Хм, веселите се нещо гледам, Дончев, на мой гръб, а?donchev_a написа: Навика е вреден, мъртъв. Няма нищо ново в него, просто механична роботизация - ден след ден правиш едно и също нещо. А ти искаш да е еуфорично и креативно. Как се съвместяват тези неща - навик и креативност? Пишеш по навик? Ядеш по навик? Пиеш по навик? Виж не спортуваш от мързел ама тва е друга тема.
За да си полезна, трябва да има какво да дадеш - на себе си и на другите. За да дадеш нещо то трябва да е ценно, тоест да имат другите полза от него. Никой не ще ефтини работи - всеки иска много пари, истинска любов, вярно приятелство, репсект и толерантност. За да си полезна трябва да ги притежаваш тия неща. Иначе от къде ще ги вземеш за да гидадеш? Малко безотговорно подхождаш към себе си.
И ти предлагам нещо. Седни и си представи себе си - в най-великолепната ти форма - такава каквато искаш да бъдеш и живота който искаш да водиш (но в разумни граници де, тоест не можеш да станеш слон нали?). Представи си например че всичко е наред, отслабнала си, балансирана, животът ти е придобил повече мир и красота, смисъл и аромат. Представи си как помагаш и се разбираш със всички около теб. Че ги приемаш такива каквито са и това ти носи радост. Представи си че си силна и че можеш да се издигнеш над злободневните проблемчета. Представи си тялото ти прекрасно. Ти излъчваш позитивизъм и светлина. Че всички проблеми са изчезнали и ти просто трябва да се радваш на живота и да твориш, с позитивизъм и любов към всичко живо и не живо. Така за 10-20 мин.
БЕз труд няма сполука. ЩЕ трябва да го направиш рано или късно.
Съвместяват се идеално навик и креативност. Когато нещо ти е навик, ти го правиш автоматично, не го мислиш и не ти тежи.
Такива са важните неща, като дишането и яденето. И пиенето и пушенето са от тях /в смисъл на удоволствия/, но с тях е по-сложно, защото когато са пристрастявания стават център, а не периферия.
В конкретния случай, ако не пуша, пия и ям, не ми е кеф и оттам мисля не за каквото правя , а как да пуша и пия и колко ми липсват.
Ако някой ми беше казал преди, че ще пиша без да пуша, щях да му се изсмея. А благодарение на навика да не пуша в последните 2 и горница години, не съм и забелязала как е станало писането без цигара. Макар че има мигове, в които липсата им просто ме пронизва. Но са редки.
Че трябва да имаш, за да можеш да дадеш е логично. Но нямах предвид такива велики дела и постижения, каквито ти си изброил, а просто работа с резултат.
Но много хубаво си го казал де:lol:
Третото с дневната визуализация на мечтите ще ми е най-трудно. Без майтап.
Просто не мога да се отпусна /от години/ и да си представям желани и постижими неща.
Но ще го впиша в програмата от утре и ще опитвам.