Кълна се в името на живота и в честта на моята съвест
- Green Light
Кълна се в името на живота и в честта на моята съвест
Така започвала Хипократовата клетва.
Темата е за лекаря, който прегази кучето. Или по-точно за мислите ми около една статия:
Не замесвайте лекарската професия в скандали в Webcafe
Авторката пише това: Против съм отъждествяването на личния и професионалния живот на извършителите. Престъпленията не би трябвало да имат нищо общо с това каква е професионалната квалификация на техните извършители.
Аз обаче се чудя
1) С думата "отъждестяване" тя доста пресилва краските, защото едва ли ще се случи да на лекарите да им излезе име на изроди. Но против или не, многоглавата ламя на обществоното мнение не се слави с трезвата си аналитична преценка. Със 100% сигурност предстят реплики "не ми се прави на светия, видяхме ви лекарите какво представлявате"
и
2) Дори и да се предпазим от това "отъждествяване" все пак и най-етичните сред нас ще се чудят как така лекар може да направи това?
Да, казва ни циникът в нас, жестоките безчовечни идиоти са навсякъде сред нас. Има сигурно такива шофьори в градския транспорт, строители, търговци, техници, пилоти... естествено че ще има и сред лекарите... Обаче макар и да си го казваме, някак си мисълта не влиза навътре. Не успяваме да го визуализираме. Лекар? Садист?
Лекар? Този при когото отиваме безсилни, беззащитни, голи. Непознат човек, някой когото виждаме за първи път, но само заради вълшебството на званието лекар, заради една дума пред името, му даваме най-голямото доверие което може да същесвува на света. Той може да ни приспи въоръжен с остър нож над нас... поверяваме му близки, любими... децата си.
Тези хора, тази профестия според мен не може да е без значение, няма начин да "няма нищо общо" с престъпленията.
Една от многото загадки, които крие животът от мен е как е възможно хората да избират такава профестия. Но както и да става този избор и каквито и свръх хора да са, според мен когато някой става лекар трябва ясно да си даде сметка че хората ще го съдят различно от другите професии.
Осъзнавам, че съм пристрастен. (Каква би била иначе причината да пускам тема?) Как можах да го видя този клип, отдавна и много успешно избягвам такива неща..?!
Но все пак - лекар?!
Мисля че тази част е безпристрастна. Престъплението е различно, защото е извършено от лекар и това има "общо с професионалната квалификация"
Това престъпление е различно.
Темата е за лекаря, който прегази кучето. Или по-точно за мислите ми около една статия:
Авторката пише това: Против съм отъждествяването на личния и професионалния живот на извършителите. Престъпленията не би трябвало да имат нищо общо с това каква е професионалната квалификация на техните извършители.
Аз обаче се чудя
1) С думата "отъждестяване" тя доста пресилва краските, защото едва ли ще се случи да на лекарите да им излезе име на изроди. Но против или не, многоглавата ламя на обществоното мнение не се слави с трезвата си аналитична преценка. Със 100% сигурност предстят реплики "не ми се прави на светия, видяхме ви лекарите какво представлявате"
и
2) Дори и да се предпазим от това "отъждествяване" все пак и най-етичните сред нас ще се чудят как така лекар може да направи това?
Да, казва ни циникът в нас, жестоките безчовечни идиоти са навсякъде сред нас. Има сигурно такива шофьори в градския транспорт, строители, търговци, техници, пилоти... естествено че ще има и сред лекарите... Обаче макар и да си го казваме, някак си мисълта не влиза навътре. Не успяваме да го визуализираме. Лекар? Садист?
Лекар? Този при когото отиваме безсилни, беззащитни, голи. Непознат човек, някой когото виждаме за първи път, но само заради вълшебството на званието лекар, заради една дума пред името, му даваме най-голямото доверие което може да същесвува на света. Той може да ни приспи въоръжен с остър нож над нас... поверяваме му близки, любими... децата си.
Тези хора, тази профестия според мен не може да е без значение, няма начин да "няма нищо общо" с престъпленията.
Една от многото загадки, които крие животът от мен е как е възможно хората да избират такава профестия. Но както и да става този избор и каквито и свръх хора да са, според мен когато някой става лекар трябва ясно да си даде сметка че хората ще го съдят различно от другите професии.
Осъзнавам, че съм пристрастен. (Каква би била иначе причината да пускам тема?) Как можах да го видя този клип, отдавна и много успешно избягвам такива неща..?!
Но все пак - лекар?!
Мисля че тази част е безпристрастна. Престъплението е различно, защото е извършено от лекар и това има "общо с професионалната квалификация"
- поручик Ржевски
Re: Кълна се в името на живота и в честта на моята съвест
В хипократовата клетва като цяло е казано, че лекарят има дълг към учителя си, който се разпростира и върху децата му, че не бива да трепе пациенти (съзнателно), както и да ги чука (екскюз май френч). Последното се спазва долу-горе колкото и седмата божа заповед, но понеже засега няма достатъчно научни студия в реферирани в Скопус и Уеб ъф Сайънс издания доколко това би повлияло позитивно или негативно на процеса на лечение, съм склонен да им простя туй прегрешение.Green Light написа:Така започвала Хипократовата клетва.
Аз обаче се чудя
и
Но все пак - лекар?!
И туй то.
Въобще, в хипократовата клетва няма много неща, които хората си мислят, че ги има.
В това число, няма забрана за газене на кучета.
За сметка на това, някъде би трябвало да има записано, че не може да се унищожава живота и кариерата на човек*, заради неволно сгазено куче. А ако го няма записано - трябва да се запише. Също така трябва да се запише, че не може банда фанатизирани луди да тероризират и да се саморазправят с някого, както и да оказват натиск върху институции да вършат подобни неща.
А, бе, лекари ловци има ли?
Не е ли по-тежко "престъпление" умишленото убийство на животно за развлечение, отколкото неволното му прегазване с кола?
Би ли отишъл при такъв лекар да държи нож над теб?
.....
- Green Light
Не.
Навъртяването на волана е единственото което не прави. Кучето лежи на пътя на излизащата от гаража кола. Съвсем бавно (и предполага се - тихо) движеща се. Старо куче. Колата го притиска и кучето започва панически да се дърпа (и предполага се силно да квичи). Тогава шофьорът трябва да е дал газ за да преодолее това все пак доста голямо препятствие за лека кола.
Има и още. Колата излиза от гаража в завой, а кучето лежи в завоя от страната на шофьора. Има ясна видимост- ако е гледал, видял го е. Може наистина да е гледал в телефона, да е карал със затворени очи или да е гледал към задното стъкло или в тавана, навсякъде. Но тогава го е чук как квичи. Впрочем, може и със слушалки да е бил с тапи в ушите или пък със спукани тъпанчета. Възможно е. Но тогава пък е усетил сериозното препятвие, бабуна, огромен объл предмет...
А вече това да не го усети не мога да измисля как е възможно... Защото не е
А щом го е усетил, останалите невероятности също отпадат. Видял го е и го е чул.
Престарялото, миризливо, вечно лаещо, квичащо и скимтящо по цели нощи псе.
Навъртяването на волана е единственото което не прави. Кучето лежи на пътя на излизащата от гаража кола. Съвсем бавно (и предполага се - тихо) движеща се. Старо куче. Колата го притиска и кучето започва панически да се дърпа (и предполага се силно да квичи). Тогава шофьорът трябва да е дал газ за да преодолее това все пак доста голямо препятствие за лека кола.
Има и още. Колата излиза от гаража в завой, а кучето лежи в завоя от страната на шофьора. Има ясна видимост- ако е гледал, видял го е. Може наистина да е гледал в телефона, да е карал със затворени очи или да е гледал към задното стъкло или в тавана, навсякъде. Но тогава го е чук как квичи. Впрочем, може и със слушалки да е бил с тапи в ушите или пък със спукани тъпанчета. Възможно е. Но тогава пък е усетил сериозното препятвие, бабуна, огромен объл предмет...
А щом го е усетил, останалите невероятности също отпадат. Видял го е и го е чул.
ОПИСВАШ толкова точно и убедено, сякаш си бил там.Green Light написа:Не.
Имало е заснето видео от камера, поне така подочух. Виждало се ясно, как колата опира в нещо, слязъл, видял кучето, което било вече мъртво, но се качил и си продължил пътя през кучето. Не съм гледала видеото, нямам и намерение да го гледам. Нормален човек би си пазил поне колата, за да не си я изцапа с мърша, извини ме за черния хумор.
Ако е минал през кучешкия труп, а го е видял наистина-това си е патология, оскверняване, не е баш човек, професията не значи нищо.
Но ако го е видял, просто е заобиколил трупа, не виждам проблем. Може да е бързал да спасява човек, може друга работа. Според теб какво е трябвало да направи, да слезе, да копае дупка и да погребе трупа?
https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A5%D0 ... 0%B2%D0%B0
Първо, вече отдавна не я полагат. Навремето присъствах на полагането ѝ.
Второ, сега здравето не е благо, а стока.
Трето, изобщо не ми се говори на тема лекари, защото съм повече от пристрастен. Лекар не би го направил. Но лекар е призвание, не е професия. Като учител всъщност. Но и здравето не е стока.
Живеем в свят, в който живеем и совите не са това, което са.
Първо, вече отдавна не я полагат. Навремето присъствах на полагането ѝ.
Второ, сега здравето не е благо, а стока.
Трето, изобщо не ми се говори на тема лекари, защото съм повече от пристрастен. Лекар не би го направил. Но лекар е призвание, не е професия. Като учител всъщност. Но и здравето не е стока.
Живеем в свят, в който живеем и совите не са това, което са.
Валиден аргумент потенциално.Селянка написа:Може да е бързал да спасява човек, може друга работа.
Мен са ме учили и друго, че ако излезе малко животно на магистрала / път с висока скорост - по-правилно е да не въртиш волана и да утрепеш хората, които возиш. Не ми се е случвало, дано не ми се и случи.
- ПЪТник две
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------Green Light написа:Така започвала Хипократовата клетва.
Аз обаче се чудя
От мен две в едно поотделно свързани:
Според теб колко хипократови клетви има?
и
Но все пак - лекар?!
По темата от мен две в едно по отделно свързани:
1 Колко Хипократи има и колко хипократови клетви има, щото тази не започва както ни предлагаш верен сбор от неверни данни!
Защото Хипократовата така започва и свършва :
“В името на Аполон – лечителя, в името на Хигия, в името на Панацея и в името на всички богове и богини, които вземам за свидетели, заклевам се, че по силите на знанията си ще върша всичко, в което се кълна.
На учителя, който ме е учил да лекувам, ще гледам като на баща: ще му помагам да живее и ще му давам, каквото му е нужно и ще гледам децата му като свои братя. Ако те поискат да изучат нашето изкуство, аз ще ги обуча без пари и без някакви задължения в бъдеще.
Ще ги уча на принципите на медицината, ще им давам обширни обяснения, ще им развивам доктрината като на свои деца, както на тях, така и на учениците си, които са записани при мен и които са положили клетва.
Аз ще препоръчвам на болните подходящия режим според познанията си и ще ги защитавам от всички вредни неща.
Никога и никому няма да препоръчвам употребата на отрови и ще отказвам да давам на когото и да било подобно нещо.
Ще запазя живота си чист и свещен, както и моето изкуство.
Когато влизам в някоя къща, това ще бъде само, за да лекувам някой болен, като се предпазвам от всякаква волна неправда и най-вече от всякакви сластолюбия към жените и мъжете, били те свободни или роби.
Всичко каквото видя или чуя при изпълнението на своята професия или извън нея и което не бива да се разправя, аз ще го пазя в тайна и ще го смятам за нещо свещено.
Ако изпълня тази клетва, без да я нарушавам, дано живея дълго време, за да преуспея в изкуството и да стана прочут во веки веков, като пазя тази клетва и не престъпя нищо от нея. Ако пък сторя обратното, нека ме сполети вечна забрава.”
Заклех се!"
2.За статията мисля, че е същото като точка първа.
3.Ебаси, да не би докато за гадният лекар и милото куче се отклонява ВНИМАНИЕТО за Бюджетът, пенсии, заплати, социалност и въоръжаване против и срещу кого и колко ПАРИ...и кой как ще ги ползва и разпределя и кой ще плаща, плюс съдебната система, финансова политика и много много пари, които уж нямаме...?
Ебаси кучето и кучкарите , ебаси...
3.Сега мисля какво би могла да е причината и тук, ти, и в медиите да ни се предлага РЕШЕНИЕТО ни за верен сбор от неверни данни?
4.Заеби трите точки, кажи ми само за първата и третата.
Може и още по малко: Колко Хипократи има и кой е твоят Хипократ?
Имаш прекрасната възможност да се поясниш и изразиш, и уверенията ми, че няма да отхвърля твоето, ще го запазя, няма да го нараня, а само мълчаливо ще го сравня с моето.
Са те подвели по статията ли?
Или не са? Трябваше да ни го кажеш?
Нали за това е този форум?!
Мнението е позиционирано и няма общо!
Remmivs написа:Валиден аргумент потенциално.Селянка написа:Може да е бързал да спасява човек, може друга работа.
Мен са ме учили и друго, че ако излезе малко животно на магистрала / път с висока скорост - по-правилно е да не въртиш волана и да утрепеш хората, които возиш. Не ми се е случвало, дано не ми се и случи.
Друго казах. Убедена съм, че го разбра, но това си имаше да си кажеш))
- Green Light
"Ужасно, ужасно, говорите сякашСелянка написа: ОПИСВАШ толкова точно и убедено, сякаш си бил там.
като че там сте били..."
Ами не съм бил там и не искам да предполагам какво му е било на шофьора. Сигурно му е било напрегнато, тежко, черно, нещо го е душало в гърдите...
Моята частна и вече издъхваща от глад и жажда темичка беше друга - дали престъплението се утежнява от факта за професията на престъпника. Ето къде съм.
Последно промяна от Green Light на 18.11.25, 15:01, променено общо 1 път.
Селянка написа:Remmivs написа:Валиден аргумент потенциално.Селянка написа:Може да е бързал да спасява човек, може друга работа.
И това трябваше да се каже)
- поручик Ржевски
Убеден бях, че има нещо гнило! Ето на - подлото маке нарочно е карало на ниски обороти, вместо да се изреже с мръсна газ, та да го чуе кучето.Green Light написа:Не.
Точно на нашите улици, на всяко претръскване ли поглеждаш бабуната или дупката?
Съвременните коли, освен че са с доста добра шумоизолация, са - поради конструктивните мерки за пасивна защита - с поограничени ъгли на виждане и големшки слепи зони обусловени от широки колонки, големи огледала и прочия. И шофьорите рядко гледат ниско долу, защото не очакват пешеходци или други автомобили да се търкалят на 15см. от асфалта.
Но това всъщност няма значение.
Имат значение само две неща:
1. Допустимо ли е, кръвожадна тълпа да е готова и на убийство заради куче? Ако ще македонецът нарочно да е минал през него, да е дал заден и пак да е минал. Ние в европейска държава ли живеем, с върховенство на закона, или действаме по метода на Линч?
2. "Прегазил куче"=="Садист, човекоубиец" не ти ли прилича на "сегодня джаз играеш - завтра родину предаеш" и "нямаш аквариум, значи си педераст"?
И пак да попитам - ти би ли се оставил да те лекува лекар ловец?
Не, разбрах те буквално. Не съм сигурен, какво друго си искала да кажеш. За мен, (не гледам новини от повече от 15 години сигурно, нямам ФБ и въобще живея щастливоСелянка написа:Друго казах. Убедена съм, че го разбра, но това си имаше да си кажеш))
- поручик Ржевски
Правилно са те учили. От малко животно при висока скорост не се "бяга" - удряш и заминаваш. Иначе можеш да претрепеш и себе си, и някого другиго.Remmivs написа:Валиден аргумент потенциално.Селянка написа:Може да е бързал да спасява човек, може друга работа.
Случвало ми се е веднъж между Ловеч и Севлиево, точно с куче. Пътят беше мокър и ако бях кривнал, сега може би нямаше да пиша тук. Возех сестра ми и двамата племенници, единият беше още бебе. Животът на един човек е несъпоставим с този на животно. Дори когато е лекар и го е сгазил.
Грешката е моя, редактирах се уж.Remmivs написа:Не, разбрах те буквално. Не съм сигурен, какво друго си искала да кажеш. За мен, (не гледам новини от повече от 15 години сигурно, нямам ФБ и въобще живея щастливоСелянка написа:Друго казах. Убедена съм, че го разбра, но това си имаше да си кажеш))съответно липсва ми доста контекст, който вероятно имате повечето тук) подобен баланс на приоритети наистина би имал смисъл. Не казвам, че това е било факт. Говоря за принцип. Примерно кучето или спешен случай с дете, за което са ти звъннали преди малко и ти караш с тази доминанта в главата. Пак казвам - примерно.
Новини и аз мноого рядко гледам вече. Е, ФБ имам. Имам си там занимавки, та попрочитам. В повече само това, което вече писах, имало видео на цялата случка. толкоз от мен, така си разсъждавам вероятности.
Извинявай, това долу вляво, часът на моето писане, сега го виждам, значи съм писала в бъдещето, в 21.03. или бъркам нещо.Селянка написа:Грешката е моя, редактирах се уж.Remmivs написа:Не, разбрах те буквално. Не съм сигурен, какво друго си искала да кажеш. За мен, (не гледам новини от повече от 15 години сигурно, нямам ФБ и въобще живея щастливоСелянка написа:Друго казах. Убедена съм, че го разбра, но това си имаше да си кажеш))съответно липсва ми доста контекст, който вероятно имате повечето тук) подобен баланс на приоритети наистина би имал смисъл. Не казвам, че това е било факт. Говоря за принцип. Примерно кучето или спешен случай с дете, за което са ти звъннали преди малко и ти караш с тази доминанта в главата. Пак казвам - примерно.
Новини и аз мноого рядко гледам вече. Е, ФБ имам. Имам си там занимавки, та попрочитам. В повече само това, което вече писах, имало видео на цялата случка. толкоз от мен, така си разсъждавам вероятности.
Днес изгледах за втори път филма "заплащането", бах го забравила. Де да можех да видя числата от тотото. Аз съм ги сънувала, запомних само 4, те бяха, ама ми трябват 6
- ПЪТник две
То е ясно видимо-хора, които се храним редовно с месо на животни от халите, жестоко съдим лекар за неволно убито куче нашило с в колата му...поне да бе на пешеходната пътека!поручик Ржевски написа: Животът на един човек е несъпоставим с този на животно....
Да се чуди човек, човешка жестокост ли да осъди, или глупост на човеци?
А кой пръв хвърли камъка да убием човека?:blink:
Ей, Нюк тук ли е? Вероятно го няма, иначе щеше да ти отговори подобаващоПЪТник две написа:То е ясно видимо-хора, които се храним редовно с месо на животни от халите, жестоко съдим лекар за неволно убито куче нашило с в колата му...поне да бе на пешеходната пътека!поручик Ржевски написа: Животът на един човек е несъпоставим с този на животно....
- ПЪТник две
Забавно е, нали?!:rotfl24:Селянка написа: Извинявай, това долу вляво, часът на моето писане, сега го виждам, значи съм писала в бъдещето, в 21.03. или бъркам нещо.все още свиквам с визията на този клуб.
Днес изгледах за втори път филма "заплащането", бах го забравила. Де да можех да видя числата от тотото. Аз съм ги сънувала, запомних само 4, те бяха, ама ми трябват 6
А аз виждам, че си го писала в 20-29ч., а сега е 20.55ч.без две секунди
Това е добър повод за пример, когато съм писал да не се доверяваме на сетивата защото са лъжливи и създават Илюзии в целият ни живот...това че сме видели, чули нещо, не означава че то е такова, а означава че е такова само поради цветът на стъклата на очилата ни с които гледаме... ШЕГУВАМ СЕ С НАС.
Иначе в Настройки във форумът имаш опция, в която може да зададеш времето си съобразно промените, с час, два, три напред и назад, от общоприетото точно време....
Това че си го задала да е напред, пак е повод за шеги, защото си предлагаш шанс едно и също нещо да изживееш и в двете времена....
Всъщност и тук писах мнение за трансформацията на време в пространство и обратната, но пък ти го показваш на практика!
Ако желаеш влез в настройките си във форума и си оправи времето назад напред с колкото си часа искаш.
В момента общоприетата Часова зона е GMT + 2 Часа.
А ако не е от това-значи си Магьосница:bigsmile:
да си правя труда да поправям нещо, което не е моя работа? ми то ако моят софтуер беше такъв ехееее, що банки щяха да са мои))))ПЪТник две написа:Забавно е, нали?!:rotfl24:Селянка написа: Извинявай, това долу вляво, часът на моето писане, сега го виждам, значи съм писала в бъдещето, в 21.03. или бъркам нещо.все още свиквам с визията на този клуб.
А аз виждам, че си го писала в 20-29ч., а сега е 20.55ч.без две секунди
Това е добър повод за пример, когато съм писал да не се доверяваме на сетивата защото са лъжливи и създават Илюзии в целият ни живот...това че сме видели, чули нещо, не означава че то е такова, а означава че е такова само поради цветът на стъклата на очилата ни с които гледаме... ШЕГУВАМ СЕ С НАС.
Иначе в Настройки във форумът имаш опция, в която може да зададеш времето си съобразно промените, с час, два, три напред и назад, от общоприетото точно време....
Това че си го задала да е напред, пак е повод за шеги, защото си предлагаш шанс едно и също нещо да изживееш и в двете времена....
Всъщност и тук писах мнение за трансформацията на време в пространство и обратната, но пък ти го показваш на практика!
Ако желаеш влез в настройките си във форума и си оправи времето назад напред с колкото си часа искаш.
В момента общоприетата Часова зона е GMT + 2 Часа.
А ако не е от това-значи си Магьосница:bigsmile:
Окей, насила хубост не става. Твое си решение..Селянка написа:ооо, наки... липсваше ми да ми даваш акъл...nakibest написа:Лесна настройка в профила ти е, настрой си я!
(не е ядрена физика или космическо ракетостроене)
изобщо няма да си мръдна пръста, не ми пречи. така, споделих само, забавлявам се.
Според мен - не. По ред причини, които днес се опитах да артикулирам, ама сега като се чета доста са мъгливи нещата, които съм написал, та ще опитам пак накратко:Green Light написа:Моята частна и вече издъхваща от глад и жажда темичка беше друга - дали престъплението се утежнява от факта за професията на престъпника. Ето къде съм.
1. Лекар не е професия. Или поне не беше и не бива да е.
2. Много лекари в момента не са лекари, а търговци. Ти за кой вид говориш?
3. Принципно, интелект (образователен ценз, професионален ценз) и милосърдие имат почти нулева релация.
Относно часа
Смених наскоро форумното време на зимното. Беше на лятно. Мисля, че при регистрацията взима текущата часова зона, а тя е била лятното време и затова, вероятно има профили все още с него.
1. Отивате на профил както вече писаха колегите
2. Сменяте на GMT+2 et voila
Но не е задължително де.
PS
Това със смяната на времето е пълна идиотщина. Винаги съм бил за това да не мърдаме шибания часовник. Само негативи има. И почти нулев позитив. И уж беше решено от ЕС и кФо. Пак мърдаме като попове.
1. Отивате на профил както вече писаха колегите
2. Сменяте на GMT+2 et voila
Но не е задължително де.
PS
Това със смяната на времето е пълна идиотщина. Винаги съм бил за това да не мърдаме шибания часовник. Само негативи има. И почти нулев позитив. И уж беше решено от ЕС и кФо. Пак мърдаме като попове.
- ПЪТник две
Вярно имаш нужда от адвокат да те представлява, щом тук сама не можеш за обосновеш тезата си относно простичкото :"Животът на един човек е несъпоставим с този на животно.."Селянка написа:Ей, Нюк тук ли е? Вероятно го няма, иначе щеше да ти отговори подобаващоПЪТник две написа:То е ясно видимо-хора, които се храним редовно с месо на животни от халите, жестоко съдим лекар за неволно убито куче нашило с в колата му...поне да бе на пешеходната пътека!поручик Ржевски написа: Животът на един човек е несъпоставим с този на животно....
Кое точно те затруднява, има и други адвокати тук?
И ядрената физика не е кой знае какво да ти кажа. Вервай ми. Виж газодинамиката (авиация и ракети) мама си джейс. Навие-Стокс до припадък и още малко. Частни диференциални уравнения без аналитични решения и силно зависими от началните условия. Бе ужасТ доколкото съм имал досег минимален някакъв. Добре, че имаме цифрови методи. Вече и АИ. Ку вземат да намерят начини за по-лесно решаване на този клас задачи ще е супер.nakibest написа:(не е ядрена физика или космическо ракетостроене)
- ПЪТник две
Re: Относно часа
И правилно си го направил,ъ старата ми регистрация показваше старо време, а новата бе с новото време както си го направил, само го проверих, не съм променял нищо за времето, щото беше точно.....Remmivs написа:Смених наскоро форумното време на зимното.
Това само за сведение, а не страна на отношение към някого!
Иначе Ружа е наш човек
- Житената Питка
- BOFH
По-долу пускам запис от охранителната камера (FB). Много неща има в него, но "неволно" не е едно от тях.ПЪТник две написа:То е ясно видимо-хора, които се храним редовно с месо на животни от халите, жестоко съдим лекар за неволно убито куче нашило с в колата му...поне да бе на пешеходната пътека!поручик Ржевски написа: Животът на един човек е несъпоставим с този на животно....
ПРЕДУПРЕЖДАВАМ, КЛИПЪТ Е ГАДЕН И ИМА ЖЕСТОКОСТ В НЕГО! НЕ ГО ОТВАРЯЙТЕ АКО СТЕ ЧУВСТВИТЕЛНИ!
(\__/)
(='.'=)
(")_(") Помогнете на Зайо да влезе в политиката!
(='.'=)
(")_(") Помогнете на Зайо да влезе в политиката!
- Green Light
Не защитавам обратното, или поне не на всяка цена. Разсъждавам просто по евентуалната 4та точка. Връзката между етиката и професията, която избираме. Има ли право обществото да прави връзка между моралните категории и професията? Например да унищожи кариерата на летец изтребител защото е страхлив? Или на съдия заради сребролюбие, полицай заради мързел, учител за пиянство, спортист за безволие... или на лекар заради садизъм? Тези всичките може да са супер интелигентни, може дори да са добри и безпристрастни в професията си. Просто слабостите или пороците им са несъвместими с представата за достойни представители на професията им.Remmivs написа:Според мен - не. По ред причини, които днес се опитах да артикулирам, ама сега като се чета доста са мъгливи нещата, които съм написал, та ще опитам пак накратко:Green Light написа:Моята частна и вече издъхваща от глад и жажда темичка беше друга - дали престъплението се утежнява от факта за професията на престъпника. Ето къде съм.
1. Лекар не е професия. Или поне не беше и не бива да е.
2. Много лекари в момента не са лекари, а търговци. Ти за кой вид говориш?
3. Принципно, интелект (образователен ценз, професионален ценз) и милосърдие имат почти нулева релация.
Метафизичното в действие.
Ако ние първо като личности вътре в себе си, а след това като общност, смятаме за първостепенно важна "честта на нашата съвест", защо трябва толкова силно да се стремим да затворим очите си за връзката между "личния и професионалния живот на извършителите" на простъпка или престъпление?
Имат ли основание такива мисли? Твоята първа точка сякаш дава основание за това.
Аз говоря за лекарите лекари, но искам да кажа че и лекарите и лекарите-търговци в края на краищата стигат до момента в който трябва да помогнат на беззащитния и бедния. Според мен трябва да ги премерим с една мярка - на едно и също Прокрустово ложе и тези които не влизат в мярката трябва да бъдат отрязани с обществената брадва.
Не е така в момента.
Това по днешните мерки дори прилича на лов на вещици, но отново наша работа е да не го превърнем в това. Правото на обществото бързо се превръща и в тежко задължение. Грубите например лекари, невъзпитаните, простите... са различно нещо от садистите лекари и тази разлика трябва ясно да се прави. Първите могат да бъдат и добри лекари, вторите, според мен - не.
В тази посока разсъждавам. Призоваваме за морал, чест и толерантност, но веднага бързаме да ги изключим в случаи като преценка на професионализъм за да не би да сгрешим в някоя преценка... Но не грешим ли именно така?
Обичам такива дискусии! И се радвам, че тук имаме такива!
Това е една много важна характеристика на форума!
Иначе, темата ти е сложна, като тази на Маготича. Многопластова и динамична. Без ясни дефиниции и граници на приложение.
Ние е се имаме за венец на природата и в някои отношения сме. Планетата на практика е наша. Ходили сме до Луната. Няма друг толкова успял вид. Но в същото време сме доста назад с ъ-ъ не знам как да го нарека дори - нетехническата ни зрялост може би. Душевността, благородството, честта и достойнството. Не сме много напреднали в тези области за последните 12 хиляди години откакто може би можем да се броим за "цивилизован" вид. Като малки деца с огнемети сме доста често - и като човечество и като индивиди. Дано пораснем. Това, което всеки от нас може да направи единствено е да "простре ръце" и в тази сфера на влияние да се опита да е малко по-добър, по-благороден и по-достоен. 1% на ден или на два - три дена. Голям ефект в дългосрочен план. Но това е трудно.
И ще се опитам да завърша с една смешка, сори - на английски е, но пък си струва според мен.
Define communism for me!
Грешен вид, както казва комикът. Засега. Може би ще пораснем. Дано!
Иначе, темата ти е сложна, като тази на Маготича. Многопластова и динамична. Без ясни дефиниции и граници на приложение.
Ние е се имаме за венец на природата и в някои отношения сме. Планетата на практика е наша. Ходили сме до Луната. Няма друг толкова успял вид. Но в същото време сме доста назад с ъ-ъ не знам как да го нарека дори - нетехническата ни зрялост може би. Душевността, благородството, честта и достойнството. Не сме много напреднали в тези области за последните 12 хиляди години откакто може би можем да се броим за "цивилизован" вид. Като малки деца с огнемети сме доста често - и като човечество и като индивиди. Дано пораснем. Това, което всеки от нас може да направи единствено е да "простре ръце" и в тази сфера на влияние да се опита да е малко по-добър, по-благороден и по-достоен. 1% на ден или на два - три дена. Голям ефект в дългосрочен план. Но това е трудно.
И ще се опитам да завърша с една смешка, сори - на английски е, но пък си струва според мен.
Define communism for me!
- Green Light
поручик Ржевски написа:Убеден бях, че има нещо гнило! Ето на - подлото маке нарочно е карало на ниски обороти, вместо да се изреже с мръсна газ, та да го чуе кучето.Green Light написа:Не.
Точно на нашите улици, на всяко претръскване ли поглеждаш бабуната или дупката?
Съвременните коли, освен че са с доста добра шумоизолация, са - поради конструктивните мерки за пасивна защита - с поограничени ъгли на виждане и големшки слепи зони обусловени от широки колонки, големи огледала и прочия. И шофьорите рядко гледат ниско долу, защото не очакват пешеходци или други автомобили да се търкалят на 15см. от асфалта.
Но това всъщност няма значение.
Имат значение само две неща:
1. Допустимо ли е, кръвожадна тълпа да е готова и на убийство заради куче? Ако ще македонецът нарочно да е минал през него, да е дал заден и пак да е минал. Ние в европейска държава ли живеем, с върховенство на закона, или действаме по метода на Линч?
2. "Прегазил куче"=="Садист, човекоубиец" не ти ли прилича на "сегодня джаз играеш - завтра родину предаеш" и "нямаш аквариум, значи си педераст"?
И пак да попитам - ти би ли се оставил да те лекува лекар ловец?
Отговорът на въпроса "дали бих се оставил да ме лекува лекар ловец" е "бих", така както отговорът на въпроса "дали шофьорът навива волана за да прегази кучето" е "не".
Отговорит е че не е допустимо кръвожадната тълпа да убие човек заради куче. Отговорът е че в европейска държава живеем и върховенството на закона е важно. Отговорът е че прегазил куче не е равно на садист, но само ако не е нарочно. Нарочното прегазване макар да не прилича на "сегодня джаз играеш - завтра родину предаеш" и "нямаш аквариум, значи си педераст", прилича на "ако къса крилата на пеперудите, ако беси котки, ако гази кучета, много вероятно е в ума си да коли човек"
За да прегази някой ловец едно диво прасе ще му трябва нещо повече от лека кола. Може би камион ще му трябва. Не мога по никакъв начин да си представя ловец да види спящо диво прасе и целенасочено да го премаже с камиона. Онова да квичи и да се гърчи под гумите, а той да го премазва... Направо казано няма такъв вариант. Този ловец, лекар или не, през лятото е зареждал хранилки, следял е за малки прасета радвал се е ако вижда сюрията, релаксирал е в гората... В тази обстановка, там където отива за радост и релакс, ловецът да премаже едно животно под гумите на кола ми се вижда дори още по-голяма изродщина отколкото направеното от онзи идиот.
Ти поне два пъти ако не и повече повтори че е македонец, като че ли има значение. Онези двамата които снимали измъчване на животни за пари са българи, какви са изводите?
Струва ми се, Поручик, че ти влизаш в темата със собствен товар като американеца, който искал да се нахрани в Париж и търсел Макдоналдс. След екскурзията е убеден че французите се хранят точно като американците, но са зле в това отношение, защото имат малко макдоналдс.
Аз не говоря за бездомните кучета, не е това темата. Ако искаш да разбереш какво мисля за бездомните кучета, както и за тези които ги хранят и крият от служителите от приютите, питай ме, може да те изненадам.
Не говоря и за това дали кучетата са важни колкото хората.
Нито за либералните нрави, нито за НПОта за защита на животните. Нито пък за неволни сблъсъци с висока скорост.
Остави ги тези товари и влез без раница...
Всички тези теми са интересни и вероятно можем да спорим по тях или да намираме общи точки, но не е това за което говоря. Риторичните ти въпроси не са към мен, затова и отговорите едва ли са те впечатлили.
Последно промяна от Green Light на 19.11.25, 10:33, променено общо 1 път.
- Green Light
Remmivs написа:Обичам такива дискусии! И се радвам, че тук имаме такива!Това е една много важна характеристика на форума!
Define communism for me!
Тенкю, разсмях се с глас на fuck those guys.
Не си бях чувал смеха от известно време.
Много е готин този. Джим Кар ли се казваше?
- ПЪТник две
Не зная какво да ти кажа, освен, че ти коментираш НЯКАКЪВ видеоклип, ама нямаш точна информация този клип достоверен ли е или е монтаж. Понеже и аз и ние нямаме тази информация, то се вглеждаме внимателно в клипът, с който се обосноваваш, че кучето е сгазено с умисъл, то аз и в клипът не видях куче на улицата Аз не видях на улицата куче, и ако бях с кола сигурно бих го сгазил бе за искам, щото няма куче на улицата..Житената Питка написа:По-долу пускам запис от охранителната камера (FB). Много неща има в него, но "неволно" не е едно от тях.ПЪТник две написа:То е ясно видимо-хора, които се храним редовно с месо на животни от халите, жестоко съдим лекар за неволно убито куче нашило с в колата му...поне да бе на пешеходната пътека!поручик Ржевски написа: Животът на един човек е несъпоставим с този на животно....
ПРЕДУПРЕЖДАВАМ, КЛИПЪТ Е ГАДЕН И ИМА ЖЕСТОКОСТ В НЕГО! НЕ ГО ОТВАРЯЙТЕ АКО СТЕ ЧУВСТВИТЕЛНИ!
Трудно ми е да си представя, че ти от този клип виждаш куче на улицата, а аз не го виждам.
Преосмислих всичките си недостатъци и не мога да приема, че съм сляп и не виждам куче.
Можеш ли да ми покажеш къде на клипът се вижда че е сгазеното куче, ами то въобще през целият клип на улицата не се вижда куче? Един и същи клип ли гледаме с теб?
Ще ти бъда благодарен.
Да, има 2 клипа.Albena написа:Друг клип гледате. Има и още един.nakibest написа:Вижда се на тротоара, иии..??!
На единия гази кучето.
На другия - качва един човек в колата, явно след това.
ИИииии, какво??!
Всеки "средноинтелигентен кон" ги е видял вече тези 2 клипа (вярно, май без звук, де! Демек не се чуват писъците на кучето. Вероятно съзнателно е махнат звукът от страна на бТВ, да не се стресират прекалено зрителите), ако гледа редовно ТВ - и по-точно новините, да кажем на бТВ (но може и други).
Отнема 30-40 минути на ден преко сили да следиш най-важните ТВ новинарски емисии, прескачайки спортните новини.
(Е, вероятно някои/доста хора не могат, щото аз съм work from home -- демек мога да хвана поне 3 емисии, докато ако сте на работа до 17:00 няма да е така при вас..)
Последно промяна от nakibest на 19.11.25, 18:20, променено общо 3 пъти.
- Житената Питка
- BOFH
"Кавво може да ви разтърси? Има ли такова нещо?"
...се в книга на Труман Капоти....
и се отговаря:
"- Съзнателната жестокост. Жестокостта заради самата нея - словесна или физическа. Убийство. Смъртна присъда. Да се бият деца. Да се поставят примки на животни."
...се в книга на Труман Капоти....
и се отговаря:
"- Съзнателната жестокост. Жестокостта заради самата нея - словесна или физическа. Убийство. Смъртна присъда. Да се бият деца. Да се поставят примки на животни."