Remmivs написа:Няма летяща фаза. Бързо ходене с наклон е. Две менискуса съм минус. Покрай Ковид. И преди това полумаратони. Мечтаех за цял... Още мечтая.
45-та е първият нюк. И да, според мен, а и според други включително и Хинтън сме били, и сме, в аналогичен екзистенциален риск от Mutually Assured Destruction (MAD). На български може да използваме различни варианти за доктрината ЛУД(ост). Вероятно най-близко по смисъл би било Лавинообразна Универсална Деструкция.

Е не е напълно аналогичен, защото от двете, трите, всичките страни са хора. А сега няма да е така.
Обаче не зависи почти нищо от нас, обикновените хора. Освен да натискаме за регулация, което си е moot point / кауза пердута. И да не сме преджапали още Рубикан сме си топнали краката в него и alea iacta est.
Но пък напълно е възможно и да не е толкова бързо стегането до суперинтелект. Напълно валидна е и хипотезата, че ще стигнем плато на възможностите и няма да можем да мащабираме ИИ на базата на LLM до AGI. Но живеем в интересни времена. Това е факт. Пустата му саркастична китайска поговорка (ако е вярно въобще, че има такава де).
Добро утро! Да бъдем позитивни. Това ни остава.

Съжалявам да прочета това с травмите .. извини ме, че повдигнах темата ...
Относно мечтата ти - дерзай! Не е казано, че трябва да победиш. Щом като имаш желание - направи го.
А защо не плуваш? Доколкото ми е известно, на Парадайз Мол-а има фитнес с хубав басейн... не знам колко е вярно, де, така чух.
Можело и с карти на .. Мултиспорт??
Лично за мен плуването е прекрасен спорт, освен фитнеса, но там аз съм фен от тийнейджърска възраст, така, че, мнението ми е пристрастно.
За атомната бомба нямаше да се сетя.. Това обаче ми е най-малкият страх - милиардерите не са малоумни, не биха взривили планетата, на която живеят, без опция да я напуснат.
ИИ не би направил същото по причина, че освен бацилите (ние) ще изтреби и животинските видове, а те, за разлика от нас, живеят в хомеостаза.
Може просто да ни спре тока.. като за начало. Простото решение често е най-добро, ако ми ползваш да ползвам инструмента на Окъм.
Това с поговорката е партенка.
Що касае .. днес ти написах на обяд нещо ... и някой звънна, и после друг звънна .. и докато се върна и системата ви ме беше разлогнала .. пък аз не знаех да го сейфна в един уорд, и замина всичкото ми писание ...
По отношение на Mutually Assured Destruction - ние с теб сме тук и сега благодарение на един руснак, който за минута не задейства ответен отговор, като реакция на фалшива опастност от въздушно нападение .. Деформация в системите от студената война.
Ако тоз беше натиснал копчето... сигурно щяхме да седим край лагерен огън и да печем месо от .. ако има нещо.. Или пък не, знаеш ли ..
Относно хипотезата за платото на възможностите - имаше един разказ, четох го преди .. много години, мисля на Артър Кларк - първа флотилия проучващ космически кораб, Земята е пренаселена, търсят се нови планети. Кораба намира планета, всички сензори отчитат 98% сходност със Земята.
Кацат и започват да пращат роботи за проби - всичко е 6.
Въздуха е супер чист, реки, морета, гори, много подобни на нашите, метални и други залежи, злато, въглища - всичко в изобилие.
Супер щастливи изпращат съобщение до Земята "пращайте корабите с колонизаторите".
Не щеш ли, понеже те вече са на лагер покрай кораба и са без скафандри, щото нали, чист въздух - от близката горичка излиза един тумезец (автора ги наричаше "хората-клечки"), с една препаска, който приближава до лагера им.
Те му подават слушалки и му дават знак да си ги сложи на главата, за да комуницират.
Той ги оставя, и телепатично им казва "вие никога няма да си тръгнете от тук" - и докато нашите са в шок, той се шмугва обратно в гората.
Те правят, каквото биха направили всички мъже с оръжия под ръка - въоръжиха се до зъби и тръгнаха да го търсят тоз, заедно с племето му, да им покажат къде зимуват раците.
Понеже го разбраха като заплаха.
Намериха племето - в колиби от дърва, покрити в кожи - в каменната ера.. Та, изтребването се отложи, понеже тия разбраха, че хуманоидът не им е мислил лошото ..
НО, загубиха радиовръзка с лагера, и решиха, че е от дистанцията ...
И да не става дълго - оказа се, че на планетата има бактерия, която яде само сплави на метали, и корабът им се разруши за има няма една седмица. А те просто не я познават, и затова няма как да изследват природата за нея..
Често се сещам за този разказ напоследък ...
Идеята е, че ние мерим с аршин само и единствено който ни е познат .. нямаме никаква представа какво ще се случи при подобно заиграване.
Не случайно ти написах по-горе за "сянка на сенките" ...
Иначе си прав, трябва да сме оптимисти. Дет се вика - dum spiro spero, да взема и аз да кажа нещо на латински, сепак.
А виж какво намерих днес .. трябваше ми едно видео, и хоп...
ИИ-Експерт: Имаме 2 години, преди всичко да се промени! Трябва да започнем да протестираме!
За какво говорят във видеото - не можах да го гледам, но понеже е по темата, реших да го споделя.
00:00 Въведение
02:21 предсказах най-голямата промяна в Историята
07:48 социалните медии произведоха най-страхливото и депресивно поколение
13:09 защо изкуствената генерална интелигентност
ще замени всеки
15:50 близо ли сме до постигането на изкуствена генерална интелигентност?
17:12 стимулите, които ни тласкат към едно нежелано бъдеще
19:58 хората , които контролират ИИ-фирмите са опасни
23:18 как работниците в ИИ правят самият ИИ по-ефикасен
24:24 Мотивацията на ИИ-Могулите
29:21 Елон ни предупреждаваше едно десетилетие - сега е част от надпреварата (впрочем, той каза, че е искал да се откаже, но вече работата е на такъв етап, че просто ще загуби, ако се откаже, бележката е моя)
34:39 Оптимист ли си относно нашето бъдеще?
37:58 Какво стимулира Сам Алтман?
38:46 ИИ ще направи всичко, за да гарнтира собственото си оцеляване
46:18 Как Китай подхожда към ИИ
48:15 хуманоидните роботи вече се разработват
52:05 какво се случва, ако човек използва или пък не ИИ
55:34 трябва ни план за преход към ИИ,
иначе хората ще гладуват
01:01:10 реклама
01:02:11 кой ще ни плаща, когато всички работни места се автоматизират (сещам се за "кой ще им даде парииии?, сори, не се сдържах)
01:05:35 ще функционира ли един безусловен основен доход (както ти казах онзи ден, купонна система)?
01:09:23 защо трябва да избираме само политици, които взимат ИИ насериозно
01:11:18 какъв е алтернативният път
01:15:12 трябва да станеш нужен, за да се предпазиш от рисковете от ИИ (това ми е любопитно, може да го гледам в понеделник)
01:17:35 да разработим ИИ, който действа в интересите на Човечеството (малко утопично, не ли?)
01:20:05 твоят ChatGPT е изграден специално за теб, по твой тертип
01:21:22 хората използват ИИ като романтичен партньор
01:23:05 ИИ и смъртта на един тийнейждър
01:25:42 истина ли е ИИ-психозата ?
01:31:48 защо развойчиците на ИИ напускат предприятията, в които работят
01:33:04 реклама
01:43:30 какво можем да направим от вкъщи, за да помогнем
01:52:22 идват ИИ-изпълнителни директори и политици
01:56:21 как би могло да изглежда бъдещето на хуманоидните роботи...
Найс, а ??
п.п. пускам листа със съдържанието, за да си прецениш дали да го гледаш, понеже не искам да те отегчавам отново..
Лека нощ.
Последен се смее онзи, който не е разбрал шегата.