само идиоти

Все същите
Аватар
поручик Ржевски

Мнение от поручик Ржевски »

Green Light написа:
За моя начин на преценка на тези политически неща е недостатъчно това, че Румен Радев се заявява като опозиция на Пеевски и Борисов. Има и други неща, които са важни. Тъй като няма информация за тях, ще опитам да ги предположа.
1) Политически спектър - социалист
2) Външно политически - опозиция на ЕС, антифедералист, националист. Тръмпист.
3) Близки партии за коалиция - ПП и БСП и всички малки популисти с потенциал ала шоуто на Слави.
С Възраждане ше са в сложна динамика, но вероятно ще завършат като формални съюзници.
4) Реформаторство - категорично да. Можем да очакваме защита на съдебна реформа и на институционално прерапределение по отношение на разплащателните агенции.

Ако съм прав, то първа точка предполага високи данъци, високи дългове. А втора залага на разпада на ЕС и свят в който сме сами с динамични икономически съюзи. Аз не вярвам в такъв свят, но не мога да си затворя очите и да кажа че е невъзможен. Възможен е.

Т. 4 може да бъде нещо много голямо и важно. Ако съдебна система и институции влязат в ролята си на коректив, то в България може да настъпят добри времена, дори да обеднеем (заради първа и втора точка). Обединяването би си заслужавало.
Но тук въпросът е до доверие. Не просто в честността на Румен Радев, а изобщо в човечеството. Има ли такава група от хора, която да проведе реформи в посока да отнемат от собствената им власт и са я дадат на разпръсната мрежа от институции..?
Така че тази четвърта точка може да я гледаме с любопитство или дори с надежда, но да я смятаме за основа на избора си би било наивно.
1. Не мисля. Можеш ли да покажеш нещо социалистическо в изказванията му? Колкото до данъците - ще растат, приемете го. В цяла Европа и данъци, и осигуровки са много по-високи, а едно федерализиране - на което ти си привърженик - предполага постепенно "хармонизиране" на всичко, и на акцизи, и на данъци. Не може у Варна да речем данъкът да е 10%, а у Каспичан - 15. Апропо, Гергов май му е в близкото обкръжение, та не ми се вижда много соц цялата работа.

2. Опозиция на ЕС? Не мисля (пак). Всъщност с желанието си да закупим шведски самолети, Радев се показа доста по-европеец от условните ни европейци. Нищо антиевропейско досега от него не е излязло. Антифедералист? Може би. Той е военен, клел се е да пази държавата (ако си мислите, че няма значение - бъркате. При военните, дори първоначално да не са били такива, вследствие дългото повтаряне на това нещо, наистина се изгражда такова мислене с течение на времето, независимо от политическите им пристрастия), освен туй воениклъкът предполага консерватизъм. Тръмпист? Ми то след толкова години слонски глупости, 80% от света стана тръмпист. Плюс както писах - консерватор. Аз бих го определил като привърженик на realpolitik и за мен това е най-точното понятие с което може да бъде охарактеризиран - "Крим е руски, ние сме в НАТО, ЕС е важен за нас, дайте да видим какво да направим, че да вървим напред".

3. За ПП ми е съмнително. Ма пък що да не си плюят на суратя и той, и те, в името на властта. БСП е под въпрос. Електоратът 90% сигурно е за Радев, вследствие на което предвиждам липса на тая партия в парламента следващия път, но пък при ръководството на партията мисля процентът е наопаки. Възраждане... бълиги. Там пък електоратът не е много Радевски настроен както чета у фейса, щото той бил одобрил ваксините и прочия, освен туй бил натовски генерал.

4. Тук съм съгласен. Мисля, че ще се опита дори от кумова срама, щото го е заявил.

От всичко което родих(и с ясното съзнание, че голяма част е предположение) , за мен изводът е ясен. Аз няма да гласувам за подобна формация.
Е, тва е ясно. :bigsmile:

Моите 2 стотинки (1.02 цента) по темата:
....

Всъщност, що да се хабя... Ще се самоцитирам от фейса, където писах под темата на една социоложка, която е от ваште:

"Аз разправях ли ви, че не ви трябва висока избирателна активност?!
🤣

Но пък е забавно.
От другата страна го обвиняват, че е предал лева, докарал ппдб на власт и наложил ковид-сертификатите. А новата президентка (нея па либералите що я нещат - нали е жена, ей на, сбъдна им се мечтата жена да ни управлява и нас) пък била привърженичка на Истанбулската конвенция...

Още не съм чул Шиши какъв кусур му е намерил, ама гледам, че май либералът и бивш социалист Божанков се е нагласил и той да пие мазно кафе, та може би той ще ни осведоми, ако ДП го тури за говорител...

Въобще, става интересно. И доста (има такъв) народ тоя път депутатско място няма да види. Може би дори БСП ще са на кантар.

Аз мисля, че няма лошо да се разбърка блатото.
Щото извинявайте, ама да речем, че не беше си фърлил оставката и дойдеха нови избори, кое точно аджеба очаквахте да се промени? "Здравите сили" верно да получат 121 места? 🤣 Не смешите мои тапочки!
Щеше да се повтори същият парламент, със същата улица без изход и пак Тиквоний щеше да е на власт.

Единственото забележимо лошо всъщност е, че човеко верно е никакъв кадровик или поне досега се е показал като такъв. Всъщност е и лош стратег - трябваше да изчака до на есен. Тогава нещата съвсем щяха да са се разсмърдяли и щеше да вземе повече гласове.

Както и да е, турям пуканките.
И даже може и да отида да гласувам, за сефте от първите демократични избори насам. 🤣"

Само ще допълня накрая:

Това, ккоето ми харесва е съвсем кратко и може да се събере в едно изречение - Надявам се да разбичка ГЕРБ, да ликвидира Шиши и да изхвърли ппдб от властта. Защото ГЕРБ и Шиши са най-големият проблем на тая държава от барем 15 години насам.

Това което не ми харесва като цяло съм го упоменал (особено за това какъв кадровик е). И друго ужасно не ми харесва, което пак упоменах по-горе. Разни личности от обкръжението му.

Но все пак, може наистина да отида и да гласувам тоя път.

П. С. Off. Мисля, че Денков се готви за президентска надпревара. Това вече наистина е ужасно.
П. П. С. Забравих. Дано не съм лош пророк, но: Мисля, че цялата работа ще свърши зле. Основно по външнополитически причини, но може би и Радев ще се сгромоляса яко, след първоначалното рязко излитане. Не ме питай защо, нямам конкретно обяснение, просто приеми, че звездите ми го говорят. Една от причините е може би, че няма ясно изявена идеология. Може би ако наистина заложи здраво на реалполитик има шанс да се измъкне. А може и да се сгромоляса още повече заради международното положение. Само за едно се моля - да няма война.
Последно промяна от поручик Ржевски на 23.01.26, 22:24, променено общо 1 път.
Аватар
ПЪТник две

Мнение от ПЪТник две »

А ако питат мен, не е нужна промяна на СИСТЕМАТА, а са ни нужни само един два закона, които да разрешат корупцията, която сме развили вече на най- високо ниво. Жалко ще е да унищожим такава силна движеща ни Сила! До кога ще унищожаваме, нека да градим постигнатото.
Имам предвид следното в закони ЗА Корупцията:

1.ЗАКОН: Всеки гражданин на България е длъжен да внася месечно данък за Корупция, в размер на 20лв.=Смятам 20лв по 6 000 000бр. граждани= 120 000 000лв. Това са заплатите на депутатите, Закон?
Деля 120 000 000лв. на брой депутати 420=285 715лв. месечна заплата за депутат.
Супер подкуп като за корупция за депутат...
Но следвайки Законите за корупцията съобразено с алчността на депутатите, е нужен и втори закон.

2. ЗАКОН: Сумата данък за корупция 20лв. се преизчислява на тримесечие, като е обвързана с минималните заплати и пенсии на гражданите. Сумата данък корупция е неограничена и зависи единствено от сумите за заплати и пенсии на гражданите.

Само така, взимайки предвид способностите на депутатите ни, ние българските граждани няма да имаме повече грижи за пари и благоденствие, и ще сме Швейцарията на света.

Не се притеснявайте за съдебната система и Законите, депутати те си знаят работата.
КОРУПЦИЯТА в полза на народа...нека да градим, а не да рушим!:rotfl24:
Последно промяна от ПЪТник две на 23.01.26, 22:32, променено общо 1 път.
Мнението е позиционирано и няма общо!
Аватар
поручик Ржевски

ПЪТник две написа:
Може пък да е добър стратег? Влиза с мнозинство, свикват Велико Събрание, променят Конституцията президентска република, и се кандидатира за Президент?
Президент с намален брой представители в Парламентчето!
Това означава Президента управлява и Президента носи всичката отговорност, а партиите в парламента да се драпат помежду си колкото си искат.
Времето е ТОЧНО стратегически определено, целта не е само влизане в парламента, може би?

Има много други видове варианти на управление : "...След период на значително развитие през XX век, либералната демокрация се превърна в доминираща форма на управление по света. Тя може да приема различни конституционни форми: република като Франция, Германия, Индия, Ирландия, Италия или конституционна монархия като Обединеното кралство, Япония или Испания. Може да има президент (Колумбия, Бразилия, Мексико, САЩ).."
Абсурд...
Аватар
nakibest

Мнение от nakibest »

@ Пътник -->
За другите изброени не зная, но в САЩ президентът е проста (просто?) "кукла на конци", управлявана от кукловодите на кукловодите на обкръжението му.
Самият той не може и не управлява нищо... :-)
Аватар
ПЪТник две

Мнение от ПЪТник две »

nakibest написа:@ Пътник -->
За другите изброени не зная, но в САЩ президентът е проста (просто?) "кукла на конци", управлявана от кукловодите на кукловодите на обкръжението му.
И кой е кукловода Всезнайко? Извънземните ли?
Обкръжението жена му ли, или готвачката?
Било ПРОСТО, вярно е!
Аватар
nakibest

Мнение от nakibest »

ПЪТник две написа:
nakibest написа:@ Пътник -->
И кой е кукловода Всезнайко? Извънземните ли?
Обкръжението жена му ли, или готвачката?
Било ПРОСТО, вярно е!
Това не знам, неслучайно са скрити от общия, публичен поглед! :-)

Но не, не са никакви извънземни - човеци (Хомо Сапиенс) са като нас.
( И не е готвачката! Впрочем, ПОТУС-ът вероятно има "отбор" готвачи, а не само една. )
Аватар
ПЪТник две

Мнение от ПЪТник две »

поручик Ржевски написа:
ПЪТник две написа:
Може пък да е добър стратег? Влиза с мнозинство, свикват Велико Събрание, променят Конституцията президентска република, и се кандидатира за Президент?
Президент с намален брой представители в Парламентчето!
Това означава Президента управлява и Президента носи всичката отговорност, а партиите в парламента да се драпат помежду си колкото си искат.
Времето е ТОЧНО стратегически определено, целта не е само влизане в парламента, може би?

Има много други видове варианти на управление : "...След период на значително развитие през XX век, либералната демокрация се превърна в доминираща форма на управление по света. Тя може да приема различни конституционни форми: република като Франция, Германия, Индия, Ирландия, Италия или конституционна монархия като Обединеното кралство, Япония или Испания. Може да има президент (Колумбия, Бразилия, Мексико, САЩ).."
Абсурд...
Теоретично ДА, абсурд. Времето е подходящо избрано като за абсурд, и да, рискът е голям....Страхотна стратегия за битката на истинският воин!.Изненада чрез абсурд!
Времето и времената..вече се промъкна новина за нова среща Путин-Тръмп за взаимно споразумение за балканите??????...като част от абсурда и стратегиите!
За нас остават пуканките, скоро ще го разберем, дано сме живи!
Аватар
nakibest

Мнение от nakibest »

Уточнение -- в САЩ има "Разделение на властите".

ТРИ основни части си поделят властта, като нито една от тях няма пълна власт!
Едното е президентът на САЩ, 2-рото е Конгресът на САЩ, 3-тото е Върховният Съд на САЩ.

Подозирам, че това не е точно приложимо за България.. :grin:
(Затова при нас не е така.)
Tanya

Мнение от Tanya »

nakibest написа: ТРИ основни части си поделят властта, като нито една от тях няма пълна власт!

(Затова при нас не е така.
Бг е малка страна.
В нея всичко е лесно приложимо.
Вероятно няма достатъчно хора и затова има... повторяемост.
Последно промяна от Tanya на 24.01.26, 23:38, променено общо 2 пъти.
Аватар
ПЪТник две

Мнение от ПЪТник две »

nakibest написа:Уточнение -- в САЩ има "Разделение на властите".

ТРИ основни части си поделят властта, като нито една от тях няма пълна власт!
Едното е президентът на САЩ, 2-рото е Конгресът на САЩ, 3-тото е Върховният Съд на САЩ.

(Затова при нас не е така.)
Има много видови на държавно управление.
Кое от тях е приложимо за България?

Сегашното демократично управление у нас е изчерпано и въпреки че, е демократичен вид, то има и показва сериозни недостатъци и поражения, а именно: Партиите се разделят помежду си във водещи опозиции, и така разделени не е възможно да имат обща цел, примерно благоденствието на България. Получава се сериозен недостатък, че при тези факти, липсва отговорност за действията им, като всеки провал се предписва като взаимни партийни ОБВИНЕНИЯ, че провалът и падението е по причина на друга партия, без значение водеща или опозиция. Това води до трети сериозен проблем: Разделение помежду всички граждани в страната. ...и още и още недостатъци довели ни до тази Национална катастрофа!
Всичко това е лесно видимо на практика, и ни се отрази пагубно на всички.

Нужна ни е промяна в управлението, 70% гражданите отказващи да гласуват са напълно наясно с тези факти, от резултатите, които усещат на гърба си.

Друга е темата, че сме безсилни за да променим системата, но пък с времето то ще ни помогне, Времето.

Сега и ти, имаш само възможност, сега и тук да си избереш система на управление...щото нали всеки избирател си заслужава избраното?:rotfl24:

Създаде Господ Ева и каза на Адам: Избирай си жена!
Аватар
Амаранта

Мнение от Амаранта »

Някой може ли да посочи реална разлика между Радев и Борисов? И двамата са разкрачени между ЕС и Русия – единият се представя за проевропеец, но обслужва руски интереси, другият е „натовски генерал“ на думи, когато му е удобно, но на практика обслужва същите зависимости.

И двамата избягват ясни и твърди позиции по ключови за обществото теми и се движат според конюнктурата.

При управлението на служебните кабинети на Радев видяхме ли разкрити сериозни корупционни схеми?
Видяхме ли системни действия, или само декларативни изказвания? Има ли ясна, последователна позиция и реални стъпки по казуси като този със Сарафов, извън отделни, символични критики „за протокола“?

Съдебна реформа щяли да правят?! Много искали, ама нямали желание.
tartarianeyes

Re: само идиоти

Мнение от tartarianeyes »

esti написа:
tartarianeyes написа:
Mery написа:биха гласували за партия на румен радев!
Не само. Всякакви точат лиги по него.
Да им е честит.
Аз имам стратегия.
Всички да гласуваме за този (тук следват изискани френски епитети) кандидат, за да може да събере пълно мнозинство, да поеме цялата отговорност и да успее да лансира всички идеи на кукловодите си.
Това ще помогне по най-бързия начин да потопим кораба със съдействието на всички източени лиги, да затрием държавата и след това, когато не остане път надолу по естествен начин да тръгнем нагоре. Дори и да не се появи някой читав и способен пак ще бъде по-добре, защото онзи (френски.....) няма да го има.
Само един проблем имам, на какви хапчета да мина, за да успея да пусна глас за това....
Не ти е лоша стратегията, но трябва да излоча неопределено количество алкохол, за да достигна състояние, в което да си дам гласа за... английските пирати, нананана.
Ако искаш да се почувстваш звезда - сядай на елхата!
Аватар
поручик Ржевски

Амаранта написа:Някой може ли да посочи реална разлика между Радев и Борисов? И двамата са разкрачени между ЕС и Русия – единият се представя за проевропеец, но обслужва руски интереси, другият е „натовски генерал“ на думи, когато му е удобно, но на практика обслужва същите зависимости.

И двамата избягват ясни и твърди позиции по ключови за обществото теми и се движат според конюнктурата.

При управлението на служебните кабинети на Радев видяхме ли разкрити сериозни корупционни схеми?
Видяхме ли системни действия, или само декларативни изказвания? Има ли ясна, последователна позиция и реални стъпки по казуси като този със Сарафов, извън отделни, символични критики „за протокола“?

Единият е офицер и летец, с висше образование, другият е прост пожарникар и мутра.
Единият е риълполитик, или поне дава заявка за такъв, другият е "да се прегърнем и с русите и с немците".
Какво позиции, по какви теми избягват?
Служебните кабинети на Радев са кабинети на Радев точно толкова колкото Боташ е договор на Радев. Първото е благодарение на пепедебейските "реформи" е конституцията (подкрепени от Пеевски и Борисов, тоест - от мафията), второто е благодарение на всичките клинични седерастки русофоби, които провалиха Южен поток, както и на същия тоя Борисов.
Какви точно реални стъпки очаквате от позиция, която е реално лишена от властови лостове?
Колкото до съдебната реформа - видяхме колко я сколасаха пепедебейци.
Алиса

Мнение от Алиса »

"Единият е офицер и летец, с висше образование, другият е прост пожарникар и мутра.
Единият е риълполитик, или поне дава заявка за такъв, другият е "да се прегърнем и с русите и с немците".
Служебните кабинети на Радев са кабинети на Радев точно толкова колкото Боташ е договор на Радев. Първото е благодарение на пепедебейските "реформи" е конституцията (подкрепени от Пеевски и Борисов, тоест - от мафията), второто е благодарение на всичките клинични седерастки русофоби, които провалиха Южен поток, както и на същия тоя Борисов.
Какви точно реални стъпки очаквате от позиция, която е реално лишена от властови лостове?"

И как припознаваш като реалполитик човек, който по длъжностна характеристика е лишен от властови лостове?
Само по публичните му речи ли?

По дефиниция вкратце:
realpolitik, политика, основана на практически цели, а не на идеали. Думата не означава „реален“ в английския смисъл, а по-скоро означава „неща“ – оттук и политика на адаптиране към нещата такива, каквито са. По този начин реалполитиката предполага прагматичен, практичен поглед и пренебрегване на етичните съображения. В дипломацията тя често се свързва с безмилостно, макар и реалистично, преследване на националния интерес.

В този смисъл, "да се прегърнем и с русите и с немците" е баш прагматичната реалполитика, най-удобна за националния ни интерес.

Що се отнася до едничката политическа отговорност на президента относно назначаването на служебни правителства - ами то много лесно така - делегираш управлението на сбирщина от 10-20 души, които лично си подбрал и ако я оплескат - те са виновни, ти нямаш нищо общо.
Аватар
Амаранта

Мнение от Амаранта »

поручик Ржевски написа:
Амаранта написа:Някой може ли да посочи реална разлика между Радев и Борисов? И двамата са разкрачени между ЕС и Русия – единият се представя за проевропеец, но обслужва руски интереси, другият е „натовски генерал“ на думи, когато му е удобно, но на практика обслужва същите зависимости.

Единият е офицер и летец, с висше образование, другият е прост пожарникар и мутра.
Какви точно реални стъпки очаквате от позиция, която е реално лишена от властови лостове?
Колкото до съдебната реформа - видяхме колко я сколасаха пепедебейци.
Биографията не е заместител на ясни позиции и резултати. Въпросът не е кой е пожарникар и кой пилот. Политиката се оценява по действия, не по думи и CV. Историята е пълна с „високообразовани“ лидери, обслужващи зависимости, и с „обикновени“ хора, провеждали ясни и конструктивни политики.

„Реалполитика“ не означава вечно шикалкавене – уж и за ЕС, и „да не дразним Русия“. Когато една позиция е винаги „балансирана“, тя на практика обслужва по-силния и по-агресивния, а не националния интерес.

Тезата, че президентът нямал власт, е удобно оправдание. Той назначава служебни кабинети и носи политическа отговорност за решенията им, независимо кой държи химикалката. Да се твърди, че е „лишен от лостове“, е или неразбиране на институционалната му роля, или съзнателно оправдание за бездействие.

Договорът с „Боташ“ може формално да не е подписан от Радев, но е сключен от служебно правителство, назначено от него – без обществен дебат, с дългосрочни ангажименти и спорна икономическа логика. Политическата отговорност не се изчерпва с подписа.

Същото важи и за Конституцията – „всички са виновни“ не отговаря на въпроса кой какво подкрепи или не спря, когато имаше възможност, и защо острата реторика дойде след, а не преди ключовите решения.

На този фон, докато Радев и Борисов играят „баланс“, единствено Асен Василев заявява ясна геополитическа ориентация и посока – без „за еврото сме, ама народът да каже“. Да, съдебната реформа на ПП–ДБ не беше това, което трябва, но те поне поеха политически риск, вместо да мрънкат отстрани и в новогодишни речи.

Та пак питам: освен в стила – има ли изобщо съдържателна разлика между Радев и Борисов?
Аватар
Green Light

Мнение от Green Light »

поручик Ржевски написа: 1. Не мисля. Можеш ли да покажеш нещо социалистическо в изказванията му? Колкото до данъците - ще растат, приемете го. В цяла Европа и данъци, и осигуровки са много по-високи, а едно федерализиране - на което ти си привърженик - предполага постепенно "хармонизиране" на всичко, и на акцизи, и на данъци. Не може у Варна да речем данъкът да е 10%, а у Каспичан - 15. Апропо, Гергов май му е в близкото обкръжение, та не ми се вижда много соц цялата работа.

2. Опозиция на ЕС? Не мисля (пак). Всъщност с желанието си да закупим шведски самолети, Радев се показа доста по-европеец от условните ни европейци. Нищо антиевропейско досега от него не е излязло. Антифедералист? Може би. Той е военен, клел се е да пази държавата (ако си мислите, че няма значение - бъркате. При военните, дори първоначално да не са били такива, вследствие дългото повтаряне на това нещо, наистина се изгражда такова мислене с течение на времето, независимо от политическите им пристрастия), освен туй воениклъкът предполага консерватизъм. Тръмпист? Ми то след толкова години слонски глупости, 80% от света стана тръмпист. Плюс както писах - консерватор. Аз бих го определил като привърженик на realpolitik и за мен това е най-точното понятие с което може да бъде охарактеризиран - "Крим е руски, ние сме в НАТО, ЕС е важен за нас, дайте да видим какво да направим, че да вървим напред".

3. За ПП ми е съмнително. Ма пък що да не си плюят на суратя и той, и те, в името на властта. БСП е под въпрос. Електоратът 90% сигурно е за Радев, вследствие на което предвиждам липса на тая партия в парламента следващия път, но пък при ръководството на партията мисля процентът е наопаки. Възраждане... бълиги. Там пък електоратът не е много Радевски настроен както чета у фейса, щото той бил одобрил ваксините и прочия, освен туй бил натовски генерал.

4. Тук съм съгласен. Мисля, че ще се опита дори от кумова срама, щото го е заявил.

От всичко което родих(и с ясното съзнание, че голяма част е предположение) , за мен изводът е ясен. Аз няма да гласувам за подобна формация.
Е, тва е ясно. :bigsmile:

Моите 2 стотинки (1.02 цента) по темата:
....

Всъщност, що да се хабя... Ще се самоцитирам от фейса, където писах под темата на една социоложка, която е от ваште:

"Аз разправях ли ви, че не ви трябва висока избирателна активност?!
🤣

Но пък е забавно.
От другата страна го обвиняват, че е предал лева, докарал ппдб на власт и наложил ковид-сертификатите. А новата президентка (нея па либералите що я нещат - нали е жена, ей на, сбъдна им се мечтата жена да ни управлява и нас) пък била привърженичка на Истанбулската конвенция...

Още не съм чул Шиши какъв кусур му е намерил, ама гледам, че май либералът и бивш социалист Божанков се е нагласил и той да пие мазно кафе, та може би той ще ни осведоми, ако ДП го тури за говорител...

Въобще, става интересно. И доста (има такъв) народ тоя път депутатско място няма да види. Може би дори БСП ще са на кантар.

Аз мисля, че няма лошо да се разбърка блатото.
Щото извинявайте, ама да речем, че не беше си фърлил оставката и дойдеха нови избори, кое точно аджеба очаквахте да се промени? "Здравите сили" верно да получат 121 места? 🤣 Не смешите мои тапочки!
Щеше да се повтори същият парламент, със същата улица без изход и пак Тиквоний щеше да е на власт.

Единственото забележимо лошо всъщност е, че човеко верно е никакъв кадровик или поне досега се е показал като такъв. Всъщност е и лош стратег - трябваше да изчака до на есен. Тогава нещата съвсем щяха да са се разсмърдяли и щеше да вземе повече гласове.

Както и да е, турям пуканките.
И даже може и да отида да гласувам, за сефте от първите демократични избори насам. 🤣"

Само ще допълня накрая:

Това, ккоето ми харесва е съвсем кратко и може да се събере в едно изречение - Надявам се да разбичка ГЕРБ, да ликвидира Шиши и да изхвърли ппдб от властта. Защото ГЕРБ и Шиши са най-големият проблем на тая държава от барем 15 години насам.

Това което не ми харесва като цяло съм го упоменал (особено за това какъв кадровик е). И друго ужасно не ми харесва, което пак упоменах по-горе. Разни личности от обкръжението му.

Но все пак, може наистина да отида и да гласувам тоя път.

П. С. Off. Мисля, че Денков се готви за президентска надпревара. Това вече наистина е ужасно.
П. П. С. Забравих. Дано не съм лош пророк, но: Мисля, че цялата работа ще свърши зле. Основно по външнополитически причини, но може би и Радев ще се сгромоляса яко, след първоначалното рязко излитане. Не ме питай защо, нямам конкретно обяснение, просто приеми, че звездите ми го говорят. Една от причините е може би, че няма ясно изявена идеология. Може би ако наистина заложи здраво на реалполитик има шанс да се измъкне. А може и да се сгромоляса още повече заради международното положение. Само за едно се моля - да няма война.
Така и не можеш да спреш да ме вкарваш в някаква група. Трябва да ми отделиш време и специално, и от уважение и защото пишем един на друг от десетилетия, да ми охарактеризираш групата. И да посочиш компанията ми, кой още е в тази група? Аз не мога да намеря втори като мен - нито клубар, нито публична личност, нито протестиращ, нито приятел, познат, някой от семейството ми, никой не мисли като мен, но кой знае, ти може и да си срещнал, светът е голям.

1) Без осъзнатото и ежедневно отстоявано разбиране, че успехът може да е общ, само ако се гради на честен труд(демокрацията е невъзможна). Нормираният работен ден, здравното осигуряване, платеният отпуск и пенсиите днес са права, извоювани с цената на много жертви. Тяхното качество и спазването им са показател за зрелостта на обществото ни. Наша обща задача е да отстояваме каузата на социалната справедливост, така че българите уверено да планират и градят своето бъдеще в собствената си държава.
dnes.bg

Има и още десетки, макар и в градинката на Пеевски, но с думите че "икономическите интереси трябва да отстъпят пред социалната справедливост".
Учуден съм от толкова лесно предизвикателство? Ти смяташ че е възможно Радев да е привърженик на едрия капитал ли?

2) За мен по-вероятно е да е чист популист (реалполитик my ass). Реалполитика липсва като дискусия в моя балон. Аз съм го срещал само във връзка с оправданията за това което направи Путин, тоест като термин в геополитиката. Трудно до невъзможност ми е да го прехвърля на национално ниво и особено в контекста на избори. "Осъществяване на възможното без емоции" е действие на някой генерал или дипломат. Изборите би трябвало да са чист израз на желанията. Нещо като обратното.
:grin:
Но нека самият Радев да е реалполитик. Това как прави действията му с референдума или "Крим е руски" про ЕС? Анти ЕС го прави. Вижда реалността в глобалната мощ на Русия, САЩ и Китай и изоставя слабия ЕС, за да направи връзки с тях.
Според мен това би било грешка и то голяма.

3) Ще видим, тук е чисто гадаене. Самите ППДБ още не са се определили спрямо Радев. Няма и да го направят скоро. (Единствените с ясна позиция както винаги са моите ДСБ. Не е за чудене, че когато дойде време за действия цялата галимация изглежда толкова дясна. Както и да е.)

4) Силвия Великова през уикенда, мисля че при Лора Крумова каза че бъдещите ситуационни мнозинства които най-вероятно ще направи Радев има голям шанс да доведат до смяна на ВСС и на ГП и то с читави хора. Тя много детайлно следи процесите там и сигурно има предвид конкретни неща. Надеждата ми по тази точка нараства.
(Впрочем за предишната точка, за коалицията, тя смята че коалиция с ППДБ няма да има. Ще има плаващи мнозинства.)

Тази уж последна по ред точка може да се окаже най-важната от всички. Какво ли би било ако има една България с ефективна, бърза и справедлива съдебна система?
Само това да направи правилно Радев, а всичко останало да сгреши, пак ще има моята благодарност.
Е, без да ни прави руска губерния, де...

Не знам дали да коментирам "Герб и шиши"? Чудя се. Не знам как ще ти се върже с групата в която си ме вкарал, вероятно няма, и затова няма и да ги видиш следващите букви. Постепенно избеляват...
:-)
Герб и "Шиши" са дреболия. Нищо не са. Кал по подметките. Те трябва да се махнат не с идването на някакъв Радев а с промяна на системата която ги прави възможни. Ако Радев "разбичка" Герб и гербаджийския мръсен бизнес мигрира при него, ако накара "Шиши" да избяга в Дубай и придърпа Петьовците Евровците да работят за него, тогава ще бъдем по-зле, а не по-добре. Не само мафиот, а руски мафиот, КГБ. :shy:
Съвсем лоша работа.
Единственият, наистина един единствен наш шанс е Радев да не се занимава с тях, а със съдебната система, която ги позволява. Ако оглави една смела реформа, без да парцелира нещата така че да има собствена паралелна система на влияние, тогава ще видим светлина в тунела.
Иначе не.
Шиши и Герб трябва да бъдат загърбени, да не се преследват, да не се арестуват, никакво политическо преследване да няма към тях. Фирмите им да не се споменават, да не им се прекратяват договорите още в самото начало... нищо да не се пипа от политиците. Да се направи опит за създаване на честна полиция и прокуратура и натам нещата да се оставят на професионалистите.

Божанков с мазното кафе и Денков кандидат президент ми идват доста екзотично, но ти си избрал да не се поясняваш, не си сам, това си е похват. Пътника десетилетия го използва.
Последно промяна от Green Light на 26.01.26, 09:57, променено общо 1 път.
Аватар
Green Light

Мнение от Green Light »

Амаранта написа:
Та пак питам: освен в стила – има ли изобщо съдържателна разлика между Радев и Борисов?
Ами той и Борисов е с висше образование. Колкото е пожарникарското, толкова е и пилотското, все една марка. Като обща култура не съм видял разлики.
Както пишеш и ти - като начин на изразяване има и това не е малко, но хора които се изразяват добре има класи и над двамата.

Но иначе съмненията за корупция ги има и при двамата, съмненията за незаконни облаги ги има и при двамата. При Борисов са много повече, но това е защото той притежаваше цялата реалнаа власт в продължение на 10 години.
Сега ще я дадем на Радев. На мен не ми се вярва да е различен, но нека да видим.
Този път ще бъде Радев
Аватар
ПЪТник две

Мнение от ПЪТник две »

Green Light написа: Божанков с мазното кафе и Денков кандидат президент ми идват доста екзотично, но ти си избрал да не се поясняваш, не си сам, това си е похват. Пътника десетилетия го използва.
Пояснявам за поясненията ми:
Един твой въпрос има поне десет отговора, кой точно отговор да ти поясня?
Яснотата е скрита в усещанията. Яснотата е проявление на свободата. Силата е движение на волята. Интуицията е усещане на времето. Съвестта определя правилността. Разбирането е сливане. Няма желания-няма притегляне. Волята е притегляне на целта. Всичко необходимо е възможно и достатъчно. Няма сън, няма реалност-всичко е относително.
Ти се учиш сам, аз съм измислен. Идеята за измислицата е за да съхрани правото ти на индивидуалност.

Пояснявам: Ти си бог, който ме измисляш!
Аватар
Green Light

Мнение от Green Light »

ПЪТник две написа:
Green Light написа: Божанков с мазното кафе и Денков кандидат президент ми идват доста екзотично, но ти си избрал да не се поясняваш, не си сам, това си е похват. Пътника десетилетия го използва.
Яснотата е скрита в усещанията. Яснотата е проявление на свободата. Силата е движение на волята. Интуицията е усещане на времето. Съвестта определя правилността. Разбирането е сливане. Няма желания-няма притегляне. Волята е притегляне на целта. Всичко необходимо е възможно и достатъчно. Няма сън, няма реалност-всичко е относително.
Ти се учиш сам, аз съм измислен. Идеята за измислицата е за да съхрани правото ти на индивидуалност.

:shocked:

Тва тря'си го запазя, честно!
Не е истина!
Tanya

Мнение от Tanya »

Green Light написа:
ПЪТник две написа:
Green Light написа: но ти си избрал да не се поясняваш, не си сам, това си е похват. Пътника десетилетия го използва.

:shocked:

Тва тря'си го запазя, честно!
Не е истина!
„Значи, все пак не съм сънувала! — рече си тя. — Освен… освен ако всички ние не сме участници в един и същи сън! Надявам се, само това да е моят сън, а не на Черния цар! Никак не ми харесва някой друг да ме сънува! — продължи тя доста жално. — Ще взема да го събудя, та да видим какво ще стане!“

:elbi: :grin:
Mery

Мнение от Mery »

За тези, които са имали късмета да пропуснат телевизионната изява на гражданина Румен Радев, ще ви резюмираме ситуацията, за да ви спестим агонията. Защото да слушаш 50 минути Радев е преживяване, сравнимо с това да гледаш как бетон съхне в облачен ден - сиво, бавно и безвъзвратно втвърдяващо мозъка ти.
Мъчението беше физическо.
Това интервю бе учебникарски пример за това как парите на данъкоплатеца се изливат в националната телевизия за частен партиен ПР. Видяхме една БНТ, която не просто беше гостоприемна. Телевизията-майка се държеше като елитна компаньонка в края на работна смяна - готова на всичко, наведена ниско, без неудобни въпроси, само и само клиентът да остане доволен и полиран. Удобно подаване на топки, сервилни погледи и никаква журналистика само масаж на едно гигантско его.
В дебелите книги пише, че за успешен политически проект са нужни три компонента: харизматичен лидер, сериозен финансов гръб и благословията на някое Посолство. Проектът на Радев очевидно разполага с последните две в изобилие, но днес видяхме, че първото липсва катастрофално.
Ние не гледахме човек от плът и кръв. На екрана имаше зле настроен опит за Изкуствен Интелект от зората на компютърната ера, или нещо като онези праисторически автоматични менюта на М-Тел от 2001-ва които слушахме като наберем *123
Студен, механичен алгоритъм, рецитиращ заучени фрази и лозунги като развален грамофон. Нула емоция, нула човещина. Хората искат лидери, които говорят с пулса на нацията, а не сковани статистици с емоционалния диапазон на парен чук и харизмата на телефонен указател.
Важно е да отбележим, че Радев натърти безброй пъти за обиколките си в страната и „срещите с хората“. Тук трябва да ви светне червената лампа с мощността на прожектор. Всичко това не е било президентска дейност, а най-дългата, скрита и неморална предизборна кампания в историята ни, започнала още през 2020 г. Президентската институция беше използвана като инкубатор за лични амбиции. Този политически проект не се роди днес - той беше канцерогенна клетка, която метастазираше тихо в организма на държавата цели 5 години, използвайки ресурса на институцията, за да избухне днес в своя терминален стадий.
От думите му излезе, че влизането ни в Еврозоната не е икономически успех, а класическа схема. Видите ли, ние сме ученикът двойкаджия, който си е изтрил оценките в бележника, а Европа е сляпата баба, която се e разписала отдолу. Гордостта му от това въображаемо разкритие е потресаваща. Това издава мислене не на генерал, а на дребен джебчия, който вярва, че светът е балък, чакащ да бъде изклатен, а не партньор, с когото се гради бъдеще.
За договора с БОТАШ логиката беше още по-желязна: схемата е скандална и неизгодна, но... ще спре да бъде такава, само ако ТОЙ е на власт, за да я управлява. Проблемът е нерешим, освен ако не платите на мен да го реша.
Разбира се, на въпроса с кои партии ще се коалира, отговор нямаше. И не може да има, защото в момента калкулаторите прегряват, а принципите се търгуват на килограм. Мълчанието тук е по-красноречиво от всякакви думи.
Както очаквахме, той не можа да се позиционира политически. И тук става страшно. Когато един лидер не може да отговори дали е ляв, десен или центрист, това не е широкообхватност. Това е политическа безгръбначност. Това означава, че нямаш идеология, нямаш ценности, нямаш посока - имаш само жажда за власт. Ти си политическо нищо, което ще заеме формата на всеки съд, в който го налеят, стига да е на върха.
На въпроса за следизборни коалиции в Народното събрание отговорът беше „ще видим числата“. Превод за наивници: „Готов съм да си легна с абсолютно всеки, стига аритметиката да ми гарантира стола“
Иначе се похвали, че е бил отличник в училище. Браво.
БНТ, нямаме думи да ви се отблагодарим, че се превърнахте в най-скъпата изтривалка в ефира. Но всъщност ви благодарим искрено за едно - направихте така, че митът да се саморазруши. Легендата за "Спасителя" се срина за един час ефирно време.
Всъщност водещият беше напълно излишен реквизит. Можехте спокойно да сложите Деси Радева на стола срещу него. Тя щеше да кима със същия възторг и обожание, докато Месията извършваше своето публично харакири пред очите на цяла България.

Братя с Грим
Аватар
ПЪТник две

Мнение от ПЪТник две »

Mery написа:За тези, които са имали късмета да пропуснат телевизионната изява на гражданина Румен Радев, ще ви резюмираме ситуацията, за да ви спестим агонията. Защото да слушаш 50 минути Радев е преживяване, сравнимо с това да гледаш как бетон съхне в облачен ден - сиво, бавно и безвъзвратно втвърдяващо мозъка ти.
Мъчението беше физическо.
Това интервю бе учебникарски пример за това как парите на данъкоплатеца се изливат в националната телевизия за частен партиен ПР. Видяхме една БНТ, която не просто беше гостоприемна. Телевизията-майка се държеше като елитна компаньонка в края на работна смяна - готова на всичко, наведена ниско, без неудобни въпроси, само и само клиентът да остане доволен и полиран. Удобно подаване на топки, сервилни погледи и никаква журналистика само масаж на едно гигантско его.
В дебелите книги пише, че за успешен политически проект са нужни три компонента: харизматичен лидер, сериозен финансов гръб и благословията на някое Посолство. Проектът на Радев очевидно разполага с последните две в изобилие, но днес видяхме, че първото липсва катастрофално.
Ние не гледахме човек от плът и кръв. На екрана имаше зле настроен опит за Изкуствен Интелект от зората на компютърната ера, или нещо като онези праисторически автоматични менюта на М-Тел от 2001-ва които слушахме като наберем *123
Студен, механичен алгоритъм, рецитиращ заучени фрази и лозунги като развален грамофон. Нула емоция, нула човещина. Хората искат лидери, които говорят с пулса на нацията, а не сковани статистици с емоционалния диапазон на парен чук и харизмата на телефонен указател.
Важно е да отбележим, че Радев натърти безброй пъти за обиколките си в страната и „срещите с хората“. Тук трябва да ви светне червената лампа с мощността на прожектор. Всичко това не е било президентска дейност, а най-дългата, скрита и неморална предизборна кампания в историята ни, започнала още през 2020 г. Президентската институция беше използвана като инкубатор за лични амбиции. Този политически проект не се роди днес - той беше канцерогенна клетка, която метастазираше тихо в организма на държавата цели 5 години, използвайки ресурса на институцията, за да избухне днес в своя терминален стадий.
От думите му излезе, че влизането ни в Еврозоната не е икономически успех, а класическа схема. Видите ли, ние сме ученикът двойкаджия, който си е изтрил оценките в бележника, а Европа е сляпата баба, която се e разписала отдолу. Гордостта му от това въображаемо разкритие е потресаваща. Това издава мислене не на генерал, а на дребен джебчия, който вярва, че светът е балък, чакащ да бъде изклатен, а не партньор, с когото се гради бъдеще.
За договора с БОТАШ логиката беше още по-желязна: схемата е скандална и неизгодна, но... ще спре да бъде такава, само ако ТОЙ е на власт, за да я управлява. Проблемът е нерешим, освен ако не платите на мен да го реша.
Разбира се, на въпроса с кои партии ще се коалира, отговор нямаше. И не може да има, защото в момента калкулаторите прегряват, а принципите се търгуват на килограм. Мълчанието тук е по-красноречиво от всякакви думи.
Както очаквахме, той не можа да се позиционира политически. И тук става страшно. Когато един лидер не може да отговори дали е ляв, десен или центрист, това не е широкообхватност. Това е политическа безгръбначност. Това означава, че нямаш идеология, нямаш ценности, нямаш посока - имаш само жажда за власт. Ти си политическо нищо, което ще заеме формата на всеки съд, в който го налеят, стига да е на върха.
На въпроса за следизборни коалиции в Народното събрание отговорът беше „ще видим числата“. Превод за наивници: „Готов съм да си легна с абсолютно всеки, стига аритметиката да ми гарантира стола“
Иначе се похвали, че е бил отличник в училище. Браво.
БНТ, нямаме думи да ви се отблагодарим, че се превърнахте в най-скъпата изтривалка в ефира. Но всъщност ви благодарим искрено за едно - направихте така, че митът да се саморазруши. Легендата за "Спасителя" се срина за един час ефирно време.
Всъщност водещият беше напълно излишен реквизит. Можехте спокойно да сложите Деси Радева на стола срещу него. Тя щеше да кима със същия възторг и обожание, докато Месията извършваше своето публично харакири пред очите на цяла България.

Братя с Грим
Баба Яга!:rotfl24:
Алиса

Мнение от Алиса »

Mery написа:Братя с Грим
Благодаря, че публикува резюмето, чието и да е то, защото пропуснах многоочакваното интервю вчера.
Ами нищо ново и по-различно от моите деветгодишни наблюдения не са описали Братята, щом и ясна политическа платформа няма, както обеща почитаемият, случаят е ясен, да влезе убитият.
Tanya

Мнение от Tanya »

Всъщност водещият...
Братя с Грим
... поради що ли сега е поканил PP?
На дневен ред е Правителството... Да беше поканил казалите "да" по Домовата книга.

За PP тази покана е добре...
щото доколкото е предвидима политическата реакция на останалите -
- следва загуба на време за коментари по негов адрес, вместо за собствената им предизбоирна подготовка.
Аватар
Nuke

Мнение от Nuke »

Хванах една малка част от него в Панорама... Много ми е дървен. Боко поне говори с авторитет, Румбата едва хваща едно цяло изречение. Не знам все още на кого ще си продам гласа, ако изобщо. РР ме кефи на хартия, реално предпочитам да ме е*е отзад БаЦЕ. :grin:
Аватар
ПЪТник две

Мнение от ПЪТник две »

Tanya написа:...Да беше поканил казалите "да" по Домовата книга. ...
За да си направят реклама ли?
Аватар
Амаранта

Мнение от Амаранта »

Mery написа:За тези, които са имали късмета да пропуснат телевизионната изява на гражданина Румен Радев, ще ви резюмираме ситуацията, за да ви спестим агонията.
....

Братя с Грим
Съгласна съм с цитата, Мери, но според мен е трудно да не се забележи определен синхрон в отношенията между Борисов и Радев.

За трети път действията на Борисов обективно работят в полза на Радев.

Първо – чрез издигането на слаби и неконкурентни кандидатури на два поредни президентски избора, което улесни избирането и преизбирането на Радев. Сега – чрез сваляне на собственото му правителство и отваряне на възможност Радев по "спешност" да се позиционира като централен политически фактор.

Двамата не се конфронтират – те танцуват едно и също танго, и то в перфектен синхрон.
Tanya

Мнение от Tanya »

ПЪТник две написа:
Не за реклама. Да поведат разговор помежду си.
Има за какво да си поговорят в публичното пространство предполагам.
Аватар
ПЪТник две

Мнение от ПЪТник две »

Tanya написа:
ПЪТник две написа:

Може би го правят за да предположим?:rotfl24:
Tanya

Мнение от Tanya »

ПЪТник две написа:
Tanya написа:
ПЪТник две написа: За да си направят реклама ли?

Може би го правят за да предположим?:rotfl24:
Не зная да е имало покана към тях да в студиото на "Панорама" и да са я отклонили.
Аватар
Селянка

Мнение от Селянка »

Tanya написа:
Всъщност водещият...
Братя с Грим
На дневен ред е Правителството... Да беше поканил казалите "да" по Домовата книга.

- следва загуба на време за коментари по негов адрес, вместо за собствената им предизбоирна подготовка.

Да беше поканил казалите "да" по Домовата книга.

Искам, много искам.. по домовата книга, в едно предаване, по едни и същи въпроси....ех, мечти.
ако пропусна това шоу, моля, пишете, пишетееееееееееееееееееее
Аватар
ПЪТник две

Мнение от ПЪТник две »

Селянка написа:
Tanya написа:
Всъщност водещият...
Братя с Грим

Да беше поканил казалите "да" по Домовата книга.

Искам, много искам.. по домовата книга, в едно предаване, по едни и същи въпроси....ех, мечти.
ако пропусна това шоу, моля, пишете, пишетееееееееееееееееееее
Интересни мечти имаш, какви удоволствия и ползи ще изпиташ ако ти се сбъднат, моля кажи ми с две думи?
Tanya

Мнение от Tanya »

Селянка написа:
Tanya написа: Да беше поканил казалите "да" по Домовата книга.
Искам, много искам.. по домовата книга, в едно предаване, по едни и същи въпроси....ех, мечти
Не го правят - вероятно защото телеизионерите не искат..
не ми се вярва да е защото не са се сетили.
Публикувай отговор