ОбразУванието

Все същите
Аватар
Gaspode
Обратна връзка:

ОбразУванието

Мнение от Gaspode »

Попаднах днес на тази статия. От темите в края на миналата година за учителите, училищата и образУванието като цяло ми се въртят из главата (където има доста място, щото е празна :bigsmile:) разни такива мисли. Има ли смисъл от образованието такова, каквото е в мовента? Струва ли си? С доста от нещата в статията съм съгласен... Тази сутрин, например, едвам събудих децата за училище. При това големият започва училище в 7:30 - защо е необходимо това, при положение, че ние, възрастните, започваме работа обичайно към 9, 9 и нещо?
Никой от нас не е толкова глупав колкото всички нас взети заедно.

А аз не съм това, което съм :)
Аватар
Green Light

Re: ОбразУванието

Мнение от Green Light »

Gaspode написа:Попаднах днес на тази статия. От темите в края на миналата година за учителите, училищата и образУванието като цяло ми се въртят из главата (където има доста място, щото е празна :bigsmile:) разни такива мисли. Има ли смисъл от образованието такова, каквото е в мовента? Струва ли си? С доста от нещата в статията съм съгласен... Тази сутрин, например, едвам събудих децата за училище. При това големият започва училище в 7:30 - защо е необходимо това, при положение, че ние, възрастните, започваме работа обичайно към 9, 9 и нещо?
В крайна сметка, като се тегли чертата и започнат да мерят с какво нашето поколение най- много е навредило на Държавата, Европа и света, може би образованието на децата ни ще бъде на първо място. Освен ако не натиснем Копчето де. Тогава ще е на второ.

П.П. Няма да съм аз, ако не кажа все пак, че и в детската възраст е полезно да се изискват упоритост, и труд.

Иначе с всичко съм съгласен, за статията тва. Даже по- лошо- личи ми, че изпитвам вина.
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

Че то подтекстът на тази статия е "долу всякакво образование, да го ударим на живот". :lol:
Panta rhei...
Аватар
Green Light

Мнение от Green Light »

Мнемозина написа:Че то подтекстът на тази статия е "долу всякакво образование, да го ударим на живот". :lol:
Или "подкрепяй си детето, без копче да му казваш за оценки, допълнителни подготовки и елитни училища."
Ти ще можеш ли?
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

Green Light написа:
Мнемозина написа:Че то подтекстът на тази статия е "долу всякакво образование, да го ударим на живот". :lol:
Или "подкрепяй си детето, без копче да му казваш за оценки, допълнителни подготовки и елитни училища."
Ти ще можеш ли?
Честно казано, оценките, допълнителните подготовки и елитните училища не са ми най-голямата грижа, то това е твърде дълга тема за в понеделник.
Но, както е казал и човекът в статията, всяка родителска стратегия може да се окаже правилна. :lol:
Panta rhei...
Аватар
Gaspode
Обратна връзка:

Мнение от Gaspode »

Понесли сме се по една пързалка и не е ясно къде ще се изстреляме накрая. ОбразУванието се е отместило от смисъла си, мисля. Говорим за обща култура, но май постигаме унификация. Може би трябва да се ограничаваме до абсолютния минимум - да чете и да смята, дето се вика. И от там всеки да се общо културира сам - четене, дзяпане на флимчета, както иска. Много повече свободно време и много повече различни деца. Само дето свободното време е проблем, щото родителите сме на работа. Ей такива неща...

Аватар
Sweety

Мнение от Sweety »

Gaspode написа:Понесли сме се по една пързалка и не е ясно къде ще се изстреляме накрая. ОбразУванието се е отместило от смисъла си, мисля. Говорим за обща култура, но май постигаме унификация. Може би трябва да се ограничаваме до абсолютния минимум - да чете и да смята, дето се вика. И от там всеки да се общо културира сам - четене, дзяпане на флимчета, както иска. Много повече свободно време и много повече различни деца. Само дето свободното време е проблем, щото родителите сме на работа. Ей такива неща...
ти пък с това образувание?!
:lol: И с това ранно ставане...Но те разбирам и ти съчуствам де... :crying:

Защо толкова се вълнувате от препечатана статия он Ванитъ фаир?!?
ние не сме като тях, имам предвид не само американците, но най-вече тях като наи-добря пример на консуматорското общество и конкуренцята...
Те ни променят, манипулират, но ние никога няма да бъдем като тях...па дори и заради това, че никога ням да успеем да ги копираме точно...
Ето, отново съм съгласна с това което си написал за абсолутня минимум НО защо трябва да четем и обсъждаме проблемите на едно друго общество и образование...
Плюс това тои говори и за извънучили6тните заниманя, а аз от собствен опит мога да кажа, че по този признак БГ е още далече от Америката
Блажени са бедните духом
Аватар
Gaspode
Обратна връзка:

Мнение от Gaspode »

Sweety написа:
Gaspode написа:Понесли сме се по една пързалка и не е ясно къде ще се изстреляме накрая. ОбразУванието се е отместило от смисъла си, мисля. Говорим за обща култура, но май постигаме унификация. Може би трябва да се ограничаваме до абсолютния минимум - да чете и да смята, дето се вика. И от там всеки да се общо културира сам - четене, дзяпане на флимчета, както иска. Много повече свободно време и много повече различни деца. Само дето свободното време е проблем, щото родителите сме на работа. Ей такива неща...
ти пък с това образувание?!
:lol: И с това ранно ставане...Но те разбирам и ти съчуствам де... :crying:

Защо толкова се вълнувате от препечатана статия он Ванитъ фаир?!?
ние не сме като тях, имам предвид не само американците, но най-вече тях като наи-добря пример на консуматорското общество и конкуренцята...
Те ни променят, манипулират, но ние никога няма да бъдем като тях...па дори и заради това, че никога ням да успеем да ги копираме точно...
Ето, отново съм съгласна с това което си написал за абсолутня минимум НО защо трябва да четем и обсъждаме проблемите на едно друго общество и образование...
Плюс това тои говори и за извънучили6тните заниманя, а аз от собствен опит мога да кажа, че по този признак БГ е още далече от Америката
Аз лично говоря за нашето общество и образУвание. Това, че някаква чуждоземска статия описва нашите неща толкова точно е интересен и любопитен факт, но нищо повече.
Нашите деца изкарват повече от 8 часов работен ден, като започват работа твърде рано и прикючват често доста късно.
Нашите деца носят повече от 6кг хартия при средно тяхно тегло 20-тина кила.
Нашите деца нямат време и място за игра.
Нашите деца зубрят дати и факти, които никога и за нищо няма да са потребни на повечето от тях в бъдеще.
Нашите деца... всъщност до колко са наши?

Аватар
latrevw

Мнение от latrevw »

Gaspode написа: Нашите деца изкарват повече от 8 часов работен ден, като започват работа твърде рано и прикючват често доста късно.
Нашите деца зубрят дати и факти, които никога и за нищо няма да са потребни на повечето от тях в бъдеще.
Нашите деца отиват на училище в 7.30 до 13,30, после да учат 2 часа - станаха 8 часа, не повече, после залепват по компютри, таблети, телевизори, това им е развлечението, те това искат. може и да искат нещо друго, но няма как да стане, защото сме на работа.
Какво разстояние носят твоите деца тези 6 кг, айде моля те...
Време за игра имат, зимата мястото е кът, ама то и аз не съм излизала зимата пред блока да играя.
Ти също си зубрил дати и факти и затова сега си такъв умничък и точно ти знаеш и виждаш как незначителни неща все някога влизат в работа.
Нашите деца не са наши, те са си те, ние сме техни и понякога ги обгрижваме повече отколкото трябва. Не ги жали толкова. Техните мозъци са свободни, те кипят от енергия и е по-добре от сега да свикнат, че няма как цял ден да си играеш. После цял живот ще им трябва дисциплина и труд, колкото по-рано свикнат, толкова по-добре. Иначе има опасност да станат мързеливи и само да мрънкат. Нека се напрягат сега, а после да си работят нещо готино и тогава да имат повечеко свободно време евентуално.
Knowing others is intelligence; knowing yourself is true wisdom. Mastering others is strength; mastering yourself is true power.
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

latrevw написа:
Нашите деца отиват на училище в 7.30 до 13,30, после да учат 2 часа - станаха 8 часа, не повече, после залепват по компютри, таблети, телевизори, това им е развлечението, те това искат. може и да искат нещо друго, но няма как да стане, защото сме на работа.
Време за игра имат, зимата мястото е кът, ама то и аз не съм излизала зимата пред блока да играя.
Ти също си зубрил дати и факти и затова сега си такъв умничък и точно ти знаеш и виждаш как незначителни неща все някога влизат в работа.
Нашите деца не са наши, те са си те, ние сме техни и понякога ги обгрижваме повече отколкото трябва. Не ги жали толкова. Техните мозъци са свободни, те кипят от енергия и е по-добре от сега да свикнат, че няма как цял ден да си играеш. После цял живот ще им трябва дисциплина и труд, колкото по-рано свикнат, толкова по-добре. Иначе има опасност да станат мързеливи и само да мрънкат. Нека се напрягат сега, а после да си работят нещо готино и тогава да имат повечеко свободно време евентуално.
Ми да, точно.

Истината е, че откакто съществуват човешки общности, винаги децата е трябвало да бъдат обучавани и социализирани, винаги им се е играело и винаги са им били налагали правила (не ми говорете за нашето свободно детство, защото правилата си ги знаехме), винаги е трябвало да се обуздават и окултуряват енергията и кипящите хормони на пубертетите и т.н.

Ако ученето беше толкова вредно за всички, нямало е изобщо да възникне в човешката история.
Panta rhei...
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

Gaspode написа: Аз лично говоря за нашето общество и образУвание. Това, че някаква чуждоземска статия описва нашите неща толкова точно е интересен и любопитен факт, но нищо повече.
Нашите деца изкарват повече от 8 часов работен ден, като започват работа твърде рано и прикючват често доста късно.
Единственият реален и наистина сериозен проблем от тези всичките е с мъкненето на хартия.

И тук трябва да се направи нещо много простичко - да не се печатат учебниците и тетрадките на чак пък толкова луксозна хартия, защото колкото по-луксозна е една хартия, толкова по-тежка е.
Както и учителите добре да премислят колко тетрадки искат от децата да носят постоянно, особено в началните класове.

Това със зубренето на дати и факти може да доведе - и води - до много спекулации. И съответно до такива крайни възгледи като този, че едва ли не няма нужда да се учи каквото и да било.
Ако зубренето на дати и факти води до създаване на система в главата, тя е, която ще остане там задълго. Но това е важно.

Едва ли помниш всички елементи от Менделеевата таблица, но със сигурност имаш и без да гледаш в Гугъл идея за принципа, на който е изградена.
Или Дарвиновата класификация - не помниш всички... хайде, класовете се помнят, но родовете и видовете не. Обаче като видиш едно животно с козина, уши и опашка, веднага се светваш, че то има гръбнак.

И т.н.
Panta rhei...
Аватар
Gaspode
Обратна връзка:

Мнение от Gaspode »

Мнемозина написа:
latrevw написа:
Ми да, точно.

Истината е, че откакто съществуват човешки общности, винаги децата е трябвало да бъдат обучавани и социализирани, винаги им се е играело и винаги са им били налагали правила (не ми говорете за нашето свободно детство, защото правилата си ги знаехме), винаги е трябвало да се обуздават и окултуряват енергията и кипящите хормони на пубертетите и т.н.

Ако ученето беше толкова вредно за всички, нямало е изобщо да възникне в човешката история.
Далеч съм от мисълта да ги оставим да си разиграват конете както им скимне. Трябва да работят, трябва да се учат, трябва да се социализират, трябва...
Обаче трябва ли да учат всичко това, което учат в момента? По начина, по който го учат?
По-точно питане - с каква цел се учат всички тези неща.

Уф, отплеснаха ме и ми излетя мислата :).

ПП. Раницата я носят 500-метра, натам, цял ден в училище и после обратно. Компютрите и телевизията са заместител само. А незначителните неща, които влизат в работа, обикновено са научени извън училище и учебния материал. Даже виц един се сещам по темата... линк...

Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

Gaspode написа: Далеч съм от мисълта да ги оставим да си разиграват конете както им скимне. Трябва да работят, трябва да се учат, трябва да се социализират, трябва...
Обаче трябва ли да учат всичко това, което учат в момента? По начина, по който го учат?
По-точно питане - с каква цел се учат всички тези неща.
Програмите сега са общо взето идиотски, да.
Но най-голямата опасност от тях не е от преучване, а от отказване от ученето.

Тоест, мен ако питаш, трябва да научават много повече, но по друг начин. Ама аз това го повтарям във всяка тема за образУванието, понякога - с примери. :lol:
Panta rhei...
Аватар
Sweety

Мнение от Sweety »

latrevw написа:...после залепват по компютри, таблети, телевизори, това им е развлечението, те това искат. може и да искат нещо друго, но няма как да стане, защото сме на работа.
тззз...бе аз се изумух тая коледа с тези таблети!...ми то няма дете дето се вика да не е получило такъв! включително и моето...само дето не му го купих аз...дядото дядото беше

Кво ти донесе дядо Коледа?
-български познати-таблет
а-нглийски познати - таблети, един за малката, един за голямата
-индиици хинду пак на Острова - таблет...и там башата не беше доволен, че само игрички играело детето ..ама го е купил...
-в нашето семейство два таблета, един за племенницата, един за сина...само като си помисля колко пари е дал за това и ми се завива свят бе хора!
Англичанина поне купил Kindle fire, а нашя дядо -бум! г.. в тавана Acer Iconia naj-skypia

бе работя рекламите, работят си..и манипулирането и всичко
Блажени са бедните духом
Аватар
Sweety

Мнение от Sweety »

на всеки четири секунди се е купувал по един таблет..в UK по Коледа....предполагам и навсякъде по първия и третия свят :blink:
Блажени са бедните духом
Аватар
latrevw

Мнение от latrevw »

Sweety написа:
Суити, на мен ми се искаше да споделиш нещо за обучението в Англия. Ти си учила тук, общо взето и сегашната система ти е ясна. Синът ти сега учи там. Какви са разликите според теб? Къде децата научават повече? Ако въобще може така генерално да се каже...
Ти и Пияндурника имате поглед и тук, и там. Интересно ще е да кажете как виждате вие нещата.

А за таблетите, не се шашкай толкова. Такова е времето сега, мислиш ли, че ако по наше време имаше такива технологии, нямаше и ние да ревем за тях. Аз си играех на кукли, готвихме манджи с пясък и боклуци от улицата, сега дъщеря ми готви пица и хамбургери на таблета :) Макар и променени, не са толкова различни нещата. А междудругото има игри, от които научават доста неща. От Дисни ченъл пък дъщеря ми научава такива сложни думички, понякога се шашкам откъде ги знае, пита постоянно кое какво значи, да не говорим, че покрай филмчетата ме ограмотява с разни думички на испански :) Не е толкова трагично положението. Само за четенето ми е мъката на мен. Моите не четат въобще, затова страдам аз много. Но пък явно някак по друг начин се развиват, защото вчера написа цял разказ, тип трилър, но с хубав край. Може да пише явно; сега ако и прочете малко книги, цена няма да има :)
Knowing others is intelligence; knowing yourself is true wisdom. Mastering others is strength; mastering yourself is true power.
Аватар
Sweety

Мнение от Sweety »

latrevw написа:
Sweety написа:
Суити, на мен ми се искаше да споделиш нещо за обучението в Англия. Ти си учила тук, общо взето и сегашната система ти е ясна. Синът ти сега учи там. Какви са разликите според теб? Къде децата научават повече? Ако въобще може така генерално да се каже...
Ти и Пияндурника имате поглед и тук, и там. Интересно ще е да кажете как виждате вие нещата.

А за таблетите, не се шашкай толкова. Такова е времето сега, мислиш ли, че ако по наше време имаше такива технологии, нямаше и ние да ревем за тях. Аз си играех на кукли, готвихме манджи с пясък и боклуци от улицата, сега дъщеря ми готви пица и хамбургери на таблета :) Макар и променени, не са толкова различни нещата. А междудругото има игри, от които научават доста неща. От Дисни ченъл пък дъщеря ми научава такива сложни думички, понякога се шашкам откъде ги знае, пита постоянно кое какво значи, да не говорим, че покрай филмчетата ме ограмотява с разни думички на испански :) Не е толкова трагично положението. Само за четенето ми е мъката на мен. Моите не четат въобще, затова страдам аз много. Но пък явно някак по друг начин се развиват, защото вчера написа цял разказ, тип трилър, но с хубав край. Може да пише явно; сега ако и прочете малко книги, цена няма да има :)
о да...много ми се разказва за това. Даже по едно време преди 2-3 години щях да си водя белижки от впечатленя и да ги споделям тука, ама както мног други неща ми остана само в главата...
един приемр само:
моят син е от тип, отличинка 9няма да казвам зубрача) които пее в хора...
и прятелчетата му са такива
тои например иска да учи в англиско училихсте, но да има български домашни (в УК домашите са малко) тоест иска повече да учи, повече и по- трудни задачи по математика, и по-труден материал...
(Сега той е в 5 БГ клас, само първи клас е бил в Пушкин в София)
тука в държавните училища в по-бедните квартали са олигофренчета и повтарят едно и също нещо по пет пъти..
иначе моето мнение съм го казвала и друг път...нивото на образователната ни ситема през 80, 90 години на миналия век е грубо изчислено едно 20ина процента по-добро от това в УК по същото време...държавната имам предвид
макар откъм материялна база, и най-вече в спорта са били по-добре най-вероятно

еми соца инвестираше в образование, както и да го сучем, това е...
да не обещавам, пак ще пиша
Блажени са бедните духом
Аватар
Kent
Обратна връзка:

Мнение от Kent »

Sweety написа:на всеки четири секунди се е купувал по един таблет..в UK по Коледа....предполагам и навсякъде по първия и третия свят :blink:
и радко има вечи. каката кръв пика:grin: на нея ше и вземем после по модерен с навигация. ще и го подарим. и аз ще и го вземам често често като ходим на планина.
за много години суити:-)
персонално.:-)
Аватар
Sweety

Мнение от Sweety »

Kent написа:
Sweety написа:на всеки четири секунди се е купувал по един таблет..в UK по Коледа....предполагам и навсякъде по първия и третия свят :blink:
и радко има вечи. каката кръв пика:grin: на нея ше и вземем после по модерен с навигация. ще и го подарим. и аз ще и го вземам често често като ходим на планина.
за много години суити:-)
персонално.:-)
за много години бе Кент!
да сте живи и здрави семейството!
:-)
ама ти акъл нямаш само на едното да купиш!
после пък той сте се сърди, че неговя е без навигаця..

като го прибирах малкя оня ден и обърках ме посоките нещо в лондон и малкя вика:Сега ще ти кажа накъде да вървим и вади таблета...и аз му викам бе тука нямаш интернет бе ..нима да стане, изобщо и не предполагах, че има ГПС..
Като го извади този му ти таблет и като взе да се върти насам натам и вика нататък ще вървим!
е толкоз горд беше че ме е измъкнал!
А аз будалата с чисто нов смарт телефон и не се сещам да го извадя и аз.
еее..ама аз тел не съм се похвалила..обаче за това си трябва нова тема
Блажени са бедните духом
Аватар
Kent
Обратна връзка:

Мнение от Kent »

смарт телефоните с навигации, обикновено картите им са скапани, требе да си гепиш свясна отнякъде
а за единия таблет, ми разделяй и владей:grin: когато децата са в кофликт лекичък
ние сме честити, само това остава да се обеденят:shocked:
майтап бе. каката е подготве, само таблет и липсва:mad:
пот тряба и зубкане до посиране:mad:
Аватар
itcome

Мнение от itcome »

И аз щях да я пускам тази статийка... само и само да се изфукам че съм живял на село...

И че искам да отгледам и моите деца там...
Кърти, чисти, извозва...
Аватар
Piqndurnik

Мнение от Piqndurnik »

latrevw написа:
Sweety написа:

Пияндурника, живот и здраве, ще придобие преки впечатления от тукашната образователна система едва наесен. За момента е до ниво детска градина. Известно ми е, обаче, че е доста странна системата. В началото учат всички заедно, после, май след четвърти или пети клас, отворковците отиват в гимназия, а по-задръстените - в реално училище. Съществуват и са доста популярни сред тези, които нямат намерение да учат по-нататък и професионални училища - бачкат като чираци и един ден седмично ходят на училище. Тъпото е, че на тази възраст всички искат да са Батман, Супермен, принцеси и т. н. а за това няма професионални училища.
Частните училища са голямо изключение.

Колкото до таблетите - това е велико изобретение. Осигурява спокойствие на шофьора по време на дълъг път.:grin:
Наздраве :cool:
Аватар
latrevw

Мнение от latrevw »

Piqndurnik написа: Пияндурника, живот и здраве, ще придобие преки впечатления от тукашната образователна система едва наесен. За момента е до ниво детска градина. Известно ми е, обаче, че е доста странна системата. В началото учат всички заедно, после, май след четвърти или пети клас, отворковците отиват в гимназия, а по-задръстените - в реално училище. Съществуват и са доста популярни сред тези, които нямат намерение да учат по-нататък и професионални училища - бачкат като чираци и един ден седмично ходят на училище. Тъпото е, че на тази възраст всички искат да са Батман, Супермен, принцеси и т. н. а за това няма професионални училища.
Частните училища са голямо изключение.

Колкото до таблетите - това е велико изобретение. Осигурява спокойствие на шофьора по време на дълъг път.:grin:
ей, забравих, че си млад татко още :)
учих аз на курса за немската система на обучение, за средно образование и не ми хареса. Но ми е интересно какво е нивото в гимназията, защото доколкото разбирам да си завършил гимназия там е както едно време тук да имаш вишу :)
Аватар
Piqndurnik

Мнение от Piqndurnik »

latrevw написа:... Но ми е интересно какво е нивото в гимназията, защото доколкото разбирам да си завършил гимназия там е както едно време тук да имаш вишу :)
Високо е нивото. Почти всички след гимназия продължават с ученето.
Наздраве :cool:
Публикувай отговор