Кълна се в името на живота и в честта на моята съвест

Все същите
Аватар
jumbles

Мнение от jumbles »

.... нейните дълбоки принципи. Но законите на Природата не са просто физични формули. Те са и етични, енергийни и причинно-следствени принципи.
Аватар
jumbles

Мнение от jumbles »

ПЪТник две написа:
"Разликата между знанието и разбирането"
Като например Знанието и разбирането , че висшето има душа, а нисшето няма!
Има голяма разлика!
понеже не съм сигурна, че те разбирам правилно - за какво служи тази разлика, Пътник?
Аватар
ПЪТник две

Мнение от ПЪТник две »

jumbles написа:
ПЪТник две написа:
"Разликата между знанието и разбирането"
Като например Знанието и разбирането , че висшето има душа, а нисшето няма!
Има голяма разлика!
понеже не съм сигурна, че те разбирам правилно - за какво служи тази разлика, Пътник?
Всичко което Творецът е сътворил служи на Него и е за Неговата употреба.
А за какво му служи, не знам друго освен Което казах, че в Заветът Той ни оставил послание, че ни е оставил животните за наша употреба, а не е обратното?
И в това е разликата за която питаш!
И този отговор не отхвърля и отрича човешките ни задължения за хуманност е уважение към всички живи същества.

А че убиваме животни може само да ни подсети, че не сме устроени много по различно от тях...освен важното че ние хората имаме души!
Чрез душите си ние хората имаме и духовни страдания, а животните нямат...и това е което ни поставя на по- високо ниво от животните.
Мнението е позиционирано и няма общо!
Аватар
jumbles

Мнение от jumbles »

ПЪТник две написа: Чрез душите си ние хората имаме и духовни страдания, а животните нямат...и това е което ни поставя на по- високо ниво от животните.

означава ли това, че нашият живот е по-ценен от техният?!

с разбирането съм, че искрицата живот вдъхната ни от Бог е една и съща за всички ни и всички имаме едно и също право на нея
Аватар
Remmivs
BOFH
Обратна връзка:

Мнение от Remmivs »

Tanya написа:
jumbles написа: .... нейните дълбоки принципи. Но законите на Природата не са просто физични формули. Те са и етични, енергийни и причинно-следствени принципи.
Хранителните вериги... консумация си е, не зная доколко е етична.
Ама и без храна не може да се оцелява....

"Хранителна верига е линейна поредица от организми, през която преминават хранителни вещества и енергия когато един организъм изяжда друг.
В една хранителна верига всеки организъм заема различно трофично ниво, определено от това колко енергийни трансфери го отделят от началото на веригата. Хранителните мрежи се състоят от много взаимосвързани хранителни вериги и са по-реалистично представяне на консуматорските взаимоотношения в екосистемите. Енергийният трансфер между трофичните нива е неефективен – има типична ефективност от около 10 %. Тази неефективност ограничава дължината на хранителните вериги...."
Всъщност, хранителните вериги започват от Слънцето. От пустата ниска ентропия на фотоните, които растенията използват, за да синтезират въглеводородни съединения. Интересното е, че фотоните, които растенията използват, и които ние виждаме като изгрее Слънцето са родени в недрата му преди 100к години. Или някъде там. Та, и аз не знам колко са етични, но са дълбоко физични всички хранителни вериги. Дори и тези, които не се основават на ентропията на Слънцето, а на хемосинтеза (живот без без слънчева светлина).

За неефективността на тези вериги също може много да се говори. Особено ако вземем предвид колко много телешко месо се консумира в световен мащаб и колко неадекватно е това като източник на протеини за нас хората. Огромни площи за храна за добитъка и за отглеждането му, които могат да са много по-полезни ако се хранехме с нещо друго като източник на протеини. Изобщо месото не е добра стратегия в дългосрощен план освен ако не почнем да го синтезираме, което и опитваме напоследък.
Аватар
ПЪТник две

Мнение от ПЪТник две »

jumbles написа:

с разбирането съм, че искрицата живот вдъхната ни от Бог е една и съща за всички ни и всички имаме едно и също право на нея
Напълно те разбирам, но наистина е трудно в такава сложна тема да се изразя така, че да ме разбереш???!!!

"означава ли това, че нашият живот е по-ценен от техният?!"

С теб казваме едно и също, ти казваш а аз допълвам, а не отричам...е добре да се разберем.
ДА! Точно поради това, което казваш човешкия живот е по-ценен. Защото както казах не на животните Творецът е дал нас човеците
Дал го е на нас защото сме сътворени по- висши от животните, като ни е да души, което означава и че ние човеците можем да поемем отговорност за хуманост, етика, морал относно дадените ни животни, а ограничените без душа животни , нямат и не им е дадено душа и от там хуманност, етика морал, съчувствие и милост...и ако им го беше дал на тях по-нисшите, то те досега безмилостно да са ни изяли без никакви хуманност, етика, морал и подобни....

Според мен, това е единственият начин да се съвместят човека и животни.....и...ето го и сложното за разбиране..... че и животните и хората трябва да поемаме храна, енергия за да можем да сме живи на този СВЯТ.
А защо на Творецът са Му нужни творенията Му, на този въпрос все още никой не може да отговори....поне в този форум.
То даже и не се мисли за такова нещо...вече си си патила от определенията, че си ненормална, паднала на главата си, и не знаеш къде се намираш.
Законите на Битието, размишленията ни за тях са съвсем друго нещо.

Някакси ми е дадено да познавам тези Закони на Битието.

Ако трябваше в едно изречение да ти го кажа, то щеше да е така: ТИ СИ ПО ВИСША ОТ ЖИВОТНОТО ЗАЩОТО ИМАШ ДУША, И САМО ТАКА Е ВЪЗМОЖНО ДА, ЧРЕЗ МИСЛИ, ЧУВСТВА И ЕМОЦИИ ДА ИЗМИСЛИШ И ДА СЪХРАНИШ, И ДА ПРИЛОЖИШ НАЙ ПРАВИЛНОТО ЗА ДА ЗАПАЗИШ ЖИВОТНИТЕ .
Животните не могат, не им е дадено, а ти перфектно се справяш, изразявайки разбиранията си за защита на животните, които наистина са важна част от нас!

Потвърждавам казаното от теб, и го допълвам, не го отричам!
Последно промяна от ПЪТник две на 23.11.25, 21:07, променено общо 1 път.
Аватар
Remmivs
BOFH
Обратна връзка:

Мнение от Remmivs »

С риска да започнеш скачаш по ринга, което изобщо не ми е целта между другото 😜, смея да кажа, че не съм съгласен, че животните нямат емоции, нямат тяхната разновидност на етика и морал и т.н. Слонове, делфини, човекоподобни маймуни, прасета и много други видове бозайници не само, че са способни на това по принцип, но има и редица факти в тази връзка. Не съм заклет материалист със сигурност. Не знаем много неща. Но каноните на хиляди години в мъдрите книги дефиниращи животните като бездушевни ходещи пържоли са остарели и непълни, за да не кажа друга дума 😝, за мен.

Ние не сме венец на природата и богоизбрани. Просто имаме доста късмет да сме където сме в момента. Може би не за дълго ако акушираме успешно на свръхинтелект. 😎
Аватар
ПЪТник две

Мнение от ПЪТник две »

Remmivs написа:С риска да започнеш скачаш по ринга, което изобщо не ми е целта между другото 😜, смея да кажа, че не съм съгласен, че животните нямат емоции, нямат тяхната разновидност на етика и морал и т.н. Слонове, делфини, човекоподобни маймуни, прасета и много други видове бозайници не само, че са способни на това по принцип, но има и редица факти в тази връзка. Не съм заклет материалист със сигурност. Не знаем много неща. Но каноните на хиляди години в мъдрите книги дефиниращи животните като бездушевни ходещи пържоли са остарели и непълни, за да не кажа друга дума 😝, за мен.

Ние не сме венец на природата и богоизбрани. Просто имаме доста късмет да сме където сме в момента. Може би не за дълго ако акушираме успешно на свръхинтелект. 😎
Това което написа, е достойно за уважение и внимание...и го приемам за точно и вярно..с особена забележка, че това не са особена емоция, а са и при животните закони.

Гледал съм, видял съм, и за мен учудващи деяния на животните... например майката лъвица с пречупена челюст от обща битка с хипопотам, не може да се храни....и видях на видео, как едно от децата и , след като всички се нахраниха, захапа крака на мезето и го вдигна високо, за да може болната и майка да се нахрани..... за това напомняш ти....мисля, инстинкти или разум
И измислих, че всичко е съвършено измислено преди аз да си го измислям.

НО в моят смисъл, аз до сега не видях животно да заведе майка си на лекар, не видях животно да гледа майка си на легло, от което ти да кажеш че няма разлика имаме ли или нямаме душа!
Не казах че, животните са бездушни, казах, че нямат душа, признаци за наличност и липса на душа е само признак, че споделяме един и същи Свят.
Предлагам ти такива теми, такива разговори, за различни мнения, занапред да не ги приемаш като скачане по ринга....не сме животни.
Приемаш ли?
Аватар
jumbles

Мнение от jumbles »

ПЪТник две написа:
С теб казваме едно и също, ти казваш а аз допълвам, а не отричам...е добре да се разберем.
ДА! Точно поради това, което казваш човешкия живот е по-ценен. Защото както казах не на животните Творецът е дал нас човеците
Дал го е на нас защото сме сътворени по- висши от животните, като ни е да души, което означава и че ние човеците можем да поемем отговорност за хуманост, етика, морал относно дадените ни животни, а ограничените без душа животни , нямат и не им е дадено душа и от там хуманност, етика морал, съчувствие и милост...и ако им го беше дал на тях по-нисшите, то те досега безмилостно да са ни изяли без никакви хуманност, етика, морал и подобни....

Според мен, това е единственият начин да се съвместят човека и животни.....и...ето го и сложното за разбиране..... че и животните и хората трябва да поемаме храна, енергия за да можем да сме живи на този СВЯТ.
А защо на Творецът са Му нужни творенията Му, на този въпрос все още никой не може да отговори....поне в този форум.
То даже и не се мисли за такова нещо...вече си си патила от определенията, че си ненормална, паднала на главата си, и не знаеш къде се намираш.
Законите на Битието, размишленията ни за тях са съвсем друго нещо.

Някакси ми е дадено да познавам тези Закони на Битието.

Ако трябваше в едно изречение да ти го кажа, то щеше да е така: ТИ СИ ПО ВИСША ОТ ЖИВОТНОТО ЗАЩОТО ИМАШ ДУША, И САМО ТАКА Е ВЪЗМОЖНО ДА, ЧРЕЗ МИСЛИ, ЧУВСТВА И ЕМОЦИИ ДА ИЗМИСЛИШ И ДА СЪХРАНИШ, И ДА ПРИЛОЖИШ НАЙ ПРАВИЛНОТО ЗА ДА ЗАПАЗИШ ЖИВОТНИТЕ .
Животните не могат, не им е дадено, а ти перфектно се справяш, изразявайки разбиранията си за защита на животните, които наистина са важна част от нас!

Потвърждавам казаното от теб, и го допълвам, не го отричам!
има ли сърце в това, което ми казваш Пътник?

между другото само до началото на ХХ век западноевропейците не смятали, че чернокожите са по-различни от маймуни, но минало време и разбрали, че това не е така
така, че има още да търсим и учим, но според мен не от книгите, а от душите си

и за себе си приключвам темата, Благодаря ти :-)
Аватар
ПЪТник две

Мнение от ПЪТник две »

jumbles написа:
ПЪТник две написа:

между другото ... , но според мен не от книгите, а от душите си

"има ли сърце в това, което ми казваш Пътник?"
Точен, фундаментален въпрос за нас Човеците!
Отговарям ти според моите Вяра и Разбирания:
Човешкото сърце кръв и кръвоносната система са физическото измерение на Душата в човешко състояние в нашият Свят!
Макар двете еднакви Душа-Сърце, те в различните си състояния са различни в смисъл разбиране и употреба!

Та на въпросът ти :"има ли сърце в това, което ми казваш Пътник?"
Да! В това, което казваме ние всички, има и сърце, и душа!
В животните го няма. Животните нямат и отговорност, че са такива каквито са.
И точно това прави животът ни на човеци по- значим от този на животните, което не отнема Великата значимост на животът на животните, които са ни дадени от Твореца, заедно с да носим отговорност за употребата им от нас!

"и за себе си приключвам темата, Благодаря ти"
Темата сама приключва, аз също ти благодаря, и за това, че с участието си спомогна за развитието на важна за нас човеците тема.

Аз така приключвам тази тема: От 50 години насам в живота си, се отдадох на смисълът: Каква е ползата, че знаем, а не го можем и не го виждаме на практика в живота ни.?!
Тази тема, и много други мои теми тук ИЗГЛЕЖДА, че са празни, да празни са от мнения, но не и от смисъл.
Общо приетото в живота, както е и тук, никой не е длъжен да разкрие себе си, като ПИШЕ в теми.
Което за мен е нормална норма на поведение, и личен избор-Съвършено.

НО на ПРАКТИКА в живота, ако, и щом темата е прочетена примерно от 15 човека, то на ПРАКТИКА тези са приложили отношение към темата, мълчаливо, но с мисли, Което е Слово, и е Началото, Е неоспорим Факт! Каквото и ще да е, личното им /ни/ отношение е безспорен факти е лично, много личен факт. Достоен за уважение!

С това се опитвам да кажа, че теми не приключват, И ЧЕ НЯМА ПРАЗНИ ТЕМИ, те ни изпитват, Учат, и са вечни.
Външното поведение ИГНОР, МЪЛЧАНИЕ, е съвсем в норма, достига мъдрост.

НО ПРАЗЕН форум е смърт и мухъл.

Благодаря ти Джъмби, съвсем си откачила:blum:
Аватар
Селянка

Мнение от Селянка »

jumbles написа:
ПЪТник две написа: Чрез душите си ние хората имаме и духовни страдания, а животните нямат...и това е което ни поставя на по- високо ниво от животните.

Не знаех, че си веган.
Вече се замислям, с какво си храниш, защото и домати и марули... все имат душа, кой за една година, кой за две, кой многогодишно.

А богомолката пък, да не я говорим. Един секс и си трепе партньора, изяжда му главата, нооо, той доброволно си я дава. Е това какво е, канибализъм или обич, дай да те хапна. Шегувам се))
Бог е създал идеален живот. Пропорция, начин на живот, изживяване, преживяване, Хранителна верига. Сега, че има по.чувствителни хора или по-заблудени, или по-така иска да се покажа, или... знам ли? Истината е проста : създателят неслучайно е създал животните за храна на хората. Също растенията... всичко има душа.
Аватар
ПЪТник две

Мнение от ПЪТник две »

jumbles написа:
ПЪТник две написа:

Човешкото сърце кръв и кръвоносната система са физическото измерение на Душата в човешко състояние в нашият Свят!
Макар двете еднакви Душа-Сърце, те в различните си състояния са различни в смисъл разбиране и употреба!

И точно това прави животът ни на човеци по- значим от този на животните, което не отнема Великата значимост на животът на животните, които са ни дадени от Твореца, заедно с да носим отговорност за употребата им от нас!

Темата сама приключва, аз също ти благодаря, и за това, че с участието си спомогна за развитието на важна за нас човеците тема.

Аз така приключвам тази тема: От 50 години насам в живота си, се отдадох на смисълът: Каква е ползата, че знаем, а не го можем и не го виждаме на практика в живота ни.?!
Тази тема, и много други мои теми тук ИЗГЛЕЖДА, че са празни, да празни са от мнения, но не и от смисъл.
Общо приетото в живота, както е и тук, никой не е длъжен да разкрие себе си, като ПИШЕ в теми.

НО на ПРАКТИКА в живота, ако, и щом темата е прочетена примерно от 15 човека, то на ПРАКТИКА тези са приложили отношение към темата, мълчаливо, но с мисли, Което е Слово, и е Началото, Е неоспорим Факт! Каквото и ще да е, личното им /ни/ отношение е безспорен факти е лично, много личен факт. Достоен за уважение!

С това се опитвам да кажа, че теми не приключват, И ЧЕ НЯМА ПРАЗНИ ТЕМИ, те ни изпитват, Учат, и са вечни.

Аватар
Селянка

Мнение от Селянка »

ПЪТник две написа:
jumbles написа:
ПЪТник две написа:

Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита!
Аватар
ПЪТник две

Мнение от ПЪТник две »

Селянка написа:
Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита![/quote]

Аз и Джъмби отдавна сме се разбрали, че откаченият съм аз!
Ти само подаваш заявка да си откачена:kiss:
Ще те приемем де ще ходим....и аз мога да си играя с таговете!:kiss:
h16

Re: Кълна се в името на живота и в честта на моята съвест

Мнение от h16 »

Green Light написа:...
Просто моята тема е такава - този път е дребна (даже още по-дребна от убийството, защото темата е за професията на убиеца).
И ето как се озовах в мивката ти.
:-)
Отпушвах мивка тия дни, много се събира по тия криволяци под нея.
За професията на лекаря - мнението ми е много, много ниско. И при лекарите се получи като при автомеханиците - 95% от тях създават лошо име на всички останали.
Аватар
Remmivs
BOFH
Обратна връзка:

Re: Кълна се в името на живота и в честта на моята съвест

Мнение от Remmivs »

h16 написа:... И при лекарите се получи като при автомеханиците - 95% от тях създават лошо име на всички останали.
:rotfl24:

Супер як лаф, мерси h16, ще го "открадна". Но е и доста тъжно в същото време, уви.
Публикувай отговор