Лек философско-поведенчески въпрос

Все същите
Аватар
maggot
BOFH

Лек философско-поведенчески въпрос

Мнение от maggot »

Гледах днес едно интервю, в което се спомена проучване, че близо 40 процента от българите признават, че са посещавали ясновидки или гледачки поне веднъж в живота си. А една пета от хората смятат, че съдбата им е предопределена.
Коментарът беше, че всъщност това са онези хора, които не жеалят да поемат отговорност за собствените си постъпки и все гледат нещо извън тях да е виновно за провалите им.

Замислих се, май наистина е така. Защо иначе да ходиш на врачка да ти предскаже бъдещето? Не можеш ли сам да си го изградиш?

Та ми стана интересно вие как тълкувате тези резултати, какво търсят хората?
Има хора, в които живее Бог. Има хора, в които живее дяволът. А има и хора, в които живеят само глисти.
--------------------------------------------------------
Ъ-ъ-ъ-ъ-ъ... таковата...
Аватар
Remmivs
BOFH
Обратна връзка:

Мнение от Remmivs »

Комплексна тема е това, Милейди.

Аз не вярвам в ясновидки и шамани. В днешно време това са просто шарлатани, които използват болката на хората за лична облага. Или поне голяма част от тях. Сигурно има и такива, които искрено си вярват и не го правят с финансова цел.

От друга страна, болката на хората е в най-различни плоскости и мащаби. Огромно значение има и в каква среда са израстнали и какво са успели да научат през живота си. Всеки един от нас е невероятно сложена и динамична система. Предимно нервна. :-]

Затова и някои вярват, че нямат власт да променят нищо и търсят комфорт в ясновидци, които го потвърждават. Други пък смятат, че те могат да определят всичко в живота си и всичко зависи от тях.

Истината май е извън тези крайности. Можем да променяме много неща, стига да го поискаме - силата на човешкия дух е невероятна, въпросът е да "превключиш мозъчното копче". Но има и неща, които не зависят от нас - до голяма степен генетично детерминирани са. А пък за други обществото и или физическите закони слагат достатъчно лимитиращи бариери така, че да е по-добре да си похарчим енергията другаде за отделения ни отрязък време.

PS
Мога да цитира и един доста известен учен и научен популяризатор, който твърди, че няма свободна воля, защото всичко е базирано на физиката. Но няма да го направя, защото според мен е арогатно да твърдим, че знаем цялата физика и че цялата физика е "всичко".

:-]
Аватар
Амаранта

Re: Лек философско-поведенчески въпрос

Мнение от Амаранта »

maggot написа: Коментарът беше, че всъщност това са онези хора, които не жеалят да поемат отговорност за собствените си постъпки и все гледат нещо извън тях да е виновно за провалите им.

Замислих се, май наистина е така. Защо иначе да ходиш на врачка да ти предскаже бъдещето? Не можеш ли сам да си го изградиш?

Ами на мен ми изглежда по-сложно от това, от една страна не вярвам на баячки и гледачки, от друга, мой приятел от детинство беше претърпял инцидент с насилие и дълго време не можа да се възстанови и физически и психически, техните какво ли не опитаха, ходиха по сума ти лекари, накрая баба му го заведе да му леят куршум и се оправи. Дали от това или като резултат от усилията на всички, или просто му е дошло времето, нямам представа :bigsmile:

Но аз също вярвам в съдбата и предопределението, не защото вярвам, че някой нещо си е играл да пише, ами просто всеки се ражда с някакви способности и неспособнисти, в някаква конкретна среда, която в голяма степен формира представите му и му дава или не му дава определени шансове и т.н. Така че да градиш да градиш - колко да изградиш?! Само с каквото имаш под ръка. И по някое време пада една бомба и край. (Примерно). Което да не се разбира все едно толерирам мързела и безотговорността.

И като обобщение - не бих могла да обобщя какво причина се ходи на баячки и гледачки, според мен, колкото хора - толкова причини.
Аватар
maggot
BOFH

Мнение от maggot »

Не знам, има моменти в които си го обяснявам - последна надежда при някаква болест, например, както си посочила.

А съдбата и предопределението според мен много зависят от онова шесто чувство, което се трупа от опитност и с годините. Мозъкът съвсем леко и без да разберем ни подсказва дали даден избор е правилен или не.
Огромна част от това, което ни се случва е в зависимост от пътечките, по които сме поемали, дори от най-малките решения, които взимаме всеки ден.
Говоря за личния живот, нали, не за световния ред. :roll:

Но да, Рем е прав - темата е многопластова и може много да се чопли тук.
Има хора, в които живее Бог. Има хора, в които живее дяволът. А има и хора, в които живеят само глисти.
--------------------------------------------------------
Ъ-ъ-ъ-ъ-ъ... таковата...
Аватар
Green Light

Мнение от Green Light »

Да, болката... Това прави всички ни безмълвни... как да обсъждаш поведение на някой който пада в кладенец без дъно, без смисъл и без ориентир... "Какво ни чака и докога болка" е сигурно едничкото което питаме незавсимо кого, близките, непознатите, Вселената... лъжците.

Рационалното поведение, обаче е друга тема. Аз мисля, че хората, които се обръщат към ясновидци приемат като осъзната позиция в живота си съществуването на метафизичното, както и явленията необясними за научната мисъл. Тази стойка им дава право да допускат че е възможно всичко, а от тук вече в това "всичко" включват и собствените си доказателства за влиянието на звездите или връзката ни с мъртвите.
За това че са много, че са повечето сред нас и дори че са огромното мнозинство имам едно лично доказателство. Интернет епизод. Не помня къде и в кой форум, може би тук, а може и в дир.бг, питах за нестандартен подарък. Мой близък имаше юбилей. Той е сред тези, които имат всичко, освен това гостите бяха многобройни, лъскаво събитие, сещате се. Харесвах човека, исках да му доставя удоволствиер с нещо различно. Скъпи неща едва ли ще направят впечатление, освен вероятно частен самолет да му подаря, а нямах толкова в кредитната карта.
Така че реших да питам за хороскоп.
Платен частен хороскоп, не знам как изглежда, но си представях дълго писание, глави, заглавия, подвързано, украсено, картинки, тва онова. Нещо което да разглежда, да цъка с език, да чете с любопитство и да се хилосва с познатите си. Както четем хороскопа по вестниците, но лично. Представях си нещо оригинално и понеже ме познава- с чувство за хумор в мой стил.
В клуба приеха идеята с ужас!!! Как така? Ама това е много сериозно нещо! Освен това е много лично, прекалено чувствително, прекалено затормозяващо... Ти искаш ли например да узнаеш че ще се разведеш? Че ще емигрираш, надвисващи трагедии... Искаш ли да знаеш кога ще умреш?!?!?!
Тези коментари бяха единодушни, но нещо повече, аз самият се убедих колко лош вкус е подобен подарък.
Защото... виж началото, защото почти всички вярват в ясновидството. Рационалността е лично качество, но вкуса се определя от множеството.
Подарих картина.

Изглежда сякаш започвам така за да доведа нещата до подигравка, но аз уважавам тази позиция. Метафизичното действително съществува и необяснимите явления от околния свят са истински документиран факт. Нещо повече, те са безкрайно по-интересни и водят до много по-зашеметяващи прогнози или фантазии отколкото би успяла да създаде и най-голямата ясновидка или пък астроложка. Какво ако не метафизично явление е честта, смелостта, с каква научна формула биха се обяснили добродетелите които се предават в едно семейство? Как да обсяним вече повече от един век поведението на електрона, какво друго освен пълна неизвестност обвива Сътворението, а и най-слабата и бледа метафора за големината на Вселената(и възможностите на световете в нея) неизбежно връзва мозъците ни на възел. Всеки път, без изключение.
Според мен хората, които вярват на ясновидци са без въображение. Или по-скоро такива които ги мързи да отпуснат въображението си. Мързеливци- това са тези хора, а това което търсят е тръпката от загадката да им бъде дадена смляна и наготово.
Последно промяна от Green Light на 17.11.25, 14:40, променено общо 1 път.
Аватар
ПЪТник две

Мнение от ПЪТник две »

maggot написа:Гледах днес едно интервю, в което се спомена проучване, че близо 40 процента от българите признават, че са посещавали ясновидки или гледачки поне веднъж в живота си. А една пета от хората смятат, че съдбата им е предопределена.
Коментарът беше, че всъщност това са онези хора, които не жеалят да поемат отговорност за собствените си постъпки и все гледат нещо извън тях да е виновно за провалите им.

Въпросът не е лек, напротив, много труден е за отговор.
Ще се опитам да насоча темата към неща за размисъл от нас:
1.НАУКАТА: За трансформацията на вещества, елементи, материя и Дух...при определени законови условия..подобно различни състояния на едно и също нещо ВОДА, ПАРА, Лед??????
Първият ни отговор е за това различни ли са или еднакви трите състояния на едно и също нещо Н2О?

2.Какво е ясновидство....за което е и темата?
Науката: Ясновидство и всяко друго нещо, подлежи и се подчинява на Законът за трансформацията на всяко нещо при определени Условия!
Например:...шантаво, но пък и научно, и за размисъл: /ДУМИТЕ НЕ СА ТОЧНИ КАКТО СИ ГИ МИСЛИМ ОГРАНИЧЕНО/ -Например Време и Пространство са едно и също нещо в две различни измерения.
За Ясновидството времето е в състояние на замръзнало пространство ...за ясновидството времето вече не е линейно както при обикновеното при нас. При ясновидството времето е спряло, и така Ясновидството вижда всички точки на минало и бъдеще... е и логично и по съвременната Наука!

3.А как, И кой се възползва от Законите и на науката и на Битието е съвсем друга тема ...която в продължение ще даде обяснение и кой как и защо ползва или не ползва силата на Науката и БИТИЕТО.

"Според мен хората, които вярват на ясновидци са без въображение."
Не е вярно, както забелязваш, аз не само вярвам , а и Зная много за ясновидството и още...би трябвало да видиш в мен вярващ и знаещ за ясновидството и то, съм с голямо според теб ВЪОБРЪЖЕНИЕ!

Щом не влезем Парадокса, в който е Истината!...ние ще продължаваме да търсим, отричайки себе си!
Мнението е позиционирано и няма общо!
Аватар
ПЪТник две

Мнение от ПЪТник две »

maggot написа:

Варно е, а тук разрешено ли е всички да чоплим, питам за да не стане гаф!

Щото ...НАЛИ, ти помоли да не ме банват, щото съм си паднал на главата, не зная кой съм и къде съм, и в тази клетка ти ще ми се радваш, че съм с изцъклени очи, къдрав и смачкана глава, предложи да не ме пращат в Банско на почивка?

Нищо де, към това съм длъжен да прибавя, че и аз съм изненадан да видя от клетката си, че си способен да задаваш и жизнено важни въпроси....дори ме изпревари, аз от клетката си щях да пусна подобна тема....
Но нека да завършим тази, наистина е важна и значима...в смисъл поучителна за всички ни!

Да, или не, да продължа за Ясновидството?
Продължавам, но от клетката, забавлявай се, желанието ти е сбъднато:
За Въображенията ни ще кажа...играеш ли таз игра за болни въображения...
Падам аз на главата си, и като изфирясвам си въобразявам, че познавам трите Свята, а те били три по триста в една торба и.....и решавам да вляза в света на Ясновидството, да погледна времето спряло и ....и да видя числата на тотото, ми се дощя да стана милионер.... си въобразявам де.... Обаче път, това било път натам, а по пътя не съм си въобразил, то там не било така лесно ...минах "МИТНИЦИ" имаше въпроси да отговоря, трябваше и такси да платя...но пък болното ми Въображение ми каза, че в джобът ми имам всички отговори и средства за да си платя, та така достигнах до Светът на Информацията.
Влязох там, Склад пълен с чекмеджета, голямо ровичкане падна....но там те не говорят, всичко е изписано на челата ни...и погледнах моето чело, на което пишеше: "На челото си ще видиш всичко което пожелаеш, но това което е на тъмен фон е забранено да го кажеш там в твоят Свят, само което не е затъмнено може там да донесеш."
Поглеждам аз числата на тотото за следващата седмица, затъмнен надпис ЗАБРАНЕНО, и освен това цифрите обърнати както те си щът, кое е 9 или 6, не се разбира...
Автоматично и изненадващо в тъмен фон чета на челото си: Всяка информация взета от тук и занесена там, ако пробиеш ЗАЩИТАТА, тя автоматично се пременя и тук и там. Тук не може да ни се правиш на паднал на главата си!

Та се заприказвах там с това на главата ми и казвам: Разбирам Законите ви, но тези числа от тотото ги искам за да ги дам на Магоот, аз имам всичко необходимо и достатъчно, искам добро дело да направя, а не да навредя.
Пак на тъмен фон ми отговарят, значи да не го донасям тук: "Не разбираш, ще повторим: Всяка достоверна информация която взе от тук и носиш там ще бъде променена и тук и там. Защото Магоот е конкретна личност, както и числата на тотото, и всичко тук, и това е конкретна информация Забранена!
Поясняваме: Може да отмъкнеш информация за там, но никога конкретна, вместо Магоот можеше да ни кажеш, моят приятел с когото си пиша в зочо-това не е конкретно...там да си го тълкувате всякак си...като например, че ясновидството е заболяване на безумци....

Кажи ми нещо повече за болните въобръжения?
Аватар
Green Light

Мнение от Green Light »

Амаранта написа: Ами на мен ми изглежда по-сложно от това, от една страна не вярвам на баячки и гледачки, от друга, мой приятел от детинство беше претърпял инцидент с насилие и дълго време не можа да се възстанови и физически и психически, техните какво ли не опитаха, ходиха по сума ти лекари, накрая баба му го заведе да му леят куршум и се оправи. Дали от това или като резултат от усилията на всички, или просто му е дошло времето, нямам представа :bigsmile:

Но аз също вярвам в съдбата и предопределението, не защото вярвам, че някой нещо си е играл да пише, ами просто всеки се ражда с някакви способности и неспособнисти, в някаква конкретна среда, която в голяма степен формира представите му и му дава или не му дава определени шансове и т.н. Така че да градиш да градиш - колко да изградиш?! Само с каквото имаш под ръка. И по някое време пада една бомба и край. (Примерно). Което да не се разбира все едно толерирам мързела и безотговорността.

И като обобщение - не бих могла да обобщя какво причина се ходи на баячки и гледачки, според мен, колкото хора - толкова причини.
Е, в тази съдба и в това предопределение, и аз вярвам. То това си е направо наука.

Има и още - суеверен съм например, имам неща, които не правя "за да не се случи" едикакво си, но това са моите игри със съдбата. Па и на всеки. Не казвам никому нито дума за някакъв сигурен служебен успех, за да не извикам лошия 1% късмет, при 99% сигурна работа, какво още, какво още... не мога да се сетя сега, но има и още.
Един много вързастен строител каза, че започва всичките си големи проекти само когато луната нараства :lol:
Някакси ми стана симпатично това, той и човекът ми е симпатичен, както и да е. Отвреме навреме се сещам като видя луната да прехвърля какво съм започнал наскоро... но така и не съм довършил проверката, забравям и не мога да изведа заключение кой от проектите ми върви добре при нарастване на луната и кой - зле при намаляване.
:lol:
Аватар
ПЪТник две

Мнение от ПЪТник две »

Green Light написа:
Амаранта написа:
Е, в тази съдба и в това предопределение, и аз вярвам. То това си е направо наука.
Вяра или Наука е?
Не може и двете, хем Вяра хем направо Наука?
Освен ако не потвърдиш, че Вярата е Наука, за сега обратното не ни се връзва!

"Един много вързастен строител каза, че започва всичките си големи проекти само когато луната нараства "
Питай го какво стана в с всичките му успешни Проекти?
Щото моите всички те, и според Луната, станаха Успешни Проекти , но на практика се прецакаха някакси, донесли ми големи страдания и мъки!-от Луната ли е?

В кое точно вярваш?
Аватар
ПЪТник две

Мнение от ПЪТник две »

ПЪТник две написа:
maggot написа:

Вярно е, а тук разрешено ли е всички да чоплим, питам за да не стане гаф!

Щото ...НАЛИ, ти помоли да не ме банват, щото съм си паднал на главата, не зная кой съм и къде съм, и в тази клетка ти ще ми се радваш, че съм с изцъклени очи, къдрав и смачкана глава, предложи да не ме пращат в Банско на почивка?

Нищо де, към това съм длъжен да прибавя, че и аз съм изненадан да видя от клетката си, че си способен да задаваш и жизнено важни въпроси....дори ме изпревари, аз от клетката си щях да пусна подобна тема....
Но нека да завършим тази, наистина е важна и значима...в смисъл поучителна за всички ни!

Падам аз на главата си, и като изфирясвам си въобразявам, че познавам трите Свята, а те били три по триста в една торба и.....и решавам да вляза в света на Ясновидството, да погледна времето спряло и ....и да видя числата на тотото, ми се дощя да стана милионер.... си въобразявам де.... Обаче път, това било път натам, а по пътя не съм си въобразил, то там не било така лесно ...минах "МИТНИЦИ" имаше въпроси да отговоря, трябваше и такси да платя...но пък болното ми Въображение ми каза, че в джобът ми имам всички отговори и средства за да си платя, та така достигнах до Светът на Информацията.
Влязох там, Склад пълен с чекмеджета, голямо ровичкане падна....но там те не говорят, всичко е изписано на челата ни...и погледнах моето чело, на което пишеше: "На челото си ще видиш всичко което пожелаеш, но това което е на тъмен фон е забранено да го кажеш там в твоят Свят, само което не е затъмнено може там да донесеш."
Поглеждам аз числата на тотото за следващата седмица, затъмнен надпис ЗАБРАНЕНО, и освен това цифрите обърнати както те си щът, кое е 9 или 6, не се разбира...
Автоматично и изненадващо в тъмен фон чета на челото си: Всяка информация взета от тук и занесена там, ако пробиеш ЗАЩИТАТА, тя автоматично се пременя и тук и там. Тук не може да ни се правиш на паднал на главата си!

Та се заприказвах там с това на главата ми и казвам: Разбирам Законите ви, но тези числа от тотото ги искам за да ги дам на Магоот, аз имам всичко необходимо и достатъчно, искам добро дело да направя, а не да навредя.
Пак на тъмен фон ми отговарят, значи да не го донасям тук: "Не разбираш, ще повторим: Всяка достоверна информация която взе от тук и носиш там ще бъде променена и тук и там. Защото Магоот е конкретна личност, както и числата на тотото, и всичко тук, и това е конкретна информация Забранена!
Поясняваме: Може да отмъкнеш информация за там, но никога конкретна, вместо Магоот можеше да ни кажеш, моят приятел с когото си пиша в зочо-това не е конкретно...там да си го тълкувате всякак си...като например, че ясновидството е заболяване на безумци....

Аватар
ПЪТник две

Мнение от ПЪТник две »

ПЪТник две написа:
ПЪТник две написа:
maggot написа:

Вярно е, а тук разрешено ли е всички да чоплим, питам за да не стане гаф!

Поглеждам аз числата на тотото за следващата седмица, затъмнен надпис ЗАБРАНЕНО, и освен това цифрите обърнати както те си щът, кое е 9 или 6, не се разбира...Обърнато 12 можело да се разбира и като 21,няма
оправия няма Истина и там.....

Публикувай отговор