СтоличнаТА, МинистерскиЯТ

Все същите
Аватар
Green Light

СтоличнаТА, МинистерскиЯТ

Мнение от Green Light »

По БНТ засяках няколко минути от едно предаване. Темата беше правоговора на депутатите. Михаил Миков призовал да се говори правилно и след това продължил с характерното си "л" и "р" :-) "Мекането" също било много разпространено. То е и мой недостатък. ХодимЕ, правимЕ. Западен говор. Според госта - известно лице, но не мога да се сетя за името, мекането ставало нещо като мода и придобива размерите на епидемия.

Друго интересно е членуването на имената на институциите. "Министерски съвет" не е правилно. Той е само един единствен, следователно трябва да е членуван- Министерския(или съответно ят) съвет, СтоличнаТА община, ЦентралнаТА гара, БългарскаТА национална телевиция и т.н. Това също не го правя аз.

Мислите ли че може такова нещо да предизвика интерес и да докара някакво мини единомислие в Обществото? Всички говорим български и на всички ни е неприятно, че се изкривява. Или не?
Аватар
сър Айвънхоу

Re: СтоличнаТА, МинистерскиЯТ

Мнение от сър Айвънхоу »

Много мразя неграмотността и невежеството, особено, когато е придружено с непокрито високо самочувствие.
Оказва се, че широко рекламираните постижения на образованието преди "10-ти", или са мит, или бързо са забравени.
Ме-кането е особено дразнещо, най-много, когато се чува от устата на журналист. Да не говорим, че, когато го чух от устата и на един писател, останах потресен.
За съжаление нещата ще стават все по-зле. Особено с "навлизането в живота" на сегашните учащи, които са абсолютно неграмотни.
Все повече срещам, дори и в статии, следните странни конструкции: зада, каточе и други подобни простотии...
Върхът беше, когато в книга от известно издателство срещнах глаголната конструкция: беше бил...
Да ме извиняват всички преводачи тук, аз много ви уважавам и знам отлично, че сте едни от най-добрите и се стараете да сте такива постоянно, но... мнението ми относно преводачите в България по принцип е крайно лошо.
Просто, както във всяка друга професия, се наблъскаха куцо, кьораво и сакато, претендиращи, че знаят английски. Много по-лошото е, че въпросните "преводачи" не знаят български...

Виждал съм официален превод на диплома за висше образование, преведена от лицензирана преводаческа фирма, в която диплома предметът "Физика на твърдото тяло" на английски беше преведен така: "Hard body fisical" (извинявам се, ако съм объркал някоя от думите на английски, никога не съм твърдял, че го знам).

Мога да пиша още по темата, но ще спра... поне за сега...
:winkw:
Ситият на гладния не вярва...
Bella Ciao
Аватар
holi_day

Мнение от holi_day »

Оня с броня написа:Върхът беше, когато в книга от известно издателство срещнах глаголната конструкция: беше бил...
правилното е:
беше пил
беше пребил
беше изпребил :blum:
беше избил, както беше пил
(шегувам се, както обикновено, но как да покажа, че чета)
Оня с броня написа:Мога да пиша още по темата, но ще спра... поне за сега...
пиши, интересно е

успешна нова седмица на всички
«Страдаме без страдание, желаем без желание, мислим без мисли.»
Ф.Песоа

това май е другото лице на скуката
Аватар
сър Айвънхоу

Мнение от сър Айвънхоу »

holi_day написа: (шегувам се, както обикновено, но как да покажа, че чета)
и аз те обичам! :kiss:
Bella Ciao
Аватар
holi_day

Мнение от holi_day »

Оня с броня написа:Виждал съм официален* превод на диплома за висше** образование, преведена от лицензирана преводаческа фирма, в която диплома предметът "Физика на твърдото тяло" на английски беше преведен така: "Hard body fisical" извинявам се***, ако съм объркал някоя от думите на английски, никога не съм твърдял, че го знам).

Мога да пиша още по темата, но ще спра... поне за сега...
* официялен
** више
*** пърдон :blum: (извинете мъ ногу)

но аз да питам
в крайна сметка, писмеността е измислена, за да се разбират хората, макар и на разстояние един от друг, чрез знаци
правилата са важно нещо, но все пак след като, се разбира от текста за какво става въпрос, защо се дразним от кривописа? и аз се чудя на себе си - що виждам толкова грешки

недей спира, четъ
дали за прикриване на неграмотност не са измислени:
- писането на латиница
- писането с нарочни грешки (и аз го правя къде от лигавлък, къде от неграмотност)
- писането без препинателни знаци

и друго, ако мисълта е бърза, не секва ли тя мислейки за формата на изказа, вместо да я оставим да се излее
при това много рядко вече се пишат чернови
Ф.Песоа

Аватар
Semiramis

Мнение от Semiramis »

така...
holi_day написа:
правилата са важно нещо, но все пак след като, се разбира от текста за какво става въпрос, защо се дразним от кривописа?
се дразнимееееее
обаждам се, понеже наистина прочетох "се дразниме" вместо без, че се "зним"
:shy: ако ми кажеш как да си напиша правилно горното изречение, много ще съм ти благодарна. На предното пък и сама мога да си оправя словореда, но не искам. Поне сложих главна буква.
holi_day написа: дали за прикриване на неграмотност не са измислени:
- писането на латиница
- писането с нарочни грешки (и аз го правя къде от лигавлък, къде от неграмотност)
- писането без препинателни знаци
не. това е причината да се прилагат толкова широко. измислени са по-просто. :grin: програмата за проверка на правописа ми подчерта неколко думички в червено вече. Ъъъъ...а на Холи повече думички е подчертала! Иска да и отнеме от колорита.

Аз мисля, че причината за промените е в това, че линията частно-публично въобще не е там, където е била преди. :shy::roll:
Позволено беше :grin: било да ме-каш и и-каш вкъщи, в двора с кокошките или в леглото с ..ъъъ..патките, но не и в данъчното при чавките. Но чавките имат фейсбук и ти е ясно, че са това и нищо повече...
http://s3.postimage.org/1PQgi.jpg : )))

Най-големите мъдреци остават неизвестни, защото не пилеят краткия си живот за да рекламират мъдростта си, а за да я ползват.
Аватар
Semiramis

Мнение от Semiramis »

Green Light написа: Друго интересно е членуването на имената на институциите. "Министерски съвет" не е правилно. Той е само един единствен, следователно трябва да е членуван- Министерския(или съответно ят) съвет, СтоличнаТА община, ЦентралнаТА гара, БългарскаТА национална телевиция и т.н. Това също не го правя аз.
Имам чувството, че това не е съвсем така.
Ще почакам Мнемозина... :Mnemo:

Най-големите мъдреци остават неизвестни, защото не пилеят краткия си живот за да рекламират мъдростта си, а за да я ползват.
Аватар
Green Light

Мнение от Green Light »

Мен за правоговора ми беше думата. Вкарайте една мисла и за това.
Аватар
Green Light

Мнение от Green Light »

Semiramis написа:
Green Light написа: Друго интересно е членуването на имената на институциите. "Министерски съвет" не е правилно. Той е само един единствен, следователно трябва да е членуван- Министерския(или съответно ят) съвет, СтоличнаТА община, ЦентралнаТА гара, БългарскаТА национална телевиция и т.н. Това също не го правя аз.
Да, нали? Много неестествено е, докато не се замислиш. Замислиш ли се, обаче, става естествено. Членуването е за такива случаи измислено: Когато е известно на отсрещния за кого или за какво говориш, тогава членуваш. Колко министерски съвети има?
Колко централни гари?

Когато говориш на брат си за майка си, "нашата майка" ли казваш или "наша майка"? :-)
Една наша майка ми се обади.
Коя?
Еми тая от Америка.
Аха, оная с бащата дето е негър ли?
Не, бе тва е оная, която я изяде акула.
Коя акула?
...
Последно промяна от Green Light на 03.06.13, 12:34, променено общо 1 път.
Аватар
Semiramis

Мнение от Semiramis »

Green Light написа:Мен за правоговора ми беше думата. Вкарайте една мисла и за това.
На мен ми е трудно.
На сградата защо не са написали "Министерски съвет", а не "Министерският съвет"?
Говорим както пишем или пишем както говорим?

Аватар
Semiramis

Мнение от Semiramis »

Споделихме си мислите по-горе, мисля че вече може спокойно да чакаме Мнемозина.
:connie:

(не намерих пуканките..):lol:

Аватар
Green Light

Мнение от Green Light »

Semiramis написа:
Green Light написа:Мен за правоговора ми беше думата. Вкарайте една мисла и за това.
На мен ми е трудно.
На сградата защо не са написали "Министерски съвет", а не "Министерският съвет"?
Ами на кутия с бонбони пише "кутия бонбони" но ако е една в стаята и искаш някой да ти я подаде какво ще кажеш?

П.П. Пишем както говорим. Това е твърдо. Правоговора е изначалното, правописа следва.
Последно промяна от Green Light на 03.06.13, 12:43, променено общо 1 път.
Аватар
Semiramis

Мнение от Semiramis »

Оня с броня написа: "Hard body fisical" (извинявам се, ако съм объркал някоя от думите на английски, никога не съм твърдял, че го знам).:winkw:
:lol: както и да го напишеш, все се разбира "Физика на твърдото тяло"

Аватар
Semiramis

Мнение от Semiramis »

Green Light написа:
Semiramis написа:
На мен ми е трудно.
Ами на кутия с бонбони пише "кутия бонбони" но ако е една в стаята и искаш някой да ти я подаде какво ще кажеш?

П.П. Пишем както говорим. Това е твърдо. Правоговора е изначалното, правописа следва.
Ама тя се казва кутия с бонбони или просто Е кутия с бонбони? Зависи от референта, искам да кажа.
Като кажа да се чакаме пред Централна гара, не значи ли, че искам да стоиш под надписа "Централна гара" на Централната гара? Или поне в близост до нея?
Или, в краен случай, вътре в нея. :lol:

Аватар
Green Light

Мнение от Green Light »

Semiramis написа:Ама тя се казва кутия с бонбони или просто Е кутия с бонбони? Зависи от референта, искам да кажа.
Като кажа да се чакаме пред Централна гара, не значи ли, че искам да стоиш под надписа "Централна гара" на Централната гара? Или поне в близост до нея?
Или, в краен случай, вътре в нея. :lol:
Виж, има си правило.
"Членуването в езика има за цел да изрази граматическата категория определеност/неопределеност."
уики

Има ли определеност има членуване. Иначе не е по правилата, значи е неправилно.
Не си права и тва е, и долу бесепе, бесепарка, ууу!
Аватар
Semiramis

Мнение от Semiramis »

Green Light написа: Виж, има си правило.
"Членуването в езика има за цел да изрази граматическата категория определеност/неопределеност."
уики

Има ли определеност има членуване. Иначе не е по правилата, значи е неправилно.
Не си права и тва е, и долу бесепе, бесепарка, ууу!
Гусин Зелен, опитващ се да мине за Син, можете да ми цитирате разни анонимни източници типично по герберски (така) колкото си искатер :grin: но това не променя факта, че се отнасяте с пренебрежение към референта (правилно определяте убежденията ми!). Също и към изконните български имена (за имена говоря!!!). Но вие не ги разбирате тези неща, гусин Зелен, защото робувате на чужди интереси! Кой ако не АЗ, ще защити правата на кутията да бъде кутия, каквато тя всъщност Е, без да и се начислява, неоснователно, разбира се, оооооооооот Вашето авторитарно управление, член. И то пълен.

Аватар
Semiramis

Мнение от Semiramis »

уики
Грийн, сещаш ли се за тройното членуване? Неутрално, близко и далечно? Останало е из диалектите и го е имало в старобългарския говор.
Ако да, задръж си мисълта! Не съм решила дали да те обвиня, че искаш да го върнеш. Или в нещо друго. :cool:

Аватар
holi_day

Мнение от holi_day »

Green Light написа:Ами на кутия с бонбони пише "кутия бонбони" но ако е една в стаята и искаш някой да ти я подаде какво ще кажеш?

много зависи от обстоятелствата
ако кутията е сама в стаята се казва за нея "кутията С бонбони е в стаята", но ако има хора в стаята се провикваш "донеси кутията ОТ бонбони"
Ф.Песоа

Аватар
Green Light

Мнение от Green Light »

:lol:

Смазан съм! Сма-зан! Един пласт по килима тука съм и не мога да се събера! Къде, о къде е хелзинкския комитет и гринпис?
Освен да я изядеМ кутияТА съвместно двамаТА- герб и бесепе и така да туриМ край и точка. Това е единствения ми ход.
Аватар
Green Light

Мнение от Green Light »

Semiramis написа:
уики
Грийн, сещаш ли се за тройното членуване? Неутрално, близко и далечно? Останало е из диалектите и го е имало в старобългарския говор.
Ако да, задръж си мисълта! Не съм решила дали да те обвиня, че искаш да го върнеш. Или в нещо друго. :cool:
Ми не. Дай инфо!
Аватар
Green Light

Мнение от Green Light »

holi_day написа:
Green Light написа:Ами на кутия с бонбони пише "кутия бонбони" но ако е една в стаята и искаш някой да ти я подаде какво ще кажеш?

много зависи от обстоятелствата
ако кутията е сама в стаята се казва за нея "кутията С бонбони е в стаята", но ако има хора в стаята се провикваш "донеси кутията ОТ бонбони"
:lol:

Ако Терминатор 2 е в стаята, казваш
- Извърли тая кутия.
Понеже е празна.
Аватар
holi_day

Мнение от holi_day »

обяснете ми за множественото число
5 работника/работници
5 ученика/ученици
Ф.Песоа

Аватар
holi_day

Мнение от holi_day »

Green Light написа::lol:

Ако Терминатор 2 е в стаята, казваш
- Извърли тая кутия.
Понеже е празна.
именно бонбоните са тези, които красноречиво доказват значимостта на писаното слово
как с пълна уста да благодариш за бонбоните, дето са били в кутията?!
а така - всичко е предвидено, затваряш капака, докато си дъвчеш и там си пише "мерсииииииииии"

грийн, бонбоните изглежда са философския камък
Ф.Песоа

Аватар
holi_day

Мнение от holi_day »

Green Light написа:Освен да я изядеМ кутияТА съвместно двамаТА.
тоз пъ яде кутии :blum:

и се казва и пише "банбоне"
Ф.Песоа

Аватар
Sweety

Мнение от Sweety »

holi_day написа:обяснете ми за множественото число
5 работника/работници
5 ученика/ученици
е стига де! :winkw: ...това със 'к' то просто не е вярно!

нали? не съм 100% сигурна...

а иначе аха...прекалено много се мека в 3о4о!!!!
Другите медии не ме интересуват :lol:
Greeeene!
Блажени са бедните духом
Аватар
Semiramis

Мнение от Semiramis »

Green Light написа:
Semiramis написа:
уики
Ми не. Дай инфо!
Нямам.
Ти пък да не би да имаш бонбони.
:unibrow:

Аватар
Semiramis

Мнение от Semiramis »

Sweety написа: е стига де! :winkw: ...това със 'к' то просто не е вярно!

:lol::lol::lol:

Аватар
Semiramis

Мнение от Semiramis »

holi_day написа:
Green Light написа:Освен да я изядеМ кутияТА съвместно двамаТА.
тоз пъ яде кутии :blum:

и се казва и пише "банбоне"
бамбони се пише.
ох.
:roll:

Аватар
Sweety

Мнение от Sweety »

Semiramis написа:

:grin: добре де, сигурна съм, вече и проверих!
Блажени са бедните духом
Аватар
Sweety

Мнение от Sweety »

Green Light написа:
Semiramis написа:
Да, нали? Много неестествено е, докато не се замислиш. Замислиш ли се, обаче, става естествено. Членуването е за такива случаи измислено: Когато е известно на отсрещния за кого или за какво говориш, тогава членуваш. Колко министерски съвети има?
Колко централни гари?

Когато говориш на брат си за майка си, "нашата майка" ли казваш или "наша майка"? :-)
Една наша майка ми се обади.
Коя?
Еми тая от Америка.
Аха, оная с бащата дето е негър ли?
Не, бе тва е оная, която я изяде акула.
Коя акула?
...
:lol: :lol: :lol: :lol:
заслужаваш да ти се даде квота за мекането, 2 меканета на ден!
Блажени са бедните духом
Аватар
windcolours

Мнение от windcolours »

5 работника/работници
5 ученика/ученици
Тази година разбрах, че при съществителните окончанието зависи от това дали са одушевени или неодушевени предмети. Обаче дотук. Само установих наличие на правило, успокоих се и натирих сина ми да го научи, аз някак си съм оцеляла досега и без да го знам. Та си рекох: "Убу де, един да го знае в семейството, все е кяр, поне ще знам кого да питам" И така.
"Животът ще покаже на всеки какъв е той" Гьоте
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

Green Light написа:По БНТ засяках няколко минути от едно предаване. Темата беше правоговора на депутатите. Михаил Миков призовал да се говори правилно и след това продължил с характерното си "л" и "р" :-) "Мекането" също било много разпространено. То е и мой недостатък. ХодимЕ, правимЕ. Западен говор. Според госта - известно лице, но не мога да се сетя за името, мекането ставало нещо като мода и придобива размерите на епидемия.

Друго интересно е членуването на имената на институциите. "Министерски съвет" не е правилно. Той е само един единствен, следователно трябва да е членуван- Министерския(или съответно ят) съвет, СтоличнаТА община, ЦентралнаТА гара, БългарскаТА национална телевиция и т.н. Това също не го правя аз.

Мислите ли че може такова нещо да предизвика интерес и да докара някакво мини единомислие в Обществото? Всички говорим български и на всички ни е неприятно, че се изкривява. Или не?
Не.
Тоест мисля, че би било добре, но че няма да се получи. Твърде дълго ни набиваха в главите за светкавичноизменящият се свръхтолерантен и глобален свят, към който ние трябва да се пригаждаме ежесекундно. И сега както не могат да се овладеят чуждиците, така е неспасяемо и от другата посока.
Panta rhei...
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

Semiramis написа:
Ааа... ами не знам. :grin:
Panta rhei...
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

Semiramis написа:
На мен ми е трудно.
А как казваш, Пловдивски университет или Пловдивският университет? И какво пише на сградата му?

Не знам каква е логиката, но колкото повече се замислям, толкова повече се убеждавам, че човекът от телевизора е прав. :lol: Винаги ме е дразнело "Нов български университет". :grin: Да се заложи грешка в името е адски нагло.

За бонбонената кутия оставам пас. :blum:
Panta rhei...
Аватар
WALL-E

Мнение от WALL-E »

жени..
все членове са им в главите
ко може 2-ни, ко може 3-ни.. :lol:
ка па никоя-Та не се спре на 1 член-ЪТ :grin: :lol:
:blum: :nanaaaa: :blum:
Трябва от злото да направиш добро. Друг материал за градеж не остана...
Аватар
bead_
Обратна връзка:

Мнение от bead_ »

линд ли са бонбоните? като изясним това... правописът и правоговорът ще си дойдат сами на мястото.
just perfect
Аватар
Green Light

Мнение от Green Light »

Sweety написа:
5 работника/работници
5 ученика/ученици
е стига де! :winkw: ...това със 'к' то просто не е вярно!

а иначе аха...прекалено много се мека в 3о4о!!!!
Другите медии не ме интересуват :lol:
Greeeene!
Спирам, де, спирам. Отсега никой няма да може да различи западен ли съм говор, източен ли съм, софиянец ли съм или варненец. Заклевам се, копеле!
Аватар
Green Light

Мнение от Green Light »

bead_ написа:линд ли са бонбоните? като изясним това... правописът и правоговорът ще си дойдат сами на мястото.
Бе тия линд са издънка. Нещо хич не ми харесват. Моцарт са ми на мене номер едно и после идва милка шоколад голям размер с цели лешници. Миналата седмица изпрасках цял на едно сядане. С Игра на тронове.
"Морското дъно" също са голям кеф. Те линд ли са? Ако са линд, имат една точка, но с уговорки.
Аватар
сър Айвънхоу

Мнение от сър Айвънхоу »

Sweety написа:
Semiramis написа:

:grin: добре де, сигурна съм, вече и проверих!
:rotfl24::rotfl24::rotfl24:
Bella Ciao
Аватар
shshtt

Мнение от shshtt »

Green Light написа:
bead_ написа:линд ли са бонбоните? като изясним това... правописът и правоговорът ще си дойдат сами на мястото.
Бе тия линд са издънка. Нещо хич не ми харесват. Моцарт са ми на мене номер едно и после идва милка шоколад голям размер с цели лешници. Миналата седмица изпрасках цял на едно сядане. С Игра на тронове.
"Морското дъно" също са голям кеф. Те линд ли са? Ако са линд, имат една точка, но с уговорки.
Черноморец от жълтите с портокаловите корички са ми на мен любимите
Публикувай отговор