Стискаме! Знам много добре какво е, с щерката минахме тези вълнения преди време, вече е студентка в Лондон. а на сина още му предстои... така че УСПЕХ на младежа!windcolours написа:Утре кандидат-гимназистите държат матури по БЕЛ, а вдругиден- по математика. Стискайте палци за големия синковец и още един 3о4о-вски отрок! Късмет и усрех!
ПП Аз така не съм се вълнувала дори пред раждане....
Дреболии
- hotcinnamon
Хъм... верно няма да има кой да ми плаща пенсията.... 'сички или с децата в чужбинско или стягат куфарите...
http://myvelikoturnovo.com/2013/02/23/p ... te_kufari/
:)))
Кърти, чисти, извозва...
- Green Light
Повече са Зочовските отрочетаwindcolours написа:Утре кандидат-гимназистите държат матури по БЕЛ, а вдругиден- по математика. Стискайте палци за големия синковец и още един 3о4о-вски отрок! Късмет и успех!
ПП Аз така не съм се вълнувала дори пред раждане....
Пораснаха щурчетата.
Успех на всички!
- Green Light
Единствената надежда е да се върнат. Но че ще заминат е сигурно.itcome написа:Хъм... верно няма да има кой да ми плаща пенсията.... 'сички или с децата в чужбинско или стягат куфарите...
Няма шанс за образование + стаж тука.
- Nejimaki-dori
Ей, как мина матурата на 3о4о-вчетата. Доволни ли са? Моите миналата година бяха накуп. Но пак се вълнувам (за кандидат-снахата този път :) )
"As soon as you concern yourself with the 'good' and 'bad' of your fellows, you create an opening in your heart for maliciousness to enter. Testing, competing with, and criticizing others weaken and defeat you." Morihei Ueshiba
Матурата по БЕЛ! Може да си повторите отговорите и проверите точките!
http://zamatura.eu/files/tests-download ... i-2013.pdf
- windcolours
да, направихме го.... има 3 грешки и адски ни е яд, защото са все неща, в които беше сигурен. Така че вероягто от 65 точки възможни ще имаме някъде 60.fuego написа:Матурата по БЕЛ! Може да си повторите отговорите и проверите точките!
оубаче не знам как се е справил с преразказа и ще скърцам със зъби в неизвестност до другия месец, когато излизат оценките.
повече ме е страх как ще ке справи по математика и затова разчитах да има висока оценка по бел
Как са се справили другите клубарчета?
"Животът ще покаже на всеки какъв е той" Гьоте
- Green Light
Добре се е справил моя човек.windcolours написа:да, направихме го.... има 3 грешки и адски ни е яд, защото са все неща, в които беше сигурен. Така че вероягто от 65 точки възможни ще имаме някъде 60.fuego написа:Матурата по БЕЛ! Може да си повторите отговорите и проверите точките!
оубаче не знам как се е справил с преразказа и ще скърцам със зъби в неизвестност до другия месец, когато излизат оценките.
повече ме е страх как ще ке справи по математика и затова разчитах да има висока оценка по бел
Кеф!
- windcolours
точно през това преминах и аз. Ако отсега не внушиш на хлапето си, че каквото си надроби, самО ще си го сърба после, така че да си наляга парцалите отговорно и съвестно, то, мила ми Магот, в животът ти неканени ще нахлуяг силаботоническото стихосложение епанафорите и сказуемните определения, орто- и медицентровете със се зависимостта между хипотенузата и катет, лежащ срещу гридесетградусов ъгъл, термини като синекдоха, местоименни наречия, сложно-съставните с подчинени допълнителни и обстоятелствени изречения, изобщо цял куп неща, които веднага след изпита насмиташ нейде из тъмните, неизползвани кътчета на мозъка си и там ще си останат докато свят светува....maggot написа:Щерката е догодина, но очаквам нещо подобно
http://reduta.bg/v2/article/%D0%BA%D1%8 ... 0%BD%D0%B8
Е, в името на знанието успях да извлека утешителна награда- вече съм наясно, че в сложното смесено изречение се пише запетая пред еднократно употребен съюз И. Но едва ли ще започна тепърва да я пиша.
- windcolours
ама той 7 клас ли е?? или говориш за матурите след 4 класbead_ написа:моят човек има 5 шестици, по математика с 1 грешка на задачата с триъгълниците, което е тъпоwindcolours написа:
от една страна се радвам, но от друга ще трябва да му купя жаба
уинди,
в тази тема има задачите от първи модул, решенията им и отговорите на задачите от втори модул
можеш да свериш с детето като се върне, да не чакате докато излязат официално
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=720594.255
много успех желая на седмокласниците!
в тази тема има задачите от първи модул, решенията им и отговорите на задачите от втори модул
Knowing others is intelligence; knowing yourself is true wisdom. Mastering others is strength; mastering yourself is true power.
- windcolours
не знам дали ще си спомня отговорите на всичките задачи, ама ще му ги покажа довечера. Мерси, Лат.latrevw написа:уинди,
как довечера, бе???windcolours написа:
не знам дали ще си спомня отговорите на всичките задачи, ама ще му ги покажа довечера. Мерси, Лат.
моят като беше седми клас, го награбих още от вратата да сверяваме отговори, докато помни какво е писал :)
но аз съм от лудите и ошашавени майки
Knowing others is intelligence; knowing yourself is true wisdom. Mastering others is strength; mastering yourself is true power.
- сър Айвънхоу
не знам защо ги тормозите децата, след като много добре са ви ясни следните две неща:latrevw написа:как довечера, бе???windcolours написа:
не знам дали ще си спомня отговорите на всичките задачи, ама ще му ги покажа довечера. Мерси, Лат.
моят като беше седми клас, го награбих още от вратата да сверяваме отговори, докато помни какво е писал :)
1. образованието в милата ни рОдина не се котира, т.е. има силна отрицателна корелационна връзка между богатство и степен на образованост
2. всички ще влезнат да учат вишу... и ще го завършат... (то и едно магаре да вържеш пред някой ВУЗ, след 4, най-много 5 години, бакалавър ще излезе, а ако го забравиш, може и до доцент да стигне...)
п.п. нъл знайте, че ви обичам?
Ситият на гладния не вярва...
Bella Ciao
Bella Ciao
ние искаме да са умни и с умни приятели, другото както дойдеОня с броня написа:
не знам защо ги тормозите децата, след като много добре са ви ясни следните две неща:
1. образованието в милата ни рОдина не се котира, т.е. има силна отрицателна корелационна връзка между богатство и степен на образованост
2. всички ще влезнат да учат вишу... и ще го завършат... (то и едно магаре да вържеш пред някой ВУЗ, след 4, най-много 5 години, бакалавър ще излезе, а ако го забравиш, може и до доцент да стигне...)
п.п. нъл знайте, че ви обичам?
- сър Айвънхоу
това не става с учене, а с четенеlatrevw написа: ние искаме да са умни и с умни приятели, другото както дойде
Bella Ciao
Bella Ciao
- windcolours
по-ошашкана от мен няма, но каква е файдата дори да разбера как се е справил. Всъщност по БЕЛ живо се интересувах и го довлякох веднага да сверим отговорите, защото го бях готвила сериозно по този предмет, макар и аматъорски, освен че ходеше на курс. По математика не съм силна, там не можах да помогна много, въпреки че геометричните задачи ги разбивам отвсякъде. Истината е, че се разочаровах от 3те грешки, които е допуснал по БЕЛ, при положение, че никога не е грешал точно в тази материя. А по математика е по-слаб и го мързеше да се напряга независимо от курса, от /отделно/ няколко частни уроса, от моите напъни, от помощта на баба си. С една дума много ме боли от абсолютно незаинтересуваното му отношение към учебния процесlatrevw написа:как довечера, бе???windcolours написа:
Току що се обади и каза, че матурата по математика е била по-лесна и от тази по български хахах ама ще видим.
Горките ни деца.... бих убила този, който е решил, че трябва да минат през това на тази възраст
- windcolours
да, искам да попадне в добро училище, но не защото ще научи перфектно език /ще го научи отлично и по други начини/. За мен е важно да попадне в среда на осъзнати и будни деца. В настоящия му клас има точно 3 такива, останалите се радват на подарените тройки и четворки. Такава среда не може да тласка напред, а само да дърпа надолу и назад.latrevw написа: ние искаме да са умни и с умни приятели, другото както дойде
- сър Айвънхоу
само да предупредя, че в повечето "класни" училища влизат деца на разни богати и амбициозни родители и това никак, ама никак не означава, че децата са умни и осъзнати...windcolours написа: да, искам да попадне в добро училище, но не защото ще научи перфектно език /ще го научи отлично и по други начини/. За мен е важно да попадне в среда на осъзнати и будни деца. В настоящия му клас има точно 3 такива, останалите се радват на подарените тройки и четворки. Такава среда не може да тласка напред, а само да дърпа надолу и назад.
ако искаш да попадне в среда на наистина свестни деца - запиши го в Гимназията за древни езици и култури...
или в онова училище, дето е в двора на НБУ...
Bella Ciao
Bella Ciao
и СМГ-то е супер и НемскатаОня с броня написа:само да предупредя, че в повечето "класни" училища влизат деца на разни богати и амбициозни родители и това никак, ама никак не означава, че децата са умни и осъзнати...windcolours написа: да, искам да попадне в добро училище, но не защото ще научи перфектно език /ще го научи отлично и по други начини/. За мен е важно да попадне в среда на осъзнати и будни деца. В настоящия му клас има точно 3 такива, останалите се радват на подарените тройки и четворки. Такава среда не може да тласка напред, а само да дърпа надолу и назад.
ако искаш да попадне в среда на наистина свестни деца - запиши го в Гимназията за древни езици и култури...
или в онова училище, дето е в двора на НБУ...
за мен лично Гиназията за древни езици ми е била мечта, но и там не става просто със записване, никак не се влиза лесно
във Варна има 2 "класни" училища, въпреки че вече е много трудно да бъдат наречени такива. Но все пак разликата между тях и другите училища е убийствена; както като среда, така и като учители. Така че си е много важно къде ще се учи
и това, че родителите са богати не помага на детето да изкара 6 на изпита след 7 клас
уинди, бих казала "горките родители", децата не са чак толкова стресиралиwindcolours написа: Горките ни деца.... бих убила този, който е решил, че трябва да минат през това на тази възраст
а и твоят е вече почти мъж, не го съжалявай, всичко трудно тепърва му предстои, тези изпити са нищо в сравнение с това после :)
- windcolours
да беше видяла само как плачеха някои деца преди изпита днес пред училището на Лъчо....latrevw написа:уинди, бих казала "горките родители", децата не са чак толкова стресиралиwindcolours написа: Горките ни деца.... бих убила този, който е решил, че трябва да минат през това на тази възраст
а и твоят е вече почти мъж, не го съжалявай, всичко трудно тепърва му предстои, тези изпити са нищо в сравнение с това после :)
- сър Айвънхоу
лигльовци, продукт на лигавите си родители, които са продукт на лигавото разбиране за възпитание на деца, което ни натресоха големите ни братя отвъд океана...windcolours написа:
да беше видяла само как плачеха някои деца преди изпита днес пред училището на Лъчо....
Bella Ciao
Bella Ciao
- Nejimaki-dori
Не, не. Продукт са на болните амбиции на някои родители. Миналата година покрай малкия се нагледах на сцени и разговори достойни за филм на ужасите. Азсъм на принципа - ако иска да учи, помагам с каквото мога. Ако не иска, негова си работа. И бачкери трябва да има, не само вишисти.Оня с броня написа:
лигльовци, продукт на лигавите си родители, които са продукт на лигавото разбиране за възпитание на деца, което ни натресоха големите ни братя отвъд океана...
"As soon as you concern yourself with the 'good' and 'bad' of your fellows, you create an opening in your heart for maliciousness to enter. Testing, competing with, and criticizing others weaken and defeat you." Morihei Ueshiba
- Глас в пустиня
Издали са фототипно "Речник на употребяваните в Пирдопския говор турски думи до 1885 г." от Алипия Влайков.
Този Алипия Влайков е брат на Тодор Влайков - и е един от фамилията, дето така е направила дарението си, че ако сградата престане да се ползва за читалище и кино, наследниците ще си я приберат. Поради това и кино "Влайкова" все още съществува.
Та той същият бил учител и много се надявал след Освобождението турцизмите да изчезнат от българския език заедно с преселващите се турци, но понеже му било мъчно и не искал тези думи да се забравят, събрал и подредил този речник.
И има вътре чудни думи и още по-чудни обяснения.
Да речем:
ЛЙОХМАН - едър, но хлабав човек.
КЮСКИЯ - тояга, суровица, прът за бой.
КУТИЯ - съд малък от дърво, мукава или метал с капак, за съхраняване на подходящи неща.
КУРАБИЕТИ - сухи сладки брашнени топчета.
КЙОТЕК - побой над отделно лице.
БАКАЛИЯ - дребна стока, повече за ядене. Сега я казват и колониал.
Този Алипия Влайков е брат на Тодор Влайков - и е един от фамилията, дето така е направила дарението си, че ако сградата престане да се ползва за читалище и кино, наследниците ще си я приберат. Поради това и кино "Влайкова" все още съществува.
Та той същият бил учител и много се надявал след Освобождението турцизмите да изчезнат от българския език заедно с преселващите се турци, но понеже му било мъчно и не искал тези думи да се забравят, събрал и подредил този речник.
Да речем:
КУТИЯ - съд малък от дърво, мукава или метал с капак, за съхраняване на подходящи неща.
Panta rhei...
- Green Light
Ето това четох сутринта:Мнемозина написа:Издали са фототипно "Речник на употребяваните в Пирдопския говор турски думи до 1885 г." от Алипия Влайков.
Да речем:
Mamihlapinatapai е дума от езика Яган, говорен от коренните жители на Огнена земя. Фигурира в световните рекорди на Гинес за най-сбит изказ. Смята се за една от най-трудно преводимите думи в света.
Смисълът й може приблизително да се предаде така: „споглеждане между двама души, всеки от които се надява, че другият ще предложи нещо, което и двамата искат, но не са склонни сами да предложат.”
[Думата се състои от представката (mam-), обозначаваща възвратен глагол, коренът ihlapi със значение „нямам представа какво да направя”, наставката -n, която указва статичност, наставката -ata за постижение и двойната настявка -apai, която заедно с възвратното mam- обозначава взаимност.]
Източник: twentytwowords.com
http://www.obekti.bg/chovek/7454-Знаете ... -за-превод
Green Light написа:
Ето това четох сутринта:
Mamihlapinatapai е дума от езика Яган, говорен от коренните жители на Огнена земя. Фигурира в световните рекорди на Гинес за най-сбит изказ. Смята се за една от най-трудно преводимите думи в света.
Смисълът й може приблизително да се предаде така: „споглеждане между двама души, всеки от които се надява, че другият ще предложи нещо, което и двамата искат, но не са склонни сами да предложат.”
[Думата се състои от представката (mam-), обозначаваща възвратен глагол, коренът ihlapi със значение „нямам представа какво да направя”, наставката -n, която указва статичност, наставката -ata за постижение и двойната настявка -apai, която заедно с възвратното mam- обозначава взаимност.]
Източник: twentytwowords.com
http://www.obekti.bg/chovek/7454-Знаете ... -за-превод
[/i]
С основание се позасрамвах, още докато пишех горния пост, че слагам най-вече думи, свързани с бой.
Нерешителността е далеч по-симпатична.
П.П. Като превод на български бих предложила "аха-аха и ще проговорят".
Panta rhei...
- Piqndurnik
- сър Айвънхоу
да бе! ти, дето си видна побойница... на мене ли ги разправяш! засрамвала се била... глупости...Мнемозина написа: С основание се позасрамвах, още докато пишех горния пост, че слагам най-вече думи, свързани с бой.![]()
Bella Ciao
Bella Ciao
- windcolours
Ако знаех, че Грийн пътува в маршрутка, щях да се закълна, че го е писал той
"Пътувам в препълнена маршрутка, хората пътуват мълчешком, всеки се е замислил за нещо си. При едно спиране се освобождава мястото веднага зад шофьора, на което сяда млада майка, около 22-23 години, с 3-4 годишно момиченце. Тоест, тя седи с гръб към движението и с лице към хората в салона. Както тръгна маршрутката, и момиченцето започна да мрънка на майка си на тема "мамо, купи ми Барби!", при това едно такова протяжно и жално и с различен тон всеки път. Майка и и влезе в ритъма и и отговаряше с "за какво ти е Барби, имаш си вече три, по-добре да ти купя нещо друго" и т.н. Всичкото това мрънкане и виене почна да омръзва не само на мен, но и на останалите пътници. След няколко спирки стратегията на момиченцето се промени. Тя изведнъж стана важна и млъкна, като видимо се сети за нещо коварно. И след още една спирка се издаде:
... - Ако не ми купиш Барби, ще кажа нещо за теб на баба!
Майка и се усмихна: - И какво толкова ще кажеш на баба си за мен?
Момиченцето продължи: - Ще разкажа, ще разкажа! Аз видях нещо!
Цялата маршрутка затаи дъх, за да чуе какво точно е видяла малката.
- Е, и какво си видяла? - попита майката.
- Аз видях как ти вчера целуваше пишката на тати!
Цялата маршрутка избухна в смях, също и шофьорът. Майката спря маршрутката, взе си детето под мишница и изскочи навън.
Мислите си, че това е краят? Не бързайте. При спирането на маршрутката се качи млад мъж с момченце, някъде около 8 годишно и седна на мястото на майката с детето. Пътниците продължаваха да се хилят, младият мъж и той почна да се подсмихва гузно, без да знае на какво точно се смеят останалите. И в този момент синът му изтърси: "Тате, купи ми войници!" Маршрутката избухна в такъв смях, че принуди шофьора да спре, за да се смее на спокойствие. След като си пое дъх, шофьора се обърна към младия мъж: "Братче, по-добре му купи войници, не дърпай дявола за опашката". Младият мъж пътува около 4 спирки, през цялото време хората се смееха, а той седеше в пълно недоумение, вероятно мислейки си че се вози в маршрутка с идиоти. И наистина, какво толкова смешно има в "тате, купи ми войници"?!?!"
---------
Неизвестен автор
"Пътувам в препълнена маршрутка, хората пътуват мълчешком, всеки се е замислил за нещо си. При едно спиране се освобождава мястото веднага зад шофьора, на което сяда млада майка, около 22-23 години, с 3-4 годишно момиченце. Тоест, тя седи с гръб към движението и с лице към хората в салона. Както тръгна маршрутката, и момиченцето започна да мрънка на майка си на тема "мамо, купи ми Барби!", при това едно такова протяжно и жално и с различен тон всеки път. Майка и и влезе в ритъма и и отговаряше с "за какво ти е Барби, имаш си вече три, по-добре да ти купя нещо друго" и т.н. Всичкото това мрънкане и виене почна да омръзва не само на мен, но и на останалите пътници. След няколко спирки стратегията на момиченцето се промени. Тя изведнъж стана важна и млъкна, като видимо се сети за нещо коварно. И след още една спирка се издаде:
Цялата маршрутка избухна в смях, също и шофьорът. Майката спря маршрутката, взе си детето под мишница и изскочи навън.
Мислите си, че това е краят? Не бързайте. При спирането на маршрутката се качи млад мъж с момченце, някъде около 8 годишно и седна на мястото на майката с детето. Пътниците продължаваха да се хилят, младият мъж и той почна да се подсмихва гузно, без да знае на какво точно се смеят останалите. И в този момент синът му изтърси: "Тате, купи ми войници!" Маршрутката избухна в такъв смях, че принуди шофьора да спре, за да се смее на спокойствие. След като си пое дъх, шофьора се обърна към младия мъж: "Братче, по-добре му купи войници, не дърпай дявола за опашката". Младият мъж пътува около 4 спирки, през цялото време хората се смееха, а той седеше в пълно недоумение, вероятно мислейки си че се вози в маршрутка с идиоти. И наистина, какво толкова смешно има в "тате, купи ми войници"?!?!"
---------
Неизвестен автор
- Nejimaki-dori
windcolours написа:Ако знаех, че Грийн пътува в маршрутка, щях да се закълна, че го е писал той
---------
Неизвестен автор
- Green Light
Привет,
този уикенд е традиционното ми чеверме в Арда.
Схемата е колкото се съберем си го делим.
Място за спане в моята къща няма, но Арда е с 200 легла (къщи за гости и хотели)
Ако някой се чуди какви да ги върши уикенда - да заповяда... В Събота го мятам на кола... до 18 трябва да е готово...
п.п.
Разбира се за авантюристи винаги стои варианта с палатката :)
Схемата е колкото се съберем си го делим.
Място за спане в моята къща няма, но Арда е с 200 легла (къщи за гости и хотели)
Ако някой се чуди какви да ги върши уикенда - да заповяда... В Събота го мятам на кола... до 18 трябва да е готово...
п.п.
Разбира се за авантюристи винаги стои варианта с палатката :)
Кърти, чисти, извозва...
Ийй, супер! Само дето трябва да кажеш догодина.itcome написа:Привет,
....
Сега ако вляза в затвора, ще е заради одитор!
Има хора, в които живее Бог. Има хора, в които живее дяволът. А има и хора, в които живеят само глисти.
--------------------------------------------------------
Ъ-ъ-ъ-ъ-ъ... таковата...
--------------------------------------------------------
Ъ-ъ-ъ-ъ-ъ... таковата...