PISA

Все същите
Аватар
Green Light

PISA

Мнение от Green Light »

PISA 2012: България е в дъното на класацията по математика
Според международното изследване българските ученици се нареждат на 47 място сред 65 държави

Не знам дали сте си имали работа със задачите на ПИЗА. С осмокласника имах малко взимане даване, но сега с четвъртокласника редовно се сблъсквам с въпросната.
Идеята на ПИЗА е задачите по математика да са близо до живота. Вместо x и y банани и круши.
Два банана и три круши тежат колкото двайсет лешника. Колко тежи един банан ако три банана и една круша тежат колкото трисет лешника, а един лешник е пет грама. (измислям си я в момента)

Моя човек го удари на смях първоначално. Помисли, че тия в СМГ се майтапят. После мина през недоверие, ужас и накрая бяс. В крайна сметка теглих една майна на модерното образование, обясних му нещата с x и y, и всичко заспа. Човека си се справя доста прилично с математиката, но и до сега види ли задача с банани и простотии, минава през x и y.

А що се отнася до ПИЗАта, аз взех да си мисля, че някой май пак впряга каруцата пред коня. За да си обясниш нещата от живота чрез математиката, първо трябва да овладееш математиката, а след това да се ориентираш къде да я прилагаш. А не, да ме прощавате, обратното!

Та така. Тая класация на мене точно ми наклони шапката на другата страна. Който и да е първи все ми е едно.

П.П. Ако не е за нещо България на последно място, нещастна, корумпирана или изобщо зле, значи никаква новина не е. Нещо взе да ми писва.
Във ФБ чета за успехи на малките ни плувчета. Къде е по вестниците това? Да не говорим, че точно на математически състезания нашите са все сред първите.(Даже прекаляват СМГ с тая подготовка, според мен)
ПИЗА! Я, у лево!
Аватар
windcolours

Re: PISA

Мнение от windcolours »

Green Light написа: А що се отнася до ПИЗАта, аз взех да си мисля, че някой май пак впряга каруцата пред коня. За да си обясниш нещата от живота чрез математиката, първо трябва да овладееш математиката, а след това да се ориентираш къде да я прилагаш. А не, да ме прощавате, обратното!

!
как да я овладееш, като ти я представят по толкова сух и идиотски начин? Иска ми се да можех наново да съм в даскало и да изучавам физика и математика предимно чрез практически упражнения, възможно най-близки до живота.

Щото, честно казано, всичко съм забравила не за друго, а защото ми се губи връзката между математиката и реала. А ми се губи, защото едно време никой не ми каза, че има такава. Ползвах алгебра и геометрия само по изпити. Така и нямаше да знам за чий сме изучавали интегралите, ако не беше Итком да ми обясни наскоро.
За да се справиш с живота в по-леките му проявления, ти трябва да броиш до 1000 (10 000 за по-напредничавите) и да владееш събиране, изваждане, делене и умножение. Тоест таблицата за умножение. Някой Х най-многото и туй то.

Ако някой от учителите ме беше светнал за какво биха ми потрябвали синусите и косинусите (за нуждите на артилерията, сподели с мен един приятел :blink:) , щях да се заема с математиката по-сърцато.
"Животът ще покаже на всеки какъв е той" Гьоте
Аватар
Gaspode
Обратна връзка:

Мнение от Gaspode »

Днес точно ми попадна във ФБ това:
http://www.youtube.com/watch?v=a-fF8nX1HoI

Все още сън на 10-тата минута някъде, но започва многообещаващо. Даже много многообещаващо :)

ОбразУванието ни в момента е под всякаква критика. Сбъркано. Самоцел. А то, както и парите според мен, е средство, не цел. Средство за какво, обаче?
Кво беше там, че децата влизат различно умни и излизат еднакво глупави...
Никой от нас не е толкова глупав колкото всички нас взети заедно.

А аз не съм това, което съм :)
Аватар
WALL-E

Мнение от WALL-E »

Трябва от злото да направиш добро. Друг материал за градеж не остана...
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

Green Light написа:PISA 2012: България е в дъното на класацията по математика
Според международното изследване българските ученици се нареждат на 47 място сред 65 държави

Не знам дали сте си имали работа със задачите на ПИЗА. С осмокласника имах малко взимане даване, но сега с четвъртокласника редовно се сблъсквам с въпросната.
Идеята на ПИЗА е задачите по математика да са близо до живота. Вместо x и y банани и круши.
Два банана и три круши тежат колкото двайсет лешника. Колко тежи един банан ако три банана и една круша тежат колкото трисет лешника, а един лешник е пет грама. (измислям си я в момента)

Моя човек го удари на смях първоначално. Помисли, че тия в СМГ се майтапят. После мина през недоверие, ужас и накрая бяс. В крайна сметка теглих една майна на модерното образование, обясних му нещата с x и y, и всичко заспа. Човека си се справя доста прилично с математиката, но и до сега види ли задача с банани и простотии, минава през x и y.

А що се отнася до ПИЗАта, аз взех да си мисля, че някой май пак впряга каруцата пред коня. За да си обясниш нещата от живота чрез математиката, първо трябва да овладееш математиката, а след това да се ориентираш къде да я прилагаш. А не, да ме прощавате, обратното!

Та така. Тая класация на мене точно ми наклони шапката на другата страна. Който и да е първи все ми е едно.

П.П. Ако не е за нещо България на последно място, нещастна, корумпирана или изобщо зле, значи никаква новина не е. Нещо взе да ми писва.
Във ФБ чета за успехи на малките ни плувчета. Къде е по вестниците това? Да не говорим, че точно на математически състезания нашите са все сред първите.(Даже прекаляват СМГ с тая подготовка, според мен)
ПИЗА! Я, у лево!
Този начин на учене с бананите при нас беше с ябълки и беше до втори клас. И доколкото си спомням от самото начало идеята на математиката беше да ни научи да мислим и абстрактно.

Много ме ядосват тия призиви за пълна практичност на образованието.
Като идеалът ще е да се учи близо до живота, да ги пускаме направо на улицата. Какво, да му се не види, значи това "близо до живота", до кой живот?
Panta rhei...
Аватар
Green Light

Мнение от Green Light »

Има много любопитна картинка.

Ето тук

Зависимостта е между резултатите на пиза и БВП на глава от населението.

България е в червено.

Изображение

Приблизително цитирам себе си по- долу:
"Чертата дава това което би трябвало да се получи за тези пари. 1,3*БПВ(на глава) + 435. Вероятно резултат под 435 означава неграмотен, 1,3 е коефициент който как са го получили не мога да гадая, вероятно някакво съотношение резултатите, за да даде наклона на чертата. Не се получава ако разделя Шанхай на Перу. Не става и с няколко други комбинации.
Но с други думи, колкото сме по- близо до чертата или колкото по- високо над нея толкова по- добре се използва един лев за образование. За един лев пари, колко можеш да вкараш в главата на ученика. Така поставен въпроса, не сме чак толкова зле, ще се добутаме до тая черта още следващия път като ни изследват. Царе сме на статистиките. Макар, че ако 435 е неграмотен, то 439 е който може да вади и събира... :-)
Любопитни са но ми се струват изкуствени тези анализи. Лихтенщайн ме разсмя: 0 БВП и резултат 535. Или самия Шанхай 19/613, какво ли си говорят за Шанхай в Макао 60/538?
Изкуствен и безидеен е и начина да анализираме ситуацията с нашето образование и да намерим изход от нея. Не ни трябва някой друг да ни казва проблемите. Ние си ги знаем."
Но пък има за какво да се замислим.
Аватар
Gaspode
Обратна връзка:

Мнение от Gaspode »

Аз, като един проЗ човек, все се въртя около очевидното. Каква е целта на образУванието днес?
Ако е само да се научат да четат обявите за работа и да си смятат рестото в магазина приблизително точно, то за чий са ни тия 12 задължителни години?
Ако целта е да се развият способностите и заложбите на всяко дете то за чий ни е тая унифицирана система? Наистина ли няма ресурс и възможност са по-индивидуално обучение?
Това, което постигаме за 12 години е да ги отвратим от ученето май. Училището е тъпо, скучно и безполезно. Снощи бях на родителска на голямото природно бедствие в СМГ - преподавателката по ИТ заяви, че не било нейна работа да им предизвиква интереса, да ги заинтригува. Те били големи и трябвало да са мотивирани да я слушат и да учат. Първо - големи, големи, е колко да са големи? Второ - как да те слушат, като не ги заинтригуваш с нещо? Трето - мчи те повечето от тях вероятно знаят повече от нея, поне в някои области на приложното компютърно изкуство :lol: - за тях е скучно това, което им преподава. Не е виновна тя - тя си има програма, мат`рял, дето трябва да преподаде, учебник и прочее. Следствие на общото образУвание е това, мисля...
А за мат`рялната база не ми се говори. Разчуствах се направо - същите столове, малси, закачалки... Ако бях обърнал стола нищо чудно да бях видял някой надпис от мое време... И в тези условия децата ни прекарват по едни пълен работен ден почти. Всеки ден. Кошмар. Защо толкова малък процент от БВП се отделя за образУвание у нас?

Аватар
maggot
BOFH

Мнение от maggot »

Green Light написа:"... Не ни трябва някой друг да ни казва проблемите. Ние си ги знаем."
Е те тук не съм съгласна.
Всеки проблем трябва да се каже. Да се покаже. Независимо от кой.
Всяко едно посочване или казване на проблема води след себе си дискусия.
Да, в началото всяка дискусия е леко умряла, но с постоянното показване на проблема, тя се разширява и набира сила. А дискусията води след себе си идеи за преодоляването му.

Ние проблема може и да си го знаем, но без да го преговорим на глас и да започнем да спорим по него, нищо няма да се случи и той ще си остане на нивото на което си го знаем. Няма да има червена лампичка дето да свети, така че да се вижда, няма да има и съответно някой или няколко умни чиляка, да се заемат с въпроса, защото след като никой не говори, значи няма и проблем, значи няма смисъл да се чешем по главите да решаваме нещо, дето никой не го интересува .

Трябва да се говори, това е моето мнение. Много да се говори.
Има хора, в които живее Бог. Има хора, в които живее дяволът. А има и хора, в които живеят само глисти.
--------------------------------------------------------
Ъ-ъ-ъ-ъ-ъ... таковата...
Аватар
Green Light

Мнение от Green Light »

Gaspode написа:Аз, като един проЗ човек, все се въртя около очевидното. Каква е целта на образУванието днес?
Ако е само да се научат да четат обявите за работа и да си смятат рестото в магазина приблизително точно, то за чий са ни тия 12 задължителни години?
Ако целта е да се развият способностите и заложбите на всяко дете то за чий ни е тая унифицирана система? Наистина ли няма ресурс и възможност са по-индивидуално обучение?
Това, което постигаме за 12 години е да ги отвратим от ученето май. Училището е тъпо, скучно и безполезно. Снощи бях на родителска на голямото природно бедствие в СМГ - преподавателката по ИТ заяви, че не било нейна работа да им предизвиква интереса, да ги заинтригува. Те били големи и трябвало да са мотивирани да я слушат и да учат. Първо - големи, големи, е колко да са големи? Второ - как да те слушат, като не ги заинтригуваш с нещо? Трето - мчи те повечето от тях вероятно знаят повече от нея, поне в някои области на приложното компютърно изкуство :lol: - за тях е скучно това, което им преподава. Не е виновна тя - тя си има програма, мат`рял, дето трябва да преподаде, учебник и прочее. Следствие на общото образУвание е това, мисля...
А за мат`рялната база не ми се говори. Разчуствах се направо - същите столове, малси, закачалки... Ако бях обърнал стола нищо чудно да бях видял някой надпис от мое време... И в тези условия децата ни прекарват по едни пълен работен ден почти. Всеки ден. Кошмар. Защо толкова малък процент от БВП се отделя за образУвание у нас?
Направо не може да стане лаф, толкова съм съгласен.
Според мен трябва да се започне от нивото на учителите. Това е. Ако те, като цяло са над средното ниво тогава дърпат напред, ако не - назад.

Я да видим ще стане ли караница, като не става лаф?
Аватар
Green Light

Мнение от Green Light »

maggot написа:
Green Light написа:"... Не ни трябва някой друг да ни казва проблемите. Ние си ги знаем."
Е те тук не съм съгласна.
Всеки проблем трябва да се каже. Да се покаже. Независимо от кой.
Всяко едно посочване или казване на проблема води след себе си дискусия.
Да, в началото всяка дискусия е леко умряла, но с постоянното показване на проблема, тя се разширява и набира сила. А дискусията води след себе си идеи за преодоляването му.

Ние проблема може и да си го знаем, но без да го преговорим на глас и да започнем да спорим по него, нищо няма да се случи и той ще си остане на нивото на което си го знаем. Няма да има червена лампичка дето да свети, така че да се вижда, няма да има и съответно някой или няколко умни чиляка, да се заемат с въпроса, защото след като никой не говори, значи няма и проблем, значи няма смисъл да се чешем по главите да решаваме нещо, дето никой не го интересува .

Трябва да се говори, това е моето мнение. Много да се говори.
Добре, де, нека се говори. И какво ще излезе накрая- трябва да се вдигнат разходите за образование, учебниците да се променят, материала да се намали един куп детайли.
А какво винаги сме си говорили и ВСЕКИ от нас знае? Едни високо платени квалифицирани учители с нищо не можеш да ги спреш. Нека направим тия супер елементарни неща пък после да изпадаме в подробни анализи.
Уволни поетапно 80% от сегашната плява и давай напед. 20 години не става.
Аватар
maggot
BOFH

Мнение от maggot »

Много пъти съм го казвала това, още преди да започне учителската стачка, че в основата на това днешните учители да нямат грам интерес да учат децата ни, сме самите ние - родителите.
В по-долните примери не включвам теб, мен, Гаспода или който и да е в този форум, защото ви познавам и знам, че сте едно от малките изключения, но в масовия случай нещата са такива:
Дълги години ние повтаряхме на децата си, че даскалите за нищо не стават, че милите ни съкровища са най-добричките, най-знаещите и най-правите на този свят. Като им пишеха двойки в училище, отивахме да се караме и обвинявахме абсолютно всеки, като се започне от учителя написал двойката и се стигне до директора, но не и собствените си звездички, нито нас си. Възпитахме няколко поредни поколения в мързел и безхаберие и за всичко това обвинявахме учителите, защото според нас те са онези, които трябва не само да наливат в главите знания, но и да възпитават децата ни, защото ние абдикирахме от това си задължение.
Да не говорим, че съответните закони позволяват точно такъв произвол и учителите не могат да направят нищо.

След около двайсетина години подобно отношение, как искаме да имаме качествени учители? Как един качествен преподавател да има желание да учи това наше бъдеще, което го прави на луд с наша помощ и подкрепа?

Е такива ми се въртят в тиквата.
Първо трябва да се започне от нас самите. Първо да започнем пак да възпитаваме децата си. После, да ги възпитаме така, че да уважават труда на хората, включая и учителите. Ако на самите учители не им е приятно да влизат в клас, как да искаме от тях нещо смислено?
После трябва държавата да се сети най-накрая и да направи нещо за онези които не желаят да се учат. Не ходиш на даскало? Държиш се гадно в училище? Няма помощи за мама и тате, има глоби обаче. Не могат да ги платят? Отиват да бачкат обществено полезен труд.

Инак съм напълно съгласна с на Гаспода мнението. Без да успее един учител да предизвика интереса на децата към предмета му, няма как да се случат нещата. Основния въпрос е - как да накараме учителя да влиза в час с удоволствие, а не със страх или с досада.

http://www.youtube.com/watch?v=MTY1Kje0yLg
Има хора, в които живее Бог. Има хора, в които живее дяволът. А има и хора, в които живеят само глисти.
Ъ-ъ-ъ-ъ-ъ... таковата...
Аватар
Gaspode
Обратна връзка:

Мнение от Gaspode »

Green Light написа:
Направо не може да стане лаф, толкова съм съгласен.
Според мен трябва да се започне от нивото на учителите. Това е. Ако те, като цяло са над средното ниво тогава дърпат напред, ако не - назад.

Я да видим ще стане ли караница, като не става лаф?
Няма да стане като се пипа само едно нещо от цялото. Всичко накуп трябва да се промени според мен. Нивото на учителите добре, а материалната база? Как да си провеждат практическите занятия тия супер учители? А програмата? Кво значение има колко е знаещ и можеш учителя, ако по програма трябва да преподава само завиване на гайки и нищо друго? А...? така мога да продължавам повече отколкото ракия и туршия имаш :)

Целодневно обучение. В смисъл наистина целодневно - балансирана програма от часове за учене, за практически занимания, спорт, игри, почивка, хранене. Съответната материална база. Малки класове или пълна липса на класове - децата се групират свободно по интереси динамично. Сами определят колко време да отделят за даден предмет, експеримент или там каквото е - аз все още се чудя на тая глупост с часовете - имаш 40 минути за един предмет, после сменяш тематат тотално, от там скачаш на друго. И после - не били концеРтирани децата, не внимавали в час. Не е ли по-разумно като се почне една тема да се завърши и тогава да се минава към друга? Ако имат 5 часа месечно за даден предмет защо да е по 1 час седмично вместо един ден от месеца? Това, разбира се, не касае игрите и спорта - това трябва да е разпределено през деня някак... всеки ден. И как въупште са преценили, че ВСИЧКИ деца ще имат точно по 2 часа нещо си на седмица и 3 часа друго нещо си? Ами ако НЯКОИ деца искат да имат по 5 часа от първото и 1 от второто? Или пък нещо другаво?
Размечтах се нещо...
И се сетих за Гугъл и работната среда там... Такъв модел, в който идеята да не е да те изтискат като лимонче, може би би могло да е едва ли не? М? :bigsmile:

Аватар
Green Light

Мнение от Green Light »

maggot написа:Много пъти съм го казвала това, още преди да започне учителската стачка, че в основата на това днешните учители да нямат грам интерес да учат децата ни, сме самите ние - родителите.
В по-долните примери не включвам теб, мен, Гаспода или който и да е в този форум, защото ви познавам и знам, че сте едно от малките изключения, но в масовия случай нещата са такива:
Дълги години ние повтаряхме на децата си, че даскалите за нищо не стават, че милите ни съкровища са най-добричките, най-знаещите и най-правите на този свят. Като им пишеха двойки в училище, отивахме да се караме и обвинявахме абсолютно всеки, като се започне от учителя написал двойката и се стигне до директора, но не и собствените си звездички, нито нас си. Възпитахме няколко поредни поколения в мързел и безхаберие и за всичко това обвинявахме учителите, защото според нас те са онези, които трябва не само да наливат в главите знания, но и да възпитават децата ни, защото ние абдикирахме от това си задължение.
Да не говорим, че съответните закони позволяват точно такъв произвол и учителите не могат да направят нищо.

След около двайсетина години подобно отношение, как искаме да имаме качествени учители? Как един качествен преподавател да има желание да учи това наше бъдеще, което го прави на луд с наша помощ и подкрепа?

Първо трябва да се започне от нас самите. Първо да започнем пак да възпитаваме децата си. После, да ги възпитаме така, че да уважават труда на хората, включая и учителите. Ако на самите учители не им е приятно да влизат в клас, как да искаме от тях нещо смислено?
После трябва държавата да се сети най-накрая и да направи нещо за онези които не желаят да се учат. Не ходиш на даскало? Държиш се гадно в училище? Няма помощи за мама и тате, има глоби обаче. Не могат да ги платят? Отиват да бачкат обществено полезен труд.

Инак съм напълно съгласна с на Гаспода мнението. Без да успее един учител да предизвика интереса на децата към предмета му, няма как да се случат нещата. Основния въпрос е - как да накараме учителя да влиза в час с удоволствие, а не със страх или с досада.

Еми не си прав, Кривчо! Разбира се, че има нюанси. Но помня като ясен ден, как най- слабите ми съученици влизаха в Педагогическия в Сливен. Тогава Яки ми вика -тия ще ни учат децата - и се хилиме двамата. Сега не се хилиме вече.

Но дори и да си права, даже 100% твойто да е, а аз да греша напълно, отново решението е да се вдига нивото на учителите. Просто защото нивото на родителите не може да се вдига. Аз съм това, ето ме, не мога да стана различен, не мога да се оперирам от досадничене например(моят голям грях в къщи), това е положението. Но мога да съм различен в работата си. Мога да прилагам нови знания, мога да следвам някакви разработки, мога и сам да ги правя тия разработки. Харесва ми, мога го, обичам да правя това. И, например, ако съм учител...
Аватар
Green Light

Мнение от Green Light »

Gaspode написа: ...
И се сетих за Гугъл и работната среда там... Такъв модел, в който идеята да не е да те изтискат като лимонче, може би би могло да е едва ли не? М? :bigsmile:
Да, Гугъл е пример. Дали пък и тук корпорациите няма да сложат пръст. В ХП в сградата им на околовръстното има детска градина ала "колко интересно е работното място на мама" От тук до занималнята е една крачка. И още не повече от две три до основно училище. HP образование.
Аватар
Gaspode
Обратна връзка:

Мнение от Gaspode »

maggot написа:Много пъти съм го казвала това, още преди да започне учителската стачка, че в основата на това днешните учители да нямат грам интерес да учат децата ни, сме самите ние - родителите.

Магът, вината винаги е разпределена. Не са само учителите, не са само родителите, не е само държавата и т.н.
Обаче
Проблемът идва от уравниловката според мен. ОбщообразУвателни стандарти. Обша програма. Средно ниво. И прочее глупости. Децата са различни, родителите също. Общото приключва някъде 2-3 клас според мен - както писах по-горе - да си четат обявите за работа и да си смятат рестото. От там нананататък трябва да се търси и поощрява различното у децата. Тия с двойките по математика, примерно, може пък да имат други интереси и заложби. Защо всички трябва да са еднакви?
Не само на учителите трябва да им е приятно да влизат в час. На децата също трябва да им е приятно. Даже аз бих поставил акцента върху децата - на тях ако им е приятно, ако им е интересно, тогава атмосферата ще е различна.

Сори, отвлякоха ме ангажименти разни, и си загубих мислата :bigsmile:

Аватар
Gaspode
Обратна връзка:

Мнение от Gaspode »

Green Light написа: Да, Гугъл е пример. Дали пък и тук корпорациите няма да сложат пръст. В ХП в сградата им на околовръстното има детска градина ала "колко интересно е работното място на мама" От тук до занималнята е една крачка. И още не повече от две три до основно училище. HP образование.
Не го вярвам това. И май не е добър модел. Там идеята не е да образУват децата, а да задържат пчеличките по-дълго на работа. Няма да бърза да си взема детето от деЦката, щото то е ей тук отсреща и като си тръгвам ще го взема, а сега имам много важно нещо да довърша само за пет минутки до към час и нещо най-много...
Корпорациите са зло. Ние трябва да мислим за децата си.

Аватар
holi_day

Мнение от holi_day »

Gaspode написа: Това, което постигаме за 12 години е да ги отвратим от ученето май.
не приемам 1л.мн.ч.
и не за 12г., а успяват да ги отвратят за 3-4г. и не е вината на родителите, че най-късно в 4-ти клас вече с нежелание ходят на училище
и айде да не са родителите виновни
рядко някой родител не подготвя детето си за 1-я учебен ден като за празник
«Страдаме без страдание, желаем без желание, мислим без мисли.»
Ф.Песоа

това май е другото лице на скуката
Аватар
holi_day

Мнение от holi_day »

maggot написа: След около двайсетина години подобно отношение, как искаме да имаме качествени учители? Как един качествен преподавател да има желание да учи това наше бъдеще, което го прави на луд с наша помощ и подкрепа?
ако 1 човек или в частност учител е качествен професионалист, той е такъв сам по себе си, заради своите лични и професионални качества

но забелязваш ли как тезата ти не е в духа - учителите са качествени, а ние имаме престъпно отношение спрямо тях :lol:
защото отдавна не може да се каже така общо и да е вярно в 99%
«Страдаме без страдание, желаем без желание, мислим без мисли.»
Ф.Песоа

това май е другото лице на скуката
Аватар
maggot
BOFH

Мнение от maggot »

Холи, тезата ми е, че всички сме виновни за това състояние.
Като се започне от нас самите като родители, мине се през великолепните ни правителства, които направиха и невъзможното да ни превърнат в нация от посредствени душици и се завърши със самите учители, които позволиха това да стане.

Професионалистите отиват да работят нещо друго, защото виждат, че няма полза никаква от учителстването.

И понеже всички много лесно сочат с пръст учителите за виновни, аз показвам и другата гледна точка. Твое право е да не я приемеш.
Ъ-ъ-ъ-ъ-ъ... таковата...
Аватар
maggot
BOFH

Мнение от maggot »

Gaspode написа:
Магът, вината винаги е разпределена. Не са само учителите, не са само родителите, не е само държавата и т.н.
Обаче
Проблемът идва от уравниловката според мен. ОбщообразУвателни стандарти. Обша програма. Средно ниво. И прочее глупости. Децата са различни, родителите също. Общото приключва някъде 2-3 клас според мен - както писах по-горе - да си четат обявите за работа и да си смятат рестото. От там нананататък трябва да се търси и поощрява различното у децата. Тия с двойките по математика, примерно, може пък да имат други интереси и заложби. Защо всички трябва да са еднакви?
Не само на учителите трябва да им е приятно да влизат в час. На децата също трябва да им е приятно. Даже аз бих поставил акцента върху децата - на тях ако им е приятно, ако им е интересно, тогава атмосферата ще е различна.

Сори, отвлякоха ме ангажименти разни, и си загубих мислата :bigsmile:
Ми нали и аз това казвам - учител влиза с омерзение в час не може да накара никой да му хареса предмета.
2-3 клас за общо образование според мен е прекалено рано. Че те още не знаят на кой свят са. Ходят след класните си като пилета след кокошка. :lol:
Виж, от шести на горе може и да направят някакви общообразователни предмети, които всички да учат, но да са наистина за обща култура. Пък ако някое дете го влече физиката например, да си се запише за специализираните часове и да си пълни оставащия хорариум с неща, които са му интересни.

Но това е за нов закон.
Ъ-ъ-ъ-ъ-ъ... таковата...
Аватар
maggot
BOFH

Мнение от maggot »

Green Light написа: Еми не си прав, Кривчо! Разбира се, че има нюанси. Но помня като ясен ден, как най- слабите ми съученици влизаха в Педагогическия в Сливен. Тогава Яки ми вика -тия ще ни учат децата - и се хилиме двамата. Сега не се хилиме вече.

...
Навсякъде има плява. Когато мизерията в дадена професия е повсеместна, плявата е още повече. Но има и ужасно много учители, които наистина правят това, което им харесва и честно да ти кажа, се сблъсквам с такива почти всеки ден.

До сега не съм чула в някоя част от модерния свят да има деца, които да им е кеф да ходят на даскало. Няма такива. Училището навсякъде е едно и също, с една и съща цел - да произвежда средностатистически работници.
Ъ-ъ-ъ-ъ-ъ... таковата...
Аватар
Gaspode
Обратна връзка:

Мнение от Gaspode »

maggot написа:
Green Light написа: Еми не си прав, Кривчо! Разбира се, че има нюанси. Но помня като ясен ден, как най- слабите ми съученици влизаха в Педагогическия в Сливен. Тогава Яки ми вика -тия ще ни учат децата - и се хилиме двамата. Сега не се хилиме вече.

...
Навсякъде има плява. Когато мизерията в дадена професия е повсеместна, плявата е още повече. Но има и ужасно много учители, които наистина правят това, което им харесва и честно да ти кажа, се сблъсквам с такива почти всеки ден.

До сега не съм чула в някоя част от модерния свят да има деца, които да им е кеф да ходят на даскало. Няма такива. Училището навсякъде е едно и също, с една и съща цел - да произвежда средностатистически работници.
И пак се върнахме на отправната точка - каква е целта на образованието? И дали пък проблемите не идват от различните цели, които се поставят? Щото за родителите целта е една, за децата друга, за учителите трета, а за държавата ич не ми се го вори дори.
Та каква е целта на задължителното образование?

Аватар
maggot
BOFH

Мнение от maggot »

Gaspode написа: И пак се върнахме на отправната точка - каква е целта на образованието? И дали пък проблемите не идват от различните цели, които се поставят? Щото за родителите целта е една, за децата друга, за учителите трета, а за държавата ич не ми се го вори дори.
Та каква е целта на задължителното образование?
На сегашното или на бъдещото?
Щото на сегашното е, децата да затъпеят максимално, че да е по-лесно воденето им за носа.
А едно идеално образование е, след правописа, правоговора и доброто изразяване, да научи децата да ползват главите си по предназначение.
Ъ-ъ-ъ-ъ-ъ... таковата...
Аватар
Green Light

Мнение от Green Light »

Не ни трябва никой да ни казва кривиците, знаем си ги. Страх ни е от реформи.
Обаче както винаги се сетих за нещо полезно в тая тъпа ПИЗА. Сега когато ТЕ, ЕВРОПЕЙЦИТЕ ни казаха, че ни е зле образованието, може па да се разшуми най- накрая както трябва.
ЕДНА реформа поне да доживея, егати. Ама истинска.
Аватар
shshtt

Мнение от shshtt »

Мнемозина написа:
Този начин на учене с бананите при нас беше с ябълки и беше до втори клас. И доколкото си спомням от самото начало идеята на математиката беше да ни научи да мислим и абстрактно.

Много ме ядосват тия призиви за пълна практичност на образованието.
Като идеалът ще е да се учи близо до живота, да ги пускаме направо на улицата. Какво, да му се не види, значи това "близо до живота", до кой живот?
+1
Аватар
Green Light

Мнение от Green Light »

Точно натам вървят нещата. Образованието, близо до живота. Коментарите към въпросното изследване на министърката и на социалните служби. Коментарите, които чета в интернет. А днес и по бтв радио слушах сутрешен дебат по въпросите на бедността. Имаше трима събеседници. Ангелов от Отворено общество, работодател от камарата и Нейков, вероятно в ролята на социален работник. Темата беше бедността. Бедността е заради липсата на индстрия, индустрията се нуждае от квалифицирани работници, квалификацията която получават в училище е много далеч от нуждите на бизнеса. Съответно децата си казват за какво ми е това и напускат. И тримата се обединиха около това. Заговориха в един глас за образование, въпреки, че всъщност темата беше друга. Аз, лично очаквах нещо от сорта- липса на административни спънки за инвестициите, прозрачност, е такива неща. Обаче не, образованието трябва да ни извади от бедността. Ще речеш, че сме зулуси, да му се невиди! Сега трябва от нулата ли да почваме? И англичаните и германците да ни обяснят как да си учим децата?!

Корупцията е фактор за бедността. Барековщината е фактор за бедността. Плащането за да отиде човек на митинг е фактор, ОЧЕВИДНИТЕ лъжи за опонента са фактор, оградата пред парламента... бе какво па пиша и аз. Я, майната му, тва не е нито моята страна, нито па, като стана въпрос, моя клуб
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

Добре де, за какво са ни квалифицирани работници за индустрията, щом тя липсва? :lol::lol::lol:

Сиреч, като изкова аз сега тук един стругар, и това моментално ще доведе до появата на завод или предприятие, където да работи той?

Ми изобщо не вървят натам нещата. И това, дето са го замислили, си е далеч от живота. Само дрънкат глупости.
Panta rhei...
Аватар
bead_
Обратна връзка:

Мнение от bead_ »

синът ми пък се изпъчи и каза "ходя на училище само заради тебе, да не те огорчавам"
това като отговор на "защо от втория чин си се преместил на последния в часа по математика и най-вероятно хич не поглеждаш към дъската"
след това си помислих, помислих (доколкото ми позволяват възможностите, де) и реших, че сама съм си виновна след като от септември до днес само гледам има ли в бележника шестици и съм доволна, а да го питам дали му е интересно не се сетих нито веднъж

вие питате ли децата дали им е интересно в час? дали научават нови, интригуващи неща? дали задачите ги предизвикват, дали ги карат да мислят, дали им доставя удоволствие да получат верния отговор на задачка от раздела "за състезания" в сборника?
just perfect
Аватар
bead_
Обратна връзка:

Мнение от bead_ »

Мнемозина написа:Добре де, за какво са ни квалифицирани работници за индустрията, щом тя липсва? :lol::lol::lol:

Сиреч, като изкова аз сега тук един стругар, и това моментално ще доведе до появата на завод или предприятие, където да работи той?

Ми изобщо не вървят натам нещата. И това, дето са го замислили, си е далеч от живота. Само дрънкат глупости.
трябват им специалисти - правят си ги
http://www.standartnews.com/balgariya-o ... 16003.html
обратното също може, даже си го има, мен например ми прави маникюра една инженерка по някакви си там машини... много съм доволна, кой знае, ако си работеше това, което е учила кво щеше да излезне, ама сега й спори във втория занаят :kiss::kiss:
just perfect
Аватар
Глас в пустиня

Мнение от Глас в пустиня »

Gaspode написа:...

"Прецеденти" за които ти говориш има, но не в България! По една или друга причина имам поглед върху работата на повечето български училища в Европа и северна Америка. Методите им на работа са най-различни и по възрожденски пламенни, и могат да послужат като работещи модели в едно обсъждане за промяна на сегашната действителност.

Снимките са от Чикаго и Валенсия...

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение
Аватар
Piqndurnik

Мнение от Piqndurnik »

Глас в пустиня написа: "Прецеденти" за които ти говориш има, но не в България! По една или друга причина имам поглед върху работата на повечето български училища в Европа и северна Америка. Методите им на работа са най-различни и по възрожденски пламенни, и могат да послужат като работещи модели в едно обсъждане за промяна на сегашната действителност.

Снимките са от Чикаго и Валенсия...
А тук, по стар български обичай, училищата станаха две. Учудващото е, че църквата е една.
Наздраве :cool:
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

Green Light написа:Точно натам вървят нещата. Образованието, близо до живота. Коментарите към въпросното изследване на министърката и на социалните служби. Коментарите, които чета в интернет. А днес и по бтв радио слушах сутрешен дебат по въпросите на бедността. Имаше трима събеседници. Ангелов от Отворено общество, работодател от камарата и Нейков, вероятно в ролята на социален работник. Темата беше бедността. Бедността е заради липсата на индстрия, индустрията се нуждае от квалифицирани работници, квалификацията която получават в училище е много далеч от нуждите на бизнеса. Съответно децата си казват за какво ми е това и напускат. И тримата се обединиха около това. Заговориха в един глас за образование, въпреки, че всъщност темата беше друга. Аз, лично очаквах нещо от сорта- липса на административни спънки за инвестициите, прозрачност, е такива неща. Обаче не, образованието трябва да ни извади от бедността. Ще речеш, че сме зулуси, да му се невиди! Сега трябва от нулата ли да почваме? И англичаните и германците да ни обяснят как да си учим децата?!
Сигурно вече си забравил какво си писал тук, та го пускам пак да си го припомниш и тогава да прочетеш какво намерих пък аз вчера:

... Отглас на действително дълбоки изменения в структурата и културните нагласи на българското общество, работата на Министерството на просветата и културата бавно се разполага около нови послания на режима, които най-общо могат да се видят съсредоточени в призивите "За по-тясна връзка на училището с живота" и другият, насочен конкретно към творческите и експертни елити, "Повече между народа - по-близо до живота".
Смисълът на подбудената реформа в образованието, изразен в решенията на пленума на ЦК на БКП от 20 и 21 април 1959 г. ... е професионализацията на общообразователното училище.

Това е от "Културният фронт" на Иван Еленков. И по-нататък той коментира, че ако от Освобождението до 50-те години на ХХ век основната задача на общото образование е да осигурява експерти за нуждите на държавата, тоест да възпроизвежда държавата, то след 50-те години общото образование бива преустроено така, че да възпроизвежда икономиката и то точно определен тип икономика.

Та... къде сме днес? :lol:
Все повече се убеждавам колко е важно да се познават документите от времето на соца.
Panta rhei...
Публикувай отговор