки, особено когато очевАдно става въпрос за несъобразяване с правилата на компанията. Тогава или се отказваш да приобщаваш дивака и го гониш, или ти се приобщаваш към него. Тва е. Ние сме тръгнали да ставаме диваци. И варвари, ама то тва не е ново за нас :).Green Light написа:windcolours написа:ще изглежда дискриминация само в очите на някой, който не си е направил труда да разбере причините за въвеждане на тези мерки и защо определена етническа група ще киха най-много пари за тези глоби..Апропо, аз далеч не мисля, че само циганетата кръшкат от училище. От всичките учители,които познавам, нито един не преподава в училище с мнозинство ромчета, но всички до един се оплакват от поведението на "българчетата". Аз, ти, Лат, Холи, Гаспод, Мира и т.н. защо няма да плащаме тези глоби, м? Защото сме свършили работата си като родители в това отношение- децата ни са наясно, че кеф-не кеф, мърдане няма- 12 години ще киснат в зандана на народната просвета, после кой откъде е.....Green Light написа:
Аз, понеже ме споменаваше в тази връзка, не съм съгласен с поставянето на въпроса в темата за учителе vs родители и ученици. Смятам, че нивото в цялост е ужасно. И учителите, персонално, също. Не разбирам как не го признават. Аз, че и ти, признавам многобройни мои родителски грешки, тук, публично. Чух и възприех много справедливи, макар и обидни коментари. Защо не чета нещо такова от учители? Мисля, че защото не го осъзнават. Това, според мен, е проблем.
За циганите. Представи си, че искаш да приобщиш даден човек, дивак някакъв, когото харесваш и уважаваш, към цивилизована... не, към ценна компания. Ще му броиш ли грешките? Или ще му ги прощаваш?
Сори, както винаги неподготвен по темата се изказвам :).
А за учителите съм съгласен. Липсвало уважение. Уважението се дава, трябва да се заслужи, не се дължи по дифолт само заради принадлежност към някаква група. Т.е. в началото може и заради това да се даде, но след като опознаеш човека уважението е персонално, не групово. За лекарите важи същото - мога да уважавам или не определени учители, лекари, инжинери... не цялото съсловие като такова. Да не забравяме, че отдавна отминаха времената, когато доктора и даскала са били наистина най-образованите хора в селото. И са ги уважавали дори само заради това. В сегашното ни село много често родителите са/сме по-образовани, знаещи и можещи от учителите на децата си. Това прави още по-трудно за тях да спечелят уважението ни.
Тва го бЕх пропуснал - с това съм съгласен. Нашата работа е обща. Но както ние имаме склонност да поставяме всички учители под общ знаменател, така и те поставят родителите в един кюп. Обикновено на отсрещната страна... ЖалкоGreen Light написа:
Аз, понеже ме споменаваше в тази връзка, не съм съгласен с поставянето на въпроса в темата за учителе vs родители и ученици.
помъдряваш напоследъкGaspode написа:..Тва го бЕх пропуснал - с това съм съгласен. Нашата работа е обща. Но както ние имаме склонност да поставяме всички учители под общ знаменател, така и те поставят родителите в един кюп. Обикновено на отсрещната страна... Жалко
да, наше е...на обществото ни...и когато става дума за образование трябва да ни е ясно колко голямо ни е сечението на родителите и учителите...водещата роля е на учителите, обществото, което е обединението, е възложило тази задача на тях...за добро трябвало да е
Естествено, че трябва всички учители, родители и ученици да се слагат под общ знаменател (в държавните училища), другото е дискриминаця
Общия знаменател всички деца да имат минимума добро възпитание и образование, от което обществото има нужда.
Ако образованието (в средни стойности) не е добро, то е защото обстеството няма нужда от такова...
В САщ например има много разлики между училищата в един или друг щат.
В никои щати учениците могат да носят хладно оръжие на учили6те в други, не...обществото е ОК с това...
Блажени са бедните духом
Аз съм се родил мъдър. Сега изглупявам прогресивно. Както всички възрастни, впрочемSweety написа:помъдряваш напоследъкGaspode написа:..Тва го бЕх пропуснал - с това съм съгласен. Нашата работа е обща. Но както ние имаме склонност да поставяме всички учители под общ знаменател, така и те поставят родителите в един кюп. Обикновено на отсрещната страна... Жалко![]()
да, наше е...на обществото ни...и когато става дума за образование трябва да ни е ясно колко голямо ни е сечението на родителите и учителите...водещата роля е на учителите, обществото, което е обединението, е възложило тази задача на тях...за добро трябвало да е
Естествено, че трябва всички учители, родители и ученици да се слагат под общ знаменател (в държавните училища), другото е дискриминаця
Общия знаменател всички деца да имат минимума добро възпитание и образование, от което обществото има нужда.
Ако образованието (в средни стойности) не е добро, то е защото обстеството няма нужда от такова...
В САщ например има много разлики между училищата в един или друг щат.
В никои щати учениците могат да носят хладно оръжие на учили6те в други, не...обществото е ОК с това...
Говорим за различни общи знаменатели с теб. Но дори и така не съм съгласен - тва с дискриминацията е много изтъркана плоча вече. Няма еднакъв старт, няма еднакви възможности, няма еднакъв стандарт, няма... абе разбираш ме, надявам се. Хората сме различни. За радост.
Този проблем не е само във вашето училище. Навсякъде има младежи с лошо поведение.юрата написа:Колективът работи с подрастващи - 15- 19г. Оказва се, че при някои колеги работата не върви, някои от младежите имат много невъзпитано поведение и пречат с това. Нормално е те да потърсят вината в себе си, да потърсят разбиране подкрепа и помощ от други колеги. Другите колеги отговарят на този зов с думите: "При нас такива неща не се случват, това са неща късаещи вашата работа..."
Колегите при които работата не върви не е в не добрата подготовка или опит. При нас всеки ден има забележки в дневниците, всеки ден се привикват родители, за да се говори с тях и да се вземат навреме мерки. Ефектът трае само седмица, след това отново се започва "старата песен на нов глас"
Що се отнася до цитиращите колеги, при които такива неща не се случват...хм...случват се и още как, но просто или не обръщат внимание и гледат час да мине друг да дойде или са тип цербер.
Преди месец имахме такъв разговор, при които се размениха доста обидни думи. Колежка обвини всички оплакващи се, че много навътре вземат нещата и иска спокойно да закуси без да слуша за ученици, защото и се гадело от тях:shocked:
Психоложката също присъства, поиска да знае кои са тези ученици, за да разговаря с тях. Какво си навлече с това от страна на закусващата колежка: "О, я стига, каква полза имат твоите разговори? Ако питат мен изобщо нямаме нужда от теб и твоята длъжност в училището? Само заплата взимаш а резултат 0."
Така, че колегиалност не очаквай. Подкрепа също.
- windcolours
Не разбрах защо реши,че противопоставям родители и учители. Ти ли не ме разбра, аз ли криво съм се изказала...Green Light написа:
повече от ясно е,че двете групи трябва да са в един отбор
- windcolours
Съгласна!Gaspode написа:
Ти дивака ли приобщаваш към компанията или обратното? Щото ако дивака приобщаваш трябва първо да му обясниш какво прави тая компания компания. Правилата демек. Грешките ги прощаваш в началото, докато свикне с правилата. Не можеш вечно да прощаваш грешки, особено когато очевАдно става въпрос за несъобразяване с правилата на компанията. Тогава или се отказваш да приобщаваш дивака и го гониш, или ти се приобщаваш към него. Тва е. Ние сме тръгнали да ставаме диваци. И варвари, ама то тва не е ново за нас :).
- Глас в пустиня
Да ги избием ще е къде-къде по-бързо, по-евтино и по-хуманно - нещо като евтаназия, отърваш ги от мъките. Да, ама дори и на евтаназията не се гледа с добро око у европата. Преподобният Малтус дава рецепта - приветстваме всяка смърт която би довела за намаляване на популацията и съответно насърчаваме действия като: рязане на проводник с ножовка докато по него тече високо напрежение; вадене на тухли от сграда преди от нея да е премахната стоманобетонната покривна плоча; разфасоване на неизбухнали снаряди за скрап с циркуляр и др. подобни.Green Light написа:...
-
coffeemate
Много сте изписали, не съм чела по-надолу.shshtt написа:Директорът много може да помогне ако има последователна политика в налагането на правила и нетолерирането на интрижки между колегите.coffeemate написа:На пръв поглед- нищо не може да се направи. Един вид- да се оправят учителите сами. Обаче на втори поглед- хипотетично тези агресивни ученици могат да наранят и ученици, които не са агресивни и са в публиката. Вариации бол. Просто на всеки учител в това училишще ще тежи на съвестта ако стане нещо лошо покрай тези непослушните. Защото възрастните в това училище отговарят пряко за живота и здравето на питомниците в сградата, че и извън нея. И работата е там- че като единият колега не се справя, трябва да му се помогне по някакъв начин. Как точно- с намеса на директори или с специален разговор с тези ученици и техните родители. Т.е. те да не си въобще въобразяват, че като са намерили цаката на един учител и оттук насетне те "карат влака".
Колега да идва да ти въвежда ред хич, ама хич не е препоръчително и те връща много крачки назад, защото изглеждаш слаб пред учениците.
С родителите е много трудно предполагам също.
Но никой не може да помогне в час, а те битките се водят там.
Надявам се Фуего да се включи, аз вече от дистанциятта на времето нямам точен поглед и идеализирам сигурно доста неща.
Обаче тук не съм съгласна с теб. ДА, ще изглежда слаб пред другите ученици, само защото системата такова поведение и нагласа е изградила. Накратко- учителите са хора и са с различни характери. Има хора по-кротки и нежни като натура- обаче такива учители не се задържат в училищата просто, защото там трябва да си с едно пресиращо поведение. Иначе си смачкан от колеги, ученици и родители. А това не е правилно според мен. Учениците трябва да наблюдават различни типажи, различни поведения. Имах една колежка преди години - тя просто беше кротка и въдпитана и културна. Еми едни малки простачета и разказаха играта. Какво да напарви жената освен да напусне тази професия.
Голям праз, че щял да и падне авторитета. И защо да и падне?! Не е ли по-добре да дойде в час един екип от учители и да ги изнесат за яките тези ученици и да си продължи часът крокто и мирно. Ми там са отишли да преподават на тези, които искат да научат. Не да бъдат с манталитет на надзиратели в затвор. Ама то просто самото съсловие си е сбъркано.
По твоята логика трябва да се създадат екипи от дежурни учители, нещо като корпус за бързо реагиране, които да обикалят коридорите през часовете и където чуят врява над нормалното да влизат и изхвърлят пакостниците.coffeemate написа:
Много сте изписали, не съм чела по-надолу.
Обаче тук не съм съгласна с теб. ДА, ще изглежда слаб пред другите ученици, само защото системата такова поведение и нагласа е изградила. Накратко- учителите са хора и са с различни характери. Има хора по-кротки и нежни като натура- обаче такива учители не се задържат в училищата просто, защото там трябва да си с едно пресиращо поведение. Иначе си смачкан от колеги, ученици и родители. А това не е правилно според мен. Учениците трябва да наблюдават различни типажи, различни поведения. Имах една колежка преди години - тя просто беше кротка и въдпитана и културна. Еми едни малки простачета и разказаха играта. Какво да напарви жената освен да напусне тази професия.
Голям праз, че щял да и падне авторитета. И защо да и падне?! Не е ли по-добре да дойде в час един екип от учители и да ги изнесат за яките тези ученици и да си продължи часът крокто и мирно. Ми там са отишли да преподават на тези, които искат да научат. Не да бъдат с манталитет на надзиратели в затвор. Ама то просто самото съсловие си е сбъркано.
Защото с еднократен акт тази помощ няма да има никакъв ефект при колежката.
Това не е никак лоша идея, но означава открито да ес признае, че има нужда от полиция в школата
аз съм за
Убедена съм, че помощта от друг колега е нож с две остриета, прибягвала съм до такава и ефекта е бил обратен.
Трябва да се намери начин учениците да бъдат респектирани и това няма нищо общо с деликатността и културността, а със смелостта или здравата психика.
Смелост да не играеш по правилата и утре да те изхвърлят от училище, че си си позволил да шамаросаш някой или си го изгонил от час или писал двойка и пр., или здрава психика да ен се поддаваш на провокации, а да запазиш присъствие на духа и да продължиш да си преподаваш урока, макар и никой да не те слуша.
Ти май имаше и педагогически опит, нали? Ти познаваш ли някой нов или млад учител който да се е справял безпроблемно още от началото?
Във всяка професия трябва и опит да ес натрупа, а при работата с хора, това е работата с хора - няма как да ти го спуснат в унито това знание.
Аз примерно опитвах 10 години, но напуснах, защото получих нервен срив и си дадох сметка, че тази професия е твърде екстремна за мен.
То и автомобилен състезател или парашутист не мога да съм, защото ме е страх от високи скорости и открити пространства, но някои хора са си ок с това.
Като не става работаат и и е свръх тежко и няма надежда за промяна - да напуска и да не се мъчи, не е за тази работа колежката.
- Green Light
Ама ще ни бомбандира НАТО.глас в пустиня написа:Да ги избием ще е къде-къде по-бързо, по-евтино и по-хуманно - нещо като евтаназия, отърваш ги от мъките. Да, ама дори и на евтаназията не се гледа с добро око у европата. Преподобният Малтус дава рецепта - приветстваме всяка смърт която би довела за намаляване на популацията и съответно насърчаваме действия като: рязане на проводник с ножовка докато по него тече високо напрежение; вадене на тухли от сграда преди от нея да е премахната стоманобетонната покривна плоча; разфасоване на неизбухнали снаряди за скрап с циркуляр и др. подобни.Green Light написа:...
[крива усмивка]
Нали го гледахме тоя филм?
шегувам се
П.П. Забрави разтоварване на жп вагони в движение
- Green Light
Виж. Истината е неприятна и трудно можем да я изречем и после да я приемем. Заради това не я изричаме и непрекъснато говорим за нашето българско общество като морална норма, а тяхното циганско, като нужно да се променя. Дивака трябва да се приобщи към компанията, но пък компанията трябва да се промени също за да е способна(достойна ако щеш) да приеме този дивак. Да спре да се мръщи на чужда миризма например, понеже и пречи да опита аромата на виното.Gaspode написа:
Ти дивака ли приобщаваш към компанията или обратното? Щото ако дивака приобщаваш трябва първо да му обясниш какво прави тая компания компания. Правилата демек. Грешките ги прощаваш в началото, докато свикне с правилата. Не можеш вечно да прощаваш грешки, особено когато очевАдно става въпрос за несъобразяване с правилата на компанията. Тогава или се отказваш да приобщаваш дивака и го гониш, или ти се приобщаваш към него. Тва е. Ние сме тръгнали да ставаме диваци. И варвари, ама то тва не е ново за нас :).
Сори, както винаги неподготвен по темата се изказвам :).
...
Искам да кажа, че за да приобщим циганите, трябва да започнем да ги харесваме. Следователно трябва да видим доброто в тяхната култура. Да го вземем за наше. И ако ще си говорим така- значи искам да кажа, че няма друг начин да излезем от ситуацията ако поне малко не станем цигани.
Познаваш ме. Представяш ли си да кажа нещо такова? Или да действам така, или въобще да го приема?
Заради това сме на тоя хал*
Но като четеш сега това, сам разбираш че е истина.
*Абсолютен тупик, в който все повече страдат българите и все по- малко циганите. Или ще има кръв, или пък компанията ще стане от диваци по естествен път.
-
coffeemate
Ами да- защо не! да си има нещо като паник бутон и като се пречи на учебният процес- пречителя да се изнася навън от класната стая и да се установява защо, как и докога ще е така и ако не му изнася на него и на родителите му- да плува в други води. Иначе какво се оказва- един-двама пречат на 30... а кой каквото и да ми казва- семейството може да е първата единица в обществото, но нещата се изправят в училище. там децата преживяват цели 12 години от живота си. Накрая се оказва, че семейството е повлияло пъти по-малко от средата за тези 12 години училищен живот.shshtt написа:По твоята логика трябва да се създадат екипи от дежурни учители, нещо като корпус за бързо реагиране, които да обикалят коридорите през часовете и където чуят врява над нормалното да влизат и изхвърлят пакостниците.coffeemate написа:
Това не е никак лоша идея, но означава открито да ес признае, че има нужда от полиция в школата
аз съм за
Убедена съм, че помощта от друг колега е нож с две остриета, прибягвала съм до такава и ефекта е бил обратен.
Трябва да се намери начин учениците да бъдат респектирани и това няма нищо общо с деликатността и културността, а със смелостта или здравата психика.
Смелост да не играеш по правилата и утре да те изхвърлят от училище, че си си позволил да шамаросаш някой или си го изгонил от час или писал двойка и пр., или здрава психика да ен се поддаваш на провокации, а да запазиш присъствие на духа и да продължиш да си преподаваш урока, макар и никой да не те слуша.
Ти май имаше и педагогически опит, нали? Ти познаваш ли някой нов или млад учител който да се е справял безпроблемно още от началото?
Във всяка професия трябва и опит да ес натрупа, а при работата с хора, това е работата с хора - няма как да ти го спуснат в унито това знание.
Аз примерно опитвах 10 години, но напуснах, защото получих нервен срив и си дадох сметка, че тази професия е твърде екстремна за мен.
То и автомобилен състезател или парашутист не мога да съм, защото ме е страх от високи скорости и открити пространства, но някои хора са си ок с това.
Като не става работаат и и е свръх тежко и няма надежда за промяна - да напуска и да не се мъчи, не е за тази работа колежката.
имах 5 години учителски стаж като "нередовен" учител в малък град. първата година ми беше трудно с най-малките. после вече не. не бих казала, че като цяло имах проблеми с ученици, защото имам излъчване на цербер.
Трудно ми е да видя истината тук. Ти сам си избрал думите "дивак" и "приобщаване". Което предполага еднопосочност. И то не само еднопосочност, ами от по-малко към по-голямо, от по-зле към по-добре. Това, за което ти говориш е възможно само при контакт на две равностойни култури. Дори изборът ти на думи показва, че не смяташ ситуацията за такава. Когато се интегрират неравностойни общества вариантите са два - или разпад на по-напредналото или извисяване на по-назадналото :). Вариант за взаимно проникване, приемане и прочее просто не е възможен. За съжаление първият вариант, за разпада, е много по-лесен и по-вероятен. Закон за ентропията, риш`ли. Натам вървим, каквото и да си приказваме. По един или друг начин. И не говоря само за нас тук и циганите. Същата работа е с гастарбайтерите в немско, примерно. Или на острова. Или където и да погледнеш другаде. Та така.Green Light написа: Виж. Истината е неприятна и трудно можем да я изречем и после да я приемем. Заради това не я изричаме и непрекъснато говорим за нашето българско общество като морална норма, а тяхното циганско, като нужно да се променя. Дивака трябва да се приобщи към компанията, но пък компанията трябва да се промени също за да е способна(достойна ако щеш) да приеме този дивак. Да спре да се мръщи на чужда миризма например, понеже и пречи да опита аромата на виното.
Искам да кажа, че за да приобщим циганите, трябва да започнем да ги харесваме. Следователно трябва да видим доброто в тяхната култура. Да го вземем за наше. И ако ще си говорим така- значи искам да кажа, че няма друг начин да излезем от ситуацията ако поне малко не станем цигани.
Познаваш ме. Представяш ли си да кажа нещо такова? Или да действам така, или въобще да го приема?
Заради това сме на тоя хал*
Но като четеш сега това, сам разбираш че е истина.
*Абсолютен тупик, в който все повече страдат българите и все по- малко циганите. Или ще има кръв, или пък компанията ще стане от диваци по естествен път.
Иначе за кръвта или деградацията си праФ.
ПП. Сори за липсата на политкоректност в тоя пост. Тая сутрин съм си я забравил в къщи
- Дон Румата Есторски
Gaspode, Green Light,
а защо хиляди години се е получавал третият вариант (нито на Грийн - да се промени да "подивее" компанията, че да станела по-достойна, нито на
Гаспод - да се разпадне обществото), а именно, малцинството "диваци" благополучно се смила и претапя от мнозинството, като единствено обновява
в известна, зависеща от количеството си, степен генетичния му фонд?
Защо според вас?
Аз смятам, че е защото именно това е логичният, нормалният или естественият начин и вариант за развитие на нещата.
Обаче при нас (нямам прдвид само България, както посочи Гаспод идентични са проблемите почти навсякъде и почти навсякъде могат да се решат много лесно и просто, както това се е правило сигурно от създаването на първото племе на човека) не се случва...
Защото ситуацията е изкуствено създадена и поддържана. Толерантност, казваш? Политкоректност?
Има в правото такъв фундамент: Cui prodest?
а защо хиляди години се е получавал третият вариант (нито на Грийн - да се промени да "подивее" компанията, че да станела по-достойна, нито на
Гаспод - да се разпадне обществото), а именно, малцинството "диваци" благополучно се смила и претапя от мнозинството, като единствено обновява
Защо според вас?
Аз смятам, че е защото именно това е логичният, нормалният или естественият начин и вариант за развитие на нещата.
Обаче при нас (нямам прдвид само България, както посочи Гаспод идентични са проблемите почти навсякъде и почти навсякъде могат да се решат много лесно и просто, както това се е правило сигурно от създаването на първото племе на човека) не се случва...
Защото ситуацията е изкуствено създадена и поддържана. Толерантност, казваш? Политкоректност?
Последно промяна от Дон Румата Есторски на 07.12.12, 11:15, променено общо 1 път.
Не мир дойдох да донеса, а меч. (Мат. 10:34-35)
- Piqndurnik
Проблема е основно в това, че често дадена работа се върши от неподходящи хора. И в училищата е така. Ето два примера от моите ученически години:coffeemate написа:Ами да- защо не! да си има нещо като паник бутон и като се пречи на учебният процес- пречителя да се изнася навън от класната стая и да се установява защо, как и докога ще е така и ако не му изнася на него и на родителите му- да плува в други води. Иначе какво се оказва- един-двама пречат на 30... а кой каквото и да ми казва- семейството може да е първата единица в обществото, но нещата се изправят в училище. там децата преживяват цели 12 години от живота си. Накрая се оказва, че семейството е повлияло пъти по-малко от средата за тези 12 години училищен живот.shshtt написа:По твоята логика трябва да се създадат екипи от дежурни учители, нещо като корпус за бързо реагиране, които да обикалят коридорите през часовете и където чуят врява над нормалното да влизат и изхвърлят пакостниците.coffeemate написа:
аз съм за
имах 5 години учителски стаж като "нередовен" учител в малък град. първата година ми беше трудно с най-малките. после вече не. не бих казала, че като цяло имах проблеми с ученици, защото имам излъчване на цербер.
Учителка по руски в прогимназията. Прякора и беше Забележката. Всеки час около 30% от класа получаваше забележка "Не внимава в час по руски." Естествено, никой не възприемаше тези забележки сериозно. Нещо като ефекта на лъжливото овчарче.
Другият пример е класният ми от гимназията. Даваше много свобода - и в поведение и в мислене. Не си спомням да е повишавал тон. Имаше неоспорим авторитет.
Наздраве 
Доне Есторски, не си ме разбрал явно. Двата варианта, за които пишеш като мой и на Грийна, са всъщност един. Подивяването на компанията = разпад на обществото. Тва само така уточнение офтопик малко :)Дон Румата Есторски написа:Gaspode, Green Light,
Защо според вас?
Ся защо - ми ти сам го казваш - малцинството диваци. Логично е малцинството да бъде претопено. А и до момента по-циливилизованите са били и по-силни. Сега, обаче, ситуацията е различна. Диваците май вече не са малцинство. И циливилизацията май не е по-силната. Или не смее да действа от позиция на силата за да не излезе нециливилизована :). Това точно има изнапредвид Грийна като пише за решение по естествен път - диваците се увеличават, цивилизованите люде намаляват, в един момент биват претопени от диваците, като, най-вероятно, не успяват даже да им обогатят генетичния фонд - гените на диваците обикновено са по-силни... Та така - естествен подбор
- Дон Румата Есторски
Ей тука е заровено кучето, Gaspode. Това й е различното на ситуацията. Не е в количеството - циганите (слава Богу!) все още не са повечеGaspode написа:Доне Есторски, не си ме разбрал явно. Двата варианта, за които пишеш като мой и на Грийна, са всъщност един. Подивяването на компанията = разпад на обществото. Тва само така уточнение офтопик малко :)
Ся защо - ми ти сам го казваш - малцинството диваци. Логично е малцинството да бъде претопено. А и до момента по-циливилизованите са били и по-силни. Сега, обаче, ситуацията е различна. Диваците май вече не са малцинство. И циливилизацията май не е по-силната. Или не смее да действа от позиция на силата за да не излезе нециливилизована :). Това точно има изнапредвид Грийна като пише за решение по естествен път - диваците се увеличават, цивилизованите люде намаляват, в един момент биват претопени от диваците, като, най-вероятно, не успяват даже да им обогатят генетичния фонд - гените на диваците обикновено са по-силни... Та така - естествен подбор
от българите, гастарбайтерите не са повече от германците в Германия и т.н. По логика, при равни други условия, по-цивилизованият е по-силен.
Ако не ми вярваш, питай маите или инките. Може и индианците.
Именно чрез измислените криви понятия "толерантност" и "търпимост". Всъщност те самите понятия са само димката, която да ни замаже очите. Да ни
даде някакво фалшиво оправдание пред собствената ни съвест ... за който има нужда. А иначе разните му организации за защита правата на малцинст-
вата въобще не са само понятия.
Само че, смятам за по-ефективно да премахнем причината породила проблема, отколкото да търсим решение за измислени задачи.
В Австралия го няма този проблем, между другото.
ПП За двата варианта - Грийн казва, че трябва мнозинството да се нагоди към диваците, да ги заобича... Ти казваш, че ако на дивака не му изнася
да се съобразява с правилата на компанията, трябва да го изгоним, което ... не е точно същото като на Грийн... макар че съм съгласен с теб.
Не мир дойдох да донеса, а меч. (Мат. 10:34-35)
сега ли? само сега ли? Е винаги е било така или поне има примери колкото щеш...най-добрия и най-известен е Римската империяGaspode написа:Доне Есторски, не си ме разбрал явно. Двата варианта, за които пишеш като мой и на Грийна, са всъщност един. Подивяването на компанията = разпад на обществото. Тва само така уточнение офтопик малко :)Дон Румата Есторски написа:Gaspode, Green Light,
Защо според вас?
Блажени са бедните духом
кое му е изкуственото??? човека...опппс Гаспода (сори, че го понижих) ти говори за естествен отбор, а ти еди кое си било изкуствено...Дон Румата Есторски написа:Ей тука е заровено кучето, Gaspode. Това й е различното на ситуацията. Не е в количеството - циганите (слава Богу!) все още не са повечеGaspode написа:Доне Есторски, не си ме разбрал явно. Двата варианта, за които пишеш като мой и на Грийна, са всъщност един. Подивяването на компанията = разпад на обществото. Тва само така уточнение офтопик малко :)
от българите, гастарбайтерите не са повече от германците в Германия и т.н. По логика, при равни други условия, по-цивилизованият е по-силен.
Ако не ми вярваш, питай маите или инките. Може и индианците.Казвам, че изкуствено "цивилизацията" е поставена в по-слаба позиция.
нищо не е изкуствено, когато има естествен отбор...за този който вярва в него
Блажени са бедните духом
- Green Light
Когато говорим за интеграция, за какво по- точно говорим? Културна ли? Икономическа ли? Каква интеграция си представяте?
Аз си представям културна интеграция. Едните започват да искат да се държат като другите. Без бой, това може да стане само с харесване. А харесването е възможно ако е двустранно.
Не мога да се отдалеча достатъчно за да говоря абстрактно за достойнствата на циганската култура пред българската, но със сигурност има такива неща. Защото циганите очевидно искат да си останат цигани. Има нещо, което им харесва в българското. Същевременно ние самите горко оплакваме днешните си нрави. Така че коя култура е висша и коя низша не може да се каже(от онова високо абстрактното ниво)
Може да се каже единствено кое е в обществен интерес. Децата в училище, сметките платени.
Така че пак стигам до мойто си. Сближаване трябва да има. Нито една култура не заслужава унищожаване без следа.
Усилие трябва да се положи, така че да кажем ние вас ви харесваме, глейте кви сте готини, искаме с вас да пием, с вас да работим и с вас пу, пляк, пфу,
да ядем!
Аз си представям културна интеграция. Едните започват да искат да се държат като другите. Без бой, това може да стане само с харесване. А харесването е възможно ако е двустранно.
Не мога да се отдалеча достатъчно за да говоря абстрактно за достойнствата на циганската култура пред българската, но със сигурност има такива неща. Защото циганите очевидно искат да си останат цигани. Има нещо, което им харесва в българското. Същевременно ние самите горко оплакваме днешните си нрави. Така че коя култура е висша и коя низша не може да се каже(от онова високо абстрактното ниво)
Може да се каже единствено кое е в обществен интерес. Децата в училище, сметките платени.
Така че пак стигам до мойто си. Сближаване трябва да има. Нито една култура не заслужава унищожаване без следа.
Усилие трябва да се положи, така че да кажем ние вас ви харесваме, глейте кви сте готини, искаме с вас да пием, с вас да работим и с вас пу, пляк, пфу,
да ядем!
Започнах вчера да пиша в тази тема, най-вече за да опонирам на Green (не трябва да го правя ама)...за дето каза, че учителите имали много да си признават за грешките, които са допуснали...като Гаспода правилно и честно беше да каже, че не са всички...
ама....
За какво си говорим тука? за дисциплината в училище, нали? Тя е основният проблем, дори не е преподаването и самото училище като институця...поне в Софя, и големите и малките градове също, за селата дори не смея да започна...
Та говорим за дисциплината на 15- годишините, 11 годишните, че и за 7 годишините мога да ви разкажа, ако вече не съм...как преди няколко години в едно отпрестижните училища в Софя, много добра учителка с много години стаж се оплкаваше на една родителска среща от лошата дисциплина на първокласниците. Родителите биха калибър: външно, фирми разни, народниъа театър... Едно момиченце се връщало в къщи със синини, имаше един пръв побйник, а другите момчета се опитваха да вземат лидерството, момичетата пищели в клас, нямаше нито едно циганче!
Кои е виновен за лошата дисциплина в един първи клас в едно ср. статистическо училища?
Ами ми сигурно не е лесно да се признае, но са виновни родителите на първо мисто дето не са научили детето, че в училище и в детската градина още трябва да правят каквото им казват учителите, на второ мисто е виновно обществото, задето възпитава такива родители.
Учителите за лошата дисциплина в училище не са виновни!
И не бързаите да ми отговаряте с примери като от филма Вчера, Да обичаш на инат и др. подобни....те стават за примери в други теми
В тази тема те ще са от типа черен лебед явлениия
ама....
За какво си говорим тука? за дисциплината в училище, нали? Тя е основният проблем, дори не е преподаването и самото училище като институця...поне в Софя, и големите и малките градове също, за селата дори не смея да започна...
Та говорим за дисциплината на 15- годишините, 11 годишните, че и за 7 годишините мога да ви разкажа, ако вече не съм...как преди няколко години в едно отпрестижните училища в Софя, много добра учителка с много години стаж се оплкаваше на една родителска среща от лошата дисциплина на първокласниците. Родителите биха калибър: външно, фирми разни, народниъа театър... Едно момиченце се връщало в къщи със синини, имаше един пръв побйник, а другите момчета се опитваха да вземат лидерството, момичетата пищели в клас, нямаше нито едно циганче!
Кои е виновен за лошата дисциплина в един първи клас в едно ср. статистическо училища?
Ами ми сигурно не е лесно да се признае, но са виновни родителите на първо мисто дето не са научили детето, че в училище и в детската градина още трябва да правят каквото им казват учителите, на второ мисто е виновно обществото, задето възпитава такива родители.
И не бързаите да ми отговаряте с примери като от филма Вчера, Да обичаш на инат и др. подобни....те стават за примери в други теми
Блажени са бедните духом
- Green Light
Ама те са затворени по 5-6 часа там в това училище децата. Как няма да издивеят ако не им е интересно и ако няма кой да ги занимава? И обратно.Sweety написа:Започнах вчера да пиша в тази тема, най-вече за да опонирам на Green (не трябва да го правя ама)...за дето каза, че учителите имали много да си признават за грешките, които са допуснали...като Гаспода правилно и честно беше да каже, че не са всички...
ама....
Ако ще да е Спарта у дома, в училище децата прекарват прекалено много време. Учителите са в логдката заедно с нас, недей така!
-
coffeemate
Piqndurnik написа:coffeemate написа:shshtt написа: Характери различни и в това е доброто на средата в училище. Не може да се избяга от субективизма. Но съм убедена, че ако учителят усеща принципна подкрепа от държавата /в частност на министерството си/, това ще се отрази на работата и самочувствието му.
А по твоите частни случаи, особено първият- тези забележки са се мятали толкова често, защото най-вероятно е нямало никакви последици от тях. Друга ще е картинката ако с тях има опасност да се занимаят разни комисии и отряди за бързо реагиране. Веднага ще си промени критерия за оценяване на рискови ситуации от самата учителка даже. Хората не са толкова загубени, кво като са даскали емнайсет гОдини.![]()
/btw- много уважавам учителите!/