Възвишение Милен Русков

Все същите
Аватар
Green Light

Възвишение Милен Русков

Мнение от Green Light »

Някой чете ли я?
Две направо супер хвалебствени рецензии прочетох. В Биограф смятат че е явление като супернова.
От друга страна откъсите, които е публикувал нещо не ме грабнаха.
личен сайт на Милен Русков

Не че ще ви чакам да дадете мнение, де, но любопитно- може па някой(от петима ви) да я е чел.
Аватар
Gaspode
Обратна връзка:

Мнение от Gaspode »

И аз имам само хвалествена рецензия, но не съм я чел. Някой ден ще стигна и до нея :)
Много свързана била с другата тема за езика. Поне така ми казаха...
Никой от нас не е толкова глупав колкото всички нас взети заедно.

А аз не съм това, което съм :)
Аватар
Green Light

Мнение от Green Light »

Gaspode написа:И аз имам само хвалествена рецензия, но не съм я чел. Някой ден ще стигна и до нея :)
Ами в откъсите не ми хареса. Използва език от онова време, но според мен си измисля думи и му личи. Може би бързам, роман е все пак.
Аватар
Gaspode
Обратна връзка:

Мнение от Gaspode »

Green Light написа:
Gaspode написа:И аз имам само хвалествена рецензия, но не съм я чел. Някой ден ще стигна и до нея :)
Ами в откъсите не ми хареса. Използва език от онова време, но според мен си измисля думи и му личи. Може би бързам, роман е все пак.
Както казах, не съм го чел. Дори и откъс. Само ми го препоръчаха...

Аватар
windcolours

Мнение от windcolours »

и аз не харесах откъсите. Не успях да прочета и 10 изречения, езикът ме спъваше. Мисля, че е твърде тенденциозно някак си...
"Животът ще покаже на всеки какъв е той" Гьоте
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

Аз я харесвам много. Изобщо според мен това е най-добрият българския роман от последните десетина години, че и от повече. Книга, която успя да ме застави да чета буква по буква, пък това си е постижение - много често погледът ми се плъзва през абзаци и страници.

Не знам дали си измисля думи. Знам, че е комбинирал варианти на възрожденските ни езици (защото не е бил само един), и то след усърдно четене на каквото е изнамерил от това време.

Горещо ти я препоръчвам обаче, защото играта с възрожденския език далеч не е всичко в нея. Всичкото идва, като я прочетеш.
Абе много е хубава. :bigsmile:

И още нещо чудно четох наскоро, съвсем различно - "Старецът, който скочи от прозореца и изчезна".
Panta rhei...
Аватар
Gaspode
Обратна връзка:

Мнение от Gaspode »

Куотвам сър Айвенго от суратьтефтера:
ОФИЦИАЛНИ ПРОМЕНИ В ПРАВОПИСА НА БЪЛГАРСКИЯ ЕЗИК:
1. Буквите „ч” и „ш” отпадат от азбуката, понеже ве4е никой не ги използва. На тяхно място влизат отдавна наложените 4 и 6.
2. Отпада буквата „ъ”, за да не се 4удим как се пи6е „мал4ание”, „сагласна сам” и т.н.
3. Отпада и буквата „я”. В момента е възприето тя да се изписва като „q”, но това саздава проблеми, за6тото някой я 4етат като „кю” и става мазало. По добре е да се изписва като „иа”, например лелиа, диниа, Иамбол, Балгариа.
4. Предлагам да отпадне и буквата „й”, за6тото е са6тата като „и”. Ниакой тапанари са против и казват 4е ако махнем и краткото как сме 6тели да пи6ем иордан иовков. Ма тиа са напално истре6тели ве, за кво да даржим неква буква само заради един гимнастик кво като е вип ба6та ми го познава и вика 4е бил свестен тип
5. Тоа ермалък са6то е напално изли6ен. Закво ти е само да ти зима место на клавиятурата ебаси. Закво треа да има буква коиато се пи6е само в три думи. Ьога, ьод и идьот. Тва е расхи6тение
:rotfl24:

Аватар
Green Light

Мнение от Green Light »

Gaspode написа:Куотвам сър Айвенго от суратьтефтера:
ОФИЦИАЛНИ ПРОМЕНИ В ПРАВОПИСА НА БЪЛГАРСКИЯ ЕЗИК:
1. Буквите „ч” и „ш” отпадат от азбуката, понеже ве4е никой не ги използва. На тяхно място влизат отдавна наложените 4 и 6.
2. Отпада буквата „ъ”, за да не се 4удим как се пи6е „мал4ание”, „сагласна сам” и т.н.
3. Отпада и буквата „я”. В момента е възприето тя да се изписва като „q”, но това саздава проблеми, за6тото някой я 4етат като „кю” и става мазало. По добре е да се изписва като „иа”, например лелиа, диниа, Иамбол, Балгариа.
4. Предлагам да отпадне и буквата „й”, за6тото е са6тата като „и”. Ниакой тапанари са против и казват 4е ако махнем и краткото как сме 6тели да пи6ем иордан иовков. Ма тиа са напално истре6тели ве, за кво да даржим неква буква само заради един гимнастик кво като е вип ба6та ми го познава и вика 4е бил свестен тип
5. Тоа ермалък са6то е напално изли6ен. Закво ти е само да ти зима место на клавиятурата ебаси. Закво треа да има буква коиато се пи6е само в три думи. Ьога, ьод и идьот. Тва е расхи6тение
:rotfl24:
Възвишение започва с едно " Извинение за неблагоприятни описания" Там в-к Любославие, през май 1844та година се вълнува от подобни неща като автора на твоя цитат. Не знам дали е измислица на Милен Русков или действителен цитат от вестник:

Две противоположни вещи (едни от други несогласни неща) твърде ме борат, като описувам: благоречието сиреч, и просторечието. Като мислим, че секий списател осоний же и общий има неотбежна должност по возможности да описува списанието му сладкоречно и сос собственое значение, кое не само че има сладост, но и сила приключва весма голема на онова щото говори человек, наслаждавам се некакво и драго ми е да последувам и да предпочитам онова, което е праведно, правилно и на коренниа ни язик свойственно и природно, а най паче на теплите му рачители, предстатели же и защитници любословни благоприятно и угодно, от които, ако да би бил достоен, можех да приимам и любов, и почест. Но като смислим общата неблагодарност на общиа народ, че не може да поима лесно това реченное благоречие, и да го разумева така, каквото и да приема и някоя сладост от това кое прочита, а следователно и полза... на тоя час сначало ще говорим просто толкова, колкото е возможно.
:-)
Аватар
Мнемозина

Мнение от Мнемозина »

Пак от фейсбук по темата:

Изображение

:roll:
Panta rhei...
Аватар
Green Light

Мнение от Green Light »

Много силен роман. Много ми хареса.