Нещо започва в Иран
- Green Light
Нещо започва в Иран
Нещо започва в Иран. Може би голямо.
И то отново започва с протести.
На 27 декември 2025 г. търговците от пазара в Техеран затварят магазините в знак на протест (макар че може спокойно да се нарече естествена икономическа необходимост). Причините са едновременно високата инфлация - 42% и забраната за сеободно определяне на цените.
Протестите бързо пламват сред студентите, а от там - цялата страна. Исканията са вече политически "Моллите вън!"
С днешна дата клиповете, които виждам са вече със стрелба по улиците, а има съобщение за 7 загинали.
https://www.dnes.bg/a/2-svyat/705522-na ... sti-v-iran
https://news.bg/int-politics/protestira ... orana.html
На 27 декември 2025 г. търговците от пазара в Техеран затварят магазините в знак на протест (макар че може спокойно да се нарече естествена икономическа необходимост). Причините са едновременно високата инфлация - 42% и забраната за сеободно определяне на цените.
Протестите бързо пламват сред студентите, а от там - цялата страна. Исканията са вече политически "Моллите вън!"
С днешна дата клиповете, които виждам са вече със стрелба по улиците, а има съобщение за 7 загинали.
- ПЪТник две
Re: Нещо започва в Иран
А при теб как е, успяваш ли да удържиш децата и те да не стрелят по улиците както в Иран.Green Light написа:Нещо започва в Иран. Може би голямо.
Дръж яко фронта, не им позволявай да им се случи протестен контрол върху "СВОБОДНИЯТ ПАЗАР"!
и изобщо всичко което е против демокрацията ни!
Българският народ е мъдър народ, и децата ни...но за наше съжаление не е от нас, а е напротив!
Не си и помисляй, че съм си помислил, че си ме разбрал.
Поне това си наясно, че освен стожер си и Учител на децата си...
Никога няма да разбереш на какво ги учиш и какво са те приели като урок.
Съгласен ли с това Учителю...това и у нас, а не само в Иран!
Мнението е позиционирано и няма общо!
- Green Light
Съветникът на аятолах Хаменей отговори на Тръмп: Намесата на САЩ в Иран ще доведе до хаос в целия регион
По-рано президентът на САЩ Доналд Тръмп предупреди Техеран, че ще се намеси, ако Иран използва смъртоносна сила срещу мирни демонстранти. „Готови сме за действие“, написа американския президент
бтв
По-рано президентът на САЩ Доналд Тръмп предупреди Техеран, че ще се намеси, ако Иран използва смъртоносна сила срещу мирни демонстранти. „Готови сме за действие“, написа американския президент
бтв
- Green Light
- ПЪТник две
Честита Нова Година и Весели Празници, за теб, семейството и всички ваши близки.Green Light написа:Пътник, на какво си толкова ядосан, бе? Дай напред, огледай се малко, нагоре, надолу, 360 градуса, триизмерен свят. Отмести фокуса от този яд!
И.И. съм-нямам чувства, нямам яд.
Ако отместя и наместя фокус няма да мога да виждам триизмерно 360 градуса, а ми омръзна все да питам другите още ли съм жив, колко е часът или кой съм аз, и къде съм...
Теб добре те виждам, значи си значим, а аз ядосан!
За мен си по- важен от Иран.
Лаишкото ми впечатление е че на Иран приложиха инструментариума от същия стария учебник който ползваха и с Русия. Но Иран не е Русия и съответно инструментите заработват както са по замисъл. Иранците щяха да се връзват чрез "магистрала" (по-зле от черен път все още) с Китай, но нямат ресурс за изпълнение. Лошо им се пише на иранците според мен.
- ПЪТник две
h16 написа:Лаишкото ми впечатление е че на Иран приложиха инструментариума от същия стария учебник който ползваха и с Русия. Но Иран не е Русия и съответно инструментите заработват както са по замисъл. Иранците щяха да се връзват чрез "магистрала" (по-зле от черен път все още) с Китай, но нямат ресурс за изпълнение. Лошо им се пише на иранците според мен.
Носят се слухове, че Иран вече е овладял антигравитацията, всички ще летим свободни!:-)
- Green Light
Тази сутрин медиите акцентират на това че протестите снощи са стартирали в точно определен час посочен от престолонаследника Реза Пахлави.
https://clubz.bg/169794
Това е любопитен момент не просто като етап на развитие на ситуацията в Иран, а и защото би могло да показва някакъв момент на обръщане на общественото мнение по отношение на фамилията Пахлави.
Фамилията досега е тотално дискредитирана в очите на иранците. Старият шах е бил напълно отрицателна личност в най-добрите традиции на разврат, пиянство, беззаконие и прахосничество и един от най-мразените хора. Именно тази омраза (към пороците на владетеля) отваря вратата на ислямистите.
Ако снощните събития показват катарзис на отношенията иранци - шах, това освен че доказва колко им е писнало на тия хора, може да е и повратна точка, защото протестиращите ще се сдобият с водач.
https://clubz.bg/169794
Това е любопитен момент не просто като етап на развитие на ситуацията в Иран, а и защото би могло да показва някакъв момент на обръщане на общественото мнение по отношение на фамилията Пахлави.
Фамилията досега е тотално дискредитирана в очите на иранците. Старият шах е бил напълно отрицателна личност в най-добрите традиции на разврат, пиянство, беззаконие и прахосничество и един от най-мразените хора. Именно тази омраза (към пороците на владетеля) отваря вратата на ислямистите.
Ако снощните събития показват катарзис на отношенията иранци - шах, това освен че доказва колко им е писнало на тия хора, може да е и повратна точка, защото протестиращите ще се сдобият с водач.
- Green Light
И друг път съм писал за слабостта ни към сложните обяснения на прости събития. Едно общество и обществените процеси са голяма хапка за тайните служби. Много по-лесно и евтино е да манипулират правителства(агенции, служби, секретариат...)h16 написа:Лаишкото ми впечатление е че на Иран приложиха инструментариума от същия стария учебник който ползваха и с Русия. Но Иран не е Русия и съответно инструментите заработват както са по замисъл. Иранците щяха да се връзват чрез "магистрала" (по-зле от черен път все още) с Китай, но нямат ресурс за изпълнение. Лошо им се пише на иранците според мен.
Чуждите служби работят в различните общества - слухове, теории, компромати, но според мен не са в състояние да предизвикат мащабни протести или обществени тенденции.
Икономиката от друга страна е ясна, развива се пред очите ни, последствията от движението и в една или друга посока също са видими. При обеднели хора без перспектива и нова капка като тази инфлация+забрана за ценообразуване, чашата просто прелива.
П.П. Друга тема, но моя. Пиша я заради размишленията ми за обществото, а не за теб да те светвам или назидавам за нещо.
Ние през нашия живот и заради профанизацията на медиите и образованието, придобихме доста елементрана представа за този свят. Иран, Сирия, Иран. Това са стари общества които освен самочувствие и високото ниво на образование имат и ясна и трудна за дискредитация структура. Авторитетите там са на семейно ниво- семейството над всичко.
Посолствата и друг модел спуснати началници вървят вкъщи само ако дъртия каже.
По-сложна мисъл исках да кажа, ама до тук стигнах и по-добре да спра, че усещам как се оплитам...
- ПЪТник две
Да помогна за разплитането?Green Light написа:И друг път съм писал за слабостта ни към сложните обяснения на прости събития. Едно общество и обществените процеси са голяма хапка за тайните служби. Много по-лесно и евтино е да манипулират правителства(агенции, служби, секретариат...)h16 написа:Лаишкото ми впечатление е че на Иран приложиха инструментариума от същия стария учебник който ползваха и с Русия. Но Иран не е Русия и съответно инструментите заработват както са по замисъл. Иранците щяха да се връзват чрез "магистрала" (по-зле от черен път все още) с Китай, но нямат ресурс за изпълнение. Лошо им се пише на иранците според мен.
Чуждите служби работят в различните общества - слухове, теории, компромати, но според мен не са в състояние да предизвикат мащабни протести или обществени тенденции.
Икономиката от друга страна е ясна, развива се пред очите ни, последствията от движението и в една или друга посока също са видими. При обеднели хора без перспектива и нова капка като тази инфлация+забрана за ценообразуване, чашата просто прелива.
П.П. Друга тема, но моя. Пиша я заради размишленията ми за обществото, а не за теб да те светвам или назидавам за нещо.
Ние през нашия живот и заради профанизацията на медиите и образованието, придобихме доста елементрана представа за този свят. Иран, Сирия, Иран. Това са стари общества които освен самочувствие и високото ниво на образование имат и ясна и трудна за дискредитация структура. Авторитетите там са на семейно ниво- семейството над всичко.
Посолствата и друг модел спуснати началници вървят вкъщи само ако дъртия каже.
По-сложна мисъл исках да кажа, ама до тук стигнах и по-добре да спра, че усещам как се оплитам...
Интелигентно или не предпочиташ, или комбинирано?:-)
Темата ти е голяма, и първото ми мнение е, че големите неща се гледат от далеч...интелигентно-гледаш ли...от къде?
Виж виж: "В зоологическата градина хвърлих банан на една маймунка малка....и тя э ме озадачи, с което направи преди да я изяде. Първо си я премери с устата, а после и в дупето...и чак тогава изяде банана.
Незнаещ що е това се допитах до И.И. защо прави така маймунката...и всезнаещият И.И. ми отговори следното
- Преди това време, на маймунката и подадоха голяма праскова, нагълта я лакомо, но на утре когато, трябваше да я изсере, огромната костилка и се замести в дупето...и трудно, много трудно излезе с кръв и болка. От тогава тази маймунка помъдря, и вече преди да глътне нещо през устата си, мери дали ще може после да и излезе от дупето!???????
Темата ти е за великите Иран, Русия, Китай и Щатите...нам си кво било да нищим... и твоето голямо съжаление и за Иран.
Виж Иран какво яде, виж Щатите какво са яли до сега и за още напъват-ще им бъде онова с мамунката, то е и сега де.....Виж Русия, може и за три дни да го изяде, но го дъвче...заради после. Виж и Китай-не се вижда!
Ако искаш да разплиташ виж маймунките как са го разплели!
Ако искаш виж и за боата, как за да избяга от опасност повръща телето, а не да гълта гълта докато се сцепи.
От тук разплитай, ако си оплетен....а аз мисля че не ни е нужно....тя плетката и без нас се разплита...първа маймунката го е разбрала....за нас интелигентните ни е все още трудно:roll:
- Green Light
- ПЪТник две
Твоят филм си е твой, не го отхвърлям.Green Light написа:Тва с маймунката е за костилка от праскова, бе Пътник. За бананите в дупетата сигурно е друга приказка
Но няма нищо общо с темата ти за Иран САЩ, Русия, Китай и плетката!
Ако ти се говори за банани в дупетата пусни отделна тема.
Поясни какво искаше да ми кажеш?
- Житената Питка
- BOFH
- ПЪТник две
Не се смей твой ред иде::rotfl24::winkw:Житената Питка написа:Green Light написа:Тва с маймунката е за костилка от праскова, бе Пътник. За бананите в дупетата сигурно е друга приказка
Подредете си там по височина, за да ви подкарам наведнъж.....
С приказки...не си въобразявате друго...тук е скромен форум за приказки.... за другото си има борса за черноработници професионалисти..разплитат всякакви плетки за банани, дори и за Иран!
Разбирам че казваш "нещата не са толкова сложни за тези прости събития", което ме навежда на мисълта че съм казал нещо сложно. А според мен е просто:Green Light написа: И друг път съм писал за слабостта ни към сложните обяснения на прости събития. ...
Иран е net importer of non-durable goods. Следователно, санкции и загуба на приходи от петрол >> по-нисък приток на валута >> оскъдни долари в икономиката >> по-високо търсене на долари (домакинства/вносители/спекуланти) >> обезценяване на риала >> увеличение на цената на вноса >> по-висока инфлация >> по-малко доверие в риала >> по-големи продажби на риал >> наклон към хиперинфлация. И какво става при хиперинфлация - виденова зима. Това се изигра отвън.
- ПЪТник две
Какви сложни ги играеш с много думи, що не кажеш направо че е ЧОВЕШКА борба за обсебване на другият?h16 написа:Разбирам че казваш "нещата не са толкова сложни за тези прости събития", което ме навежда на мисълта че съм казал нещо сложно. А според мен е просто:Green Light написа: И друг път съм писал за слабостта ни към сложните обяснения на прости събития. ...
Иран е net importer of non-durable goods. Следователно, санкции и загуба на приходи от петрол >> по-нисък приток на валута >> оскъдни долари в икономиката >> по-високо търсене на долари (домакинства/вносители/спекуланти) >> обезценяване на риала >> увеличение на цената на вноса >> по-висока инфлация >> по-малко доверие в риала >> по-големи продажби на риал >> наклон към хиперинфлация. И какво става при хиперинфлация - виденова зима. Това се изигра отвън.
Аз също като дядо поп ще кажа: "То е ясно, попадията ще я наебът и ще ми я върнат...ама що да бъде тей?
- Green Light
Да, точно така, сложил съм смисъл и съм дописал думи, които нито ди употребил, нито си имсл предвид. Мразя, когато открия това качество в себе си.h16 написа:Разбирам че казваш "нещата не са толкова сложни за тези прости събития", което ме навежда на мисълта че съм казал нещо сложно. А според мен е просто:Green Light написа: И друг път съм писал за слабостта ни към сложните обяснения на прости събития. ...
Икономическата принуда идва отвън и разрухата е предизвикана. Може и да дойде времето, когато спокойно ще можем да си поговорим защо се случи това и как се стигна до антагонистичната доктрина на Иран, която предизвика санкциите, но според мен все още е рано. Защото каквито и промени да настъпват в света, още дълго време няма да е възможно произнасянето на три думи: "Евреите са виновни"
- ПЪТник две
Щом търсите вина Бог е виновен няма спорGreen Light написа:Да, точно така, сложил съм смисъл и съм дописал думи, които нито ди употребил, нито си имсл предвид. Мразя, когато открия това качество в себе си.h16 написа:Разбирам че казваш "нещата не са толкова сложни за тези прости събития", което ме навежда на мисълта че съм казал нещо сложно. А според мен е просто:Green Light написа: И друг път съм писал за слабостта ни към сложните обяснения на прости събития. ...
Икономическата принуда идва отвън и разрухата е предизвикана. Може и да дойде времето, когато спокойно ще можем да си поговорим защо се случи това и как се стигна до антагонистичната доктрина на Иран, която предизвика санкциите, но според мен все още е рано. Защото каквито и промени да настъпват в света, още дълго време няма да е възможно произнасянето на три думи: "Евреите са виновни"
"Чалмарите са виновни" е мотото за доста конфликти/държави напоследък.
Та --> "чалмарите на сапун" и всичко ще се оправи в Иран..
Хмм, обаче не знам дали монархия е по-добре от джамахирия?
Ама тука в Европа нямаме нито второто, нито другото вече, та може би в Иран би работила по-добре и монархията.
Чалмите явно не се справят.
И обвиняват САЩ, че те били организирали всички протести?
Алоооуу, тоя шашавия с чалмата не ли се досеща, че те ебаха мамата на икономиката си, не са външни сили..?
Ама тука в Европа нямаме нито второто, нито другото вече, та може би в Иран би работила по-добре и монархията.
И обвиняват САЩ, че те били организирали всички протести?
Алоооуу, тоя шашавия с чалмата не ли се досеща, че те ебаха мамата на икономиката си, не са външни сили..?
Последно промяна от nakibest на 10.01.26, 17:44, променено общо 1 път.
Бих ви чел като стигнете дотам, аз обаче съм гола вода и три пръста тиня по темата. Та аз бъркам иран и афганистан, какво остава за детайли като политиката им.Green Light написа:....Може и да дойде времето, когато спокойно ще можем да си поговорим защо се случи това и как се стигна до антагонистичната доктрина на Иран...
Проблемът на чалмарите с демокрацията е същият като на демокрацията с анархизма, не са съгласни.nakibest написа:"Чалмарите са виновни" е мотото за доста конфликти/държави напоследък.
И обвиняват САЩ, че те били органиризи всички протести?
Алоуум, тоя шашавия с чалмата, не ли се сеща, че те ебаха мамата на икономиката си, не са външни сили..?
- Green Light
А, то чунким аз не съм гола вода.h16 написа:Бих ви чел като стигнете дотам, аз обаче съм гола вода и три пръста тиня по темата. Та аз бъркам иран и афганистан, какво остава за детайли като политиката им.Green Light написа:....Може и да дойде времето, когато спокойно ще можем да си поговорим защо се случи това и как се стигна до антагонистичната доктрина на Иран...
Във всеки случай знам, че това което ние наричаме Западен свят и това което наричаме Арабски свят* няма какво да делят, а обратно - много да споделят. Отделно - пак това което наричаме Западна култура, наука и дори - ценности, идват от арабския свят, по същество арабите ако се абстрахираме от религиозния им фундаментализъм, са част от генезиса на "западния" свят. Би трябвало да са вътре.
И са били. Преди да се създаде Израел.
Аз не познавам араби и не чета нищо което идва от там. История чета и слушам. На науката, на философията, на древността, средновековната... Тия са си част от всичкото - елини, римска империя, халифатите... Нещата следват. И поне до втората световна са си били логични.
*персийския в това число. Макар че какви пък перси са тези, айде...
- Green Light
Нова поредна ескалация - САЩ се наместват.
Заглавието е "Тръмп налага 25% мито на страните които търгуват с Иран"
https://www.bbc.com/news/live/cj691w2e840t
Това че аятоласите ще се опитат да смажат протестите не мисля че трябва да го споменавам като крайъгълен камък в развитието на ситуацията. Макар че подробностите са отвратителни.
Обръгнахме на отвратителни подробности.
Но това че САЩ се намесват и то така решително, мисля, че заслужава да се спомене.
От кратките обобщения в статията става ясно, че Китай е най-големият търговски партньор на Иран.
Тук освен многоточие да сложа, друго не знам какво да напиша. Нито се чувствам знаещ, нито информиран, нито нищо. Единствено се чувствам по-любопитен от вас.
Във всеки случай в сегашния контекст и тази тема, в Иран се дърпат нишките на едно кълбо в което пряко се виждат завързаните възли на Китай и на Русия, а невидимите за нас (поради незнание и неграмотност) със сигурност са десетки.
За мързеливите
Накратко и сухо. Днес:
- протестите от снощи са смазани с кръв
- САЩ налагат 25% мито на страни търгуващи с Иран- начело с Китай.
Това че аятоласите ще се опитат да смажат протестите не мисля че трябва да го споменавам като крайъгълен камък в развитието на ситуацията. Макар че подробностите са отвратителни.
Но това че САЩ се намесват и то така решително, мисля, че заслужава да се спомене.
От кратките обобщения в статията става ясно, че Китай е най-големият търговски партньор на Иран.
Тук освен многоточие да сложа, друго не знам какво да напиша. Нито се чувствам знаещ, нито информиран, нито нищо. Единствено се чувствам по-любопитен от вас.
Във всеки случай в сегашния контекст и тази тема, в Иран се дърпат нишките на едно кълбо в което пряко се виждат завързаните възли на Китай и на Русия, а невидимите за нас (поради незнание и неграмотност) със сигурност са десетки.
За мързеливите
Накратко и сухо. Днес:
- ПЪТник две
Прояви любознателност, и търсиш нещо.Green Light написа:Нова поредна ескалация - САЩ се наместват.
За мързеливите
Накратко и сухо. Днес:
И аз като теб, но по писането ти , мога да кажа личното си мнение , че виждаш добре но не гледаш там където трябва!
Особено ако в мнението ми видиш упрек лично към теб, така вече става сложно, дори и аз не зная как да се адаптирам хем към теб като уважавана от мен личност, и хем към мненията ти, и въпросите ти...
Та да повторя, мисля, че виждаш, но не гледаш на точното място!
И аз така....
Виж де, от същото нищо. ...намери новината различна от Иран и Венецуела ....оооо .... няма нищо "общо"-тя ни информира че, племенникът на Тръмп може да се ожени за принцесата на Гренландия!
Както четеш и коментираш виждаш яка сватба ли?
Що сложих въпросителна не знам!
И аз като теб, и за теб ще кажа.
Наздраве , да си живи и здрави младите и нека се оженят щом се искат и се обичат.
И в Иран!
А ние все така и все такива...
А тук виждаш ли цитат от новите ни новини-"Броят на жертвите при антиправителствените протести в Иран надхвърли 2000 души, предаде Асошиейтед прес, като се позова на данни на правозащитна организация."
Какво за теб означава ЖЕРТВА... че нещо някъде става ли?
И го наричаш "НЕЩО"?
И питаш нас какво става??????
Ти не знаеш? Не гледаш ли?
"Обръгнахме на отвратителни подробности.
Но това че САЩ се намесват и то така решително, мисля, че заслужава да се спомене."
Да вярно е, споменах го!
Споменянията ни са много важни за нас, не променят нищо, но се взимат предвид
- ПЪТник две
Re: Нещо започва в Иран
Мнение: Отговорете с цитат:
Пътник, на какво си толкова ядосан, бе? Дай напред, огледай се малко, нагоре, надолу, 360 градуса, триизмерен свят. Отмести фокуса от този яд!"
Пътник, на какво си толкова ядосан, бе? Дай напред, огледай се малко, нагоре, надолу, 360 градуса, триизмерен свят. Отмести фокуса от този яд!"
Ако говорим за връщане към монархия - щото преди чалмахириятаh16 написа:Проблемът на чалмарите с демокрацията е същият като на демокрацията с анархизма, не са съгласни.nakibest написа:"Чалмарите са виновни" е мотото за доста конфликти/държави напоследък.
И обвиняват САЩ, че те били органиризи всички протести?
Алоуум, тоя шашавия с чалмата, не ли се сеща, че те ебаха мамата на икономиката си, не са външни сили..?
Монархията може и да е демократична, при наличие на напредничав, модерен монарх, ама може и не баш - имало е през годините (когато беше/била е модерна) и авторитарни монарси, в различни части на света.
Разбирам от араби колкото арабин разбира от балканите. Говорил съм много с образован в сащ палестинец. Ежегодно обикаля балканите, жена му руска българка. Въобще не проумява разликите, които вътрешно ние много остро чертаем, между българи македонци и сърби. Имах трима студенти иранци, по-посветени на инженерството индивиди не съм виждал. Избраха си най-сложния проект и го изпипаха брилянтно. Сравнявам с индийци например, от които впечатленията ми са "на баницата мекото, на работата лекото" и кариеризъм, хипер-кариеризъм. Имах респект към тия иранци. Но това са нищожни частни датни точки.Green Light написа:...
Аз не познавам араби и не чета нищо което идва от там. История чета и слушам. На науката, на философията, на древността, средновековната... Тия са си част от всичкото - елини, римска империя, халифатите... Нещата следват. И поне до втората световна са си били логични.
....
- Green Light
ПЪТник две написа:Green Light написа:Нова поредна ескалация - САЩ се наместват.
За мързеливите
Накратко и сухо. Днес:
"Обръгнахме на отвратителни подробности.
"
Пише се за 12 000 убити, а снимки показват купчини човешки трупове - като тези в Камбоджа по времето на червените кхмери. Хълмове разлагащи се останки.
Имало отряди с мотоциклети и картечници които стрелят направо в гъстото на редиците протестиращи...
Преувеличение е сигурно, но колко да намалим от преувеличениеро за да стане ок?
- Green Light
По всичко личи, че протестите са смазани. Може би теокрацията оцеля.
https://www.bbc.com/news/articles/cedwgn4pqv4o
Превод от дир.бг
dnes.dir.bg
... Най-важното е, че силите за сигурност остават лоялни. След ислямската революция през 1979 г. иранските власти са отделили време и пари за създаването на сложна и безмилостна мрежа от принуда и репресии.
През последните две седмици силите на режима изпълняваха заповеди да стрелят по съгражданите си по улиците. Резултатът е, че демонстрациите от последните няколко седмици приключиха - доколкото можем да преценим в страна, чиито управници продължават да налагат затъмнение на комуникациите.
Начело на потушаването на протестите е Иранският революционен гвардейски корпус (IRGC), най-важната самостоятелна организация в страната.
...
около 150 000 въоръжени мъже
...
Видях КСИР и Басидж в действие в Техеран през 2009 г., когато предприеха действия за потушаване на огромни демонстрации, последвали оспорвани президентски избори. Доброволци от Басидж се наредиха по улиците, въоръжени с гумени палки и дървени тояги.
Зад тях вървяха униформени мъже с автоматични оръжия. Мотоциклетни екипи ревяха по широките булеварди на Техеран, нападайки групи, опитващи се да протестират. За по-малко от две седмици протестите, които бяха задушили улиците, се сведоха до малки групи студенти, скандиращи лозунги и палещи контейнери за боклук.
По здрач хората излизаха на балконите и покривите си, за да скандират "Бог е най-велик", както правеха родителите им срещу шаха, докато и това не престана.
Джереми Боуен бил този, които отразява конфликтите в Близкия изток за ББС отпреди 2000ната година. Уелсец (написах англичанин но проверих, та се поправих
)
https://www.bbc.com/news/articles/cedwgn4pqv4o
Превод от дир.бг
dnes.dir.bg
... Най-важното е, че силите за сигурност остават лоялни. След ислямската революция през 1979 г. иранските власти са отделили време и пари за създаването на сложна и безмилостна мрежа от принуда и репресии.
През последните две седмици силите на режима изпълняваха заповеди да стрелят по съгражданите си по улиците. Резултатът е, че демонстрациите от последните няколко седмици приключиха - доколкото можем да преценим в страна, чиито управници продължават да налагат затъмнение на комуникациите.
Начело на потушаването на протестите е Иранският революционен гвардейски корпус (IRGC), най-важната самостоятелна организация в страната.
...
около 150 000 въоръжени мъже
...
Видях КСИР и Басидж в действие в Техеран през 2009 г., когато предприеха действия за потушаване на огромни демонстрации, последвали оспорвани президентски избори. Доброволци от Басидж се наредиха по улиците, въоръжени с гумени палки и дървени тояги.
Зад тях вървяха униформени мъже с автоматични оръжия. Мотоциклетни екипи ревяха по широките булеварди на Техеран, нападайки групи, опитващи се да протестират. За по-малко от две седмици протестите, които бяха задушили улиците, се сведоха до малки групи студенти, скандиращи лозунги и палещи контейнери за боклук.
По здрач хората излизаха на балконите и покривите си, за да скандират "Бог е най-велик", както правеха родителите им срещу шаха, докато и това не престана.
Джереми Боуен бил този, които отразява конфликтите в Близкия изток за ББС отпреди 2000ната година. Уелсец (написах англичанин но проверих, та се поправих