2030. Skynet. Начало.

Все същите
Аватар
Дон Румата Есторски

2030. Skynet. Начало.

Мнение от Дон Румата Есторски »

Търсих си тема дето да го пусна, но не намерих подходяща. :-)
Статията.
(Сори, че е на руски, знам че го мразите тоя език :winkw:)
Накратко: По закона на Мур, количеството транзистори в интегралните схеми с висока степен на интеграция (напр. микропроцесори), се удвоява на всеки две години.
По този закон, изчислителната мощност за създаването на изкуствен интелект, ще бъде достигната някъде към 2030 година.
А нашите мили приятели от @Google, вече работят по въпроса... Статията е сериозна и изводите в нея се потвърждават по други изчисления също ...
Ако позволите, един цитат от братя Стругацки (Далекая радуга):

— Я рад, что вы заговорили о том, что в тылу, — сказал Горбовский. — "Белые пятна" науки. Меня этот вопрос тоже занимает. По-моему, у нас в
тылу нехорошо... Например, Массачусетская машина. — Альпа покивал.
Горбовский обратился к нему. — Вы, конечно, должны помнить. Сейчас о ней
вспоминают редко. Угар кибернетики прошел.
— Ничего не могу вспомнить о Массачусетской машине, — сказал Банин. — Ну, ну?
— Знаете, это древнее опасение: машина стала умнее человека и подмяла
его под себя... Полсотни лет назад в Массачусетсе запустили самое сложное
кибернетическое устройство, когда-либо существовавшее. С каким-то там
феноменальным быстродействием, необозримой памятью и все такое... И
проработала эта машина ровно четыре минуты. Ее выключили, зацементировали
все входы и выходы, отвели от нее энергию, заминировали и обнесли колючей
проволокой. Самой настоящей ржавой колючей проволокой — хотите верьте,
хотите нет.
— А в чем, собственно, дело? — спросил Банин.
— Она начала _в_е_с_т_и_ с_е_б_я, — сказал Горбовский.
— Не понимаю.
— И я не понимаю, но ее едва успели выключить.
— А кто-нибудь понимает?
— Я говорил с одним из ее создателей. Он взял меня за плечо,
посмотрел мне в глаза и произнес только: "Леонид, это было страшно".

Погледнете и това, за да не пускам още една тема, тъй като "дреболии" е с ясно изразен политически отенък вече...
Не мир дойдох да донеса, а меч. (Мат. 10:34-35)
Аватар
Green Light

Мнение от Green Light »

Супер интересно, благодаря много!
Ти грешиш относно руския, тук едва ли някой го мрази. По- скоро е обратното.

Изводите в статията ми се струват пресилени, но са прелюбопитни. Гугъл е готина тема. И иноваторска тема, и безнесменска, и политическа дори.
Тази компания напоследък нанася удар след удар например на аутсорс бизнеса. Аутсорсинга е свещенната крава и надежда на IT сектора, непрекъснато расте, дори и сега в кризата, дори и миналата година. На този фон Гугъл предоставя услугата съхранение на данни примерно почти без пари. Няма нужда да се строят дейта центрове, няма нужда от сгради, сървъри, сигурност. Дайте всичко на Гугъл и спете спокойно.
Мисля, че крайната им цел не е ИИ, както искат да ни убедят в твоята статия, но пък това може да е един интересен(и може би кошмарен) страничен ефект. Крайната цел на Гугъл, според мен е да бъде световната енциклопедия. Енциклопедия Галактика и Пътеводител в едно. Това, че сканират библиотеките не го знаех, но то само допълнително налива вода в тая мелница.
Мерси пак!

П.П. Забравих да ти кажа как се изкефих на гумите
Аватар
Мнемозина

Re: 2030. Skynet. Начало.

Мнение от Мнемозина »

Дон Румата Есторски написа:Търсих си тема дето да го пусна, но не намерих подходяща. :-)
Статията.
(Сори, че е на руски, знам че го мразите тоя език :winkw:)
Накратко: По закона на Мур, количеството транзистори в интегралните схеми с висока степен на интеграция (напр. микропроцесори), се удвоява на всеки две години.
По този закон, изчислителната мощност за създаването на изкуствен интелект, ще бъде достигната някъде към 2030 година.
А нашите мили приятели от @Google, вече работят по въпроса... Статията е сериозна и изводите в нея се потвърждават по други изчисления също ...
Ако позволите, един цитат от братя Стругацки (Далекая радуга):

...
Изкуственият интелект е планиран за 2300 г. (статията е несериозна, но в сериозна дискусия не съм способна да се включа). :bigsmile:

Предлагам на първо време да се поборим за естествения такъв, пък после - каквото дойде. :lol:
Panta rhei...
Аватар
maggot
BOFH

Мнение от maggot »

Мнемозина написа: Изкуственият интелект е планиран за 2300 г. (статията е несериозна, но в сериозна дискусия не съм способна да се включа). :bigsmile:

Предлагам на първо време да се поборим за естествения такъв, пък после - каквото дойде. :lol:
Живееш в някакъв фантастичен свят, Мнемо. Тва за естествения интелект е такваз утопия, че.... :grin:
Има хора, в които живее Бог. Има хора, в които живее дяволът. А има и хора, в които живеят само глисти.
--------------------------------------------------------
Ъ-ъ-ъ-ъ-ъ... таковата...
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

maggot написа:
Мнемозина написа: Изкуственият интелект е планиран за 2300 г. (статията е несериозна, но в сериозна дискусия не съм способна да се включа). :bigsmile:

Живееш в някакъв фантастичен свят, Мнемо. Тва за естествения интелект е такваз утопия, че.... :grin:
А, това е по стара българска традиция. :grin:

Но някои прогнози много ми харесаха, нищо, че не можах да ги разбера.
Panta rhei...
Аватар
Дон Румата Есторски

maggot написа:Живееш в някакъв фантастичен свят, Мнемо... :grin:
Да, нали? Начи, има два варианта да се оправим - реалистичен и фантастичен:
Единият е да дойдат извънземните да ни оправят. Това е реалистичният вариант.
Другият е да се хванем ние да си изметем кочинката. ...

:bigsmile:
Аватар
maggot
BOFH

Мнение от maggot »

Дон Румата Есторски написа: Да, нали? Начи, има два варианта да се оправим - реалистичен и фантастичен:
Единият е да дойдат извънземните да ни оправят. Това е реалистичният вариант.
Другият е да се хванем ние да си изметем кочинката. ...

:bigsmile:
Много имаме да метем, Дон Румата. Много. Най-вече от себе си. То и от там трябва да започнем, но на повечето не ни се занимава с пролетното почистване. Не ни е по силите направо. Прекалено много боклуци са се насъбрали и ще е много тежко.
Така че да, бъзика с извънземните е по-простия вариант. Но... както винаги седим и чакаме някой друг да ни оправи къщичката. :-)
Има хора, в които живее Бог. Има хора, в които живее дяволът. А има и хора, в които живеят само глисти.
Ъ-ъ-ъ-ъ-ъ... таковата...
Аватар
Дон Румата Есторски

Green Light написа:Изводите в статията ми се струват пресилени, ...
Защото си я чел по "метода на вентилатора". :grin: (шегувам се)
Идеята на статията не е "Ааааа, колко страшно! Всички ще умрем."
Работата е там, че отдавна мястото на най-голяма библиотека, на момчетата и момичетата от гугъл им е "отесняло".
Знаем каква е капитализацията на информацията в днешно време, знаем и как не може да съществува такова нещо като монопол върху нея.
Ето защо колегите се опитват чрез евристични методики да направят нещо дето самО ще се учи и ще опознава и ще измисля.
Уж, за да разпознавало по-добре заявките ни за търсене. Т.е. да опровергае програмисткото правило, че компютрите правят само това, дето си им казал,
а не това, което си си мислел, че искаш да направят.
Обаче и ти и аз и магот и пияндурник и айтиком и въобще повечето от нас тук знаят какво нещо е отговорна система с "неуловим" бъг.
А я си представи всеобхватна система с мъъъъъъничък бъг? От сорта на това, че количественото изражение на здравен показател на човека,
по погрешка е обявено като дабъл, вместо флоут...
Обаче това всъщност е малкият проблем.
Истински големият, според мен е, ще ни се иска ли да живеем като изключително добре гледани, безсмъртни хамстери, в перфектната клетка?
Изключително добре гледани. В перфектната. Клетка. Вечно.
?

А гумите са просто красота. Както се казва: Обалдеть! Дайте две! :-)
Аватар
Дон Румата Есторски

maggot написа:Много имаме да метем, Дон Румата. Много. Най-вече от себе си. То и от там трябва да започнем, но на повечето не ни се занимава с пролетното почистване. Не ни е по силите направо. Прекалено много боклуци са се насъбрали и ще е много тежко. :-)
Ех, права си, Магот!
Обаче днеска ми е едно такова оптимистично.
Сигурно щот не съм чел новините още... :grin:
Аватар
maggot
BOFH

Мнение от maggot »

Дон Румата Есторски написа: Ех, права си, Магот!
Обаче днеска ми е едно такова оптимистично.
Сигурно щот не съм чел новините още... :grin:
Ба... то и аз като ги чета предпочитам да им се смея, отколкото да плача. Че то друго не остана. :grin:
В интерес на истината, убедила съм се в правотата на мистиците, които казват, че погледа ни към живота предизвиква и съответните реакции от негова страна. Мърляво ли ти е, мрънкало ли си, очакваш ли вечно някой да ти забие нож в гърба или си оптимист, усмихнат, добронамерен - получаваш това, което си очаквал и нищо повече.
Така че си пия кафето, чета сутрешните новини и съм си сложила розовите очила. Което не значи, че не виждам през тях, де :lol:
Ъ-ъ-ъ-ъ-ъ... таковата...
Аватар
Дон Румата Есторски

maggot написа:Така че си пия кафето, чета сутрешните новини и съм си сложила розовите очила. Което не значи, че не виждам през тях, де :lol:
Това много ми хареса.
:coffee: + :flower:
Аватар
itcome

Мнение от itcome »

Дон Румата Есторски написа:Търсих си тема дето да го пусна, но не намерих подходяща. :-)...
Терминаторска тема...
... не съм прочел статията, защото трудно ще се справя с руския, точно както с немския и английския... ферштеен зи...

Но бих могъл да кажа, че съм експерт по тази тематика защото съм изгледал 5+ сезаона на "Батълстар галактика" + "Каприка" за разкош...

Твърдо вярвам, че AI е следтащото еволюционно ниво... дори по теорията на Дарвин :)
Добро утро :)
Последно промяна от itcome на 22.01.13, 08:40, променено общо 1 път.
Кърти, чисти, извозва...
Аватар
WALL-E

Мнение от WALL-E »

itcome написа: Твърдо вярвам, че AI е следтащото еволюционно ниво... дори по теорията на Дарвин :)
преди това са "аватарите" от К-Рах :winkw:
Трябва от злото да направиш добро. Друг материал за градеж не остана...
Аватар
Green Light

Мнение от Green Light »

Дон Румата Есторски написа:
?
Предполагам целия въпрос е колко е това изключително добре.
Впрочем ти бъркаш. Идеята на статията е именно Аааа колко страшно! Всички ще умрем!

ОК, за шегата! Макар с програмистите човек никога да не знае...
Какъв е метода на вентилатора?
Аватар
itcome

Мнение от itcome »

WALL-E написа:
itcome написа: Твърдо вярвам, че AI е следтащото еволюционно ниво... дори по теорията на Дарвин :)
преди това са "аватарите" от К-Рах :winkw:
Ееее тия аватари са много готини... не са сини и приличат на Кайзер Созе :)
Кърти, чисти, извозва...
Аватар
Дон Румата Есторски

Green Light написа:Какъв е метода на вентилатора?
Ясно. Не те хващам в настроение... :-)
Методът на вентилатора е любимият на студента: начи слагаш отворения учебник на масата, слагаш отстрани вентилатор и го включваш...
И докато се листят страниците, четеш. :grin: Много бързо се минава мат`ряла.

В статията пише и хубави неща, макар да предполагам, че играе роля това, дето Магот го писа - както погледнеш, така и прочиташ...
Аз съм си задавал въпроса, какво ако се появи нещо, дето по условие ни бие? Какво е чувството да знаеш, че си второ стъпало?
Във фантастиката обикновено когато фабулата е такава, винаги хората измислят нещо, в което са по-добри.
Но дали ще може да се живее с мисълта, че не си по-добър? За себе си мога да кажа, че много трудно, да не кажа невъзможно.

А пък ето, някои го смятат за естествен етап от еволюцията. Само че като се сетя как ние се отнасяме с по-ранните етапи ...
Аватар
Green Light

Мнение от Green Light »

...
А, не, не, в настроение съм си.

Ако приемем, че клетката е невидима, и че за нас се грижат супер изключително добре близо до абсолютнотова таз, тогава може и сега да сме в тая позиция, нъл тъй? Ако знам, че съм второ стъпало много ясно, че става война, обаче ако не знам?Ако белите мишки, всъщност, през цялото време правят експерименти с нас? Тогава какво? Еми хепи съм, тогава.

За метода на вентилейтъра си прав. Но все пак, какво ако не "Ужас, ужас" казва тази статия?
Аватар
maggot
BOFH

Мнение от maggot »

Дон Румата Есторски написа:...
Истински големият, според мен е, ще ни се иска ли да живеем като изключително добре гледани, безсмъртни хамстери, в перфектната клетка?
?
Ами то само така можем да се чувстваме добре да ти кажа. Човекът като вид е толкова преизпълнен с емоции, че само нещо неемоционално би могло да му озапти напъните да се самоунищожава и да унищожава всичко около себе си.
В момента, в който осъзнаем, че точно такава клетка е за нас и причините поради които сме вътре, ще можем да погледнем напред и да потърсим промяната - вече ще сме я заслужили.

Бе леко стана като от Айзък Азимов и четирите закона на роботиката, но съм му фен, може доста от начина ми на мислене да е подредил... :lol:
Ъ-ъ-ъ-ъ-ъ... таковата...
Аватар
Green Light

Мнение от Green Light »

maggot написа:
Бе леко стана като от Айзък Азимов и четирите закона на роботиката, но съм му фен, може доста от начина ми на мислене да е подредил... :lol:
:grin:

И от моя
Аватар
Gaspode
Обратна връзка:

Мнение от Gaspode »

Green Light написа:
...
А, не, не, в настроение съм си.

Ако приемем, че клетката е невидима, и че за нас се грижат супер изключително добре близо до абсолютнотова таз, тогава може и сега да сме в тая позиция, нъл тъй? Ако знам, че съм второ стъпало много ясно, че става война, обаче ако не знам?Ако белите мишки, всъщност, през цялото време правят експерименти с нас? Тогава какво? Еми хепи съм, тогава.

За метода на вентилейтъра си прав. Но все пак, какво ако не "Ужас, ужас" казва тази статия?
А що па си мислите, че оня ми ти супер Ентелект ще се занимава да ни обгрижва нас. В каквато и да било клетка. Ние да не би да се грижим за мравките?
Никой от нас не е толкова глупав колкото всички нас взети заедно.

А аз не съм това, което съм :)
Аватар
Дон Румата Есторски

Green Light написа:Но все пак, какво ако не "Ужас, ужас" казва тази статия?
Статията прилича на обикновено теоретизиране, такова каквото можеш да срещнеш често в интернет, на темата бъдеще.
Би била с нищо незабележима статийка, ако не бяха две неща: Курцвейл и гугъл.
Първият има страхотни изследвания в областта на разпознаване на образи и звуци.
Статиите за които пробляснаха и "необяснимо" изчезнаха в нета... И даже се промени статията за него в уикипедия. :winkw:
Гугъл - тук мисля обясних, но ще добавя, че по мои скромни виждания, това е достатъчно мощният играч (без да отчитаме кой стои зад него),
който може да доведе нещо такова до работещ финал.
По този начин се получава нещо като разказано от Робърт Шекли - започваш да четеш весела история за това,
как скоро ще се появи нещо, което ще изчисли всички болести и проблеми, докато изведнъж усещаш как ужасът те хваща за гърлото
и космите на тила ти настръхват. :grin:
Кой знае, може роботите на гугъл вече да са "изчислили" това наше разговорче по линка който пуснах, и сега да анализират нашата реакция
на този дразнител (информацията в статията) :-) .
Белите мишки си правят експерименти с хората само в гротеските на писатели като Дъглас Адамс. :-)
Истинските чудовища не са в приказките, а в живота. :-)
Gaspode написа: Ние да не би да се грижим за мравките?
Аз го написах: Само че като се сетя как ние се отнасяме с по-ранните етапи ...
Аватар
Piqndurnik

Мнение от Piqndurnik »

Всъщност мен повече ме притеснява зависимостта от тези технологии.
Домашната библиотека отдавна вече е над 90% виртуална. В офиса пък почти не държим дори и файлове с документации - като дотрябва, точим актуална версия.
Телефони по принцип не помня, но едно време знаех поне моя, и на най-близките приятели. Сега, ако ми се затрият контактите, направо съм загубен. Пазя ги на няколко места и постоянно синхронизирам.
Преди време, някой тук пита щерката нещо и тя, като за нещо напълно естествено: "Трябва да питаме Google".
А пък тази есен имаше токов срив в централната част на Мюнхен и живота блокира.
Наздраве :cool:
Аватар
Green Light

Мнение от Green Light »

Piqndurnik написа:Всъщност мен повече ме притеснява зависимостта от тези технологии.
Домашната библиотека отдавна вече е над 90% виртуална. В офиса пък почти не държим дори и файлове с документации - като дотрябва, точим актуална версия.
Телефони по принцип не помня, но едно време знаех поне моя, и на най-близките приятели. Сега, ако ми се затрият контактите, направо съм загубен. Пазя ги на няколко места и постоянно синхронизирам.
Преди време, някой тук пита щерката нещо и тя, като за нещо напълно естествено: "Трябва да питаме Google".
А пък тази есен имаше токов срив в централната част на Мюнхен и живота блокира.
Точно това мисля и аз. Спре ли тока направо да си режем вените, край на цивилизация и всичко.

П.П. Аз моите момчета ги карам да помнят наисуст телефоните ни. И като ходя на гости някъде изпитвам децата дали знаят телефона на мама и татко. И доста приятели са ми викали, верно, бе, тва е важно, как не съм се сетил.
Аватар
Дон Румата Есторски

Piqndurnik написа:...
Green Light написа:...
Настъпвате ме по любимия мазол.
Още Джон Уиндъм в "Денят на трифидите" постави въпроса, ако случайно нещо, тпу-тпу, без електричество как?
Задавах въпроса на много хора около себе си - ето от два месеца температурите са под -10.
Ако случайно нещо се случи и останем без ток и парно, какво бихте правили?
Само един се сети, че на първо време може да се гори паркета...
Един особено остроумен беше - ще питам в някой форум, вика ...:grin:
Аватар
Green Light

Мнение от Green Light »

Още Джон Уиндъм в "Денят на трифидите" постави въпроса, ако случайно нещо, тпу-тпу, без електричество как?
Задавах въпроса на много хора около себе си - ето от два месеца температурите са под -10.
Без ток е достатъчно. Отдавна прееб цакахме гравитачните инсталации и сега всичкото парно използва помпи за въртене на водата. Помпите са си на ток.
Аватар
Дон Румата Есторски

Green Light написа:
Без ток е достатъчно. Отдавна прееб цакахме гравитачните инсталации и сега всичкото парно използва помпи за въртене на водата. Помпите са си на ток.
Е, тука не са. :grin:
Аватар
itcome

Мнение от itcome »

Трябва ми гориво, за да се придвижа 270 километра юг-югоизток... там съм готов за EMP-то. Само дето вече нямам кола без електроника.
А иначе скоро загубих двете карти за телефон. Мислих че инфото за номерата в сима се пази централно, някак логично ми изглеждаше... т.е. горе... уви. но не е болка за умиране. До дедмица възтановяваш важните контакти... другите - когато :)
Кърти, чисти, извозва...
Аватар
Green Light

Мнение от Green Light »

Дон Румата Есторски написа: Е, тука не са. :grin:
Ти къде си, Дон Румата? Знам че си в чужбина, но не знам къде.
Публикувай отговор