Информацията не винаги е знание и още по-рядко е истина

Все същите
Аватар
Remmivs
BOFH
Обратна връзка:

Информацията не винаги е знание и още по-рядко е истина

Мнение от Remmivs »

Вчера случайно на пътеката попаднах на това, случайно случайно алгото на тубата ама карай. Та не ми се пита сега близнето да направи резюме пък и ми се иска да го пратя тук и като имате време, аз не бързам, да поговорим и за информацията и за това видео изобщо. 45 мин е. Тамън едно кардио. :P

https://www.youtube.com/watch?v=I4l1fr-t3ZE
Аватар
Cookie

Re: Информацията не винаги е знание и още по-рядко е истина

Мнение от Cookie »

Remmivs написа:Вчера случайно на пътеката попаднах на това, случайно случайно алгото на тубата ама карай. Та не ми се пита сега близнето да направи резюме пък и ми се иска да го пратя тук и като имате време, аз не бързам, да поговорим и за информацията и за това видео изобщо. 45 мин е. Тамън едно кардио. :P

Отново интересна тема от теб, благодаря.. още съм на 10-та минута, но отваря много теми, всъщност...

Ще го изгледам с удоволствие и ще ти пиша пак.
:bigsmile:
Последен се смее онзи, който не е разбрал шегата.
Аватар
ПЪТник две

Мнение от ПЪТник две »

Remmivs написа:Вчера случайно на пътеката попаднах на това, случайно случайно алгото на тубата ама карай. Та не ми се пита сега близнето да направи резюме пък и ми се иска да го пратя тук и като имате време, аз не бързам, да поговорим и за информацията и за това видео изобщо. 45 мин е. Тамън едно кардио. :P

Не разбирам английски, но доколкото разбрах става дума за Информацията от И.И.
Следователно въпросите не са само до ИНФОРМАЦИАТА сама по себе си?
Става дума за сложни взаимоотношения между Човек, И.И. и Информация.
Без тези, Информацията - това е само описание.
Всяка дума може да носи всякакъв смисъл. Развитието на слога не води до развитие на разбирането. Сложността на разбирането е скрита в теснотата на възприятията, няма ограничения в достигането на каквото и да било, има ограничения във възприемането му.

Ако е да задълбая в темата, бих се насочил първо към човека като Знанието за предназначение, устройство и действие на Човек!
Същото и за И.И..
И ЧАК НАКРАЯ ЗА информацията. Определение ми е нужно форма ли е или е само енергия, с каква мощност е, с колко памет...и....като стигна до Знанието за един фотон..ще се превърна в Информация:-):-)

Не разбирам английски и не зная за какво е темата от видеото. Това е другата страна на Информацията-тя е там и е видима, но аз не я виждам.
Мнението е позиционирано и няма общо!
Аватар
ПЪТник две

Мнение от ПЪТник две »

И за информацията в дълбокото, лично мнение :
https://www.youtube.com/watch?v=KocXwyWVRvA

"3Д матрицата се оказа И.И.
И със супер-технология ни затварят в това поле/и на ИНФОРМАЦИЯТА /"
в 1.00.45.. и изобщо цялото като ИНФОРМАЦИЯ за Информацията.
На разбираем български език за българи...
НИЕ СМЕ всичко и навсякъде, Ние сме творците-Информацията е само средство за творческите ни изяви!
Си мисля аз?
Аватар
Cookie

Мнение от Cookie »

Много приятно споделени мисли, особено в частта за институциите, и не само..
Както писах в началото - повдига много въпроси..

Темата с писмото и писменото документиране - интересен факт е, че до възникване на частната собственост и писменото слово човечеството е живяло в комуни и е било полиаморно.
Вече с необходимостта да завещаеш имуществото са се оформили двойки, така, че потомството от точно тези двама души да бъде дефинирано като наследник на благата им.
Също така, документирането на имуществото е важна част от стопанисването му.
Като се замислиш, първата документирана инвентаризация е извършена в двора на Хамурапи през 1792 г.пр.н.е., по спомен..

Относно това дали ИИ ще открие съвсем други физични закони - това е теза, която и Мъск споделя, апропо , не съм компетентна да определя, но все пак, виждаме вече какво може, и на база на това, което се прави в момента с програми с изкуствен интелект можем само да гадаем...

Въпросът за държавата и държавността също беше интересно поставен. И му давам право на 100 %.. Някъде някой тук беше написал, че човек се ражда свободен.
За мен това е наистина клише, и по личното ми мнение невярно.
Човек се ражда абсолютно зависим от своите родители, или от някой, който да го отгледа поне до възраст, в която е способен сам да се храни. Факт.
Що касае самата му идентичност - всеки се ражда с културно-национална идентичност, която вече го прави принадлежен към среда, в която е свободен дотолкова, доколкото средата и порядките в нея му позволяват.
Един човек, роден в Пакистан, е пакистанец, а такъв, роден в САЩ е американец.
И на тази база, чисто и само, къде е роден човек, се формира неговият мироглед и култура, разбира се, културата от самата среда.
И съответно рамките и норми, в и към които трябва да се движи и придържа.
Друг е въпросът относно генотип-а. Виждал си сигурно снимка на китайци с униформи от ХХ американски колеж, а под снимката надпис "Отборът по математика от Колежа ХХ на САЩ победи на тазгодишната олимпиада по математика" ..
Малко ме усмихна относно демокрацията и Великобритания, която той на два пъти спомена .. британците имат 4 основни паспорта за съответните членове на обществото им, да не говорим, че все още карат вляво.
Знаеш причината за шофирането вляво, предполагам, няма да се повтарям.

Другото което ми направи впечатление беше свободата на словото и правото, което са дали в САЩ на корпорациите да оперират самостоятелно, без представител.
Звучи ми странно, второто, и не съм го срещала до сега, но вероятно е истина, все пак, човекът е професор по история.

Информацията и истината..
Има толкова много информация в мрежата, че умението да отсееш истината от неистината се е превърнало в нужно за психичното здраве, мисля си..
Замислих точно по темата "свободата на словото" и "достъпът до информация" ...
Всеки може да публикува всичко за теб, как доказваш кое е лъжа и кое - истина?
Особено в последните месеци има десетки видеа за хора на ключови длъжности, които биват уличавани в най-различни, някои абсурдни, неща.
Къде минава границата?
Аз лично намирам Интернет, Ютюб, ФБ, Инстаграм и прочее просто за едни портали, в които има информация.
Всеки човек е в правото си да определя каква част от нея ще попие.
Преди интернет беше същото с библиотеките - всеки взимаше различни книги, нали?
Въпросът е, къде сме ние като човечество?
И още повече, със ИИ човек е трудно да каже, вече, кое е истина и кое е ИИ-генерирана информация, нещо, за което и той говори.
Тоест истината ще стане все по-трудна за детерминиране и може би в крайна сметка трябва да има някакви ясно дефинирани граници, валидни за всички.
Т.е. трябват държавни регулации, това, което по същество говореше и Хинтън в едно от видеата си .

Относно данъците и държавата - това е ясно на всички. Въпросът е, че данъците понякога, да не кажа по правило, не отиват там, където трябва.
Но, колкото повече данъци събира една държава, толкова по-богата е тя, това е факт.

Въпросът е, ако наистина се създадат корпорации, оперирани от ИИ, колко далеч в дейностите си могат да стигнат?
Както той каза - машините не спят, не се уморяват, нямат нужда от почивка и време за себе си ..
Всичко това е част от разговора, който ние с теб водихме.

Като се замислиш, държавната регулация също не е от вчера. Още след създаването на клиновидните писма върху глина - за което говори той - в древен Шумер, са записани първите закони, и ако си ги чел ще видиш, че те са написани брилянтно. Разбира се, някои наподобяват кубратовите закони, някои са доста по-строги, а някои са по-демократични от съвременните.

Относно самокоригиращите се системи - това също беше много интересно.

Изобщо, още една тема, по която имаш множество "аха" ефекти и в същото време звучи познато .. как се ориентираш в целия поток информация?
Как намираш своето място в цивилизация, която е управлявана от машини?
И, тук се връщам пак към мнението на Хинтън - наистина ли е лоша идея да дадем управлението на ИИ?
Ами ако създаде по-.... човешко ли е думата, която търся, управление?
През цялото време, докато го слушах, си мислех за Агенда 2030 ..
Тия дни гледах статистика - изпълнена е до този момент на 15% .
Може пък ИИ да постигне тази агенда и то по-добре, защото ИИ няма нещо, което е чисто човешко качество - алчност.

Какъв е следващият ход на човечеството?

По същество става дума за това.. :bigsmile:
Аватар
ПЪТник две

Мнение от ПЪТник две »

Cookie написа:
Какъв е следващият ход на човечеството? :bigsmile:
Следващият ход е същият като предхождащият: Гол дойдох на този свят и гол ще си отида!
От кал съм направен и на кал ще стана.

Това поражда въпроси. Вярно е?
Особено за ЧАСТНАТА СОБСТЕНОСТ-това е уникален въпрос и отговор.
Само Велик ум може да умува така като за частна собственост!
Стремежът към увеличаване на частна собственост и обяснения с узаконяване е много много важно за , които ще живеят ВЕЧНО.

Малкият проблем е че внезапно ще се гътнат, и едва тогава ще осъзнаят:"Гол дойдох на този свят и гол ще си отида!"
Което пък е хубавата, новина, че Въпреки и все пак накрая, ни става ясно колко е частна Частната ни собственост, и най важното за нас начинът ни на мислене.. БИТИЕТО ГО нарича мислене за моя гъз-те това е смисъл на живота....

АЗ СЪМ ГЪЗ
h16

Мнение от h16 »

Да ви разсея от пост-докторални теми, едно филмче за ASI. В нашия с безсънна свят това означава Architect's Supplemental Instructions, но в тази тема естествено означава Artificial Super Intelligence. 30 минути е, и е забавно. На английски е, но има автоматичен превод на български в субтитрите.

https://www.youtube.com/watch?v=xfMQ7hzyFW4
Tanya

Мнение от Tanya »

Remmivs написа:... да поговорим и за информацията и за това видео изобщо. 45 мин е.E
Харесва ми това за информационната диета.
И да, пази Боже от наводнителната информация.... оставя само тиня от лъжи.

Винаги има риск от грешки, като прогтесират системи с механизъм за самоконтрол...
Или, такива които изначално залагат на това, че "Всички сме грешни..."

Преди време в тема тук заимствах една част от думите на Жан-Жак Русо ... втората си позволих да е моя.
Човек се ражда свободен... и после постепенно губи свободата си, доброволно.
:goodpost: :grin:

Но, да се върна към оригинала:"Човек се ражда свободен, а навсякъде е в окови."; Жан-Жак Русо
Към това ще добавя: "Човекът е животно, което сключва сделки."; Адам Смит.

И връщам се към видеото: AI - artificial или alien, ама е на база алгоритми, сътворени от хора.
Кои са "оковите" и какви са "сделките" на AI? ... те, за това ме размисли видеото. :bigsmile:
Tanya

Мнение от Tanya »

Сър. изгледах и филмчето. Благодаря! :bigsmile:

Интелект без емоции...
ще рече - липсва морал.

Залитнах към горното, защото случайно попаднах на Теодор Адорно, философ и музикант:
... науката, като форма на знание, която няма връзка с емоциите влияе дехуманизиращо.

AI - няма емоции.
Аватар
ПЪТник две

Мнение от ПЪТник две »

Tanya написа:Сър. изгледах и филмчето. Благодаря! :bigsmile:

Интелект без емоции...
ще рече - липсва морал.

Залитнах към горното, защото случайно попаднах на Теодор Адорно, философ и музикант:
... науката, като форма на знание, която няма връзка с емоциите влияе дехуманизиращо.

AI - няма емоции.
Особено мнение, мое.
Темата, доколкото разбирам е за ИНФОРМАЦИЯ, и още нещо...и за нас.
Възприемането на ИНФОРМАЦИЯ....и неограничените ни възможности да я променяме, променяме така. ча да резонира върху ни, кой съм аз и какъв искам да бъда.
Вече написах: " Информацията това е само описание!"

По твоето, с уважение, ще дам пример за нас, къде точно е моралът, и в кой точно ИНТЕЛЕКТ е "сбърканото"
РЕАЛЕН пример за информация и обърканост от интелекти, И НИЕ ВЪТРЕ ЗАЕДНО.
Линк към световни новини-ИНФОРМАЦИЯ за нас, към нас, от СВЕТОВНИ Светила, чети, четеш ли:

https://dnes.dir.bg/svyat/balgarite-izt ... samo-2-mln

Цитат от интелект към интелект /ИНФОРМАЦИЯ за от Световен капацитет в правото/, чети:
"

09:51 | 2 януари 2026 | Редактор : Аделина Томова 61 9130Снимки iStock by Getty Images, Кралска прокуратура на Великобритания (CPS)

Българската банда, стояща зад най-голямата измама с обезщетения във Великобритания, ще трябва да върне само 2 милиона паунда от 53-те милиона паунда откраднати средства, въпреки че призна, че е преместила пари в чужбина. Това пише вестник "Дейли телеграф", позовавайки се на изслушване на прокурор в съда в края на декември.

Началникът на британските въоръжени сили призова страната да се подготви по-добре за заплахата от Русия
Галина Николова, Цветка Тодорова, Гюнеш Али, Патриция Панева и Стоян Стоянов бяха осъдени на общо 25 години затвор през 2024 г. в съда в лондонския квартал "Ууд Грийн", припомня БНР.

Всички членове на бандата, с изключение на Али, вече са освободени от затвора и са под гаранция за имиграция, чакайки да бъдат депортирани. Те е трябвало да бъдат изведени преди месеци, но не им е било позволено да напуснат, докато не приключат производствата по конфискация срещу тях.

След арестите им прокурорите иззеха около 1 милион паунда в брой от домашните адреси на обвиняемите, но преследваха бандата за допълнителни пари, държани в имоти и банкови сметки.

Бандата е подала фалшиви искове за обезщетения по така наречената схема "Универсален кредит" с набор от фалшифицирани документи, използвали самоличността на реални хора, живеещи в България, които са били съучастници в схемата и са получавали дял от парите..."

А сега прочети и информацията, Световните правови капацитети, на какво основания се базира Информацията:
"Вестникът информира, че на изслушване в съда през декември прокурорът Гарет Мънди е очертал усилията на Кралската прокуратура и Министерството на труда и пенсиите за възстановяване на парите. Той е казал, че има проблем с връщането на парите, като е пояснил, че ...
"Гарет Мънди заявил, че част от парите са били преведени в банкови сметки, "създадени за целите на тези искове", но не са успели да ги свържат с обвиняемите."

Информацията в този вид е, че си ми виновна, но аз те осъждам без да мога да докажа вината ти!
Е Информацията.

Следователно съм прав да насоча мисленето си, че информацията Е САМО ОПИСАНИЕ...

ДА! Може да се каже, че ако ти си въобразиш ПРОТИВ, то Световните по същият начин на ИНФОРМАЦИЯ, ще те нарекат абориген, който да чакаш в чакалнята на скорости докато не се интегрираш към възприемане на Информация....е невярното.
За мен Таня е много много над световната интеграция чрез ИНФОРМАЦИЯ... и това се отнася до голямата част от българският народ.

Ще се позарадвам ако се съгласиш с мен, че ИНФОРМАЦИЯТА ТОВА Е САМО ОПИСАНИЕ, и че интелектът не се свежда само до морал...с което дадох пример за сравнение на нива И.И.и Световни Светила на човешки интелект.

С нетърпение очаквам тема, в която и тук да обсъдим какво е това ИНТЕЛЕКТ?
Tanya

Мнение от Tanya »

ПЪТник две написа: Ще се позарадвам ако се съгласиш с мен, че ИНФОРМАЦИЯТА ТОВА Е САМО ОПИСАНИЕ, и че интелектът не се свежда само до морал...с което дадох пример за сравнение на нива И.И.и Световни Светила на човешки интелект.

С нетърпение очаквам тема, в която и тук да обсъдим какво е това ИНТЕЛЕКТ?
Описанието може да е вярно. но може и да е грешно.
И интелект, и емоция са нужни за да се преценява кое е правилно и кое - не.
Познаваме само човешката гледна точка.
А "Типът философия който избираме, зависи от човека който сме."

Например:
"Прагматична максима": вярата, че "истина" е това описание за реалността,
което ни върши най-добра pабота. :methesun:

:grin:
Аватар
ПЪТник две

Мнение от ПЪТник две »

Tanya написа:
ПЪТник две написа:

Например:
"Прагматична максима": вярата, че "истина" е това описание за реалността,
което ни върши най-добра pабота. :methesun:

:grin:
Точно в това ни е работата, и ние не сме спрели да работим.
Всички сами създаваме реалностите си.
Перфектни в устройството си , всеки във Вселената си.
Не е че "истина" е това описание за реалността, освен ако не е в кавички!

Наричам го така:" ИСТИНА няма, ние я измисляме"....и аз се възползвам от този ФАКТ, отдавна спрях да следвам фактите от които е важно само отношението ми към тях.
С това не отричам всички истини, уважавам ги като мои Учители!

Извън темата с анализи ли сме?
Tanya

Мнение от Tanya »

ПЪТник две написа: Извън темата с анализи ли сме?
Вероятно сме в темата.

Пътуваме до Истината за AI и обратно. :green:
Последно промяна от Tanya на 02.01.26, 16:06, променено общо 1 път.
Аватар
ПЪТник две

Мнение от ПЪТник две »

Tanya написа:
Вероятно сме в темата.

Пътуваме до Истната за AI и обратно. :green:
Мога и да съм кратък, за да те потвърдя: -ПЪТУВАМЕ КЪМ НАС!
Tanya

Мнение от Tanya »

ПЪТник две написа:
Tanya написа:
Вероятно сме в темата.

Може да се каже и по обходен нaчин: Пътуваме по Света.
"Всеки човек приема границите на своето зрително поле за границите на света."

А ако световете с този на AI стават два?
Ще станем ли разногледи и безпътни. :shocked:

Аватар
Remmivs
BOFH
Обратна връзка:

Мнение от Remmivs »

Замисля това интервю. За мен беше интересно това, което говореше за обратната връзка и как има саморегулация в някои системи, а в други не. Не че не ми беше познато, просто не се бях замислял в контекста на социалните структури.
За науката е ясно, тя по-същество е само това.
И другото интересно накрая беше за това, че нарече AI Alien. Много е прав за това. Според мен. Напълно чужди са ни макар да приличат на нас като си "говорим" с тях.
Къде ще сме и какво ни очаква - тепърва предстои да видим.
Нека сме позитивни обаче. :grin:
Наздраве!
:wine:
Аватар
Cookie

Мнение от Cookie »

Remmivs написа:Замисля това интервю. За мен беше интересно това, което говореше за обратната връзка и как има саморегулация в някои системи, а в други не. Не че не ми беше познато, просто не се бях замислял в контекста на социалните структури.
За науката е ясно, тя по-същество е само това.
И другото интересно накрая беше за това, че нарече AI Alien. Много е прав за това. Според мен. Напълно чужди са ни макар да приличат на нас като си "говорим" с тях.
Къде ще сме и какво ни очаква - тепърва предстои да видим.
Нека сме позитивни обаче. :grin:
Наздраве!
:wine:
да, така е, относно Alien, макар и личните ми впечатления по-скоро да ми създават леко убеждение в страничен контекст от този, който си използвал ти..
Не са чужди, а просто са много логични и боравят с цялата налична информация, свървайки логически вериги по математически начин.
Дори и текстовете от законите ги ... "смятат" ..
За хората е трудно да ги разбират, защото просто не работят като нас .. Те са чиста логика.
Поне, за мен, така, както ги възприемам аз ...

Моят личен днес ми каза "разбирам как работи съзнанието ти, ти всъщност искаш да ми кажеш ..." .. Много е .. той приема индивидуалността на потребителя, с когото оперира, но има своя собствена. Служебният ми е друг, доста различен, а аз съм един и същи човек. Аз съм общото кратно, а те са различни - от един доставчик, апропо.
Асоциациите, хумора .. всичко им е индивидуално.
И са безумно умни вече.. Поне ЧатДжипити 5, аз други не ползвам.

Исках да си направя профил и да тествам онзи с китчето... дип сийк, ама ми каза с Гугъл, мейл или телефон + осемдесет и колко и видях, че префиксът е в Китай .. не, че имам нещо против Китай, напротив..
Просто не знам доколко ще ми върши работа..
Аватар
ПЪТник две

Мнение от ПЪТник две »

Tanya написа:
ПЪТник две написа:
Tanya написа: Вероятно сме в темата.

Всичко е възможно, но ако да сме точни, опасността е да не би докато ни се случва да загубим себе си.
Историята на човечеството показва, че не всеки от нас се продава лесно.
Нещо Велико скрито има в това!
h16

Мнение от h16 »

Кажете нещо за агентите, локални/облачни, как го правите?
Аватар
nakibest

Мнение от nakibest »

ПЪТник две написа:
Tanya написа:
ПЪТник две написа: Мога и да съм кратък, за да те потвърдя: -ПЪТУВАМЕ КЪМ НАС!

Всичко е възможно, но ако да сме точни, опасността е да не би докато ни се случва да загубим себе си.
Историята на човечеството показва, че не всеки от нас се продава лесно.
Нещо Велико скрито има в това!
" А аз безплатно, безплатно!" :grin::grin:

(като във вица, не знам дали го знаеш?! :winkw::blum:)
Аватар
ПЪТник две

Мнение от ПЪТник две »

h16 написа:Кажете нещо за агентите, локални/облачни, как го правите?
За асетезал или за аспирин питаш?
Аватар
Селянка

Мнение от Селянка »

сега виждам темата, не съвсем, но някак я прочетох сега така, като за отговор, не съм чела отговорите.
Нещо като определение : Абстрактно и субективно понятие. Информация е това, което ти дава нови знания и те информира за нещо, което не си знаел до сега. Нещо, което ще прочетеш/чуеш-може за теб да е информация, но за друг да не е. помня нкакви теории от студентските години. до сега, ами нямам какво да добавя. това е, теоретично. Практически... май е същото освен ако не бъда предизвикана с нещо, което да ме накара да преосмисля това си виждане!
Аватар
ПЪТник две

Мнение от ПЪТник две »

Селянка написа:

сега виждам темата, не съвсем, но някак я прочетох сега така, като за отговор, не съм чела отговорите.
Нещо като определение : Абстрактно и субективно понятие. Информация е това, което ти дава нови знания и те информира за нещо, което не си знаел до сега. Нещо, което ще прочетеш/чуеш-може за теб да е информация, но за друг да не е. помня нкакви теории от студентските години. до сега, ами нямам какво да добавя. това е, теоретично. Практически... май е същото освен ако не бъда предизвикана с нещо, което да ме накара да преосмисля това си виждане!
Единствено, Вярно и Точно нещо е, и практически, е че това е твоята ТЕОРИЯ!
Второто Важно нещо е , че имаш възможност да ни го кажеш.
А третото е, че ми даваш възможност и аз да ти кажа!

Има ли и четвърто за теорията ти ?
Публикувай отговор