Какво ви тревожи

Все същите
h16

Какво ви тревожи

Мнение от h16 »

Е така, нещо дето стои в чекмедже което гледате да не отваряте. Мен от известно време ме тревожи когато съдебна система каже "there is NO legitimate reason for privacy". Някой филолог да го преведе на нашенски. Това във връзка с осъдените разработчици на Samourai Wallet за биткойни който позволява прикриване на собственика на транзакциите.
Аватар
Селянка

Re: Какво ви тревожи

Мнение от Селянка »

h16 написа:Е така, нещо дето стои в чекмедже което гледате да не отваряте. Мен от известно време ме тревожи когато съдебна система каже "there is NO legitimate reason for privacy". Някой филолог да го преведе на нашенски. Това във връзка с осъдените разработчици на Samourai Wallet за биткойни който позволява прикриване на собственика на транзакциите.
Мдааа, убедена съм, че това, което теб те тревожи, го тревожи около 90% от народа или поне от клуба.
Забелязвам, че в този клуб хората са повечето чуждоезични, няма лошо. И аз питам, от български на български.

Та, мен ме тревожи, нещо, което ми стои в чекмеджето от години-няколко стотин хиляди лева. какво да ги правя? До сега не ги вкарах в сметката, че да ми дадат автоматично в евро. Не ги закопах в градината, щото ме мързи, сега пък трябваше да ги разкопава. Не ми се ходи в БНБ, не мога да ги похарча в лева до 31 декемеври 2025,щото нямам нужда от порше или вила на Малдивите. Питах пощаджийката, вика : ааа, в наша поща такива суми няма начин, нищо че сме задължени по закон... тревожи ме и друго-посях главеста целина, винаги я сея началото декември, докъм 20-ти показва срамежливо листенца. Все още нищо не се е показало:shy:
h16

Мнение от h16 »

Селянка написа:...

Та, мен ме тревожи, нещо, което ми стои в чекмеджето от години-няколко стотин хиляди лева. какво да ги правя? ...
Такива ядове и аз имам, закопчаха ми със скоба ферарито в монако пред апартамента. Синя зоона било, пък не съм бил регистрирал това точно ферари в нея. Но това са дреболии, все такива да са ни тревогите.
Аватар
Green Light

Мнение от Green Light »

h16 написа:Е така, нещо дето стои в чекмедже което гледате да не отваряте. Мен от известно време ме тревожи когато съдебна система каже "there is NO legitimate reason for privacy". Някой филолог да го преведе на нашенски. Това във връзка с осъдените разработчици на Samourai Wallet за биткойни който позволява прикриване на собственика на транзакциите.
"Няма законна причина за поверителност" или може би най-точно преведено в контекста на тревогата ти, както аз я разбирам "За да запазите анонимност по ваше желание, трябва да посочите законова причина за това"
Както аз я разбирам, защото моята в чекмеджето е допълваща тази картинка.
Аз се тревожа от липсата на възможност за свободна размяна на мнения. Загубихме нещо, което придобихме след комунизма и с голямо удоволствие шумно демонстрирахме. Скандално поведение, странни сексуалности, шантави политически теории, всичко това имаше открити привърженици и опоненти, които в следващата дискусия разменяха местата си и беше чудесно. Нямахме търпение да срещнем политик по улиците за да му кажем че не е прав, а всеки наш познат или приятел с категорични позиции в едно или друго срещаше по двама притивници на изречение. И всички си оставахме приятели, а с онзи политик си стискахме ръцете даже да беше "комунист".
Сега въф фейсбук балона си не мога да споделя дори сянка на съмнение в правилната линия, а същото започва да се усеща и наяве.
Както отдавна си личи, това е така и в медиите, по официалните форуми, в големите фирми...

Може би е естествена последица това че анонимността се превръща в порок. "Ако ще пишеш, говориш или правиш съмнителни неща, искаме да те знаем кой си..."

Мрън за онова старо време на високо извикани грешки и задници по билбордовете,
без нужда от храброст!
Аватар
Селянка

Мнение от Селянка »

h16 написа:
Селянка написа:...

Та, мен ме тревожи, нещо, което ми стои в чекмеджето от години-няколко стотин хиляди лева. какво да ги правя? ...
Такива ядове и аз имам, закопчаха ми със скоба ферарито в монако пред апартамента. Синя зоона било, пък не съм бил регистрирал това точно ферари в нея. Но това са дреболии, все такива да са ни тревогите.
глей ся, монако, нЕма синя зона, 30 км и послееее нЕма коли. да, може за 2 часа от 9 до 21 часа, после...айдеее кой откъде. не знам глобите, никога за нищо не стигам до глоби

но, сега се сетих за друго, не съм трасирала двора кое къде съм закопала. Бях, ъама кучагата изрови всичко...и ся кво? да копам 5 дка?
h16

Мнение от h16 »

Green Light написа:...

Може би е естествена последица това че анонимността се превръща в порок. "Ако ще пишеш, говориш или правиш съмнителни неща, искаме да те знаем кой си..."

...
Мда, което ме подсеща за KYC (знай кой е клиентът ти) като задължителен елемент спрямо компании и финансови институции. Задължен си да знаеш кой ти ползва услугите за да можеш да рапортуваш когато те попитат. Не само да знаеш кой ти е клиентът, но и да го категоризираш и анализираш дали имаш право да му предоставиш услугите си. Трудно ми е да повярвам че говорим за реалността в която живеем.
Tanya

Мнение от Tanya »

Green Light написа: Мрън за онова старо време ...

без нужда от храброст!
Не зная.... кога е било това време на гласност и прозрачност.
А човек затънал в анонимност... е обезличен.

Лично пространсво - имаме си право на такова, не извоюва, а се пази...
... като свободата.

:-)
Аватар
Remmivs
BOFH
Обратна връзка:

Мнение от Remmivs »

ИИ, Тъмната гора, Големият филтър
но май са свързани нещата
:grin:

Добре, че не ме тревожи липсата на подходящо пиене. :cool:

Наздраве!
:wine:
Tanya

Мнение от Tanya »

Remmivs написа: ....но май са свързани нещата :grin:
Днес е ден без тревоги.
Цяяял ден огрявам форума. :sunny:

Аватар
Remmivs
BOFH
Обратна връзка:

Мнение от Remmivs »

Tanya написа:Днес е ден без тревоги.
Цяяял ден огрявам форума. :sunny:

:rotfl24:

Сполай ти, за което и за пожеланията. Да се връща тъпкано!

:wine:
Аватар
Cookie

Мнение от Cookie »

Това не е проблем, липсата на правно основание трансферите да са тайни, понеже за банките, опериращи с останалите валути, те не са.
Принципа на еднакво прилагане би нарушен, ако за биткойните е разрешено, това е окей..

Но иначе - да.. Свободата ни по принцип е много лимитирана..
Всъщност, кой от нас е свободен?
Замислял ли си се? Какво означава да си свободен човек?
Може би Зет-четата са свободни - те са други хора. Просто тикат различно, затова и възрастните хора не ги разбират, съм забелязала.
Понякога си мисля, че може би са такива, защото на тях им предстои битката - може би и в буквалния смисъл - с ИИ..
Те просто буквално живеят в съвсем различна епоха. Невиждана досега. Особено с оглед на това, което се задава.

И аз си мислех точно по тази тема днес, докато си шофирах по магистралата към вкъщи... много интересни времена настанаха...
Но пък, гледам, че болшинството от моите хора в близкия ми кръг не се притесняват.
Щели да измислят нещо, като се стигнело до там.
Ама, то вече се е стигнало - още не било...

Може пък само на мен така да ми изглежда, знаеш ли.. :bigsmile:
Последен се смее онзи, който не е разбрал шегата.
Аватар
ПЪТник две

Мнение от ПЪТник две »

Cookie написа:
Това не е проблем, липсата на правно основание трансферите да са тайни, понеже за банките, опериращи с останалите валути, те не са.
Принципа на еднакво прилагане би нарушен, ако за биткойните е разрешено, това е окей..

Но иначе - да.. Свободата ни по принцип е много лимитирана..
Може би Зет-четата са свободни - те са други хора. Просто тикат различно, затова и възрастните хора не ги разбират, съм забелязала.
Понякога си мисля, че може би са такива, защото на тях им предстои битката - може би и в буквалния смисъл - с ИИ..
Те просто буквално живеят в съвсем различна епоха. Невиждана досега. Особено с оглед на това, което се задава.

И аз си мислех точно по тази тема днес, докато си шофирах по магистралата към вкъщи... много интересни времена настанаха...
Но пък, гледам, че болшинството от моите хора в близкия ми кръг не се притесняват.
Щели да измислят нещо, като се стигнело до там.
Ама, то вече се е стигнало - още не било...

Може пък само на мен така да ми изглежда, знаеш ли.. :bigsmile:
Притча за възрастите:
"-Сине, ти запали печката, но свали от нея тубата с бензин, че ще гръмнем!
-Ае стига бе тате и ти с твоите остарели възгледи, аман от теб!
"
Мнението е позиционирано и няма общо!
Tanya

Мнение от Tanya »

Постоянно се преоткрива топлата вода....

Аватар
jumbles

Мнение от jumbles »

тревожи ме, че Добротата и Любовта в този свят са малко
Аватар
ПЪТник две

Мнение от ПЪТник две »

jumbles написа:тревожи ме, че Добротата и Любовта в този свят са малко
Къде гледаш, че са малко?
Аватар
ПЪТник две

Мнение от ПЪТник две »

Tanya написа:Постоянно се преоткрива топлата вода....

Няма нищо ново, всичко ново е забравено старо.
Tanya

Мнение от Tanya »

Всичко започва от днес.:grin:
Аватар
jumbles

Мнение от jumbles »

ПЪТник две написа: Къде гледаш, че са малко?

не знам ... може би ... сякаш в битието
Аватар
ПЪТник две

Мнение от ПЪТник две »

jumbles написа:
ПЪТник две написа: Къде гледаш, че са малко?

не знам ... може би ... сякаш в битието
Да продължим, а с какъв цвят са стъклата на очилата с които гледаш?
Ако ти не си Любов, която казваш, че я няма, то къде я търсиш...в чуждото ли битие?
Аватар
jumbles

Мнение от jumbles »

ПЪТник две написа: Да продължим, а с какъв цвят са стъклата на очилата с които гледаш?
Ако ти не си Любов, която казваш, че я няма, то къде я търсиш...в чуждото ли битие?

Пътник, дай да не говорим само за да се дърлим и спорим по инерция

думите ми бяха: Добротата и Любовта в този свят са малко
т.е. не, че ги няма ... малко са
сваляйки очилата си това виждам, ти сваляйки твоите какво виждаш или поне кажи ми какъв цвят са твоите очила, та виждаш нещо различно и изобщо виждаш ли нещо различно?
Аватар
ПЪТник две

Мнение от ПЪТник две »

jumbles написа:
ПЪТник две написа: Да продължим, а с какъв цвят са стъклата на очилата с които гледаш?

Пътник, дай да не говорим само за да се дърлим и спорим по инерция

думите ми бяха: Добротата и Любовта в този свят са малко
т.е. не, че ги няма ... малко са
сваляйки очилата си това виждам, ти сваляйки твоите какво виждаш или поне кажи ми какъв цвят са твоите очила, та виждаш нещо различно и изобщо виждаш ли нещо различно?
Нито споря, нито дърлям, и не се обиждам.
Ти каза че са малко, а аз ти отговорих, че е вероятно или през цветни стъкла да виждаш или че, не гледаш на точното място, където е мястото на Добротата и Любовта.
Те се намират у теб и са по-близо отколкото ръката ти -твоето Сърце-Душа.

Самата ти често го изразяваш, и тук в този форум си го показвала.
А сега сама си противоречиш като гледаш не в себе си, а в битие!
Така се предполага, че не гледаш на правилното място!

Освен това в Битието има всичко необходимо и достатъчно!
Погледни в себе си, и ако е малко го умножи
h16

Мнение от h16 »

Cookie написа: Това не е проблем, липсата на правно основание трансферите да са тайни, понеже за банките, опериращи с останалите валути, те не са.
Представи си че номерата на банковите ти сметки са публични. Отваряш интернет и те са там, видими. Не само номерата, но и какви пари има в тях, както и всяка транзакция свързана със сметките ти е публична, всяка всякога. Името ти не го пише, но ти плащаш на и ти се плаща от други сметки някои от които имат публикувани собсвеници - супермаркети, безброй малки търговци, фаст фууд и ресторанти, авточасти, електроуреди етц. Всички тези не само биват периодично хаквани и/или социално инженирани, но и легално продават клиентските си данни на дата брокери. В тези данни има точна корелация коя сметка на кого принадлежи. И сега си представи, че в твоята сметка има няколко милиона. И си представи че аз съм безскрупулна гад която би направила всичко за пари. Мислиш ли, че ти или децата ти сте в безопасност? Е, това е положението с биткойн. И онези двамата направили портфейл който чупи тази проследяемост, за което ги вкарали в затвора. Ако и това ти е окей, не виждам причина ти, която дори пола си съобщи с неохота, да не се изтипосаш тук с име и адрес.
Cookie написа: И аз си мислех точно по тази тема днес, докато си шофирах по магистралата към вкъщи...
Това в България ли се случва? Аз само в сащ се прибирам по магистралата към вкъщи.
Cookie написа: Но иначе - да.. Свободата ни по принцип е много лимитирана..
...
Да, възприел съм клишето че свободата ми свършва там където започват правата на другите. И съм окей с това.
Аватар
nakibest

Мнение от nakibest »

Много хора от Софийска област така се прибират. :bigsmile:
Tanya

Мнение от Tanya »

h16 написа:е
...
Да, възприел съм клишето че свободата ми свършва там където започват правата на другите. И съм окей с това.
Всеки се ражда свободен.
и.... после малко по малко губи от свободата си... доброволно.
Аватар
jumbles

Мнение от jumbles »

ПЪТник две написа: А сега сама си противоречиш като гледаш не в себе си, а в битие!
място, какво значи място, не е ли всичко свързано?
Аватар
Cookie

Мнение от Cookie »

h16 написа:Да, възприел съм клишето че свободата ми свършва там където започват правата на другите. И съм окей с това.
да, ужасно клише ... наистина ли това е за теб свободата?

Кога за последно си изплете пуловер?
А кога остана без интернет, ток или вода?
А без телефон (визирам мобилен)?
Колко време ще издържиш без хладилник?
Аватар
ПЪТник две

Мнение от ПЪТник две »

jumbles написа:
ПЪТник две написа: А сега сама си противоречиш като гледаш не в себе си, а в битие!
място, какво значи място, не е ли всичко свързано?
Да, и местата са свързани. Подобно дворното ти място, в което има много и различни места за различни неща!
Аватар
snowprincess

Мнение от snowprincess »

[quote="h16"]
Това в България ли се случва? Аз само в сащ се прибирам по магистралата към вкъщи.

...
прилича на Парвати
ако е тя - значи в Германия се случва
Изображение
Аватар
Remmivs
BOFH
Обратна връзка:

Мнение от Remmivs »

Tanya написа:Всеки се ражда свободен.
и.... после малко по малко губи от свободата си... доброволно.
Beneficium accipere libertatem est vendere.

Да приемеш благодеяние, означава да продадеш свободата си.

Публий Сир, I век пр.н.е.

:cool:
Аватар
Remmivs
BOFH
Обратна връзка:

Мнение от Remmivs »

jumbles написа:място, какво значи място, не е ли всичко свързано?
Този, който слуша не мен, а Логоса ще каже - всичко е едно!

Хераклит от Ефес (V в. пр.н.е.)

В своя фрагмент 50 той заявява: „Като слушат не мен, а Логоса, разумно е да се съгласят, че всичко е едно“.

Основни акценти в това твърдение:

Логосът: За Хераклит това е универсалният закон, разумът или принципът, който управлява Вселената и поддържа баланса между противоположностите.
Единството: Философът подчертава, че въпреки привидното многообразие и постоянната промяна (изразена в известното „всичко тече“), светът в своята същност е единно и хармонично цяло.
Обективната истина: Хераклит призовава хората да не се доверяват на неговото лично мнение, а на обективната истина, която е достъпна за всеки, стига да умее да „слуша“ и разбира законите на природата.

Повече за неговата концепция тук - https://plato.stanford.edu/entries/heraclitus/
Аватар
jumbles

Мнение от jumbles »

ПЪТник две написа: Да, и местата са свързани. Подобно дворното ти място, в което има много и различни места за различни неща!

да, така е ... забележи, ларж съм днес :blum: все пак нали светли празници идват :lol:

Светли Празници, Пътник! :-)
Последно промяна от jumbles на 23.12.25, 19:22, променено общо 1 път.
Аватар
jumbles

Мнение от jumbles »

Remmivs написа:

В своя фрагмент 50 той заявява: „Като слушат не мен, а Логоса, разумно е да се съгласят, че всичко е едно“.

Логосът: За Хераклит това е универсалният закон, разумът или принципът, който управлява Вселената и поддържа баланса между противоположностите.
Единството: Философът подчертава, че въпреки привидното многообразие и постоянната промяна (изразена в известното „всичко тече“), светът в своята същност е единно и хармонично цяло.
Обективната истина: Хераклит призовава хората да не се доверяват на неговото лично мнение, а на обективната истина, която е достъпна за всеки, стига да умее да „слуша“ и разбира законите на природата.

Повече за неговата концепция тук - https://plato.stanford.edu/entries/heraclitus/

:-) точно

Весели празници! :-)
Аватар
ПЪТник две

Мнение от ПЪТник две »

jumbles написа:
Remmivs написа:

:-) точно

Весели празници! :-)
То добре Рем написа, нали за това сме в този форум.
Но аз се срещнах лично с Хераклит, той ми каза още: "Никога не съм ги казвал тези неща, казва ви го Гугъл!
Истината е че, за малко се опитах да бъда философ, но като се прибрах в къщи и видях, че жена ми, в моят дом се чука с приятелят ми, категорично са отказах от философията.
Вярно е последното, аз го казах:" Хората да не се доверяват на моето лично мнение, а на обективната истина, която е достъпна за всеки, стига да умее да „слуша“ и разбира законите на природата."

Не ми каза кои хора да не се доверяват на неговото лично мнение, а на обективната истина, то и аз не знам, щото няма и кой да ми каже, кой какво казал?!

И си мисля: То ако е едно, за чий ли ни е таблицата за умножение?:-)
Аватар
ПЪТник две

Мнение от ПЪТник две »

jumbles написа:
ПЪТник две написа: Да, и местата са свързани. Подобно дворното ти място, в което има много и различни места за различни неща!

да, така е ... забележи, ларж съм днес :blum: все пак нали светли празници идват :lol:

Светли Празници, Пътник! :-)
Темата е какво ни тревожи?
Не те отричам
Мен ме тревожат всичките ни тревоги.--и всички светли празници идват... ...и си отиват.
Не те отричам-потвръждавам
h16

Мнение от h16 »

nakibest написа:Много хора от Софийска област така се прибират. :bigsmile:
Аз познавам малко хора. Да се прибираш по магистрала е различно от това да се прибираш като малкото хора които познавам в България. По магистрала се преместваш в пространството докато си съвсем другаде в главата си. Можеш да мислиш, като например какво е свободата. Докато малкото хора които познавам се приборат по български - нерви, нерви, клаксон, псувня-псувня, нерви, псувня, къде подяволите да паркирам. Късметлиите се обаждат като наближат на жената да слезе да си мръдне колата (която е блокирала и едно празно място) за да се паркираш.
h16

Мнение от h16 »

Cookie написа:

Е, чак пък ужасно :-)
Малко съм си го модифицирал, но по същество си е като клишето.
Казваш ми че съм зависим от другите ли (които са адът, естествено)? Ами така съм избрал. Мога без пуловер, мога и без другите неща, но ако за всички е така.
h16

Мнение от h16 »

snowprincess написа: прилича на Парвати
ако е тя - значи в Германия се случва
Всъщност не ме интересува къде е, аз у нас и по магистрала съм под напрежение, последното нещо ще е да се замисля за нещо абстрактно.
Tanya

Мнение от Tanya »

h16 написа:аз у нас и по магистрала съм под напрежение, последното нещо ще е да се замисля за нещо абстрактно.
И аз не мисля абстрактно по време на път.
Не шофирам щото. И обикновено сън-сънувам

По път ли съм.....
...за мен ше рече нищоправене, почивка. :bigsmile:
Tanya

Мнение от Tanya »

Бях в Пловдив, имаше много вятър. 😀
Аватар
Cookie

Мнение от Cookie »

h16 написа:
Cookie написа:

Е, чак пък ужасно :-)
Малко съм си го модифицирал, но по същество си е като клишето.
Казваш ми че съм зависим от другите ли (които са адът, естествено)? Ами така съм избрал. Мога без пуловер, мога и без другите неща, но ако за всички е така.
много е .. не знам коя дума търся... Деликатно, любопитно, интересно, фрустриращо - всичко, което пишеш и мислите, които ми навяваш...
Мисля, че използваш много не особено позитивни ментални конструкти.
И не на последно място - завистта е лош съветник. Едно, че влияе на стомаха, и второ - не ти дава мира..
И трето, и най-важното - ти не знаеш нищо за човека, за когото предполагаш, че безгрижно си кара по магистралата, отдаден на имагинерни мисли..
Виж, снощи ходих до едно място, и на прибиране минах по някакъв път, за който идея си нямах къде отива, пък вече се постъмни, и честно казано не можех да се фокусирам върху нищо друго, освен да следя пътя и джи пи ес-а...

Но, да не става дълго, че стана - как реагира Светът към теб е въпрос на много обстоятелства, често - дали си на правилното място в точното време.
Как реагираш ти на Света е въпрос на избор. Можеш да псуваш, шофирайки, ограден от идиоти, а можеш просто да ги пускаш покрай себе си - и в двата смисъла..
И това е само метафора. Всеки избира как и кога ще отпушва главата си..

Друго нещо - хубаво е, че имаш на кого да се обадиш да ти направи място за паркиране. И според мен трябва да си доволен от този факт и спокоен, даже.
Винаги имаш място за паркиране.

Аз пък винаги съм си мислела, че тези, които паркират така, не са много наред с пространствената ориентация. А виж, то имало причина.
Значи, и двамата научихме нещо от твоето споделяне.
Ако се замислиш, и от моето също. :bigsmile:

п.п.
h16 написа:ако за всички е така
звучи доста наивно, особено за човек след определена възраст.. Животът не е справедлив и "всички" е относително понятие.
Всички не те интересуват, защото всички не живеят твоя Живот! :bigsmile:
Публикувай отговор