До Тирана и назад :)

Всичко за пътешественика
Аватар
Gaspode
Обратна връзка:

До Тирана и назад :)

Мнение от Gaspode »

Миналата седмица ми се наложи да отскоча до Тирана - с кола са по-малко от 600 км, но се пътува дълго - минават се планини, граници, а и пътищата са кофти.
За ~6 часа стигнахме Струга - из Македония няма кой-знае какви интересни неща. Застой в последните години според мен. От 98-ма едва ли нещо ново са направили по пътищата и малките градове. Изключвам Скопие, където строели втори Рим - не минах да го видя този път. По пътя масово се веят албански знамена, по-малко са македонските. Села с джамии, тези с джамиите изглеждат по-добре от другите - нищо ново под слънцето - и при нас е така. В Струга спираме да заредим:

Изображение

Изображение

За съжаление ни чака път - тези остават за друг път:

Изображение

Плащаме (това е за двама - малко по-малко от 40 лв., приемат и евро и долари и всичко...)
Изображение

няколко сминки на езерото
Изображение

Изображение

и пак на път.
Никой от нас не е толкова глупав колкото всички нас взети заедно.

А аз не съм това, което съм :)
Аватар
Gaspode
Обратна връзка:

Мнение от Gaspode »

На границата в Албания ни отделят за проверка. Чакаме ред да влезем в хангара, там ни насочват към един подемник, отваряме багажника и се започва. Разочароваме ги - почти нищо не носим. Следва все пак ровене по колата, под стелките насам-натам. Накрая си казват нещо за кафе. 10 долара минават от едни ръце в други и проверката приключва.
Бункерите покрай пътя са си още там. Някои са по-шарени просто. Интересно и различно е, че до Тирана почти не излзизаме извън населено място. Много е странно, но в Албания навсякъде покрай пътя има къщи. Аз поне не видях отчетлива граница - до тук е населеното място, от тук нататък е поле. И почти навсякъде по пътя има пешеходци - дори по магистралата. Като казах магистрала - построено е едното платно. И тунелите в двете посоки - ~3км тунел. Второто платно не се строи - изборите били минали. Постоянно преминаваме от едното в другото в зависимост кое е построеното в момента... Ще ни чакат в Тирана, в края на магистралата. Притеснявам се, защото си представям някое голям кръстовище, кръгово, нещо такова. Магистралата свършва така, както са я строили - в изкопи направо. Има улица в дясно, успоредно на магистралата. Бордюрът е махнат и трите ленти коли правят обратен завой надясно за да влезнат в тази улица. Лудница, клаксони, минаваме някак. После се оказва, че клаксонът е важна част от движението в Албания.
Няколко нощни сминки с лошо качество от терасата на квартирата:

Изображение

Изображение

Изображение

Същите сминки през деня:

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Аватар
Gaspode
Обратна връзка:

Мнение от Gaspode »

Остава ни време да направим и един тигел из града. Учудващо, но Тирана не е това, което помня от преди 98-ма. Сега е един съвсем приличен южен град - някъде из Франция, Италия... Много зеленина, вода навсякъде и много хора по улиците. Девойките са по последна мода - в Струга видях повече забулени и зашалварени отколкото в Тирана.

Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение

Аватар
Gaspode
Обратна връзка:

Мнение от Gaspode »

В Тирана също успяхме да оцелеем с цената на огромни лишения и мъки :lol:

Изображение

Изображение

Изображение

Усещането като цяло и в Македония, и в Албания е, че продуктите са по-истински от нашите тук. Може и да се лъжа, разбира се...

Обратното пътуване мина отново без проблеми - 10 долара за кафе на албанската граница - случихме на един от тия, дето ни проверяваха на влизане. Този път дори и не отворихме багажника, а се прибирахме 4 човека с пълен багажник инструменти разни, за които ни направиха проблем на излизане от Македония. Добре, че на влизане колегите бяха извадили един бял лист с опис на инструментите и ПЕЧАТ от митницата. Срещу скромната сума от 20 еврейчета си спестихме проблеми на излизане :)
Дизелът е по-евтин и в двете държави. Храната е на същите цени или по-евтина. Не успях да стигна до морските курорти в Албания, но чувам добри неща за тях... Ще има следващи репортажи, види се :)
Тва е. Сори, че ви заМиНавам с глупости :)

Аватар
Gaspode
Обратна връзка:

Мнение от Gaspode »

А, и спицялно за Кент-а - имаше два кеша в Тирана, не намерих ни единия :). То единия не го и търсих изобще, а за втория се поогледах... Някъде под камбаната трябваше да е, ама не го найдох. Не ме бива за нещотърсач явно :)
Камбаната я има на някоя от сминките от предишните постове... Срещу мавзолея на Величието е.

Аватар
itcome

Мнение от itcome »

Хъм... Албания ми стои в списъка...
Ама гадно ви е било :)
Кърти, чисти, извозва...
Аватар
windcolours

Мнение от windcolours »

Гасподе,
наистина хранителните продукти в Македония и Албания са много по-автентични от тези, които консумираме тук. Това е нещо, което прави впечатление на всеки, който прави сравнение с БГ.

Не виждам в снимките ти шарените блокове в Тирана. Преди време кмет беше Еди Рама /мисля, че понастоящем е мин-председател/, който по образование е художник /някои народи си избират пожарникари, но това е друга тема.... /. Тъй като Тирана по време на тоталитаризма е бил поредния град с потискаща сива панелна визия, г-н Рама се заел да приведе столицата във вид, подобен на Леголенд :grin: Всъщност ефектът е много свеж. https://www.google.bg/search?q=tirana+c ... d=0CB4QsAQ

Явно и тяхното лято е дъждовно, защото ме учуди това, което си написал- че в града има много вода. Всъщност редовно са на режим на тока и водата :lol:

Що се отнася до курортите им- имат страхотни пусти километрични плажове и разкошна природа! Но инфраструктурата е под всякаква критика. Все пак си струва да се обиколят културните и архитектурни колоси - градовете Джирокастра, Круя, Берат, Бутринт ...... за планининте на север няма да споменавам, щото още довечера бих хванала стопа за там!
"Животът ще покаже на всеки какъв е той" Гьоте
Аватар
windcolours

Мнение от windcolours »

itcome написа:Хъм... Албания ми стои в списъка...
Ама гадно ви е било :)
познай с кого ще ходиш! :grin:
"Животът ще покаже на всеки какъв е той" Гьоте
Публикувай отговор